Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Navy!?! Adicã,…ce?!?

Mai deunãzi, Ziua Marinei fiind, am fost şi eu curios sã vãd ce se mai întâmplã prin spaţiul virtual al Marinei Militare române. Dau sã intru în Statul Major al Forţelor Navale, dar era…închis. Incerc la S.M.F.N., tot închis. Alerg pe la Forţele Navale, pe la F.N., am încercat şi la Marina Militarã, dar în zadar. Când sã plec, dezamãgit, observ o etichetã pe care scria “Navy.ro”. “Navy?!?” m-am întrebat eu. “Adicã,..ce!?!

 Hai, cã ne-am dat dracului!” era sã zic, dar m-am oprit la timp, pentru cã…nu ne dãdusem decât în stambã. Poate cã nu ştiu toţi cititorii ce-i aia “Navy”, dar, pentru cã în mod evident nu ştiu chiar cei care ar fi trebuit sã ştie, am sã le explic eu. Imi asum riscul sã-mi citesc singur propriile-mi explicaţii!

-“Navy” este “chestia aia” din ţara aia care are ieşire la douã oceane planetare. Noi avem ieşire la o singurã mare, care, dacã se înţeleg între ei un paşã şi un ţar, poate fi închisã şi rãmânem fãrã ieşire la oceanul planetar.

-“Navy” este “chestia aia” din ţara aia din care nu vrea nici un vecin sã ia nici un judeţ.

-“Navy” este “chestia aia” din ţara aia care are la sud un vecin care nu numai cã nu vrea sã-i ia nici un judeţ, dar chiar se roagã sã-i ia ea câteva judeţe ca sã o scape de sãrãcie, iar la nord are un vecin care nici nu ştie unde se terminã graniţa lui şi unde începe a vecinului, dar nici nu-l intereseazã.

Desigur, tot “Navy” este şi “chestia aia” din ţara ailaltã, înconjuratã de jur împrejur de ape, în care se numea tot “Navy” şi pe vremea când noi dãdeam omenirii “Pânzarele” iar ei îl dãdeau pe Francis DRAKE, cel ce a fãcut înconjurul lumii pe ape, chiar dacã l-a fãcut fiindcã era fugãrit.

Si tot “Navy” este şi “chestia aia” din Bahamas. Numai cã aia nu s-a numit niciodatã “Marina Militarã Bahamaseanã”, ci s-a numit de la bun început “Navy”. Aşa cum s-a numit de la bun început “Navy” şi în ţara cu ieşire la douã oceane planetare şi în ţara care l-a dat omenirii pe Francis DRAKE. Iar acolo, în ţãrile alea, “Navy” nu s-a numit niciodatã altfel şi nici nu se va numi niciodatã nici “Marina Militarã”, nici “Voenaia Flota”, nici  “L’armee de la Mer”, nici “Marina Militare”, nici “Turk Deniz Kuvvetleri”.

 

N.B. Pentru cei care nu au ştiut ce este aceea “Navy” deşi ar fi trebuit sã ştie, precizez cã sintagma “chestia aia”, pe care am folosit-o în text, înseamnã “Marinã Militarã”. Am folosit “chestia aia” întrucât “Marinã militarã” vãd cã nu mai avem în dicţionar, iar în limba viitorului, şi anume, probabil, în chinezã, încã nu ştiu cum se zice. Cã, sper sã adoptãm şi terminologia chinezã când va deveni China cea mai mare putere militarã a lumii, nu!?!

Scris de Altfel  
Miercuri, 19 August 2009

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Navy!?! Adicã,…ce?!?”

 1. OBAMA says:

  Un pamflet antologic.

 2. schwartzkopff says:

  pamflet?? .. antologic?? Obama, ma dezamagesti.

 3. OBAMA says:

  Este o supapa.

 4. Bure Bista says:

  Pentru Obama:

  Ar trebui sa te autopropui celor de la infomondo doar ca astia ti-ar cere: pe ce te bazezi!

 5. Mircea says:

  Situatia nu e singulara la Marina Militara (sau Fortele Navale). In mod similar, “chestia aia” se transpune si la Statul Major General (www.defense.ro, N.B. “defense”, nu “defence”) si Fortele Aeriene (www.roaf.ro). Au scapat de aceasta molima cei de la Fortele Terestre (www.forteler.ro), dar nu e timpul pierdut. Este probabil reflexul celor care se duc in zilele noatre la terasa si comanda “Un fresh de orange, va rog!”.

 6. ciprian says:

  Ar avea scuza ca domeniul este ocupat, dar asta vorbeste despre planificare, prevedere, profesionalismul celor din compartimentele de relatii publice si mai ales a celor de la informatica sau cum s-or mai chema

 7. OBAMA says:

  Ultimele trei interventii, lucide, pertinente, echilibrate ar trebui sa dea de gandit baietilor care incarca infomodo cu lozinci tipice triumfalismului promovat de piticul marinar. cu sleahta lui de pup…uristi.

 8. schwartzkopff says:

  OBY,
  sa inteleg ca cine nu e cu tine e impotriva ta?? Tie chiar ti-a placut articolul asta? chiar crezi ca e un pamflet antologic? Chiar te simti agresat de englezismele care isi fac vrand nevrand loc in vocaabularul nostru?

 9. Altfel says:

  Schwatzkopff,
  Nu fac pledoarie pro domo, dar mi-e teama ca n-ai inteles. Si eu folosesc tot “laptop”, iara nu “masina de scris, cu ecran, cu memorie si cu un d-ala micut pe care apas ca sa schimb registrul”, si nu ma deranjeaza. Numai ca, noi laptop n-am avut niciodata. In schimb, la anu, MARINA MILITARA ROMANA implineste 150 de ani, nu navy! Cum am zis, Navy NU se va numi niciodata altfel! Dar, ma ambalez degeaba! Nu intamplator, desi e plina de tradatori, care ne mai fac si educatie civica contra cost, pe banii nostri, Romania nu mai are…tradatori! Are numai defectori, iar defectorii nu sunt condamnabili, nu? Caci ce…defecteaza ei se poate repara. Pai, nu!?!

 10. VERGILIU says:

  dar ce simplu se pot rezolva aceste chestiuni de semnatica si dorinta de a ne prezenta cu batistuta curata si unghii taiate in fata aliatilor/ trebuie doar ca cei care administreaza spatiul virtual al armatei sa rezerve toate acele domenii care au conexiune la subiect: marina-militara/ sau fortele-navale/ ori mai stiu eu ce ar putea tasta vreun cetatean interesat de subiect, iar pasul 2 sa faca redirectionare catre pagina oficiala…Cum ar trebui sa se intituleze aceasta? cat timp exista o lege de functionare a ministerului, cred ca ne creem false dileme, iar NAVY in context pare o gluma sinistra daca ne gandim la starea de sanatate a delfinului, sau a altor ambarcatiuni, care din multimea de cerinte, mai pastreaza doar flotabilitatea…dar le tinem la vedere ca sa vada cine are curiozitati ca avem di tati…

 11. schwartzkopff says:

  Doar resentimente. Marina militara nu se numeste navy doar pentru ca si-a rezervat un domeniu accesibil pentru oricine din lume pe net. Si asta o stiu si pustii de 10 ani. Despre ce discutam?? Daca esti curios sa afli ceva depre marina militara chineza nu vei tasta in chineza, ca n-ai de un sa sti limba aia. Fain pamflet ai mai scris domnule altfel! si inca unul antologic in opinia lui OBY!! Mare critic literar si OBY!!

 12. Ghita says:

  Dle. Capnegru (vezi ca exista si corespondentul romanesc?), nu-mi dau seama ce te deranjeaza cand se spune un adevar! Probabil – ceva reminiscente ale vremurilor. Dar treaba, cred eu, trebuie tratata cu toata seriozitatea. Pe vremuri, cand venea cate unu’ de la studii Leningradene, zicea “Cum se zice la asta la VOI?” Azi, dupa studii Texane nici macar asa nu se zice. Ti-o spune direct “NAVY” si gata. Esti obligat sa sti ce-a dorit cu gandirea lui americaneasca Dl.Aspirant la Amiralitate! Uite-asa! Ca tot e plin Observatorul Militar de fel de fel de marinarisme, de parca Nelson este ministrul apararii! Da’ las’ ca stiu eu pana cand tine! Voi nu? Nici macar nu banuiti? Hai ca-i buna!

 13. Altfel says:

  Schwatzkopff
  Intrucat discutia s-a transformat in batere de campi, de aici incolo “fara mine”. Nu-mi place sa vorbesc “pe langa drum, pe langa gard”.

 14. Mircea says:

  Poate completarea vine cam tarziu si s-a inchis dezbaterea, dar as reveni la Fortele Terestre: chiar daca ii laudam pe cei de la FT, i-am gasit pe cei de la Academia Fortelor Terestre: http://www.armyacademy.ro/.
  Au scapat deocamdata de furia englezismelor Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda – http://www.afahc.ro/ – si Academia Navala Mircea cel Batran – http://www.anmb.ro

 15. vios says:

  Care “Marina”?! Poate o adunatura de vase ruginite, vopsite si modernizate pe bani grei. Eu inteleg ca “Marina” presupune submarine, nave moderne de atac, aviatie navala, etc. Cum putem vorbi de “Marina” in conditiile in care aceasta are nave vechi de prin anii 70, inclusiv “noile” fregate foste britanice; un submarin care rugineste fara baterii si ceea ce este si mai grav -o “Marina” fara viitor (achizitii intarziate, discutii interminabile, dezinteresul politicienilor -fiindca daca nu-i spaga, nimic nu e). Pentru Marina Romana este un vis indepartat sa se doteze cu submarine si nave noi, poate in secolul urmator, cine stie…Deci care “Marina”, avem noi asa ceva?!