Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bătălia ANCMRR – SCMDRR pe marginea pensiilor foştilor militari continuă

Ca şi cum nu ar ştii, că fac rău exact oamenilor pe care-i reprezintă, cele două organizaţii reprezentative ale foştilor militari Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR) şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi Retragere (SCMDRR) îşi continuă lupta fratricidă.

Miezul dicordiei este considerat a fi procesul de reaclaculare – revizuire a pensiilor foştilor militari. Fiecare organizaţie îşi clamează dreptatea funcţie de numărul de membrii afectaţi “pozitiv” sau “negativ” de procesul haotic.

De fapt îi suspectez sincer de interese pur politice pe cei care conduc aceste organizaţii. Lângă ei câţiva idealişti care chiar luptă pentru nişte idealuri: respectarea hainei militare chiar dacă este pusă în dulap la păstrare pentru ultimul drum, respectarea principiului de drept al neretroactivităţii legii, nefolosirea hainei militare în dezbaterile politice, eliminarea puşlamalelor politice din respectivele organizaţii (fie foşti comunişti, fie aderenţi la noile partide politice), dreptul la muncă. Şi am înşirat doar câteva.

În schimb liderii celor două organizaţii se încaieră în spaţiul public la adăpostul pulpanei politice încercând astfel să liguşască pe potentaţii zilei. ANCMRR cunoscută ca o slugă politică a lui Oprea pe al cărui partid l-a considerat de suflet, iar SCDMRR cu protocoale încheiate cu USL căreia i-a oferit suport electoral şi mediatic.

Ce nu înţeleg liderii (mi-e greu să-i consider cu adevărat lideri) e că lupta lor politică nu face decât să-i decredibilizeze în spaţiul public, să arunce o pată de noroi pe imaginea Armatei, iar ei să fie consideraţi tot mai mult nişte moşi care nu prea au ce face pe acasă.

Recent ANCMRR, profitând de declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale ministrului Apărării, Mircea Duşa, privind păstrarea nivelului actual al pensiilor militare, a lansat în spaţiul public un atac virulent la adresa SCDMRR şi a liderului acestuia, dar şi a fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

În comunicatul său ANCMRR afirmă că: “Col (r) Dogaru este cunoscut mai degrabă pentru amestecarea instituţiei pe care o conduce în tot felul de acţiuni conotate politic, ceea ce este contrar spiritului militar. Un exemplu de impostură morală este că acest colonel (r) susţine că “pensionarii militari sunt asistaţi sociali” şi că “s-au luat gradele”, deşi pe cuponul de pensie scrie clar “Pensie Militară” cu gradul militar înscris”.

Cel puţin partea a doua a declarţiei e hazlie: că pensionarii militari sunt asistaţi sociali! Păi cum poţi interepreta altfel primul paragraf de pe site-ul oficial al Casei de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale: … “administrează, împreună cu Casa Naţională de Pensii Publice, sistemul public de pensii din România pentru cadrele militare în activitate, precum şi pentru cadrele militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”. Din câte ştiu eu ajutoare lunare înseamnă asistenţă socială.

Apoi a doua afirmaţie: “pe cuponul de pensie scrie clar “Pensie Militară” cu gradul militar înscris”. Păi domnule comunicator, legea pensiilor desfiinţează pensia militară deci, nici pensionarul militar nu mai există iar gradul e ceva tip Oprea – intendantul – substituirea cărnii cu slănina, sau “scrie bă acolo gradele că avem cerneală şi nu ne doare mâna”.

Deci în concluzie şi din păcate, nu mai sunt pensii militare, nu mai sunt pensionari militari ci “cadre militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare”.

ANCMRR are totuşi dreptate când îi atacă pe cei doi, Dogaru şi Dobriţoiu, care nu au putut da o explicaţie coerentă, în intervenţiile lor la TV vis a vis de această apreciere, bâlbâindu-se şi luând-o pe lângă subiect.

E de subliniat că reacţia ANCMRR împotriva SCDMRR e generată şi de atacurile SCDMRR la adresa ANCMRR. Aceştia nu au scăpat niciun prilej în ai acuza că fac jocurile politice ale lui Oprea şi Băsescu, că au traficat gradele militare în interes politic, că au sprijinit în plan mediatic acţiunile politice ale lui Oprea. Titluri de genul “Sa ne reamintim din “ispravile” rezerviştilor grupaţi în ANCMRR, autodeclaraţi cu UNPR-ul în suflet, şi care astăzi, aliaţi ai noii puteri, aruncă dejecţii asupra SCMD!” sunt o normalitate pe site-ul SCMD, iar expresiile triviale la adresa ANCMRR s-au banalizat.

E greu să tragi nişte concluzii în urma acestui scandal. Cert e că el face rău exact membrilor acestor organizaţii. Ţara îi vede şi îi sancţionează. Fiecare are în parte dreptate, dar cert e că fiecare asociaţie e folosită de politic în interes propriu. La mijloc membrii cotizanţi care refuză să le ceară socoteală liderilor. Că nu poţi plăti cotizaţia ca să asişti la circ. Circ sunt avansările aiurea făcute la propunerea ANCMRR, circ sunt axpresiile aiuritoare folosite de liderul SCMDRR, circ sunt luările de poziţii ale ANCMRR în folosul lui Oprea. Sincer nu văd de ce cei doi mai sunt păstraţi în funcţii de membrii. Se simt ei bine reprezentaţi?

În privinţa procesului de recalculare, revizuire şi-au atins propria neputinţă. Legislaţia a fost făcută praf  lucru care va permite oricărei puteri să se joace după propriul interes cu acestea.

Cine garantează celor cărora le-a fost majorată pensia că lucrurile vor rămâne aşa? Legea pensiilor militare nu mai există. E clar că bugetul de stat e prea presat de problematica pensiilor pentru a nu se încerca o revizuire a acestuia. Şi atunci oare nu se va pune problema refacerii formulelor aiuritoare prin care s-a calculat aşa zisa contributivitate a militarilor? Că doar nu crede cineva că va fi înghiţită mult timp găluşca cu formule de calcul inventate pe colţul mesei în urma cărora procentul de nemulţumiţi a scăzut! A ieşit odată. Sigur nu va mai ieşi şi a doua oară. Şi să-i văd atunci pe “majoraţii” de acum cum le vor răspunde civililor că în baza aceleiaşi legii ei au beneficii (a se citi ajutoare) mai mari.

Oricum s-a atins o culme a prostiei cu această nouă lege: Să recalculezi pensiile foştilor militari pentru a scădea fondul de pensii, să rezulte o majorare substanţială a fondului d epensii şi totuşi să tai pensiile câtorva zeci de mii de oameni e  totuşi o culme, de fapt o ARTĂ a PROSTIEI. Asta nu puea fi patronată decât de un …

Sunt surprins că nu toţi văd cine e vinovatul.

Oare nu el a fost cel care a susţinut guvernul din care făcea parte când putea să-l pice exact pe această lege? Oare nu el a căzut guvernul din care făcea parte când interesele politice (a se citi personale) i-au dictat? Cine crede că o persoană compromisă politic şi moral (unii spun că şi legal) poate garanta viabilitatea unui sistem al pensiilor în care militarii să nu se vadă afectaţi?

RD, InfoMondo Militar

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

77 Responses to “Bătălia ANCMRR – SCMDRR pe marginea pensiilor foştilor militari continuă”

 1. mosh teaca says:

  ce parere avetzi despre decizia ccr nr. 18/2013 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1 lit. c) din legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor ?

 2. Maestrul says:

  Pentru Grefieri, ca despre ei este vorba, Decizia CCR 18/2013 este in aceeasi nota, de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, cu alte doua decizii pe acest subiect: Decizia nr. 904 din 25 octombrie 2012 şi Decizia nr. 966 din 20 noiembrie 2012, prin care Curtea a statuat că prevederile art. 1 lit. c) din Legea nr. 119/2010 sunt constituţionale.
  Insa interesanta este opinia separata a Doamnei (numai a Doamnei) Aspazia Cojocaru din Decizia nr. 871 din 25 iunie 2010, opinie ce se sprijina puternic pe art. 15 alin. (2) din Constituţie, „legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile“. Ori aici avem o lege, 119/2010, din domeniul dreptului muncii (nu penal, nu contraventional) care dispune pentru viitor intr-un mod nefavorabil pentru pensionari.

 3. Maestrul says:

  Rectificare:
  …care dispune pentru viitor intr-un mod nefavorabil pentru UNII pensionari.

 4. Maestrul says:

  Reamintesc un lucru, de altfel cunoscut.
  CCR nu este o instanta obisnuita, cum ar fi Judecatoria, Tribunalul, Curtea de Apel, ICCJ, astfel ca nu decide/hotaraste numai in baza textelor de lege ci are in vedere si alte elemente: economic, financiar, social, politic etc.

 5. ANDU says:

  PAI DA,SI JEGOSII NU AU VAZUT CA SE TRIPLEAZA BUGETUL PENSIILOR MILITARE.
  TREBUIE DE URGENTA SA SE IMPARTA LA 30 DE ANI.

 6. Dogaru si Iliescu au pus-o de mamaliga, vreti si voi? Pensiile sunt prin definitie niste ajutoare sociale consensuale de solidaritate. Daca statul are bani, le plateste, daca nu nu. In perspectiva, in urma anularii unitatii n, ationale, prin separarea in cateva regiuni asa zise gubernii, plata pensiilor se va face regional, la nivelul minim de 366 lei, daca sunt bani in visteria regiunii. Oricum, cine a contat pe supravietuirea din pensie, s-a inselat.Si daca statul in viitor nu va mai plati pensii, ce vor face pensionarii? Ce au facut stramosii lor, se vor face culegatori (din tomberoanele bogatilor) si vanatori (de iluzii desarte) si vor supravietui, si se vor hrani cu iluziile ca alta data aveau iar acum nu mai au decat un drept, sa se recunoasca infranti si cum nimenui nu-i este mila de infranti, sa renunte a mai cere ajutor public judiciar, sa se retraga in pesteri si sihastrii ca consume mana cereasca si sa se roage pentru iertarea greselilor facute in perioada in care erau considerati “cineva”.

 7. Cumătru` says:

  Gheo, nu te înţeleg de ce îl condamni atâta pe LICĂ. Aici suntem în tarlaua postărilor. A găsit şi el un articol pe blogul dl. Ilie Bâtcă şi, din dorinţa de a-l face cunoscut, l-a adus în faţa poporului. Aţi văzut că şi eu v-am timis la postarea lui LICĂ, neştiind de unde este articolul. Poate i-a scăpat şi lui, să pună cel puţin nişte ghilimele dacă nu a citat sursa şi autorul.
  Pentru binele pe care ni l-a făcut, eu îl iert şi vă invit şi pe dvs. să faceţi la fel.
  Dar iată că s-a făcut dreptate, articolul a “venit” pe site-ul SCMD prin grija autorului dl. Col.(r) Ilie Bâtcă.

 8. Si la noi se aude ca vor disparea pensiile pentru cei care erau in activitate la 22.12.1989, considerati “ceausisti”. Mai mult, Bodor Imre, la o sedinta de la liceul unde este profesor a spus in fata tuturor profesorilor (si a camerelor de supraveghere) urmatoarele: Kaput armata ceausista, noi am cerut la Orban Victor care acuma este groful Europei sa trimita armata ceausista in lagare din Siberia, iar cu economia facuta sa se dea bani la profesorii maghiari din Ardeal care 3500 euro pe luna. Ori in aceste conditii, stimati colegi sa ne facem valiza si sa ne luam adio de la binefacerile prosperitatii europene. La taiat carbune cu lopata mare, in minele siberiene, cu o felie de paine cu rumegus si 50 g de marmelada, 50 g de margarina si ceai din scoara de copac indulcit cu aspartam pe zi.Cine nu suporta sa mearga 17.000 de Km pe jos, pac-pac-kazaciok, pac-pac-kazaciok…

 9. LICÂ says:

  Mos Teaca

 10. anonim says:

  Da, “CCR nu este o instanta obisnuita” ea se incadreaza la “alte elemente” slujitoare ale interesului personal nenational al GUVERNATORULUI GÂTIŢĂ.
  Antena 3 e aici?

 11. anonim says:

  Unde nu stii nu te baga……..Spre stiinta ta am cu cel putin 10 ani mai multa experienta la trupe decat tine.Pl.,Cp,B,BOPL,SOp,SPL iti spune ceva?Ai auzit …… de poligoanele din Topraisar,Kogalniceanu,Medgidia,Braila,Tecuci,Neamt,Iasi,Botosani,Malina,Babadag,Cincu?……….

 12. mosu says:

  pupa-l in …….pe lica

 13. anonim says:

  Din cuvantul sefului ANCMRR:
  “Onorată Asistenţă, Stimaţi Camarazi,
  În încheierea activităţii, având asentimentul Dumneavoastră doresc să reiterăm Multiubitului şi stimatului Domnului viceprim – Ministru – Gabriel Oprea, înaltelor personalităţi care ne-au onorat astăzi, sincere mulţumiri pentru participare şi să-i asigurăm de cele mai alese sentimente de preţuire şi recunoştinţă.
  Avem încredere în Alianţa de Centru Stânga, în PROTOCOLUL ÎNCHEIAT, iar, această întâlnire o considerăm un început de bun augur pentru colaborarea noastră viitoare.”
  Daca vreti tot cuvantul de descidere, spuneti, este interesant, eu il am si-l pot posta. V-am postat doar atat ca sa nu va protejez!

 14. Dax says:

  Pentru toti care se dau in ,,barci” cu experienta lor nato in ,,teatre”
  ,,Şi totuşi Preşedintele a vorbit la bilanţul Armatei: capacitatea de apărare a României a scăzut-
  2 Martie 2013

 15. LICÂ says:

  A niversare infiintare Filiala Constanta -2013

  Col.(r) Mircea Dogaru a prezentat situaţia la zi a negocierilor cu reprezentanţii actualei puteri subliniind că rezultatele sunt nule, obţinându-se doar promisiuni şi amânări fără nicio încadrare în termene clare

 16. Gheo says:

  Domnul viceprim-ministru a promis ca in perioada imediat urmatoare, pensiile care au fost diminuate vor reveni la cuantumul anterior. Asa reiese din comunicatul postat pe site-ul SCMD-ului. Sa vedem, zise orbul…

 17. Bartolomeu says:

  Nu mai sunt la curent cu ceea ce se afirma in bilantzuri, dar in problema inzestrarii, Armata Romaniei a fost si ramane pe ultimul plan.Este adevarat, bugetul tarii nu permite mai mult, dar se neglijeaza, cu buna stiinta, faptul ca armata unei tari este o forta organizata pregatita pentru interventie , chiar cu sacrificiul suprem.Ramane insa o problema: disciplina acestei forte care uneori a fost condusa dupa bunul plac al celor din functii de conducere (fara sa tina cont de regulamentele militare care reprezinta legea interna).Modul in care sunt tratati cei care fac parte, sau au facut parte din armata spune tot despre nivelul de educatie al populatiei.Sunt nenumarate exemple in istorie cand singura solutzie pentru corectarea unei socetati a fost interventia armata condusa de oameni devotazi patriei.Tehnologia de varf este atributul super-puterilor militare.Astazi cele doua proiecte initiate de germani in al doilea razboi mondial (V-1, avion fara pilot;V-2, racheta balistica) sunt operatzionale in totalitate. USA intentioneaza sa creasca numarul dronelor pentru acoperirea tuturor misiunilor aviatiei (pentru cercetarea aeriana dronele ceruta trebuie sa satisfaca criterii de mascare de forma si culoarea unor pasari sau insecte).Putzine sanse ca partenerii NATO sa poata achizitziona la aceasta data arme moderne.Cat priveste problema pensiilor militare solutia este foarte simpla.Pensionarul (in functie de data pensionari) sa beneficieze de alegere intre legea aflata in vigoare la data respectiva, sau noua lege.Din pacate, din ceea ce am citit, majoritatea populatiei, inclusiv militarii au fost atrasi in acest scandal cu pensii “nesimtite”, o lege unica pentru toti pensionarii, economii la buget etc., scandal menit sa distraga atentia de la problemele grave ale Romaniei.Oricare stat din lume are instrumentul numit impozit care se poate aplica la orice venit inclusiv la pensii fara sa fie nevoie de o noua lege, hotarare de guvern, etc.Bartolomeu

 18. mosmartin says:

  Ba sa se imparta la 100 de ani papagalule ! Mai ai frati?

 19. GeorgeGMT says:

  Sunt intru totul de acord ca un militar trebuie sa aiba siguranta unei pensii peste media natioanal, din varii motive. Dar realitatea este ca sincer nu stiu mare lucru despre sistemul de pensii militar si atunci nu ma pronunt, insa sunt dezamagit de aliantele facute cu diferite partide, de faptul ca militarii aflalti in rezerva nu se gandesc la faptul ca au si alte obligatii, morale adevarat. Nu le fac un repros din asta, nu voi indrazni niciodata sa critic Armata sau pe militari, din sentimentalism daca vreti, este doar o remarca plina de amaraciune. Si nu am nici o legatura cu sistemul militar, decat prin rude, dar si aceia nu mai sunt in viata.
  Remarc cu tristete ca oamenii cu mintea limpede, care resusesc sa priveasca dincolo de grija zilei de maine, sunt din ce in ce mai putini, dar daca vom cadea mereu in capcana politicianista a “zilei de maine”, nu vom putea vedea la timp prapastia spre care ne indreptam in treapta acincea. Trebuie sa ridcam putin capul.
  Nu pensiile sunt problema, ci faptul ca economia s-a dus dracului. Daca economia natioanala ar fi revigorata nu am mai avea motive sa vorbim despre pensii, am avea bani sa ne platim cum trebuie si decent militari, indiferent daca sunt activi sau in rezerva/retragere.

 20. LICA says:

  DOMNU C.I.-ist-FILOZOFIST NU VREI SA NE CONDAMNI SI LA ZILE DE AREST” VAD CA ESTI IMPOTRIVA TUTUROR CARE POSTEAZA , UNII CU IDEILE, ALTII ARATAND SURSA , CA SA NU SE CHINUIE SECURISTII SA CAUTE PLAGIATORII.
  DACA AI FOST MILITAR, SIGUR NU AI AJUNS SA MUNCESTI CI SA TAI FRUNZA LA CAIINI. TE COMPATIMESC SINCER PENTRU DUSMANIA, AROGANTA SI SPIRITUL DE GALACTIC , ATAT TIMP CAT ESTI PAMINTEAN . SAU POATE PENTRU CAT TE ZBATI CU SCARBA FATA DE FOSTII MILITARI OI FI AVAND PENSIA TRIPLATA CA SI SALARIILE DE LA ANI!!!!

 21. ANDU says:

  DA,TOTI SUNT IN PARLAMENT SI O SA AIBA GRIJA SA SE IMPARTA LA 40 DE ANI,PENTRU CA MILITARII AU TRAS IN POPULATIE.

 22. Stelian P. says:

  Bine, am inteles ca nu dai sursa ca sa le faci in ciuda securistilor. Mai am o nelamurire. Daca folosesti litere mari cui vrei sa-i faci in ciuda ?

 23. anonim says:

  PROBLEMA MINORITĂŢILOR ÎN RUSIA

  <>

 24. mosh teaca says:

  M. Of. nr. 0118 din 01 Martie 2013
  Act nr. 139/01 Martie 2013
  Decizie pentru eliberarea domnului Cătălin-Ştefăniţă Zisu din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (201300118).
  Oare a cui mana este aici? A…..cumatrului?
  Se pare ca va fi pus din nou la Comandamentul Logistic.

 25. anonim says:

  PROBLEMA MINORITATILOR IN RUSIA
  DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A FEDERATIEI RUSE
  “In Rusia traieste poporul rus, iar poporul rus nu admite niciun afront al unei minoritati, acestea trebuie sa respecte Rusia, perusi si legile fara sa ceara favoruri speciale sub pretextul ca sunt discriminati; CINE FACE ASTFEL ESTE INVITAT SA PARASEASCA IMEDIAT RUSIA! Nu Rusia are nevoie de minoritati ci ele au nevoie de Rusia ca sa-i primeasca, ofere adapost, locuri de munca si hrana; in Rusia traiesc doar rusi!”
  Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute!

 26. al adin says:

  Un nemuritor! Un adevarat highlander!

 27. GRIGORE NELU says:

  DRAGA M.Ap.N.: Va rugam din-nou, pensionarii militari carora le-au scazut pensiile, sa dezbateti o noua problema aparuta. S-a spus in direct pe toate posturile de televiziune, ca nu se mai calculeaza / recalculeaza pensiile militare ci se va da o lege care va repara acest lucru rau facut de guvernarea boc. NU ESTE ASA ! S-A INCEPUT UN NOU PROCES DE DISTRUGERE PSIHICA, FIZICA SI FINANCIARA A UNORA DINTRE NOI, PRIN FAPTUL CA IAR SE TRIMIT DECIZII NOI SI NE CHEAMA LA C.M.Z.-uri SA NE RECALCULEZE GRUPELE DE MUNCA. PUTETI OPRI CIRCUL ASTA SI CONSUMUL DE RESURSE DE LA BUGET, PRIN PROMULGAREA PROIECTULUI DE LEGE CARE AR REPARA GRESELILE.V-AM SUSTINUT CU TOTII. MULTUMIM DIN SUFLET PENTRU TOT CE ATI FACUT SI FACETI PENTRU NOI DAR OPRITI MASCARADA FACUTA DIN-NOU PRIN MINISTERUL APARARII NATIONALE LA ORDINUL D-NEI MINISTRU CAMPEANU! IAR DAM BANII CARE NU I-AM PRIMIT, INAPOI?
  SI NU UITATI DE CEI CARE AM PARTICIPAT LA REVOLUTIE IN 1989, IN CALITATE DE CADRE MILITARE, ELEVI SAU SOLDATI SA NE DATI GRUPELE AFERENTE CONDITIILOR DE “STARE DE NECESITATE“ ATUNCI FIIND TOTI INCAZARMATI SAU DISLOCATI IN TERITORIU CU MUNITIE DE RAZBOI. ACEASTA TREBUIE CALCULATA LA VECHIME , ASA CUM SE FACE LA ASANARI SI TREBUIE LUAT IN CALCUL SI 1989 SI 1990. ASA SE MAI POT CORECTA UNELE GRESELI, DEOARECE UNII MILITARI FIIND ELEVI IN INSTITUTIILE MILITARE, AU PRIMIT SCUTIREA DE IMPOZIT, INSA CEI MAI MULTI NIMIC, DESI TOTI MILITARII IMPLICATI IN ACTIUNE IN `89 SI DUPA PENTRU MENTINEREA ORDINII DE DREPT IN TARA, SI-AU RISCAT LA FEL VIATA!