Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Modelul “argatului” pulverizează securitatea naţională?

Se pare că promovarea în funcţii de maximă răspundere a unor persoane cu o pregătire superficială, dublată de o experienţă de viaţă redusă, domină sistemul de promovare a liderilor în fruntea unor instituţii în România.

“Succesurile” înregistrate de promovarea de absolvenţi de SRL-uri în fruntea unor instituţii de tipul celor specializate în organizarea de “Sejururi ecumenice” sau în fruntea celor care “aruncă uneori cu caschetele”, par a fi etalonul.

Din păcate, chiar funcţia de “Dregător-şef” a fost încadrată de un deţinător de profil tip “argat”, “copil de casă”, “slugă” sau alte sinonime pe aceeaşi variaţiune. Odată modelul statutat, asaltul asupra instituţiilor de forţă din România s-a dat.

Serviciile care se ocupă cu “citirea năravurilor” şi chiar, uneori,a “gândurilor” românilor, au fost primele asaltate, astfel încât “băieţi buni, în banca lor” au ajuns să se ocupe de destinele acestor instituţii.

Oastea a fost cadorisită cu lideri din categoria “re-evaluaţi”, posesori de bube-multe la “dosar” mai multe decât părul în cap.

Mai nou, scoaterea la pensie, “pe cale naturală”, a întâiului marinar militar, a deschis uşa speculaţiilor şi a jocurilor de culise privind numirea succesorului. Se pare că acesta va fi un “tânăruc” cu experienţă de zburător, dar puţin probabil cu experienţă de luptător de culise. vezi Ziua Veche, Joi, 23 Decembrie 2010

Să vrea oare re-evaluat-ul din Dealul Arsenalului – ce-şi zice şi ministru – să aibă în acest post un profil de tipul “argatului” după modelul “întâiului cosaş al ţării”?

Nu ştiu ce o vrea aşa-zisul ministru, dar oare tagma generalilor să fie aşa de subţire calitativ încât să nu ai vreo două-trei nume lângă care să fie asociate şi trăsături de genul: personalitate puternică, pofesionalism, caracter, lider?

Aceasta în ideea numirii unui lider recunoscut peste Oaste?

Sau oare exact aceste trăsături trebuie evitate?

Nu ştiu cum va arăta un tânăr de 45 de ani şef peste oaste, dar pot să vă spun cum s-a întâmplat când alţi “geniali conducători” au crezut că astfel de experimente funcţionează.

După venirea la putere a generalului Ion Antonescu, în septembrie 1940, acesta a operat schimbări masive la nivelul conducerii Armatei. Şef al Marelui Stat Major şi mai apoi, al Marelui Cartier General a fost numit Generalul de brigadă Alexandru Ioaniţiu.

Gradul mic, lipsa unei experienţe anterioare la nivelul conducerii Armatei l-au făcut pe acesta vulnerabil în faţa liderilor militari cu experienţă şi recunoaştere certă în rândul Armatei. Drept urmare, autoritatea acestuia a fost permanent subminată de comandanţii de armate şi a altor eşaloane, dar şi de generalul Antonescu care ajunsese să-l considere mai degrabă un fel de adjutant, decât un lider adevărat.

Lipsa de autoritate a generalului a făcut dificilă conducerea trupelor în Basarabia şi mai apoi asediul Odesei, generând pierderi inutile. Mai mult, ieşirile necontrolate, repetate, ale lui Antonescu la adresa generalului l-au adus pe acesta din urmă în pragul unei oboseli cronice, dublată de o depresie. Finalul generalului a fost unul la fel de trist, precum i-a fost mandatul de Şef al Marelui Stat Major. Pur şi simplu, obosit de însoţirea permanentă a Conducătorului,a intrat cu capul în elicea avionului care-i transporta pe cei doi în Crimeea.

Noi dorim “Bun venit” oricărui viitor lider militar cu dragoste faţă de Armată şi nu faţă de şefii direcţi sau indirecţi. Mai dorim ca munca acestuia să fie evaluată de propriii subordonaţi după criterii profesionale. Îl mai rugăm să nu uite că Armata este ultima elită a României şi că trebuie să contribuie la întărirea ei, şi nu la distrugerea ei! Şi chiar dacă Armata nu face politică el, liderul militar, trebuie să facă “politica Armatei”, care e mai presus de intersele politicianiste a unor indivizi fără scrupule şi coloană vertebrală.

PS: Exista o cutumă conform căreia succesiunea la conducerea SMG era: un mandat – forţele terestre apoi, forţele navale, din nou forţele terestre şi apoi forţele aeriene, modalitate derivată din proporţia efectivelor Armatei Române. Oare ce s-a ales de aceasta?

RD
26 decembrie 2010

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Modelul “argatului” pulverizează securitatea naţională?”

 1. Catana says:

  Poate ar fi bine ca generalii nostri activi sa ia exemplu de la omologii lor din armata Turciei care nu s-au lasat calcati niciodata in picioare de catre politicienii la putere.In anul 1980 generalul Kenan Evren (seful Statului Major General al Armatei Turciei la acea vreme)a mers pana la gestul extrem de indepartare a unui guvern ostil interesului national al Turciei printr-o lovitura de stat,a organizat alegeri si a readus politicul la fapte dedicate interesului national.Turcia era membra NATO si nu s-a suparat nimeni…Noi suntem prea umiliti de niste aventurieri politici care vor sa fie la putere cu orice pret.Pana cand ?

 2. Un alt pensionar nesimtit says:

  Imi rau ca trebuie sa o zic , dar , de la bun inceput , am constatat ca articolul este produsul unui DOBITOC. De ce este DOBITOC? Fiindca apeleaza la tertipuri gen “SUCCESURI” pentru asi indeplini rolul de politruc manipulator de constiinte. Sa fie sanatos , cu tot aliotmanul care ii accepta elucubratiile politice. M-am oprit din citit chiar la a doua fraza. Ce rost ar fi avut sa fac un efort inutil?

 3. eldomag says:

  Cred ca se vrea copierea modelului american de succesiune,deci urmeaza un aviator.Cu aviatorii e o problema.Pana pe la 35 de ani pot zbura pe supersonice,dupa aia ori elicoptere,ori .avioane subsonice ori functii ce nu implca zborul.Gradele vin mai repede la aviatori,dar fac si tot felul de cursuri. Oricum eu zic ca mai ales prin educatie au o minte deschisa.

 4. Redactia says:

  Pentru un “pensionar nesimţit”.
  Având în vedere că acest comentariu a fost redactat de cineva care se consideră pe sine însuşi un “nesimţit” Redacţiei i s-a părut firesc să nu-l cenzureze pentru limbajul folosit.
  Mai exact, l-aţi “apreciat” pe autorul acestui articol ca fiind un DOBITOC. Pe viitor ar fi bine să lecturaţi scurta notă referitoare la dreptul Redacţiei de a modera limbajul folosit de cei ce semnează, cu diferite pseudonime, comentariile.

 5. Gogu says:

  Excelent articolul ! Nesimtitul nu trebuie bagat in…..seama ! De vreme ce este si agramat(ex.:…”pentru ASI indeplini…”), nu avem decit a-l ignora !
  Observati , totusi, faptul ca, pentru el, citirea unui text reprezinta ”un efort”, asupra caruia isi directioneaza ”analiza” pentru a deslusi daca este util sau ”inutil” a fi facut.
  MOS TEACA de la diribau ! Anton Bacalbasa de ar trai ar fi, sigur, tentat de un aemenea titlu!
  Sarbatori fericite si La multi ani !!!

 6. Nea Nelu says:

  Cuminte,silitor,cinstit,Fane Danila,este la nivelul comandantului de baza aeriana…sa fim seriosi,cine crede ca acolo e pus pe criterii deosebite se insala !!!El va fi si acolo ca peste tot unde a lucrat un bun executant de ordine…mai putin , o mana de fier,pentru ca Fane nu este asemenea om !!!V-am spus,el are un nivel clar acum,dar sa-l cocoti in cea mai inalta functie a militarilor,e aberant !!!Lui i-ar trebui 5 ani de lucru in SMG in functii cheie si pe urma cred ca mai putem discuta !!!Si mai e si problema gradelor-2-3 grade de general intr-un an?!Se duce… armata romana !CINE ARE OARE ACEST INTERES ?!

 7. altfel says:

  Fratilor,
  Nu va mai luati de amaratii care intra aici fiindca au misiune! Scriu si ei dupa cum au invatat si dupa cum li se ordona. De ce aveti pretentii “gramaticale” fata de ei? Faptul ca-i deranjeaza “succesurile” nu este edificator?
  N.B. Cer iertare celor pe care sintagma “Fratilor” ii deranjeaza!

 8. Ion Savel says:

  Uneori este bine să ai şcoala de şoferi…
  Am avut un şofer, angajat şi el, de, că era neam cu… Acum a ajuns să conducă un Hammer! Probabil va ajunge şi el ghinărar! Ştiţi voi câte avansări în grad şi funcţie s-au făcut pe capotele unor Dacii , dar…

 9. akord75 says:

  @ion savel
  .. poa’ sa faca si pe dracu’n patru ,stati linistit ,va ramane sofer,si va muri tot sofer,pot sa-l umfle cu grade si functii pana i se rupe capu’ tot degeaba

 10. eu says:

  De ce nu incercati sa-i dati o sansa ? Uitati-va la toti gheneralii (ma rog, marea lor majoritate ) – promotii 1977 – 1979. S-au ajutat unii pe altii, toti chiritii astia. Poate el, promotie 1988 daca nu ma insel, chiar daca cu vreo 10 ani mai tanar reuseste macar sa ne scape de marea majoritate a mos tecilor care-si zic ghenerali si care, cu mici exceptii, nu cunosc decat politica intinsului de mana si telefonatului pentru a mai ajuta un protejat. Si, doamne, toti au de zici ca si-au carat nu doar haremul cu ei, ci si odraslele spre a le blagoslovi intr-ale militariei.

 11. Alex says:

  Doamne fereste sa se-ntample ceva si s-avem nevoie de armata. Or fi soldatii bine pregatiti si curajosi, dar in fudu’ gol nu prea ai ce face, mai ales cand suntem si condusi de tradatori. Sau poate nu-s tradatori, au doar alt loc de munca decat cel oficial…
  Cred ca am mai spus asta dar intrucatva situatia se repeta cu cea din ’40, Poate e chiar mai rau?