Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre pensiile militare pur şi simplu

După cum era de aşteptat aplicarea Legii119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, mai bine zis privind reducerile pensiilor persoanelor care au activat în domenii cu legislaţie specifică, a produs o mare brambureală instituţională dar mai ales traume celor direct vizaţi.

Faptul că de aplicarea legii s-au ocupat ministere procupate mai mult de a răspunde “Am înţeles” a sporit acest lucru.

Dar trecând peste aceste aprecieri, recunosc veninoase, rămân întrebări cărora personal nu le-am găsit răspuns:

De ce a fost nevoie de o astfel de lege care a bulversat tot sistemul legislativ şi juridic din România?

Premierul zice că pentru economii la bugetul de stat şi înlăturarea inechităţilor din sistem. Păi ce economii dacă ministrul de la apărare zice că pensiile au crescut? Iar dacă te uiţi pe tabelele publicate de MApN are dreptate! Şi nu mică îmi va fi mirarea ca per general fondul de pensii de unde se vor plătii pensiile foştilor militari vor creşte.

Şi atunci?

Mai rămâne doar intenţia actualei puteri de a-şi mări popularitatea transformându-se din groparul economic al României în haiducul care ia de la cei bogaţi şi dă la cei săraci. Că doar nu credeţi că militarii au căştigat simpatie populară? Nu! Dimpotrivă. Fibra genetică a românului zice “să moară şi capra vecinului” şi normal că a apreciat din plin “facerea de dreptate”.

Dar de ce haosul generat de recalculare?

Evitând a lua în discuţie cadrul legislativ prin care s-a impus această lege cât şi acţiunile în justiţie, rămâne de evaluat modul în care s-a făcut recalcularea.

Analizând datele oficiale publicate de MApN rezultă un lucru evident:

1. Structura nu e capabilă fizic şi managerial să facă faţă solicitării.

2. Ministerul a dorit cu orice preţ să obţină semnătura foştilor militari de a renunţa la fosta pensie.

3. S-a urmărit distrugerea unei elite, cea a cadrelor militare, reuşindu-se o lovitură directă asupra calităţii vieţii acestora dar mai ales în imaginea publică a militarului român.

De aici şi haosul.

Dacă primul aspect este imputabil tuturor managerilor implicaţi în activitate, cel de-al doilea şi al treilea este imputabil celui ce-şi zice ministru provenit din rândul militarilor.

Păi cum poţi să explici că tu ai adeverinţele TUTUROR militarilor şi nu le-ai recalculat pensiile în baza lor pentru că nu au făcut cerere?

Afirm asta în baza faptului că sistemul informatic al MApN permitea lucrătorilor de la structura de pensii a MApN să acceseze ORICE adeverinţă de venit IMEDIAT ce aceasta era întocmită. Iar acestea puteau fi întocmite de oricine avea acees la reţea în baza numelui şi a codului numeric personal al pensionarului, date deţinute de structura de pensii militare. Că doar nu credeţi că în momentul în care Băsescu a cerut recalcularea pensiei unui anumit colonel a fost nevoie de 5 minute pentru aceasta folosindu-se cine ştie ce sisteme complicate? Nu totul e simplu şi clar.

Atunci de ce umilinţa drumurilor la centrele militare pentru cereri de eliberare a adeverinţelor, apoi pentru verificarea acestora, apoi cererea de recalculare a pensiei acceptând că eşti de acord cu anularea fostei pensii militare urmând să primeşti o pensie banală?

Este evident că nu recalcularea în sine a fost ţinta ci distrugerea statutului de cadru militar cu drepturi dar mai ales obligaţii.

Oprea prin insistenţa cu care a făcut apel la pensionarii foşti militari să completeze această cerere de recalculare confirmă acest lucru. Oprea are acum TOATE adeverinţele (în decembrie avea şi 60000 de adeverinţe solicitate personal) deci poate să dispună recalcularea pensiilor în baza lor dar nu o face! DE CE? El vrea ca toţi foştii militari să renunţe pe SEMNĂTURĂ la pensiile militare. Bineînţeles că se acoperă cu prevederi legale. Că doar nu o încerca cu partidul lui de lichele politice să schimbe ceva în domeniul legislaţiei? Ar fi de ajuns o simplă HG care să permită recalcularea pesniilor în baza datelor deţinute de MApN, lucru firesc şi NORMAL încă de la începutul activităţii.

În momentul acesta statutul cadrelor militare este aruncat în aer, obligaţiile au rămas, drepturile încet dar sigur au dispărut, iar cele mai importante legate de salarizare şi pensionare sunt pur şi simplu desfiinţate.

Cu aceasta putem spune fără tăgadă Adio Cariera Militară!

Raul Dăncuţă

20 ianuarie 2011

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

391 Responses to “Despre pensiile militare pur şi simplu”

 1. asistatul tanar says:

  Mr(r) 20 de ani efectiv(cu scoala cu tot) 14 ani de speciale … primit decizia 2 pe venituri (-200) lei net fata de decembrie 2010.Decizie emisa pe 18.01.2011 …. si pe acestea noi este mentionat HG735 !!!

 2. mos teaca says:

  skiuc, asta doresc ei……..sa nu mergem cu “rationamentul mai departe” !

 3. N.Gropan says:

  IMI CER SCUZE CA REPET O POSTARE DE LA ALT ARTICOL INSA CRED CA ESTE NECESAR SI AICI.
  Foarte curios ca nimeni nu sufla o vorba de OUG 209/2008 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale prevede la art.II:
  (1) Prevederile art. 165 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2010, prin acordarea diferentei dintre punctajul mediu anual rezultat in urma majorarii efectuate conform prevederilor Legii nr. 218/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si cel acordat conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
  (2) Punctajul mediu anual calculat conform prevederilor alin. (1) se adauga la punctajul mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna decembrie 2009.
  (3) In situatia in care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicarii prevederilor alin. (2) este mai mic decat cel cuvenit sau aflat in plata, se mentine cuantumul cuvenit sau aflat in plata pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevazute de lege, se va obtine un cuantum al pensiei mai mare.
  (4) Drepturile de pensie rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) si (2) se acorda beneficiarilor incepand cu luna ianuarie 2010.

 4. Skiuc says:

  @ mos teaca: nu-mi pot imagina cum un sef al unei institutii cat de cat credibile poate afirma PUBLIC ca subordonatii lui sunt betivi si nenorociti… ce credibilitate mai are politistul de rand sa-si faca datoria? s-a intentionat DESFIINTAREA politiei, cand vin activii din armata la rand? ca altceva n-a mai ramas in jaful asta de tara…

 5. Skiuc says:

  @ N. Gropan: problema a fost reliefata de ‘n’ ori de mos alecu, inclusiv ieri pe infomondo! Marea “crestere” provine in mare masura din niste drepturi pe care oamenii le aveau si habar n-au avut sa le ceara! Mai pe romaneste, statul i-a tras in piept cu brio! cautati, va rog, postarile lui mos alecu si va veti convinge!

 6. mos teaca says:

  skiuc, sa nu fiu prea …intransigen asta-i rezultatul ……filierei indirecte si…..nominalizarilor politice pana la nivel de sef de post!

 7. asistatul tanar says:

  Guvernul se reuneste in aceasta seara la ora 19.00 pt a aproba OUG.

 8. Skiuc says:

  @ asistatul tanar: contestati decizia! ei au avut la 31.12 cate DOUA decizii pentru fiecare dintre noi, pe amandoua era HG 735, asta le e prostia! Dintr-o ura imensa impotriva armatei de rezervisti, el presidente a dat dispozitii sa fie trimise cele pe salariul mediu: asta se cheama FURT pe fata! cred ca s-a luat decizia sa fie trimise urgent cele la care cuantumul scade tocmai pentru a se face economie in continuare… de aici prostia lor, au trecut o data din ianuarie pe o decizie intocmita in dec 2010 in baza unui HG anulat! Nici nu mai e nimic de comentat…

 9. ionel says:

  @Skiuc ….pt. a beneficia de aceste mariri trebuia sa facem cerere sau s-a aplicat din oficiu? Cum putem afla daca nu s-a aplicat sau nu? … merci

 10. asistatul tanar says:

  skiuc – lovitura a fost psihologica. Ne-a trimis intai p-aia redusa la jumatate ca apoi cand ti-o trimite pe cea de-a doua si vei vedea ca de fapt n-ai pierdut 1000 de lei ci numa 300 lei sa te bucuri si sa taci. ,,Frumoasa tactica”

 11. sejc says:

  poate cineva, documentat,pe text de dictionar,sa gaseasca similitudini intre” recalculare “si”revizuire”?.am parerea ca intentionat s-a renuntat in viitoarea oug la expresia recalculare.probabil au vrut sa ne stopeze posibilitatea invocarii pastrarii cuantumului cel mai favorabil al pensiei.in cazul contestarii in justitie la ce fac trimitere?

 12. asistatul tanar says:

  @Skiuc …. cum putem afla daca maririle de care spuneai ne-au fost aplicate sau nu? Trebuia sa facem cerere in acest sens? Sau s-a facut din oficiu la toata lumea?

 13. costel says:

  Din cate stiu eu recalcularea se face la cerere , iar revizuirea din oficiu.
  – pentru asistatul tanar – trebuia sa faci cerere in timp de 3 ani de la punerea in aplicare – caz concret L90|2007

 14. asistatul tanar says:

  @costel …. L90/2007 e aia cu grupele de munca …. OUG 209/2008 amana recalcularea pensiilor si plata drepturilor banesti pana la 1.01.2010 ….. OK? …. deci cine era indreptatit sa mai primeasca ceva cf.L90 cel tarziu in ianuarie 2010 trebuia sa primeasca acesti bani in plus. Atunci de ce se spune ca d-aia sunt unii care au cresteri mari acum la recalculare…ca li s-au dat din urma acesti bani …. pai OUG 209 spune ca acesti bani trebuiau dati in ianuarie 2010 … nu mai inteleg nimic … daca gresesc nu dati cu pietre … astept si parerile voastre pe acest subiect

 15. costel says:

  asistatul tanar
  -citeste postarea lui- mos alecu – de ieri la 06.00 si vei intelege.

 16. asistatul tanar says:

  mda …. merci costel ! Totusi, nu prea cred eu sa fi trimis CM tabelele cu grupele de munca la DFC asa din oficiu … fara ca pensionarul sa faca cerere scrisa asa cum spune legea. In sfarsit. Sa vedem al 18.30 ce ne mai pregateste piticul atomic si dictachioru turmentat. Un lucru mie mi se pare clar. Mai devreme sau mai tarziu (dupa procese interminabile) cei care pierd in prima faza, isi vor recastiga cuantumul din dec. 2010. Intrebarea este cat vor mai reprezenta aceste pensii peste 5-10 ani, in conditiile in care se vor rupe de salariile activilor.

 17. Covăsneanul says:

  Stelian P. Mă ce soare ţi-a intrat în oase! Ai o logoree portcalie de speriat! N-are rost polemica cu tine!
  La naiba cu calcule şi articole de legi! Mobilizare generală! Cu orice opcazie trebuie lovită puterea: JOS BÂ’SECU! JOS PD-LICHELE!

 18. Stelian P. says:

  Covăsneanul
  Hai sa te ajut putin:

  “In concluzie suntem, cei drept, 15.000, deocamdata, dar luptam nu pentru 15.000, nu pentru 200.000, ci pentru 6 milioane de pensionari.
  Manifestarile noastre din ziua de 24 Ianuarie au fost un avertisment in acest sens.
  Punem Guvernului intrebarea: la semnalul pe care il vom da, de strangere a tuturor nemultumitilor in Piata Victoriei, pe data de 1 martie a.c., oare cati din cei 6 milioane vor raspunde?
  Ori abrogarea legilor mentionate, ori lupta pana la capat!

  Honor et Patria! Vae victis!

  PRESEDINTELE SCMD,
  MIRCEA DOGARU”
  28.01.2011
  Daca se mai indoieste cineva ca omul asta are probleme grave la mansarda eu astept sa vad in Piata Victoriei doar 1.000.000 de nemultumiti si ma inscriu in sindicat.

  Sus patria, jos mafia, medicamente la liber !

 19. costel says:

  Gourkha
  SINGURA SOLUTIE – COOPTAREA TUTUROR CADRELOR MILITARE IN REZERVA CARE AU PANA IN 52 ANI – CE NU AU PROBLEME FIZICE.
  FACEM UN PLAN DE ORGANIZARE SI ALTUL DE ACTIONE – LA DATA – Z – ORA – H – ACTIONAM.
  Pe cei peste 52 ani ai lasam sa se bata in justitie !
  PENTRU A NE APARA PENSIILE – TREBUIE SA ATACAM LA PROPRIU. despre onoare , demnitate – discutam dupa RAZBOI.
  GATA CU DISCUTIILE SI FILOZOFIA STATULUI DE DREPT – NU MAI EXISTA – ACUM SAU CONVINS TOTI !

 20. Gourkha says:

  @ costel. Va fi revolutie, rezervistii sunt doar o parte dintre cei ce se revolta.

 21. asistatul tanar says:

  @costel….. organizare pe batalioane, casti de otel, masti contra gazelor si bate de 2 m …. succes garantat!!!

 22. costel says:

  Gourkha
  Eu stiu ce zici tu – inteleg si ce vor cu impartirea – trebuie sa rezolve cineva problema la propriu – inca nu i-a speriat nimeni.
  Este timpul sa mai dispara si dintre ei !

 23. costel says:

  Toti se bat pentru putere – noi santem la mana orcarei puteri -cine poate pune ordine intr-o tara in cel mai scurt timp – ce nu au luat ei in calcul si… sta in experenta si mana noastra ?

 24. costel says:

  SIMT CA TREBUIE SA-L REVIZUIESC PE BOC – PUTIN

 25. Gourkha says:

  @ costel. Ma bucur ca intelegi. In rest – fara multa reclama, in ziua ˝Z˝ – inteligent, discret – cu filiala la Bucuresti, cam cu spuneai tu – dar la un nivel mult mai ridicat. Pregatiti pt. 5 zile si 5 nopti. Reclama multa strica, stii tu – autocare oprite etc. Politistii & ceilalti colegi ai nostri , au organizarea lor – dar tot in ziua ˝Z˝ apar. Asta este – o facem din nou. DE OPRESSO LIBER!

 26. Gourkha says:

  Pentru Toti. Va e clar acum – nu? Boc ne-a dat UE la toti, dar si Romaniei. Provocarea e directa. DE OPRESSO LIBER!

 27. Gourkha says:

  Orice militar, indiferent de varsta, minister, specialitate si altele – daca mai crede ca e militar – sa faca ceea ce trebuie, altfel sa nu se mai priveasca in oglinda, nici in ochii membrilor familiei lui. Nu numai ca manua ne-a fost aruncata, dar suntem pusi sa si o lingem. DE OPRESSO LIBER!

 28. mos teaca says:

  fratilor astazi a fost ….”VINEREA NEAGRA”….cu ordonanta asta!
  nu mai au nici o sansa acesti cacanii!

 29. asistatul tanar says:

  pe Visan asta sa mi-l lasati mie….si daca nu va place ….

 30. asistatul tanar says:

  jigodia atomica bocanista nu a amintit nimic de cei care au murit dintre noi … ca efect al acei aberatii de legi si HG …. sa-i ia … limbaj moderat

 31. asistatul tanar says:

  pt. cei morti si nu numai … tre sa ne razbunam. Sa facem dreptate si sa readucem ordinea constitutionala in tara…pt. viitorul copiilor nostri

 32. Gourkha says:

  @ asistatul tanar. De la noi li se va trage. Ei inteleg orice – mai putin faptul ca un militar ii face pe degeaba, daca este silit ˝sa se aseze in genunchi˝. La ei nu conteaza, isi vand si mamele pt. un pumnd de arginti. Boc asta, lacheu a lui Matrozu´ nici nu e constient ce declansase mai inainte, acum habar nu are ca e pe un butoi de pulbere cu fitilul aprins de Basescu.

 33. costel says:

  Desteptarea – s-a cracanat de mult – de ziua !
  Ati cedat psihic – deabea acum incepe lupta . Multi ma injurau in decembrie cand spuneam ca: numai cu parul vom scapa de Chioru si acolitii lui portocalii – injurati-ma si acum !

 34. ivascu says:

  Poate ma puteti ajuta. Ma intereseaza indicativul unitatii militare de la Fetesti , artilerie care opera langa Cernavoda. Multumesc pt efort.

 35. voinea says:

  PROGRAMUL ULTIMA SPAGA

  Motiune de cenzura a cetateanului roman

  Articol unic: Se reduce cu 25% saracia prin reducerea 100% a guvernului actual.
  Programul “Ultima Spaga” este o manifestare a cetatenilor liberi prin care isi exprima dezaprobarea fata de incompetenta, coruptia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Basescu. Prin aceasta actiune le oferim guvernantilor ultima spaga si ii poftim sa ne paraseasca.

  AJUNGE!
  Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca MARTI 01.03.2011 sa depuna bancnota regimului Basescu pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene. Haideti sa le dam ultima spaga si apoi sa ne lase in pace!

  NE-AM SATURAT:
  – sa suferim noi ca sa prospere ei;
  – sa fim intaratati unii impotriva celorlalti, cultivandu-ne ura, intr-o tara cu o religie a iubirii;
  – sa inchidem ochii la incompetenta, coruptie si dezgustul guvernului fata de propriul popor;
  – sa ne vedem parintii, bunicii si prietenii plangand in fata alimentarelor;
  – sa vedem profesori, medici, functionari publici tanjind in fata galantarelor din supermarket;
  – sa vedem militarii activi umiliti de comandantul lor suprem, iar cei in rezerva facuti nesimtiti de primul ministru si de alti ministri din cabinetul Boc;
  – sa fim stropiti de limuzinele scumpe ale unor analfabeti ale caror unice calitati sunt lipsa de cultura si instructie si apropierea de banul public
  Rugam pe toti cei care impartasesc aceste credinte ale noastre sa se alature demersului nostru. Rugam mass-media, partidele politice, organizatiile civice si sindicale sa se alature demersului nostru.
  E timpul ca acest guvern sa plece impreuna cu primul sau ministru. E deja ceasul al doisprezecelea. Mamaliga nu mai trebuie sa explodeze inca o data.
  DACA EGIPTENII AU REUSIT, OARE NOI NU PUTEM?
  Col(r)ing.Voinea Ion

 36. voinea says:

  Incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult modul cum actioneaza Departamentul Organizare din cadrul SCMD-ului.Se cunoaste ca este condus de un profesionist.
  – organizarea pe detasamente de sine statatoare;
  – numirea comandantilor de detasamente;
  – stabilirea lanturilor de anuntare;
  -achizitionarea de sisteme moderne de comunicare;
  -secretzarea comunicatiilor;
  -recunoasterile in teren pentru manifestatia din 01.03;
  -faptul ca la aceste recunoasteri au venit toti comandantii de detasamente imi da certitudinea ca actiunea va avea succes;
  -daca si celelalte sindicate isi vor respecta cuvantul dat si vom fi peste 10000 de participanti ,putem trece la planul B si spera ca vom provoca caderea acestui regim mafiot si incompetent,tradator de tara si de neam.
  Simati camarazi ,nu uitati sa luati,mancare ,apa,medicamente si mijloacele de lupta comunicate prin liderii dumneavoastra.
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 37. Titel Mircescu Sucitu says:

  Buna ziua ,

  Nu inteleg de ce e necesara toata tevatura asta cu legea 119 din 2010 ? De ce se accepta bataia de joc fata de pensionarii militari pentru un populism politic de speta ieftina si se practica invrajbirea intre categorii sociale. E clar ca scopul nu este economia le buget pentru ca nu se realizeaza decat poate o infima diferenta fata de bugetul anterior, ba chiar s-ar putea ca efortul bugetar sa fie chiar mai mare daca in spiritul haiducesc luam ceva mult de la cei mai bogati si putini si dam ceva mai cate putin la cei mai saraci si mai multi (pu… imea; cum se spune in limbaj cazon de care nu sunteti strain ca fiu de militar copilarit prin garnizoane…apropo ce parere ar avea raposatul dumneavoastra parinte, care presupun ca a fost un ofiter distins si onorabil, de modul in care v-ati batut joc de cei din generatia dumnealui?!?!… cred ca se rasuceste in mormant…) V-ati atins scopul politic de a satisface gustul romanului sa vada moarta capra vecinului, si apoi intr-o rautacioasa simpatie sa va voteze zicand ” Bine le-a facut la aia cu pensii nesimtite…iata ”haiducii lui sapte catiri” de care aveam nevoie noi ”p…’…Ce conteaza ca ati vaduvit prin asa zisa reforma Armata Romana de o multime de cadre valoroase cu experienta, ce mai conteaza ca acesti oameni se vor umili in fata unor patroni dubiosi ca sa-si gaseasca o slujba daca nu vor sa vegeteze pe acasa sau sa se imbete prin carciumi, ce mai conteaza ca statul acesta pe care-l conduceti isi permite luxul sa nu foloseasca aceasta pretioasa resursa umana pe care Ceausescu nu si-ar fi permis sa o iroseasca…Dar nu e nimic de mirare atata timp cat acest guvern nu stie sa construiasca, stie numai sa ”taie”. Taie bugete, taie pensii, taie , taie si iar taie, astfel ca toate sa fie mici-mici ca in basmele cu pitici si cu prim ministri mici. Degeaba l-ati impuscat pe Ceausescu sub invinuirea de subminare a economiei nationale ca ati facut incomparabil mult mai mult rau acestei tari decat a facut el, si asta cun niste ”oameni cu vederi democratice” revolutionari sau odrasle ale revolutionarilor lu’ peste’. Rusine incompetentilor si curvelor politice din fruntea statului, rusine poporului roman ca se lasa condus de asemenea lepadaturi, care nu-l duc acolo unde-i este locul intre natiunile europene, ci isi ascund viciile coruptia si incompetenta sub lozinca nerusinata ”este criza domnule! ce putem face decat sa ”taiem”!? Ei bine daca nu puteti face domnilor si doamnelor atunci sunteti niste impotenti politici si trebuie sa va dati DEMISIA!!!

  Colonel in rezerva
  Titel Mircescu Sucitu

 38. Titus Peacemaker Twister/Titel Mircescu Sucitu says:

  Law 119 \ 2010 retired military humiliation””Open Letter to President Basescu I do not understand what need all this fuss with the law 119 of 2010? The increasing acceptance of mockery against military retirees shoulders for a cheap political populism and social practice of spreading feuds between categories. Obviously the goal is not to budget for that economy is achieved not only can a tiny difference from the previous budget, and even the budget effort could be even higher if we outlaw something more in the spirit of the richest and little by little and give something to the poorer and more (dickboys, as they say in language that are not foreign cazon the son of military garrisons grew by … by the way that you think would be the late father, which involve it was an honorable and distinguished officer, the way you beat the game I think ?!?!… gentleman generation rotates in his grave …) You’ve achieved the political purpose of satisfying taste novel to see dead neighbor’s goat, and then into a mischievous sympathy vote, saying,”Well you did it stealthily pension at that … here’s seven outlaws”mule”that I dickboys”…”needs, we have what counts as widowed by the so-called reform of the Romanian Army with a lot of valuable teaching experience, what does it matter that these people will be humiliated in front of some employers to doubt that find a job if you do not want to vegetate at home or get drunk in bars means, what difference does it state that the drive that you have the luxury not to use this precious human resource that Ceausescu would not be allowed to a … But nothing is lost in wonder as long as this government does not know how to build, known only to”cut.” Cut budgets, cut pensions, cut, and cut and cut so that all small to be small, as in fairy tales with dwarfs and low prime ministers. Nothing you’ve shot under Ceausescu accusation of undermining the national economy that you did much more harm to this country more than he did, and that”some people with big democratic views or offspring of the revolutionaries revolutionaries”lu ‘ , over ‘. Shame on the incompetent head of state and political harlots, let shame that led the Roman people also scoundrel, who did not go where he belongs among the European nations, but hide their corruption and incompetence vices under the slogan”is Shameless crisis sir! we can do than to”cut”?! Well if you can not then you gentlemen and ladies some political impotence and you have to give RESIGNATION !!! Â Retired Colonel Titel Mircescu Sucitu </

 39. anonim1918 says:

  buna ziua. o intrebare si o rugaminte in acelasi timp: cine stie daca noi, soldatii profesionisti / caporali, in ideea ca ni s-a marit limita de varsta pana la 50 de ani. putem beneficia de pensie militara daca avem peste 20 de ani de activitate in cadrul M.Ap.N? si in ce conditii?
  va multumesc anticipat. o zi buna

 40. OSKARR says:

  redau un comentariu citit intr-un ziar din constanta despre SCMD constanta care merita: “” Comentariu la un articol mai vechi despre SCMD-Constanta: Acest colonel rasuflat pe nume Macovei remus-romulus,in loc sa barfeasca mai bine si-ar sarbatorii cei 25 de ani de cand a fost partas-complice la moartea celor doi subofiteri din regimentul 36 infanterie,care au actionat din ordinul acestui tovaras-naravas-acum sindicalist de frunte-in zi de duminica,fara aprobare,cu doua tancuri T.R. 580-100,in afara unitatii,pentru evacuarea unui buldozer al ias m.kogalniceanu …pe timpul actiunii un tanc a intrat intr-un stalp de inalta tensiune care a fost retezat cazand peste turela tancului,,,acolo se gaseau cei 2 sobofiteri…acum oale si ulcele,cu familiile dezmembrate…iar impricinatul este bine-merci cu pensie de 4.500 ron + 5.200 salar de la SCMD…trai pe vatrai,tovarase colonel!…si mai vrei sa fii si medaliat…de ce nu te intorci”inapoi” la PDL,in opozitie, de unde ai supt…p.la si ceva bani mai bine de 5 ani cand erai secretar de oras Constanta??””

 41. karadeniz says:

  @ OSKARR
  Arde-l pe colonel nu-l ierta. Că după cum postezi si el te-a ars.
  Daca avea aprobare și se intampla acelasi lucru acum ce mai postai.
  Aprobările astea erau un fel de certificat de garantie.