Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Metode de succes pentru parvenire: azi – mediocritatea in kaki

Azi mi-am dat seama de un lucru: Faptul ca este absolut normal ca nivelul, in orice domeniu, al unei tari sa fie mediocru. Adica, mediocrul este omul obisnuit, este cel care se afla la mijloc, nici prea, prea nici foarte, foarte.

OK, imi zic, asta e normal. Dar cum de rezultatele noastre nu trec de mediocru, ca la altii? Si astia au majoritatea mediocri.

Si mi-am dat singur raspunsul: mediocrii lor au instimct de conservare. recunosc valorile si le promoveaza. Ei nu inteleg de ce, dar simt ca e bine pentru ei. Si atunci mediocrul devine “european”, si voteaza cu cei din varf.

Hai sa vedem ce este in Romania asta “dodoloata”. Mediocrul roman este cel care nu stie ca este mediocru. Pe el il naste mama lui destept, si atunci nu trebuie sa mai faca scoala. El are “scoala vietii”, stie cum se fac banii, iar el stie ca bisnita nu se invata la ASE. Acolo se invata mecanismele sanatoase ale unei economii. dar nu e cazul la noi. Si atunci el, MEDIOCRUL, se autoconvinge ca este o valoare, unii chiar se cred valori nationale (Becali, de ex.), si se promoveaza pe toate canalele avute la indemana.

Daca va uitati in jur, nu veti vedea varfuri adevarate, caci ele sunt umbrite de acesti “dandanache”.

Si acum vreau sa va desconspir metoda care mi-a venit in minte ca sa ma transform dintr-un “ilustru nimeni” intr-o super valoare.

In primul rand stiu ca mediocrul nu produce nicodata nimic. Atunci am sa fac din asta o masura a valorii. si pentru ca am deja sangele kaki, cred ca tu cititorule ti-ai dat seama deja, am sa iti spun cum decurge treaba aici, la noi, in microclimatul kaki.

Promovez la rang de virtute ideea ca “cine nu munceste, nu greseste”. Apoi, ma catar pe o functie de care oricum nu sunt in stare, dar nu ii las pe subordonati sa vada ca nu ma pricep. Si atunci aplic strategia omului de stiinta: “daca nu stii,

zapaceste-i”. Si merg mai departe. Voi cauta sa explic tuturor, pe masura ce trece timpul, ca nu este important ca nu am nicio realizare, important este ca nu s-a intamplat nimic grav. Nu am avut niciun accident cu oamenii mei, niciun caz de tradare, etc. Si asta deja e ceva, nu? Apoi, ma duc in Dealul Tacaliei sa vad cum pot sa imi iau o diploma de om destept. Nu va ganditi ca vreau sa “fac Academia”. Aia e munca. Mai bine ma inscriu la doctorat. Daca slujba mea are de a face cu tactica, atunci eu imi iau ceva pe teme geopolitice si strategie. Daca nu gasesc vreo lucrare prin biblioteca, gasesc eu ceva pe internet, ca, nu v-am spus, principala mea latura profesionala nu este meseria in sine ci faptul ca sunt fluent in engleza si scriu la computer prin metoda oarba.

Si uite asa, trec anii, ma “curricul-esc” cu functii pe care nu am habar ce vor, eu ma trezesc un mare om de stiinta consacrat cu un doctorat. Desi cred ca Armata Romaniei i-a batut si pe americani la numar de PhD (doctori in stiinta pentru cei ce au luat lumina de la Rasarit n.r.) pe cap de vita furajata, eu nu ma opresc aici.

Cum va spuneam, dreptul meu la propasire si avansare pana la stele nu rezida din realizarile mele, care ar putea fi: “parintele dotarii cu Piranha, sau parintele prelungirii duratei de viata a tancurilor T 55, sau parintele doctrinar al Armatei, etc” ci din capacitatea mea de a trece sef la esaloane “in care nu au avut loc accidente”, sau “am reusit sa crestem nivelul de incadrare al Armatei Romaniei fara bani”, etc.

Si uite asa ma trezesc in pragul pensiei. Ma uit in urma, si vad ca nu am ce povesti nepotilor. Decat cum sa poti sa fii un MEDIOCRU.

Gheorghe Gruju

16 august 2010

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Metode de succes pentru parvenire: azi – mediocritatea in kaki”

 1. Vulpoiul Plictisit says:

  Chiar ca m-a plictisit peroratia asupra tezei mediocritatii. Sursa plictiselii= mediocritatea articolului si , banuiesc eu , a autorului care simte acum ca toata viata lui a inotat prin mediocritate , fara sa lase nimic in urma , macar o dara , asa cum se exprima plastic , cu ceva timp in urma , ilustrul nostru presedinte ( sef de stat , nu de sindicat !). Daca peroratia dumnealui este o incintare a acelora care au adoptat tactica precautiei , este iarasi un act de mediocritate , fiindca un om se dinamizeaza prin motivatii nu prin incitari. Incitarea este valabila in mediul vulgar , in lumea primitivilor in care instinctele sunt primordiale.

 2. Bure Bista says:

  @ Vulpoiul Plictisit,

  Habar nu am ce ai citit inainte de a scrie comentariul. Probabil vreo dispozitie de servici, pe care scria intr-un paragraf incitare.

  Pai tu nu vezi ca incepi sa te incadrezi in profilul descris de autor?
  Apropos, articolul e critic nu autocritic, si din pacate e o fresca a societatii in care si tu cu dezinvoldura inoti.

  Hai pa, ca probabil ai adormit.

  Si ca final: daca un om se dinamizeaza prin motivatii atunci un parvenit se demotiveaza prin picioare in zonele dureroase.

  Despre asta e vorba.

 3. altfel says:

  Vulpoiule,
  De cand te pandesc, ca mi-ai scapat data trecuta cand cu “satisfacator”. Sa-ti pregatesti fundul ca urmeaza sa ti-l tabaceasca seful pe care ai vrut sa-l elogiezi, adica Marin. Pentru ca din explicatia pe care mi-ai dat-o atunci cu privire la semnificatia lui “satisfacator” rezulta ca tu l-ai asemuit pe Marin cu o sedinta de tragere sau cu o apreciere de serviciu. Or, Marin, oricat ar fi el de criticabil, este, totusi, fiinta umana, nu sedinta, nu hartie! Si voi avea eu grija ca cineva sa-i aduca la cunostinta lui Marin ca tu l-ai desfiintat ca fiinta umana. Ca sa vezi ca nu e bine sa te apuci sa vorbesti despre ceea ce nu intelegi. Nici macar atunci cand vrei sa pupi in cur pe cineva.
  Hai, pa! Si…adios!

 4. eu says:

  MARIN fiinta umana ?! Mai termina, mai, cu prostiile. MARIN este unic si un altul, oricat ne-am screme noi ca natie, nu vom putea obtine niciodata. Este o scursa unicat.

 5. altfel says:

  Eu-le,
  Ce i-am explicat eu pitigoiului, pardon vulpoiului, isi are radacinile in alt articol, care a disparut de pe prima pagina intre timp.

 6. g3ga says:

  pt.autor:

  lasati impresia ca la ASE s-ar face altceva decat bisnita si ca acolo nivelul de invatamant ar fi f. inalt. Cunoasteti ce se intampla in ASE? io personal, cred ca la ASE inalt este doar nivelul bisnitei si al…mediocritatii.

  subscriu la mesajul articolului. ca dovada, promit sa ma las de munca si sa ma complac in mediocritate! doar weekend-ul acesta.