Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata României a pierdut războiul cu poporul român

Asistăm în ultima perioadă la un atac asupra imaginii Armatei în scopul firesc al discreditării acesteia şi desfinţării ca şi componentă importantă a statului român. Adică la transformarea acesteia într-un fel de SRL în care statul e acţionar majoritar.

Acţiunea este coordonată de clasa politică românească. Metodele folosite sunt dintre cele mai perverse:

– anularea bazei de selecţie prin reducerea atractivităţii profesiei militare;

– reducerea fondurilor pentru solde;

– inducerea, în faţa opiniei publice, a faptului că militarii au salarii şi pensii nemeritate;

– crearea impresiei că Armata este o componentă inactivă a societăţii româneşti;

– amânarea dotărilor elementare;

– numirea unor responsabili civili la conducerea MApN fără personalitate, incapabili a se implica în rezolvarea problemelor ministerului.

De ce este necesară această campanie de discreditare? Pentru că Armata a ocupat, în mod constant, un loc de frunte în topul încrederii populaţiei, pe când clasa politică s-a aflat în permanenţă la coada acestuia. Astfel,  Armata rămânea singurul opozant al unei clase politice incapabile să-şi definească opţiunile, altele decât cele politicianiste: punerea mâinii pe putere şi cam atât.

Mijlocul utilizat este mass media, în general obedientă la chemările imperioase ale politicului. Aceasta, datorită şantajului la care sunt supuşi patronii din presă.

În loc de concluzie: Numărul mare de postări ale comentatorilor de pe diferite site-uri ale principalelor cotidiene şi agenţii de presă atestă faptul că Armata se află în centrul unor comentarii negative. Finalul acestui demers va fi anularea legilor care guvernează sistemul militar, personalului acestuia rezervânduindu-i-se o poziţie similară unui funcţionar public.

Propuneri: militarilor să li se acorde drepturile ce se cuvin fiecărui cetăţean român:

– dreptul de a face politică şi dreptul de a fi ales;

– dreptul de a desfăşura activităţi economice;

– dreptul de a lucra doar 8 ore;

– dreptul de asociere, crearea de sindicate care să aducă în dezbatere şi aprobare: desfinţarea de unităţi militare, dislocarea acestora, organizarea sau nu a aplicaţiilor, participarea sau nu a unităţii în teatrele de operaţii la misiuni.

Iar lista ar putea continua cu:

– acordarea dreptului persoanelor cu dezabilităţi de a deveni militar profesionist;

– angajarea pe criterii politice pentru a putea pune în aplicare programul de guvernare în domeniul militar, inclusiv la nivelul fiecărui depozit militar;

– înfiinţarea de organizaţii de partid (a oricărui partid) în fiecare unitate pentru coordonarea de bună calitate a muncii şi vieţii în unităţile militare.

Aceste lucruri vor reprezenta o compensaţie firească în condiţiile în care profesia militară va fi transformată dintr-una “de elită” într-una ordinară, fără relevanţă, pentru actualul stat român.

Pentru rezolvarea unor situaţii de criză ar fi bine să se înfiinţeze batalioane de politruci capabile să înlocuiască unităţile militare a căror sindicat au hotărât să nu se implice.

Păcat că nu putem închide geamul la răsărit căci a început să cam bată vântul rece!

R.D.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Armata României a pierdut războiul cu poporul român”

 1. Altfel says:

  Eu cred ca Armata romana a pierdut razboiul cu ea insasi. Am serioase indoieli in legatura cu capacitatea combativa a unei armate alcatuite din oameni care nu iau pozitie transanta atunci cand guvernantii, sau oricine altcineva, se joaca cu legile care stau la baza functionarii acelei armate. De ce am indoieli? Pentru ca oamenii care accepta sa fie terfeliti de oricine vor fugi cu brio din fata inamicului, caci ala nu vrea doar sa-i terfeleasca ci chiar sa le ia viata. Ce anume din interiorul lor i-ar face sa ramana pe pozitii? Daca acolo, in interiorul lor s-ar regasi o asemenea tarie, s-ar manifesta in intreaga lor existenta. Acolo, in interior, este gol, iar guvernanti le-au transmis semnalul ca nici macar legea nu-i mai obliga, iar in liderii lor nu mai pot avea incredere. Da, asta este semnalul ce li s-a transmis atunci cand in legea 80 a fost terfelit capitolul referitor la drepturile lor, de catre chiar ministrul apararii. Pai daca sunt terfelite drepturile, de ce-ar ramane intacte obligatiile? In ce anume sa mai creada militarii? Cine il ascunde pe fostul ministru al apararii, in loc sa-l aduca sa raspunda la aceasta intrebare? Ce le raspunde “seful militar” al militarilor? Liniste. Toti tac si fac politica. Antiromaneasca, evident. Pentru ca prin demersurile lor ei pun in pozitie proasta Romania, nu pe altcineva.

 2. Ando says:

  Din nefericire pentru mediul militar trebuie sa constat ca Dl Altfel are dreptate. Numeroasele comentarii de pe toate site-urile in care militarii se exprima ar trebui sa ingrijoreze pe cei care se mai gandesc la Romania. Desigur nu am in vedere sa se gandeasca la pumnul in gura pt cei care isi spun parerea, ci ca se impun masuri radicale de reconsiderare a atitudinii fata de armata tarii. Chir sa nu vedem ca ne tot prabusim? Pana unde oare?

 3. Bure Bista says:

  Intrebare:
  Oare cei din serviciul care umbla dupa curul militarilor i-a pus celui care canta “Pusca si cureaua lata, ce sporuri si salari aveati odata” o analiza cu consecintele terfelirii propriei Armate?

 4. Bure Bista says:

  Am uitat.

  Ati aflat ultimele decaratii ale ministrului ucrainean al apararii?
  Dar despre analizele expertilor rusi privind Romania?

  “Pusca si cureaua lata'” sigur nu a aflat, iar daca a aflat la durut in

 5. Cand o armata nu stie ca a intrat intr-un razboi psihologic,sigur va pierde contactul cu relitatea.
  Si daca nu stie, isi trage palme singura.Ura la boscheti. Jos fostul, sus noul comandant suprem.Mai tarziu ,fostii comandanti, dau din colt in colt,iar noi comandanti sar calul. Pentru gargara pseudodemocratica,flositi C.A.D.A.
  Turma mica tot castiga,grade mari, parale multe(fie omul cat de prost mintea vine dupa post),turma mare linge blide si spera ca mai “nainte.
  Baaaa cu alde voi, n-as mai merge la razboi. La razboi de dus cu mintea,
  nu cu muschii de pe voi.Mercenarilor……..Ce-i mama patria,intreaba……

 6. vasile says:

  Nu am pierdut niciun razboi cu poporul!! Am pierdut, partial, razboiul cu guvernantii, care din obedienta si de frica partidelor, se comporta execrabil.
  Vor sa carpeasca ceva, dar cu pretul ruperii a altceva! Oricum, nu va iesi nimic nou. Tot un lucru peticit, cusut cu ate de diferite culori. Ar fi spre beneficiul poporului daca ar gasi pe cei care , ani de-a randul, au jefuit si tepuit poporul roman. Uitati-va la top 300, 500 sau cati or fi!! de unde au reusit sa faca averi? Nu oare din combinatii cu statul, la adapostul si cu largul concurs al unora de aceaasi teapa cu cei de azi?
  Am spus partial pentru ca sunt multi care sunt convinsi ca soarele va bate si pe aceasta strada! Important este ca militarii, de toate categoriile, magistratii, juristii, diplomatii si alti din categoria celor din randul 2 ( din spatele politicienilorde mucava) SA FIE UNITI.

 7. aura says:

  Sper ca poporul roman sa se trezeasca la realitate. Un stat fara armata este la fel ca si un copil fara parinti. Acest oligofren de la Cluj cu sleatca lui trebuie sa fie internat la Balaceanca, isi bate joc de poporul roman. Azi armata , maine de cine se mai leaga?, sa nu-i vedem afacerile murdare si cum “el desteptu” iar noi muritorii nu suntem ” destepti ca baiatul asta de la Cluj. A mai fost unul ” de la Cluj “in perioada interbelica, Maniu care tot plin de el a fost si a sfarsit cum a sfarsit.Sper caacest Boc-Poc sa il duca cineva la Socola, Balaceanca….daca ii face armata felul , lafel cum au facut cu Ceausescu este pirdere de munitie . La acest baiat doar o izolare pe viata ii trebuie , asa ne simtim si noi romanii in tara noastra datorita acestui oligofren de cluj, batut in cap.

 8. mircea insusi says:

  bun articolul, un pic cam virulent! Si mai bun comentariul d-lui Altfel!
  Totusi, ca sa pastam tonul articolului, dar si ca sa le facem pe plac unor periculosi “formatori de opinie” gen Moiseguran, la lista drepturilor ar putea fi adaugate urmatoarele:
  – dreptul soldatilor de a-si schimba locul de munca, dupa bunul plac – adica daca nu le mai convine de comandant, sa plece la altul;
  – dreptul de a-si schimba conducerea unitatii militare, atunci cand managementul este slab;
  – dreptul cetatenilor romani, ba chiar si straini, de a privatiza unitati militare sau de a-si deschide propriile unitati militare (cu siguranta sectorul privat va fi mai eficient!)
  – dreptul militarilor de a face ce stiu ei mai bine: RAZBOAIE !!! pentru eficientizarea unitatilor.
  Vi se par idei periculoase? La o analiza atenta, se gasesc cel putin vreo 2-3 lideri politici care ar fi gata sa sustina punerea in legalitate (si in practica) a unor asemenea idei!
  Daca credeti ca exagerez, (re)vedeti temerile “analistului” tanase in finalul emisiunii Eugeniei Voda!

  Seamana cu Evul Mediu? Doar nu credeati ca dam inainte!

 9. David N says:

  Mda, … cam asa e cu armata si guvernantii de azi! In fapt nu a existat un razboi cu poporul! acsti tovarasi in fruntea tarii nu reprezinta poporul! S-au dezis de poporul roman. acesti tovarasi doresc doar voturile poporului roman, ei nu au nimic in comun cu noi. Acesti tovarasi sunt gata sa jertfesca absolut tot pentru un vot fie ca vine de la romani sau de la moldoveni facuti peste noapte romani. Imi este rusine ca sunt condus ca cetatean al romaniei de acesti tovarasi dar asta e! Ce pot sa fac? Sa votez! Ce altceva pot sa fac? Sa-mi vad de drumul meu si sa nu-i ascult! sa-mi vad de microuniversul meu in care nimeni nu are treaba cu mine chiar daca sunt pensionar militar. Vor trece si alegerile europarlamentare si cele prezidentiale si vom ramane tot cu niste tovarasi in fruntea tarii care de aceasta data se vor face nevazuti caci nu au de ce sa mai lupte cu poporul. atunic dragi militari, politisti si mai ales magistrati va rog sa fiti cu ochii pe ei. Ar putea fura ca-n codru sa puna la loc ce au cheltuit acum in incercarea lor de a conduce mai usor dezbinand poporul.

 10. TRANSMISIONISTUL says:

  Niciodata Armatei nu i s-a rezervat cu atata inversunare rolul de ,,MARE MUTA”. Politicieni, ,,analisti”, ,, comentatori”, ,,formatori de opinie” si Dumnezeu mai stie ce ,, mari filozofi si politologi” cer rasar pe sticla televizoarelor precum ciupercile dupa ploaie, la mare concurenta (BINE MERITATA!?!) cu vedete porno, fitoase ,,tunate” sau ,,baieti de baieti”, nu au alte preocupari decat denigrarea singurelor doua institutii ale statului ce se mai bucura inca de credibilitate in ochii poporului – BISERICA si ARMATA. Nu vi se pare dragi romani ca traim aceleasi momente din decembrie 1989 si inceputul lui 1990 cand dezinformarea si manipularea – bine regizate de practicantii razboiului psihologic- erau singurele elemente constante intr-un ocean tulbure?!? La semnarea Tratatelor de aderare la NATO si UE guvernul Romaniei si-a asumat niste obligatii. Mai sunt oare valabile? Vreti sa desfiintati ARMATA? Faceti-o barbateste nu hoteste. Trimiteti in teatrele de operatiuni toti guranii, tanasii, dinestii, cristoii, gazii, stanii , ciutacii, dragomirii, ursii sau extraordinarele specialiste in probleme militare din trusturile de presa ale celor mai curati si cinstiti moguli precum VOICULESCU si VANTU. Pentru cel mai iubit dintre ,, PRIMII MINISTRII” un sfat de a iesi din criza : exista o solutie simpla sa scapati de toti beneficiarii de salarii si pensii ,,NESIMTITE” din domeniul militar – datile ordin – ca MAREA MUTA EXECUTA FARA CRACNIRE- sa se adune in poligonul de la Babadag si ii Lichidati! Asa iesiti din criza. Pentru a va ajuta ma execut Primul – Cu plecaciune , TRANSMISIONISTUL !

 11. APEVISTUL NEDUMERIT says:

  Am o mare nedumerire : Oare Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva sau Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza” ale cui interese le apara?
  Cine si in ce scop si-a aservit acesta asociatie ? Comanda unica s-a terminat stimati tovarasi ! Inchiderea gurei cu pamnul, infierarea comunista acelor care nu sunt cu noi, deci sunt impotriva tarii nu mai sperie catanele harsite. RUSINE!!!

 12. kandy har says:

  Eu cred ca armata e pe cale sa piarda, in calitate de victima colaterala, de fapt in razboiul politicienilor cu poporul. Cred, de asemenea, ca mai devreme sau mai tarziu, poporul va dori sa decida a se alatura victimelor colaterale ale acestui razboi…
  Dar nu va mirati, cand armata se trudea pe bancile scolilor, spre a se inarma cu seturi de cunostinte si valori, politrucii de azi, asa-zisii guvernanti, de fapt “guvernante”, se perfectionau in calificarea smecheriei de colt de strada. Este probabil ca nici macar nu au rea vointa, dar, mai degraba nestiinta, incapacitate si nevoie de un consult la psihiatru (desi nu am asa de mult timp liber, la solicitare m-as putea oferi volintir-doar am mai fost, nu?-sa stau la coada la programare), sau la procuror, eventual dela dna, daca de la politie nu.
  Avand in vedere ca din punct de vedere meteo, busu a spus ca e posibil sa vina si zile senine si calde, luand in considrare ca suntem constienti de metoda politicianului tiranic “divide et impera” si putem sa contracaram, nu imiramane de facut decat sa va doresc o zi minunata, un weekend luminos, dorinte de strangerea randurilor, timp de a-i calauzi pe cei tineri si nu in ultimul rand, daca e s-o faceti chemati-ma la semnatura si pe mine.

 13. Schwartzkopff says:

  pentru Aura Vasile (ce asociere sinistra!!!),
  Mania proletara cu care infierati pe puternicii zilei e demna de lupta de clasa si de ideologia marxist leninista!!!

 14. UN FOST CAMARAD says:

  Am citit cu interes comentariile privind articolul de fond. Imi propun ca dupa sesiune sa comentez si eu pe ici pe colo. PINA ATUNCI TOTUSI … Nimeni nu sesizeaza ca actuala criza din sistem este mentinuta cu buna stiinta, cu un scop precis : “trebuie sa se aleaga praful de tot ce reprezinta stabilitate pentru natiunea romana”, “ce dracului mai baieti, la ce va mai folosesc structurile militare cand doar suntem in NATO, nu mai avem in jurul nostru dusmani declarati, ci doar nevazuti, care doar asteapta un moment de slabiciune. Vor venii aliatii din est sa ne sustina, ca ei doar au mijloace, gasesc surse de finantare, ba chiar au fata de noi cei pasnici, obraznicia de a-si dezvolta noi structuri ca sa ne apere cuceririle noastre revolutionare. Exemplul Georgiei nu este pentru noi , de invatatura, cu noi nu se poate intampla asa ceva. Noi suntem alesii, suntem gata sa evadam spre o noua identitate” In consecinte de ce ne mai trebuie ARMATA? DACA VRETI SA AFLATI, INTREBATI FORMATORII DE OPINII CARE PROBABIL CRED CA OCUPATIA DE MILITAR ESTE SIMILARA CU CEA DE “CONTOPIST”, NUMIT LA RECOMANDAREA UNOR STRUCTURI POLITICE SA-SI SACRIFICE VIATA PE ALTARUL INTERESELOR DE GRUP SAU PERSONALE, CA POPORUL ORICUM, IN OPINIA LOR, NU MAI ARE CE CAUTA AICI. TREBUIE SA RAMANA DOAR EI

 15. Schwartzkopff says:

  pentru UN FOST CAMARAD – pe loc repaus!!
  bine ati venit! scenariul este cat se poate de interesant dar parerea mea este ca lumea se schimba. Probabil ca in viitorul nu foarte indepartat vom avea si noi o companie doua in armata UE. La cat de serios ne respectam angajamentele….!!

 16. gheorghe says:

  Armata a pierdut confruntarea cu ea insasi de cind in virfurile ierarhiei militare s-au cocotat non-valori ! Toti ofiterii promovati de la un anumit nivel in sus au in spate acte de coruptie :
  – mita ceruta subordonatilor sub diverse moduri;
  – mita data superiorilor sub diverse moduri;
  – legaturi comerciale si asocieri cu indivizi din lumea politica locala;
  – exercitarea de diverse presiuni asupra subordonatilor pentru a influenta deciziile acestora;
  – slugarnicie si pupincurism fata de superiori;
  – nulitate profesionala;
  – lista e lunga !!!
  De-altfel intr-o institutie atit de ierarhica ca armata tonul bunului mers sau a raului mers il dau cei ce stau la virfurile ierarhiei ! Si se vede din satelit ce este acolo ! De ce ar face Armata diferenta fata de intreaga societate ???

 17. VERGILIU says:

  pentru ANDO- crezi ca politicienii isi pierd timpul citind blogurile pe care se sparg nemultumirile militarilor? Armata este inchisa intr-o fortareata, din care razbate prea putin din of-ul celor care o slujesc. Din pacate cei aflati in fruntea ei, pentru a-si pazi posturile, nu au nici un fel de atitudine sau reactie. Cat priveste civilii din conducere, la viteza cu care se perinda in fruntea ministerului, nu apuca nici ei sa deschida gura. Si daca incearca sa faca ceva, sunt rasi de pe fata pamantului. Stiati ca in mandatul trecut legea salarizarii ajunsese sa fie adoptata in comisia de aparare? dar la votul final sedinta comisie a fost suspendata de presedintele Camerei deputatilor Bogdan Olteanu- lucru nemaiintamplat in istoria parlamentului, si total ilegal! asta pentru ca deputatii din comisie ajunsesera in majoritate sa sustina, doleantele celor din sistem, sustinute si de fostul secretar de stat Georgeta Ionescu. Fiindca nu era la prima ”abatere” sustinand interesul armatei, tot ai ei au pus-o pe liber pe respectiva. Aceiasi politicieni care acum cateva zile se jucau de-a motiunea. I-ati luat cumva in serios? Tot ce au urmarit a fost sa marcheze pentru ei in meciul cu cei care guverneaza acum. Si la mijloc ramanem noi, din ce in ce mai rupti

 18. razasul says:

  mda, se pare ca am venit c-am tarziu dar …, se pare ca au venit timpurile sa ne reorientam, pe vremuri, OTOMANII au hotarat desfiintarea armatei “pamantesti”, astazi, proprii nostri conducatori hotarasc inutila si “nesimtita propria armata”, proprii nostri condicatori ne vor vine ca pe niste sclavi la piata, desi cred ca suntem deja vanduti, cel putin de “datori ce suntem”, ce urmeaza, intradevar, sa avem cateva companii, din, ghiciti, “HUSARI SI CAZACI SAU ARNAUTI SI IENICERI”, ce mai conteaza, romanii au fost candva, haituiti, vanati, biciuiti, de cei pomeniti, ne-au trebuit anii buni si grei sa ne trezim constiinta a ceea ce si cine suntem, ne-am pierdut din nou aceasta constiinta, poate ca nu ne mai trebuie, poate ca ne meritam soarta, ne-am chinuit mult sa vedem si sa ne auzim imnul si steagul, se pare insa ca ne-am transformat intrun trib de “apatrizi” pentru care, simbolurile, “STAT, IMN, DRAPEL” nu mai au nici o insemnatate, daca va uitati atent, MILITARII SI FOARTE PUTINI DIN CEILALTI le mai respecta, prea multi care la aud si vad pe cele pomenite, imi pare rau dar, ori se scarpina in nas, in fund, sau cine stie ce …, pe alte meleaguri insa, altii stiu ce inseamna si respecta aceste simboluri, pacat ca noi am uitat, si atunci, pentruce ne mai trebuia ARMATA SA RESPECTE SI APERE STATUL, IMNUL SI DRAPELUL, e jalnic dar, asta e… Cu tot repectul

 19. […] a fost scris de un militar în rezervă. Articolul se încadreză foarte bine în ciclul “Armata României a pierdut războiul cu poporul român“. Lectura curge uşor, de la sine. Aşadar, enjoy! “Înainte de alegerile din 2009 […]