Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ce a transmis Traian Băsescu Armatei României la bilanţul MApN

Prezent la bilanţul anual al MApN, Preşedintele României, Traian Băsescu, care este şi Comandantul Suprem al Armatei României, a avut un discurs în care a punctat principalele teme de interes pentru mediul militar.

Vom încerca să pătrundem mesajul său dincolo de cuvinte, cu amendamentul că, ce se spune nu e tot una cu ce se are în vedere, iar adevăratele discuţii sunt totdeuna în spatele uşilor închise.

Oricum, un mic exerciţiu merită încercat bazându-ne în special pe plăcerea Comandantului Suprem de a “şoca” asistenţa prin declaraţii dar şi pentru aşi pune la punct posibilii interlocutori înainte ca aceştia să poată căsca gura.

Conducerea MApN

1. Comandantul Suprem e mai mulţumit de activitatea ministrului Stânişoară decât a ministrului Meleşcanu, care a generat dispute legate de achiziţii. Se pare că Stânişoară a rezolvat achiziţiile pentru Armată corect, transparent, oportun şi mai ales de calitate şi în cantitate suficientă. Ministrul actual va fi un pas mare înainte…

Înzestrarea

2. După analize derulate pe parcursul a 8 ani constată, oarecum filozofic, că există probleme de dotare în îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului. Deciziile sunt ferme ca şi până acum: “trebuie să se manifeste o prioritizare a programelor noastre (de dotare cu tehnică n.r.)”,  “Va trebui însă să avem în vedere nevoia de a asigura echipamentele necesare şi pentru misiunile de luptă în afara teritoriului naţional”. Termeni sinonimi cu clasicul “Fă-te Mircea că lucrezi”. Într-un cuvânt: slabe şanse pentru dotarea corespunzătoare a militarilor din Afganistan.

3. Comandantul Suprem va privi însă cu realism către nevoile armatei, în mod deosebit către nevoile de dotare şi către nevoile de securitate socială. “Voi face acest lucru şi în colaborare cu Parlamentul, cu Guvernul, cu ministrul, cu conducerea ministerului, vă asigur că vom găsi soluţiile rezonabile pentru ca atât dotarea Armatei, cât şi problematica socială să fie în mod rezonabil rezolvate”. Rămâne de văzut ce se înţelege prin termenul rezonabil.

Asigurarea drepturilor băneşti personalului

4. Ajungând la situaţia resurselor finianciare pentru Armată, Comandantul Suprem, îi pune la punct pe militari: trebuie făcute economii căci nu avem viziune privind cheltuirea banului public (din păcate nu avem viziune să facem bani pentru buget n.r.). Deci, la revedere “sporuri inventate şi cheltuielile cu tot felul de avantaje speciale şi aşa mai departe”. Guvernul cinstit şi corect trebuie sprijinit în lupta cu televiziunile şi alte categorii care-şi cer drepturile “legal dobândite dar ilegale” (altă formulare nu am găsit).

Misiuni externe

5. Privind perspectivele participării în Afganistan, Comandantul Suprem a precizat că “România a hotărât să-şi mărească efectivele pentru a fi un co-participant la efortul general, ca războiul din Afganistan să fie câştigat în următorii doi-trei ani, în aşa fel încât Afganistanul să nu mai fie o sursă de distribuţie a terorismului către lumea civilizată”. Se aşteaptă ca Armata să-şi îndeplinească această misiune “cu competenţă, cu eroism, cu dăruire şi cu determinarea de a arăta că România este capabilă să fie furnizor de securitate şi, în acelaşi timp, este capabilă să împartă riscurile cu partenerii din NATO”. Chiar şi cu dotare precară (n.r.)

Scutul antirachetă

6. Comandantul Suprem a atras atenţia MApN asupra negocierilor privind instalarea celor trei baterii a câte 8 rachete SM-3. Adică se sugerează că MApN va avea un rol în aceste negocieri ştiind că armata SUA din Europa va gestiona intergral acest program noi fiind cu … teritoriul naţional, eventual un curent, un drum (aici e sensibilă treaba) etc. Rămâne de văzut la ce fel de prestigiu se referea Preşedintele când se referea că Armata va câştiga în prestigiu prin locarea acestor baterii pe teritoriul României.

7. Îi linişteşte pe militarii ruşi că nu se poate trage cu SM-3 împotriva lor şi dacă nu ştiau le explică, că sistemul nu poate fi convertibil din defensiv în ofensiv.

Intelligence-ul militar

8. A felicitat Intelligence-ul militar românesc care s-a zbătut, numai cei de la DIM ştiu cât, să împlementeze un program care să transforme Armata României în lider NATO. Pentru prima oară HUMINT-ul militar românesc primeşte recunoaşterea public şi meritat. E poate şi meritul lor că în 8 ani de prezenţă activă în Afganistan şi Irak am avut un număr rezonabil de pierderi, incomparabil mai mic decât aliaţii, ţinând cont mai ales de dotarea precară. Da, trebuie subliniat, HUMINT-ul românesc e printre cele mai bune în Afganistan şi a fost şi în Irak.

sursa: Departamentul de Comunicare Publică al Preşedinţiei României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Ce a transmis Traian Băsescu Armatei României la bilanţul MApN”

 1. Marlon Juvet says:

  Ce e bine în toată “cheştia” asta: am descoperit faptul că comandantului suprem i se pot trimite mesaje, pe site-ul Departamentului de Comunicare Publică al Preşedenţiei României. Sunt convins că o grămadă de dezaxaţi din generaţia Facebook (şi nu numai din ăia) inundă acel site cu obscenităţi şi cu chestii de doi bani, da’ o chestie serioasă sunt convins că nu o să treacă nebăgată în seamă. Chiar dacă nici o şansă să ajungă pe birou lu Mesia ci se opreşte la cine ştie ce trepăduş. Mai ales dacă nu aştepţi răspuns.

 2. digital says:

  Conducerea MapN
  1.sa inteleg ca pasul mare inseamna ca Armata se va intoarce la acele vremuri cand marsul era ridicat la rang de arta militara.aviz activilor,vin vremuri grele.
  bineinteles ca un ministru civil de aia e pus,ca sa se ocupe de chestii civile,de importanta cruciala,de mediul privat,nicidecum de militari si problemele lor(de serviciu sau militare).
  Înzestrarea
  2.prioritatile sunt mai mult decat evidente(cateva):
  a)finantarea proiectelor de autostrazi care nu vor exista niciodata (sa ma dau si eu (noi)pe ele) si care vor inghiti bani inca mult timp de acum incolo fara sa le simtim sub roti(oricum cu TAB-ul nu te poti da chiar asa in vazul radarelor);
  b)ceva terenuri de golf(de mil de euro) pt.cativa speriati care chipurile isi cheltuie averile prin strainataturi in detrimentul dezvoltarii si in paguba turismului romanesc (care de fapt nici nu exista)
  c)licitatii si contracte cu dedicatie in favoarea „mediului privat” care „sustine” pe „umerii” sai toate sistemele de pensii,salariale si de care or mai fi pe lumea asta si mai ales in romania
  3.no comment.autorul a rezumat in termenul „rezonabil” tot ce se putea intelege de catre niste oameni zdraveni la minte.
  Asigurarea drepturilor băneşti personalului
  4.nu cred ca „la revedere….”este formula potrivita ci: „din cauza voastra guvernul nu are,si nu poate,si nu este lasat,si se va imprumuta din nou la FMI,si bla.bla….”
  cred ca s-a depasit de mult acest cliseu cu mogulii,televiziunile aservite…acum sunt vinovati profesorii,medicii,functionarii publici,pensionarii si nu in cele din urma copiii care toti sug sangele financiar produs de mediul privat (care se zbate prins in ghearele fiarei divine numita criza sa aduca bani la acest buget saracacios).
  Oricum despre acest mediu privat plin de competenti si performanti care vand doua scobitori si trei masline la colt de strada(dar e patron!),care face comert de produse luate pe maruntis si revandut romanilor cu adaos intre 500-1000%,care evazioneaza la greu statul de 20 de ani incoace afirmand cu nonsalanta ,an de an ca de fapt ei sunt pe pierdere si nu pe profit.
  NUMAI DE BINE!!!!
  Misiuni externe
  5.putem imparti sau furniza(ca e mai cool) securitate lumii si cu soldati echipati cu slapi ,in chiloti dar cu vesta antiglont si casca de kevlar.important este sa dam un fax catre CNN,BBC,NBC,EUROnews si sa le precizam oficial ca nu au voie sa filmeze militarii romani decat de la centura in sus.
  Scutul antirachetă
  La ce viloace,lamborghini si bugatti avem este mare nevoie.
  Intelligence-ul militar
  Ei si-au facut treaba acolo unde au fost pusi si nu era nevoie sa confirme „ascultatorul”principal.

  PS.aceasta interventie se vrea un pamflet si va rog sa ma tratati ca atare.

 3. barrakuda73 says:

  Intelligence-ul militar pe dracu’. O adunatura de pilosi, turnatori, nepoti, fini, lingai, sugaci si incompetenti. Asculta convorbirile militarilor romani, trimit acasa tone de materiale din Afganistan (aruncate la gunoi de americani si luate de bune de care ai nostri spioni) cu ajutorul aeronavelor romanesti de transport (pe banii contribuabilului), se lauda ca ar fi facut si au dres, niste hahalere cum ar spune un “clasic” in viata. Militari din cadrul batalioanelor de infanterie sau v.m. care au au avut de a face cu acesti spioni stiu despre ce vorbesc. Noi romanii cand mergem acolo avem o structura informativa de zici ca suntem cei mai tari pe plan mondial la capitolul spionaj. Afaceri cu baietii de la bazarul din Qalat………lamentabil, jenant. Dupa ce au cazut atatia luptatori acolo tot ochii albastri sunt cei mai buni. Nu am auzit de nici un turnator dinasta sa moara in tara aia.

 4. Bure Bista says:

  Lui Barakuda

  Primii 3 militari morti in Afganistan au fost toti de la Intelligence.

 5. Marlon Juvet says:

  Cred că nu e aşa, d-le Bure Bista. Subscriu, (cu rezerve însă), la opinia lui barrakuda73. Generalizările de orice fel sunt dăunătoare, da’ parc[ prea mulţi se regăsesc în tipologia asta.

 6. Bure Bista says:

  pt Barakuda si Marlon Juvet

  Ar fi de utilitate sa faceti distinctia intre Intelligence si Contra Intelligence. Cat despre primii 3 decedati exista documentele care nu mint.

 7. schwartzkopff says:

  Barakuda stie ceva!

 8. Marlon Juvet says:

  Fac această distincţie d-le Bure Bista, că nu am lucrat la mină. Şi nu-mi dau cu părerea din cărţi sau filme de serie Be. Nu dezvolt ideea pentru că nu vreau să pic în aceleaşi clişee hipergeneralizatoare la modă azi (alea conform cărora noi toţi suntem nişte nesimţiţi, Moţocii de serviciu ai regimului oranjgutan). Pe lângă oameni absolut remarcabili, şi acolo e full de neamuri, pile, nepoţi & netoţi, mă rog, ca în întreaga societate românească, până la vârf. Genul ăsta: http://www.youtube.com/watch?v=UWtU36kMA80&feature=related.
  Aşa, şi contrar opiniilor multor colegi, să ştiţi că şi la Contra Intelligence sunt oameni absolut remarcabili.

 9. barrakuda73 says:

  Nu este bine sa generalizezi si imi pezint scuzele mele oamenilor care au ajuns acolo (in structurile de culegere si prelucrare a informatiilor) datorita competentei si isi fac treaba bine. Dar inca odata va spun ca pe langa acei oameni competenti mai sunt si o armata de neaveniti. Cei care au fost in Irak si Afghanistan stiu despre ce vorbesc.

 10. Gruju says:

  Lui Barakuda73,

  Si eu suntun frustrat la neamului, dar chiar daca existau pilosi prin tarile alea, eu de cate ori am fost, si nu am un grad mare, toti, fara exceptie, au lucrat cu si pentru militarii romani. A fost chiar o situatie in care au lucrat pentru un roman civil angajat.
  Povesti am auzit, dar din tara lui sadam, iar acolo au fost fitze de ofitzeri care nu stiau cum sa arate ca sunt mai egali.

  Lui “autorul articolului”,
  Niciun “cârmaci” din ultimii 30 de ani nu a iubit Armata. La ce sa te astepti?

 11. Punisher says:

  pt Barrakuda73

  Inteleg ca ai fost si tu prezent prin teatre. Insa sa stii ca te inseli in unele privinte. Intelligence-ul militar nu sta sa-ti asculte tie convorbirile sau pe ale militarilor romani. Au treburi mai importante de facut care sa le asigure protectia soldatilor romani. Insa sunt oameni de calitate (cat despre pile etc…e ca peste tot). Intradevar sunt profesionisti. Cat despre numarul mortilor lor, stai linistit…nu-l vei afla niciodata, din motive lesne de inteles.
  Ma inchin in fata tuturor celor care au cazut acolo.

  PS. Guvernantii nu ne merita…”timpul pentru a se onora singuri va sfarsi in curand”
  Dar stati linistiti ca Armatei nu-i va baga nimeni niciodata pumnul in gura.

 12. cetateanul says:

  Constat citind unele comentarii ca noi romanii nu ne dezmintim in ceea ce priveste capra vecinului. Daca nu va improscati voi, militarii, cu noroi unii pe altii atunci cine…
  Sa nu mai vorbesc de limbaj…
  Continuati caci guvernantii asta asteapta… ca sa aiba justificari in a va taia sau limita salariile si pe viitor pensiile.
  Daca si recunoasterea unor merite conduce din partea unora la astfel de comentarii (nu vreau sa-mi inchipui ce ar fi in cazuri de critici) atunci are dreptate Boc si Seitan. Daca lucrurile prezentate sunt adevarate, atunci spalati-va “cu acid” rufele “in familie” (daca exista) si apoi puneti-le pe sfoara de la strada la uscat. Fara a sustine ca nu e necesara si critica si scoaterea la lumina a abuzurilor, erorilor, incompetentei si greselilor inclusiv din “adunatura de pilosi, turnatori, nepoti, fini, lingai, sugaci si incompetenti” , ca sa citez dintr-un comentariu de mai sus (dar atentie cu obiectivitate, perseverenta si mai ales cum, cand si unde , asta ca sa aveti rezultate), nu pot sa va spun decat… continuati… sa furnizati munitia pe care o doresc unii “prieteni”…
  Si asta gratuit si in cantitati arhisuficiente.
  …………………..
  Englezul incepe aproape intotdeauna cu: Da, dar….
  Romanul incepe cu: NU…
  ………………………………………….
  “Fereste-ma doamne de prieteni caci de dusmani ma apar singur”
  Vesnica recunostiinta celor care lupta pentru Romania si mai ales celor care si-au dat viata pentru tara lor.
  Poate din acest sacrificiu vor invata ceva si guvernantii actuali.
  Sper si eu, ca multi altii, ca “Armatei nu-i va baga nimeni niciodata pumnul in gura” desi am inceput sa am dubii.

 13. Nimeni says:

  pt ALL

  Domnilor va certati ca niste tate la capul satului si uitati de “marile succesuri ale genialei conduceri a Armatei din anul 2009″. Tin sa va reamintesc: Marea retragere din Irak, aducerea acasa cu succes a personalului si echipamentului…… Whaaaat?!!!!!! Va provoc pe toti sa veniti aici si sa postati: Bilantul adevarat al MApN pe anul 2009. Uite, pentru incurajare, incep eu:

  1. Pumnul pus in gura celor care au protestat anul trecut pentru taierea sporurilor de radiatii….. Primit total nejustificat de catre cei care lucreaza la statiile radar sau alte echipamente de acest gen.

  Hai, curaj…. cine se baga?

 14. NELA BATIRU says:

  2. Includerea pensiilor militarilor in legea generala a pensiilor (vezi “inceputurile” – septembrie-octombrie 2009), alaturi de toate categoriile socio-profesionale, in ciuda faptului ca in marea (covarsitoarea) majoritate a tarilor membre NATO si UE pentru militari si politisti exista pensii ocupationale (lege separata sau capitol DE SINE STATATOR in legea generala) tocmai datorita specificului muncii acestora, caracterizat, inainte de toate, printr-un mare grad de risc, prin ingradirea multor drepturi si libertati etc.;
  3. Interzicerea cumulului pensiilor militarilor disponibilizati cu salariile din sistem bugetar, desi militarii iesiti in baza Ordonantei 7/1998, multi dintre ei, TOCMAI pentru ca li se dadea acest drept au acceptat sa iasa la pensie inainte de 55 de ani (adica incepand cu 38 de ani);
  4. In ultimii 2 ani a fost, cumva, vreo majorare a soldelor militare? Ca la pensionari nu s-a simtit nimic!
  5. Cat % din PIB a fost promis pentru Armata si cat s-a alocat? Verificati voi in Legile bugetului. Sau ce au insemnat rectificarile bugetare pentru Armata?

 15. Bure Bista says:

  6. Avansarea unui pseudo militar numit Oprea la gradul de general (cu patru stele) si instalarea acestuia in functia de ministru al apararii.

 16. georgica says:

  7. blocarea posturilor neincadrate, fara areduce volumul de munca din structura/microstructura respectiva, dar si fara a plati munca suplimentara a celor care au ramas sa o faca.