Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata Română – de ce ne mor militarii ?

Militarii, de fapt, nu mor. Ei îşi dau viaţa. În schimbul injurăturilor, a scuipăturilor politice şi a catalogărilor “nesimţite”, militarii cad la datorie. Tăcut şi fără propagandă!

Guvernanţii ar tuşi dacă ar circula cu maşini mai vechi de 2009, iar pe soldaţi îi trimit la luptă cu tehnică proiectată prin anii ’50 şi construită prin 1972. Adică acum vreo 38 de ani, când mulţi dintre membrii comisiei de apărare ai Camerei Deputaţilor nici nu se născuseră.

“Hai dom’le că e tehnică sigură! Am încercat-o 50 de ani şi nu s-a stricat!” Hai, nu zău?! Dar, ce-ar zice, de exemplu, domnul ministru Oprea, dacă şi el ar merge pe stradă cu un Wartburg, proiectat prin 1950, construiti în 1982 şi modernizat? Nu-i asigură prestanţa şi nici siguranţa, nu-i aşa? Oricum, după câte am înţeles, Wartburgul nu depăşeşte 90 km/h deci, e sigur! Şi, dacă tot este atât de sigur, de ce nu zboară şi comandantul suprem cu AN-2? E şi mai ieftin!

Cu banii pe vreo 20 de Volkswagenuri Tuareg vă garantez că se poate cumpăra un nou avion pentru paraşutiştii militari! Ar fi posibil? Nuuuu! Puşchea pe limbă! Căci, nu se poate, dragă electoratule, ca toate sutele alea de fufe de pe la toate agenţiile naţionale şi nepoate de pe la toate instituţiile guvernamentale din teritoriu să umble cu maşini ne-reprezentative!

Sau de exemplu, dom’ Videanu, economistul şef al naţiei: s-ar urca la bordul vreunui iaht construit prin 1960 şi care n-a avut parte de reparaţii capitale până acum? Sau fostul prefect care-a prins vreun picior de-al lui Zeus ca să-l pupe: crezi că el ar merge pe stradă cu vreun telefon mobil mai jos de BlackBerry sau nu ştiu ce “Navigation”, ediţia de acum 2 săptămâni? Cumpărat de la buget, bineînţeles!

E scumpă dom’le tehnica militară. Aşa e! Dar cu banii pe toate BlackBerry-urile din Parlament se pot cumpăra două AN-2 noi-nouţe, nu numai unul. Cu banii doar de pe bordurile de pe Şoseaua Ştefan cel Mare cumparam două tancuri! Iar cu banii de la schimbarea anuală a laptopurilor de la Parlament echipezi vreo două batalioane de infanterie!

Capra-i râioasa, dar stă cu coada pe sus

Noi nu mai avem demult buget de 2,38% pentru Armată, dar suntem fuduli şi păstrăm aceleaşi misiuni! Cum? Reducem din tehnică, reducem din instruire! Vrem şi NATO, dar vrem şi contracte preferenţiale pentru partid. Vrem şi Armată operativă, dar fără salarii speciale. Şi nici pensii. Cand îi trimitem pe militari în concediu fără plată (că aşa a spus guvernul Boc) îi trimitem doar sâmbătă şi duminică, ca “să nu influenţăm procesul de instrucţie”.

Căci, nu-i aşa, geme ţara de diverse cochete-blonde şi bişniţari-lideri de partid cu doctorate în ştiinţe militare, iar noi nu avem nici măcar o strategie de înzestrare coerentă şi nici vreun plan mai acătării pentru înlocuirea vechiturilor cărora, pompos, le spunem “tehnică de luptă”.

Când mor câte unii, în loc să ne uităm la ce face Armata în întregul ei, ne amintim şi îl injurăm pe subofiţerul care ne-a băgat la arest acum vreo 30 de ani că ne-am îmbătat în seara de 1 Mai.

Vrem şi misiuni NATO, dar, dacă s-ar putea, pe banii altora! Se laudă guvernul pe la Mons cu angajamentele luate faţă de NATO, dar uită de angajamentele luate faţă de propria ţară şi faţă de propria armată.

Că, din Armata Română doar atâta a rămas: prilej de defilări electorale şi bătăi pe spate când se decorează politicienii, unii pe alţii sau se avansează intendenţii şefi ai naţiunii între ei. În rest, mor unii, mor alţii, ce mai contează? Stau alţi 100 pe la porţi să le ia locul. Ţara-i plină de patrioţi! Din păcate-i plină şi de politruci de generaţie nouă. Şi de decidenţi militari fără o minimă coloană vertebrală!

Morţii noştri şi totuşi ai cui?

Cine-i de vină pentru Tuzla? Nimeni! Pentru accidentul cu rachetele ieşite de vreo 15 ani din uz de la Mangalia? Nimeni! Pentru maşinile de luptă ne-blindate din Afghanistan? Nimeni! Pentru alţi morţi, pe timp de pace, din Armata Română? Nimeni! Vreo remuşcare sau vreo demisie de onoare a cuiva pe undeva pe la vârful Armatei? Nimic! Vreo remuşcare de la comandantul suprem? Aş, nenicule! N-are nicio treabă! El are treabă cu jurnaliştii în securitatea naţională, nu cu militarii!

Sunt convins că, dacă amărâţii ăia care-au murit nevinovaţi la Tuzla ar fi trăit să apuce, la 52 de ani, vârsta de trecere în rezervă, probabil că ar fi avut şi ei, peste vreo 20-30 de ani, nişte pensii. Speciale! Nu-i aşa? Şi, în mod cert, s-ar fi găsit vreun neica-nimeni în drum, vreun premier de buzunar, vreun “robotronic”, care să-i catalogheze şi pe ei, ca şi pe alţii: “nesimţiţi, sug sângele ţării, n-au contribuit, n-au plătit”! Eu cred că au plătit destul. Şi ei şi alţii.

Nu i-au omorât misiunile de scotocire din Afghanistan, nici misiunile S.A.R., nici misiunile pe mare sau pe munte, nici misiunile de transport strategic în spaţiul inamic şi nici operaţiile de deminare din portul Constanta. I-au omorât doar indiferenţa şi indolenţa politică, iresponsabilitatea înzestrării şi instruirii Armatei şi minciuna existenţei vreunui pic de onoare la vârful Armatei.

Apropo, văduvelor şi copiilor fără taţi de la Tuzla cu cât o sa le scădeţi pensia lor “nesimţită”?

Ma înclin în faţa eroilor aviatori de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene şi scafandrilor de luptă de la GNFOS (Grupul Naval Forţe Operaţii Speciale)!

Ovidiu Mihalache
colaborator  Ziare.com

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Armata Română – de ce ne mor militarii ?”

 1. micutzul says:

  “Iar înlăuntrul tării tale, nu vezi decât necinste, cătărare disperată către locurile cele mai de sus, goană dupa avere, murdărire a tuturor numelor curate de luptători fără frică împotriva răului…” (Vasile Pârvan – “Datoria vietii noastre”)

  Vreau sa scriu si/mi este greu,nu/mi gasesc cuvintele. Vreau sa scriu frumos despre ei, dar ma gandesc ca daca le amestec numele cu cele din mizerie, le intinez activitatea si memoria.
  E prea devreme acum, la cateva zile de la tragedie , sa pot sa ** injur **.
  Ar trebui ca pe holul parlamentului sa fie puse busturi ale tuturor militarilor cazuti la datorie in vreme de pace, pentru ca ei politicienii sa fie obligati sa/i vada zilnic.
  Depun o floare pe mormantul lor. Dumnezeu sa/i odihneasca..

 2. Marinarul says:

  Felicitari domnule Ovidiu!

 3. altfel says:

  Cred ca, daca incidentul Tuzla s-ar fi produs pe vremea comunisitilor, si ministrul si seful SMG ar fi zburat. Ar fi zburat si in alte vremuri. Numai in vremea impostorilor asa ceva nu se intampla. Pentru ca astia, saracii, nu stiu sa zboare!

 4. un marinar says:

  Ovidiu,
  Ma simt mai bine cand vad articole ca acesta. Oare nu se poate trimite si catre celelalte posturi de TV, reviste, ziare.
  D-zeu sa-i ierte pe cei ce mor (cei cu pensii nesimtite)!!!
  D-zeu sa le ocroteasca familiile fiindca statul nu o va face niciodata.
  Sa-i fie rusine Presedintelui &CO. La inmormatarea celor disparuti, familiile ar trebui sa arunce in cei ce vor participa cu medaliile celor dragi. Astfel inca un vot de blam ar fi putea fi dat nerusinatilor.

 5. Dan BURCUTA says:

  Salve Ovidiu,

  Bine si corect editat.
  Ce pacat ca totul e degeaba!
  Nimeni si nimic nu schimba ceva in urma unor astfel de comentarii.
  Stii ce ar trebui facut? …pus mana pe pusti si schimbat totul asa cum trebuie, asa am crezut toti ca va fi cind l-am adus pe Franga mort in fata MAp.N in Dec. 1989.
  De ce nimeni cu coloana vertebrala sau cu un caracter adevarat nu incerca sa candideze…sau de ce nu este promovat spre partea de sus cineva de genul acesta?
  Cei de la putere au facut in asa fel incat societatea romana sa-si perceapa propria armata ca pe niste paraziti. Mare pacat! Daca am fi toti niste corecti – noi militarii – ar trebui sa iesim cu demisia in masa…dar din nou suntem lasi si ne place sa fim calcati pe gat.
  Vorbim vorbe mari si avem sentimente frumoase…ma tot intreb pentru cine? Pentru Madam Udrea care arunca bomboane la copii sinistrati?
  Pentru Tariceanu care a spus ca armata e abia a 10-a sa prioritate, pentru Boc care declara ca armata are pensii nesimtite? Daca l-a facut ma-sa cu platfus … tara n-are nici o vina. Pentru Basescu care da intr-un copil de 10 ani…in timpul campaniei electorale? si care declara ca era sub influenta bauturilor alcoolice cand vorbea de cresterea pensiilor? Astia-s nesimtiti nu pensiile militarilor. Pacat ca ne-am ales Imnul “Destepta-te Romane”!
  Mie personal mi-au murit opt bravi camarazi ODATA! Macar au putut muri cu onoare…nu stiu daca mie mi se va da acest privilegiu. Nimeni nu poate spune un cuvant nelalocul sau despre ei. Daca as auzi asa ceva nu garantez ca pot raspunde de actiunile mele ulterioare. La fel s-a intimplat si-n 2008 cu Florin Plaian – era tot in misiune!
  Sunt sigur ca se va mai intimpla…si ma doare ca totul e degeaba. Nimeni nu invata nimic. Nu se ia nici o masura….sau “ba da!” se taie solda cu 25%.
  Vreau sa spun ca SOLDA este o retributie a unor posibile servicii aduse tarii inclusiv viata…si este total diferita de SALARIU care este o retribuire a unor servicii deja efectuate.
  Toate armatele lumii sunt retribuite pe acelasi principiu! Si a noastra a fost la fel! Nici comunistii nu au fost atat de idioti sa nu inteleaga fenomenul.
  Termin caci ma aprind …vin acasa si nu stiu pe care-l stang de gat!

 6. Autorul says:

  Asa e Dane,

  Lunga cale a trebuit sa strabatem si multi morti a trebuit sa ducem la groapa incepand de la Revolutie, cu colegii nostri de Academie si terminand cu cei opt marinari si patru aviatori de la Tuzla, ca sa ne dam seama ca nimic nu s-a schimbat in profunzime ci doar la suprafata in Armata Romana.
  De ce nu sunt caractere sau coloane vertebrale la esalonul politico-militar? Si tu si stii si eu si toata Armata ca lichelele si pupincuristii ajung cel mai repede acolo sus. Politicii nu-i plac oamenii drepti sau caracterele deosebite. Nici inteligentele si nici profesionistii.
  Demnitatea si onoarea sunt pietre scumpe si rare in Armata in zilele astea, Dane!

 7. alt marinar says:

  Triste zile. Dumnezeu sa-i odihneasca si sa le ocroteasca familiile! Dupa 90 incoace tara asta a incaput pe mana unor nebuni si idioti, care au facut-o praf. S-a distrus tot, inclusiv sufletele oamenilor. Nu stiu ce pedeapsa ar merita cei care au avut in mana fraiele acestei tari si toti cei care s-au infruptat cu varf si indesat din bogatiile acestui neam atat de incercat in istoria sa. Sa le fie rusine si tradatorilor din varful armatei care s-au lasat cumparati de politicieni si n-au batut cu pumnul in masa pentru a apara cauzele armatei. Poporul are nevoie si va avea nevoie cat de curand de armata la vremuri foarte tulburi care se anunta. Ma tem ca trantorii si tradatorii vor fugi in paradisurile fiscale pe unde si-au ascuns banii furati. Ma rog sa putem fi intelepti si sa judecam drept. Ma rog pentru neamul meu!

 8. micutzul says:

  @ Dan
  @ Autorul
  Nu aveti dreptate, in armata s/au schimbat foarte multe. Am avut si noi pupincuristii nostrii , dar ce este acum este cu totul abominabil. Nu poti ajunge la o functie cu onoare si demnitate decat daca pupi in stanga si in dreapta, pana nu te mai poti sterge la gura. Se vede imediat ce vreun barosan trece in rezerva, se inscrie repede in partidul care l/a propulsat si continua ce a invatat.
  Bun, sa zicem ca asta am putea sa intelegem, dar tu mare sef militar sa accepti ca oamenilor tai sa le fie luate din drepturi si sa continui sa dai onoruri in stanga si in dreapta , sa defilezi langa decimatorii si distrugatorii de armata, asta intrece orice imaginatie militara.

  Domnilor generali in activitate, obligatia dumneavoastra este sa instruiti, sa organizati, sa dotati, sa verificati, SA AVETI GRIJA de militari pentru a/i conduce la victorie sau la moarte in timp de pace si razboi. Daca nu sunte.ti in stare de asa ceva , datoria de ofiter spune sa va dati demisia.
  Daca aveti onoare spune/ti aici ca nu am dreptate..

 9. sindicalistul says:

  Cata dreptate aveti domnilor! Tinerii miliatri mor pentru ca basescu nu poate dormi de grija armatei – celor activi le taie fondurile pentru dotare si instruire, le reduce soldele iar rezervistilor le ia pensiile. Ma ingrozesc cand il vad la televizor pe acest scelerat care uraste tot ce e roman, care vrea ca toti sa fie adusi in stare de subnutritie. Exista totusi o explicatie – s-a inchis golden blitzul si acum bea tot timpul la cotroceni. Acesta este si motivul pentru care disparuse atata vreme – era matol. Cand a iesit din vagauna cu creierul imbibat de alcool a inceput sa debiteze iarasi tampenii. Acum ca parlamentul e in vacanta va lua cele mai aberante masuri. Nu are nimic sfant! Cat despre constitutie o considera un simplu text fara valoare. El paseaza,el centreaza el da cu capul. ROMANIA INCOTRO?!?!?!?

 10. vios says:

  Nu-i nimic nou in istoria noastra. Intotdeauna am avut conducatori aserviti intereselor lor proprii sau ale altora; conducatori incapabili sa vada interesele tarii(cu rare exceptii); o armata de lingai, pupincuristi si vanzatori de tara. Din pacate, cu strangere de inima, recunosc ca ne caracterizeaza tradarea, dorinta de inavutire cu orice pret sau mijloace, bataia de joc, indiferenta si nepasarea, umilinta si parvenitismul. Ceea ce se intampla de cativa ani in ARMATA, este o reflectie a degradarii continue a civilizatiei romanesti, a constiintei si demnitatii nationale. Cei care ne conduc nu vad m-ai departe de propriile lor interese sau afaceri -dar de vina pentru perpetuarea de 20 de ani incoace, a acestei situatii suntem de vina noi, cu totii. Ma uimeste lipsa de reactie, demnitate sau onoare a generalilor; ma uimeste lipsa de coeziune si unitate a personalului din armata si nu in ultimul rand, mi-e sila de intreaga societate civila(care vede armata ca pe ceva util in caz de nenorociri, dar in rest…). Iertati-ma daca v-am suparat cu ceva, dar nu ma simt deloc mandru ca sunt roman…

 11. lucius says:

  Pacat ca suntem destui care ne dam seama ce se intampla … si doar atat.
  Pacat ca nimeni nu ia o atitudine concreta.
  Pacat ca nimeni din conducerea armatei nu are obiective strategice … sunt numai obiective personale.
  Pacat ca mor oameni care au dragoste fata de armata si tara – Dumnezeu sa-i odihneasca!
  Le doresc cu toata puterea fiintei mele, tuturor acestor “bravi” … ce hotarasc destinul armatei romane, sa aibe parte de aceeasi soarta ca cea a polonezilor. Deosebirea va fi ca noi nu ii vom plange.

 12. Odin says:

  Dumnezeu sa-i odihnească în pace. Mare păcat sa-i pierdem pe cei mai buni în felul acesta, mare păcat……………

  Este incredibil în ce stadiu de descompunere am ajuns, noi, romanii!

  Am fost vreodată altfel, însa??????

  Ma înclin cu respect memoriei lor, adevăraților eroi și familiilor greu încercate.

 13. sindicalistul says:

  Domnule Vios sa nu va mai uimeasca lipsa de reactie, demnitate sau onoare a generalilor. Unii dintre ei scot capul numai pentru asi apara propriile interese, se “unesc” cu “militari de ocazie” sau facuti la un golden sprit. Cum sa fie de coeziune si unitate a personalului din armata cand un general cu patru stele, fast sef al Statului Major General si consilier prezidential se urca in aceeasi barca cu penalii, cu impostorii, turnatorii si nu in ultimul rand cu cei care cu fiecare vorba spusa sau scrisa isi varsa tonele de venin si zoaie fata de toti cei care au slujit o viata pentru tara in haina militara? Si mie mi-a fost sila de toti si de toate dar am ajuns la concluzia ca trebuie sa demascam toate marsaviile. Nu-i cunosc personal pe cei de la semperfidelis dar vizionand postarile de pe site lor am ajuns la o concluzie interesanta : cei de acolo urasc din toti porii fiintei lor tot ceea ce este legat de ARMATA (subliniez ARMATA nu militar). Oare de ce? Cat despre limbajul “elevat” al ex-adm, colonelul, surry etc. nimic nou sub soare. Parca prea aduce aminte de practicile vechii securitati si de sloganurile lor :CINE NU E CU NOI E IMPOTRIVA NOASTRA si DAI IN MINE DAI IN FABRICI SI UZINE! PS: oare ce a generat ura de moarte impotriva SCMD? Cumva ciolanul de la Hiperion?

 14. Dan BURCUTA says:

  Ieri cele opt trupuri ale colegilor mei au fost ingropate.
  Trebuie sa mai adaug ca din diferite surse am aflat ca de fapt mansa aeronavei s-a blocat pur si simplu…ca disperati pilotii au incercat sa o deblocheze inclusiv impingind cu picioarele…n-au putut…mare tragedie.
  Te salut Ovidiu…si-ti urez cele bune…
  Pentru comentatori…cu multa stima…
  Acelasi!

 15. vios says:

  @sindicalistul,
  Domnule ceea ce spuneti este grav, dar sunt sigur ca este 100% adevar. Oare in randurile armatei nu se gasesc un Dragalina, un Prezan, un Antonescu, un Guse si-altii asemenea -care sa aiba curajul sa spuna “gata, pana aici, asta-i realitatea cu care ne confruntam”, chiar riscandu-si poate cariera? De ce trebuie o intreaga institutie sa plece capul in fata parvenitilor si a emanatilor politici? Fiindca sa fiti sigur, nimic nu se v-a schimba, pacat de eroii care mor facandu-si datoria fata de tara si popor(caruia sa-mi fie cu iertare, putin ii pasa -romanii n-au stiut niciodata sa-si cinsteasca eroii). Am auzit oameni pe strada care au spus vorbe ce m-au durut:”de ce sa de-a bani la armata ei ce produc”, “lasa ca si-asa au salarii mari” -astea sunt doar cateva exemple. Asta-i poporul pentru care, armata intervine la dezastre, si pe care-l vegheaza, jurand sa-l apere…
  Domnule Burcuta, ca de fiecare data, nu se v-a schimba nimic. Colegii dvs cazuti la datorie, vor ramane vii in mintea si sufletul celor care i-au cunoscut. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! Asa-i la noi, tehnica este folosita pana cand, se dezmembreaza. Trebuie sa fi curajos, sau sa-ti placa prea mult meseria, pentru a zbura cu o asemenea barabafta afumata, care de mult trebuia sa-si gaseasca locul intr-un muzeu. AN 2 este un avion atat de vechi, cred ca si rusii au uitat cum arata. Oare de cate tragedii este nevoie, ca domnii guvernanti sa faca ceva pentru dotare, inzestrare si conditiile de viata ale militarilor? Asta-i o intrebare retorica, fiindca “dansii” nu vor raspunde, fiind preocupati de binele tarii; tara din care ARMATA nu face parte…Cu respect, va salut!

 16. micutzul says:

  @ Vios
  Cred ca ne/am nascut cu multi ani prea tarziu…Sa stii ca e o magarie si cu zborurile astea, Ar trebui ca soldele pilotilor, parasutistilor, scafandrilor, genistilor… sa fie aceleasi tot timpul, mari, sa nu fie obligati sa zboare cu orice Zmeu, sa sara de pe orice aripa in dezmembrare…Intr/un fel este si vina lor, dar fiecare vrea sa duca un ban acasa. Eu am mai intrebat, dar nimeni nu raspunde,… Domnule general sef al SMFA, de ce lasati acesti oameni FB pregatiti sa zboare pe epave ? Sa nu veniti sa spuneti ca avionul avea resursa ca rad colegii de Dv.Va ganditi oare in zilele acestea la copiii acestor oameni, la sotiile sau la prietenele lor ? Daca sunteti pilot si cred ca da, sunt sigur, pot sa jur ca stiti cum e sa zbori cu asa ceva, atunci stiu ca va ganditi… Tineti/va puii la piept si daca nu au aripi bune nu le dati drumul sa zboare…

 17. micutzul says:

  ** La ora când mă visam vultur, am avut probleme mai urgente, care m-au transformat în cârtiţă. **
  O C T A V I A N P A L E R

 18. eu says:

  dormim prin paduri facem scufundari sarim cu parasuta plecam cu saptamanile cu lunile de langa familii murim … stiti ca la exercitii tot felu de aplicatii accesoriile necesare pentru un astfel de exercitiu sunt cumparate din bani nostrii acei bani putini noi cumparam ce ne trebuia eu mi-am dat demisia . . . muncim sa isi aranjeze basescu suvita sa poa sa isi cumpere gel si fixativ nu mai stiu ce sa zic ……. probabil ……. o sa sun vreodata la tv cand os a fie basescu sau unu desta cu …… nasu pe sus o sa sun sa pot sa ma descarc si eu