Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre înzestrarea Armatei: episodul teleolteni supărați și generali grăbiți la vorbă

Dragnea și Grindeanu - noii atleți ai interesului național foto nasul.tv

Dragnea și Grindeanu – noii atleți ai interesului național foto nasul.tv

Zilele acestea asistăm la un nou mic război româno-român, de data aceasta între politicieni și militari, tema fiind înzestrarea Armatei cu echipamente militare.

Așa cum ne și așteptam, între afirmațiile publice legate de înzestrare și realitate e o mare diferență. Vânturarea cifrei de 2% din PIB pentru apărare dădea bine pe afișele electorale ale partidului roșu și de ce nu și la întâlnirile cu reprezentanții marelui licurici, sensibili la ligușeli. În realitate când îți construiești un buget pe prognoze suprarealiste e clar că va avea de suferit cineva. Iar în concepția politicianului român, mai roșu sau mai portocaliu-galben, cei ce trebuie să sufere este marea mută adică Armata. În ignoranța lor, ei nu realizează că  nu dau bani pentru Armată ci pentru Securitate Națională,  ceea ce este o mare diferență. Cu alte cuvinte vom asista cel mai probabil la o amânare a înzestrării Armatei mascată prin proceduri de achiziții și negocieri interminabile lucru ce va permite necheltuirea unor bani oricum cel mai probabil inexistenți.

Dar să revenim la speța zilei.

Dăunăzi, mai marele Armatei a declarat că România trebuie să achiziționeze un sistem de apărare antiaeriană a spațiului aerian românesc bazat pe sistemul american de rachete antiaeriene Patriot. “Programele de înzestrare se integrează într-o concepţie integrată de dezvoltare a capabilităţilor armatei române, specific la sistemul Patriot se ştie că s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F 16, ca atare nevoia de aranjare pe nivele şi integrat a apărării antiaeriene la nivel naţional impune de la sine demararea unui astfel de program. Sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare antiaeriană a spaţiului aerian al României. Sunt în analiză toate opţiunile în dezvoltarea programului, important că va fi demarat în acest an”, a declarat șefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă  (Formularea alambicată aparține generalului n.r.). Declarația lui Ciucă a fost precedată de cea a proaspătului secretar de stat pentru înzestrare, Florin Lazăr Vlădică, care a declarat că “Am trimis recent către ODISI (oficiul american responsabil cu vânzările de tehnică militară n.r.) şi sperăm să avem un răspuns cât mai curând pentru bateriile de rachete Patriot şi pentru sistemele Haimars. În curând, vom lua o decizie şi pentru blindatele opt ori opt cel puţin pentru primele 94, în curând, în acest an”.  Acesta a specificat că s-a trimis o solicitare către Biroul de Cooperare în domeniul Apărării din România din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, prin care România se declară interesată să achiziţioneze rachete de tip Patriot, urmând ca cererea să ajungă la guvernul american.

Cu alte cuvinte un general și un secretar de stat au luat-o înaintea cârmacilor principali, Dragnea și Grindeanu, și au declarat cam cum văd ei treaba cu înzestrarea Armatei. Reacția cârmacilor nu a întârziat să apară. Grindeanu, cel care joacă rolul de prim ministru, s-a înfuriat și în deschiderea ședinței de guvern i-a spus răstit ministrului apărării că despre achizițiile guvernului vorbește doar ministrul Apărării. Dragnea, cel care se află încă în libertate, și care între două sesiuni de pescuit se amestecă în toate probleme administrării României, l-a luat peste picior pe Ciucă invitându-l să tacă.

Dar oare ce să înțelegem noi?

În primul rând înțelegem că în spatele declarațiilor pompoase ale partidului de roșu de guvernământ privind înzsestrarea Armatei nu stau și intenții serioase. Anularea procedurilor deja inițiate privind achiziția de echipamente militare (vezi programul de înzestrare cu corvete) ne susține aprecierea. Apoi au lansat ideea începerii acestor achiziții oricând dar nu anul acesta. Despre transparență, obținerea de avantaje economice nici nu s-a mai pomenit. Doar o repetativitate privind respectarea legii în ceea ce privește achizițiile de echipamente militare mai fiind auzită.

Mai înțelegem că nu există o viziune clară vis a vis de problematica securității naționale și în special asupra programelor de achiziții. Modul în care a fost croit bugetul pe 2017 fiind elocvent în acest sens. A fost nevoie ca opinia publică și Președintele să se sesizeze pentru a se acorda procentul de 2% din PIB Armatei.

Din păcate înțelegem și faptul că se dorește realizarea de contracte de achiziție fără a se respecta reguli elementare privind transparența, lucru care ne sugerează și o anumită tentație spre corupție fie și de alt tip decât clasica șpagă.

Pe de altă parte, oricât de dragi ne-ar fi americanii parcă nu vedem rostul să ne aruncăm imediat și fără analize serioase privind competitivitatea spre achiziția de echipamente made in USA. Nu seamană a lingușeală? Deocamdată americanii ne demonstrează că suntem interesanți pentru ei din perspectiva geografiei, a participării în teatrele de operații și a achiziției de echipamente militare, unele îndoielnice ca și calitate (vezi F-16 second hand).  În ceea ce privește investițiile americane în România acestea se află la 10% din cele olandeze sau 15% din cele austriece ?! Oare cum ar trebui să interpretăm acest lucru? Vom refuza să-l facem noi pentru a nu fi catalogați anti-americani, lucru total fals!

În ceea ce privește modul brutal în care liderul militar al Armatei a fost pus la punct, aceasta ne sugerează că există o încordare în ceea ce privește colaborarea dintre decidentul politic și cel militar. Suntem de acord cu subordonarea Armatei decidentului politic ca fundament al unui regim democratic autentic, dar ne punem întrebarea ce ar trebui să facă Armata când politicienii își uită obligațiile pentru asigurarea Securității Naționale? Să ignore realitatea și să tacă? Ar fi probabil democratic și disciplinat, dar ar fi și patriotic? Deja analizele internaționale privind capabilitățile militare de ripostă în cazul anumitor situații conflictuale au arătat că ne lipsesc cele mai elementare echipamente. Ori voința politică și patriotismul nu țin loc de capabilități! Poate că Armata s-a săturat să pocnească din călcâie în fața politicienilor și să răspundă am înțeles indiferent de cât de aberantă era decizia! Poate s-a hotărât să-i arate cu degetul pe cei responsabili cu securitatea națională și care nu-și îndeplinesc promisiunile. Poate nu e nimic din ce ne închipuim noi. Poate e doar o greșeală de comunicare între cei 5: președintele PSD, primul ministru, ministrul apărării, secretarul de stat de la înzestrare și șeful Statului Major General. I-am trecut în ordinea responsabilității ce o poartă față de îndeplinirea programelor de înzestrare!

Dincolo de toate aceste discuții rămâne însă mesajul de neîncredere transmis prin aceste schimburi de replici.

Oare nu se înțelege nici acum că suntem într-o zonă cu riscuri și amenințări de securitate majoră, că înzestrarea nu se face de azi pe mâine și că garanțiile de securitate le ai în primul rând prin armele și forța brațelor ce le poartă nu în bucăți de hârtie fie ele numite și tratate?

 

Raul-Ciprian Dăncuță

 

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Despre înzestrarea Armatei: episodul teleolteni supărați și generali grăbiți la vorbă”

 1. Lola says:

  BUN SUBIECT
  Dar hai sa vedem :
  avem nevoie de sisteme de rachete AA Patriot
  2. avioane F-16 (2 escadrile de 12 avioane)
  3. tancuri modernizate gen T-90 MS(rusesti)
  4. ceva nave maritime multifunctionale
  Sa ai nevoie e una, sa poti sa le platesti e alta !!!!