Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice în opinia PNL

Partidul Naţional Liberal depune joi o sesizare cu privire la neconstituţionalitatea recent adoptatei Legi privind sistemul unitar de pensii publice.

Referindu-se la acest demers deputatul Alina Gorghiu, preşedinte al Comisiei de Justitie a PNLa făcut o declaraţie de presă:

mai departe

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice în opinia PNL”

 1. pensionar militar says:

  In “Legea sist. unitar de pensii publice” aprobata de c.dep.-pdl si acolitii, MAGISTRATII NU SE MAI REGASESC!
  Art. 82,83,83.1,84,85 privind pensia judecatorilor si procurorilor din Legea nr. 303/2004 nu au fost abrogate asa cum s-a intamplat cu toate celelalte legi si prevederi privind pensiile ocupationale!
  In acest mod legea nu mai are un caracter unitar cum ii spun titlul si textul legii!!!
  Asta nu inseamna oare o mita acordata C.Constitutionale pentru a nu se pune” bete in roate” promulgarii, in cazul atacarii pe fond la curte!

 2. A.R says:

  Cand ajungi tu presedinte si tu guvern sa spui ca salvarea tarii depinde de ultimul banut al pensionarilor , cand umfli buzunarele protejatilor dar le golesti pe cele ale celor mai saraci cetateni nu mai exista nici o indoiala ca trebuie sa pleci , ca trebuie sa dispari din istorie pentru ca ti-ai dovedit pe deplin incapacitatea si reaua credinta fata de aceeia care au crezut in tine presedinte, guvern…Orice promisiune facuta cum ca in 2011 va fi ceva mai bine nu poate fi crezuta atata timp cat din decembrie 2009 mintiti cu zambetul pe buze, faceti declarartii cum ca pensiile si salariile sunt asigurate , ca exista bani si ca numai niste rau voitori lanseaza zvonuri, creaza panica cum sa mai crezi in cei care afirma ca nu e nevoie de un imprumut ca apoi sa declare ca e necesar asa ca o masura de siguranta . Cine sa ma creada ceva dupa serii intregi de minciuni.Presedintele este acum in varful unui copac ale carui crengi le-a taiat pe masura ce a urcat, mai sus, tot mai sus, acum mai are o singura craca dar sta cu ferastraul in mana pregatit sa o taie si pe aceasta, a sacrificat pe rand medicii, profesorii, mamele, a pus gand rau pensionarilor carora le va aplica impozitarea de 16%( daca n-au vrut 15% cum hotarase)acum sta pe ultima craca aceea a sistemului national de aparare, o va taia promulgand legea privind sistemul unitar de pensii sau va mai medita , va mai gandi si va accepta ca Armata si celelalte componente trebuie sa beneficieze de pensii ocupationale. Ramas in varful copacului cu multimea revoltata privind in sus si scuturand copacul va avea de ales .Opozitia ar trebui ca macar de data aceasta sa nu se mai considere liberali sau social democrati ci romani, salvatorii acestui popor greu incercat si in pofida doctrinelor diferite sa adopte doctrina nobila a salvarii natiunii pentru ca altfel haosul de care toate celelalte state s-au ferit va invalui total tara si atunci va fi extrem de greu sa mai faci ordine.Din pacate Curtea Constitutionala a dovedit in cateva randuri ca politicul a cuprinso in nuante portocalii nu e tarziu sa-si revina la neutralitate, echidistanta si sa demonstreze ca legea si numai legea guverneaza.

 3. pensionar militar says:

  Corect, bine spus! Dar la C. Constitutionala , eu personal, nu am nici o speranta ca se va rezolva ceva! Au fost mituiti cu pastrarea pensiilor ocupationale (singurii)!

 4. indisciplinatu says:

  CCR a incetat sa mai existe ca institutie credibila din ianuarie 2010!!
  Mici “magarii” s-au mai facut si inainte la CCR da nu in halul la care s-a ajuns acum cu interpretari care ii intoarce in mormant pe predecesorii dreptului romanesc!!!
  Asa cum ar trebui sa platim vamesi nemti sa ne faca treaba la granite ar trebui schimbati o buna parte din magistratii acestei natii tot cu straini !!!!

 5. SAM says:

  Am pus urmatoarele intrebari CCR:
  1. Ce s-a avut in vedere cand s-a decis ca pensiile cadrelor militare din
  domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale sa se
  recalculeze, iar cele ale judecatorilor si procurorilor nu, in conditiile in
  care principiul neretroactivitatii este prevazut si in Constitutia Romaniei
  (art. 15 alin. (2) “Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii
  penale sau contraventionale mai favorabile.”), iar la situatii identice
  trebuie sa se aplice aceeasi masura?

  2. De ce pana la aceasta ultima decizie a Curtii Constitutionale,
  referitoare la masurile de austeritate adoptate de Guvernul Romaniei,
  judecatorii si procurorii erau asimilati cu cadrele militare din domeniul
  apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, din punct de
  vedere al pensiei, iar acum se face o separare totala? Ce a determinat acest
  lucru?

  3. Tinand cont ca prin recalcularea pensiilor cadrelor militare din domeniul
  apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, stabilite
  printr-o lege in vigoare la acea data, se urmareste diminuarea cuantumului
  lor si prin aceasta masura se incalca dreptul constitutional la proprietate
  (art. 44 din Constitutia Romaniei), ce s-a avut in vedere cand s-a decis
  constitutionalitatea acestei masuri (tinand cont ca recalcularea unor pensii
  se poate face numai prin instantele judecatoresti si numai in situatia in
  care s-au incalcat prevederile legii in vigoare la data stabilirii pensiei)?

  4. Daca statul de drept este statul in care legea este suverana, deci
  trebuie si se respecta de catre toti cetatenii tarii respective, atunci cum
  poate fi caracterizata Romania in care prevederile legii fundamentale,
  Constitutia Romaniei (neretroactivitatea legii, dreptul la proprietate
  etc.), sunt incalcate cu buna stiinta chiar de catre cei care ar trebui sa
  le respecte in primul rand: Presedintele Romaniei, Parlamentul Romaniei,
  Guvernul Romaniei, Curtea Constitutionala etc.? Ce atitudine fata de lege ar
  trebui sa aiba ceilalti cetateni ai Romaniei?

  5. Cum raspund cei care incalca juramantul prevazut la art. 82 din
  Constitutia Romaniei unde se spune printre altele “Jur … sa respect
  Constitutia si legile tarii …” ? Cum raspunde Ministerul Public care nu
  respecta art. 131 din Constitutia Romaniei care prevede ca acesta ”
  reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept,
  precum si drepturile si libertatile cetatenilor”, prin faptul ca este partas
  la limitarea drepturilor cetatenilor?

  Acesta este raspunsul primit de la CCR…

  Raspunzand petitiei dvs., inregistrata la Curtea Constituţională cu nr.12.782 din 27 august 2010, va aducem la cunostinta urmatoarele:
  Curtea Constitutionala poate fi sesizata pentru cazurile expres prevazute de art.146 din Constitutie si numai in conditiile stabilite de Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 643 din 16 iulie 2004 (documente pe care le puteti regasi si pe site-ul Curtii, la rubrica Baza legala).
  Intrucat competenta instantei de contencios constitutional este reglementata limitativ, aceasta nu este abilitata sa indeplineasca alte atributii decat cele stabilite prin Constitutie si prin legea sa organica.
  Or, controlul de constitutionalitate (fie posterior: asupra unei legi sau ordonanţe a Guvernului ori a unei / unor dispoziţii dintr-o lege sau ordonanta in vigoare, fie anterior: asupra legilor inainte de promulgare) se exercita cand Curtea este legal sesizata, prin urmare in cadrul procedurii jurisdictionale, strict reglementata prin dispozitiile legii sale organice.
  In cadrul controlului de constitutionalitate anterior promulgarii legii, prevazut de art.146 lit.a) din Constituţie, Curtea a solutionat 2 sesizari cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pronuntandu-se prin Deciziile nr.871 şi 873 din 25 iunie 2010, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.433 din 28 iunie 2010.
  Ca atare, cat priveste Legea sus-mentionata (devenita – dupa promulgare – Legea nr.119/2010), Curtea s-a pronuntat prin deciziile sus-amintite in raport cu criticile formulate in sesizarile cu care a fost investita. In conformitate cu dispozitiile art.147 alin.(4) teza a doua din Constitutie, „De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”.
  Argumentatia retinuta in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala se regaseste in considerentele acestor decizii:

  http://www.ccr.ro/deciziitotal/pdf/ro/2010/D0871_10.pdf

  http://www.ccr.ro/decisions/pdf/ro/2010/D0873_10.pdf

  Referitor la intrebarile dvs., va rugam sa aveti in vedere ca, odata cu pronuntarea deciziei, Curtea se dezinvesteşte, asadar nu ar putea emite alte „puncte de vedere” asupra propriilor considerente, cu atat mai putin acestea ar putea fi explicitate ori extinse ulterior, pe cale administrativa, ca raspuns la o petitie.

  R. Sabareanu

  Secretar general

  Frumos nu…?

 6. Maxim says:

  Aceasta lege facuta de specialistii laboratoarelor de la Cotroceni, va trece de Curtea Constitutionala fara probleme. Aparitia acestei legi si votarea ei arata un concubinaj abject intre partidele de la putere cu cele din opozitie. Cum a trecut de Senatul lui Geoana prin aprobare tacita? Care a fost reactia PSD, PNL in Camera Deputatilor? Una duplicitara, una spuneau la microfon, alta faceau in culise. Faza cu cele n’spe mililarde date opozitiei din rezerva primului ministru nu a fost dezmintita convingator de PSD-isti. Deci aceasta lege va trece deoarece este tema pentru acasa data de FMI partidelor. Personal cred ca C.C. ( Ma duce cu gandul ca Comitetul Central) va vota aceasta lege cu un vot impotriva, ca legea este constitutionala!

 7. Covăsneanul says:

  Nicio şansă, legea trece! Javrele de la C.C. stau capră în faţa Încrucişătorului! În justiţie, eventual la CEDO, militarii îşi vor recăpăta drepturile, precedent Lituania, dar…. trece timpul! Până atunci se mai schimbă 2 guverne!
  Singura soluţie: presiunea strazii, să vibreze zidurile şi geamurile guvernului şi preşedinţiei ; un nou guvern; un nou preşedinte; o nouă constituţie, scrisă şi pt. cretinii de teapa Chiorului, în care Curtea Constituţională să dispară ca instituţie, atribuţiile trebuie transferate justiţiei.

 8. micutzul says:

  Si eu cred sincer ca totul este un teatru ieftin si abject. Opozitia si sindicatele fac fanfaronada la TV. isi maruntesc singure fortele si demonstreaza cateva sute in cate o piata . Asta in timp ce lideri de sindicat il pupa in dos pe base, pe din dosul scenelor. Opozitia in loc sa treaca la forme reale de lupta parlamentara, ameninta cu tot felul de gogorite. Pozele si numele parlamentarilor, ministrilor si tarilor puterii trebuie sa fie prezentate oamenilor oriunde si permanent pentru viitoarele alegeri din 2012 sau mai repede. Intrebarea principala pe care mi/o pun este de ce sindicatele nu lupta unite ? De ce manifestatii in cascada ? De ce doar cateva mii de oameni zilnic cand s/ar putea strange zeci sute de mii ? Pentru ca cineva este vandut dar nici nu vrea sa piarda locul .
  Unii au infiintat guverne din umbra. Pe cand se infiinteaza si un pluton din umbra ?

 9. Covăsneanul says:

  Decât circ cu gaşca pedelichele+uneperistă a trădătorului de Oprea, PSD şi pnl trebuie să acţioneze în două etape:
  1. se retrage din Biroul permanent al Camerei până când Girafamuistă nu-şi dă demisia!
  2. Grevă parlamentară pentru apărarea statului de drept!
  Restul fac televiziunile şi agenţiile de presă din întreaga lume!

 10. indisciplinatu says:

  …precedent LETONIA!!!

 11. fagarasanu says:

  D.le Col DOGARU si D.le Col PRICINA
  cu tot respectul

  CRED CA AJUNGE CU VORBA BUNA SI CU CAPUL PLECAT , GATA CU LECTIILE DE ISTORIE , NOI CHIAR NU PUTEM SA NE ALATURAM POLITISTILOR , SUNTEM MAI SLABI , NU NE PUTEM ORGANIZA , IN 07.10.2010 TREBUI SA FIM IN STRADA IN BUCURESTI ALATURI DE OAMENI CARE AU CURAJ IN INCERCAREA DE A DA JOS GUVERNUL SI PE BASESCU , NU MAI PUTEM ASTEPTA CA ALTI SA NE REZOLVE PROBLEMELE , DACA VREM SA AJUNGEM SI NOI LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI SA STAM ACASA SI SA PRIVIM LA TELEVIZOR .

  CAMARAZI – NU SUNT UN PROVOCATOR , SUNT MEMBRU AL SCMD SI VREAU CA , CONDUCATORII SINDICATULUI SA CONVOACE TOTI REZERVISTI SI PENSIONARII APTI DE LUPTA LA BUCURESTI IN 07.10.2010

  NU PUTEM ASTEPTA PANA IN 25.10 – ACEST TERMEN ESTE UN POD PREA INDEPARTAT – IN SCDM AR TREBUI CREATA O CELULA DE CRIZA MAI RADICALA IN ACTIUNI , ASTEPTARILE DIN JUSTITIE SUNT DE DURATA .

  SA NE VEDEM IN BUCURESTI IN 07 .10.2010

 12. sejc says:

  de acord cu fagarasanu.pe ei,pe mama lor de misei.sa ne alaturam politistilor.sa fim alaturi de popor.sa imbracam uniforma militara.sa determinam poporul sa scandeze”armata e cu noi”.25octombrie este un pod prea indepartat.