Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Lecţia lui Duşa pentru Oprea

Dusa si Oprea. foto cursdeguvernare

Cocoţat pe fotoliul de ministru al Apărării din postura celui mai galonat produs la Armatei României, Oprea Gabriel a dovedit în cei 2 ani de mandat că e o persoană dispusă să folosească instituţia armatei în folos politic.  Recent instalat în palatul diin Dealul Spirii, Mircea Duşa a venit pe un val de neîcredere în randul Armatei, generat în special de lipsa de expertiză în domeniu.  Iată că, la o lună de la investirea ultimului menţionat, putem să facem câteva aprecieri.

La o lună de la investirea sa ca ministru al Apărării, Mircea Duşa arată o preocupare constantă înspre rezolvarea problemelor Armatei, fiind mai puţin dispus ca “şeful” sau, vicepremierul Oprea, în a folosi instituţia in scop pur politic.

Recentul “turneu” al  lui Duşa in garnizoanele ţării nu are rolul propagandistic al activităţilor desfăşurate de Oprea. Pur şi simplu Duşa participă la şedinţele anuale de autoevaluare ale unităţilor şi marilor unităţi, luând astfel contact direct cu instituţia ce o conduce şi mai ales, cu problemele cu care aceasta se confruntă la momentul actual.

Oprea a preferat în schimb întâlniri generate de cedări de ternuri către ministerul doamnei Udrea, sau către autorităţile locale ce se doreau a fi convertite la curentul “progresist” (a se citi al trădătorilor politici n.a.) patronat de el însuşi. Dovadă stau “marile realizări” de pe terenurile cedate de Armată.

Au mai fost şi întâlniri cu rezerviştii si cadrele prin cluburi si cercuri militare, tot cu iz propagandistic si electoral. Mai mult decât atât,  Oprea a preferat să pozeze în bun cunoscător al fenomenului militar ( el fiind în fapt un ofiţer de intendenţă, ieşit si intrat în Armată cand interesul personal i-o cerea, şi obţinând grade prin budoare de partid şi de afaceri).

Deşi moştenirea lui Duşa e grea, venind la minister după doi generali, (ultimul – Dobritoiu – pe bune, celălalt – Oprea – de carton, poziţia lui Duşa e una echilibrată, a omului care ştie ca sunt probleme şi nu are resurse cu ce să le rezolve.

Moştenirea programului de înzestrare cu avioane multirol (pardon, cu F-16) pare să-i dea cele mai mari bătăi de cap. Se pare că a reuşit să deschidă şi alte canale de negociere, şi cu alţi posibili furnizori.

Pare o absurditate, dar îi sugerăm sa adopte calea legală, adică a cererii de oferte şi a transparenţei, conform legislaţiei europene, în spiritul acesteia, nu neapărat în litera ei. Poate găsim şi avioane noi la acelaşi pret, poate găsim şi offset, şi transfer de tehnologie. Cine stie? Cine nu intreabă, nu are de unde să ştie!

În rest, ii dorim succes domnului Duşa, care are o adevărată povară, lăsată de exact şeful său, Oprea, pe care trebuie să o gestioneze. Şi mă refer în special la distrugerea cadrului legislativ care guverna buna funcţionare a armatei: salarizare, evoluţie în carieră, pensionare.

Îi mai sugerăm miniustrului Duşa să nu-i permită acestuia, adică lui Oprea, să se amestece în problemele MApN, lucru care va duce implicit la pierderea credibilităţii sale.

 

RD, InfoMondo Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

112 Responses to “Lecţia lui Duşa pentru Oprea”

 1. karadeniz says:

  O invazie de postări ce îl susțin pe Gabriel Oprea. De ce oare ? De ce vă e frică domnule Oprea? Cum ați avut grijă să rezolvați lucrurile ilegale prin ordine verbale e greu să fiți tras legal la răspundere. Cred că vă e frică de cei care vor fi țapi ispășitori în locul dumneavoastră. În cazul ăsta aveți motiv. Furia acestora poate fi mai rea decât brațul justiției.

 2. Gourkha says:

  Adevarul de care se teme se va vedea, in special, in cele 75 000 de semnaturi ale militarilor activi pentru noua lege a PENSIILOR MILITARE! Maimutoiul va fi astfel anihilat pe veci, exact de cei despre care mintea cu seninatate in extaz basescian sublim, ca le-a facut numai bine! Orice semnatura pe marginea a celui proiect, va fi o palma data de Armata NATO a Romaniei, peste ceafa maimutoiului! Ca sa nu spun ceva mai perves!

 3. KAndK says:

  A fost un ministru foarte bun, respect Oprea.

 4. LICA says:

  Dormiţi liniştiţi, avocatul poporului vegheşte
  5 februarie 2013 Categoria Opinii, Politica 20 afisari Scris de Marin Neacsu

  Exact când trebuia, în plin boom mediatic (a câta oară) pe marginea pensiilor şi promisiunii USL că va reglementa problema pensiilor micşorate prin decizii abuzive, dar şi când ministrul apărării a anunţat că HG-ul pe care îl aşteptau rezerviştii este o cârpeală la care domnia sa nu achiesează, deci în plină bulversare şi certuri şi discuţii între rezervişti, apare pe ecrane o ştire cu un document al Avocatului Poporului înaintat Parlamentului.
  Foc. Toată lumea a luat foc, ştiriştii au prezentat repede noutatea: „În prima sa intervenţie publică, noul Avocat al Poporului cere parlamentarilor să revizuiască legislaţia prin care au fost eliminate pensiile de serviciu pentru categoriile speciale.” Toată lumea neştiind şi până să ia la cunoştinţă de conţinutul documentului a sărit să aplaude iar rezerviştii au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de picior, gata, se revine la pensiile ocupaţionale, ne recâştigăm drepturile. Eu zic cum spunea bâtica, adică mama lui bunica, „un bob zăbavă”.
  Hai să nu sărim ca sâmburii din lubeniţă şi să vedem ce a spus şi apoi ce e de făcut. Dar mai întâi să vedem ce înseamnă pensii speciale:
  1. Există pensiile speciale care existau înainte în cadrul pensiilor care se plăteau din fondul de pensii şi asigurări sociale şi care cuprindea:
  • • pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;
  • • pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular;
  • • pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari;
  • • pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor;
  • • pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă;
  • pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi.
  2.Pensiile militare de stat, pensiile de stat ale poliţiştilor si ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor. Acestea erau plătite din bugetele ministerelor respective şi nu din bugetul asigurărilor sociale.
  Aceste două tipuri de pensii sunt considerate sau înţelese ca pensii speciale dar trebuie făcută o precizare şi anume aceea că cel de-al doilea tip, cel al militarilor şi poliţiştilor era acordat în baza unei legi speciale, care a fost anulată şi la ora aceasta militarii şi poliţiştii au fost integraţi în sistemul unitar sau mai bine zis UNIC de pensii, mâncând toţi banii din fondul de asigurări sociale deşi nu au contribuit la el. Ceilalţi, respectiv parlamentarii, magistraţii personalul Curţii de Conturi, beneficiază în continuare de pensii speciale în cadrul sistemului Unic de pensii. De ce ? Simplu, pentru că ei au făcut legea şi au făcut-o, votat-o şi aplicat-o cum le-a plăcut lor.
  Acuma în plin re-scandal pe tema pensiilor militarilor, când Ponta este strâns cu uşa de cei cărora le-a promis că le rezolvă nedreptăţile guvernului Boc, PRIN ÎNCĂLCAREA UNOR PRINCIPII DE DREPT la aplicarea legii Unitare a Pensiilor, dar legat de mâini şi de picioare de bugetul pe care îl are la dispoziţie, încearcă să o dea cotită răspunde în doi peri când este întrebat de repararea nedreptăţilor, iar ministrul apărării strâns cu uşa e nevoit să accepte că nu există nici un gând cu o Hotărâre de guvern reparatorie. De aici un posibil scandal şi mişcări de stradă ale rezerviştilor atât din apărare cât şi din interne. La interne se mai adaugă şi problemele pe care le are cu cei disponibilizaţi, cu neacordarea unor drepturi şi restanţe, cu problemele cu promoţiile neîncadrate. Urâtă treabă. Şi atunci s-a gândit domnul Ponta să mai dea un pic de lucru presei şi pensionarilor militari scoţând la înaintare Avocatul Poporului care apare brusc cu un document care se vrea incendiar dar este de fapt apă de ploaie. Oare de când lucrează la el şi de ce nu s-a auzit până acuma ? Este cumva soluţia de avarie? În primul rând pentru că vorbeşte despre pensii speciale, fără a specifica însă la care anume se referă. În materialul prezentat nu spune ce înţelege prin pensii speciale, deşi le menţionează pe toata la grămadă. Uită, sau poate nu vrea să înţeleagă că militarii nu au avut pensii speciale cum au magistraţii şi parlamentarii, militarii au avut o lege specială a pensiilor, iar acum sunt trecuţi cu valize şi gamele la fondul de pensii naţional fără nimic special.
  În al doilea rând deşi în materialul prezentat domnul Avocat al Poporului, pe care eu l-aş numi Avocatul lui Ponta, aduce în discuţie o serie de aspecte corecte şi convingătoare ca o pledoarie pentru revenirea militarilor la un sistem de pensii ocupaţionale sau pensii militare de serviciu, arătând chiar că legea unitară a pensiilor pe lângă faptul că este neconstituţională, a încălcat principii de drept şi a fost aplicată haotic, preferenţial, discriminator, chiar ilegal, modul în care se termină este pur şi simplu diabolic.
  După ce în material chiar domnia sa specifică faptul că o lege nu se aplică retroactiv şi că un drept câştigat nu poate fi luat şi chiar mai mult, că în cazul recalculării pensiilor trebuie să se păstreze cuantumul cel mai favorabil, conform legislaţiei şi Deciziei CCR nr. 872/2010 care spune explicit că „dacă, prin reaşezarea sistemului de calcul al pensiei în sensul arătat mai sus, rezultă un cuantum mai mic al acesteia, statul este obligat să adopte reglementări similare art.180 alin.(7) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.140 din 1 aprilie 2000, şi anume să menţină în plată cuantumul pensiei stabilit potrivit reglementărilor anterior în vigoare dacă acesta este mai avantajos”, la sfârşitul documentului, propunerile sale sunt incredibile:
  „Propuneri privind Legea nr. 119/2010:
  – Completarea dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 119/2010 cu două noi alineate, (4) şi (5), având următorul conţinut:
  “Alin. (4) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit dispoziţiilor prezentei legi nu poate reprezenta mai puţin de 50 % din cuantumul pensiilor aflate în plată.”
  “Alin. (5) Drepturile de pensii revizuite potrivit alin. (4) se cuvin astfel de la data de 1 ianuarie 2011.”
  Cu alte cuvinte, adio dar rămân cu tine , sau cum spunea Eminescu , „ îmi eşti drag din cale-afară, dar obraznic uneori”
  Şi mai propune domnia sa, că dacă vrem pensii speciale, să beneficiem şi de impozitări speciale de până la 50%. Ei ce spuneţi, nu e aşa că ne iubeşte? Cu alte cuvinte acum am pensie de 2000 de lei în condiţiile legii 263 iar dacă voi reveni la vechea militară să zicem de 3000, mi se va impozita cu 50% deci voi lua 1500. Frumoasă afacere domnule avocat. Tentant nu ? In felul acesta vom îngroşa cu toţii rândurile simpatizanţilor lui Putin şi vom deveni concetăţeni ai lui Depardieu, pentru că guvernul îi ocroteşte pe alde Căşuneanu şi Popoviciu, dar îi beleşte pe cei care au lucrat cinstit.
  Deci domnia sa nu este de acord cu aplicarea Legii 263 pe care o consideră ilegală, dar propune milostiv ca dacă se ia din pensie prin recalculare, să nu se ia mai mult de 50% din pensie. Are el ce are cu 50%. Deci singura deosebire dintre el şi Boc e de procentaj, că în rest, principiile nu contează, sunt folosite ca gargară. Aloooooooooooooooooooooooooo, DOMNUL AVOCAT, AL CUI SPUNEAŢI CĂ SUNTEŢI?
  Un alt aspect interesant este acela că domnul avocat s-a adresat Parlamentului, şi nu CCR aşa cum ar fi fost nu normal ci necesar dacă ar fi dorit să schimbe ceva. Parlamentul nu poate amenda legea pensiilor, acest lucru îl poate face CCR deci „plângerea” domnului avocat este nu numai inutilă dar şi păguboasă, pentru că practic nu face altceva decât să dea speranţe inutile pensionarilor loviţi de L263, atâta vreme cât Parlamentul nu poate schimba/ anula legea pe care avocatul o consideră aşa că vrea el, neconstituţională. Dimpotrivă, documentul va da naştere doar la discuţii sterile inutile care practic vor lungi boala, dar nu vor rezolva nimic sau după propunerile făcute nimic bun pentru pensionari, doar abureli în genul celor primite până la alegeri. Practic intervenţia domniei sale face doar cercuri , având un singur scop şi efect: Va ţine pensionarii militari în bancă, în speranţa că se va rezolva ceva, vor fi liniştiţi, văzând că „uite, se mişcă ceva, se discută în parlament” Atâta vreme cât ministrul apărării a spus că nu face cârpeli, iar Parlamentul nu poate anula legea decât dacă vine cu una nouă care să o înlocuiască, intervenţia domnului avocat este doar gargară, abureli, practic intervenţia sa e făcută fără o finalitate. Probabil că va intra la discuţie în comisii şi va fi discutată şi va fi discutată şi va fi discutată, până când pensionarii plictisiţi vor ieşi din sistem pe cale naturală.
  Aşa că nu mai speraţi şi nu mai discutaţi pe un subiect născut mort. Hai la alba neagra, avem mai multe şanse acolo!!!!!
  Iata documentul integral
  http://www.ziuaveche.ro/wp-content/uploads/2013/02/Avocatul-Poporului-Raport-special-pensii-serviciu-ianuarie-2013.pdf

 5. Leo says:

  Tata e pensioar militar. Si lui i-a crescut pensia. Nu stiu cum e Oprea ca politician, dar omul si-a tinut cuvantul. Spre deosebire de toti papagalii care se bat cu pumnul in piept, a fost singurul care a facut ceva pentru oameni. Si pensionarii militari stiu asta.

 6. Dr .House says:

  Traiasca domnul Oprea – singurul care a facut..etc ..etc…

 7. gigimarga says:

  Escrocii care s-au bucurat că le-au crescut pensiile nemeritat au început să le tremure izmenele fiindcă au tras sfori la DFC să le bage sporuri şi grupe la greu ca să o ducă binei ei şi nepoţii lor de acum încolo 100 de ani! La amărâţii care au piedut la pensie fiindcă iubesc mai presus de orice adevărul şi nu-l au pe naşul comun în suflet nu s-au gândit! Îi învit să-şi organizeze şi ei un sindicat şi să lupte împotriva şmecheriilor!

 8. anonim says:

  @Lica
  Analiza pertinenta. Concluzia cu alba-neagra e in stil autohton si ar trebui sa ne desprindem de el. E un pas facut, inca nu-i stim exact dedesupturile, dar poate fi exploatat….invinge dusmanul cu armele lui!!!

 9. Ionel N. says:

  Leo,
  Si tatal ficei mele a fost militar.Lui i s-a micsorat pensia.Nu stiu cum este Oprea ca om, dar nu si-a tinut cuvantul! Nu este nici o deosebire intre politicienii romani!Toate numai pentru ei! Si pensionarii militari cu pensia scazuta stiu asta!

 10. Ionel N. says:

  Da ce, a decedat cumva?

 11. tuku says:

  Leo
  – Daca lui taicatu Oprea i-a marit pensia pe nedrept – inseamna ca a facut un lucru bun ? Pupa-L in ……. daca tot … esti pupincurist !

 12. anonim teo says:

  Deocamdata nu sunt in stare, specialistii din M.Ap.N. , sa solutioneze contestatiile depuse in ianuarie 2012 si dau raspunsuri hilare inclusiv pe site-urile lor: scuza nerezolvării acestora de catre Comisia de Contestatii (CC) ar fi existenta a 25.000 (!!) de contestatii (cica ar fi multe mii ramase din 2011!ne cred prosti), din care cei 3 amarati de membri ai CC (atati au mai ramas, dar desi efectivele sunt mici au fost trecute direct in subordinea ministrului-saracul cu ce a gresit sa primeasca si aceasta sarcina?!) ar fi solutionat vreo 2600! Deci, ramanand in aceasta formula, le-ar trebui circa 10 ani sa le rezolve pe toate!! Pana atunci murim cu totii si guvernul scapa de o problema sacaitoare! Lasand gluma la oparte observam ca incet, incet Guvernul devine mitoman ca si premierul.Asa ca cel mai bine pentru sanatatea mintala ar fi sa nu-i mai bagam in seama.Daca nu se vor trezi vor muri singuri pe limba lor.
  PS Mircea Dusa i-a obligat totusi (la memoriu meu adresat ministrului) pe cei 3 subordonati ai lui din CC sa-mi raspunda la contestatii si acestia au facut în 3 zile (ordinul se executa…) ce n-au reusit în 12 luni: mi-au raspuns, respingandu-mi, suparati (ca au fost desigur admonetati de sef), contestatia evident superficial, tardiv si netemainic, motiv pentru care m-au si trimis la Tribunal daca vreau sa contest hotararea lor (ca sa mai treaca timpul si sa mai cheltui niste bani daca am indraznit sa le tulbur linistea. Ne luptam cu morile de vant dar alta solutie nu avem:daca incetezi sa lupti intervine moartea psihica si poate sistemul ticalosit asta isi doreste.Sa nu le dam satisfactie!