Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Doctorul Ciomu şi tancurile

Performanţa doctorului Ciomu care prin câteva mişcări fulgerătoare bine aplicate a reuşit să-i amputeze bărbăţia unui pacient se pare că a stârnit invidie în lumea doctorilor în ştiinţe militare. Că doar nu e de bon ton să nu ai lipit lângă grad, funcţie, nume şi prenume şi un mic titlu de doctor, eventual chiar un titlu universitar.


Nu ştim cine a avut ideea, să spunem că a luat decizia strategică, de a desfiinţa o unitate de tancuri pentru a o reînfiinţa după cinci ani dar operaţiunea seamănă leit cu operaţia doctorului Ciomu.

Mai precis după ce în urmă cu 5 ani Batalionul 1 Tancuri “Vlad Teţeş” din garnizoana Târgovişte a fost desfiinţat, iată că noii doctori de la conducere au luat decizia reînfiinţării unei noi unităţi de tancuri, Batalionul 114 Tancuri în aceeaşi garnizoană.

Numai că efectul Ciomu s-a produs. Tancurile T-72, cele mai performante pe care le avea Armata, au fost înlocuite cu bătrânele T-55 nemodernizate. Că doar nu era să se păstreze din cele 1.500 de tancuri avute prin anii 90 cele mai bune dintre ele! Bineînţeles că efectul Ciomu a produs efecte şi în planul resursei umane, cei mai mulţi dintre vechii tanchişti căutându-şi alte rosturi.

De unde se deduce că între strategie şi chirurgie nu e o mare diferenţă.

Tot ce sperăm e ca noua unitate de tancuri să-şi păstreze mai bine “potenţialul” de luptă decât pacientul doctorului Ciomu. Dar mai ştii, cu atâţia doctori în ştiinţă militară!

În loc de încheiere:

Prin anii 90 una dintre glumele nesărate cu care erau gratulaţi tanchiştii era: “Mândrii, bravi dar vechi”. Iată că gluma a fost transformată de strategii noştri în renumele “Măndrii, bravi dar … foarte vechi”.

Acest trist episod este de fapt istorioara umilirii unei arme de renume şi prestigiu, tancurile, prin adoptarea unor decizii cel puţin curioase privind decimarea celor mai multe unităţi de tancuri, motivate de transformările geopolitice şi geostrategice contemporane. Dar oare calitatea înzestrării nu ar fi trebuit să compenseze reducerea efectivelor?

RD
05 august 2010

sursa: Observatorul militar nr 31/2010, pg 16

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Doctorul Ciomu şi tancurile”

 1. micutzul says:

  1. Nu se poate pune problema cu asemanarea cu fapta lui Ciomu, fiindca barbatia celor de acum e mica, mica, mica …. si nu mai are rost sa fie taiata.
  2. Si in alte localitati s/au reinfiintat UM .
  3. Se trage concluzia ca au vrut sa scape de noi..
  4. E interesant de aflat , oficial, ce s/a intamplat cu tehnica militara , dar de urmarit fiecare tanc, racheta, lansator, tab, etc…in parte.

  5…..SI CEL MAI IMPORTANT
  DOCTORII DIN ARMATA AR TREBUI SA RESUSCITEZE ARMATA, NU SA SE LAUDE IN CARE E MAI DOCTOR CA ALTUL…..ALTFEL UNIFORMA MILITARA E DOAR UN HALAT.

 2. […] trecute zicea Alex într-un comment că tancurile T-72 sunt scoase la vânzare… Iată că batalionul care a fost dotat cu T-72 se reînfiinţează, sub alt nume şi cu o dotare mai veche probabil cu vreo douăzeci de ani: Nu ştim cine a avut […]

 3. Ochila says:

  Si la Turda s-au desfiintat doua batalioane de tancuri pentru a se reinfiinta ulterior un altul adus de la Bistrita. Seamana parca cu ceea ce invatam pe vremuri la matematica Permutari de n luate cate k, sau kk, ca nu-mi mai aduc aminte exact. Dar simt un iz de fumigena pentru pierdere urmei.