Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

ARMATA, ÎNCOTRO?

Ce se va întâmpla cu militarii? Nimeni nu cunoaşte cu exactitate. Nimic, dar absolut nimic nu este sigur. Înafara perspectivei dezastrului. Ei, militarii activi, în rezervă sau retragere, nu ştiu ce se va întâmpla azi. Cu atât mai puţin, mâine. Amputarea drastică a soldelor a devenit o realitate. 25% din soldă înseamna traiul pentru o săptămână a familiei, furat în fiecare lună! Creşterea ucigătoare a preţurilor, tăierea celorlalte sporuri, mai adugă câteva zile de foame. Militarii în rezervă, prin tăierea cu până la 60% a pensiilor militare, vor îngroşa rândurile celor condamnaţi la inaniţie.

Dacă pentru ceilalţi bugetari s-a prevăzut, măcar de formă, o oarecare posibilitate de revenire la normalitate iar pensiile nu vor putea fi atinse, pentru militari lucrurile stau cu mult mai rău. Nu mai au speranţă!  Nici un reprezentant al conducerii M.Ap.N., factor politic sau militar, nu iese public să lămurească situaţia. Se pare că nu şi-au dat seama că dedesubt, acolo unde bate inima soldatului, cazanul clocoteşte. Militarii au parte doar de tăcere. Vinovată.

Nici acest ministru politico-general, nici responsabilii militari de carieră, cum sunt şeful SMG şi adjuncţii săi, nu pot înţelege că este de datoria lor să limpezească apele. Să scoată din cazărmi frământarea şi incertitudinea, dezastruoase pentru orice sistem militar. Să-şi respecte subordonaţii, să arate că le pasă de modul în care ei trăiesc şi vor trăi.  Să caute şi să găsească soluţii spre normalitate.

Guvernanţii? Ce fac ei? Primul ministru ameninţă. Este supărat, rău. Nu ştim de ce. Dar ştim precis pe cine. Pe poporul român. Şi pe militarii români. Cei care, după opinia sa,  mănâncă banii ţării de pomană. De ce? Fiindcă nu se află toţi pe front, în tranşee, ca să-şi merite solda. În logica domniei sale, doar de aia sunt militari, ca să lupte. Nu sunt în război, nu mănâncă. Ca urmare, fiindcă e pace, au salarii nesimţite şi pensii nesimţite. Necuvenite! Atât poate mintea  premierului, dumnealui atât spune…

Preşedintele, comandantul Forţelor Armate, iniţiatorul tăierii salariilor şi pensiilor militarilor (vezi declaraţia Elenei Udrea), care a numit generali cu ghiotura mai ales dintre slugile politice, se miră că sunt prea mulţi generali  în clădirea ministerului apărării. La fel ca şeful guvernului,  preşedintele constată că aceşti generali nu au luptat în nici un război. Când să fi luptat? O fi fost România angajată în vreun război în ultimii 65 de ani şi noi nu am aflat. Sau, dacă avem militari pe teatrul de acţiuni din Afganistan înseamnă că suntem în  război cu Afganistanul şi jumătate din cei aflaţi acolo ar fi trebuit să fie generali?  Ce o fi gândit domnia sa? Poate clădirea ministerului apărării, în opinia preşedintelui, ar trebui să fie „plină” cu politruci şi să mai existe doar ici-colo câte un gradat de rang inferior. Nu i-a spus nimeni preşedintelui că armata, într-o ţară normală, e condusă de generali? Şi că de la nivelul ministerului, din clădirea aceea, se coordonează viaţa armatei?

Mulţi, puţini, generalii sunt numiţi de preşedinte, adică de mintea, mâna şi stiloul domniei sale!  Şi în ultimii cinci ani, domnul preşedinte a tot „fabricat” generali. Când a avut interes s-o facă. Acum, când este la ultimul mandat, se miră  că sunt prea mulţi.

Ministrul Gabriel Oprea, este foarte ocupat cu partidul său, care se pare că nu o duce prea bine. Face vizite politico-propagandistice în toată ţara şi afirmă că luptă să salveze naţiunea. Pentru drepturile militarilor nu se mai bate domnul Oprea. Nici nu mai demisionează dacă sunt reduse veniturile militarilor, din rândul cărora se laudă că face parte. Chestia cu demisia şi cu drepturile de neatins ale subordonaţilor, strigate ferm în parlament, cărămida cu care se lovea de zor în piept, promisiunile făcute în faţa a mii de militari, reprezintă  etape depăşite politic. Acum i-a trecut! A uitat.

La ce să se aştepte militarii? La nimic bun. Şi am argumente. Altele decât cele de mai sus. Evidente, în opinia mea:

* Premierul Boc, lovit în constituţionalismul său original de Decizia Curţii Constituţionale, a hotărât să se răzbune pe români. În acest context, militarii vor fi ţinta predilectă. Pentru că au mai rămas aproape singurii din pensia cărora se poate înfrupta, demonstrând omenirii câtă dreptate a avut cu deviza „moarte pensionarilor!” Întrucât la alte pensii nu prea mai are acces, conform tradiţiei bocăneşti, se va răzbuna aici. O să le arate el militarilor! Şi mai ales celor ce au avut funcţii importante şi merite în organizarea şi conducerea acestei instituţii. Domnul Boc va face în aşa fel ca de la  general la soldat să aibă acelaşi venit. Va democratiza armata, la pensii.  Şi o va bagateliza, la salarii. Pentru prima dată în istorie va fi anulată o lege militară esenţială, aceea a ierarhiei militare.
* Sistemul de recalculare a pensiilor militare rămâne neclar. Lăsat la discreţia incapacităţii ministrului Şeitan, verocităţii ministrului Vlădescu, nepăsării intolerabile a ministrului Oprea şi relei intenţii, urii premierului. Mă întreb. De ce nu trebuie ca fiecare militar în rezervă sau retragere  să cunoască din vreme cum i se va recalcula lui, personal,venitul? De ce să nu ştie care este baza de calcul şi dacă aceasta este corectă, echitabilă, încadrată în legi, conformă activităţii lui de-alungul anilor? De ce să nu afle de pe acum cu cât i se va ciunti venitul său legitim?  Cred că răspunsul e simplu, clar.  Pentru că va fi un dezastru! Pentru fiecare dintre ei. Se doreşte punerea în faţa faptului împlinit.
* Tăcerea şi lipsa de reacţie a militarilor activi va permite luarea oricăror măsuri, oricât de samavolnice. Aceştia nu vor, ori nu pot  înţelege că din moment ce toate legile care le recunoşteau drepturile fireşti sunt încălcate, de însuşi cel care ar trebui să-i protejeze, de către  STATUL român, este anormal ca ei să le mai respecte. Poate militarii activi, aşa cu pare firesc a fi, nu doresc ca prin refuzul respectării legii să destabilizeze un stat aflat deja în prăbuşire. Însă, trebuie să aibe în vedere că politicienii puterii nu se vor sfii să considere tăcerea militarilor activi drept accept şi complicitate. Ei, militarii, vor deveni astfel complici la dezastru. Pentru prezentul şi  mai ales pentru viitorul armatei, pierderile vor fi incalculabile şi cu consecinţe de neimaginat azi.
* Singura rezistenţă reală, vizibilă, aceea a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), va fi tot timpul atacată. În scopul  diminuării influienţei sale în rândul militarilor şi a stopării creşterii puterii sale sindicale, care poate deveni o forţă de temut. Cum?  Prin măsuri politice oneroase, prin discreditarea liderilor, prin atacuri bine orhestrate, prin utilizarea unor codoşi şi trădători de profesie.  Această presiune se simte încă de pe acum. Şi nu va înceta!

Acestea sunt încă patru argumente, din zecile existente, care mă conduc spre concluzia că, pentru viitorul apropiat, militarii nu se pot aştepta la nimic bun.

Revin şi spun, extrem grav este faptul (evident!) că nimeni nu-i preocupat de soarta OAMENILOR din armată. De soarta INSTITUŢIEI. Fiindcă, în acest moment important pentru ei, militarii nu mai au susţinători. Armata nu are susţinători. Aşa cum ar trebui să aibe în mod normal, conform Constituţiei şi legii. Preşedintele-Comandant al Forţelor Armate, primul responsabil de soarta armatei, tace.  Nu-l interesează soarta militarilor. Nu mai are nevoie de votul lor. Prim-ministrul, nu se ştie din care motiv, îi urăşte din toţi rărunchii. Armata şi pe militari. Ministrul de resort are alte priorităţi şi oricum nu-şi poate depăşi condiţia de dependenţă politică, în raport cu care drepturile şi cerinţele reale ale instituţiei pe care o conduce devin secundare.

Politicienii responsabili sunt deja reduşi la tăcere. Dovada? Rezultatul votului din parlament cu care a fost adoptată legea ciuntirii pensiilor, practic numai pentru militari!

Militarii se simt singuri, cu toate veniturile reduse în mod nejustificat, ameninţaţi de putere, neinformaţi despre soarta lor, umiliţi prin voinţa politică a guvernanţilor, cu populaţia asmuţită împotriva lor. Fără putinţa legală de a protesta, de a riposta, de a se apăra, de a-şi striga nemulţumirea, de a-şi cere înapoi drepturile furate.

Iată motivele pentru care mă întreb : „Armata, încotro?”

Rămân la întrebare, deoarece nu aş dori să accept concluzia spre care faptele, tot mai evident, ne conduc. Aceea că se doreşte şi se va realiza distrugerea definitivă a unuia din pilonii de bază ai oricărei naţiuni care se vrea liberă şi independentă, ARMATA sa. Unica certitudine a libertăţii unui popor!

Rămân la întrebare pentru că, în ciuda realităţii crude, mă încăpăţânez  să cred că poporul român nu poate permite accesul şi menţinerea la putere al unor politicieni atât de incapabili. Ca să nu spun inconştienţi şi rău intenţionaţi! Deşi poporul tocmai asta face, de peste douăzeci de ani!

Deci, din nou: „Încotro?”

Teo Palade

01 iulie 2010

articol preluat de pe TeoPal blog

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

18 Responses to “ARMATA, ÎNCOTRO?”

 1. Piksulescu says:

  Efectul măsurilor luate în ultimii doi ani, prin legea salarizării și a sistemului de pensii va avea asupra instituțiilor militarizare efecte devastatoare în viitorul apropiat. Oriunde într-un stat democratic modern această categorie socio-profesională este tratată cu respectul cuvenit din partea celor de la putere, indiferent de culoarea politică. Cum forța de muncă este o marfă, – cu așa salarizare și șansa ca la sfârșitul carierei să beneficieze de o pensie cât de cât decentă – interesul pentru cariera militară va fi din ce în ce mai scăzut. Și asta va obliga statul să reducă nivelul criteriilor de angajare. Adică oameni slab pregătiți. Cine își va mai îndruma copii să aleagă o astfel de carieră? Din moment ce un tânăr câștigă din munci necalificate solda pe o lună a unui luptător. Iar un general are solda ceva mai mare decât șoferul ministrului? OARE AUDE CINEVA DIN SFERA PUTERII ASTFEL DE COMENTARII? CE FAC CONSILIERII CU STUDII FĂCUTE ÎN OCCIDENT ÎN DOMENII SPECIFICE APĂRĂRII? CE FAC PARLAMENTARII, GUVERNUL, PREȘEDINTELE? CE FAC CONDUCERILE INSTITUȚIILOR IMPLICATE ÎN SIGURANȚA NAȚIONALĂ? Nimic. NE UMILESC ZI DE ZI.

 2. micutzul says:

  @ Piksulescu

  Buna dimineata.
  Cand lucrezi la stat, ai o companie pe care vrei sa o cumperi tu cat mai ieftin, ce faci ? O distrugi. cine poate interveni in planul tau cu putere si forta ? …..
  Ce fac ei ? NE VAND>

 3. O C VST says:

  Scriu cred pentru ultima data ca militar activ. Apropo de articol. Cred ca problema nu este atat armata ci Romania. De 20 de ani Toate radacinile tarii au fost atacate si erodate cu participarea politicienilor si, din pacate, a intelectualitatii. in acest moment Romania e construita pe nisip si nu pe stanca. Sa nu uitam ca in anii 50 consilierul rus declara ca ” sunt mai multe cozi de topor in Romania decat au pregatit ei topoare “.Tot consilierii spuneau ca trebuie promovati incopetentii.
  Din pacate suntem un popor acum in dizolvare, fara constiinta, demnitate si onoare. Speranta mai am doar la Dumnezeu.

 4. micutzul says:

  @ O C VST

  Ce se mai fac restructurari in armata? Oricum daca treci in rezerva ca pensionar, felicitari si pensie lunga si sanatoasa..
  Comparatia cu copacul este identica cu AVATAR. Acolo , in copacul acela poporul avea toata seva lui. Au venit portocaliii , au incercat sa/i distruga, le/au daramat copacul dar degeaba. Deci nu statul este problema, statul se micsoreaza, se desfiinteaza, reapare, dar sufletul natiunii ramane. Faptul ca spre deosebire de altadata , acum suntem atacati din interior ,ne bulverseaza fiindca nu stim cum sa raspundem. Dar invatam si putem da raspunsul corect.
  Sa/mi fie iertata comparatia dar uneori Dumnezeu ne/a sprijinit sub forma unor oameni care au scris istoria acestei tari.
  Apropos, a/ti vazut ca ceva nu este in regula la Baselu ? La inundatii l/au lasat nervii . Deci ceva nu merge cum trebuie.
  O saptamana buna ..

 5. Terentius The Young says:

  @micutzul: nu cred ca pe-aci curgea lapte si miere si au venit portocalii, si astia si-au propus sa-l distruga. Hai sa fim seriosi. Va dau un singur exemplu, da’ ele “e” multe: Catalin Voicu. Si io am frisoane reci cand ii vad pe unii trepanati portocalii cum isi dau cu parerea despre tot si toate, totul, vezi Doamne, in numele “modernizarii”, “reformarii” si “Basescianismului”. Da’ de aici si pana a spune ca ei sunt de vina de toate si ceilalti sunt niste ingerasi nevinovati e cale luuuunga.

 6. micutzul says:

  @ Terentius The Young

  Asa s/a nimerit fiindca ei sunt la putere acum . Sa stii ca si ei au oameni care merita sa fie stimati. Personal nu am incredere nici in galbeni, nici in albastrii, nici in verzi… Eu am incredere in mine si nici pe mine nu stiu daca ma cunosc bine. Cred ca intr/un fel Baselu a avut dreptate, clasa aceasta politica este alterata total. Eu i/am acuzat pe toti din 1990 pana acum ..

 7. lucius says:

  Domnule Teo Palade,
  Nu stiu cine esti si ce urmaresti cu aceste articole. Daca nu ma insel, v-am mai raspuns prin cateva comentarii la genul acesta de articole, de care vad ca nu va lasati.
  Poate intentia dvs. este … OK … dar, credeti-ma ca nu pot trece cu vederea un astfel de paragraf, scris de catre dvs: “Militarii se simt singuri, cu toate veniturile reduse în mod nejustificat, ameninţaţi de putere, neinformaţi despre soarta lor, umiliţi prin voinţa politică a guvernanţilor, cu populaţia asmuţită împotriva lor. Fără putinţa legală de a protesta, de a riposta, de a se apăra, de a-şi striga nemulţumirea, de a-şi cere înapoi drepturile furate.”
  Si haideti sa analizam acum:
  – ce vreti, ca populatia tarii sa iasa cu flori si sa sara in bratele militarilor de cate ori ii vad? Acest lucru se intampla cand armata intervine in cazuri exceptionale, pe timp de pace si bineanteles, la razboi. In rest, militarii sunt intradevar “singuri”, doar ei, cu armele lor, cu juramantul lor de credinta si cu legile ce guverneaza aceasta institutie;
  – armata nu este amenintata de putere. Armata este amenintata de conducerea ei si de generalii facuti pe banda rulanta de catre presedinte. Atata vreme cat conducerea armatei este politizata, aceasta institutie va avea de suferit;
  – chiar sunteti sigur ca armata este neinformata? Prin aceasta informatie, dvs. sunteti primul care denigrati aceasta institutie. Sa va aduc aminte ca in fruntea armatei era pana nu demult, un general pe nume Chelaru, care la un moment dat a spus public cat de informat era? – si cred ca as putea sa va mai dau cateva exemple;
  – domnule draga, dvs. frizati ridicolul. Daca la o populatie de 20-22 mil. oameni este un procent de 2-3% care sa zicem este asmutita impotriva armatei, asta nu inseamna ca trebuie sa generalizam …traim totusi intr-o democratie in care fiecare are dreptul la o parere. Pana una alta, armata, dupa biserica, este cea mai iubita si de incredere institutie. In aceste momente, de furie a naturii, populatia acestei tari imbratiseaza armata si la propriu si la figurat. Mai mult, populatia civila a acestei tari, nu a uitat niciodata ca armata a intervenit de fiecare data cand natura s-a dezlantuit pe aceste meleaguri;
  – si nu in ultimul rand, cred ca v-am mai rugat sa nu mai faceti armata neputincioasa. Si revin la alineatul 2: neputinciosi sunt generalii facuti pe banda rulanta – adica cei politizati (ca sa nu spun politruci). O enormitate mai mare ca “fara putinta legala”, nu am mai citit pana acum. Pai dvs. ce faceti? Induceti ideea ca nu avem nici un drept legal sa ne cerem drepturile inapoi? Drept cine ne luati domnule Teo Palade???
  Inchei aici aceasta mica analiza, numai a unui paragraf, care mi s-a parut total iesit din context, in cazul in care, repet, intentia dvs. a fost sincera, onesta si …. pro-armata.
  Pe viitor va recomand sa acordati o mai mare atentie a ceea ce scrieti, din simplul motiv ca in acesta situatie, eu m-am simtit umilit cu buna stiinta si bineanteles, consider ca ati umilit armata, in ansamblul ei.

 8. cocorul says:

  A scris bine Palade. Tu Lucius n-ai inteles sau faci parte din cei care sustin bataia de joc asupra armatei, atat din exterior cat si din interior?

 9. altfel says:

  Lucius,
  Intamplarea face sa-l cunosc pe autor. De aia nu intervin in comentarii, ca sa nu se creada ca ii iau apararea pentru ca il cunosc. Asupra unui comentariu, insa, nu ma pot stapani sa nu intervin. Acela referitor la faptul ca armata este “fara putinta legala…”. Pentru cine nu a inteles ca, intr-adevar, armata este lipsita de suport legal, reamintesc ca exista o lege numita “Legea privind statutul cadrelor militare”. Acea lege prevede, pe de o parte, obligatii si restrictii de drepturi si libertati cetatenesti pentru militari, iar pe de alta parte, prevede drepturi. Este lege organica, deci o lege care, potrivit Constitutiei, NU poate fi modificata de alte legi. Cand legiuitorul doreste sa modifice ceva in ea, o modifica, nu o lasa sub influenta altor legi. A fost modificata de minimu 7(sapte) ori (poate de mai multe ori, dar pana la 7 am tinut eu socoteala). Ei bine, daca luati acea lege si o cititi, veti vedea ca anumite drepturi SUNT INCALCATE sub directa conducere a ministrului, deci a guvernului. Iar atunci cand justitia a fost sesizata in legatura cu acele incalcari flagrante, s-a facut ca ploua! Intrebare: pe ce sa ma bazez eu pentru a-mi imagina ca nu vor fi incalcate TOATE drepturile? Si, daca eu voi avea NUMAI obligatii si restrictii, dar nici un drept legal REAL, cum se numeste? Ca armata ARE PUTINTA LEGALA sa…Ati auzit ca in alte armate, inclusiv in tari NATO, exista asociatii ale militarilor activi, unele numindu-se chiar sindicate? De ce mai marii din M.Ap.N nu au acceptat asa ceva si la noi? Asta se numeste ca armata ARE PUTINTA LEGALA?! Prevederi din legislatia specifica armatei au fost preluate de magistrati si politisti. Dar, cand s-a umblat la drepturi, NUMAI politistilor li s-a acordat dreptul la greva si NUMAI magistratilor li se recunoaste dreptul la pensie nemodificata. Asta se numeste ca armata ARE PUTINTA LEGALA?!? Daca astea sustin ideea ca armata ARE PUTINTA LEGALA, atunci sa mi se dea si mie un exemplu concret de folosire a unei legi IN FAVOAREA armatei. Dar sa nu-mi dati exemple de folosire a prevederilor prvind achizitiile publice sau alte de acest gen!

 10. lucius says:

  Pentru altfel
  In primul rand va salut cu respect.
  Da, la modul in care ati pus problema, asa este. Va dau dreptate.
  Dati-mi voie sa va intreb daca ati citit pana la capat ceea ce am scris. In viziunea mea “fara putinta legala…” sunt generalii politici care se fac ca fac armata, dar in realitate fac politica lui basescu si a camarilei lui.
  Imi este greu sa inteleg ca armata este “fara putinta legala…”. Poate sunt greu de cap, sau pot fi catalogat altfel, mai dur si sunt constient atat de riscurile pe care mi le asum cat si de critica care mi se v-a aduce … dar ati auzit de cuvantul IMPUNERE??? Daca imi dati voie sa mai adaug ceva, este vorba de impunere in sensul bun al cuvantului ….

  Pentru cocorul
  Du-te si te culca. Inainte de a scrie prostii, mai familiarizeaza-te cu … acest spatiu.

 11. altfel says:

  Lucius,
  Nu am contestat “trimiterile” la cei ce se dovedesc a fi impotenti. Caci nu pot contesta realitatea. M-am rezumat la chestiunea referitoare la lege. Altminteri, si eu cred ca prea multi “capi” au ajuns capi fara merite reale iar asta a slabit organismul, pentru ca ei nu fac decat sa-l subrezeasca pe dinauntru. Partea proasta este ca NU se doreste respectarea legilor, iar asta se intampla de la cel mai inalt nivel. Or, aspectul asta dezarmeaza. Cand vezi ca, in frunte cu ministrul si cu mai marii “uniformizati” incalca orice prevedere, parca tu, ala mic, nici nu mai ai curaj sa ridici glasul. Taci, iti faci si tu micile matrpazlacuri, daca le ai, si iti cauti de lucru in alta parte. Doamne fereste de o situatiae in care ar suna goarna, in mod real!

 12. indisciplinatu says:

  Consideratiile autorului sunt corecte. Nu mai despicati firul in patru ca sa vedem noi cat sunteti, unii, de destepti….ideea e ca trebuie sa ne uneasca aceleasi valori si idealuri….restul e panarama ieftina.
  Cred ca toti, dar absolut toti, cei care au postat aici referitor la acest comentariiu, sunt impotriva sceleratului si a gastii sale de handicapati….de aceea recomand unora sa nu se mai dea “fini’ analisti, nu de alta dar cad in derizoriu!!!
  Armata are “caporali” cu sapca….nu generali, asta ca sa ne intelegem din start!!!!
  Mai degraba un colonel cu “cojones” ar fi mai nimerit sa le dea astora de la putere o M.u.i.e. adevarata!!!
  Timpul se scurge si prevad in toamna-iarna miscari sociale la propriu,…iar noi, cei din rezerva,…vom fi acolo unde trebuie sa fim!!!
  Asteptam un semn, atat si nimic mai mult!!!

 13. lucius says:

  altfel,
  Perfect adevarat ceea ce spuneti. Am prieteni care sunt activi si nu spun altceva decat “… ne iau atat”, sau “… cine stie ce vor sa ne mai faca”.
  Si atunci vin si spun: pentru ce multitudinea de “grupari” (federatie, sindicat, asociatie, fundatie), daca nimeni nu este in stare sa faca ceva … cap -coada. Nu vreau nimic altceva de la acestia, decat sa fiu reprezentat in mod onorabil … sa stiu ca drepturile mele nu sunt incalcate de niste … “impotenti”. Si ca mine cred ca suntem marea majoritate.
  Mi-e greu sa inteleg strategia de abordare a SCMD, privind legea pensiilor … ca de FMR nici nu trebuie sa mai pomenesc. Mi-e greu sa inteleg atitudinea pasiva adoptata de cei care cica ne reprezinta, in conditiile in care noi am fost facuti nesimtiti.
  Rascoleste in mine toate tipurile de orgolii posibile si imposibile … pe banii mei, pe pensia mea si a tuturor celor ca mine si ca dvs care ii platim …. sa ne faca nesimtiti? Calitatea mea de militar – si asta voi fi pana la moarte, precum si sangele de militar ce-mi curge prin vene, nu se impaca cu aceasta mentalitate adoptata de cei care cica ne reprezinta. I-as urmari pana la moarte, le-as face viata un cosmar pentru tupeul avut de a ne face nesimtiti, i-as tara prin toate tribunalele si nu i-as lasa sa le tihneasca batranetile.
  Si ca o culme a ironiei … vad ca au murit niste nesimtiti (Dumnezeu sa-i odihneasca). Cine este nesimtit? militarul care se instruieste in conditii precare, sau aceste nimicuri pline de tupeu care ar prefera sa nu dea nici un ban pentru inzestrarea armatei?
  Simt ca-mi creste tensiunea, motiv pentru care ma opresc, dar nu inainte de a mai spune inca odata: IMPUNEREA este singura solutie care a mai ramas armatei (activi + pensionari).

 14. yoyo says:

  Domnilor ceea ce se scrie aici sunt numai vorbe goale…. Are cineva curajul sa nu mai raspunda cu AM INTELES ? Vorbim nimicuri prin spate iar cand vine cineva mai mare nu stim cum sa facem sa iasa totul ok dar trebuie sa nu se faca nimic sa se vada saraciile din cazarmi,sa avem puterea sa spunem lucrurilor pe nume nu sa vorbim aici sub un nume (pseudonim) ne avand curajul raspunderii,sa spuna cineva domnului general sosit in control ca solda este mica sau noi o sa venin la munca cu 25% mai putin si atunci acela este intradevar barbat dar pana atunci toti suntem PISICUTE

 15. yoyo says:

  iar despre respectul civililor …acum suntem buni la calamitati iar cand acestea trec iar spun ca suntem trantorii societatii

 16. altfel says:

  Lucius,
  Jenant, dar adevarat este ca cei ce conduc asociatiile rezervistilor lasa impresia ca nu sunt interesati decat sa le apara lor pozele in prezenta mai marilor zilei si sa mai primeasca cate o stea cu diverse prilejuri. Chestiunea insa poate fi pusa si altfel. Ce fac cei care sustin ca ar trebui adoptata o atitudine mai transanta? Ca mine, de exemplu, ca sa nu ma refer la altii. Se rezuma la a comenta pe site-uri, unii. Altii se multumesc sa “injure” pe la colturi. Si atunci, cine se baga in fata, daca “luptatorii” stau in expectativa? De aia ma abtin sa ma exprim foarte transant in legatura cu ceea ce nu fac altii, atata vreme cat nici eu nu fac. Ii condamn, insa, pentru minciuna si inselatorie. Iar asta imi permit sa fac, fara retinere. In rest…ma opresc si eu, ca si eu am sange de alpinist, adica din ala care se urca repede la cap

 17. micutzul says:

  @ YOYO
  Iti inteleg frustrarea si te respect pentru ceea ce spui. Crezi ca pseudonimul ascunde ceva ? Crezi ca nu avem curajul ? Crezi ca daca nu ne dam numele ** in direct ** denota faptul ca suntem lasi ? Cel putin 1 din 20 de romani lucreaza in servicii secrete sau pentru ele, deci ei ne cunosc foarte bine. Ne urmaresc , stiu cine suntem, unde locuim etc… Ce vrei sa facem daca cei activi nu au curajul ? Sa iau facaletul nevestimii si sa plec la Bucuresti ? Avem oameni capabili care sa ne organizeze, sa intelegem ca nu trebuie sa ne luptam intre noi prin tot felul de asociatii . Eu personal nu sunt membru SCMD dar este singura asociatie care ma reprezinta si vad ca lupta. Celelalte sunt ca o frectie la un picior de lemn. Lupta generalii sa fie in fata , se bat intre ei ca niste pui de caini, pentru suprematie in haita de pupincuristi latratori. Nu iti face probleme armata mai are si dinti buni ..

 18. lucius says:

  altfel,
  Cred ca ati citit ce am scris, dar probabil ati uitat. Cand pensionarii au organizat mitingul de la Cotroceni si au “rupt” baricada jandarmilor, eu eram acolo. Cand am scris acest lucru m-am exprimat in genul “i-am vazut”, iar interpelarea a fost facuta catre dl.gl.Gropan.
  La concret: am fost acolo … nu si cei care cica ne reprezinta.
  Ca si dvs. eu am facut referire la propria-mi persoana. Acum imi dati voie sa fiu atat de vehement?
  Va multumesc.