Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Avansările şi titlurile febleţea lui Oprea faza, “să legiferăm bine”

După ce a pus pe butuci statutul cadrelor militare prin distrugerea sistemului legislativ care proteja aceasta fostă categorie socială, ministrul Apărării, Oprea Gabriel, îşi îndreaptă privirea spre masa de gradaţi şi soldaţi, de unde speră să mai pescuiască ceva urme de încredere.

Gabriel Oprea, ministrul Apărării, vrea ca soldaţii şi gradaţii voluntari să fie numiţi de acum încolo “soldaţi şi gradaţi profesionişti”, şi doreşte ca soldaţii să poată fi înaintaţi în grad în mod excepţional, fără alte criterii de condiţionare.

Oprea a depus la Camera Deputaţilor o iniţitivă legislativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, se arata într-un comunicat UNPR, remis Ziare.com.

Se urmareste, în principal, înlocuirea expresiei “soldaţi şi gradaţi voluntari” cu “soldaţi şi gradaţi profesionişti” în Legea nr. 384/2006 şi în alte acte normative.

Se mai doreşte şi crearea posibilităţii ca soldaţii şi gradaţii în activitate să poată fi înaintaţi într-unul din gradele de fruntaş, caporal clasa a III-a, clasa a II-a sau clasa I, în mod excepţional, fără să fie condiţionati de alte criterii.

Ministrul îşi motivează demersul prin faptul că soldaţii care se înrolează voluntar în armată, conform Legii nr. 384/2006, sunt remuneraţi şi beneficiază de alte drepturi îşi manifestă dorinţa de a face parte din această categorie de personal militar profesionist, motiv pentru care ar trebui să fie numiţi “soldaţi profesionişti”.

Modificările propuse ar urma să asigure creşterea moralului şi motivaţiei acestei categorii de personal pentru participarea la astfel de activităţi şi a atractivităţii pentru această profesie militară, se mai arata in sursa citată.

Alături de deputatul Oprea, iniţiativa legislativă este semnată de deputaţii George Scutaru, Eugen Nicolicea şi Eugen Bejinariu. Deputatul Gabriel Oprea va susţine propunerea legislativă în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de iniţiator.

Păcat că din această legislativă răzbate dragostea lui Oprea pentru acordarea de grade după bunul plac fără respectarea cu stricteţe a unor norme legate de performanţă.

Mai răzbate şi încercarea disperată a acestuia pentru a crea “operaţiuni de imagine” demne de o cauză mai bună, în detrimentrul unor acţiuni care să ajute întradevăr personalul Armatei, să-i redea încrederea şi speranţa că aparţine unei instituţii respectabile.

Referindu-ne strict la schimbarea unei denumiri a unui corp de cadre, s-ar pune întrebarea de ce “saldaţi şi gradaţi profesionişti” şi nu pur şi simplu “gradaţi şi soldaţi”? Am reveni la normalitate. Să înţelegem că subofiţerii, maiştrii militari şi ofiţerii nu sunt profesionişti dacă nu le scrie lângă categorie şi titulatura profesionist?

Păcat că iniţiativa legislativă a domnului Oprea, deputat, ministru, lider de partid, profesor universitar, doctor, conducător de doctorate, om de afaceri de succes, preşedinte de onoare al ANCMRR nu este şi trecută pe site-ul Camerei Deputaţilor şi e folosită doar ca acţiune de partid.

InfoMondo Militar

sursa: Ziare.com

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

22 Responses to “Avansările şi titlurile febleţea lui Oprea faza, “să legiferăm bine””

 1. lucius says:

  Omul demonstreaza inca odata, daca mai era nevoie, ca se misca (doar suntem in plina era a vitezei).
  Problema pensiilor este rezolvata in acceptiunea domniei sale, asa ca … pentru a nu se plictisi, a trecut la soldatii si gradatii voluntari (spre deosebire de altii gaseste lucruri noi de facut, cu alte cuvinte este o invitatie la “a tine pasul” cu domnia sa … daca poti).
  Si pentruca am pomenit de pensii: daca pana acum, virtuosii nostri finantisti, taceau malc, acum incepe sa li se auda glasciorul precum ca si pensiile sub 3.000 RON vor avea de suferit. O, ce veste minunata (doar se apropie sarbatorile) ne aduc ei noua!! Parca ar fi descoperit America.
  Problema cred ca se pune altfel: cat de mic poti fi (ca om) incat sa minti cu atata dezinvoltura??? … iar tu categorie sociala (a se citi pensionar militar) cat de “handicapat si credul” poti fi incat sa crezi ca vor scade numai anumite pensii, restul ramanand intacte, daca nu chiar vor creste?????
  Sunt intrebari de bun simt, la care nu astept nici un raspuns … mi-am exprimat oarecum liber nedumerirea, pastrand limitele unei cresteri educate, care sper ca nu da nastere la interpretari de genul “instigare la revolta”.

 2. g.HAMANDIA says:

  Cu adevarat handicapat si credul este cel care crede sau a crezut ca pensiile sub 3000 nu scad.Oprea a spus cu totul altceva;nu vor scadea pensiile sub 3000 daca acestea sunt ,,realizate” in coditiuni corecte ,adica vechime si evolutie profesionala in stransa legatura cu vechimea.Nu este vorba de cei care s-au INVARTIT pe ULTIMA LUNA si-au tras IDC+SM,functie barosana si numai bun de a iesi la pensie cu o vechime de 15 ani de cotizare. Tu cum stai lucius??

 3. Covăsneanul says:

  Toroapa de Oprea de la UNEPUROI este complexat! Vrea să-şi facă şi el o castă, prin avansarea altor toroape! Ne mai mirăm de situaţia jalnică a armatei şi celorlalte structuri din sistemul de siguranţă naţională! Atât timp cât se urmăreşte umplerea lor pe filiera indirectă, tradiţiile şi spiritul de corp sunt refornate, în spiritul regimului.
  Am în familie, prin alianţă, o toroapă de căpitan ( sau maior?, nici el nu ştie sigur). A intrat în SRI, cum , nici el nu prea ştie. L-am întrebat cum vede el şi colectivul din care face parte legea pensiilor. Mi-a răspuns scurt-ce treabă avem noi cu acestă lege? Am vrut să reacţionez, soţia, pe fază îmi întinde un pahar- vreau un pic de cola – şi -mi şopteşte: lasă-l draqului, a intrat în SRI, pe filiera PDL, prostul habar nu are pe ce lume trăieşte! Mai târziu am aflat că Udrea are neamuri şi în oraşul meu.

 4. g.HAMANDIA says:

  RD-faci cenzura?ar trebuisa-ti fie jena….

 5. g.HAMANDIA says:

  Multumesc,inteleg ca a fost o eroare.imi cer scuze si rog sa stergi ultima postare.

 6. Badescu Constantin says:

  Este normal pentru zilele noastre. Oprea le-a dat la toti acum grade calcand in picioare structura piramidala. Exact cum facea cpt. Cook cu bastinasii de pe insulele descoperite- margele colorate. Nu vi se pare ca situatia actuala seamana cu anii 50 cand consilierii sovietici aveau indicatii sa promoveze incompetentii si obedientii? In UNAP este pe un hol un citat din Napoleon care spune aproximativ ca “… ofiterii trebuie sa fie inteligenti si cu caracter. Dar, din cele doua, prefer caracterul”.
  Este normal sa desfintezi MU in Timisoara- cate probleme sociale, financiare, logistice etc, ca dupa doi ani sa infintezi ,tot in Timisoara< alta MU.
  Din pacate militarii( activi, in rezerva etc) sunt pasivi, nu se scandalizeaza pentru idei marete ci atunci cand sunt afectati la bani; cred ca armata acum primeste ce si-a pregatit din 1990 pana acum prin servilism , incompetenta, nepotism pe scara larga si parvenire. Imi cer scuze pentru cei putini care nu merita sa fie la gramada cu masa amorfa.

  Ati tacut cand in scolile militare au intrat cei cu pile sau cei care dadeau darul- acum ei sunt sefii care va decid viata. Filiera indirecta a umplut armata de copii si nepotii sefilor , multi fara studii in domeniu, acum ei sunt in comandamente, state majore si va decid destinele. Faceti instructie de front zilnic, dar fonduri pentru dotare si instructie nu exista, dar taceti.

  Napoleaon , cu asfel de caractere , nu ar fi adus maretie Frantei.

 7. lucius says:

  g.HAMANDIA,
  Lucius iti spune ca nu face parte din aceasta categorie expusa de tine cu atata naduf. Pana la urma, nu inteleg de unde atata invidie (ca sa ma exprim elegant) pentru aceasta categorie??? Ca nu ai facut parte si tu?
  Ca vrei sau nu vrei, au existat si vor exista in continuare. Imi pare rau sa-ti spun, dar acest stil de a pune problema (intrebarea, in acest caz) seamana perfect cu stilul pdl-istilor care sunt mai rau decat comunistii de pana in 1989. Daca cumva faci parte din categoria celor care au afirmat ca “am instigat la revolta”, cred ca te obosesti … degeaba – stiu ce scriu, ce vorbesc si din pacate cunosc termenul de “instigare la revolta”.
  Si inca un lucru: tot ce inseamna pdl (inclusiv simpatizanti), arata si demonstreaza frustrare, minciuna, incompetenta si aroganta.

 8. Stelian P. says:

  Covăsneanul
  Postarea ta ma umple de mindrie patriotica. Esti genul tipic de ROMAN adevarat, ros de invidie si ura, care isi manifesta “calitatile” inclusiv vis-a-vis de rude. Ma bucur ca nu faci parte dintre rudele mele.

 9. Pedelicius says:

  D-le Badescu, cu chestia cu margelele colorate ati pus degetul pe rana. Aia e… Din pacate.

 10. Nimeni says:

  Vorbe goale… Daca soldatilor si gradatilor le va spune de acum inainte ca-s profesionisti, asta o sa-i faca profesionisti. Or sa fie ei mai bine instruiti, echipati etc? Vor avea ei conditii mai bune de pregatire?
  Toate astea imi aduc aminte de: “La scoala mea, nu te pot face mai destept dar daca vrei iti dau o diploma…”

 11. g.HAMANDIA says:

  @LUCIUS-raspunsul tipic al celui care nu are argumente.nu ai argumente si atunci te arunci in a jigni si a pune etichete-bineinteles in cel mai politicos mod,ca doar tu esti un tip subtire educat etc.afla ca nu sunt mdp si nici pe departe simpatizant pdlist.Sunt un ofiter(r) superior care am fost grav afectat de L164 si care consider ca acum se face dreptate.PUNCT

 12. lucius says:

  g.HAMANDIA,
  pdl-istii se bazeaza pe cei frustrati.
  Frustratii au permanent senzatia ca sunt jigniti, varsand venin in jurul lor, sunt oameni care nu mai au o gandire logica …. si am mai putea continua.
  Draga … colega (daca imi permiti), nu te-am jignit cu absolut nimic – ti-am raspuns la intrebare, pe care am considerat-o deplasata. Mai mult, va readuc aminte ca am spus din ce categorie fac parte, intr-un alt articol, iar domnia voastra din cate imi aduc aminte a avut diverse postari pe marginea acelui articol.
  Pentru cultura ta generala, ceea ce am afirmat, sunt lucruri adevarate pe care am tinut sa le precizez membrilor si simpatizantilor pdl-isti (si nu numai). Curiozitatea ta de … fata mare (in acest caz), a fost mai mult decat evidenta, fapt ce mi-a adus aminte de stilul celor descrisi mai sus.
  Mai departe, nu inteleg la ce argumente te referi? Dar, in stilul celor care ne conduc, raspundem la … cu totul altceva si mai si imitam pe diversi, cica pentru a fi mai fermi … daca folosim cuvantul magic “PUNCT”.
  Pana la urma sti ceva? Ia mai lasa-ma cu nemultumirile si frustrarile tale si du-te la prietenii tai … la fel de autoritari!
  Daca PUNCT(ul) tau de vedere nu te lasa sa vezi nici tema articolului si nici ce am scris eu, chiar nu am chef sa fac polemica pe … nimic.
  Chiar esti culmea ridicolului: tu esti cel care … cauti si tot tu esti cel nemultumit atunci cand ti se da … ceea ce cauti.
  Daca ti s-a facut dreptate ce mai cauti pe aici??? Du-te la prietenii tai, ca pe aici sunt oameni care isi spun ofurile. S-au vrei sa te convingi daca “instig la revolta”????

 13. acelas says:

  Mai “LUIUS-LUCIBUS” ce rol ai tu pe acest site? Esti cumva cenzorul sef? Vorbesti de funie in casa spanzuratului? Tu esti cel mai frustat individ din acest spatiu virtual. Dar te inteleg, nici in activitatea din armata si nici acasa nu ai avut si nu ai posibilitatea sa te “manifesti” si ca atare te dai mare cocos aici. Un sfat “colega” fati un blog personal si varsati naduful cat vreai ca de dialogat fara etichetari si jigniri nu esti in sztare!

 14. g.HAMANDIA says:

  @lucius- la fel si ,,idem” ca ACELASI -ca sa mori de oftica!!

 15. sejc says:

  m-am adresat tribunalului de prima instanta de pe langa curtea de justitie a ue de la luxembourg

 16. Gourkha says:

  Am citit toate postarile. Ma frapeaza o anumita optica referitoare la acele pensii militare, care ma vizeaza si pe mine. Problema cea mai grava nu este ca scad, cresc etc., oricum scad toate, e destul de clar. Fac parte dintr-un cerc de rezervisti, insa problema noastra nr. 1 referitoare la aceste pensii este alta: statul a batut palma cu noi prin L. 164/2001. Contractul e incalcat in mod unilateral de catre stat si retroactiv conditiilor care l-au generat. Riposta mea si a celor ca mine este simpla: tu stat – nu mai recunosti contractul, nu te mai recunosc nici eu ca stat ca stat. I-am scris si presedintelui: l-am intrebat daca e vreo problema daca un viitor guvern ii diminueaza un pic retroactiv dreptul obtinut de a comanda nave la cel de hamal in port, pretexte pot fi gasite oricand. Nu mi-a raspuns. L-am intrebat si pe premier, daca tot devin pensionar unitar la primul cutremur sau conflict voi mai fi mobilizat sau am aceleasi drepturi ca orice alt unitar, de exemplu ca mama lui si o sa ne uitam impreuna la TV? Sau e mobilizata si dumneaei cu mine? Nici el nu mi-a raspuns.

  In final, unde doresc sa ajung:

  – modificarea retroactiva a unor drepturi castigate constituie un precent foarte periculos, se rupe continuitatea statului de drept. Un viitor guvern poate veni oricand sa dubleze retroactiv taxele pt. achizionarea locuintelor pe care deja le avem sau le pierdem. Se incalca retroactiv un contract. E acelasi lucru ca si in cazul pensiilor militare diminuate retroactiv. Intr-un stat de drept, se pot emite legi noi pt. generatii noi, dar nu modifici/anulezi retroactiv drepturi castigate de cetateni.
  – cat priveste tratamentul unitar – pensii, sa fie unitar: ori toti pensionarii sunt si rezervisti, ori nu mai suntem niciunul.
  – tot in privinta tratamentului unitar – salarizare, sa fie unitar: ori toti unitarii sa aiba limitarile de drepturi constitutionale ca militarii (munca nenormata – neplata a tot ce depaseste 8 ore, sa nu aiba dept de a detine firma, sa nu aiba drept da a avea alt job/decent – zice L. 80, adica o femeie ofiter nu are voie sa castige bani la al 2-lea job ca stripteusa, niciun unitar sa nu aiba deptul sa se inscrie in partide, sa nu candideze la functii publice, sa nu aiba dept de greva etc.) – ori militarilor sa li se anuleze aceste limitari de drepturi constitutionale si sa fie tratati ca unitari pana la capat.

  Referitor la legea unitara de pensionare: cei din culte, desi sunt remunerati (si) de la buget, daca nu au chef – nu contribuie la sistemul public. Si nu au chef, deci iau bani de la buget si ii vireaza la un sistem propriu. Daca asta mai e lege… Si cand te gandesti ca pe grila de salarizare, ofiterii sunt cumva pe grila cu preotii. Unii, o luna la inundatii gratis in Moldova, altii …dupa job, pot vinde lumanari pe firma lor sa mai castige un ban, ofiterii oricum nu au voie sa detina firma. Nu mai vorbim de incasarile la negru ala popilor. La sfarsit de luna, aceleasi salarii si contributii la pensii de la stat ca in realitate – popa are venituri mai mari, poate avea contributie la pensie mai mare si automat pensie mai mare.

  Aceasta este optica mea. A iesit un mare rahat din tot ˝unitarismul˝ asta, care are ca efecte doar destabilizarea continua a statului de drept – care oricum e in disolutie!

 17. pensionar militar says:

  Sa nu uitam.. important… “unitarismul’ nu -i cuprinde pe judecatori si procurori (printre care si membrii C.Constitutionale)! Atunci de unde titlul de “Lege a sistemului unitar de pensii publice”?

 18. pensionar militar says:

  Daca tot ii plac ministrului apararii avansarile “de aiurea” si aparitiile alaturi de cei avansati (fara a fi trecut decat vremelnic 1 an si 4 luni, 9 sau 6 luni prin armata!) imbracati in haine militare, sa ne cerem si noi, militarii de cariera, trecuti in rezerva cu drept de port al uniformei, drepturile de echipament prevazute in normele de echipare in vigoare pt. mil. in rez. si retr.! Care ar fi raspunsul rapoartelor nostre? Intuiesc: In momentul de fata nu sunt disponibile fonduri banesti pt. asigurarea……..bla,bla…!
  (completare: …doar pt. cadrele mil. in rez.retr. din UNPR-oi care imbraca si ei saracii pt.prima data uniforma de ofiter, general…!)

 19. lucius says:

  acelas,
  Mai bine iti scrii memoriile ca sa devii nemuritor. Nu inteleg cum aveti tupeul de a scrie ceva si sunteti total pe langa subiect??? La fel cum nu va inteleg tupeul in a va exprima atat de natural fata de cineva pe care nici nu il cunoasteti si nici nu ati citit ce a scris.
  Prostul nu este prost daca nu este si fudul … daca sunteti atat de curios ce caut, faceti-va timp si cititi tot ce am postat in acest spatiu.
  Pentru vasta dvs cultura, dupa cum vreti sa emanati, ceea ce faceti dvs. si hamandia se cheama: intoxicare, dezinformare, provocare
  Si tot pentru cultura dvs.: prin scrierile mele, fata de ceea ce ni se intampla noua, militarilor (nu stiu daca este si cazul dvs.), am fost acuzat de “instigare la revolta” (o spun pentru a 3-oara, poate totusi intelegeti ceva ), am fost monitorizat si asa mai departe.
  Dumneata si acest hamandia daca nu sunteti extrem de curiosi fata de anumite persoane, sunteti extrem de jignitoare fata de acestea, ceea ce poate spune totul atat despre ocupatia dvs cat si (poate) despre puterea de intelegere si capacitatile pe care le aveti.
  Sa nu aveti cumva senzatia ca discut cu dvs. sau ma disculp (cei care sunt vechi pe acest blog cunosc cunosc destul de bine ce am scris) – nu fac altceva decat sa iau atitudine fata de niste … oameni periculosi prin scrierile jignitoare care le au fata de cei care fac intradevar ceva.
  Astazi sunt eu terfelit in mocirla voastra, maine poate fi altcineva, deci nu va permit sa-i trageti in mocirla pe toti cei care emit pareri, idei si ganduri coerente si bineanteles au coloana vertebrala.

 20. acelas says:

  lucius, ti-am citit toata “opera” de pe acest site si trebuie sa recunosc ca dai dovada de un mare tupeu dar si de o mare inconsecventa. Numai in ultima postare treci cu mare usurinta de la persoana a doua singular la persoana a doua plural ceea ce dovedeste o mare iritare , labilitate psihica dar si dedublarea personalitatii. Intrebarea mea era simpla si la obiect: care este rolul tau aici? Daca esti administratorul site-ului, desi ma indoiesc, intervino dar atunci cand limbajul este vulgar sau excede scopului, altfel rezumate la ati spune parerea fara etichetari si fara “sa te simti obligat” sa raspunzi chiar si atunci cand nu ai nimic de spus. Asta pentru a respecta minima moralia intrun dialog. “”Succesuri mari in continuare.

 21. Pedelicius says:

  @acelas: vad ca sunteti foarte inflamat in a psihanaliza scrierile altora. Daca “frustat”poate fi un deget alunecat aiurea pe tastatura, in schimb, “FATI un blog”, “VARSATI naduful”, “REZUMATE la ATI spune”, “INTRUN dialog” denota o crancena cultura si elevare spirituala. Cred ca sunt inspirate direct de pe site-ul ala, “Cocalari si printzese”. Doar acolo am mai citit asa mostre de elevare spirituala. La mai mare! Sa ne traiti ca ne trebuiti!

 22. acelas says:

  pedelicius, imi pare rau ca nu sesizezi nuantele. Te rog sa revezi postarile lui lucius si ai sa ma intelegi