Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Generalul (r) Caba a scăpat din nou de puşcărie

CabaÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie (îCCJ) a respins definitiv şi irevocabil plângerea Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj împotriva generalului de brigadă (r) Florian Caba.

Acesta a fost acuzat de către revoluţionari de instigare la omor cu privire la evenimentele sângeroase petrecute la Cluj în ziua de 21 decembrie 1989.

Completul de nouă judecători al îCCJ a respins irevocabil, în data de 7 decembrie, recursul Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj împotriva rezoluţiei procurorilor de la Parchetul General, prin care generalul de brigadă Florian Caba a fost scos de sub urmărirea penală.

“Mai întâi, am atacat rezoluţia la completul de trei judecători al înaltei Curţi. Acolo ne-a fost respinsă, astfel că ne-am adresat completului de nouă judecători. Acesta ne-a dat un răspuns şocant: fapta generalului Caba s-a prescris. Nu-mi vine să cred. Aştept motivarea judecătorilor să văd în baza cărui articol din ce lege au decis asta”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei.

Acesta a precizat că nu se va opri aici şi va ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sentinţa magistraţilor români. “Nu pot să dorm liniştit când ştiu că tocmai cel care a dat ordin să se tragă nu este pedepsit”, a spus Coltor. în 21 decembrie 1989, în Cluj au murit, prin împuşcare, 26 de oameni, iar 53 au fost răniţi.

Care au fost faptele lui Caba

Generalul de brigadă (r) Florian Caba a fost scos de sub urmărire penală prin rezoluţia Secţiei Parchetelor Militare din cadrul îCCJ, în data de 16 septembrie 2008. Principala cauză pentru care a fost cercetat Caba o constituie declaraţiile maiorului Ilie Dicu, fost comandant al dispozitivului amplasat în zona “Metropol-Astoria”, unde au murit patru oameni, iar zece au fost răniţi. Dicu a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor calificat.

El a invocat, în cursul urmării penale, starea de constrângere psihică indusă de ameninţarea exprimată de locotent-colenelul de atunci Caba prin expresia “Dicule, dacă trece cineva de tine, te fac trădător de ţară!”. Procurorii militari au considerat că Florian Caba a folosit expresii dure fiind forţat de împrejurări şi că adresarea către Dicu “nu a avut caracterul unui ordin militar care, în conformitate cu regulamentele militare, se exprimă prin comanda «îţi ordon!»”.

În dosarul Revoluţiei de la Cluj au fost condamnate cinci persoane: generalul colonel Iulian Topliceanu – zece ani de închisoare, colonelul Valeriu Burtea şi maiorul Ioan Cocan – nouă ani de închisoare, maiorul Ilie Dicu, la 15 ani de închisoare, iar fostul prim secretar al PCR Cluj, Ioachim Moga – opt ani de închisoare. Actualmente, doar maiorul llie Dicu se mai află închis la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla.

Caba este un personaj controversat, ascensiunea acestuia de la calificarea de tractorist la cea de general fiind de notorietate. Prin toate funcţiile prin care a trecut a lăsat poveşti de scandal, cazul petrecut la Revoluţie la Cluj fiind expresia caracterului personajului. De altfel numele acestuia a continuat şi după 1989 să fie asociat cu afaceri dubioase legate de hrănirea militarilor, de avansări şi numiri în funcţie la fel de ciudate.

sursa: Ziua de Cluj

Bibliografie selectiva despre Florian Caba:

Dezvaluiri“, Ziua de Cluj, 5.02.1999

Generalul Florian Caba este acuzat de crima si instigare la crima“, Ziua de Cluj, 15.07.1998

Impuscati-i, ca nu-s oameni!“,

Mafia furnizorilor din Armata Română,  Ziarul de Mureş,

Revoluţionarii clujeni cred că doar acarii Păun au fost pedepsiţi , Informaţia.ro 2003,

Generalul Caba reintra in atentia procurorilor , HotNews,

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Generalul (r) Caba a scăpat din nou de puşcărie”

  1. Marlon Juvet says:

    O fi intrat şi ăsta în PD-L, ce vă miraţi atât…

  2. mariusmioc says:

    Cînd şi de către cine a fost avansat Caba la gradul de general?