Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Din _ã_at nu poţi face statui de porţelan!

Mai mulţi prieteni mi-au trimis diverse articole în care sunt exprimate poziţii faţã de acţiunea, în mod evident, orchestratã de la nivel guvernamental, împotriva militarilor şi a pensionarilor militari. Unu din ei zicea: “Aşa ne trebuie dacã i-am aşezat pe toţi neisprãviţii în capul bucatelor, în decembrie ’89, în loc sã-i bãgãm în lanţuri”. Corect, aş zice.

Un altul se întreba, retoric, “de ce nu cer guvernanţii şi societatea civilã sã se micşoreze lefurile militarilor atunci când umblã ei cu apa pânã la gât, ca sã salveze oamenii prinşi de inundaţii?”. Altul îşi manifesta nemulţumirea faţã de faptul cã nici unul dintre militarii cãrora le place sã fie consideraţi “capii oştirii” nu zic nici pâs. Aici mi-am permis sã adaug câte ceva. Cum sã zicã aceşti oameni ceva, când ei fac politicã? Nu le permite legea? Aşi! Dacã nu le-ar fi permis, nici X-ulescu, nici Y-ãlan n-ar fi ajuns parlamentari ai unor partide a doua zi dupã ce n-au mai fost “capi ai oştirii”. Cã, doar, partidele nu sunt societãţi filantropice sã ofere posturi parlamentare unor oameni care n-au fãcut nimic pentru ele!

Ba, dacã nu mã-nşalã memoria, şi nu mã-nşalã, chiar dacã e ea de genul feminin, unul dintre ei a ajuns parlamentar chiar înainte de a pleca din Armatã! Aşa cã, cine crede cã vreun “cap al oştirii” va mişca vreun deget, atunci când subalternii lui sunt cãlcaţi în picioare de toţi neica nimenii, se înşalã amarnic. Iar politicienii asta vor, “capi ai oştirii buni de şters pe bombeu”. Dacã n-ar fi vrut, le-ar fi interzis prin lege sã intre în politicã vreo câţiva ani buni dupã plecarea din Armatã. Evident, ar fi trebuit sã le compenseze într-un fel aceastã interdicţie. Pãi, de ce credeţi cã vor ei sã micşoreze soldele militarilor? Ca sã poatã militarii sã facã politicã pentru a supravieţui! Desigur, acţiunea politicienilor este favorizatã şi de tãcerea Armatei, în frunte cu “capii oştirii”. Care, ştiu ei de ce tac!

Dar, iertatã-mi fie întrebarea pe care o adresez iubiţilor mei colegi oripilaţi de ceea ce se întâmplã cu Armata românã-aţi auzit pe undeva cã din _ã_at s-ar putea face statui de porţelan!?!

02.06.2009

articol preluat de pe www.altfel.info


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Din _ã_at nu poţi face statui de porţelan!”

 1. Ando says:

  Armata merita un asemenea tratament ! A fost singura institutie care la un moment dat a furnizat informatii despre trecutul securias al unui inalt demnitar. Acum primeste peste nas pentru indrazneala de a fi spus adevarul. Ca este condusa de sefi care nu spun nici pas, asta face parte din regula jocului. La mai mare armata romana!

 2. O C V ST says:

  Asa cum am mai spus o armata fara oameni cu caracter si coloana vertebrala dreapta. Amintiti-va cum dati telefoane si apelati la cunostinte sa faceti cursuri de cariera. Asa cresc militarii din pila in pila. Sau astea nu se pun. Amintiti-va de filiera indirecta, cum si-au facut sefii si nu numai ei neamurile cadre militare. Ati tacut, acum suportati.

 3. I.P. says:

  Astept comentariul avizat al lui DE CE BAL. Cateodata ma amuz, pentru ca imi aminteste de “reloaded John”…Prietenii stiu de ce bal :)) Revenind la articol, desigur, acţiunea politicienilor este favorizatã şi de tãcerea Armatei, în frunte cu “capii oştirii”. Care, ştiu ei de ce tac! Dispare onoarea si demnitatea, din pacate nu numai a celor din capul ostirii, dar si a unor rezervisti proaspeti…Hai, John, fruntea sus!

 4. fost miner says:

  ati uitat ce ne-a trosnit pe noi minerii, dupa ce ne-am plimbat pe la bucuresti? iata ca a venit si randul armatei!

 5. Schwartzkopff says:

  Pentru agitatorul altfel,
  Romania este un stat DEMOCRATIC. Va amintesc ca suntem o tara membra UE si NATO, nu suntem nici Turcia si nici vreo tara bananiera. Capii ostirii, asa cum ii numiti dvs au o alta misiune. Politicienii, asa cum sunt, sunt ALESI prin vot liber. Reactiile trebuie sa vina de la dvs, pensionarii militari cu drepturi civile depline, daca sunteti cu adevarat solidari cu noi. Cand am sa va vad in strada revoltati atunci veti fi credibili, pana acum doar …vorbe.
  Am onoarea sa va salut!

 6. parablue says:

  Dau dreptate Domnului Schwartzkopff !
  Desi o reactie TREBUIE SA VINA si din partea activilor , evident in limitele legilor si regulamentelor , este clar ca avem o problema , SI INCA MARE , in ,,curtea,, cadrelor militre in rezerva si in retragere ! Surprinde , neplacut, absenta reactiei pensionarilor militari desi acestia sunt constituiti intr/o asociatie care numara peste 22 000 de membri…

 7. Schwartzkopff says:

  pentru fost miner,
  Ortacule, noi nu am trosnit pe nimeni pe strada cu maciuca, astia de ce ne-o trag sistematic??

 8. voinea says:

  Pentru Schwar.
  Asa cum ati afirmat si dumneavoastra in alta interventie,Romania nu este un stat democratic ci un stat mafiot ,in care nemernicii s-au imbogatit prin rapt ordinar, au pus mana pe puterea politica si acum ne rad in nas.Ati vazut cum ne-au fraierit cu votul uninominal care s-a transformat in vot pe liste in proportie de 90%. Spuneti ca suntem un stat membru NATO, dar
  v-ati intrebat ce a adus NATO benefic pentru Romania si ARMATA ei?
  Sa va spun eu:

 9. voinea says:

  Pentru Schwar.
  Asa cum ati afirmat si dumneavoastra in alta interventie,Romania nu este un stat democratic ci un stat mafiot ,in care nemernicii s-au imbogatit prin rapt ordinar, au pus mana pe puterea politica si acum ne rad in nas.Ati vazut cum ne-au fraierit cu votul uninominal care s-a transformat in vot pe liste in proportie de 90%. Spuneti ca suntem un stat membru NATO, dar
  v-ati intrebat ce a adus NATO benefic pentru Romania si ARMATA ei?
  Sa va spun eu:
  – mai multa securitate in relatiile cu vecinii;
  -trimiterea ostasului roman drept carne de tun ieftina si precar inarmata in teatre straine de operatii ;
  – jale si disperare in multe familii de romani;
  – inzestrarea armatei cu fiare vechi la standarde NATO ( fregate, avioane,tehnica de razboi electronic,tehnica blindata etc.);
  – distrugerea sistemului de razboi electronic al armatei;
  – summit NATO de 35 milioane de euro;
  – contributie baneasca majora la cheltuielile NATO.
  Toate acestea au secatuit bugetul apararii ducand implicit si la nesiguranta zilei de maine pentru pensionarii militari.
  Vreti sa ne vedeti in strada? Vom iesi cu siguranta dupa ce ne vom organiza temeinic, vom alege momentul propice si nu vom iesi cu mana goala.
  Ma asteptam de la dumneavoastra ca in calitate de militar activ sa ne sugerati cateva solutii.Se vede treaba ca m-am inselat in ceea ce va priveste.