Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre tradiţii cu Batalionul 32 “Mircea”

Nu odată în paginile foii noastre electronice am adus în discuţie importanţa tradiţiilor militare. Îi admiram în acest sens pe britanici care îşi numesc tanchiştii … cavalarişti.

Noi am avut grjă ca animale – importate de aiurea – să devină sigle de unităţi, care culmea, au o frumoasă tradiţie in Armata României.

Am fost consternat să citesc  discursul comandantului Batalionului 32 Infanterie “Mircea” de la Timişoara, înaintea plecării în misiunea din Afganistan care se adresa … “Scorpionilor Galbeni”, sau, ca să fiu corect “Yellow Scorpions” -ilor. Frumos si emontionant!

El prezenta tocmai glorioasa tradiţie a unităţii dobândită în special în Primul Război Mondial, când au luptat la Mărăşeşti în cămăşi. Întraga istoriografie dedicată acestui episod a dat unităţii numele de “Cămăşile Albe”.

Nu voi intra în detaliile episodului din acel război, ci îmi voi pune din nou aceeaşi intrebare:

De ce o astfel de unitate  cu o aşa tradiţie şi un astel de nume –  “Cămăşile Albe” – trebuie să-şi ia ca supranume cel de ‘Scorpionii Galbeni”? Unde e tradiţia, unde e istoria, unde e specificitatea? Sau, în zona Timişoarei s-au aciuat nişte… scorpioni galbeni.

Redăm din cuvântul comandantului Batalionului 32 “Mircea”,Lt Col. Cristian Dan:

“Dragi camarazi, tr ăiesc un moment de o profundă încărcătură emoţională şi aceasta deoarece primul meu gând se îndreaptă spre înaintaşii noştri ale căror tradiţii le ducem mai departe. În anul 1917, în Primul Război Mondial, în jurnalul de operaţii ale regimentului Mircea numărul 32, pe timpul luptelor de la Moara Albă este scris, citez: “soldaţii noştri se dezbracă de haine pentru a mânui mai cu înlesnire armele lor. Comandantul batalionului dă ordinele necesare, iese din adăpostul lui şi pleacă în fruntea batalionului direct la lupta la baionetă. Soldaţi şi ofiţeri îmbărbătaţi de exemplul acestuia se reped spre inamicul care, deşi superior la număr, bate în plină retragere din faţa fantomelor albe care înaintau cu hotărâre spre ei crezând că sunt africani, după cum au declarat ulterior prizonierii nemţi”. Acest moment a intrat definitiv în istorie sub numele de atacul “cămăşilor albe” într-un legendar exemplu de jertfă şi eroism. Puterea exemplului personal, profesionalismul şi camaraderia au fost şi vor rămâne elemente fundamentale care definesc această unitate, context în care raportăm azi, aici, în faţa dumneavoastră că Batalionul 2 Manevr㠄Yellow Scorpions” este gata pentru misiune”.

 

Raul Dancuta

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Despre tradiţii cu Batalionul 32 “Mircea””

 1. Pic says:

  Ha, ha, ha!!! Ooo, ho, ho, iiiihi, hi, hi!!!
  Da, frumos, bine zis!

  Ma intreb si eu ca Ion ca doar is om: de ce batalioanele de cercetare dupa ’48 nu s-au numit batalioane de razvedka? Ca dupa aia, s-au numit HUMINT, IMINT s.a.m.d….

 2. Bure Bista says:

  Spunea cineva ca oltenii din brigada de la Craiova sunt toti scorpioni: rosii, negrii cica si albastrii

  Frumoase traditii are armata noastra

 3. Marlon Juvet says:

  @: Bure Bista: “Roşii, negri şi albaştri. “.
  În altă ordine de idei, aveţi dreptate. Chestia cu “Scorpionii Galbeni” datează din anii când unitatea era parte componentă a brigăzii de la Craiova. De aici şi scorpionu’. Între timp, au resubordonat-o.

 4. Ion B says:

  Colegii care au postat mai sus au dreptate, partial. Aceste denumiri care oarecum , deranjeaza, fac parte din “istoria recenta” a Armatei Romaniei, al carei debut a fost consacrat prin 2002, intr-adevar, odata cu participarea unui batalion de la Craiova, la prima misiune in Afganistan. Si pentru ca trebuia respectata o cutuma a armatei SUA, au fost obligati sa-si atribuie si ei “nick name”, pentru ca la americani orice are o porecla.
  Si a iesit ce a iesit. Unul din batalioane s-a chemat “White Sharks”
  Important este ca ei, sa intoarca toti acasa, sanatosi.

 5. Bure Bista says:

  Din cate stiu eu americanii nu te obliga sa ai denumiri furnizate de ei. Ci pur si simplu sa ai ceva simplu. Au fost unitati care nu gasisera de cuviinta sa-si imprumute denumiri de scorpioni sau rechini care si-au luat nick name de la rauri sau chiar numarul unitatii.

  As fi curios sa aud ce explicatii istorice ne poate oferii comandantul de la … “Scorpionii Albastrii” despre modul cum si-au ales nick name-ul.

 6. STOPS says:

  @Bure Bista
  Corectă observația. Trebuie ceva simplu și … eficace. Dar și tradițional, reprezentativ. Aici probabil este … NEIMPLICATĂ secția tradiții militărești din comandamentul SPATELUI ARMATEI … Am mai zis-o … CULTURA ȘI TRADIȚIILE ÎN ARMATA ACTUALĂ SUNT … LA SPATE ! (pentru tineret: SPATE = LOGISTICS de azi !!) Așa că, domnule Bure Bista, nu vă mai mirați … e totuși o tendința benefică orientarea majoritară spre cele 3 culori tradiționale ROȘU, GALBEN și ALBASTRU. Ar fi minunat să ne mândrim cu batalionul SCORPIONII TRICOLORI … cu efective selectate din toată oastea cea Mică … Dar dacă și Dvs. deveniți mucalit naționalist sigur nu ați accepta Batalionul PRAZUL VERDE, că ar insinua secuimea … și probabil, v-ar încânta BATALIONUL PRAZULUI TRICOLOR !! (sau PLURI-COLOR ca să participe și etnici)

 7. […] Iar traditia acestui batalion este foarte bine inradacinata in luptele primului razboi mondial, dupa cum se exprima si comandantul Batalionului 32 “Mircea”, Lt. Col. Cristian Dan: […]