Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Câte sisteme pot intra în două … fraze?

Un sistem de sisteme gata de luptaDe ceva vreme, mai toată lumea de la gradul de colonel în sus ne-a obişnuit să aibă “acroşat” numelui şi titlul ştiinţific de “doctor”. Se pare că, de cele mai multe ori, în “ştiinţă militară”. După ce şi o madamă blondă cu titlul de ministru interimar a ajuns să-şi “facă” un doctorat în ştiinţă militară am început să privesc mai atent fenomenul şi, de ce nu, persoanele (doar sunt bărbat, nu?).

Deunăzi, ascultând liniştit emisiunea săptămânală de la Radio România Actualităţi dedicată Armatei, auzul mi-a fost agresat de un “doctor” militar care se străduia să laude arma artilerie (pe bună dreptate şi spre mare cinste!) la ceas aniversar.

Mai jos aveţi transcrierea celei mai mari părţi din interviul oferit de liderul militar (cunoscut şi ca “doctor” militar) în cadrul emisiunii radio “Jurnalul Armatei” din 14.11.2009.

File-ul audio cuprinde toată emisiunea, vă recomand să urmăriţi doar a doua jumătate.

Reporter (R): Care este astăzi importanţa artileriei în războiul modern?

Lider Militar (LM): Sistemul artileriei terestre, că nu mai vorbim numai de artileria terestră că vorbim de artileria terestră ca un sistem de sisteme, este principalul mijloc şi principalul element de sprijin prin foc al forţelor din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre. Ea este un sistem de sisteme care acţionează oportun, eficient, complementar şi flexibil în funcţie de decizia comandantului şi de fizionomia operaţiei. Totodată sistemul artileriei terestre continuă un proces continuu de transformare şi, aşa cum a spus cine a vorbit înaintea mea, se gaseşte într-un proces în care toate armamentele trebuie să ajungă la nivelul standardelor NATO.

R: Care este cea mai puternică armă din artilerie la ora aceasta şi care ar fi performanţele ei tehnice pe câmpul de luptă?

LM: Deci nu mai este niciun secret la ora aceasta, cel mai puternic echipament din cadrul Brigăzii 8 Mixte şi din artileria terestră a Armatei României este Batalionul 83 LAROM dotat cu un sistem integrat de sisteme apt să angajeze ţinte până la 45 km ceea ce nu este la îndemâna oricui care foloseşte asemenea sisteme. Acest batalion nu s-a născut uşor, el s-a născut prin munca tuturor şi astăzi este o unitate afirmată NATO în măsură să participe şi să-şi îndeplinească misiunea  conform ordinelor comandanţilor.

…”

În final, liderul militar chiar face o urare mai tinerilor săi colegi, probabil, nu şi discipoli:

“LM: Să rămânem aceeaşi neînfricaţi mânuitori ai traiectoriilor, flexibili, adaptabili şi eficienţi!

Concluzie: pentru că un site este un “sistem de sisteme” care face parte din mai amplu sistem format de sistemul domeniului .ro care la rândul său face parte din sistemul de sisteme care formează sistemul internet, am postat acest post doar pentru partea lui umoristică, fără intenţia de a periclita personalitatea persoanei care a răspuns reporterului!

R.D.

sursa: www.mapn.ro/Jurnalul Armatei

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Câte sisteme pot intra în două … fraze?”

 1. Altfel says:

  Domnule R.D.,
  Sa stii ca “mai toata lumea de jur imprejur”, nu numai cea de la colonel in sus, are astazi “acrosat” si titlul de care zici. Probabil, d-aia merg lucrurile din ce in ce mai bine, dar merg in asa fel incat noi, astia fara “acrosamente”, nu ne dam seama. Fusei mai zilele trecute la o festivitate. Nu stiu daca urechile mi-au fost functionale chiar la toti, dar la cei la care mi-au functionat au receptat “acrosamentul”. Si doar o treime din ei erau “de la colonel in sus”. S-ar putea ca “de la colonel in sus” sa se fi introdus obligativitatea “acrosamentului” si a sistematizarii sistematice, dupa cum sistematic zisesi! In ceeea ce o priveste pe blonda “doctorita in stiinte militare”, dupa cum stii eu am propus mai demult sa i se acorde titlul special de “moasa in stiinte militare”, dar se pare ca n-am fost suficient de convingator.

 2. Mircea says:

  Felicitari pentru semnalarea/reconfirmarea fenomenului si atasarea pozei, care este cat se poate de sugestiva prin cele doua sisteme care formeaza un sistem integrat de artilerie autopropulsata!
  Link-ul pentru fisierul audio este
  http://www.mapn.ro/audio/audio5.php
  Apropos, stie cineva ce tema are ca studiu aprofundat doamna doctorand si cand isi va sustine lucrarea in sedinta deschisa?

 3. Marlon Juvet says:

  Doamna doctorand are ca temă de studiu ceva cu geopolitica Mării Negre, ceva cu conflictele inghetate din zonă.
  Pe net apar ca lucrări re referinţă în domeniu, lucrări elaborate de domnia sa, bineînţeles:
  – “Geopolitica Spatiului Marea Neagra-Caucaz”,
  – “Profilul Geopolitic al Bazinului Marii Negre si Caucazului”
  – “Perspectivele Strategice ale regiunii Marii Negre in viziunea SUA”
  Nu am reuşit să identific incă îndrumătorul de doctorat, any ideea?

 4. grupul de initiativa says:

  Miercuri 18.11.2008 in Drumul Taberei nr.7-9 are loc ultima intalnire inaintea convocarii congresului de constituire a Federatiei asociatiilor din domeniul apararii. Reletii la 0744,649.707. Va asteptam

 5. Bure Bista says:

  Pentru Marlon Juvet:

  Nu cumva indrumatorul, cel putin initial, al doctoratului doamnei blonde e intaiul tanchist, barbatul fatal si profesorul maximus zis si rector, comandant etc (toate cu fost) numitul MM.