Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

MILITARII ŞI MANEVRA POLITICĂ

Privesc  ceremonialul Zilei Marinei. Steaguri, uniforme albe, marea. Totul pare firesc, sărbătoresc.   

Până când, preşedintele bronzat, înotând zâmbitor prin valurile de huiduieli, anunţă triumfător că militarii, activi şi în rezervă, au acceptat deja micşorarea soldelor şi pensiilor. Şi că ei, militarii, pot fi un exemplu de supunere pentru restul naţiunii.  Se referea la poporul care mai crâcneşte încă, umilit  fără precedent şi sărăcit  cu cinism.          
Apoi, am văzut cu mirare, cu ruşine chiar, cum ofiţeri şi generali prezenţi la tribună au aplaudat discursul. În loc să fie indignaţi de afişarea unui asemenea tupeu. În loc să roşească de mânie pentru că, la sărbătoarea lor, minciuna este promovată la rangul de politică de stat. În loc să dezaprobe deschis folosirea armatei în lupta politică şi învrăjbirea categoriilor sociale chiar de la tribuna militarilor, la sărbătoarea marinarilor.

Cred că ar fi trebuit să existe măcar un militar adevărat care să-i spună preşedintelui că Armata nu este Oprea, Marin sau Onţanu. Că Armata reprezintă mult mai mult, dincolo de orizontul de gândire al celui care azi este vremelnic preşedinte. Că Armata este sufletul şi spiritul de sacrificiu al acestei naţii, este garantul libertăţii şi liniştii ţării, este esenţa, tăcută şi veşnică, a  dăinuirii noastre aici, pe acest sfânt pământ.

           
Mai cred că, un militar demn ar fi trebuit să-i spună preşedintelui că Armata nu a acceptat, nu este de acord şi nu va accepta,  în veci, desfiinţarea statutului de militar în România. Că Armata tace, dar asta nu înseamnă că este alături de el, că ar fi de acord cu politica sa demolatoare de naţie. Că Armata înţelege, în virtutea jurământului faţă de ţară, să-şi facă datoria, chiar sărăcită şi hulită, dar că asta nu înseamnă că poate răbda la nesfârşit. Că Armata nu poate ierta, şi nu va uita niciodată batjocorirea bătrânilor săi, umilirea tinerilor aflaţi sub uniformă azi şi nici furtul pe faţă, neruşinat şi nejustificat, din drepturile legitime ale fiecărui militar, activ sau în rezervă. Că ea, Armata României, va exista şi după ce el, preşedintele de azi, va deveni o amintire tristă, un nume pe o piatră de mormânt. Pentru că Armata naţională este NEMURITOARE,  în ciuda eforturilor politicienilor de azi, distrugători de profesie, de a o sugruma.

           
Dar, din nefericire, acest militar adevărat şi demn  n-a fost prezent la Constanţa, de Ziua Marinei, în anul de graţie 2010. Aşa că , domnia sa, preşedintele tuturor românilor, a plecat spre reşedinţa sa ultraelegantă, cu maşina sa ultrascumpă, convins că încă odată i-a reuşit manevra. Că Armata este sub comanda sa,  deja moartă, fără reacţie. Că o poate folosi, după bunul plac, în lupta sa politică. Ca pe un cadavru viu. Iar poporul, care abia mai răsuflă, ar trebui să urmeze exemplul ofiţerilor, generalilor şi amiralilor de la tribună. Să rabde, să tacă şi să-l aplaude!

Teo Palade

16 august 2010

articol preluat de pe TeoPal Blog

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “MILITARII ŞI MANEVRA POLITICĂ”

 1. Vulpoiul Plictisit says:

  De acord cu articolul dar am o singura mentiune. Presedintele nu inota prin valurile de huiduieli , fiindca valurile au fost doar niste unduiri galese ale unor sindicalisti tot galesi ca numar si potenta. Forta huiduitorilor a dat-o televiziunea reprezentativa a acelora care doar injura fara sa faca nimic. Presedintele inota insa prin valuri uriase de minciuna si de iluzii produse acelora care au sperat ca dumnealui va face tot ce a promis , public sau in cadru mai restrans. Marea mea deziluzie fata de persoana domnului Presedinte consta ca l-am crezut aproape in totalitate dar nu am crezut ca ma va putea minti chiar atata de profund.

 2. toma says:

  Tupeul acestui presedinte este enorm. Cred ca minciuna la insotit in fiecare clipa a vietii sale. Acest individ nu a facut si nu va face parte din casta militara. A ajuns membru al marinei civile printr-un accident si imi pare rau ca nu a intrat in grupul celor respinsi la vizita medicala pentru ca am facut parte din comisia medicala de verificare a candidatilor. Am stat de vorba cu medicul Institutului de Marina Mircea cel Batran, ce intre timp a decedat si care mi-a marturisit ca pe timpul scolarizarii a fost racolat de organul de contrainformatii si a constituit o adevarata problema prin actele de indisciplina savarsite, de fiecare data fiind salvat de tatal sau – (ofiter de arme intrunite). Nu trebuie sa ne mire atitudinea, altfel de asteptat, din partea unui individ ce are ca dominanta mitomania, perfidia si interesul personal. In consecinta, drept raspuns la atitudinea presedintelui mincinos, trebuie sa strangem si mai mult randurile si sa fim foarte hotarati in actiunile noastre impotriva guvernantilor, magistratilor si politicienilor care, au un singur obiectiv, sa fure cat mai mult.

 3. micutzul says:

  De acord ca huiduielile erau amarate. Dar generalii, ofiterii din tribuna mi/au produs o scarba profunda. Si ceilalti cand i/am vazut ce onorati erau ca decimatorul da mana cu ei…. Bai da prosti mai sunt unii….Ce e mai rau e ca sunt activi in armata.. De aceea ne/au dat pe noi afara….

 4. vios says:

  @micutzul,
  Ai vazut ce frumos pupau si lingeau? L-i se scurgeau ochii dupa marele comandant, nu-i asa? Si seful MStM, arata ca un catel credincios,gata sa latre la subordonatii care nu pupau sau nu lingeau prea bine. Da’ bine, acu’ nu puteau sa muste mana care i-a hranit si i-a pus in functii. Marele Comandant cu ce s-o fi sters pe maini, de bale si-alte lichide biologice -provenite de la lingaii sai? Astia-s oamenii care ne conduc…si cu toate astea continuam sa ne facem datoria. Halal!

 5. Fostul says:

  Istoria (nu) se repeta…
  Candva, la cumpana dintre doua epoci, un comandant suprem al Armatei Romane, implorat de Executiv (guvern) sa nu isi dea demisia, a fost huiduit cand a luat cuvantul, desi erau si niste voci care il aclamau… De furia poporului pe care il calauzea intr-o iluzorie s.s.m.d., cand a inteles ca POPORUL nu-i o masa de manevra sacrificata in vieti abil cartelate, A LASAT TOTUL SI A FUGIT. Dar tot nu a scapat fara sa dea seama (sa-si dea viata pentru o amagitoare cauza)… A sfarsit ca un ratacit intr-o epoca de aur spoita de gudurai feroce…
  Acum, la peste 20 de ani, un alt comandaant suprem, emanatie a poporului manevrat cu dibacie, este huiduit…chiar in fieful Armatei Romane, de unde provine si primul militar al tarii…care, cu vasta sa pregatire si experienta didactica (nu cititi neaparat “pentru tampiti” superiori!) a inteles ca nu merita o pensie mai mare de 2700 lei. La fel cu toata Marina Militara, solidari cu criza din condeie. Bravo lor! Dar POPORUL? A inceput sa maraie!!!
  Domnule comandant de nava (dibaci e carmaciul, de odinioara), chiar nu credeti in vorba poporului din care v-ati ridicat (nu prin licitatie sau prin concurs, ci prin “vant prielnic”)??? Cum, care vorba? Cea de la-nceput…
  Sa va dea Elena sanatate (sau doctorii straini, plecati din Romania, la Paris, de pilda) si mare putere de munca! Sa traiti, ca ne trebuiti!! Ce-am face NOI, cadrele militare in rezerva fara reputatia si rezultatele, fara cinstea, onoare si corectitudinea pe care ni le insuflati?? Appropos de trait: bucurati-va de viata, cat v-o mai lasa poporul…

 6. Oare, chiar cine sunt eu ? Mai sunt un angajat la armatei ? Oare chiar mai avem armata ? vad ca se pune intrabarea tot mai acerb! Lumea se intreaba, unde este armata aia curajoasa si cu VOCE ? Adica ceea ce numim noi acum, o insitutie colo, alta colo, cu ceva sgv pe acolo, cu ceva cadre si pcc, cu echipament din anii 1950, 1960, 1970, 1980 poate ceva-ceva, din 1990 incoace ceva mai putin, iar din 2000 cred ca foarte foarte foarte putin… Sunt promotie 1980! Cu tehnica ce am invatat-o la Sibiu la scoala militara, tot cu aia sunt si acum pe teren. Credeti-ma stiu ce scriu. Suntem in mare impas. Nu pot sa cred ca am ajuns aici: datorii la energie electrica de zeci de mii de lei, la servicii de apa, gaze, gunoi, spalat lenjerie… In anul de gratie 2010, pronuntam cuvantul groaznic de inteles CRIZA, nu stim sensul, privim hiptnotzati parca, la fluturasul cu solda “nesimtita” si totusi nimeni dintre generali nu are macar o reactie verbala. Pai, atunci dati-mi voie sa afirm ca traim bine! Habar n-am cine a zis vorbele astea…

 7. amedeo says:

  Mlitari de TOATE ARMELE DE LA SUBOFITER LA GENERAL AVETI IN ATENTIE FAPTUL CA actuala recalculare nu face altceva decit netezeste guvernului drumul spre aplicarea Legii unitare a pensiilor care va aduce un dezastru pentru toate pensiile militare inclusiv pentru unele civile.
  Tot ce ve-ti cistiga unii la recalculare ve-ti pierde prin aplicarea Legii unice prin diminuarea pensiilor cu:
  – procentele corespunzatoare stagiilor de cotizare neasimilate-scoala militara.etc,
  -procentele corespunzatoare ordinului Meritul Miltar care nu se mai dau dupa Legea unica.
  -0,75% penalizare pentru fiecare an pina la virsta de pensionare pentru pensiile anticipate si anticipate partial
  -fluctuatia valorii punctului de pensie sub 40% din salariul mediu brut va aduce stagnarea sau scaderea pensiilor
  -indexarea doar cu indicele de inflatie va tine cuantumul pensiilor pe loc.
  Asa ca cererile care ne obliga sa le depunem sunt de fapt cereri de micsorare a pensiei pentru toti militarii.
  Consider ca ar fi mai bine sa ne reconsideram pozitia si sa luptam pentru aplicarea celei mai favorabile legi in domeniul pensiilor militare
  In prezent doar SCMD(Sindicatul cadrelor)lupta cu adevarat pentru drepturile noastre si apararea demnitatii profesiei de militar.
  ACEST DOMN GEN. ILIESCU DE LA ANCMRR CARE IA OFERIT SPRIJIN CU PERSONAL MINISTRULUI OPREA PENTRU RECALCULAREA PENSIILOR,IN LOC SA-L SCUIPE INTRE OCHI SI SA-I PROMITA DAREA IN JUDECATA NU TREBUIE URMAT NICI UN PAS IN CONTINUARE CI FORTAT SA-SI DEA DEMISIA.
  TRECETI IN BARCA CELOR CARE LUPTA PENTRU DREPTURILE NOASTRE LEGITIME.

 8. Gen_tery says:

  preluare cu completare: ACEST DOMN GEN. ILIESCU DE LA ANCMRR CARE I-A OFERIT SPRIJIN CU PERSONAL MINISTRULUI OPREA PENTRU RECALCULAREA PENSIILOR,IN LOC SA-L SCUIPE INTRE OCHI SI SA-I PROMITA DAREA IN JUDECATA NU TREBUIE URMAT NICI UN PAS IN CONTINUARE CI, FORTAT SA-SI DEA DEMISIA.
  TRECETI IN BARCA CELOR CARE LUPTA PENTRU DREPTURILE NOASTRE LEGITIME!………APEL….CATRE TOTI PRESEDINTII FILIALELOR JUDETENE ALE ANCMRR……SA STABILIM O DATA,PANA IN 25.OCT.2010 LA CARE SA SE TINA CONFERINTA EXTRAORDINARA A ASOCIATIEI SA-L DAM JOS PE IMPOSTOR SI SA ALEGEM UN GENERAL ADEVARAT CU SANGE-N….ASTEPT COMENTARII SI/SAU PARERI.

 9. A.B. (initialele prenumelui si numelui) says:

  Dupa cate am vazut, in timp de pace tot poporul huleste armata, pe militari, pe apevisti(asa cum am fost catalogati de binevoitori, inca demult).
  Va amintiti cum eram tratati la revolutie (in 1989 pentru-ca revolutie i se zicea)? Am ajuns in una din zilele in care am fost invoit sa fac o baie acasa, in timpul cat eram incazarmati, si a trebuit sa ma duc dupa alimente, asezandu-ma la coada , oameni din poporul care actualmente huleste armata, m-au invitat sa nu stau la coada, ca este nevoie de mine ,….ceva-ceva am zis eu atunci, deoarece erau din cartier, unde eram arondati la alimente, va mai amintiti?
  Armata a fost iubita in lupta pentru apararea gliei, in lupta cu apele, in lupta cu remedierea dezastrelor (de la cutremur, de la inundatii, cu ajutorul pe care-l dadea la strangerea recoltei, la constructia Casei poporului, a metroului, a Canalului, a Transfagarasanului…etc., etc.
  Cand seul (ca sa folosesc acest termen care nu-mi place, nu-l pot accepta; noi avem terminologia noastra: comandantul) a spus Nu, nu avem nevoie de ajutor de la rusi, ne putem descurca cu fortele pe care le avem (va anintiti de Noaptea generalilor?) acesta a semnat desfintarea. (a lui ca persoana si a armatei ca institutuie).
  Acum armata este desfintata. In ramasitele existente nu se vede c-ar exista o demnitate, un comandant care sa se impuna , cel putin acum , in conditii de pace, nu se vede.
  Tot ce fac guvernantii, demonstreaza o ura viscerala impotriva armate, s-ar parea ca acesti guvernanti, in timpul stagiului militar s-au lovit de niste caprari, care le-au administrat ceva plantoane schimbul doi.
  Ce sa facem noi? Daca facem sindicat, trbuie sa fim toti in acelasi sindicat, nu in 12 sindicate, sau asociatii cum suntem acum.Pacat ca in aceste conditii se duce lupta pentru acapararea conducerii acestui sinducat (asta am inteles din Statutul Sindicatului celor disponibilizati – eu sunt ceva mai batran, am fost trecut in rezerva cu calculatorul, va amintiti?).
  Ce fac guvernantii cu ce a mai ramas din armata, cu noi pensionarii, este contrar tuturor legilor, de la legile bunului simt pana la legile internationale.
  Oare legile care le-au dat pentru-ca unii din noi sa avem pensii “nesimtite” in limbajul domnului Prim Ministru, precum si a altora din guvern si, bineinteles, preluate de presa, cine le-a dat nu tot acesti gvernanti, care se succed la conducerea tatii, asa cum oamenii isi schimba lenjeria = periodic? Oare nu au fost date cu interes?. Ordinele de iesire la pensie, materializate prin Legi de iesiri la pensie, de treceri in rezerva cu beneficii de salarii compensatorii , ca atunci cand am auzit sumele pe care le-au primmit (sute de milioane, suma ce eu nu am vazut-o decat cand ajutam sa punem banii in plicuri la casierie si in ala situatie nu; si am pensie nesimtita…), m-am ingrozit, si i-am felicitat pentru-ca oameni le-au primit in baza unor legi, nu au furat aceste sume.
  Nu aceste iesiri la pensii, inainte de termenele de varsta cel putin, nu au contribuit la cresterea numerica a pensionarilor in detrimentul personalului ocupat? si acup guvernantii , precum si ëconomistii facuti peste noapte”se dau de ceasul mortii, ca sunt pensiile prea mari, ca bugetul nu mai poate…etc.,etc.
  Despre Presedinte nici nu merita sa ne pierdem timpul (cu toate ca tot ce misca, se misca numai dupa aprobarea domniei sale,par`ca asa se vorbeste!).Un om pus sa respecte el , primul legile, el in fata lumii, a camerelor de luat vederi, se urca la volan, dupa ce a consumal lichide alcoolice…pai merita respect?!? Eu cred ca NU.
  Sa avem incredere in Dumnezeu, ca tot ceeace ni se intampla , se intampla cu voia Lui! (atentie, nu am inebunit!).
  A.B.

 10. micutzul says:

  @ A.B. (initialele prenumelui si numelui)
  MCD (initialele prenumelui si numelui) spune ca ai dreptate. Dar stai si analizeaza ce fel de popor avem, cu ce ne putem mandri. Sa plecam de la intemeietorul nostru, Cuza ? Tradari peste tradari, conducatori asasinati peste conducatori minimalizati. Avem un popor deosebit de c….r. Atentie vorbesc de popor ca natie nu ca entitate nationala. La noi, in muntii strabuni , papagalii si/au ridicat nasul doar fortati din afara, doar pacaliti. Ne meritam soarta si conducatorii, care sunt vai si amar de ei. Si ca dictatura cred ca mai au mult de invatat. Sunt amarati rau de tot. Dar la manelistii astia nu e nevoie de mare tevatura. Bani sa iasa ca si mama lor e buna la esafod. A nu se uita cum venea prezident la mormantul mamei in poezia sa. Doamne cat lacrimam cand il vedeam. Ma constipa de tot.
  1. Eu nu am incredere in papagali.

  2. Daca asteptam chestii legale, o luam in buba.
  3. Sa reintroducem pedeapsa cu moartea pentru tradare si genocid .
  4. Toti guvernantii din 1989 pana acum sa raspunda in fata tribunalului poporului pentru halul in care au adus tara si natiunea.
  5. La loterie premiul cel mare sa fie un loc in plutonul de executie.
  6. Fiecare parlamentar si membru al guvernului sa primeasca lunar la ridicarea indemnizatiei un cartus pe care sa/l inapoieze. Pe statul de plata sa aiba angajament ca plateste cartusul in caz de nevoie.
  7. Armata , Biserica Ortodoxa Romana , Educatia Si Cultura sa fie declarate avutii nationale iar cei care se ating de ele sa fie considerati tradatori de neam si tratati ca atare.
  8. …. Multe altele