Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Din ciclul “România ca o pradă”, azi: Armata, pe mâna cui?

Nu s-a uscat bine cerneala pe buletinele de vot şi iată că vajnicii noştri lideri politici au purces la împărţeala portofoliilor ministeriale.

Şi cum era de aşteptat, iată că Armata a urcat frumuşel pe taraba împărţirii politice fiind scoasă la mezat. Că doar nu pot spune că a fost scoasă altundeva, când cineva îndrăzneşte să gândească în a-i oferi în schimbul TRĂDĂRII POLITICE, portofoliul Apărării, unui individ numit Oprea Gabriel.

Poate nu vă vine să credeţi dar numele fostului ministru Oprea este tot mai vehiculat în a primi ministerul Apărării. Iar asta, în schimbul trădării celor cu care a exercitat guvernarea. Să nu uităm că acea guvernare a fost susţinută, tot cu preţul trădării aceluiaşi sinistru personaj politic.  Am putea spune că avem de-a face cu un adevărat cameleon politic, dornic de a parveni în funcţii publice trădându-şi cu dezinvoldură absolut orice aliat.

Nu am să revin asupra dezastrului din timpul mandatului lui Oprea pentru Armata României şi umilinţele continue la care aceasta a fost supusă când tristul personaj şi-a exercitat mandatul, căci am scris prea mult şi, cred eu, argumentat.

Le aveţi mai jos articolele:

N motive pentru ca Oprea să-şi dea demisia

 Onoarea Armatei trebuie spălată!

Coerenţă de general-politruc sau de politruc-general?

 A început debarasarea la MapN?

De ce, domnule ministru Oprea?

Constat cu stupefacţie, că liderul USL, Victor Ponta, nu combate zvonul conform căruia Oprea ar fi preferinţa PSD pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale. Şi aceasta, în detrimentul propunerii PNL, de menţinere în funcţie a actualului ministru, Corneliu Dobriţoiu. Mi se pare jenant şi descalificant pentru cel care a fost umilit în Parlament de Oprea.

Întrebarea care mi-o pun, că nu îndrăznesc să o pun viitorului prim-ministru al României, e dacă, în calculul politic  este inclusă şi minciuna,trădarea, incompetenţa şi falsul. Căci o decizie de numire a lui Oprea în funcţia de ministru al Apărării ar sfida un întreg electorat, ar arunca cu noroi pe obrazul zecilor de mii de cadre militare umilite de Oprea prin politizarea instituţiei Armatei, ar jigni zeci de mii de foşti militari umiliţi de acelaşi  Oprea prin desfiinţarea pensiilor militare şi micşorarea acestora.

Îndrăznesc să sper că PNL-ul, singurul partid cu program naţional privind securitatea NAŢIONALĂ, să nu permită acest lucru.

 

Raul-Ciprian Dăncuţă,

InfoMondo Militar

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

48 Responses to “Din ciclul “România ca o pradă”, azi: Armata, pe mâna cui?”

 1. Altfel says:

  Inca de cand au cooptat UNPR-ul, eu m-am intrebat daca nu cumva PSD si-a propus sa dispara ca partid. Daca Oprea ajunge iar ministru, cineva ar trebui sa se intrebe de unde are atatia bani sa-i manjeasca pe toti, ca nu exista alta explicatie.

 2. un rezervist says:

  Parca este copia dupa piesa lui Caragiale “O scrisoare… (pardon) un dosar ratacit”.

 3. gheo says:

  “Regele a murit, traiasca “regele” !!! …, credeti ca intre “diversele culori politice” exista vre-o diferenta ?, doar naivii cred, foarte plastic “carcotasii” i-au catalogat drept “stupul cu trantori ai Romaniei” care sau umflat si ca numar si ca valoare a cheltuielilor, doar naivii cred ca vor ramane la acelasi buget, ceilalti, “noi”, nu conteaza care, vom fi tratati la “fel”, fara imunitati, reduceri la plata “tuturor” cheltuielilor, taxelor si impozitelor, cazare, masa, transport, etc., ca de, stupul trebuie intretinut, unii justifica “valoarea pluripartidismului politic”, realitatea, o adevarata “ciuma” pe trupul Romaniei, deci, urmeaza impartirea “dregatoriilor” in functie de orice in afara de … interesele Romaniei !.

 4. dodo says:

  Orea este o alegere foarte buna daca se va intampla,si aceasta din mai multe motive:
  -in calitate de sef de partid are greutatea necesara unui ministru al apararii care sa poata impune problemele apararii,care sunt de multe feluri, nu doar pensii si salarii;
  -el va rezolva imediat problema cuantumului celui mai avantajos,problema pe care a vrut sa o rezolve inca din mandatul Boc si Ungureanu, dar nu a mai apucat datorita motiunii de cenzura ( ca sa nu mai vorbim ca a rezolvat deja pensiile la cateva mii disponibilizati prin intermediul conditiilor de munca acordate pe NV direct prin centrele militare);
  -datorita expierentei pe care o are,acum nu va mai repeta unele greseli facute in mandatul trecut,dar si acelea facute tot din dorinta de a impinge armata in fata,sau de a face bine militarilor activi(ma refer la marirea gradelor unor functii,pe care de altfel bretonatul nu le-a modificat );
  -oricum, are fata de ministru al apararii,este ferm,tine la imaginea armatei ,pentru care a ridicat ansamblul statuar din parcul Tineretului din banii sai,caz unic pana in prezent in armata si in Romania actuala;
  -nu este corupt,cel putin nu acum,findca aduce de acasa , nu duce acasa ca ceilalti,a se vedea faptul ca nu foloseste masina de serviciu,a cheltuit enorm din averea sa pentru familiile celor cazuti in TO,a botezat copii saraci ai militarilor cazuti,etc.;
  – este omul care cunoaste cu adevarat ,si a contribuit decisiv la adoptarea actualei legi a pensiilor pentru militari,deosebit de avantajoasa pentru militarii care si-au incheiat cariera la varsta normala de pensionare,si va termina cu aberatiile legate de o noua lege a pensiilor, asemanatoare cu L164;
  -este omul care a facut exact ceea ce a afirmat ca va face-vezi bretonatul cate gogosi a latrat in opozitie,dar si de la putere si nu a facut decat fas,fas…adevarat ,nu ca nu ar fi vrut,ci pentru ca nu a putut,ceea ce este mult mai rau ,fiindca nu iti cunosti locul si puterea pe care o ai – adica ori esti prost,ori naiv.

 5. subofitereasa says:

  …ce partid e unpr ala cu doar 15 membri in parlament?!!!…
  NU ESTE CORUPT?!!!Presa si DNA zic ca DA. “Generalii MAPN Mircea Muresan, Gabriel Oprea, Viorel Buta, comandorul Florin Rapan, comandantul de flotila Marius Hanganu, precum si multi alti ofiteri superiori sunt vizati de o ancheta a procurorilor anticoruptie, fiind suspectati ca, in calitate de conducatori de doctorate sau de membri ai unor comisii militare speciale de pe langa Ministerul Educatiei, ar fi inlesnit obtinerea unor titluri universitare. Primul pas era ca solicitantul – fie el si civil – sa obtina titlul de doctor in stiinte militare, iar apoi urma eliberarea unei diplome de profesor universitar, chiar daca acea persoana nu avea nici un fel de experienta si practica in domeniu. Surse din apropierea anchetei sustin ca in unele cazuri favorurile erau cumparate cu sume care depaseau 15.000 de euro……Generalul Gabriel Oprea ar fi obtinut doctoratul sub coordonarea generalului Mircea Muresan, iar dupa aceea a avansat rapid la gradul de general, sarind vreo trei grade. Intre anii 2003 si 2005, Oprea a fost membru al comisiei care confirma doctoratele si titlurile universitare. Alaturi de cei doi generali, vor da explicatii despre modul in care s-au obtinut doctoratele si titlurile de conferentiar sau profesor universitar comandorul-prorector Florin Rapan, comandantul de flotila Marius Hanganu, generalul Viorel Buta, Iftimie Sandu, Andronic Benoni. Pe langa acestia, vor fi audiati toti coordonatorii de doctorate, precum si toti membrii comisiilor de examen, inclusiv cei suspectati de obtinerea “pe sub mana” a titlurilor.”…..PLUS INJURATURILE A MII DE MILITARI PE CA I-A LASAT FARA PENSII MILITARE….CA NIMENI IN NATO….VAI DE PACATELE MELE!!!UNU CA DANDANACHE ASTA MAI LIPSEA IN GUVERN!!!!!

 6. MIDÂLISTANALIST says:

  Un militar PROMOVAT într-o funcție în care s-a dovedit a fi ECHIDISTANT nu poate fi vopsit POLITIC … pentru că așa dorește … MOGULUL !!

 7. subofitereasa says:

  ….”si va termina cu aberatiile legate de o noua lege a pensiilor, asemanatoare cu L164>>>BRAVO TOVARASE!!!O SA MOARA DE INVIDIE SI AMERICANII SI FRANTUZII CAND OR SA AFLE CA DIN TOT NATO DOAR MILITARII ROMANI NU MAI AU PENSII MILITARE….ITI SUGEREZ SA TE EUTANASIEZI….TRAIESTI IN NEGURA UNEIA NUMITA ANA PAUKER….DOAR EA MAI PRETINDEA CA DUMNEATA….NUMAI CA EA ERA BOLSEVICA CU ACTE…..ESTI URMASUL EI!???

 8. subofitereasa says:

  ….mai dodo……..”si va termina cu aberatiile legate de o noua lege a pensiilor, asemanatoare cu L164>>>BRAVO TOVARASE!!!O SA MOARA DE INVIDIE SI AMERICANII SI FRANTUZII CAND OR SA AFLE CA DIN TOT NATO DOAR MILITARII ROMANI NU MAI AU PENSII MILITARE….ITI SUGEREZ SA TE EUTANASIEZI….TRAIESTI IN NEGURA UNEIA NUMITA ANA PAUKER….DOAR EA MAI PRETINDEA CA DUMNEATA….NUMAI CA EA ERA BOLSEVICA CU ACTE…..ESTI URMASUL EI DE SCOTI NUMA PERLE DIN ASTEA!???

 9. casper says:

  Domnilor, usurel nu jumuliti pasarea DODO, ca poate nu merita! Ea se refera la un oarecare Orea, nu la G.Oprea. Cine stie ce aborigen australian cu numele asta umbla prin capsorul cu creier putin a demult disparutei pasarici !

 10. Altfel says:

  Dodo,
  Nu stiu de unde ai auzit ca Oprea ar fi vrut sa sustina varianta cea mai favorabila pentru pensionari, ca din ce stiu eu rezulta nu numai ca nu a vrut asa ceva, ba chiar a votat impotriva, atunci cand au propus altii aceasta varianta. Altminteri, nu pot sa spun decat ca eu am fost martor ocular cand a mintit, spunand “Pensiile militare nu vor fi afectate”, formula schimbata apoi in “Pensiile militare sub 3000 nu vor fi afectate” si finalizata in forma “Pensiile sub 3000, pentru stagiu complet de cotizare, nu vor fi afectate”. Si, noroc ca a picat Boc, ca precis ar fi modificat-o iar. In cel putin una din cele 3 situatii, Oprea a mintit. Caci, ce e aia “stagiu de cotizare” cand te referi la oameni despre care zici ca n-ar fi cotizat, din moment ce folosesti in lege formula “ca si cand ar fi cotizat”?!? Ca sa fiu sincer, eu cred ca Oprea nici nu stie ce vrobeste, dar nici nu-l intereseaza.

 11. dodo says:

  OK,aici sunt de acord ,dar ‘actele vorbeste’,si ancheta, mult asteptata ancheta s-a incheiat de mult,cu fas,fas…deci nu e corupt momentan.

 12. Ion says:

  Linistiti-va!
  Nu va fi ministrul Apararii. Va coordona ministerele de forta din postura de viceprim-ministru. Deci Armata va avea doi ministri.
  In alta ordine de ide… Cei care-i cunoastrem, fie si un pic, pe Oprea si pe Dobritoiu, cine sunt, ce-au facut si mai ales ce ar putea sa faca, stand cu picioarele in apa rece si judecand… il alegem pe Oprea.

 13. karadeniz says:

  @ dodo
  Ar fi fost ciudat și atipic ca Oprea să nu aibă susținători. Apreciez că susținerea este însoțită și de ceva argumente. Doar că e ca în bancul cu Bulă. ” După începerea liceului diriginta, îi pune pe elevi să spună o faptă bună pe care au făcut-o în vacanța de vară. Când ajunge la Bulă acesta spune că a salvat o fată de la viol. – Bravo, Bulă, felicitări, o faptă cu adevărat nobilă, dar cum ai reușit ? La care Bulă răspunde . – Am convins-o ! ”
  Oprea este exemplul tipic al corupției politice românești, cel mai elocvent Dinu Păturică al epocii postdecembriste. În orice țară, cu adevărat democratică, un astfel de individ era de mult judecat și condamnat. La noi văd că are destui susținători. Ponta, care le-a recuperat și reșapat, va avea marea surpriză să constate în viitorul apropiat cât îl va costa Oprea.

 14. dodo says:

  Pensiile noastre sunt cat se poate de militare,conform anexei 6 din legea 263.De altfel nici nu trebuie sa ajungi sa citesti anexa ca sa iti dai seama,chiar civil fiind nicidecum ditamai subofi….easa,atata timp cat orice militar indiferent de grad si functie ,chiar cu 20 de ani lucrati are o pensie de minim 2500 de lei in timp ce directori,rectori,medici ,ministri si alte categorii cu functii grele in statul nostru se aleg dupa 40 de ani de munca si raspundere cu pensii de 1200-2000 lei.
  Deci o lege mai militara decat asta nu cred ca se poate face.Ca sa nu mai vorbim de indexarile anuale ce vor face ca acestea sa creasca cu 100-200 lei (unctie de punctele de pensie din decizie).

 15. dodo says:

  sunt intru totul de acord cu ceea ce spui.dar Oprea era mai bun decat bretonatul ,si daca te uiti la ce am spus cand a fost uns cel din urma ,vei vedea ca il cunosc bine si ca nu a putut face nimic din ce a spus,fiindca e mic,putin,usor,gol,subltire,stins,limitat etc.

 16. dodo says:

  pe de alta parte,vizavi de guvernul ponta 2, Oprea se incadreaza perfect in portretul robot al unui ministru din cabinetul acesta :pe langa caracteristicile atribuite de tine lui Oprea,mai adauga ca ii lipseste un dosar penal,inca nu e acuzat de plagiat,nu e agramat precum Chitoiu si multe alte rele care mai sunt pe acolo.

 17. subofitereasa says:

  ….tovarase…peste o luna barbatu’meu vine din misiune din afganistan….are 49 de ani….cat crezi dumneata ca o mai poate duce asa????…ce pensie ia el daca iese in ianuarie dupa legea aia 263….tu stii ce vorbesti????…repet…nu face cafele si nici cizmele altora….e luptator nu magistrat….are 49 de ani….e deja depasit pentru afganistan….

 18. subofitereasa says:

  ….de ce e mai bun oprea ala????….n-o comandat o grupa macar….n-o fost in niciun teatru….nici cu un banal pistol nu stie ce sa faca…..cum sa fie un magistrat mai bun ca unul de cariera????…..pantofi,cravata,pixul si cam atat….ce poate sti unu ca el cu ce se mananca armia adevarata???

 19. sorin panait says:

  @ dodo
  “atata timp cat orice militar indiferent de grad si functie ,chiar cu 20 de ani lucrati are o pensie de minim 2500 de lei”

  Prietene aberezi rau, eu am 24 de ani de “armata” si am iesit la pensie cu 2200,lt.col in rezerva cu 20 ani “alte conditii” si 4 conditii speciale.
  Am lucrat la Brigada Antitero a SRI si am iesit in 2011 cu jegul de lege stramba 263 unde mi-a impartit punctajul la….30 ani fata de fosti colegi iesiti pe baza altor legi inainte de 2010 dar cu imparteala punctajului la 20 ani.
  Nu-ti pot spune decat ca ori minti ori mananci cacat,dar sunt convins ca nici nu stii sa minti !!!

 20. subofitereasa says:

  ….ce indexari visezi matale acolo….de 2 ani de cand nu mai se exista pensii militare nu au fost nicio nicio indexare…..in 2013 cica ar fi o indexare de 4%….da’ rata inflatiei e de 5%….iar pierderea devine numa 1%…dar tot pierdere e…..pe real cam 16% am pierdut intre 2010-2013…..aista-i e adevarul…..gradele nostre in rezerva sunt fictiune…..ele au valoare in bani actualizati doar la militarii activi…ale noastre au scazut deja la bani la jumate in ultimii 2 ani…..

 21. LICA says:

  DODO, ORI ESTI TAMPIT , ORI ESTI IDIOT . NORMAL NU AI CUM SA FII. PROSTOVANE , INTEGRAREA IN SPATIUL SHENGEN NU SE VA REALIZA, DEOARECE CRITERIUL SALARIILOR SI A PENSIILOR CELOR DIN J.A.A.I. NU ESTE RESPECTAT CONFORM PROTOCOLULUI INCHEIAT FRAIERE BASIST. TRATATUL DE ADERARE LA NATO ESTE INCALCAT DE LA 01.01.2011, PRIN NEAPLICAREA CLASEI OCUPATIILOR , RESPECTIV CLASA 0 A MILITARILOR.

 22. LICA says:

  ESTI HOTARAT IN DEMENTA SENILA. PENSIILE MAGISTRATILOR , SUNT MINIM 2500 SI MAXIM 6000 DE EURO , CONFORM LEGII COPIATE 164 A MILITARILOR , EMISA IN 26 IANUARIE 2012-CITESTE MONITORUL OFICIAL BASISTULE-PAPAGAL. UN VETERAN DE RAZBOI ARE INDEMNIZATIE DE 200 DE LEI/LUNA MARITA DE PREAIUBITUL PONTA AL TAU LA 230 DE LEI INSA PENTRU ASA ZISII REVOLUTIONARI S-A PLATIT PE 7 DECEMBRIE O SIMBRIE DE NUMAI 35 DE MILIOANE DE EURO , ADICA 30.000 DE LEI NOI DE FIECARE ASA ZIS REVOLUTIONAR.

 23. Ion says:

  Dupa Spiroiu, toti ministri Apararii au fost politicieni. Ca unii dintre ei au fost si un fel de militari, asta este alta poveste. Potentialii ministri ai Apararii trebuie analizati ca politicieni, adica ceea ce pot oferi, in primul rand.

 24. Ion says:

  In 2011 s-a impartit la 20/1 pana la 20/5. Vezi Legea 263/2010, Anexa 6. Pentru cei care nu au avut la pensionare varsta de 55/1 pana la 55/2 ori, au reglat-o cu conditii de munca ori au fost penalizati.

 25. LoremIpsum says:

  Panaite, potlogaria a fost facuta cu contopirea grupelor alte conditii cu conditii speciale care dezavantajeaza evident pe cei din AC insa avantajeaza pe luptatorii de birou care au fost incadrati in masa in CS, de, doar ei fac regulile in armata. Acest lucru nu ar trebui sa se mai intample. Mariana Campeanu a promis sa indrepte lucrurile insa ramane de vazut daca va mai fi numita la ministerul muncii si promisiunile ei sa nu fi fost decat promisiuni electorale.
  Tu degeaba ti-ai rupt oasele in AC, un sobolan de birou beneficiaza de aceleasi drepturi ca tine si sunt muuuuulti. Imparteala aia la 20 de ani stii bine ca s-a facut in baza ordonantei 7.

 26. sorin panait says:

  @ Ion
  Cunosc prevederile 263/2010 anexa 6, dar eu fac o comparatie intre fostii mei colegi iesiti inainte de aparitia acestei legi de rahat care acum, azi, in decembrie 2012 ei (fosti mei colegi, iesiti dupa 16-17 ani de armata) au pensia cat mine cu 24 ani vechime militar.

  Da am iesit la 46 de ani (varsta) deoarece nu poti cobora in rapel pe cordelina din elicopter, incarcat ca un magar cu “de toate” la 60 de ani,iar la Brigada nu sant prevazute in schema multe posturi de “frecat menta la birou” ca la…altii.

 27. sorin panait says:

  @ LoremIpsum
  Da sant de acord ,dar nu era normal si noua celor iesiti cu 263/2010 sa ne imparta la 20 doar in aceeasi armata am servit toti .

 28. Marlon Juvet says:

  @sorin panait: Io cred că bateţi câmpii, no offence. Asta cu “rapelul pe cordelină” este, alături de “căţăratul pe pitoane” una din greşelile de percepţie ale profanilor în ceeace priveşte specificul unor anumite activităţi militare. Nu te caţeri pe pitoane (alea sunt strict pentru asigurare, la concursurile de căţărare liberă fiind strict interzisă folosirea acestora pe post de prize) şi nu faci “rapel pe cordelină”. Nici pe stâncă, nici din elicopter. Cordelina e una, are maxim 1 cm diamentru, anumite caracteristici dinamice
  şi e strict interzisă folosirea ei pentru activităţi precum rapelul; coarda, fie ea statică sau dinamică folosită pentru rapel este cu totul şi cu totul altceva. Şi aici e vorba de o anumită rigoare a exprimării care ar trebui să fie emblema profesiei militare, cu atât mai mult la gradul pe care pretindeţi că l-aţi atins în instituţia în care pretindeţi că aţi lucrat. Gourkha vă va confirma cele ce am spus mai sus. Pentru că noi chiar ne-am ocupat cu aşa ceva (el a mai sărit şi cu paraşuta, pe mine m-a sărit rândul la asta, am compensat cu altele…).
  Reiau – asta cu “rapelul pe cordelină” e abureală pentru fraierii care nu ştiu. În plus, ce sa spun, asta e prima preocupare a unui ofiţer al brigăzii antiteroriste la trecerea în rezervă, să intre pe blogul Infomondo şi să spună cum e cu împărţitul la 30 vs. împărţitul la 20?
  ………

 29. mos alecu says:

  @Ion Decembrie 17, 2012 at 11:03 pm :
  Elementul care determina stagiul complet de cotizare (la care “se imparte”) este ANUL NASTERII , nu anul iesirii la pensie .
  Ca urmare la sorin panait – nascut fiind in 1965 – s-a impartit la 26/0-26/8

 30. dodo says:

  @panait
  intre noi fie vorba ,nu ti-e rusine sa mai si spui putoare ce esti ca la 46 de ani ai iesit la pensie?!
  Ai primit o pensie frumoasa la cati ani ai lucrat,de fapt ai lucrat doar 21 de ani,scoala militara la pensie are o valoare nesemnificativa.
  Habar nu ai ce e cu legea pensiilor,altfel nu treceai in rezerva ,ai fi stiut dinainte cu ce pensie ai fi iesit,si daca iti convenea ieseai,daca nu,nu.Asa ca mucles,daca ai fost tantalau.
  @mos alecu
  asa este,si mi se pare corect,tocmai ca pensia sa reflecte anii lucrati,altfel impricinatul de mai sus ar fi avut o pensie mai mare decat unul care se pensiona la 50 de ani.
  sa nu uitam ca cei pensionati dupa 2011 beneficiaza de grupe de munca de 25% si50% pentru intreaga perioada lucrata,gratie aceluiasi ministru OPREA,luru care nu se intampla cu noi ,cei aflati deja la pensie.asta compenseaza impartitul la 26 pentru el.daca nu era acea HG S-…. specimenul de mai sus nu atingea 1700 ,si poate punea si el osul la treaba ca tot romanul…

 31. dodo says:

  mai femeie,spunei lui barbatul tau sa isi termine cariera ca un brav ostean ce este.daca o sa umblati dupa chilipiruri la 49 de ani ,sa frecati duda la pensie,nu va mai lamentati cel putin.
  Legea e facuta pentru cei normali,nu pentru cei ce vor drepturi smecherite ,asa cum era posibil pe L164,unde vechimea era fara importanta,asa ca domnul smecher isi aranja cu spaga o functie de general pentru ultimele sase luni si la 49 de ani iesea la pensie cu 5300 de lei iar prostul care iesea la limita legala-55 de ani, iesea cu 4600.
  Mai oprestete cu lozincile scmd-iste,pune mana pe lege,pe carandas,si vorbeste din capul tau daca te duce mintea.

 32. mos alecu says:

  Nascut in 1965 . Virsta legala de iesire la pensie 58 si ceva . Stagiu complet (cel pentru “impartire”) = 26/0 – 26/8 . Stagiu minim de cotizare = 18/0-18/3 (avind 24 … este realizat) . Pentru 24 ani in alte conditii si conditii speciale … i se aplica legal o reducere de virsta de 12 ani . 58 ani – 12 ani = 46 ani .
  Avind virsta de 46 ani si stagiul minim de cotizare indeplinit … a iesit perfect legal/meritat/moral la pensie … iar punctajul este cel real cumulat in 24 ani (majorat cu 50% pentru conditiile de munca) se imparte la 26 si ceva ; pentru “urmatorii la pensie” se va imparti la tot mai mult …

 33. mos alecu says:

  Legat de reducerile de virsta de pensionare aplicate celor care au muncit in conditii de munca deosebite de cele normale … a nu se crede ca sint stabilite “de dragul” cetatenilor care se gasesc in acele situatii … in nici un caz !
  Cei care au stabilit acele reduceri de virsta de pensionare stiu ca respectivii “lucratori” nu au nici o sansa sa atinga virstele de pensionare stabilite (pentru cei ce lucreaza in conditii normale) … ca urmare s-au gindit “sa le asigure” , si acelora , citiva ani de pensie …

 34. Dracula says:

  Salutare mos alecu!
  Toate cele bune, dupa Apocalipsa ne vom ura Sarbatori fericite.
  P.S. Auzi, sa nu ma recunosti matale…pai nu ma scoteai din dintii sacalilor
  Akord si Cezar!Ehe,,Mos Alecu…

 35. dodo says:

  deci bretonatul nu mai e…sa fie clar ,e mai bine asa ,de la unul pe care nu il cunosti,te astepti cel putin la cate ceva mai bun sau mai rau,dar de la unul pe care il stii bine ca nu e in stare de nimic,nu te mai astepti la nimic,nu mai are nici un haz…

 36. Ion says:

  Corect, dar Sorin si-a precizat varsta dupa postarea mea.

 37. Ion says:

  Ponta a pierdut inca o batalie atunci cand nu l-a putut impune pe nasul Oprea la Aparare. Acum este pe cale sa mai piarda una pe acelasi subiect, pentru ca atributiile primite de Oprea, vicepremier fără portofoliu, dar cu rolul de a coordona Apararea si Internele, au generat o noua disputa în interiorul USL. Sa vedem cum se va finaliza.

 38. gore says:

  Vine Dusa la Aparare? Pai omul asta a lucrat toata viata la primarie si prefectura. Iar isi bat joc de armata. Niste nemernici!

 39. gheo says:

  Oameni buni, poimaine este “21 decembrie” hai sa trecem peste sau de … “calendarul maias” (doar prostii, fraierii cred in “prapadirea lumii”) si apoi mai vedem noi, cine si cu care se mai cearta mai ales ca, incepand din 22 decembrie se mareste ziua si, au timp sa se lumineze mai … bine, sa aveti o zi buna !.

 40. MIDÂLISTANALIST says:

  DUȘA e femininul de la DUSH ?!

 41. al adin says:

  Se zice ca acei prosti sau/si fraieri ar avea ganduri suicidale. O parte din ei ar putea chiar sa puna in aplicare pe 21.12.2012.
  Se mai zice si ca pe 22.12.2012 IQ-ul mediu al omenirii ar creste exponential.

 42. anonim says:

  Cred ca iti bati capul degeaba sa explici la toti neavenitii dece cel de la antitero a trebuit sa se pensioneze la 46 ani.Astia nu pricep decat daca se afla in situatia in care unul le-a pus o grenada in chiloti. Dodo asta habar nu are ce vorbeste.Nu cred ca este militar sau daca a fost inseamna ca e redus mintal.Se baga si el in vorba dar scoate pe gura numai prostii.Daca este pensionar este atat de prost incat nu stie dece primeste si cat, pensie.

 43. anonim says:

  Mai sa fie ce judecati de valoare emiti?In ceeace te priveste jur ca inteligenta s-a oprit la poarta unitatii.

 44. spertuitu' says:

  Dodo, sictir!, aceasta nu este haznaua ta, sa te saturi. Observ ca ai o pohta de rahat, as zice, aproape nativa. Oprea aduce de acasa? Dar acasa de unde are? A muncit cu spor la “izmene”? Oprea a ordonat aplicarea descriminatorie a unui act juridic? Este capacitatea lui doctorala? Nu are dosare penale? Dar pentru aceasta discriminare nu ar trebui sa aiba? Daca nu are, nu inseamna ca… se simte prea bine. Multi militari au “iesit la pensie” – expresie care sugereaza ideea de vointa proprie, de care te folosesti parsiv in zicerea ta – impinsi de asa-zisa reforma din sistem, iar dovada sta celebra Ordonanta 7. Si inca o data: intelegi cuvantul “sictir”?

 45. dodo says:

  cel de la antitero,adica panait ,a iesit la pensie domnule anonim,in anul 2011,deci dupa aplicarea legii 263,in conditii legele evident,anticipat asa cum bine arata mos alecu,dar fara sa mai fie obligat datorita vreunei restructurari ca ceilalti disponibilizati iesiti la pensie pana in 2011,si nici macar “ademenit” de vestita ordonanta nr 7 care nu se mai aplica in prezent,ci pur si simplu a solicitat ,a optat,sa treaca in rezerva si cu drept de pensie bineinteles,anticipata.el nu are o pensie recalculata ca ceilalti care au toate motivele sa acuze reducerea pensiei in urma revizuirii.
  pensia anticipata e atata cat e,dupa cat a lucrat.deci ,sa nu se planga de pensia primita ,fiindca atunci cand s-a cerut afara ,stia ce pensie va primi.daca tu stii vreu-un motiv coerent prin care sa refuzi continuarea activitatii ,si apoi o pensie intreaga,in schimbul unei jumatati de pensie,iar apoi sa sari de cur in sus ca sunt bani putini,sa imi spui si mie ,poate vor si altii sa inteleaga.
  acest individ pe care l-am catalogat cu adjectivul “putoare” si “tantalau”,chiar este.
  daca ,doamne fereste a iesit din cauze medicale,de sanatate,atunci imi retrag aprecierile,dar il gratulez cu adjectivul mincinos si de rea credinta.
  daca a fost dat afara din armata din motivele imputabile lui,atunci dumnezeu cu mila,asta merita si sa zica mersi si de atata.
  despre tine ,numai de bine…..

 46. dodo says:

  esti prea otravit ,cu tine nu se poate dialoga.vizionare placut la A3 si nu uita sa platesti cotizatia la SCMD.
  valea victis 1

 47. Marlon Juvet says:

  Io cred că atât tu cât şi Panait ăla jucaţi pe aici varianta online a jocului “Poliţist bun vs. Poliţist rău”. Combinat şi cu ceva trolat. Dacă vă iese altceva (Poliţist prost versus Poliţist şi mai prost) asta e vina voastră băi băieţi, “Panait” pentru că îşi dă cu părerea de chestii de care habar nu are (am arătat mai sus despre ce e vorba) şi tu pentru că eşti pur şi simplu un analfabet funcţional. Ca şi cretinii care au împanzit netul de cateva zile cu datul cu părerea pe teme de raportul Comisiei de la Veneţia. Postaci de ambele orientări dezbat de zor semanticile unui document stufos, în limba engleză, şi fac asta într-o română plină de greşeli grave de gramatică şi logică.
  Barem dom. Stelică şi fosta viitoare contracatindată liberaloidă la postul de Avocat al Poporului se exprimă relativ fluent…..

 48. dodo says:

  asta e parerea ta – ma refer la candidata,ar fi bine sa fie asa,dar realitatea e mai nemiloasa decat crezi tu…ha, ha…