Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cine va fi viitorul ministru al Apărării Naţionale?

În toată agitaţia generată de demiterea guvernului Boc II de către Parlamentul României, mai mult ca niciodată, nu răzbat nume privind ocuparea viitoarelor portofolii ale celor două guverne concurente: Croitoru şi Iohannis.

Privitor la Ministerul Apărării Naţionale, liniştea mediatică e cu atât mai sumbră cu cât se constată o lipsă de personalităţi marcante, gata de a ocupa acest portofoliu. Şi mă refer aici atât la cei proveniţi din mediul “politic” cât şi la independenţi.

Cum foştii generali au fost scoşi de pe listă, datorită veşnic dezbătutei legi a cumulului pensiei de la stat cu salariul de la stat, rămâne să ne agăţăm de câţiva “analişti” eventual consilieri aşa zişi experţi în probleme de securitate, în general copii de casă a partidelor.

În concluzie, cel mai probabil ministerul va fi încadrat de o persoană care, probabil a făcut armata cândva sau a făcut ceva studii prin instituţii cu iz militar (a se citi Colegiul Naţional de Apărare) unde a fost trimis pe bază de listă de la partid.

Constatăm cu amărăciune că ministerul a devenit unul de rangul doi, încadrat cu persoane obscure, fără prestanţă şi fără vizibilitate nici măcar în cadrul partidului din care provin.

Se uită astfel că Armata rămâne singurul vector credibil de politică externă pe care statul român îl mai are, în condiţiile în care degringolada din economie, educaţie, cercetare, sport au atins limite greu de estimat anterior.

Cel mai dureros e faptul că elita provenită din instituţiile militare de învăţământ este treptat marginalizată, anulată, desfiinţată în condiţiile în care trăsătura dominantă a acesteia era dragostea de ţară. Alţii folosesc această elită în toate domeniile. La noi … .

Oare nu ar fi cazul ca de problemele Armatei să se ocupe un om provenind din mijlocul ei?

Redacţia InfoMondo Militar
20 octombrie 2009

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

24 Responses to “Cine va fi viitorul ministru al Apărării Naţionale?”

 1. Altfel says:

  Exista un general roman, trecut de curand in rezerva, care a trimis o scrisoare deschisa adresata “Comandantului suprem al armatei”, in care critica unele aspecte din armata. Critica este cam “cu manusi” facuta, abordeaza doar o parte din nereguli, ceea ce m-a facut sa ma intreb daca nu cumva acel general a vrut doar sa transmita semnalul: “Hei, n-aveti un ministru bun la aparare? Iata-ma-s!”. Probabil saptamana viitoare voi lua la puricat acea scrisoare, pe site-ul meu. Am lasat-o nitel la dospit, ca sa fiu sigur ca nu ma las prada primei impresii.

 2. Bure Bista says:

  Dl Olaru ar fi intradevar o solutie, cel putin de imagine, care ar putea reda demnitatea corpului ofiteresc.

  Geoana si Antonescu l-ar sustine fara rezerve, dar oare intaiul carmaci cu al sau aparat de partid?

 3. Mărin Juvete says:

  Întaiul carmaci al patriei şi al sau aparat de partid au alte priorităţi. Uitaţi aici, reformatorii statului român: http://www.catavencu.ro/ex_prefectul_mantale_a_facut_armata_pe_sest_de_19_hectare-10702.html. Să fie primit. Azi au ieşit din sală cand era să o execute pe madam Ridzi. La cat “beep beep beep” a mancat aia în campania lui EBA, era de aşteptat…

 4. schwartzkopff says:

  Altfel, mai bine las-o moarta, generalul Olaru e o autoritate recunoscuta, a dovedit curaj si demnitate, pentru cei care l-au cunoscut e un model. Tu Altfel esti doar un pseudonim, cu ce autoritate iei tu la puricat … ??

 5. Mărin Juvete says:

  Cui se adresează postul precedent? Acela cu “tu cu ce autoritate…”. Dacă cumva mie, pot oricand să vă srtau la dispoziţie cu precizari…

 6. SAM says:

  Chiar este nevoie? Dupa cate a facut actualul demis…

 7. schwartzkopff says:

  pt. Mărin Juvete,
  Lui Altfel se adreseaza postul meu.

 8. Mărin Juvete says:

  Ok, scuze de interpretare, cred că devin paranoic. Dar după ce, de un an de zile aud pe toate posturile despre cat de “nesimţiţi” şi “imorali” suntem…

 9. ionica_minune says:

  Nea Marine, de vina nu este decat ministrul asta al apararii care lipseste in totalitate din peisajul politic romanesc.
  Multumesc redactiei pentru acest articol care se pare ca prezinta o parte din ofurile militarilor.

 10. Altfel says:

  Lui schwartzkopff
  Ca sa iei la puricat n-ai nevoie de autoritate ci doar de curiozitate. Si, desigur, si de ceva…purici! N-am inteles ce sa las moarta! Marea? Catzeaua? Purceaua?

 11. Marlon Juvet says:

  Tot eu Mărin sunt, ăsta este nick-ul meu “anglizat” ca să spun aşa (aţi văzut sper Nea Mărin Miliardar) dar să lăsăm glumele. Din păcate, nu am văzut nici un singur oficial roman, de orice culoare politică, care să explice condiţiile, contextul şi motivaţia ralierii la standardele de dincolo, prin adoptarea celebrei ordonanţe 7 şi legilor derivate din aceasta. A încercat ceva doamna Câmpeanu. Au mai încercat şi alţii, dar discuţiile au fost canaliyate tot spre frăgezirea neuronilor bizonului. Nu spune nimeni, de exemplu contextul în care s-a stabilit ca orizont, limită de aplicare a acestor legi anul 2007. Pentru că în anul 2007 promoţiile inclusiv 1990 făceau cei 20 de ani necesari pentru a ieşi cu fruntea sus. Plus treaba cu piramida funcţiilor, limitele şi palierele de vârstă şi incompatibilitatea genului de pregătire şi mentalitate cazonă cu cerinţele unei vieţi civile normale. Nu ştiu ce talibani ai democraţiei din administraţia Clinton au consiliat-o pe madam Albright şi s-a impus, in vederea admiterii la NATO, pasul ăsta. Aşa ne-am trezit unii,chiar tineri căpitani, la nici 30 de ani unii, trataţi deja ca viitoare rebuturi inutile. Cum îşi explică onor oamenii politici care astăzi dau cu latrăul pe tema asta, că acum 10-8-7 -5 ani au votat TOT EI aceste legi pe care acum le califică drept nesimţite şi imorale?
  Cum îşi explică onor conducerile succesive ale MApN schimbările de la an la an ale regulilor jocului şi ale regulamentelor interne? Anul ăsta, de exemplu, s-a modificat din nou schimbarea şi la AISM s-a intrat iar de la căpitan la locotenent colonel. Politicile de personal au încurajat, paradoxal, plecarea multor ofiţeri tineri şi capabili, rămânând în schimb o naivii bine intenţionaţi, obedienţii, slugile şi o grămadă de posturi libere, pe care au fost angajate o căruţă de pile, neamuri, cunoştinţe. Ce ziceţi de promoţiile astea din ultimii 2 ani, de tineri sublocotenenţi de toate sexele, avansaţi după un curs de 2-3 luni şi pe baza unei facultăţi făcute pe nici ei nu ştiu unde, dar, aproape toţi, pila cuiva. Cum se simt oare tineretul, ofiţerii cu 3-4 ani de academie, subofiţerii şi soldaţii cu experienţă, tată, în meserie, inclusiv în teatrele de operaţii, cand vine să-i comande unul/una din ăştia? Cum se simt SGV-ii aruncaţi la 40 de ani ca o măsea stricată, de regulă tot pe motiv de lipsă de pile, că cei care au avut s-au “descurcat” şi au ajuns subofiţeri? Cum s-au schimbat şi în domeniul ăsta, de la an la an condiţiile şi derogările, după cum a bătut vantul.
  Asta aşa, pe scurt, că sunt multe, nu am acoperit decat vreo 5%. Dacă are cineva ceva de comentat, îl rog să mă contrazică, argumentat. Politrucii şi slugile care s-au ascuns toată cariera în spatele cuiva mai mare sunt rugaţi să se abţină. Chiar zilele astea m-am contrat cu unul din ăştia, care m-a întrebat ce pensia am. Să trăiţi bine!

 12. Marlon Juvet says:

  O altă temă de reflexie, în acelaşi timp direcţie de scurmat cu băţul: În ultimii 19 ani, o căruţă de cadre, de regulă tot şefi sau slugi ale acestora, mutate în interesul serviciului dintr-un colţ în altul al ţării, au primit locuinţe de serviciu, pe care ulterior le-au cumpărat. La ce preţuri, aşa, ca pentru şefi. Cand se cumpăra o astfel de locuinţă de la stat, din cate ştiu eu se semna o declaratie pe propria răspundere, prin care respectivul declara că nu deţine şi NU A DEŢINUT, locuinţă cumpărată din fondul locativ de stat. Enjoy.

 13. Altfel says:

  Marlon,
  Toti shmekerii si-au facut mendrele prin armata. Cu case, cu neveste, cu afaceri, cu promovari dupa criterii fara de criterii, cu trimiteri la cursuri dupa criteriul “pe cine vrea mushkii mei”, sau “care da mai gras”, etc. Din cauza lor, lumea ii arata cu degetul pe toti militarii, ca oamenii n-au de unde sa stie care-i d-ala si care-i d-alalalt, ca nu scrie pe fruntea lor. Din pacate, noi facem pete pe ficati, ne mai si certam intre noi, mai apare cate unu care-ti da peste degete daca zici ceva de cutare sau de cutarescu, ca toti au fost somitati, in timp ce pe ei ii doare-n c_r. Iar shmekerii mai mari au grija sa nu-i deranjeze, pentru ca ar insemna sa se deranjeze si pe ei. Cum era aia cu dreptatea, dar nu pentru catei?

 14. schwartzkopff says:

  Altfel,
  “Toti smecherii…” – care smecheri??
  “Din cauza lor” …. – din a cui cauza??
  “Noi facem pete pe ficati”….. – care noi??
  Ce rezolvam daca aruncam cu laturi in tot. Cineva spunea ca o nevasta de vipuscat a devenit subofiter la 43 de ani (cand un sgv harsit e aruncat ca o masea stricata), ca fiica sau nepoata cuiva e FP si e platita mai bine decat unul dintre ai nostri. Dati nume fratilor, denuntati magariile punctual si nominal pentru ca Altfel …

 15. Marlon Juvet says:

  Nepoata cuiva a devenit …”- donşoara Timofte.
  “Generalul” Zisu …
  Promoţiile alea minune din ultimii doi ani – eu am ieşit abia anul trecut, aşa că am avut “onoarea” de a face cu ei. De două ori am fost dat la o parte de la cursuri de limbi străine (la care fusesem selectionat, plus că o cerea natura functiei) pentru a fi trimişi doi astfel de handicapaţi, nepotul lui col. X sau cumnatul lui Y, (şi nepotul lui generalul Y, mare ştab actual prin army, pe care îl ironiza Academia Catavencu acum vreo doi ani, pentru limbajul bombastic, bolovănos şi nu mai retin de care, că a vorbit la TVR 1 la parada de 1 Decembrie). Cand unul dintre ei a aflat că cursul se organiza la unul din centrele secundare de limbi străine, ăla de la Cluj, a dat puişorul mamei înapoi, el vroia la Bucureşti. Iar cadristul umbla după aia să ma trimită pe mine, bineînţeles că l-am băgat … undeva.
  Cand unitatea mea care se pregatea sa plece in teatru, s-au lipit o caruta de ambuscati din astia, uzual pe posturi necombatante, logistica, soferi, furieri, din astea, băgatgi pe gat de diversi sefuleti de pe la Corp, la ora aia. Cred ca erau aproape 100.
  Nevasta de vipuscat, devenită subofiter: nevasta lu ala care batea din calcaie, la modul propriu!!!! în fata lui Marinaru, cu ocazia retragerii ultimului contigent românesc din Iraq. Comandantul ălora, hai că l-a văzut o ţară întreagă, ajuns mare sculă de pe vremea (era şi pila sau nepotul, nu stiu exact) fostului sergent cu diagonală, ajuns comandant de armată, Giorgi.
  Astea au fost alte 5 %.
  Iar pentru treaba cu aruncatul cu lături în tot, pe undeva cam asa e. Şi toti avem o parte de vină, cu cat mai mare pozitia pe care am avut-o cu atat mai mare vina.

 16. ionica_minune says:

  Sa revenim la subiect: indiferent cine va fi ministrul apararii…..tot o apa si-un pamant va fi, pentru ca tot coordonare politica este. Pana nu se trece la un ministru civil dar provenind din cadru militar……parerea mea “care este” este ca nimic nu se rezolva. Armata va mai avea buget si de acum incolo, mic si prapadit, dar se mai gaseste de muls din el.
  Schwartzkopff, magariile ar trebui punctate “punctual” de jigodiile care le fac, de corpul de control al ministrului, de dna-ul apararii dar……corb la corb nu-si scoate ochii, in timp ce noi stam si la ora actuala fara sporuri platite si fara bani de haine. Aceste magarii le cunoastem fiecare dintre noi.
  Hai sa-ti expun un caz concret:

  http://www.catavencu.ro/atanasiu_si_a_imbogatit_aghiotantul_cu_200_000_de_euro_din_banii_armatei-4593.html

  pentru ca a fost un brav luptator :

  http://www.catavencu.ro/un_aghiotant_a_luat_cu_asalt_garnizoana_bucuresti-9747.html
  si

  http://www.catavencu.ro/a_carat_mapa_sub_atanasiu_e_comandant_sub_stanisoara-9918.html

  Asta este un exemplu. Daca vrei, dau un search pe d-l gugle si mai gasim.

 17. Marlon Juvet says:

  Corect, ma pregateam să caut prin colectia catavencu exact referirile la acest personaj. Asta si apropo de ce ziceam mai înainte de apartamentele cumpărate de diversi, cu fals in declaratii sub propria semnatură. Chiar sunt curios, cum naiba la limbricul ăsta se poate? Scuzati expresia, dar asta este!

 18. Altfel says:

  Lui Schwartzkopf
  Care shmekeri?…Toti!
  Din a cui cauza?…A lor!
  Care noi?…Astia care facem pete pe ficati. Nu apartii acestei categorii, dupa cum pui intrebarea, deci NOI fara tine.
  Ma obligi sa ma intreb de ce te simti improscat cu laturi. Ca eu, de exemplu, nu ma simt, atunci cand altii scriu ca niste shmekeri fac shmekerii. Nu ma simt, fiindca nu am facut si nu ma simt fiindca stiu ca unii au facut. Daca nu apartii breslei, nu inteleg de ce te intereseaza. Daca, insa, apartii si totusi intrebi, atuncea STIU de ce te intereseaza.
  Adios!

 19. ionica_minune says:

  Nea’ Marine, se poate bre orice cand ai “oua”. Eu stau de cand au aparut articolele alea si ma intrb cum mama dracului a iesit asta cu ordonanta in conditiile in care cred ca avea 35 de ani………..Cum i-a dat comisia aia casa in conditiile in care sunt cadre cu cate 2-3 copii care stau cu chirie……
  Ziceai ceva de apartamente: ai cel mai bun exemplu cu ceea ce se intampla acum in Antiaeriana : de vile avea armata nevoie? Sau de apartamente de 100 000 de euro? Asta este salariul unui capitan in toata viata lui……..
  Degeaba s-a scris prin presa de neregulile existente magariile merg mai departe.
  Citeste si te uimeste:
  http://www.catavencu.ro/armata_le_face_vile_ieftine_generalilor_care_au_deja_si_cite_trei_case-2659.html
  si
  http://www.catavencu.ro/alte_nume_de_pe_lista_ofiterilor_mapn_cu_vile_de_lux-2785.html

  Am citit , m-am crucit, am intrat pe declaratiile de avere si nu mint astia chiar asa tare. Scrieciu are 3 case in Bucuresti dar are probleme locative, Galusca are doua dar are si el probleme locative…..dar mai bine citeste singur.

 20. Marlon Juvet says:

  Le ştiu şi mă bucur sincer cand găsesc pe cineva pe gustul meu. Adică cititor de Caţavencu. Eu îi citesc din 1991 şi îi colecţionez din 1992, ca reacţie negativă (colecţionatul) la lobotomismul -scuzaţi barbarismul -unui “coleg” care era de-a dreptul îndrăgostit de grobianismul şi istericalele lui WC Tudor şi colecţiona acea fiţuică mizeră numită Romania Mare. NU m-au dezamăgit niciodată. Dacă interesează pe cineva anumite articole “istorice” de acolo, plasaţi un mail aici şi vă stau la dispoziţie. Inclusiv cand am fost plecat în ţările calde, il citeam pe net şi acasă mă aştepta vraful de ziare, cumpărat săptamanal. Ce parere aveţi de contraeditorialul de săptămâna asta, ăla cu brutuşi liberali şi pesedişti, care uită pe cine vor să asasineze mai întai, pe dictator, pe popor sau pe partenerul de complot? Şi cu Cezărică, împăratul dacilor leneşi, care dă semne imperiale şi dinastice, îşi bate joc de sensul uman al conceptului “majoritate” şi, în “cezarica” lui îngâmfare, uită rolul sănătos pe care îl joacă, în democraţie, proştii rotiţi la termen?
  Schimband registrul, eu tiu pe cine NU, dar NUUUU aş vrea să mai văd ministrul apărării: pe libertinul Atanasiu, că liberal nu pot să îi spun.

 21. mega2005 says:

  De HELENE de PLESCOI ati auzit???

 22. schwartzkopff says:

  Elena Udrea intr-o benzinarie se blocheaza afara din masina.
  Se duce in benzinarie si cere o sarma celui de acolo sa o bage pe langa geam si sa deblocheze usa.
  Acesta ii da sarma si Elena pleaca la masina.
  Dupa cateva momente tipul iasa afara si se uita perplex la ea.
  Langa el mai apare unul si zice:
  Ma eu inteleg ca aia blonda e proasta da aia din masina de ce arata tot timpul: mai la stanga…. mai la dreapta…

 23. ionica_minune says:

  apropo de bancuri cu blonde:

  Q: De ce varsa blondinele apa peste calculator ?
  A: Vor sa navigheze pe Internet.

  sursa: http://sfet.webs.com/jokes.htm