Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Manipulare a’ la Oprea

După mai bine de o săptămână de când statul a “umplut” conturile foştilor pensionari militari cu resturi de pensii, iată că ministrul din Dealul Arsenalul şi-a făcut rost de timp să lumineze naţiunea asupra haosului generat de incompetenţa sa şi a celor pe care cu obedienţă îi serveşte.

Ţintele încruntatului au fost de data aceasta imaginării săi adversari politici care “manipulează pensionarii militari împotriva propriilor lor interese”. Mesajul – care se vroia unul de clarificare a devenit unul confuz, incoerent, presărat cu manipulările specifice. Pentru “a-şi şterge urma”, nu a furnizat discursul citit celor de la Direcţia Informare şi Relaţii Publice pentru a-l posta pe site.

I-am fi putut astfel număra oratorului Oprea numărul exagerat de cuvinte de genul: linşaj mediatic, neruşinat, onoare, manipulare, adeversari politici, cu care şi-a presărat discursul.

Dar unde minte Oprea?

Cea mai grosieră minciună este: “Mi-am ţinut promisiunea de a nu scădea pensiile sub 3000 de lei ale celor cu stagiul complet”. Până în luna ianuarie 2011, Oprea a vorbit doar că “pensiile sub 3000 de lei nu vor scadea” nefiind nicaieri vorba de stagiu complet.

A doua minciună este: “Pensionarii militari trebuie doar să se prezinte la centrele militare şi să completeze cererea de eliberare a adeverinţelor de venit, mai departe fiind în sarcina MApN pentru ca pensia să fie recalculată. Minciună. Trebuie ca adeverinţele să fie trimise la direcţia madamei Lupu – DFC – cu CERERE de RECALCULARE pentru a fi procesate. Altfel deşi DFC are adeverinţele de venit ale tuturor pensionarilor din momentul în care  lucrătorul care le-a întocmit li le-a salvat în baza de date, nu le recalculează. Se doreşte ca fostul pensionar să semneze cu propria mână renunţarea la pensia ce o are.

A treia minciună: “Cei 5000 de lucrători ai MApN implicaţi în procesul de recalculare şi-au făcut datoria”. Fals! Lucrătorii da, dar managerul care-i conduce (mă îndoiesc sincer că există aşa ceva n.r.) a făcut ca din cele 52.000 de dosare de pensionare care sunt la DFC doar 25.698 sa fie procesate. De ce, domnule Oprea? Cumva le-aţi luat celorlalţi din pensie pentru incapacitatea dvoastră managerială? “Şi ca să vă fie clar”, folosind o expresie dragă generalului de carton, acum se procesează 1000 de dosare pe lună. Deci peste 57 de zile lucrătoare (aproape 3 luni!) vor putea fi procesate toate dosarele. Asta da pricepere managerială. Până atunci recalculare în baza salariului mediu pe economie!

Şi pentru a pune capăt speculaţiilor potrivit cărora Oprea s-a luptat pentru drepturile foştilor militari rămâne de precizat:

– Oprea a participat activ şi a avut rolul decisiv cu grupul său de parlamentari trădători în adoptarea Legii 119/2010 care prevede desfiinţarea pensiilor militare şi recalcularea lor;

– legea prevedea explicit şi fără dubiu că pensionarul trebuie să-şi ceară recalcularea pensiei, lucru cu scopul de a evita eventualele procese;

– foştilor militari care au ieşit la pensie anticipat în baza OG7/1998 şi a Legii 164/2001 le-au fost interzise sistematic drepturi statutate în legislaţie privind angajarea şi dreptul la pensie câştigat. Acum această categorie, largă, va fi pauperizată intenţionat, tot cadrul legislativ fiindu-i împotrivă, deşi la data trecerii în rezervă acest cadru era unul stimulativ.

Ce nu o să înţeleagă niciodată unul ca Oprea este că pe foştii militari îi deranjează încălcarea unor drepturi seculare şi terfelirea onoarei militare mai mult decât cuantumul unei pensii. Dar asta nu o să înţeleagă unu care a intrat şi a ieşit din Armată după cum i-a dictat interesul, iar interesul nu a fost guvernat de dragostea faţă de instituţie.

Ai cere demisia de onoare e prea mult pentru un individ care nu are aşa ceva. Incapabilul trebuie demis. Dar oare de cine?

Referindu-ne la aspectul grotesc al declaratiei de presă (ministrul refuzând să răspundă la întrebările presei şi cărând întreg corpul de conducere al ministerului în sala de conferinţă), ramâne de reţinut crucea largă făcută de Oprea la finalul declaraţiei însoţită de auto-urarea: “Aşa să-mi ajute Dumnenzeu!”.

Îl parafrazăm aducându-i aminte un proverb neaoş, românesc: Dumnezeu, nu bate niciodată cu bâta, ci doar cu parul!”.

RD
19 ianuarie 2011

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Manipulare a’ la Oprea”

 1. Navy says:

  De unde se desprinde doar cat de naivi pot fi militarii si cat de mincinos poate fi cel care-si spune, seara in oglinda, ministru al apararii !

 2. cititor says:

  Nu va faceti iluzii ca vor fi terminate deciziile de pensie in3 luni. Interesati-va unde sunt cererile de completare a lipsurilor din adeverinta de venituri. Inca nu a inceput procesul de cautare.Procesarea a 1000 dosare pe zi esteo imposibilitate umana si tehnica.Deci pregatiti-va ca inca multe luni sa primiti pensia calculata pe salariul mediu

 3. eu says:

  La 31.12.2010 a fost abrogata, prin intrarea in vigoare a legii unice a pensiilor, L.164. Asadar prevederea potrivit careia pensiile celor in rezerva se actualizeaza si modifica, in sensul cresterii, in momentul cresterii salariilor activilor a DISPARUT, A ZBURAT. Asadar, un actual maior, iesit la pensie la 40 de ani, cu o pensie de 1.500 – 1.600 lei ar fi urmat sa aiba toata viata, adica inca 60 de ani, ( de unde concluzia ca toti vom trai cel putin 100 de ani) suma FIXA de 1.500 lei…probabil cat un s.g.v. care va iesi la pensie peste 5 ani de zile. Rationamentul este similar pentru un colonel cu 3.800 lei care ar fi urmat sa treaca in imparatia bunei cuviinte tot cu 3.800 lei, fara nici o posibilitate de a-i mai fi modificata pensia pentru simplul motiv ca LEGEA PENSIILOR 164 a iesit din vigoare, asadar nu mai exista temeiul juridic al modificarii si actualizarii niciunei pensii. Cu reale sanse ca in cativa ani colonelul sau generalul cu stagiu complet s[ rivalizeze cu pensia adjutantului cu stagiu complet, iar in foarte scurt timp, generatiile urmatoare de subofiteri sa-l si depaseasca. limbaj moderat De acord – legea actuala si masurile dispuse in baza ei sunt proaste. Ce alta solutie credeti ca exista ? Orice idee este binevenita… Si, nu-i aud deloc pe cei care au primit pensiile marite (chiar cunosc cativa)…Ba, mai mult, unii au renuntat nu doar la judecata, ci se si retrag din sindicatul DOGARU incercand sa-l dea pe acesta in judecata pentru a-si recupera cotizatiile si taxa de inscriere. Iar ei se roaga sa ramana legea pentru a nu ajunge la pensia din decembrie 2010

 4. adevaratul ministru says:

  In primul rand, manipularea se face de catre oameni inteligenti, oprea nu manipuleaza, actioneaza ca un troglodit. Eu, adevaratul ministru al apararii, il declar pe oprea si ai lui inapoiati mintal, dusmani ai neamului, clone ale lui traian basescu, acest Peron al Romaniei. Vreau sa va zic o poveste despre mama lui oprea, dpdv psihologic, acest dandy al pdl, este unul care nu are inca cordonul ombilical taiat, este schizoid asa cum ii sta bine unui pdl-ist si cu un grad de obedienta maxim fata de seful suprem, respectiv falusul suprem care ii incanta oral intotdeauna, pentru totdeauna, in grad mai mare sau cel mult egal cu cel al elenei udrea. Neamu vostru de necrofagi!

 5. O.M. says:

  Trebuie sa mai si glumim, nu-i asa?

  Eu am de gand sa contest, in instanta, statele de plata din mai 2005, septembrie 1997 si iunie 1993, din august 1990 si din iulie 1987. Sa mi le arate! Am voie, nu-i asa? Daca tot nu avem carte de munca, trebuie sa ii cred pe cuvant de onoare ca alea mi-au fost soldele? Nu cred (de cand cu “onoarea” ministrului…nu mai cred pe nimeni de la MApN). Sa mi le arate, in facsimil si apoi ii cred ca pensia mea e calculata corect! Despre asta ce spuneti dragi colegi? cateva sute de mii de facsimiluri pentru toate cadrele militare….eee…asta chiar ca ar fi o lovitura, nu-i asa?

  O.M.

 6. Pantera Roz says:

  @ O.M.:

  Ideea,teoretic,e beton.Dar practic,mai am,la dracu’,timp,nervi si bani pt. asa ceva?! In plus,le incalcesti si mai tare gandurile alora de la casa de pensii,de o sa “proceseze” dosarele celor ce au cerut recalcularea dupa 21.12.2012,cand stii ce zic unii ca se intampla…:))) Si nu-i pacat si de “efortul” lui Oprea?!

 7. arti 78 says:

  Pe fond, “Clipici” nu a mintit in conferinta de presa de astazi. El a mintit (poate indus in eroare de superspecialista Lupu) altadata. Astazi a fost drogat cu etnobotanice portocalii…
  Dar, daca ei sunt parsivi, hai sa le raspundem la fel. Deci:
  – deciziile ar fi trebuit sa fie inregistrate?
  – care este numele si prenumele celui care a semnat deciziile ? Pentru ca functia este evidentiata, INSA NU ESTE SEMNATURA LUI DANUT LUNG !!!! Uitati-va pe vechile decizii si faceti comparatie
  – daca aveti decizia intocmita pe o data ulterioara zilei de 28.12.2010, AU DAT-O IN BARA !!!
  – CEI CARE AVETI, DEJA, DECIZII FINALE, VERIFICATI DACA AVETI SPORUL DE MUNCA IN ALTE CONDITII IN PERIOADA CAND, EFECTIV , ATI LUCRAT IN ACELE CONDITII. La unii sunt repartizate aleatoriu, cred ca de catre calculator sau de catre operatori neinstruiti.
  Mai ganditi-va si hai sa le punem pe toate in contestatii, bineinteles ca pe langa cele indelung mediatizate – suspendarea HG; neretroactivitatea; atentat la bunul personal; nerespectarea legislatiei europene samd.
  LA ATAC, INAINTE !

 8. eu says:

  pentru OM
  In conditiile in care inscrisul, in original, risca sa se distruga, el nu va mai fi prezentat instantei, ci judecatorul se va deplasa la locul unde se gaseste arhivat inscrisul. Chiar as fi curios sa vad judecatorii sectiei a VIII-a a Tribunalului Bucuresti (sau de la Tribunalul Vaslui, etc. dupa noua lege ) ca se vor grabi sa linga arhivele la Pitesti. Hai, mai, ce… suntem copii ?! Si sa vezi distractie cand, pentru a intra la studiat inscrisuri si dosare, judecatprul delegat la prezenta, la biroul SEC sau INFOSEC certificatul ORNISS. Las-o mai moale.