Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Mai există vreo diferenţă între Armată şi UNPR ?

colaj foto preluat de pe spunesitu.adevarul.ro

Despre marele arendaş al judeţului Ilfov nu va scrie niciodată www.mapn.ro, un site care, prin excelenţă, ţine loc şi de site al Armatei Române. Un site care a avut doar câţiva ani de „linişte”. De vreo 2 ani el este dedicat doar glorificării „ministrului” Gabi Oprea: un fel de Stănică Raţiu al politicii româneşti !

Dacă veţi privi situl Armatei (www.mapn.ro), practic activitatea Armatei nu mai există, ci doar activitatea lui Gabi Oprea. Toate tăierile de panglici (pamblici) îi sunt dedicate (doar este bun prieten de familie cu Elena şi Cocoş!), toate deplasările din teritoriu au diverse texte omagiale.  Din acest punct de vedere, dacă înlăturăm retorica nord-coreeană, vizitele lui Oprea din teritoriu respectă aceeaşi matrice: darea şi primirea Onorului, poza de grup, pupăturile cu colegii intendenţi, sfaturile nepreţuite (dar foarte „preşuite” de nişte generali care erau deja generali când Gabi era doar căpitan), iar mai apoi întâlnirea UNPR de la Casa Armatei sau la altă cârciumă „agreată”!

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 1 din 06.01.2012
Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a participat vineri, 6 ianuarie, la Iaşi, la ceremonia organizată cu ocazia sărbătoririi a 135 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt”.

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 136 din 29.12.2011
Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a dispus acordarea unui nou ajutor umanitar persoanelor asistate social din tabăra Valea Screzii, judeţul Prahova, constând în pături, articole de îmbrăcăminte, medicamente, apă minerală, produse şi preparate alimentare pentru aproximativ 400 de persoane.

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 135 din 16.12.2011
Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a participat vineri, 16 decembrie, la Serbarea Pomului de Crăciun, organizată la sediul M.Ap.N. pentru copiii eroilor Armatei României căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi în misiuni de instruire pe teritoriul naţional, precum şi pentru copiii militarilor răniţi în timpul îndeplinirii unor misiuni în ţară sau în operaţii internaţionale.

Marinarii halucinanţi de la DIRP

Eu nu îmi dau seama cum de au ajuns la DIRP atât de mulţi marinari. Probabil că este fie o reminiscenţă a „vechiului regim”, atunci când altă „plastilină” vocaţională, Amiralul Marin, conducea SMG-ul fie este o „supuşenie” antepronunţată pentru fosta meserie a preşedintelui Băsescu. Atât de conştiincioşi sunt, atâta conştiinţă politică au, încât îi poţi câteodată bănui chiar de masochism profesional.
La etajul III/Corp central şi la etajul I/A se întâmplă acelaşi „ceva”.  Iar acest ceva se traduce într-o „furie” pro-uneperistă pe care nu cred că am mai sesizat-o noi, cei care am mai prins pe vechii secretari de partid în 1989: „cine nu e cu noi este împotriva noastră!”
Mă uitam alaltăieri pe la etajul IV/M-100 cu câtă ură mă privea cineva căruia încercam să-i explic ceva din viaţa politică externă a M-100: „nimeni nu te ascultă, toţi stau smirna şi tremură  pentru funcţia lor”. Uniforma de marină deja este etalonul pupin-doctrinismului şi deja este un semn de „înalt respect”!
Frazeologia partidului unic comunist a fost înlocuită cu frazeologia intendento-marinărească. În acelaşi timp marinarii de la navele de luptă nu găsesc banii necesari ca să-şi asigure motorina necesară exerciţiilor pe mare!

Frica şi paranoia

Marinarii au trăit mereu cu nemulţumirea strategică a faptului că doar tanchiştii ajung „şefi” la Armată. Puţinele cazuri în care „albaştrii” au avut ceva de spus în Armată, au fost fie atunci când s-au remarcat pe direcţia informaţiilor militare, fie atunci când s-au fidelizat (personal) cu anumite elemente personale ale familiei Ceauşescu (şi aici facem aluzie la Amiralul Ang(h)elescu, fidel pudel de casă al Elenei Ceauşescu, Amiral care a oferit ţării progenituri care, după 1990, au ajuns şi generali şi pe care voi îi şi cunoaşteţi!).
Alte variante în care marinarii au putut ajunge la vârful comenzii noi nu cunoaştem. Doar dacă nu vom vorbi cumva despre tânărul de 30 de ani care a primit, fără niciun fel de experienţă,  comanda navei Argeş, dar asta este altă poveste ! Şi nu deoarece ne-ar fi oarece frică, aşa cum le este foştilor lui colegi, dar spaţiul editorial nu ne permite să „tipărim” toate angoasele  şi trăirile autorităţilor franceze portuare din Rouen confruntate cu incendierea a 37 de nave, incendiere pe care „neutrul” nostru preşedinte o şi recunoştea în 1998 (vezi interviul din 28 iunie 1998, Prima TV!)

La 1862, la prima inspecţie a Corpurilor Reunite ale Moldovei şi Valahiei, Prinţul Alexandru I (Ioan Cuza) îl întreba pe Ştirbei: „Cum se face că spatele (Intendenţa, n.n.) are uniforme mai curate decât Infanteria”? O întrebare care ne bântuie şi astăzi! Cum se face că Intendenţa a produs mai mulţi generali şi mai mulţi miniştri decât Infanteria? Este dubios, dar doar Armata Română rămâneîn Analele Istoriei Militare pentru acest lucru !
Revin mereu la aceeaşi întrebare. Acum 10 ani fostul meu comandant de Divizie, devenit locţiitor al şefului SMG, generalul T.Costache construise un model comportamental pentru ofiţerii de stat major după care s-a retras discret. La fel cum a făcut-o şi generalul Barangă, fostul meu comandant de regiment. Ambii şi-au recunoscut tacit greşelile de obedienţă politică ante-revoluţionară !
Când şi le vor recunoaşte şi Amiralii „de marină” dar, mai ales, când îşi vor da seama  colegii mei că greşesc  amplificând nişte lupte politice doar din prisma unei culori a uniformei care nici măcar nu le este familiară?

 

de Petrică Toma

    P.S. Voi repeta „obsesiv” aceleaşi întrebări: Ce mai face Adela Popescu? Cum mai controlează ea „politica de comunicare”? Câţi subofiţeri au fost avansaţi la gradul de colonel şi câţi sunt şefi de filiale judeţene UNPR? Câte deconturi au fost semnate la etajul IV/M-100 şi plătite la Parter/Intrarea A1 sau A2 pentru acţiuniile electorale ale UNPR ? Dar, mai ales, când va merge şi ministrul nostru la vreo reuniune NATO? Nu de alta,  dar o  să creadă ăia dela NATO că noi nu avem ministru şi că suntem în vreo criză guvernamentală! (sic!). Sau domnul ministru ştie să vorbească doar limba „intendentă” şi nu limba engleză ? Deci, în principal  ne interesează secretarul UNPR, Adela Popescu! Mai apoi reusrsele cheltuite şi, la urmă, dacă se poate, ce face ministrul !

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

14 Responses to “Mai există vreo diferenţă între Armată şi UNPR ?”

 1. iceparu says:

  Mai deunazi am intalnit un lt.col.,rezervist,mandru nevoie mare ca ,el a pus bazele organizatiei unpr in judet si vezi doamne l-a chemat oprea in biroul de la minister si au stat ei impreuna la tetatet.Si ce sa vezi.dupa nu mult timp,un senator de la psd,detronat,s-a vopsit unpr-ist.Si uite asa a sburat functia de presedinte filiala unpr.Domnul lt.col.a mai luat o cisma in cur ca de o cisma in cur inseamna in pas inainte,nu?

 2. TUKU says:

  - exista deosebire – se selecteaza pupincuristii de restul armatei !

 3. ovidiu firoiu says:

  am intrat si pe site…mare dreptate aveti…am invazut insa ceva ce mi-a placut…eroii nu mor niciodata…nu pot decat sa -i felicit ca au avut aceasta idee. //cat despre comunicate..nu are sens sa comentez.

 4. Titus Peacemaker Twister says:

  MI-E SCÂRBĂ SĂ MAI COMENTEZ… MĂ CAC ÎN CAPUL LOR DE IZMĂNARI…

 5. iceparu says:

  Idem.Aprob fara rezerve.

 6. Tunarul says:

  Astăzi, 12.01.2012, am fost sunat de la Centrul Județean UNPR Argeș, pentru a da detalii despre cariera mea, și mai ales despre modul cum am trecut în rezervă. Motivația susținută de către persoana care m-a sunat a fost aceea că, în urma datelor pe care le voi prezenta, poate se vor găsi posibilități ca pensia mea să revină la valoarea inițială.
  I-am comunicat mesagerului că toate datele de care au nevoie sunt în “grădina” MApN, că nu mai am încredere în propagandă, că eu, de bună credință, am transmis la data de 06.12.2010 adeverințe cu veniturile obținute, inclusiv după trecerea în rezervă, dar că le-au ignorat. Cei de la casa de pensii au făcut tot posibilul să nu-mi întroducă veniturile în baza de date, mai mul, deși

 7. Tunarul says:

  eu am predat documentele pe bază de semnătură. Mi-au mai cerut să nu depun contestația la decizia de pensie decât după ce vor analiza din nou datele. Le-am comunicat căam contestat decizia și că-mi voi căuta dreptatea în instanță. Cred că nu sunt singurul caz. aștept alte vești, poate chiar și sugestii.
  Vă mulțumesc! Scuze pentru greșeala separării comentariului: Să avem puterea să trecem peste necazuri.

 8. TUKU says:

  - sa inteleg din ce spui tu ca… pensia a devenit o modalitate de negot ? in viziunea lor !

 9. iceparu says:

  Se pare ca da.
  Romania a progresat.Cuantumul pensiei mele din ianuarie 2008 este cu putin mai mare decat cel din ianuarie 2011.
  Promit sub juramant ca nu voi precupeti nimic chiar de voi manca buruieni ca pdl+unpr+ udmr sa nu ajunga la putere.Jur.

 10. Radu says:

  Excelent articolul! Folosirea armatei in scop de imagine personala si utilizarea intregului minister in scopuri de imagine politica. Biroului de Presa al MApN i se spune acum Biroul de Presa al lui Oprea.
  Recomand despre marinari si http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/romania-lui-ataturk-politica-strutului-la-m100-62968.html

 11. indisciplinatu says:

  Sa nu cumva sa faci treaba asta,…iei teapa…ramai cu decizia definitiva!!!!

 12. seb says:

  Oameni buni – am vazut declaratia de avere a domnului ministru Gabriel Oprea – criminal. Dezastru national. Ce pot spune – un om care castiga 15,000 euro pe an sa stranga atata avere – fara cuvinte. Ar trebui sa fie judecat – legea 18 reintrodusa, si confiscata 90% din avere – daca facem asta pentru 5000 de “tunari” ai tarii am strange ceva bani. Unde e Uniunea Europeana – nici cu un job in parlamentul european nu poti acumula atat de multa avere chiar daca reinvestesti toti banii – matematica simpla. Sunt scarbit cata hotie pe fata si chiar sfidare cu aceasta declaratie de avere – ce de mai tunuri frate. Sanatate!

 13. MISCAREA ROMANIA PENTRU ROMANI says:

  MISCAREA ROMANIA PENTRU ROMANI
  – COMUNICAT DE PRESA-
  Romania se afla astazi in fata unor provocari deosebit de periculoase care ii pun in pericol insari existenta sa. Veleitari si oportunisti se adauga tot mai insistent “cotului cu solisti interni si externi” care vor sa ne cante prohodul.
  Au aparut si apar ca ciupercile dupa ploaie tot felul de comisii, consilii, federatii sau confederatii ce-si aroga reprezentarea unica a societatii civile. Vechile sloganuri comuniste “Cine nu este cu noi este impotriva noastra”, “ dai in mine dai in fabric si uzine”, “numai noi suntem in masura sa organizam societatea romaneasca”
  IN ACESTE CONDITII SE IMPUNE NECESITATEA UNEI AUTENTICE UNITATI A REPREZENTANTILOR SOCIETATII CIVILE PE BAZA UNOR CRITERII SI OBIECTIVE CU ADEVARAT DEMOCRATICE.
  MISCAREA ROMANIA PENTRU ROMANI este initiativa unor ROMANI satui de o clasa politica lipsita de orice doctrina si de politicieni traseisti care isi vad numai propriile interese. Din aceste considerente chemam reprezentantii societatii civile sa ne unim in vederea devenirii unei forte de care partidele de la guvernare sau din opozitie sa tina cu adevarat cont. ONG sunt rugate sa-si spuna parerea fata de oportunitatea apartenentei la aceasta miscare si sa faca propuneri concrete de obiective
  Obiective initiale, supuse permanent imbunatatirii prin contributia tuturor:
  1. Coagularea reala a societatii civile pentru asanarea societatii romanesti
  1.1. Monitorizarea modului in care structurile ce se prezinta drept reprezentante ale societatii civile corespund in realitate acestui deziderat.
  1.2. Crearea unor conditii reale pentru a putea beneficia de drepturile initiative legislative.
  1.3. Intocmirea unei Carti albe a societatii civile
  2. Monitorizarea reala si obiectiva a actiunilor puterii si ale opozitiei politice
  2.1. Respectare legalitatii
  2.2. Respectarea jurisprudentei in intocmirea proiectelor legislative
  2.3. Consultarea reala a societatii civile in derularea procesului legislativ
  2.4. Neamestecul in viata organizatiilor societatii civile
  3. Monitorizarea reala si obiectiva a activitatilor ONG-urilor in vederea respectarii spiritului civic si a apolitismului lor
  3.1. Contracararea actiunilor acelor ONG care nu urmaresc decat capusarea de fonduri publice
  3.2. Monitorizarea reala a modului in care ONG –urile beneficiaza de fonduri publice si prezentarea periodica a situatiei din acest domeniu
  3.3. Analiza periodica, pertinenta si impartiala a modului in care sunt declarate ONG de utilitate publica. Acele ONG care se dovedesc a fi anexe ale partidelor sa fie ptopuse pentru a-si pierde utilitatea publica
  4. Fermitate in contracararea actiunilor de desfiintare a romanismului
  4.1 Contacararea dezinformarilor si mitizarilor referitoare la istoria reala a Romaniei
  4.2. Raspuns pe masura la actiunile de invinuire si catalogare generala a poporului Roman.
  4.3. Contracararea populismului si a actiunilor desfasurate in numele acestuia
  5. Pilonii de integritate si stabilitate a Romaniei si poporului Roman- BISERICA SI ARMATA – sa fie protejati de imixtiuni politice si de orice fel de actiuni destabilizatoare
  5.1. Biserica sa ramana la statutul, scopurile si obiectivele secular, fara a se amesteca in jocuri politice
  5.2. Armata si simbolutile sale sa-si pastreze nealterate misiunile si traditiile fara politizare. Miscarea isi propune sa cuantifice real modul de acordare a gradelor militare si sa ceara retragerea gradelor “oferite” ca recompense politice

  6. Din conducerea colegiala a miscarii nu pot face parte cei din conducerea structurilor partidelor politice
  In prima decada a lunii mai intentionam sa convocam o conventie a reprezentantilor ONG, care au aderat formal la miscare, pentru a da forma finala, a aproba documentele constitutive si a trece la rezolvarea juridica
  Daca doriti sa semnati petitia intrati pe http://www.petitie online.ro.
  Doriti sa deveniti membri ai miscarii si sa aflati mai multe detalii? Apelati la adresa de E-mail :comitetul.roman@yahoo.com
  COMITETUL DE INITIATIVA