Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

General honoris cauza

Am primit ieri, prin internet, un afiş cu erori impardonabile de exprimare, atribuit unui cetãţean-primar avansat de curând la gradul de general pentru merite….Ei, nu le ştiu eu, dar trebuie sã fi avut el nişte merite, şi încã foarte mari din moment ce au putut acoperi pânã şi prostia de pe afiş. Chestiunea asta mi-a reactualizat un gând.

Omenirea este în pierdere masivã de onorabilitate. Atât de masivã, încât simte singurã cã se dezechilibreazã şi cade într-o parte. In partea din care i-a dispãrut punctul de sprijin dat de onorabilitate. Intr-o încercare disperatã de a se reechilibra, omenirea a inventat titlurile onorifice. Aşa se face cã nu mai existã aproape nimic în ţara asta care sã n-aibã mãcar un preşedinte onorific, dacã nu mai mulţi, şi o cãruţã de membri onorifici. Dar, se pare, aceastã invenţie nu era suficientã. Atunci  s-au inventat titlurile onorifice legate de merite, nu de poziţii. Astfel au apãrut doctorii honoris cauza. Adicã, ei nu sunt “doctori” pe bune ci numai din considerente de onorabilitate li se acordã acest titlu.

Pãi, dacã tot s-a ajuns aici şi dacã tot se fac generali pe bandã rulantã, în dispreţ total faţã de semnificaţia realã a acestui grad şi în dispreţ total faţã de oamenii care dobândesc acest grad profesional pentru merite reale, n-ar fi mai bine sã se inventeze şi “general honoris cauza”? In felul acesta, onorabilitatea s-ar fi aşternut şi peste cei a cãror onorabilitate, deocamdatã, se sprijinã doar în nişte trãdãri politice şi nişte greşeli gramaticale.

Iar chestia asta ar permite şi instituirea gradului de generalissim honoris cauza. Cum…pentru cine!?!

Scris de … Altfel   
Joi, 05 Noiembrie 2009


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “General honoris cauza”

  1. APEVISTUL says:

    Greselile de exprimare nu sunt atat de grave, necunoasterea si prostia sunt .Ex: “COMANDANTUL SUPREM” geoana (gura pacatosului adevar graieste) asa cum reiese din scrisoarea adresata militarilor. Oare de unde au adresele exacte si cunosc si gradele militarilor.La Ministerul Apararii se aude?