Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata? Care…armatã!?!

În fond, ce e armata? Nu în termeni filozofici, nu în termeni academici, nu în termeni legali! Este o grupare de oameni, pe care o naţiune îi întreţine pe timp de pace, pretinzându-le un singur lucru-sã se pregãteascã-, oameni la care apeleazã în caz de rãzboi. Pentru cã le oferã tot ce le trebuie la pace, naţiunea le poate pretinde sã-şi dea şi viaţa, la nevoie, în caz de rãzboi.

Este un contract cu obligaţii clar stipulate. România mai are armatã din asta? Nu mai are! De unde ştiu? Pãi, în clipa în care tu, naţiune, nu-ţi mai respecţi obligaţiile faţã de militari în timp de pace, când nu-ţi bagã nici un inamic sula-n coaste, cum te mai poţi aştepta ca ei sã şi le respecte atunci când va fi în joc viaţa lor? Adicã, tu crezi cã poţi sã le dai explicaţii în loc de bani, de case, de echipament, de armament, dar te aştepţi ca ei sã-ţi dea altceva la o adicã? Iţi vor da şi ei tot explicaţii, cãci tot greu va fi şi pe câmpul de luptã, nu numai în cabinetele ministeriale. Iar în ei, inamicul va trage cu gloanţe, nu cu condiţii impuse de FMI. Aşa cã, ce crezi, naţiune, cã vei primi de la o armatã pe care o nesocoteşti?

De aia zic cã România nu mai are armatã. Armatã, în adevãratul sens al cuvântului. Oare cine va apãra ţara asta la nevoie? Cã în Constituţie nu s-a schimbat formula cã România este stat naţional, unitar, independent, indivizibil, etc. Cine îi va apãra independenţa şi suveranitatea? Alţii, fie ei şi aliaţi? Pãi, dacã le apãrã alţii, cum de ne mai putem imaginea cã independenţa şi suveranitatea ne vor mai aparţine nouã? Vor aparţine altora, celor ce ni le vor apãra! Noi, vom deveni un fel de femei de serviciu pe alte fronturi. Iar ca sã fie siguri ãia, alţii, cã aşa se va întâmpla, ne impun ca soldaţii noştri sã-şi asume obligaţia cã vor participa la lupte peste hotare, fãrã legãturã cu ceea ce ar trebui ei sã apere. De ce? Contra ce? Sau, cum se întreabã prin popor, „Da nouã ce ne dã“?. Stiu cã existã rãspunsuri, numai cã celor care ar încerca sã-mi rãspundã le-aş spune rãspicat: „Am întrebat ce ne douã NOUA, nu vouã!“.

Desigur, pot fi tentaţi unii sã zicã despre militari cã nu sunt decât nişte copii mari, cãrora le place sã se joace de-a rãzboiul. Poate, dar atunci ce sunt sportivii? Dar constructorii? Dar învãţãtorii? Dar medicii? Cã toţi se jucau când erau mici de-a învãţãtoarea, de-a doctorul, toţi construiau tot felul de drãcii, toţi jucau fotbal, sau tenis, etc. Iar la coadã, acolo unde le este pe drept locul, ar fi politicienii. Pãi, ei ce sunt? Când erau copii, vorbeau mult, nu prea se înţelegea ce zic şi mai şi uitau ce au zis. E vreo deosebire faţã de cum sunt acuma!?!

Scris de Altfel  
Sâmbătă, 22 August 2009

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Armata? Care…armatã!?!”

 1. OBAMA says:

  Un text care a circulat initial pe e-mail. Un autor talentat, care a redat, intr-o maniera inedita moartea spiritului de corp. Pentru ca daca acesta ar mai fi fost viu, macar un general ar fi avut curajul unei aparitii publice pentru a dezvalui minciuna marinareasca in care este invaluita armata.

 2. Altfel says:

  A circulat pe e-mail?!? Da-mi un nume, te rog, OBAMA, ca sa-l spanzur! Cum a intrat in calculatorul meu si mi l-a furat? Sau, poate vrei sa zici ca s-a aflat de el pe e-mail. Adica, s-a aflat pe e-mail ca exista pe http://www.altfel.info

 3. OBAMA says:

  Eu l-am primit pe e-mail de la un general in rezerva, care a activat ani buni la sediul NATO. Felicitari pentru reusita!

 4. Ghita says:

  Coorrect! Si ajungem de unde am plecat acum 3 – 4 decenii: ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca suntem militari adevarati, si-uite-asa se intareste Alianta si cresc actiunile celor care se bat cu ancora in piept ca “noi oferim servicii de securitate”! Hai sa fim – macar din cand in cand si pe alocuri – seriosi!