Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Înzestrarea Armatei între inconştienţă şi neputinţă

Aflat la Bucureşti, directorul şi analistul STRATFOR, George Friedman, a definit (poate mai bine decât orice decident român, sper că nu, şi analist!) problema esenţială de securitate a României: “Ca să fii o naţiune suverană e nevoie să ai controlul asupra suveranităţii, a viitorului tău naţional, a puterii militare şi economice pe care o ai”.

Nu ştiu în ce măsură decidenţii români au aplecat urechea la cele spuse de Friedman. Aceasta, se pare că, unii consilieri “de conjunctură” se străduie să le ofere doar informaţii elogioase. Eu unul, am fost de-a dreptul cutremurat de rezultatul evaluărilor, personale e drept,  făcute asupra criteriilor enunţate de analistul american.

Dacă, în ceea ce priveşte economia, s-ar părea că statul român a renunţat să mai aibă o viziune economică în interes naţional (pe aceleaşi coordonate înscriindu-se şi strategiile guvernamentale privind viitorul naţional), în ceea ce priveşte puterea militară, aceasta părea singura capabilă să mai ofere un sprijin statului în demersurile internaţionale ce le mai întreprindea.

Dar lucrul acesta trebuia, poate, să se schimbe.

Altfel, nu-mi pot explica de ce înzestrarea armatei a rămas o Cenuşăreasă. Chiar dacă motivul invocat este lipsa banilor, fapt cât se poate de adevărat, acest argument păleşte în faţa neputinţei şi stadiului penibil în care a ajuns înzestrarea armatei.

Căci nu poţi fi decât penibil ca stat să ai un singur submarin – şi acela fără acumulatori, neputincios să iasă în larg – să ai fregate cumpărate pe bani grei de la fierul-vechi al britanicilor, să faci misiuni de transport aerian la mii de kilometri cu avioane/avion mai bătrâne ca aviatorii care le pilotează, să defilezi pe sub Arcul de triumf cu transportoare Piranha neoperative, să stai la mila aliaţilor pentru dotarea trupelor care execută misiuni de luptă în Afganistan, iar aviaţia să se “usuce pe picioare” la capăt de pistă aşteptându-şi inplacabilul “ieşit din uz”.

Despre tehnica auto reprezentată cel mai bine de coloanele militare învăluite în fum gros, târându-se anevoie pe şoselele patriei, cu auto-atelierul depanând sau tractând mai mereu căte un vehicul, nu putem decât să spunem că “vremea ei nu a venit”, conform viziunilor de înzestrare. Tancurile, artileria, blindatele au devenit piese de muzeu, bune de instalat în poligoane pentru a marca… “inamicul”.

Ce e mai dureros în tot acest coşmar? Faptul că facilităţile economice care puteau măcar îmbunătăţi această dotare precară, au fost desfiinţate, distruse, ignorate. Că doar nu e de bon ton să creezi facilităţi industriei autohtone de apărare, ci doar vănzătorilor second hand de aiurea!

Cum poţi să susţii un producător român de blindate, cu experienţă de zeci de ani, când e mai uşor să achiziţionezi câteva bucăţi de transportoare făcute într-ul loc, cu turelă din alt loc, cu probleme constructive grave? Cum poţi să susţii re-tehnologizarea unui constructor de avioane de luptă autohton, când mai bine propui achiziţionarea de avioane second hand de aiurea?

Probabil din confortul limuzinelor cu care şefii, şefuleţii şi oamenii acestora îşi poartă dosul ministerial pe poarta de pe strada Izvor, e greu de văzut suferinţa şoferului de DAc căruia i-au plesnit racoardele vechi de la instalaţia de răcire!

Sper, sincer, că ministrul român al Apărării a făcut deplasarea dus-întors în China cu avionul MApN, arătându-le astfel militarilor de a căror soartă zice că se preocupă, respect şi consideraţie. S-ar fi făcut astfel şi o binevenită economie că doar suntem în… criză!

Şi voi încheia tot cu un citat al lui George Friedman: “Nu eşti ascultat cu atenţie în lumea asta dacă nu ai o armată.Sunt două chestiuni: nu poţi ajuta o ţară care se prăbuşeşte într-o săptămână. Şi în al doilea rând, în această lume nimeni nu ajută o ţara care nu se poate ajuta singură. Ideea că germanii vor trimite tinerii să lupte şi să moară în interesul României, nu e raţională. … de fiecare dată când o ţară est-europeană a pariat că o alta nu va fi agresivă, a pierdut.

Dacă îţi construieşti apărarea şi nu sunt agresori, ai irosit ceva bani. Dacă îşi construieşti apărarea şi de aceea nu sunt agresori, nu vei şti niciodată. Dar dacă îşi construieşti apărarea şi vor veni (n.r agresorii), atunci alianţele înseamnă ceva. Nimeni nu îşi va trimite copiii să vă apere. Am doi copii în armata americană: fiica mea a fost în Irak, timp de 25 de luni, fiul meu este în aviaţie. Ei nu vin aici să apere românii”. (HotNews.ro, 17 noiembrie 2010).

În timpul acesta noi găsim explicaţii la… neputinţă.

Raul Dăncuţă

18 noiembrie 2010

InfoMondo Militar

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Înzestrarea Armatei între inconştienţă şi neputinţă”

 1. veteranul says:

  INTRATI PE PETITIEONLINE.RO SI SEMNATI PETITIA “SALVATI ARMATA ROMANIEI”

 2. Alex says:

  Suntem intr-o situatie asemanatoare cu cele din 1916 si 1940 cand la inceputurile razboaielor ne-am trezit in fundu gol. Daca la primul putem spune ca pasarii chioare i-a facut D-zeu cuib si am profitat de victoria Antantei, la cel de-al 2-lea Am pierdut Romania Mare pentru ca nu am fost demni de ea. Din multe privinte insa, situatia este mult mai grava acum. Ne bazam pe NATO, dar daca nevoia o cere ne vand fara nici o grija. “Valoarea unui tratat este egala cu a hartiei pe care este scris”, dupa cum spunea un clasic,mort intr-un bunker din Berlin. Dar probabil la ce popor suntem nici nu meritam mai mult.

 3. Radu says:

  Lecţia directorului STRATFOR pentru decidenţii politico-militari români

  Prezent în România, pentru câteva zile, directorul şi analistul STRATFOR, George Friedman, a oferit un interviu mai larg cotidianului online HotNews, din care vă prezentăm consideraţiile acestuia faţă de puterea militară a României.

  “Nu eşti ascultat cu atenţie în lumea asta dacă nu ai o armată. Veţi zice că e costisitoare. Iar eu vă voi spune să vă uitaţi la secolul trecut: 5% din PIB ar fi o sumă colosală, dar ce aţi fi plătit să evitaţi ruşii şi germanii. Dacă voi credeţi că nu mai există ameninţări şi nu vor mai exista, atunci sunteţi într-o poziţie foarte raţională. Pe de altă parte, trebuie să va gândiţi că în această parte de lume nu a fost un secol fără vreo tragedie. Şi în aceste condiţii 5% nu înseamnă atât de mult.

  Polonia credea în 1939 că are o relaţie cu germanii şi cu ruşii, care a făcut radicala modernizarea armatei sale nenecesară.

  Sunt două chestiuni: nu poţi ajuta o ţară care se prăbuşeşte într-o săptămână. Şi în al doilea rând, în această lume nimeni nu ajută o ţară care nu se poate ajuta singură.

  Ideea că germanii vor trimite tinerii să lupte şi să moară în interesul României nu e raţională. Poţi argumenta că Rusia nu va fi agresivă, poate că nu va fi, dar în trecut, de fiecare dată când o ţară est-europeană a pariat că o alta nu va fi agresivă, a pierdut.

  Dacă iţi construieşti apărarea şi nu sunt agresivi, ai irosit ceva bani. Dacă îşi construieşti apărarea şi de aceea nu sunt agresivi, nu vei şti niciodată. Dar dacă îşi construieşti apărarea şi vor veni, atunci alianţele înseamnă ceva.

  Nimeni nu îşi va trimite copiii să vă apere. Am doi copii în armata americană: fiica mea a fost în Irak, timp de 25 de luni, fiul meu este în aviatie. Ei nu vin aici să apere românii.

  Dacă e în interesul nostru, e o altă problemă. Un lucru asupra căruia trebuie românii, ca o naţiune matură, să îşi pună întrebarea este cum să fac să transform asta în interesul americanilor?”

  În acest timp la Bucureşti decidenţii români se străduie să distrugă şi ce a mai rămas din Armata României: corpul de cadre al acesteia!

  Sursa: HotNews

 4. popescu says:

  intrebarea zilei este : cand organele de justitie din aceasta tara ,au de gand sa treaca masiv si punctual la cercetarea si arestarea deturnatorilor de fonduri ,nu inteleg ,se arata in mass media toate cazurile de coruprie din 1989 si in prezent ,ce asteapta ? Sa fie sesizati ? De catre cine ? Ei,uite in numele poporului meu ,ii sesizez EU -cetateanul roman ,onest si echilibrat …ma auzi justitie romana ? Daca iti faceai treaba ,profesionist si in spiritul si litera legii inca din 1989 ,cu toti hotii ,mafiotii ,afaceristii si gradatii de carton ,Romania nu ajungea azi ,sa fie blamata si refuzata de confratii lor europeni…cred ,ca va veni timpul sa va judece pe voi poporul ,dar nu in sala de judecata si nu cu legea pe care n-o respectati…

 5. popescu says:

  referitor la armata…o armata de mercenari condusa ,culmea ,de un lider politic ,este tot ce putea avea mai rau Romania…,coruptia si dezonoarea cunoaste si aici o ascensiune periculoasa ,pe asa ceva s-a construit armata de dupa 1989 …,uite adevaratele si catastrofalele VULNERABILITATI de care vorbea basescu si camarila lui…

 6. N_V.CINCU says:

  Bine ca din 90 incoa ,te-ai trezit tocmai acum,in 2010 taman in ziua de Craciun!!Pana acum unde ai fost??