Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ce-ţi doresc eu ţie, Armata României!

Stimabililor,

Mă adresez astfel, din simplul motiv că nu cunosc o altă modalitate de adresare mai directă, mai apropiată, mai elevată şi mai …. imparţială. Încerc să vă reţin atenţia câteva momente pentru a vă arăta, a vă explica câteva lucruri despre armata română. Despre oamenii care lucrează în instituţia militară, despre aceasta instituţie care la ora actuală este hulită, bălăcărită, pusă la zid şi obstrucţionată cu bună-ştiinţă, în special, de factorul politic.

Şi, pentru că atunci când politicul “îşi bagă nasul” – sau ce doriţi dumneavoastră – într-un mod rău intenţionat, el, politicul, trebuie să găsească adepţi şi în rândul oamenilor de rând, iar în loc de ceea ce este “o situaţie de normalitate” să se ajungă la inepţii de genul:
– “armata beneficiază de legi speciale în domeniul salarizării şi al pensiilor”;fireşte, omul de rând “se înrăieşte” şi acuză faptul că personalul armatei ia “o căciulă de bani”;
– “armata mai poate să aştepte în privinţa modernizării şi înzestrării”.

Şi lista ar putea continua, însă încerc să mă ţin de cuvânt şi să vă reţin cât mai puţin cu putinţă.

Mi se pare surprinzator faptul că, de la schimbarea regimului şi până în ziua de azi, institutia militară a fost lovită sistematic, măcinată, subjugată politic, şi nimeni, DAR ABSOLUT NIMENI nu a luat atitudine, nu a spus “CE ESTE”, “CE ÎNSEAMNĂ” ARMATA ROMÂNĂ, “CE PRESUPUNE” serviciul activ în cadrul acestei instituţii.

Nu mă pricep prea bine “la cuvinte”, motiv pentru care încerc să fiu cât mai direct, sau altfel spus, să trec la… “atac la baionetă”.

Tuturor acelor aşa-zişi “oameni de bine”, care atacă făţiş sau pe la spate (din punct de vedere economic, administrativ şi politic) armata, le spun următoarele:

ŞTIŢI DUMNEAVOASTRĂ:
– ce atribuţii are un militar de carieră, din prima lui zi de activitate, după ce a absolvit şcoala?
– că militarul român răspunde de oamenii din subordine, de echiparea lor şi de starea lor de sănătate, de armamentul şi tehnica pentru care “a semnat”?
– că, dacă un militar din subordinea lui încalcă grav regulamentele militare, este chemat de acasă la orice ora din zi sau din noapte?
– că militarul este “în serviciu” 24 din 24 de ore? Ca într-un singur serviciu, el munceşte cât un civil în 3 (trei) zile?
– ce înseamnă un serviciu de gardă (sau pază mai nou), indiferent de locaţia unităţii, în oraş sau în pădure: înseamnă 24 de ore de serviciu, din care cel mult 3 ore pot fi dormite, înseamnă control permanent la depozitele de armament şi muniţie, la soldaţii care execută garda, înseamnă asigurarea hranei şi a odihnei acestor militari, înseamnă să te asiguri că sunt sănătoşi, apţi medical pentru executarea singurului “serviciu de război pe timp de pace”. De ce? Pentru simplu motiv că au armament şi muniţie de război, şi pot face uz de armă în condiţiile legii.

– ce înseamnă un singur cartuş lipsă, rătăcit, uitat, furat sau cum vreţi să-i spuneţi? Înseamnă distrugerea carierei militare, înseamnă privare de libertate …

Iar dumneavoastră veniţi, domnilor, şi-mi spuneţi că s-au furat zeci de arme şi muniţie ???!!!

– ce presupune un serviciu de zi pe unitate? Înseamnă tot ce am afirmat despre serviciu de gardă, la care se adaugă răspunderea pentru toate serviciile din unitate la acea data. Adica hrănire, echipare, dotare a întregului personal militar aflat în unitate.

Înseamnă transmiterea tuturor ordinelor de la comandantul unităţii către subordonaţi, şi asigurarea ca acestea au fost îndeplinite. Înseamnă rezolvarea tuturor problemelor apărute pe timpul serviciului sau, indiferent de ce “natură” sunt ele: umană, tehnică sau fenomene ale naturii.

Un astfel de serviciu, domnilor, poate duce natura umană “de la agonie la extaz”, în momentul în care problemele sunt rezolvate.

Nu mai există ambiguităţi, nu-ţi poţi permite să te joci cu cuvintele … că azi, e albă, mâine e gri, aşa cum fac politicienii noştri.

Iar ministrul nostru, tot politician, nu scoate o vorbă!

Ca să nu mai vorbim despre ceea ce înseamnă o aplicaţie militară?

Domnilor politicieni, căci vouă mă adresez în primul rând. Cu mulţi ani în urmă, un domn, pe nume Tecu, a invitat la o aplicaţie militară membri din fostul CC al PCR. Condiţia de bază a fost următoarea: acel politruc să aibă în primire oameni, tehnică militară şi să efectueze deplasarea, pe sute de kilometri PE JOS. Bineînţeles, domnilor, că nimeni nu a vrut să participe (mă refer la politruci). Însă nici de armată nu s-au mai legat! Atât timp cât a fost “la putere” acest domn Tecu.

Dar să lăsăm comentariile despre acest adevarat militar, care în mod diplomatic, a închis gura unor aşa-zişi politicieni.

Aş dori, ca aşa, măcar de dragul unei “culturi generale”, să exprim pentru neiniţiaţi, ce presupune o aplicaţie militară: sute de kilometri parcurşi pe jos, indiferent de anotimp şi de starea vremii. Distanţa respectivă se poate “traduce” prin beşici, transformate în răni şi iritaţii, dacă încălţămintea nu este bună (fie vorba între noi, cred că ştiţi foarte bine că “armata română este cam desculţă”, în condiţiile în care noi fabricăm pentru armatele din occident, încălţăminte de foarte bună calitate); înseamnă răspunderea pentru toţi oamenii din subordine, adică, cunoaşterea în permanenţă, a locului în care se află (indiferent că execută misiuni sau se odihnesc), asigurarea hranei necesare şi echiparea corespunzătoare, pe toată durata aplicaţiei; rezolvarea tuturor problemelor de ordin tehnic, care pot pune în pericol buna desfăşurare a aplicaţiei.

Altfel spus, domnilor politicieni, să mănânci pe apucate, dacă mănânci, să dormi pe apucate, dacă dormi, să te asiguri, permanent, că atât materialul uman, cât şi cel tehnic, se află la parametrii corespunzatori pentru ducerea misiunii la bun sfărşit.
Iar atunci când comandantul face bilanţul activităţii şi îţi mulţumeşte, tu, militar de carieră, să raspunzi: „SERVESC PATRIA!”.

Înainte de a încheia, vreau să le amintesc celor avizaţi, de ceea ce poate fi numită “furia militarului”. A demonstrat-o în nenumărate situaţii, chiar şi atunci când s-a crezut că nu mai are conducători adevăraţi, că este decapitată.

Nu mă refer aici la armata turcă, care are la activ 3 (trei) lovituri de stat, iar politicului nici prin gând nu-i trece să “supere cu ceva armata”!

Mă gândesc la …. alegerile de anul acesta …. la alegerile viitoare … şi tot aşa, căci … Ministerul Apărării nu este Ministerul Turismului, să aibă bani pe care să-i cheltuiască pentru “cultul personalităţii” şi pe tot soiul de distracţii…

Lucius

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

44 Responses to “Ce-ţi doresc eu ţie, Armata României!”

 1. Ando says:

  Excelent punctul de vedere. Subscriu. Dar trebuie adaugat un lucru f. important: militarii nu pot conduce o afacere atunci cand sunt capabili pentru ca le este interzis prin lege. Si atunci mi se pare corect ca cei care le cer serviciul sa-i plateasca pe masura.

 2. Unu' says:

  Subscriu in totalitate desi…nu s-a spus tot! Sunt mult mai multe lucruri care diferentiaza un militar de un bugetar, lucruri mai intotdeauna in defavoarea militarului. Dar observ ca in ultima vreme toata lumea vorbeste de “bugetari” si atat, indiferent de misiunea los sociala si de natura meseriei. S-a uitat de tot de “privatiunile vietii militare”! Situatia e foarte trista si militarilor le scad soldele (nu salarii!!!) luna de luna. Tragic intr-o tara care se pretinde ca e un membru de frunte al NATO cu parrticipari in teatrele de operatii! As putea poate sa inteleg daca mi se va spune sa stau acasa o perioada fara sa fiu platit dar mi-e foarte greu sa inteleg cum volumul de munca creste zilnic si banii sunt tot mai putini. As putea intelege sa ma lasi acasa sa ma apuc de altceva o perioada (sa zicem doua saptamani pe luna) si atunci, da, imi dai jumate de solda. Sau sa lucrez 5 ore si sa ma platesti 85%. Asa ar mai merge! Dar sa ma aduci zilnic la servici si sa ma pui la treaba ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat si solda sa scada cu cate 10 – 15% in fiecare luna e INACCEPTABIL! Ar trebui totusi sa dea de gandit cuiva. Dar cui?

 3. DE CE BAL says:

  La adapostul anonimatului multi viteji se arata.
  Autorul ar mai trebui sa citeasca presa zilei, ca mai sunt voci lucide, care sub semnatura in clar isi asuma rostiri limpezi, nu ascunse intr-o lectie de …educatie patriotica.
  ATENTIE! Cea mai puternica si instruita parte a Armatei Romaniei se afla in teatrele de operatii, despre care “Lucius” nu spune nimic. Oare de ce?
  Ultimele trei aliniate sunt penibile.
  Nu exista furia militarului. Ci doar lideri capabili sa isi asume un moment sau altul. Cu toate consecintele acestora.
  Armata turca are de aparat statul laic. Armata noastra este intr-o relatie aparte cu Biserica ortodoxa. Cat despre loviturile de stat, doar Antonescu si Stanculescu au intreprins gesturi de o asemenea gravitate. Si au platit pentru el. Cine ar face pe urmatoarea? Amiralul Marin? HA!HA!HA!…
  Alegerile sunt un eveniment pentru fiecare cetatean cu drept de vot. Nu se mai merge cu plutonul la vot.
  Asa ca textul acesta de PSYOPS, operatiuni psihologice intr-un teritoriu ocupat ( de cine?) trebuia refuzat de gazdele prea ingaduitoare.
  Nu de ARNAUTI ducem lipsa.
  Ci de minti lucide.

 4. DE CE BAL says:

  ATENTIONARE:
  S-ar putea ca acest text sa fie “buzduganul” care anunta, indirect, adunarea din 7 mai a.c. a fostilor membri ai CADA, convocata de generalisimul Mircea Chelaru. Tot in ideea ca nimeni nu apara armata.
  Nici macar Mircea Geoana, viitorul presedinte, fiu de general…

 5. Bure Bista says:

  Lui DE Ce Bal

  Frate esti tare. L-ai desfintat pe romanul (adica de la Roma) Lucius. Poate ar trebui putina ingaduinta. Renunta si apare o problema de discriminare. Adica numai daci, nu si romani?

  Oamenii iubesc Armata si sunt bulversati de ce se intampla. Asta e substratul.

  Apropos de favoritul tau la prezidentiale, M. Geoana. Ce general era taica-su?

  Pentru Lucius

  Nu te descuraja, romane, combate cu perseverenta si tupeu.

 6. Bure Bista says:

  Cand Infomondo Militar propunea ca ministru al apararii pe doctorandul in stiinte militare Elena Udrea, casta purtatoare de bocanci s-a simtit jignita. Uitati-va acum. Bani la Ministerul startegic al Turismului sunt, la Armata … . Apoi era o placere pentru Regimentul de Garda sa dea onorul unui astfel de personaj. Imi si inchipui militarii urmarind cu privirea si barbia ridicata personajul (dupa cum cere regulamentul, la ce v-ati gandit, fratilor?) in fustita. Banuiesc ca acum pe domnul cu nume miroritic il urmaresc cu ochii inchisi. Oricum nu cred ca-l recunosc.

 7. lucius says:

  Stimate domnule DE CE BAL,
  Remarc si ma amuza teribil “contrele ” dumneavoastra … bineanteles, nu sub forma anonimatului. Aveti un nume foarte frumos, nu aveti nevoie de nici un CV … ce mai, toata lumea stie totul despre dumneavoastra.
  Pe scurt, fara a intra in polemica cu dumneavoastra:
  – uitati-va mai atent la text, ca sa vedeti ghilimelele sau puneti-va ochelari;
  – suferiti rau de tot, cred ca puteti face un film de “science fiction” cu fel de fel de organizatii si paraorganizatii;
  In concluzie, nu vreau sa va intreb daca aveti sau nu vreo tangenta cu aceasta institutie, deoarece simt ca sunteti genul de … “Gigi-contra”.
  Acest articol, scris din suflet, dragoste si respect fata de institutie este adresat tuturor oamenilor care respecta institutia in cauza, oamenilor care pot sa aiba o opinie, o parere de bun simt si nimic altceva. Este adresat oamenilor care pot face ceva in aceasta directie: democratic, legal, in conformitate atat cu legile tarii cat si cu cele internationale.

 8. DE CE BAL says:

  Pentru Lucius,
  Cu ce grad pe epolet am onoarea sa dialoghez?…

  La prima lectura si mie mi-a placut textul.
  Apoi m-am intristat observand cat de atacabil este pe portiuni care reflecta, in cel mai bun caz, un romantism desuet.
  Daca este scris cu sufletul, pentru mintea camarazilor si a politicienilor cum explicati finalul apoteotic?

  Democratic era un mesaj fara comparatii care nu favorizeaza institutia la care tineti, fie din interior, fie din postura dvs. actuala.
  Recititi textul. Abunda in trimiteri la chestiuni pur militare, care incurajeaza ideea ca numai politicienii au harul de a vorbi altfel, mai liber, despre armata.

  Cu tot respectul “furia militarului” nu are nimic cu democratia.
  Iar pana una-alta beneficiem de “furia civililor” incompetenti, pusi pe posturi cheie in ministerul de resort.

  Ei sunt uniti. Noi? Nu.

 9. GON IURGU says:

  Cred ca Lucius a vorbit cum a stiut el mai bine si in esenta reflecta realitatea fie si expusa cu limbajul usor lemnos si cazon al militarului educat pe vremea lu’ ceasca. Cat priveste anonimatul “s-o lasam mai moale”; dintr-un motiv simplu – frica, nici unul dintre noi nu isi afiseaza identitatea. Altfel, nu pot sa nu remarc franchetea, finetea argumentelor si pentru asta “jos palaria” domnule DCBal.

 10. Schwartzkopff says:

  Hai sa recunoastem, articolul acesta n-are forma, n-are fond. Aduce mult cu cantecul acela “vino mama sa ma vezi… stau in unitate..fac plantoane …” Cu genul acesta de expuneri (mai degraba defulari) nu mai convingi pe nimeni. Or fi politicienii nostri hoti dar de prostie nu-i putem acuza chiar pe toti. Realitatile de azi ale armatei nu mai intra in schema expusa de autorul articolului. Lacrimogen, pe alocuri penibil, fara stil, fara continut, fara mesaj, fara inceput, sfarsit, concluzie. O eruptie de pseudosubtilitati cu iz de racan.
  Chiar cred ca o minima selectie a articolelor postate s-ar impune.
  Imi pare rau dar nu m-am putut abtine.

 11. Editorul says:

  Pentru Schwartzkopff

  Stimate domn, purtator al unui pseudonim plin de consoane (ales probabil pentru a ilustra felul d-voastra de a fi: taios), acest spatiu electronic va da si v-a dat posibilitatea sa va exprimati liber, vis-a-vis de problemele cu care d-voastra (presupunand ca apartineti castei militare) va confruntati.
  A sta pe margine si a critica (neconstructiv) e foarte usor! Ce ar fi, daca tot doriti sa va exprimati intr-o maniera literara, sa faceti un exercitiu in acest sens. Echipa infomondo s-ar putea sa va publice…
  Daca in schimb, stati doar pe margine si carcotitzi, afirmati ca articolul semnat de un alt cititor al acestui site, nu are nici forma nici continut, nici nimic, ci doar iz de racan, in plus, ne invinovatiti de lipsa de profesionalism in selectarea materialelor, indreptati-va atentia si timpul alocat lecturarii materialelor postate, in alta parte.
  E ca la televizor: nu vrei sa vezi o emisiune de pe un canal TV, schimba!
  Vis-a-vis de “n-are forma” “n-are fond” sunt curios sa aflu (fireste, de la d-voastra) daca stitzi cine a vorbit si a scris in literatura romana despre “forme fara fond”.
  Simplul fapt ca am aprobat publicarea opiniei d-voastra, vine sa sublinieze si chiar sa demonstreze despre cat de open minded este acest spatiu electronic.
  Si in final, asa neaos ardeleneste: succes si pita unsa!
  Presupun ca veti deslusi adevaratul sens al urarii. Numai bine!

 12. Schwartzkopff says:

  No bine!!

 13. Schwartzkopff says:

  Stimate editorule,
  Da-mi o adresa ne e-mail si iti trimit articole chiar daca nu ma dau in vant sa ma “brand-uesc”.

  Iti scriu cu o relativa intarziere pentru ca si eu ca si ceilalti avem de lucru, vrem sa punem umarul sa mai urnim acest sistem inert, si vreau sa-ti spun ca treaba incepe sa mearga, incet dar sigur. Prin urmare, nu sunt eu cel care sta pe margine si critica ci aceia care stau acasa pe banii mei si ai tai si se revarsa cu tot felul de ineptii.

  Ati luat parerea mea despre “articolul” de mai sus ca pe un afront adus celor care cu “atata bunavointa” gazduiesc acest spatiu.. ma lasati?? e parerea mea si cu asta basta.

  Despre teoria formelor fara fond trebuie doar sa google-esti putin si afli o multime de lucruri. Ceea ce nu prea gasesti pe net este faptul ca teoria a fost reluata si de Noica (deci ceva mai recent decat abordarile lui Eminescu, Titu Maiorescu sau Iorga) si, in timp ce Maiorescu, chiar daca critica formele fara fond, ajunge oarecum la concluzia ca in cele mai multe cazuri formele genereaza fonduri, Noica vine si spune ca cest lucru nu se aplica in cazul filosofiei unde … se merge la esenta lucrurilor – “nu se poate face cultură derivată în filozofie, unde trebuie să întîlneşti spiritul în varianta lui originară”. (mai multe puteti afla in “Jurnalul de la Paltinis).

 14. mircea insusi says:

  si ca treaba are asta cu subiectul (ca sa nu zic fondul) artico;u;ui? Deaspre ce zice dl. Unu’ n-aveti nimic a comenta?

 15. Schwartzkopff says:

  pentru mircea insusi,
  Pai are legatura pentru ca la noi formele intarzie sa mai genereze fonduri, continuturi. Atata timp cat esti educat ca la dna invatatoare tre sa-i duci flori si cadou de ziua ei, si daca nu treci prin sufrageria ei la meditatii sansele tale nu sunt egale cu ale celorlalti, ca la doctor n-ai ce cauta fara bani multi intr-un plic, cat tre sa suporti slujba volens-nolens in sufrageria ta pt ca asa vrea popa sa se auda in difuzoare, deci cat timp toate astea si inca multe alte mizerii se intampla e un semn ca institutiile fundamentale – aceste forme nu genereaza continuturi reale.
  Scoala continua sa creeze cateva varfuri, care oricum pleaca din tara, si restul rumegus, doctorii nu vor schimbare pentru ca cei consacrati nu o duc rau deloc, biserica a intrat in scoala publica deci si-a asigurat viitoarele turme.
  Pe scurt cam asta cred eu ca este legatura formelor fara fond cu topicu’.

 16. mircea insusi says:

  Eu fiind mai di la tara, inteleg mai greu.
  aAdica dl.Lucius, care concluzioneaza spunandu-ne cat se poate de raspicat sa fim atenti la vot, tine mortis de niste “privilegii” pe care le are ca militar, asa cum tin si cei din categoriile enuntate de dvs.?

  Si totusi, eu subscriu la ideea d-lui Unu’. Dvs. ce parere aveti despre comentariul sau?

 17. Editorul says:

  Pentru Schwartzkopff:

  Adresa redactiei este contact@infomondo.ro

  Asteptam cu interes

 18. Schwartzkopff says:

  pentru mircea insusi,
  Unu spune lucruri perfect adevarate. Oare nu observa nimeni ca scaderea soldelor noastre duce implicit la scaderea indemnizatiei pt chirie??, cunosc adevarate drame in afara de drama mea si a familiei mele. Nu mai pun la socoteala ca munca e parca mai multa avand in vedere restructurarile facute anapoda.

  Nu stiu ce vor sa spuna in general cei care ne atentioneaza sa fim atenti la vot. Sa fim atenti sa ce? As putea fi atent la vot cand as avea alternative, dar cum nu am!! Oricum, pt europarlamentare continui sa am incredere in Monica M.

 19. SAM says:

  BRAVO LUCIUS. CE SA-I FACEM. AM AJUNS LA PDL CENTRUL VITAL…

 20. lucius says:

  Pentru Schwartzkopff
  Cred ca nu ati inteles nimic de ceea ce insemna democratie. Mai mult de “a fi atent la vot” nu am cum sa va spun. Restul inseamna ca dvs. sa va faceti o cultura in aceasta privinta si nu eu.
  In rest … mie sila de limbajul dvs. Am senzatia ca nu sunteti departe de atitudinea precupetii din piata, cu basmaua data pe crestetul capului, parul naclait, mainile in sold si nimic din ce se intampla in jur, nu-i convine.
  Sa aveti parte de tot ce va doriti si sa va bucurati de toate lucrurile pe care le-ati pus in miscare “cu umarul pentru urnirea unui sistem inert, ……incet dar sigur”.
  Totusi, trebuie sa mai adaug cateva idei si asta pentru a nu fi nevoit sa va mai raspund – consider ca am ajuns la un grad de civilizatie superior…… Pentru a continua o discutie sortita esecului datorita puterii dvs de intelegere, inseamna …. timp pierdut pentru mine. Deci:
  – intr-o tara democrata, populatia isi alege conducatorii, reprezentantii sau cum vreti dvs. sa le spuneti, functie de ceea ce au facut/realizat. Este exclus votul pentru PROMISIUNI DESARTE cum se intampla la noi;
  – intr-o tara democrata, fiecare categorie sociala isi alege conducatorii functie de modul in care acestia (conducatorii) le-au reprezentat interesele;
  – intr-o tara democrata, cetateanul are dreptul de a alege sa nu se duca la vot ……..
  ………… pentru o alta varianta va las pe dvs …. sa va documentati

 21. Schwartzkopff says:

  domnule lucius,
  Nu trebuie sa-mi luati criticile atat de personal.
  Cand am comentat articolul nu m-a interesat cine l-a scris.
  Nu am sa ma supar daca nu imi mai raspundeti, eu nu sunt atat de radical si am sa continui sa intervin de fiecare data cand simt nevoia.
  Referitor la democratie nu pot sa ma laud ca sunt un mare cunoscator avand in vedere varsta mea si a democratiei romanesti originale.
  Ceea ce stiu este ca am dreptul sa fiu sau sa nu fiu de acord cu ceva sau cu cineva si sa exprim acest lucru.
  Daca am fost prea abrupt si v-ati simtit ofensat atunci regret sincer si vreau sa imi cer scuze.

 22. lucius says:

  Domnule Schwartzkopff
  Mai intai de toate accept scuzele.
  Cred ca dvs. aveti o problema …. cu militarii. Asta nu inseamna ca trebuie sa aveti un limbaj neadecvat la adresa mea – eu am scris despre institutie si nu despre mine sau de cineva anume; deci cine a scris si de ce a scris, prea putin conteaza … chiar deloc.
  E normal sa aveti o astfel de iesire, atata vreme cat nu sunteti militar.
  Chiar va rog sa interveniti de fiecare data, dar argumentat. Domnule draga va recomand sa cititi din nou comentariul dvs. Concluzia mea este ca nu stiti ce inseamna cuvantul “radical”. Va recomand sa fiti radical vis-a-vis de articol si sa veniti cu argumente.
  Una din scuzele dvs. a fost varsta – va doresc pensie indelungata. Daca nu sunt indiscret, despre ce sistem inert vorbiti? Si cum ati pus umarul sa-l urniti? Nu este curiozitate, dar poate ne dati si noua, militarilor o idee.
  Dreptul la opinie castigat cu atata greutate, stati linistit, nu am de gand sa vi-l iau. Problema dvs. este limbajul.
  Ofensa nu este asupra persoanei, ci asupra dragostei fata de institutie, crezului in aceasta, hainei militare (batjocorita zilele trecute chiar de fiica presedintelui) – elemente pe care dvs. ca civil nu le puteti intelege.
  In rest, va doresc numai de bine

 23. VERGILIU says:

  E un drept castigat sa nu te duci la vot. Dar daca nu participi e ca si cand i-ai lasa pe altii sa voteze pentru tine, numai opinia lor conteaza. Nu cred ca dl Lucius a dorit sa ne spuna si cu cine sa votam. Si chiar sa fi vrut, nu avea pe cine sa recomande, sunt toti la fel, pana si promisiunile incep sa semene intre ele, ca si nonsalanta cu care se dezic de ele a doua zi dupa ce ajung la putere. Mai sunt totusi si putini dintre cei ajunsi in parlament din randul armatei care au ramas aproape de interesul castei cum este dl Mircovici. Reprezinta minoritatea bulgara si este banatean. Tot respectul

 24. lucius says:

  Ar fi chiar culmea sa spun cu cine sa se voteze.
  Se poate in schimb, sa ….. profiti …. intr-un fel de votul tau.

 25. Schwartzkopff says:

  domnule lucius,
  Interesul destul de crescut pentru acest articol, interes reflectat in numarul mare de comentarii postate, arata pana la urma ca oamenii sunt interesati de subiect. Daca imi ingaduiti, as compara acest interes cu ratingul de la diverse televiziuni, fara sa am intentia de a jigni pe cineva.
  Am folosit varsta ca pe un soi de justificare, in sensul in care atat eu cat si fragila si originala noastra democratie suntem prea tineri ca sa fim copti “in ale democratiei reale” (uneori imi doresc sa fiu si eu un tanar pensionar militar dar nu am inca nici o sansa).
  Sistemul, da, este inert, pe alocuri corupt, birocratizat – de parca nu stim – dar foarte multi dintre noi nu o recunoastem, poate dintr-o falsa pudoare?! nu stiu. Deci pentru mine elogiile aduse unui sistem asa cum l-am descris un pic mai sus nu imi provoaca emotii de nici un fel.
  Da, cu limbajul recunosc ca am o problema, la sv injur ca un birjar, acasa sunt mai temperat asa ca, fiind acasa cand am comentat articolul, puteti considera ca am fost ingaduitor.
  Astept cu interes urmatorul articol.
  Va salut

 26. lucius says:

  Elogiile sunt aduse pt militarii adevarati, pt cei care cunosc regulamentele si le aplica, pt cei care participa la procesul de instructie de dimineata si pana seara, pt cei care imbraca haina militara si nu sunt interesati de politica atat in perioada in care sunt activi cat si dupa…
  Nu cred ca s-a gandit cineva la rating … si nici nu vreau. Din pctul meu de vedere cred ca ar trebui sa ne gandim CUM am putea schimba ceva si chiar sa trecem la fapte – inclusiv in domeniul dvs de activitate. De vorbe sunt satul pana-n gat.
  Stiti care este adevarata problema? Inca nu s-a inteles ca asa cum avem noi democratia, cum a fost ea inteleasa, trebuie totusi aplicata. Ori acest lucru, l-au inteles f.bine cei care ne conduc. Prin punerea in practica a elementelor democratiei putem sa ajungem, asa cum spuneti, la adevarata democratie … si nu numai, sa ne aparam interesele. Credeti ca statele recunoscute ca avand o adevarata democratie s-au trezit cu ea peste noapte?
  As vrea ca acest articol care a folosit expresia “furia militarului” si a facut referire la alegerile ce vor urma, sa fie citit de adevaratii militari: care nu au nimic in comun cu politica, care mananca instructie pa paine de dimineata pana seara, care sunt interesati de profesia lor si nu sunt intrebati de absolut NIMENI daca le este bine sau nu. Lor trebuie in primul rand, sa le aratam ca PUTEM schimba ceva … CAND si CUM.

 27. DE CE BAL says:

  Un comentariu interesant cules de pe forum de la Jurnalul National, asta apropos de cine conduce armata romana:

  “Niciodata armata romana nu a fost asa calcata in picioare de toti neavenitii: basesti, stanisori si marini…Al doilea marinar al tarii – il numesc aici pe nulitatea Armatei, amiralul Marin Gheorghe – (se rascolesc in mormant contraamiralii, viceamiralii pe care Marina i-a dat in ultimii 100 de ani) este primul impostor cu grad de AMIRAL si sef al SMG. Ar fi trebuit sa-si dea demisia inca de anul trecut, cand bugetul apararii a luat-o la vale in jos… Dar el nu are timp de armata, ci numai de interesul personal, inconjurat de niste generali slugarnici, neaparind in public decit pentru a fi umbra lui basescu si a Lui Stanisoara- asa a facut si in Irak si Afganistan si la Miercurea Ciuc. O nulitate de amiral care ameninta prin SMG pe oricine GANDESTE altfel decat el, care se razbuna pe orice ofiter sau general care incearca sa gandeasca, sa vina cu propuneri sau sa emita o idee. Armata nu avea nevoie de acest om (cu litere mici) in fruntea sa, avea un general Ioan Sorin, un general Croitoru Constantin si alti generali care au fost trasi pe margine sau trecuti in rezerva. rar mi-a fost dat sa vad atata ura si razbunare la un om, ca la acest Marin Gheorghe, care numai rau a facut si face armatei. El zice ca este prof.univ. dr, dar este o nulitate, si-a creat titlurile didactice si stiintifice prin intermediul colegilor, prin inselaciune (presa din Constanta stie mai multe) – un obscur profesoras inginer…care nu a comandat nimic in viata lui: un vapor, o brigada, o divizie…s-a cocotat direct in fruntea SMG (nici ca director adjunct al SMG sau sef temporar la SMFN nu a facut nimic, nu s-a distins cu nimic). Pacat!”

 28. VERGILIU says:

  prietene, te cam repeti! am citit deja de 7 ori asa zisul comentariu! ai cumva pene colorate? sau doar incerci sa blochezi comunicarea pe acest site?

 29. grupul de initiativa says:

  Stimate Domnule Redactor Sef
  Va adresam respectoasa rugaminte de a insera in paginile ziarului ce cu onoare il conduceti, urmatoarea scrisoare deschisa:
  Stimati camarazi, fosti slujitori ai tarii in haina militara
  Astazi cand viata este tot mai complexa si plina de neprevazut, cand a lovi in Armata si Biserica precum si slujitorii ei de ieri, azi si maine, devine principala preocupare a fel de fel ,,analisti”, „formatori de opinie” sau, si mai grav, reprezentanti la varf ai clasei politice si,implicit a unor partide, apare tot mai pregnanta necesitatea unirii tuturor fortelor pentru a putea contracara aceasta realitate cruda.
  Din pacate, chiar in cadrul asociatiilor din domeniul apararii s-a instalat o tendinta paguboasa de a ,,nu deranja” sau chiar de a fi anexati unor interese de partid sau personale, uitand menirea infiintarii acestor structuri. Este si mai trist faptul ca incercarile unora de a coagula interesele tuturor fostilor slujitori ai tarii in haina militara au avut drept rezultat denigrarea sau chiar ,,turnarea la sefi” .
  Reprezentantii ,,Grupului de initiativa” declara inca de la inceput ca nu doresc nici un fel functii sau interese personale, ca singura noastra dorinta este de a forma o structura legala puternica , cu drept de initiativa legislativa, care sa impuna guvernantilor de azi si de maine sa tina cont de noi, sa ne debarasam de sintagma ,,MAREA MUTA” pe care ne-au coferit-o comunistii si au consolidat-o toate guvernele postdecebriste.
  Singura cale legala este FEDERATIA – structura asociativa ce asigura pastrarea identitatii juridice si patrimoniale a tuturor asociatiilor afiliate, asigurand simultan o mai mare putere de decizie si influenta in raport cu structurile puterii legislative si executive – centrale sau locale,initiativa la care s-au raliat 14 asociatii in domeniu.
  Apreciem in mod deosebit receptivitatea celor doua structuri ale veteranilor de razboi care au participat efectiv, cu propuneri pertinente, la toate intalnirile informale ale Grupului de Initiativa. Avand in vedere faptul ca unele conduceri centrale ale unor asociatii nu doresc sub nici un fel dialogul pe aceasta tema si obstructioneaza chiar simpla informare a filialelor lor judetene, dorim sa aflati, direct de la sursa ce se urmareste prin demersul nostru.
  Am fi deosebit de bucurosi daca va veti exprima, fara partinire, cat mai obiectiv posibil pazitia, fata de acest demers. atat individual cat si la nivelul conducerilor filialelor dumneavoastra .
  Indiferent care esre pozitia dumneavoastra va rugam sa ne-o comunicati la urmatoarele numere de fax : 0213118796 sau 0213671096 sau E-mail : nickleresteanu@yahoo.com
  Asa sa ne ajute Dumnezeu !
  Cu deosebita stima si respect,
  GRUPUL DE INITIATIVA
  PENTRU INFIINTAREA ,,FEDERATIEI STRUCTURILOR ASOCIATIVE DIN DOMENIUL APARARII”

 30. Schwartzkopff says:

  pentru grupul de …
  Nu mai fiti asa de ritosi. Organizati-va si treceti la treaba. Cine va opreste??
  Cu stilul asta lacrimogen si suculent nu realizati nimic.

 31. bogdan says:

  federatia are cumva si un program, sau statut?

 32. RUMANU says:

  Ce Doamne iarta-ma actiuni sa produca aceste ”grupuri de initiativa”??? Militarii activi vor ramane in continuare ”MAREA MUTA” si vor inghiti mizeriile zilnice servite la tot pasul, asta pentru ca ei chiar respecta legea. Probabil ca in momentul in care devii rezervist te copleseste o multime de frustrari din perioada in care ai fost militar activ. Eu ii inteleg si nu am nici o asteptare de la acesti domni. Ce nu pot sa inteleg este ca fac mult zgomot fara macar sa produca un mic efect. Mai asteptam.

 33. lucius says:

  Pentru grupul de initiativa,
  Cred ca pozitia mea este destul de clara. A dumneavoastra nu spune nimic.
  Lipseste si subiectul si predicatul. Nu credeti ca ar trebui sa va exprimati mai clar convingerile si “in fond si la urma – urmei” sa spuneti clar ce vreti sa faceti?
  Sincer, eu nici nu stiam ca existati. Cred ca spune multe … nu ca as fi un om f. informat … dar totusi.
  Nu cred ca in acest stil va veti face cunoscuti si veti avea un cuvant de spus. La fel de sincer va spun ca acest stil imi miroase a …. altceva. Chiar vreau sa vad ca sunt lasate interesele personale (ca sa nu spun altfel) si se face ceva concret. Sau poate vreti sa fac eu, sau un alt comentator?
  Cred ca eu ca persoana individuala am facut. La dvs. ca grup de initiativa asteptarile sunt mari chiar f.mari – insasi denumirea te duce cu gandul la faptul ca sunteti motorul unor actiuni ample care vizeaza atat militarii activi cat si pe cei in rezerva.
  Asa cum am mai scris, vreau sa vad fapte si nu vorbe; asa cum nu mai votez promisiunile desarte, tot asa nu o sa ma aliez la …. nimic.

 34. Redactia says:

  Pentru cel ce scrie din partea grupului de initiativa:

  Este al doilea mesaj care il postati in numele unei entitati asociative (dupa declaratia dvs.) fara a ne preciza, oficial, cine sunteti, ce doriti, contact etc.

  Noi nu postam astfel de demersuri care se vor oficiale dar care ne parvin cat se poate de neoficial. O adresa de email, pe cont yahoo, e cat se paoate de dezavantajanta pentru imaginea dvs.

  Noi asteptam pe adresa oficiala a redactiei o adresa cat se poate de oficiala in care sa ne lamuriti asupra demersului dvs.

  Va rugam sa nu postati materiale de genul celor privind modelul de proiect de constituire al asociatiei dvs transmis pe 22.06.09. Are 9 pagini!

  Asteptam cu interes un punct de vedere oficial pe adresa redactiei.
  http://www.infomondo.ro/contact.html

  Cu mult respect,
  Redactia

 35. lucius says:

  DOMNILOR,
  Cu stupoare am citit azi despre “Preşedintele Traian Băsescu a participat, astăzi, la aniversarea unui deceniu de la înfiinţarea Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Evenimentul s-a desfăşurat la Cercul Militar din Bucureşti”.
  Mai mult, acest personaj cu titulatura de presedinte al Romaniei a spus “Aş vrea să vă precizez că prezenţa mea aici, la această mică ceremonie, are semnificaţia respectului pe care-l acord Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, are semnificaţia importanţei pe care această structură a Armatei o are pentru securitatea naţională, dar şi pentru structurile militare din care România face parte”.
  Va vine sa credeti? Dupa tot ce s-a intamplat cu Armata numai in acest an, persoanele de fata la aceasta aniversare au putut sa fie atat de … senine la aceste declaratii?
  Elita armatei romane, mintile luminate au putut sa ia parte la asemenea declaratii belicoase, fara sa ia nici un fel de atitudine?
  Atat au putut face marile creiere ale armatei romane?-Sa invite un personaj care sa faca astfel de declaratii? Si mai mult, sa se transforme si ei intr-o MARE MUTA?
  Sunt surprins total. Inteleg ca este vorba de diplomatie si de specificul activitatii … DAR, le recomand sa se mai uite la un NASTASE care da clasa la orice politician din acest pct de vedere – DIPLOMATIA.
  IAR DIN PUNCT DE VEDERE AL ACTIVITATII SPECIFICE NU S-A VAZUT NIMIC PANA LA ORA ACTUALA.
  Acestea fiind zise, dragi cititori fideli ai acestui site, va rog sa va spuneti parerile, ideile …. si de ce nu, solutiile.
  Solutiile pt ca armata sa nu mai fie denumita o MARE MUTA …… SA INTRE PE UN FAGAS DE NORMALITATE, UNDE PERSOANELE DESCRISE DE DVS. CU …. ATATA NATURALETE NICI MACAR SA NU SE MAI GANDEASCA SA MAI PROFITE DE EA, PT A AJUNGE PE CULMILE POLITICHIEI ROMANESTI

  PS Consider ca si acest subiect se reflecta in titlul articolului scris de mine

 36. Schwartzkopff says:

  “acest personaj cu titulatura de presedinte al Romaniei” este ales in mod democratic si este singurul presedinte al Romaniei care a avut curajul sa infrunte deschis comunismul (prin condamnarea acestuia) iar efectele acestui gest nu au intarziat sa apara. Este poate singurul presedinte al Romaniei postdecembriste sustinut de intelectuali autentici. A atras in politica oameni de o probitate morala incontestabila: Sever Voinescu, Traian Ungureanu sunt doar doua nume.
  Spuneti “NASTASE care da clasa la orice politician din acest pct de vedere – DIPLOMATIA”.
  Va discreditati domnule Lucius. Sub Ilici si Nastase, sub falsa impresie de liniste si buna intelegere intre institutiile statului, sau creat premisele statului mafiot de care Romania va scapa greu. Prefer cearta permanenta dintre institutii si politicieni decat aceea liniste morbida.
  Abramburica a creat si consolidat invatamantul superior de tip SRL si a facut tot ce i-a stat in putinta sa tina educatia in paradigmele educatiei comuniste. Nu vreau sa mai continui.
  M-ati bulversat.

 37. parablue says:

  pentru distinsul domn Schwartzkopff !
  Daca va limitati la a semnala faptul ca dl Lucius nu a ales cel mai bun exemplu (nastase ) era totul OK ! Subliniind insa ca baSEsCU ,,acest personaj cu titulatura de presedinte al Romaniei” ales in mod democratic … singurul presedinte al Romaniei care a avut curajul sa infrunte deschis comunismul (prin condamnarea acestuia) iar efectele acestui gest nu au intarziat sa apara..,, chiar dovediti ca erati ,,bulversat,, cand croiati aceasta interventie ! Ca sa nu mai vorbesc de cele doua exemple alese ,de intelectuali autentici, venite calare pe un cal alb sa scape natia de toate cele rele !Cu toata deferenta dar ma astept la mult mai mult de la Domnia Voastra ! Altfel , o zi grozava !

 38. Schwartzkopff says:

  domnule parablue,
  Este ales democratic? da.
  A condamnat comunismul? da. Fie ca va place fie ca nu.
  Ati fortat, eu nu am vorbit de salvatori miraculosi pe cai albi, vremea lor a apus odata cu Hitler, Stalin si Ceasca. Am spus doar ca este sustinut de…. si a atras in politica pe…. Si nu e putin pentru un politician roman.
  Si pentru ca sa nuantez mai bine comparatia, eu cred ca nu e tot una sa seduci multimile (..ulimea) sau sa seduci intelectualii autentici care te vor sanctiona in momentul in care programul tau de politician nu se mai intalneste cu valorile pe care orice intelectual autentic le slujeste.
  Uitati-va in curtea psd. Au tineri politicieni de o certa valoare: Ponta, Corlatean, Sirbu etc, dar parca au inceput sa semene prea mult cu sulfele batrane.
  Nu e putin sa o ai pe M. Macovei in echipa. Aceasta femeie are confirmarea valorii nu pe malurile Dambovitei ci in Europa.
  Dar noua ne plac Nicolicea si Andon pentru ca sunt valorosi ca juristi pentru ca seamana cu noi, au ceva smecheresc tipic romanesc in ei, mai cu seama atunci cand au incercat sa modifice codul penal stiti de ce? ca sa-l scape pe Nastase.
  Intentia mea nu este sa va conving de ceva, am vrut doar sa vin cu nuantele care cred ca v-au scapat in comentariul de mai sus.

 39. lucius says:

  Pentru dl. Schwartzkopff
  Chiar sunteti “bulversat” – din 2 motive:
  – chiar nu stiti ce inseamna diplomatie … si mai ales in politica;
  – omul pe care il laudati cu atata ardoare este cel care a “crescut pe cadavre” … puteti enumera 3 politicieni terminati de catre acest personaj?
  Exemplul dat de mine apartine celor din domeniu. Ca ne place sau nu, asta este.
  Inca o data: FITI ATENT LA CEEA CE SCRIU. M-am referit la om si nu la partid – ceea ce afirmati despre partid este f.corect.
  Despre … “omul dvs.” … sincer va spun ca ma consider unul dintre … marii pacaliti – asta spus in termenii cei mai eleganti. Cand spun acest lucru ma refer la:
  1. oamenii care au plecat de langa el – enumeratii dvs. daca vreti;
  2. tot ceea ce a afirmat pana acum – in ultima vreme nici macar nu mai recunoaste ceea ce afirma cu … sa zicem o luna de zile in urma
  3. vreau sa fiu reprezentat in lume de un presedinte care are habar de politica externa si deschide noi orizonturi pt tara din care fac parte (nu le inchide)
  4. mai sunt si altele, dar acum nu am timp sa le enumar.

  Concluzii: Eu citesc … un material, il analizez in ansamblu, il comentez tot in ansamblu – asta daca nu vreau sa fiu carcotas.
  Analiza inseamna (in cazul nostru) sa citesti mai multe materiale, sa le pui cap la cap si pe urma sa vezi ce iese. Dupa … incep comentarii, discutii, concluzii – depinde de ceea ce vrei.
  Si asta pe scurt, … f. pe scurt

 40. Schwartzkopff says:

  Omul Basescu, Nastase samd nu ma intereseaza. Nu ii judec ca oameni, nu am dreptul. Judec doar gesturi pe care le-au facut sau nu ca cetateni pusi sa ia decizii care pot sa-mi influenteze viata mie, copilului meu si semenilor mei.
  Nici pe tine, domnule Lucius, nu am dreptul sa te judec ca om, dar te judec ca individ care incearca sa dea expresie gandurilor sale aici. Si ma intristeaza putin sa constat ca in majoritatea postarilor va aparati, vorbiti in 70-80% din textele pe care le postati doar de dumneavoastra: eu fac, eu stiu, eu inteleg. Iar cand cineva stie, face si drege nu pierde ocazia sa dea si sfaturi, indicatii.
  Nu vreau sa va jignesc dar acest orgoliu excesiv determinat de hipervalorizare, de exces de autoapreciere poarta un nume.
  Dar trec si peste asta si spun doar ca cei pusi sa ne conduca destinele ma intereseaza doar prin prisma gesturilor care ma afecteaza. In rest avem cu totii pacatele noastre.

 41. lucius says:

  Pentru Schwartzkopff
  Cred ca nu stiti ce vreti – adica sigur. Nu aveti continuitate.
  Sigur nu am folosit mai mult ca perfectul – adica “am facut”, “am dres” etc.
  Nu confundati concluziile mele cu sfaturile si indicatiile de care pomeniti.
  Asa cum dvs. aveti tot dreptul sa oscilati in pareri de tot felul ca un batranel singuratic, tot asa, eu am TOT DREPTUL la acest capitol denumit “CONCLUZII” – sunt ale mele, ma ghidez dupa ele, pt.ca altfel nu as avea si imi da un sens … in viata de zi cu zi. Nu vi le impun,…. le afirm. Daca ati da atentie la ele, le-ati combate punct cu punct … bineanteles daca aveti si argumente
  Si nelipsitele CONCLUZII:
  – ne-am indepartat de la subiect; tema articolului este despre ARMATA.
  – comentariile mele sunt TOT despre armata si bineanteles despre dragostea mea despre aceasta institutie. Daca nu stiati, ea m-a educat si format. Daca nu ati observat, cred in EA.
  Dvs. in ce credeti?
  – consider ca e timp pierdut ce facem acum – daca aveti ceva de spus despre ARMATA, sunteti invitatul meu.

 42. voinea says:

  Stimati pensionari militari din M.Ap,MIRA , SRI, SIE.STS cat mai aveti de gand sa stati pasivi si sa priviti cum sunteti improscati cu noroi de o clasa politica mizerabila ,care nu ne reprezinta si care a pus mana pe puterea politica dupa ce s-a imbogatit prin rapt ordinar?
  De ce uitati ca tot ce a fost valoros in aceasta tara a fost creat si prin contributia dumneavoastra?Fabrici ,uzine,termocentrale,sosele,Transfagarasan,Canalul Dunare-Marea Neagra,hidrocentrale, canale de irigatii,blocuri de locuinte,stransul recoltelor,interventia la inundatii;la toate acestea am participat activ fie prin munca fizica fie intelectuala.Ca ofiter si inginer militar am participat la multe din aceste obiective timp de 35 de ani si cu ce m-am ales?
  Cu o pensie pe care acesti mafioti mi-o contesta si pe care vor sa mi-o reduca la o treime pentru a scoate tara dintr-o criza in care tot ei au aruncat-o.Daca situatia este asa de grava de ce domnii parlamentari nu-si reduc salariile si celelalte facilitati?De ce trebuie sa platim doua institutii (Parlament si Senat) care dorm in cizme?
  Stimati domni va chem sa va alaturati “grupuli de contact”.Sunt niste baieti care stiu ce vor.Eu m-am pus la dispozitia lor cu tot ce mai am bun in mine si sper sa nu gresesc.
  Adresa lor de contact este nickleresteanu@yahoo.com.
  Va astept sa punem piatra de temelie la o organizatie care sa stie si sa vrea sa ne apere interesele.Nu mai putem sta cu mainile in san si sa asistam neputinciosi cum santem batjocoriti de niste mafioti netrebnici.
  Nu uitati ca in noi e si numar si putere.

 43. online says:

  invatat o multime

 44. Si says:

  pentru Lucius
  Caut pentru mai multe informatii si poze acestui tip baionetă soldat poartă în photo.Do aveți mai de fotografii de acest tip baionetă Multumesc pentru articol mare și? Rog să-mi spuneți.