Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Comandantul !

Acest articol nu este un pamflet, ci doar o amara constatare a faptului ca politica promovata de actualul guvern a facut sa-mi pierd, in ultimele zile, prietenia unuia dintre generalii cu care aveam, intr-adevar, o amicitie profesionala intinsa pe o perioada de foarte multi ani. Pacat ! Si sper ca supararea domniei sale pentru articolele scrise de mine va transcede intolerantei politice din Armata si ne va face, candva, sa mai stam la “o bere”. In definitiv, amandoi nu dorim decat binele Armatei ! Fiecare cu modul sau de a privi aplicabilitatea acestui “bine”! Si, in definitiv, Armata nu inseamna “tagma jefuitorilor….”

Nu-mi dau seama ce fel de scoli ale subordonarii or fi invatat alti colegi ai mei, dar sunt convins de inutilitatea scolilor de comanda asa cum le-au perceput comandantii nostri actuali. Spun “comandantii nostri” deoarece, dintr-un motiv inca neexplicabil, militarii in rezerva se mai simt legati inca de institutia Armatei, chiar si dupa ce nu mai activeaza efectiv in randurile ei. Lucru care, se pare, jeneaza Armata: si-ar dori sa nu mai aiba militari in rezerva, ba chiar, de prea multe ori, ii repugna ideea de a avea rezervisti care vorbesc. La fel cum ii repugna si ideea de a-si proteja propriii militari, chiar in rezerva fiind. Jenanti nu sunt militarii in rezerva care vorbesc, ci tocmai comandantii care tac! Demisia de onoare exista, insa, …doar in DEX!

Comandanti: de moda veche sau de moda noua !

Pierduti in spatele profesionalismului, comandantii de “moda veche” aleg sa se retraga, treptat. Isi aleg cate un cotlon al societatii si se uita, calin, catre urmasii lor, numiti politic! Niciodata in practica militareasca nu s-a mai actionat in acest fel. Macar aia care-au venit dupa 1947 aveau o predictibilitate. Stiai pe cine si pe ce sa te bazezi. Astilalti se schimba de la un mandat la altul in conformitate (nota bene!) cu increderea acordata. Acuma nu-i mai spune “pupincurism de partid”, i se spune “incredere politica” !

Comandantul de “moda noua” nu mai imbraca uniforma de instructie decat la reuniunile de partid. Acolo este el incruntat si vizibil preocupat de strategiile de aparare. Imbraca uniforma de parada doar atunci cand vin “aia de la NATO” in inspectie, de parca ar veni “activul de baza si de partid” sa controleze oalele cu tocana. Comandantul de moda noua nu mai alearga pe camp cu soldatii, el are 2 masterate si un doctorat in domenii elucubrante care neaparat intrupeaza si cuvantul “politic”. El nu mai este ofiter operativ, el este manager de sistem.

In ultima perioada, comandantul nu mai stie sa fie un apropiat al subordonatilor, ci doar un zbir care semneaza ordinele de deplasare si Ordinul de Zi. Munca lui nu mai inseamna comanda unitatii, ci conducerea statului major. Pentru asta, fiecare si-a “comandat” la UNAp cate o serie de absolventi care sa-i coordoneze “munca de stat major”. In acelasi timp, pus in “insectarul” altui comandant, mai “superior” decat domnia sa, “comandantul de moda noua” inghite, se supune, se umileste pentru a-si mai castiga o dunga pe umar. O dunga care, in alte vremuri, insemna o cantitate de onoare, dar care, acum, inseamna doar o cantitate de umilinta!

Fac recurs la memoria cartilor de istorie si vad descrierile romantate ale comandantilor “de moda veche”: eleganti, inteligenti, mandri si indrazneti. Ma uit la romantele politice ale actualului regim: nu vad nimic din acestea ! Nu vad nici comandantul care sa stie sa ordone, nici pe cel care sa stie sa vorbeasca, nici pe cel care sa conduca prin puterea exemplului si nici pe cel care sa stie sa se bata pentru „trupa” !

Comandantul politic !

Faptura virgina a post-democratiei romanesti, comandantul politic intrupeaza, de vreo cativa ani incoace, toate calitatile pe care militarii nu si le-ar fi dorit: el nu se opune niciodata sefilor, dar si-ar dori sa si-i supuna pe subordonati; el nu va dori niciodata sa iasa in evidenta decat prin aplauze, dar isi doreste cadourile eşaloanelor din subordine. Noul tip de comandant, numit exclusiv pe criterii politice, are grija doar de propriii lui amici. El nu poate accepta initiative,  precum nu poate accepta rebeliunile cele mai minore.

Comandantul politic nu are initiative, nu critica in sus, dar „sparge” in jos. El nu cracneste, dar asteapta indeplinirea ordinelor fara cracnire. Nu are nici prieteni si nici dusmani. Doar sefi si subordonati. Pentru el, Armata este doar un camp de manifestare si nu un partener. Are mereu angoase referitoare la loialitate: catre cel de sus sau catre cei de jos. Dar cateva incruntari olimpiene i-au dat „directia”: in sus! Marea adunatura de furnici in uniforme inseamna doar niste entitati ne-nominale, incomode si, la o adica, usor dispensabile.

Comandantul politic depaseste pana si mila publica a sefului angajat politic. El mai   are si   tupeu. Tupeul de a saluta si a angaja onoarea Armatei tocmai in fata celui care le va face rau militarilor. El s-a separat demult de subordonatii lui. Nu mai este de ani de zile un comandant, ci doar un sef de organizatie de partid !

Acum vreo 10 ani, pe vremea cand primul meu comandant iesea la pensie, cu grad de general, ii spuneam: domnule general, de maine veti trai o drama…drama omului care va trece, brusc, de la statutul de „domnu general” la statutul de „nea’Ion”. Este drama comandantilor care, in mod similar, nu vor sa inteleaga ca, finalmente, tot Armata le va fi si casa si masa si catafalc. In niciun caz Partidul pe care au ales sa il slujeasca intr-un moment fast al carierei lor !

Ovidiu Mihalache

15 octombrie 2010

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

30 Responses to “Comandantul !”

 1. micutzul says:

  AM ONOAREA SA VA SALUT…
  Aceste vorbe vor intra in mormant odata cu noi…Cum se vor saluta militarii dupa aceea ? Nu stiu, iar ei sunt singurii care pot sa stie daca vor mai avea sau nu..!
  Daca ei nu ne recunosc, este ca si cum nu/si recunosc parintii care i/au crescut, bunicii care i/au invatat, prietenii care i/au ajutat. A nu ne recunoaste , este echivalentul stergerii memoriei, iar singurii vinovati de aceasta sunt ei.
  Armata in intelesul ei nu trebuie sa fie nici numeroasa, nici deosebit de bine echipata. Ea trebuie sa fie stindardul unei natii. Ea poate fi formata doar dintr/un maresal sau din tr/un caporal. Dar acesta in lupta cu dusmanul trebuie sa aiba puterea sa ridice o natiune care sa doreasca sa lupte. Acum noi nu avem….
  Am trecut in rezerva in 2001 deosebit de suparat pe seful meu, fiindca nu mi/a spus ca functia mea se desfiinteaza cu toate ca stia. Nu am dat nici **berea** de ramas bun…Am regretat. Dar niciodata, aveti cuvantul meu niciodata nu am avut nesimtirea sa/l critic. Era un profesionist adevarat, un ofiter deosebit de capabil, cu o cultura militara si generala deosebite. Era seful Sectiei Operatii intr/un comandament de Corp de Armata…Ulterior a ajuns general, a fost la Bruexeles si brusc a fost fortat sa treaca in rezerva…Acum este primarul mandru si portocaliu al unei comune ardelene….Cum poti sa fi ofiter ( general) in rezerva si portocaliu totodata , eu nu inteleg…Tu poti sa/mi explici Vasile ?

 2. altfel says:

  Tinere matelot,
  N-ai sesizat, sau nu vrei sa o definesti in public, SINGURA calitate pe baza careia sunt numiti astazi comisarii politici care conduc unitatile militare pe drumul luminos trasat de sefii lor politici, anume pup-in-curismul. Restul…doar motive de scris pamflete, de spus bancuri, de adus aminte. Se dovedeste inca o data ca mersul prin istorie cu curu inainte, adicatelea cu fata spre trecut, ne duce in gropi in care n-am fi ajuns daca am fi fost doar normali la cap, nu geniali. Atunci cand, plecand din comunism, ne-am propus sa mergem “inainte-inapoi” spre capitalismul care trecuse peste noi cu 50 de ani mai inainte, de fapt am pus cap compas direct pe haznaua istoriei. Si nici macar n-am avut atat minte incat sa invatam, mai intai, sa inotam in c..at. Asa ca, nu ne ramane decat sa ne afundam, cu gura inchisa. Ca sa nu intre!

 3. micutzul says:

  @ Altfel

  Frumos spus despre sensul de mers, bine sintetizat…
  Eu am impresia ca acolo unde ne aflam, in olita cu gura larg deschisa am primit o nemtoaica , care a venit sa ne pupe pe frunte de ramas bun si acum cu tandrete ne impinge de cap….

 4. Trifon Gruju says:

  @Altfel
  Astazi am venit de la o “consfatuire” in satul oltenesc, unde ni s-a iterat cum ca eforturile sunt majore si ca protectia sociala este o realitate. Ce nu am spus pana acum este ca eu sunt un Comandant. Urmaresc cu interes ce se scrie altfel decat prin alte pagini. Dar cred ca usurinta cu care etichetati si generalizati demonstreaza doar o limita a frustrarii, o dorinta de a improsca noroiul catre cei ramasi in activitate si care nu iau atitudine. Cunosc OFITERI dedicati, o parte COMANDANTI acum, care nu si-au propus decat sa puna la adapost ceea ce a mai ramas. Imi pare rau Altfel ca asa ganditi. Cu respect.

 5. manasia says:

  domnului ,comandant,, Trifon Gruju !
  Lămuriți, vă rog :
  -ale cui sunt acele ,,eforturi majore,,, și unde se manifestă acestea ?Adicătelea , cine v-a ,,iterat,, ? Este interesant de aflat, pentru ca nu oricine poate susține ca ,, PROTECȚIA SOCIALĂ ESTE O REALITATE ,, ! (noi cam știm cine tot susșine această mare aberație )
  -nu sunteți suficient de lămuritor : acuzați , sau constatați, când faceți vorbire de ușurința cu care etichetăm și generalizăm atunci când îndrăznim să facem trimitere la militarii activi ?!
  Și într-un caz și în celălalt, vă rog să dezvoltați !
  Vreau să mă năuciți cu justificări ,, bazate,, și care să releve zbaterea, ATITUDINEA activilor ! Voi fi primul care-și va cere scuze pentru că am îndrăznit să gândesc( recunosc, chiar și să exprim ) așa ceva ! Deocamdată, indiferent ce veți fi făcut Dumneavoastră, cei ,,DEDICAȚI,, , asta se vede, din păcate…
  Personal , mi-aș fi dorit ca acei ofițericomandanțiDEDICAȚI ,măcar, să nu fi acceptat incălicătura , pâna la sufocare, din partea politicului ! Sau să mimați o minimă colaborare cu cu cei care se mai zbat pentru protecția socială a militarilor !
  Deh, chestie de principiu, de onoare și de ,, ATITUDINE,, domnule ,,comandant, Trifu Gruju !
  cu alese sentimente, manasia

 6. micutzul says:

  Comandantul…..
  Bai, ce chestie tare, COMANDANTUL sunt eu….eu sunt mata si tactu, eu sunt patronul si Dumnezeul tau…..Mie m/i te supui si mie m/i te rogi. Ca sa reiterez replica dintr/un film ** Eu sunt capitanul Burcea si va f…t muma/n c…r**
  Dragilor au fost facute si filme care din dorinta de a atrage , au murdarit imaginea armatei, iar intr/o lume inculta, murdara si insalubra ca cea a manelelor , in care inteligenta este limitata la 5 viteze si o punga de seminte, prostul natiunii atata a inteles….Armata e cah…Si din tata prost in fiu dobitoc asa ramane…Bai, cand am facut eu armata, un amarat de plotonier m/a pus sa fac ….Dar eu i/am spus …..
  Oamenii culti care au trecut prin armata si care nu s/au intalnit cu plotonierul…. stiu sa respecte ceea ce armata i/a invatat….SA FIE OAMENI…

 7. altfel says:

  Trifon Gruju,
  Nu am absolut nici un dubiu atunci cand afirm ce afirm. Observa, insa, ca nu am spus ca TOTI comandantii sunt pup-in-curisti ci ca doar criteriul de promovare este acesta. Ramane de vazut cat vor rezista si cei care nu au fost asa. In rest, stiu ceea ce spun DIN INTERIOR, de acolo vin, acolo continui sa am legaturi, acolo stiu ce se intampla. Iar cand vorbesti de “satul oltenesc”, daca te referi cumva la “distinsul si onorabilul” domn Oprea, inseamna ca nu avem ce discuta. Fanfaron este eticheta cea mai amabila pe care o pot atasa unui om care, am impresia, ca este si bolnav psihic.
  Pe mine nu ma surprinde faptul ca mi se atrage atentia ca gresesc. Esti al patrulea comandant al zilelor noastre care ma avertizeaza. Toti ceilalti au tacut cand le-am pus cateva intrebari simple legate de caracterul celui pe care il apara, anume pe “distinsul si onorabilul”. Asa ca…la mine mai este loc pentru avertismente d-astea. Iar frustrat si in multe alte feluri am mai fost facut. Nu-mi propun sa punem pe masa realizarile fiecaruia, fiindca nu-mi place sa dau in cel pe care-l stiu mai slab. Se pare ca n-am definit eu bine criteriul de numire. Cred ca nu e vorba de pup-in-curism ci de ling-in-curism.

 8. altfel says:

  P.S. tot pt Trifon Gruju
  Daca, atunci cand m-ai facut frustrat, ai avut in vedere frustrarea care ma cuprinde atunci cand vad activari, numiri si promovari in functii dupa criterii precum: “Este fata lu…”; “Este nevasta lu…”; “Este baiatul lu…”; “Il cunoaste pe…”; “Stie despre mine ca…”; si altele similare, FARA nici o legatura cu ceea ce stiu sa faca si ce drum au parcurs in cariera, atunci iti marturisesc eu ca NU sunt frustrat ci sunt SUPRA-FRUSTRAT!

 9. Trifon Gruju says:

  Manasia,
  Nu am vazut sa fi scris ceva, deci nu puteam sa iti dau nicio replica. Nu am vazut nic o declaratie de asociere intre Altfel si Manasia. Lamuririle vi le dau: este vorba despre ministrul apararii nationale, la Craiova. Cat despre protectia sociala, eu nu am afirmat ca ea exista, ci am afirmat ca afirmatia a fost reiterata.

  Nu am de gand sa dezvolt o polemica, lipsita de rezultate. Indiferent cine va castiga aceasta polemica (in ideea existentei unui arbitru obiectiv) rezultatele nu pot sa se materializeze nicaieri. In final nu am sa dezvolt niciun subiect, dar va supun atentiei o problema de logica:

  Marea masa a pensionarilor militari sunt cei pensionati la termen sau cei deveniti pensionari cu Ordonanta? Va solidarizati cu toti pensionarii sau doar cativa va simtiti frustrati? Intreb acest lucru deoarece Altfel face niste acuzatii pe care le adresez si eu generatiilor AFLATE ACUM IN PENSIE. Acum este doar o continuare a ceea ce s-a inceput in anul 1995. Cand gradele mari erau aceeiasi care acum se plang de nedreptate. Dumneavoastra din ce categorie faceti parte?
  Cu respect.

 10. Trifon Gruju says:

  Altfel,
  Este interesant cum ajungem sa dialogam, acum, nu? Urmaresc si pagina dvs., asa cum o urmaresc si pe aceasta, inca de la aparitia ei pe web. Provenind din acelasi mediu ca si mine, cred ca va dati seama ca indiferent ce demersuri fac eu, in calitate de comandant, dvs. cu greu ajungeti sa stiti ceva de ele. MApN este o institutie inchisa.
  Sa va spun ce cred eu despre actualii activi. Si cand zic asta ma refer la ofiterii superiori si subofiterii trecuti de 40 de ani. Activii care au ramas in Armata Romaniei, chiar daca au avut oportunitatea de a se folosi de Ordonanta, sunt ori cei care au intrat in Armata manati de un ideal ori cei lenesii, constienti ca in viata civila nu vor supravietui la acelasi standard de viata.
  Acum sa va spun ce cred eu despre filozofia conducatorilor, pe care, din nefericire o regasesc si la dvs.: “Armata este o institutie de ocrotire sociala.”
  Cred ca aceasta filozofie reprezinta cancerul. Prin aceasta prisma s-au promovat incompetenti, pentru ca indiferent de pregatire si eficienta, ei trebuiau ajutati sa isi rezolve o problema familiala, sau alte situatii. Pe acelasi considerent s-au acordat ani la rand prime sau salariile de merit. Pe acelasi considerent s-a acordat tuturor calificative de foarte bine, “ca sa n il afecteze in viitor” chiar daca era un nepriceput, etc. pe acelasi considerent ani la rand s-au facut incadrarile dupa restructurare. Pe acelasi considerent structura de personal a pierdut legatura cu Armata si criteriile de absolvire, de promovare de trimitere la specializare nu mai are legatura cu Armata. Sunt trimisi la curs “cei care trebuie avansati”, ne trebuie oameni, hai sa “marimi numarul la filiera indiecta”, etc.
  Si acum va intreb, domnule Altfel, dvs. erati activ cand se intamplau toate acestea? Si sa ma scuzati ca nu v-am identificat numele, dar nu am auzit de nimeni care sa faca ceea ce ne cereti dvs. acum.
  Cu respect.

 11. Trifon Gruju says:

  P.S. pt Altfel.
  Pentru dvs., ca sa le spuneti celor cu care stati de vorba , din interior. La mine in unitate am inceput sa cultiv sentimentul de apartenenta la: Armata Romaniei, la specialitatea militara, la casta ofiterilor. Le creez obligatii dar si drepturi, in limita regulamentelor, ca sa se simta onorati si respectati, cel putin in unitate. Le pretind o anumita atitudine si chiar prezenta fizica. De asemenea cu subofiterii parcurg acelasi program, prin care sa se simta utili si mandri. Ma credeti sau nu, dar in scurt timp deja se vad rezultate. Stiu si alti comandanti care , in alt mod, au initiative asemanatoare. Trebuie educata generatia tanara, deoarece cei de varsta mea, asa cum incercati dvs. sa generalizati, sunt deja corupti mental de inaintasii lor, adica de cei care azi, pe altfel sau pe infomondo improasca cu noroi. Atitudinea “merge si asa” nu a inventat-o generatia mea. Este mai veche.
  Acum, avand la dispozitie canale de comunicare, posibilitati de organizare, totusi nu vad cum militarii din rezerva se organizeaza. Inafara de hulita SCMR sau cum i-o fi zicand, nu vad nicio actiune. In 1995 eram 319 000. Asta ma face sa cred ca numarul de rezervisti trece de 250 000. Va dati seama ce forta e asta? Si totusi va asteptati la minuni NUMAI din partea asta? …

  Cu respect.

 12. altfel says:

  Trifon Gruju,
  Eu NU ma astept la NIMIC dinspre partea activa. Sau, ma astept ca ei sa-si vada de treaba cu dedicatie. Asta am declarat-o si in scris. Ai gasit la mine filozofia aia cu ocrotirea sociala? Serios? Si eram si eu acolo? Rog frumos sa mi se indice si mie unde anume a fost gasita filozofia aia la mine! Eu nu ma prezint si nici nu-mi prezint nici filozfia, nici realizarile, nici defectele. Singurii care o pot face sunt cei cu care am lucrat, alaturi de ei, sau “sub” ei, sau “deasupra lor”. Caci omul nu este ceea ce isi imagineaza el, ci ceea ce percep ceilalti. Corupt mental? Noroc ca stau pe scaun cand citesc, ca m-as fi prabusit de ras! “Las-o ba ca merege-asa!” este IMNUL ROMANILOR iar asta am spus-o eu. Cine n-a sesizat ironia si a luat-o de buna, iar acuma imi imputa ca eu as fi promotorul acestui concept…Nu mai continui ca n-are rost. Restul, cu “sa fie mandri” , “sa aiba sentimentul de…” e gargara ca si pe vremuri. Omul trebuie sa inteleaga, sa doreasca, sa se dedice activitatii in care este implicat, sa aiba onoare ceea ce presupune sa isi respecte cuvantul sub toate formele presupuse de aceata formulare, sa nu pretinda ce nu-i apartine, sa isi cunoasca locul, sa nu umileasca pe nimeni, sa nu lase lucrurile neterminate si, mai ales, sa nu urasca. Iar daca esti comandant NU ai drepturi ci responsabilitati si iti este INTERZIS sa actionezi asupra subordonatilor din rautate sau din vanitate sau cu gandul sa obtii tu un calificativ bun. Restul sunt lozinci.

 13. micutzul says:

  @ Trifon Gruju

  Stimate comandant, nu inteleg daca atitudinea dv. are legatura doar cu ** Altfel** sau este legata si de ceilalti militari in rezerva. De asemenea nu inteleg de ce acumulati atata ura fata de noi rezervistii, de ce ne improscati cu noroi acum cand sunteti mare comandant. De ce nu a/ti facut/o atunci in 1995 cand eram cu totii activi ? Dv. considerati ca toti eram niste asistati, niste nepoti, niste lenesi …? Credeti ca atunci cand dv. faceati primii pasi in cariera militara, in calitate de cadru, noi abia daca eram in stare sa scoatem navele in larg, sa aducem la aterizare avioanele, sa descoperim Tintele aeriene, sa tragem cu tunurile, obuzierele, sa lansam rachetele de orice tip, sa construim podurile….? Nu vreau sub nici o forma sa intru in polemica cu dv. dar nu ne jigniti nici onoarea nici capacitatile nici indemanarea….In alt ordine de idei, de cand in armata un comandant are dreptul sa creeze drepturi si obligatii cadrelor militare sau sa pretinda o anumita atitudine ? Nu mai exista regulamente ? Fiecare comandant pretinde , asa, ca pe mosia lui …?
  Cu respect ,un ofiter superior in rezerva…

 14. altfel says:

  PS tot pentru Trifon Gruju
  Uitasem taman ESENTIALUL. Comandantul trebuie sa fie PRIMUL care respecta TOT ceea ce le pretinde subordonatilor. Fara asta, el NU este comandant, ci doar un tip care-si inchipuie ca e trimisul lui Dumnezeu pe Pamant. Adica, este un fel de “neica Nimeni”.

 15. altfel says:

  Micutzule,
  Ca sa fie in legatura NUMAI cu mine opiniile lui Trifon Gruju, ar fi trebuit sa ma cunoasca. Adica, ar fi trebuit sa stea de vorba cu cei dspre care spuneam eu ca am lucrat ani multi “alaturi de ei”, sau “sub ei”, sau “deasupra lor”. Altminteri, nu fac doi bani parerile despre un om. Mai ales cele bazate de trei randuri citite pe un blog.

 16. Trifon Gruju says:

  Este interesant cum vrem sa spunem multe in cuvinte putine. De aceea, din aceleasi randuri fiecare alege doar sensurile care corespund modului personal de a gandi. Pentru nu vreau sa continui aceasta pseudo-polemica, vrerau sa punctez cateva idei pe care am vrut sa le transmit, si “nu am sa merg pe dupa gard, pe dupa şură”:
  – nu am pupat pe nimeni in fund, si nici nu am facut alte abjectii, si totusi sunt comandant;
  – ca o constanta in cariera mea, indiferent în ce institutii am lucrat sau in ce zona folclorica, singurul lucru care a contat la restructurari, a fost criteriul social;
  – inteleg ca dvs. nu sunteti un esantion reprezentativ al rezerviştilor. Acestia sunt mult mai multi, iar dintre acestia multi se afla cei care au participat la emiterea acelor ordine care au adus Armata Romaniei in situatia de azi. Aceasta nu este o situatie creata intr-un an;
  – fiind militar nu fac politica. Totusi, nimeni din jurul meu nu poate sa spuna ca il sustin pe ministru. Atat timp cat pot, si sunt in uniforma voi executa ordinele primite. Unele cu entuziasm, altele fara;
  – in poyitia de Comandant nu pot sa fac decat ceea ce am fost educat sa fac si sa ma inspir din ceea ce am vazut la comandantii mei.
  Cu respect.

 17. altfel says:

  Am sa repoduc cateva randuri pe care le-am publicat pe site-ul meu sub titlul “Paradoxul sistemelor”: “Atâta vreme cât le merge bine, sistemele nu suportã oamenii cu personalitate, dedicaţi profesiei, neşantajabili, cu autoritate moralã evidentã în rândul celorlalţi, cu opinii clare, cu coloanã verticalã. Fie îi înlãturã, fie îi pune “la colţ”, legaţi de mâini şi de picioare şi cu un cãluş în gurã. In ce constã paradoxul? In faptul cã atunci când simt cã li se mişcã pãmântul de sub picioare, sistemele întind ghiara şi se agaţã de aceşti oameni, nu de cei care le cãlãriserã, bine-mersi, pânã atunci”. Puteti verifica pe http://www.altfel.info
  Daca nu reusesc sa ma fac inteles in multe cuvinte, incerc si in putine. Totusi, Trifon Gruju, mi-ai ramas dator cu minimum un raspuns!

 18. karadeniz says:

  @Trifon Gruju. S
  Sunt mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne dezbină. Important este să le vedem.

 19. micutzul says:

  @ Trifon
  Domnule , este o reclama care e emisa pe anumite posturi de radio si in care printre altele spune ** …orice multime e o revolta in devenire…**. Dupa cum vezi noi suntem mai multi….nu toti, dar formam o multime.
  Pe de alta parte modul tau de gandire , felul de exprimare , autoaprecierea excesiva si repetitia cu adresabilitate la functia ocupata ma face sa/mi formez o parere care nu doresc a fi exprimata aici fiind proprietatea mea….Eu unul nu mi/as dori sa fiu subordonatul dv. Nu fiindca sunt incapabil si nici fiindca mi/ar fi frica. Doar pentru faptul ca nu/mi inspirati incredere. Nici presedintele nu/mi inspira dar respect functia si Institutia.
  Tot cu respect.

  Ca sa intelegi cum sta treaba cu esantionul, precizez ca nici onorabila doamna invatatoare aflata in greva foamei , nu este un esantion reprezentativ. Dar pe langa unii incapabili, are clasa. Si educatie.

 20. g.HAMANDIA says:

  @TRIFON-si comandantul de grupa este Comandant,ca sa nu mai zic de cel de pluton!!!!!????

 21. Trifon Gruju says:

  @Micutzul
  Parada de cuvinte. Este adevarat ca am repetat functia, deoarece Altfel pusese o eticheta tocmai pe aceasta functie. De asemenea, imi dau seama ca nu sunt perfect. Am defectele mele. Cat despre opiniile anterioare: e usor sa faci analiza gramaticala pe un paragraf scos din context.

  Ideea de a lucra impreuna- e imposibil. Eu am ales sa raman sa incerc sa “spun ceva”.

  Va doresc o pensie lunga si frumoasa.

  @Altfel
  Nu stiu la ce raspuns va referiti.

  @g.Hamandia
  aveti perfecta dreptate. Am invatat acest lucru in Liceul Militar. Eu nu fac decat sa ii repun in valoare. La mine in unitate.

  CRITICILOR MEI: “E usor a scrie versuri / Cand nimic nu ai a spune, / Insirand cuvinte goale / Ce din coada au sa sune.”
  Mihai Eminescu
  Cu respect.

 22. micutzul says:

  @ Trifon Gruju
  Bine ai revenit.
  Ma bucur ca ai reusit sa ramai. In acest caz esti obligat , ca si noi , sa faci orice pentru ca verticalitatea si onoarea armatei sa nu sufere.
  Intelege ca nu are cineva ceva cu tine. Sunt oameni diferit cu gandiri diferite , dar majoritatea cu scopuri comune.
  Acum imi vine in minte o istorioara . Se spune ca in miezul miscarilor populare iscate de Revolutia Franceza, populatia Parisului era inebunita si demonstra pe strazi cerand ** paine **. In acele momente la Curtea Frantei , o doamna cunoscuta a acelor vremuri , Contesa de Polignac a spus …** “Ce neghiob e poporul asta, care vrea neaparat paine, cand ar putea sa-si ia cozonac! **
  In alta ordine de idei, te rog sa intelegi ca faptul ca eu am spus ca nu doresc sa/mi fi sef, nu te descalifica. In fond , cine sunt eu ? Cine ma cred eu sa judec oameni pe care nu/i cunosc ?

 23. parere personala says:

  @ Trifon Gruju
  1.”n poyitia de Comandant nu pot sa fac decat ceea ce am fost educat sa fac si sa ma inspir din ceea ce am vazut la comandantii mei.”

  2.”Atat timp cat pot, si sunt in uniforma voi executa ordinele primite. Unele cu entuziasm, altele fara;”

  Nu stiu ce comandanti v-au”educat”…Stiu insa ca generatia mea avea verticalitatea de a spune NU unui ordin ce afecta personalul subordonat.Poate s-au schimbat regulamentele militare(5 ani de cand am trecut in rezerva….e ceva timp)Parca nu erea stipulata formula:ordinul se executa cu entuziasm,sau fara.Daca-mi aduc bine aminte se vorbea despre legalitatea,logica si corectitudinea unui ordin.
  Sau poate-mi vorbiti de perioada de pana in’89 cand un ordin trebuia executat si nu comentat ?

 24. Trifon Gruju says:

  @parere personala
  Un exemplu de ordin executat fara entuziasm este acela de a mobiliza personalul pentru crearea bazei de date cu pensiile. Credti-ma ca acolo unde lucrez eu oamenii s-au bucurat sa lucreze in ture, in birou, decat, la instructie afara. Cum timpul a zburat, instructia respectiva nu se mai poate recupera. Cred ca stiti.
  Si, inca un lucru. Unul din Comandantii mei, in seara zilei de 20 dec 1989 a comandat subunitatea pana pe strada Drumul Taberei. Apoi a disparut. Atunci mi-am promis mie, si celor 5 colegi morti ai mei, ca daca voi fi comandant imi voi comanda militarii pana in ultimul moment. Asa cum am scris mai sus, ma inspir din ce au facut comandantii mei. Uneori in sens invers. Cei care ma cunosc stiu ca m-am batut pentru dreptate indiferent de gradul meu sau al comandantului meu. In limita bunului simt ostasesc.
  Tot dvs. va mai ridic spre cugetare o problema. Ce s-a intamplat cu Armata Romana in momentul in care u fost condamnati cei care au executat ordinele in 1989? S-a pus, in mod oficial semnul intrebarii pe ordin. Pe orice ordin. Acesta este inceputul a “face fiecare ce vrea”, cu alte cuvinte executarea ordinului a devenit discutabila si supusa intrebarii tocmai de catre cei care nu vor sa il execute. Si acum, sunteti de acord ca nu vor executa ordinul decat aceia care nu au ce caut in Armata, cei care au imbracat haina doar pentru un meschin salar?

 25. micutzul says:

  ” Trifon Gruju a scris:
  22 Octombrie 2008 la 2:30 pm

  cati generali se vor plimba cu ocazia Zilei Armatei prin teatrele de operatii? Dar de 1 Decembrie? Ce participare are Romania ca sa trimita cate o echipa de minim 2 generali in Teatru? Cu tot ce inseamna asta: cheltuieli de transport, diurne, etc? Va spun eu: Turism ostasesc-general.
  Cate probleme ale celor din Teatru (care sunt problemele Armatei Romaniei, nu ale indivizilor care le raporteaza!) s-au rezolvat in urma multiplelor vizite? Ba mai mult, deranjezi daca mentionezi un adevar. Dar vor merge ziaristi in Teatru, care vor ridica mingea la fileul politicienilor. Si atunci va fi vai de mama celui care a indraznit sa spuna ceva real dar care nu a trecut examenul indiferentei celor de la Buzau si Bucuresti. La Multi Ani Armata Romana! ”

  Mi/am permis sa copiez ceea ce ai scris exact cu doi ani in urma. imi cer scuze daca deranjeaza. Trifon te rog sa/mi explici si mie ce s/a schimbat in armata de atunci, daca e mai bine sau mai rau.
  Asta in contextul in care cateva zeci de generali sau colonei in rezerva au primit stele…Mai putin si le facem bulevard…Chiar in fata la CCA putem sa punem stele cvu generali…dar cu cei care au facut ceva pentru tara si armata….

 26. Nimeni says:

  @ micutzul – Dragul meu prieten, îmi permit să răspund eu pt dl Trifon.
  Ştii ce s-a schimbat de atunci? Soldele, care au fost reduse cu 25%! Compensaţiile pentru chirie (şi-aşa insuficiente şi stabilite prost) au fost reduse cu 25%! Norma de echipare s-a redus cu 25% (deci Armata Română poartă din iulie pantaloni 3/4)! Ş.A.M.D. Sunt ferm convins că toate aceste nu sunt altceva decât un foarte bun catalizator al “sentimentului de apartenenta la: Armata Romaniei, la specialitatea militara, la casta ofiterilor”.
  Şi uite aşa stau eu drepţi, pieptu’ nainte, privirea-n faţă, gândul la Patrie, când durerea de stomac mă face să mă chircesc de foame! Eu, cadrul ăla tânăr, care are nevastă şi copil şi stăm toţi trei într-o cameră, dar instruit de comandanţii lui, cei “verticali”, “demni” etc……. Eu cel care bazez satisfacerea nevoilor familiei (hrană, adăpost etc.) în acel “salariu meschin” pentru care am îmbrăcat haina militară…

 27. micutzul says:

  @ Nimeni
  Ma bucur ca ai aparut.
  Nu este prima oara cand militarii trebuie sa peticeasca haine, nu este prima data cand armata nu are bani de hrana, de antrenamente si de instructie. Este prima data cand militarii armatei, implicit armata in intelesul sau , sunt umiliti.
  Problema mea este ca am un mod de gandire cam asa…Daca doua armate se bat pe campul de batalie, atunci una castiga iar cealalta pierde. Nu inseamna ca este slaba, ci ca acum a fost mai nepregatita sau mai slaba in dotare , sau a avut strategi mai slabi. Dar in aceste momente armata noastra nu este invinsa decat de o sleahta de ageamii, care ii umilesc soldatii si care au ridicat alte categorii socio profesionale impotriva noastra. Daca vii si spui ca noi suntem ca orice civil atunci da/ne drepturile lor, da/mi voie sa intarzii la program sau sa lipsesc cat vreau, nu ma obliga sa depun juramant cu mana pe drapel si da/mi dreptul sa fiu ales .
  Am fost la demonstratie, in Timisoara si sunt dezamagit de numarul mic al celor care au venit. Intr/o garnizoana unde numai Baza Aeriana avea cam o mie de cadre…Am inteles ca multi au fost pacaliti de promisiuni, multi inca nu cred ca se poate, la multi le este rusine sa iasa in strada. Da , suntem constienti ca avem pensii mai mari fata de altii dar lumea atat intelege. Nu pricepe constrangeri, nu pricepe sacrificii, nu pricepe jertfe….In mizeria lor, acesti guvernanti au ajuns sa compare profesorul sau artistul cu pilotul pe supersonice, invatatorul cu maistrul din sala motoarelor, nu prezinta nimeni vaduvele si orfanii militarilor. Mai nou au inceput sa/si bata joc de SGV ei. Ii tii pana la 45 de ani si apoi le dai un picior. Ce fel de tara suntem, daca un om serveste sub drapel 20/25 de ani apoi ii dai afara la o varsta la care toata lumea spune ca esti deja prea batran ? De ce nu se aplica sistemul pensiilor ocupationale ? Dupa 10sau 15 ani de contract in MApN sa primesti o pensie militara ? Sau noi militarii suntem buni doar pentru fala lor si pentru a spala fata statului , chiar cu pretul vietii ? Pentru ca statul sa fie recunoscator prin aruncarea la gunoi ?
  Iarta/ma nu continui fiindca deja m/am aprins.

 28. g.HAMANDIA says:

  @Micutzu-de ce esti dezamagit? asta-i numarul corect care sustine scmd ?sper ca acum ai inteles in sfarsit-niciodata nu-i prea tarziu

 29. parere personala says:

  @ Trifon Gruju
  Stimate domn presupun ca sunteti inginer(incidentul despre care vorbiti a avut ca principali actori elevi ai Academiei Tehnice Militare).Trec des pe langa monumentul ridicat dupa ’89…cu unul dintre colegii dumneavoastra, disparuti dintre noi, am fost prieten.Dupa ceva timp,am avut ocazia,nefericita pt el, sa cunosc “comandantul ce a disparut”.
  Nu despre acest tip uman discutam(“om”ce numai pe hartie este comandant).
  Va reamintesc mitingul cadrelor militare din perioada ’90-’91 ce a zguduit puterea de la vremea respectiva(unic in lume,salutat prin zbor peste Paris,de catre aviatia franceza).
  Va reamintesc momentul in care un grup de ofiteri au schimbat Ministrul(Militaru ce a fost dovedit a fi spion rus).
  Asta-i tipul de verticalitate in care cred.A raspunde corect,cinstit,regulamentar cu NU unor ordine ilegale,unui Ministru ce-si transforma Ministerul in “ograda proprie”,unui General(cu fusta) ce minte in fata unei camere de luat vederi!!!

 30. DRAGA LAKE … MI HA LAKE
  CERCETEAZA-NTAI SUBIECTUL S-APOI … PUT IT DOWN ! … PUT IT .. DAR PUTZIN .. PUTIN … ADICA S-ASTEPTI PUTIN …
  IAR ZIARISTILOR CE VOR A MERGE-N … TEATRU … LE RECOMAND CASCA CE- O PUTETI VEDEA PE CAPATANA LUI CRIV —ASK MONITORU / SUCEAVA / CARTOON CONTEST2010/ IF NOT GET SEARCH PLEASE ON MANNASYA…SITES(first site of MANASIA is 1 km north URZICENI)
  CA NADA MAN AS AYA