Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Lupta MApN cu zăpada. Sau de la lopată la Spartan

Militari români dezăpeziond un drum în judeţul Tulcea foto www.mapn.ro

8.000 de militari au stat zilele acestea cu arma, mă scuzaţi cu lopata la picior gata pentru a interveni, la solicitare, pentru intervenţia în zonele afectate de căderile de zăpadă şi mai ales de viscol. Acţiunea s-a concentrat pe zona Bărăganului şi a Luncii Siretului zonă cunoscută pentru efectele dezastruoase pe care le provoacă istoricul Crivăţ.

MApN a ţinut să înformeze oportun despre acţiunile specifice executate de militarii Armatei Române în folosul sinistraţilor din localităţile blocate de troienele de zăpadă.

Prima concluzie e că totul s-a desfăşurat la ordinul direct al ministrului Apărării. El a fost prezent peste tot şi în toate. E

Primul ministru, ministrul Transporturilor şi ministrul Apărării supraveghind dezăpezirea autostrăzii... la lopată foto wwwmapn.ro

drept că pe teren doar când primul ministru, fost şi actual, s-au deplasat şi ei. În rest a preferat să stea la căldură şi să savureze comunicatele elogioase.

Ce s-a putut observa

Lopata a fost principalul instrument al militarului român în lupta pentru salvarea sinistraţilor şi uneori a maşinilor unor orientaţi ai vremilor ce le trăim. Păcat că uneori comandanţii au cedat presiunilor unora şi altora şi au trimis militarii cu lopeţi să dezăpezească trotuare şi maşini private prin localităţi, sau să particpe alături de politicieni în căutare de succes media la dezăpezirea unor vehicule abandonate (vezi când primul ministru Boc dezăpezea o maşină de teren lovită şi abandonată, însoţit cu voioşie de câţiva militari şi sub privirile uimite ale ministrului de la Apărare).

La cele câteva mii de lopeţi s-au adăugat câteva sute de camioane DAC, 665 sau 10215, cel din urmă el însuşi un pericol pentru deplasarea pe drumuri înzăpezite.

Blindatele, pe şenile sau roţi, s-au mulţumit să stea ferite de camerele de luat vederi lucru care ne duce cu gândul la faptul că nu prea au fost prezente.

Să fie de vină vechimea şi starea de întreţinere în care se află? Nu ştiu! Ştiu, din proprie experienţă, că cele pe şenile ar fi fost eficiente în multe situaţii.

De apreciat a fost însă intervenţia Aviaţiei

C27 J Spartan

Elicopterele IAR 330 Puma şi avioanele Spartan C-27J Spartan dar şi bătrânul C-130 Hercules au fost aportul de calitate adus de Armată intervenţiei. Ele au evacuat persoane dar au şi făcut aprovizionarea în zonele greu accesibile. Mai mult, Spartan-ele au forţat limita executând numeroaase zboruri în timp scurt pe piste înzăpezite sau chiar îngheţate, e drept pentru a duce ajutoarele alimentare colectate în general tot de Armată. Nu ştiu dacă sutele de tone de alimente repezentau o urgenţă atât de mare încât să oblige Spartan-ele să zboare în condiţii grele, mai ales că drumurile la nivel naţional erau dezăpezite, dar cert este că avioanle şi-au demonstrat potenţialul, calităţile incontestabile ale tehnicii şi personalului şi mai ales justeţea investiţiei în ele.

Unităţile de geniu marile absente

Cândva unităţi de elită a Armatei României, unităţile de geniu au cunoscut în epoca, reducerii, reconstrucţiei şi

Unul din puţinele utilaje ale geniştilor văzute zilele acestea foto www.mapn.ro

reformării Armatei (fiecare a botezat etapa probabil după lucrarea de doctorat făcută n.a.), o dramatică … desfiinţare. Din păcate fără a ţine cont de specificul naţional şi starea deplorabilă în care se află infrastructura esenţială din România. E drept când apare o situaţie critică, geniştii sunt chemaţi primii, că de, ne-am obişnuit ca ei să rezolve urgent ceea ce constructorii nu sunt în stare să facă: vezi intervenţiile de pe Valea Oltului, podurile mobile instalate pe Mureş, Siret, Suceava, intervenţia la inundaţii şi câte şi mai câte intervenţii. Cândva constructori ai Transfăgărăşanului, geniştii au rămas o palidă amintire a armei super dotate din anii anteriori. Intervenţia de acum a confirmat că arma geniu a rămas doar pentru misiuni specifice fără să mai poată susţine eficient statul în caz de criză ca şi cea despre care vorbim.

Ar trebui totuşi spus că lopata folosită la dezăpezire face parte tot din “arsenalul” armei geniu.

În loc de concluzii

Tehnica cu care Armata a intervenit confirmă, dacă mai era cazul, că investiţia în lucruri de calitate se justifică.

Coloana de autocamioane DAC foto www.mapn.ro

Deşi bătrâne, din anii 80, DAC-urile, în special DAc-ul 665, au rămas acelaşi vehicule de încredere cu toate că starea lor e mai mult decât jalnică. Probabil niciun transportator nu ar mai apela la serviciile acestora iar imaginea lor fumegând sau oprite pe marginea drumurilor nu inspiră cea mai mare încredere. Cu toate acestea ele şi-au făcut datoria.

Poate decidenţii vor gândi că trebuie înlocuite cu ceva iar constructorii locali, acum în parte retehnologizaţi, aşteaptă comenzi. Că doar nu o să se cumpere maşini din import după exemplul maşinilor oficialilor din minister, fără suport tehnic, când acelaşi lucru poate fi cumpărat de pe piaţa locală, lucru care ar putea duce şi la o mai bună mentenanţă. Vezi situaţia chiar a DAC-urilor.

IAR 330, achiziţionate noi, dar dispunând şi de o eficientă linie de producţie şi de asigurare tehnică, şi-au dovedit

IAR 330 Puma in ajutorul sinistratilor foto www.mapn.ro

eficienţa chiar dacă au şi ele 30 de ani vechime. E bună lecţia. Iei ceva nou, ai şi parte din producţie în ţară şi poţi să le exploatezi mult şi bine.

C-27J Spartan, şi-a dovedit cu ocazia aceasta justeţea investiţiei, cu toate că nu e american. Rămâne de văzut în ce măsură specialiştii noştri vor reuşi să întreţină eficient aeronavele intrate deja în exploatare.

Dacă ar fi ceva de învăţat, dincolo de comunicarea excepţioanlă făcută de Direcţia Informare şi Relaţii Publice (păcat că a trebui să plaseze numele ministrului în fiecare comunicat), ar fi cele legate de dotare.

Decidenţii ar trebui convinşi de utilitatea unităţilor de geniu, întărirea şi înzestrarea acestora. Expemplul american unde Corpul Geniştilor este responsabil pentru lupta împotriva calamităţilor naturale ar trebui implementat şi la noi. E păcat să ţi o armă de elită, care se instruieşte muncind, să stea să vegeteze.

Ar mai fi de adus în dezbaterea publică necesitatea înfiinţării unei Gărzi Naţionale, care să preia în astfel de situaţii sarcini de la unităţile active. Cu o armată de 65.000 de militari, un sfert din ei în serviciu de luptă, pază sau interior, nu mai poţi să faci faţă indeplinirii cu succes a misiunilor constituţionale. Cele câteva zeci de mii de rezervişti vegetează, iar alţii care să-i înlocuiască nu se întrevăd.

Despre dotarea Armatei în general ar fi multe de spus. Lopata nu mai poate suplini vola sau freza, DAC-ul camionul şi avionul vechi pe cel nou. Dacă nu vom deshide un program naţional de înzestrare, cel puţin la nivelul tehnicii care nu încorporează înaltă tehnologie, parcurile de tehnică ale unităţilor militare vor deveni în câţiva ani muzeze în aer liber sau în caz fericit în remize acoperite.

În final nu pot decât să-i felicit pe toţi cei care au participat direct la operaţiuni, stând în frig, riscându-şi chiar şi viaţa. Pe cei care au condus de prin birouri călduţe operaţinile le reamintesc că şi-au făcut doar datoria, nimic mai mult. Armata a primit BRAVO din partea societăţii civile pentru acţiunile primilor. Deci şi recompensele ar trebui să meargă tot spre primii.

O felicitare suplimentară se îndreaptă spre piloţii de pe Spartane şi IAR 330.

Felicitări militari ai Armatei Române pentru modul vostru de implicare.

Raul Dăncuţă, InfoMondo Militar

raul.dancuta@infomondo.ro

18 februarie 2012

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Lupta MApN cu zăpada. Sau de la lopată la Spartan”

 1. deniel says:

  sa nu uitam de Remorcherul maritim de salvare Grozavul care a excutat o misiune de intervenţie pentru spargerea gheţii pe canalul Sulina timp de 12 zile !!!

 2. De la tara says:

  ,,Cele câteva zeci de mii de rezervişti vegetează, iar alţii care să-i înlocuiască nu se întrevăd.”
  Eu nu vegetez. Ma doare undeva de obligatiile militare, ca si de cei care m-au adus in situatia de fost rezervist, asistat social, pensionar civil.
  Casa mea este deszapezita, eu sunt bine. De ce apelati la mine? Ce sa fac? Sa fiu mobilizat sa dau zapada in locul companiilor care au luat banii cu complicitatea celor de la guvern? Sa fiu patriot si sa-mi las familia, ca dealtfel in toti anii de activitate, si sa-i salvez pe altii si apoi sa fiu ponegrit, hulit, etichetat,,nesimtit”, cu drepturi diminuate, hartuit, restrictionat? inclusiv de societatea civila?
  NICIODATA ! Nu vreau ajutorul nimanui si nu-l dau nimanui!

 3. Privitor says:

  Romania a ramas tara lui HEIRUP la obligatii si tara gastii / haitei/ famigliei la impartit si sifonat banii publici, demnitati si grade. Pacat de exploatarea militarilor, intru emfaza politicului “maresal” – presedintele partidului / famiglia tradatori (santajati si cumparati) – cu atitudine de corb firoscos (in realitate o curca beata-cu mari sanse sa devina doar una oparita) si servirea ascensiunii politice a gastii “progresiste” in servirea piratului (anti)national, militari, care dupa ce vor fi exploatati si folositi, vor intra cu succes in categoria “nesimtitilor” consumatori sudorii poporului (macar asa pentru campanie electorala).

 4. ursu says:

  Subscriu intru-totul la ceea ce spui! Dupa ce si-au batut joc de noi, mai vor si ajutor! Mai ales la orase, unde lenea zace in fundul putorilor. Aduceti-va aminte de inundatiile de acu 2 ani; militarii se chinuiau sa salveze bunurile celor care stateau la circiuma. Imaginile alea au facut inconjorul lumii. Uitati-va la trotuarele cu ghiata din fata blocurilor pe care nimeni nu le curata! Eu mi-am curatat trotuarul din fata casei, ba mai mult mi-am scos tractorul si-am dezapezit pentru vecini, o portiune dintr-o straduta, fara sa cer un leu cuiva. Asta pt. ca pe acea strada locuiau oameni batrini si neputinciosi. Ce vor de la noi? Sunt atit de nesimtiti cei de la guvernare cit si cei ce conduc pe plan local, incit aplica (cu succes) dictonul ” si f…t si cu banii luati”. De ce mai platim taxe si impozite oare, numai ca escrocii care ne conduc sa-si umple buzunarele?

 5. Patrik says:

  Tantalaule….vezi daca nu asculti sfaturile competente!! Tu trebuia sa dormi in vizuina rapciugosule nu sa stai cocotat pe…tractor!!