Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oare chiar asistăm la o disoluţie a statului român?

Oare chiar asistăm la o disoluţie a statului român? Aceasta este una din multele întrebări pe care, în ultima vreme, mi le pun. Şi cred că nu doar eu îmi pun această întrebare. În timp ce prin ţară alternează inundaţiile cu coduri de caniculă ucigaşă, bugetarii români (indiferent de ce etnie sunt) tocmai ce au luat salarii ciuntite şi preşedintele ne îndeamnă să plecăm în lumea largă pentru că statul nu poate asigura salarii decente, din Adevărul aflu că “trei asociaţii maghiare care au legături directe cu UDMR şi Laszlo Tokes au trimis la ONU un “Raport din Umbră” intitulat “Discriminarea maghiarilor din România”.

Trebuie să ştiţi că în perioada 2-27 august 2010, la Geneva, se desfăşoară lucrările Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CEDR). La reuniune participă şi România, reprezentată fiind de o delegaţie formată din 12 membri. Şeful delegaţiei este preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, ungurul Csaba Ferenc Asztalos.

Ceilalţi membri sunt:

1. Secretarul de stat de la Autoritatea Naţională pentru Romi, Ilie Dincă
2. Secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marko Attila
3. Subsecretarul de stat de la Ministerul Culturii, Irina Cajal
4. Directorul biroului secretarului de stat pentru minorităţi din Ministerul Educaţiei, Szocs Domokos
5. Directorul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Monica Dimitriu
6. Şeful Departamentului pentru Drepturile Omului din cadrul Ministerului de Externe, Răzvan Rotundu
7. Mihai Şerban, de la departamentul pentru relaţii internaţionale al Ministerului Culturii
8. Şeful de comunicare al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Denisa Tudor
9. Consilierul Cristina-Camelia Palaghie de la Ministerul de Interne
10. Consilier la comisia pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi din Ministerul Muncii, Andra Croitoru
11. Secretar la divizia pentru pentru drepturile omului din Ministerul de Externe, Laura Onisii

Am ţinut să enumăr membrii delegaţi ai României, pentru a evidenţia ponderea ungurilor (însuşi şeful delegaţiei României este un ungur) care  fac parte din această delegaţie.

Revenind la “Raportul din umbră” (sugestiv intitulat) statul român este acuzat că “încalcă drepturile maghiarilor pe  toate nivelurile şi propune ca unică soluţie autonomia teritorială”.

Ce conţine “Raportul din umbră”

• astăzi, în conformitate cu legislaţia europeană, ar fi din nou posibilă acordarea unui statut special legal

Ţinutului Secuiesc

• deşi maghiarii din România au voie să folosească limba maternă în justiţie, drept garantat de legislaţia română, “judecătorii – în diferite localităţi – îi împiedică (pe maghiari, n.r) să îşi exercite acest drept”.

• Cel mai important obiectiv pentru anii următori va fi recunoaşterea legală a drepturilor colective şi implementarea lor

• cei 1,5 milioane de maghiari din România nu vor să renunţe nici la pământul lor natal, nici la identitatea lor.

• la 20 de ani de la democraţie, sunt încă mulţi factori care împiedică Ţinutul Secuiesc să prospere

• maghiarii sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua în România

• documentele oficiale publicate de autorităţile române sunt redactate doar în limba română

• în instituţiile deconcentrate, funcţionarii vorbesc numai în limba română.

• deşi maghiarii reprezintă 80% în Ţinutul Secuiesc, doar 20% dintre oficialii de aici sunt maghiari.

În Raport se mai arată că:

“Regiunile de dezvoltare trasate în 1998 au fost create fără luarea în considerare a caracateristicilor geografice, culturale, istorice, economice, şi de aceea ele nu promovează creşterea economică. (Harghita, Covasna şi Mureş sunt în regiunea de dezvoltare Centru alături de Sibiu, Alba şi Braşov, n.r)

• Soluţia legală pentru aceste probleme: acordarea autonomiei teritoriale, deci transformarea regiunii într-una autonomă cu statul special.

• Autonomia comunităţilor minoritare este o soluţie implementată în diverse state ale Europei.

• Ţinutul Secuiesc întruneşte criteriile economice şi istorico-geografice pentru pentru a deveni o regiune administrativă autonomă.

• Ţinutul Secuiesc trebuie să devină o entitate administrativă regională unică, unitară.

• Regiunea ar trebui să aibă propriile organisme legiuitoare şi executive, bazate pe alegeri democratice în rândul propriilor cetăţeni.

• Acordarea statutului de limbă regională oficială pentru limba maghiară.

• Folosirea liberă a simbolurilor naţionale ungare şi a emblemelor secuieşti.

În acest context, se înscrie şi “strategia în 3 paşi” a fostului deputat UDMR de Timiş, Toro Tibor.Acesta este unul dintre liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor care susţine că “autonomia maghiară din Mureş, Harghita şi Covasna se va obţine în trei paşi simpli”.
Aceştia ar fi:
Pasul 1: Regiunea de Dezvoltare Ţinutul Secuiesc, din care să facă parte judeţele Mureş, Harghita şi Covasna
Pasul 2: Apariţia guvernelor regionale după reconfigurarea administrativă a României
Pasul 3: Administraţie proprie a Ţinutului Secuiesc; Ţinutul Secuiesc devine regiune administrativă cu „guvern” sau consiliu regional propriu.

„Vrem să fie o unitate administrativ-teritorială sine stătătoare. Nu se pune problema unui stat independent. Este vorba doar de o regiune cu autonomie, cu statut special”, a subliniat Toro.

Revenind la întrebarea iniţială (asistăm la disoluţia statului român?) şi ţinând cont de toate acţiunile întreprinse, fie ele “din umbră”, sau pe “faţă” de unii lideri maghiari – mai mult sau mai puţin contestaţi,  coroborat cu eterna bâlbâială guvernamentală concluzia desprinsă de mine ar fi următoarea: DA, asistăm la o disoluţie a statului român!

Poate greşesc! Sau, nu?

S.B.

Dank Media

Sursa: Adevărul

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

25 Responses to “Oare chiar asistăm la o disoluţie a statului român?”

 1. vios says:

  Treziti-va institutii ale statului! Asemenea provocari fatise nu duc la nimic bun. Cat de tampit trebuie sa fi, ca sa nu-ti dai seama de realitate!? Tinutul Secuiesc n-a existat niciodata in istorie, nici macar pe timpul defunctului imperiu austro-ungar. Exista doar in creierii obositi ai reprezentantilor UDMR, sau ai altor institutii maghiare de aici sau de aiurea. Pe acesti idioti utili ai Budapestei, ii mananca clar spinarea. Dar, in Romania, n-are cine sa le-o scarpine, fiindca suntem “europeni”. Dar sa nu se joace cu rabdarea noastra, caci uitam rapid de bun simt si buna vecinatate. Chiar atat de tampiti sa fie secui, asa zisi unguri -in viziunea UDMR, sa creada ca, Laszlo Tokes, Boro Tibor si-alti gugustiuci, vor binele maghiarimii oprimate de romani? Ei vor de fapt functii, bani si stat independent -in care ei sa faca legea. De ce reprezentantii statului roman, platiti cu bani grei, nu se duc la organizatiile internationale sa arate ce fac de fapt “ungurii” in Transilvania, unde intr-adevar romanii sunt discriminati. S-a ajuns aici datorita incompetentei si a lipsei de profesionalism, atat a conducerilor post-decembriste cat si a institutilor ce-ar fi trebuit sa apere suveranitatea si integritatea Romaniei. Dar sa-i fereasca D-zeu de furia romanilor. Rusine ignorantilor politici, rusine serviciilor de informatii platite din banii nostrii, rusine presedinte Basescu -al tuturor romanilor. Laszlo Tokes, Marko Atilla, Szocs Domokos si-alti idioti izolationisti, trebuiau de mult sa dispara din scena politica romaneasca. Halal tara, halal politicieni, vax presedinte!

 2. un oltean says:

  bai fratilor ;ma uit bine pe harta si nu-mi vine sa cred.astia care zic ca vor autonomie sunt chiar in inima tarii-ROMANIA. si de ce ne speriem? vor autonomie ? de care – culturala .pai au : etnica desi nu recunosc au si de asta, TERITORIALA– eu zic sa le-o dea pe asta. vor parlament-sa aiba,vor drapel unguresc -sa aiba, vor capitala -sa aiba, vor armata -sa aiba un plutuon de rapciugosi. EI BINE DUPA CE LE AU PE TOATE_ ROMANIA SA LE TAIE ELECTRCITATEA,GAZELE.,SA LE BAGE VIZE DACA INTRA PE TERIT.ROMANIEI SI BINEINTELES SA NU APROBE NICI UNA, SA INTERZICA ORICE FEL DE AJUTOARE DEZINTERESATE DIN UNGARIA SI DE AIUREA.stiu ca mai sunt si romani dar pe ei Romania ii poate ajuta.IN CAT TIMP CREDETI CA VOR CERE REVENIREA LA PATRIA MUMMA?==asta este desigur un exercitiu de imaginatie=====

 3. micutzul says:

  Stiu ca nu e momentul, dar sunt destul de suparat si fac o gluma …. Cred ca este cazul sa le dam ungurilor ceea ce vor. 22000000 de romani sa solicite cetatenia maghiara. Pe langa cei 11000000 de unguri putem apoi sa ne cerem independenta cu cat teritoriu vrem noi..

 4. vios says:

  Ma intreb de multi ani: de ce este intangibil Laszlo Tokes (papusarul tuturor actiunilor antiromanesti, inainte si dupa ’89)!? Nu exista articole in legea statului roman, valabile si pentru el? Sau el este mai european decat romanii. Ce fac SERVICIILE noastre de atatia ani, dorm!? De ce nu-i aduna pe toti adeptii si promotorii izolationismului pe criterii etnice, acestia nu reprezinta un risc pentru siguranta nationala? Daca nu le convine in Romania, cine-i opreste sa plece? Daca se simt exterminati de romani, de ce continua sa traiasca aici. Cred ca intr-un fel si noi suntem vinovati ca le-am creat “conditii” la care nici nu visau. Care minoritar si-ar permite sa ridice asemenea pretentii science-fiction in SUA? Sau in alt stat european? Ar disparea in ceata fara prea multe fasoane. Ar trebui ca si Romania sa ceara drepturi egale pentru romanii din Ungaria -stat “aliat” european. Expiratii astia izolationisti, se viseaza inca in fostul imperiu austro-ungar; de ce nu pomenesc niciodata pe la organizatiile internationale despre dramele si calvarul romanilor din Transilvania, generate de unii ca ei. De mult trebuiau exclusi din randul romanilor, retrasa cetatenia (pe care oricum n-o recunosc), confiscate averile si expulzati. Lucrurile ar intra pe un fagas normal, iar Romania ar scapa de o mare durere de cap. Iar Ungaria sa stea cumintica ca-i mica fara ajutor german si austriac.

 5. micutzul says:

  @ vios
  Nu stiu daca intamplator sau nu , dar la sfarsit ai pus punctul pe I
  Exemplul Serbiei este concludent si presupun ca nimeni nu are timp sa creada ca o ceata de albanezi a ingenuncheat aceasta natiune viteaza. Romania este prea mare si nu poti sa o tii la infinit in afara zonei economice si de comanda a Europei unite. Deci cel mai usor este sa o rupi. Daca o rupi cand oamenii mai au un pic de speranta, de eroism si nationalism, atunci un stat de 22000000 iti poate da peste cap toata constructia. Si care e solutia ?
  1. Distrugi istoria, cultura si cumperi inteligenta..
  2. Distrugi si aduci in derizoriu politicul…
  3. Distrugi educatia..
  4. Distrugi economia, industria , agricultura, turismul….
  5. Distrugi justitia…
  6. Distrugi armata si elementele S.N.Ap…
  7. Distrugi biserica, credinta acelui neam….
  8. FACI CE VREI < ACUM ESTI LIBER…
  T/i se pare cunoscut ?

 6. altfel says:

  Ca noi, cetatenii, asistam intr-adevar la disolutia statului, mai treaca-mearga. Dar ce facem cu cei care ocupa functii inalte in statul roman, unii dintre ei chiar reprezentand statul roman, care nu numai ca asista, ca si noi, ba chiar favorizeaza disolutia statului si ne mai si explica la televizor ca asta este mersul normal? Intrebarea asta imi aminteste de o poveste pe care am primit-o azi pe internet, cu autor necunoscut mie, cu un titlul exceptional: “Lunetist. Caut de lucru”.

 7. zetru says:

  @micutzul, ce zici tu e perfect adevarat. Cine a facut unirea, statul modern roman si toate institutiile moderne ale statului inclusiv armata? A.I. Cuza, impotriva intregii Europe. Retine ca unirea Moldovei si a Tari Roamanesti a fost acceptata doar pe perioada domniei lui Cuza. Mai mult decat atat romanii s-au incapatanat si cateva zeci de ani mai tarziu au alipit si Transilvania. Ce se intampla acum? Revenirea la ce a fost inainte de Cuza. Cum? Prin distrugerea a tot ce a facut Cuza, inclusiv a Armatei. Nu e clar?! Cat de curand vom trai vremuri interesante care vor culmina cu spargerea in bucati a Romaniei, unita totusi prin intermediul UE.

 8. Terentius The Younger says:

  E hai, sa nu o dam pe latura asta. Sunt satul de pe vremea cand eram ofiter activ de tot felul de Mos Teaca de birou, singura lor lectura era “Romania mare” a lui Wadim Corneliu Tudor. Singura preocupare era beutura si cantecele patriotice. Cu cat mai multa era beuturica, notele de la “Noi suntem Romani” erau mai stridente. Hai sa fim un pic mai nuantati.

 9. vios says:

  @micutzul,
  Da, chiar foarte cunoscut. Placa asta cu autonomia este veche de cativa ani. Ai sesizat foarte bine ceea ce-am vrut sa spun; nimic nu-i intamplator pe lumea asta. De la sarbi am avea multe de invatat in ceea ce priveste demnitatea si unitatea nationala. Kosovo n-a fost niciodata stat. Noroc cu americanii si-alti europeni care l-au infintat -culmea ca terorismul albanez nu reprezinta un pericol…mondial! Romania in mod sigur se afla in jocul de interese al marilor puteri -asa a fost intotdeauna…fie ca ne place fie ca nu. Problema este a conducatorilor nostrii -acestia nu stiu, nu pot, nu vreau, sau chiar mai rau…asculta de “altii” -sa ghideze tara pe un drum propice. Sa nu ne facem iluzii, NATO, UE si toate aliantele in care am intrat -mai mult sau mai putin “voit”, nu ne-au adus decat: distrugere, indatorare, saracie, degradarea valorilor morale si etice si multe alte “avantaje” ale civilizatiei “europene”. Milioane de romani au asteptat altceva -dar putini si-au dat seama de ceea ce v-a urma.
  @Terentius,
  Vadim Tudor este un personaj pitoresc, care ii incanta pe cei saraci cu duhul -deci n-are rost sa-l pomenim. Sunt de acord cu tine in legatura cu Mos Teaca -niste copiii mari care se jucau cu gradele, crezandu-se inteligenti si de neanlocuit. Nu erau…Dar au fost si inca mai sunt si militari care intr-adevar isi meritau gradele; acestia chiar stiau ceea ce insemna uniforma militara si juramantul fata de patrie. Nuantarea face parte din europenism, banuiesc. Imi pare rau dar nu sunt de acord…eu sunt roman, traiesc in Romania, am fost educat in spiritul valorilor nationale…si putin imi pasa de “valorile” impuse de altii. Nu-mi este rusine sa recunosc faptul ca sunt nationalist, dar nu pot sustine ca sunt si patriot, fiindca patriotismul inseamna ca-i facut ceva pentru tara. Eu n-am facut inca destul…
  @altfel,
  Suntem un stat anormal din toate punctele de vedere. Idiotii utili care spun ca totu-i normal -chiar si cand, pentru orice prostovan, este clar ca nu e -sunt probabil, daca nu sigur, platiti de x si y sa spuna aceste bazaconii. Ii intalnesti peste tot, in Guvern, la Presedintie, in presa, la tv, etc. M-ai rau este faptul ca sunt multi care-i asculta, dar si mai multi cei care-i aplauda.

 10. vios says:

  Si inca ceva! Daca a fi european inseamna dezmembrarea tarii mele, atunci refuz sa devin…european. Mai bine raman roman, cu tot ceea ce o insemna asta.

 11. micutzul says:

  @ Terentius
  Respect opinia ta , dar nu sunt de aceeasi parere. Batranii de care faci vorbire, eu nu sunt dintre ei, au prins momente grele in armata, de la aplicatii foarte dure si dese, la ocuparea Cehoslovaciei, cutremur etc. Eu am invatat meserie de la ei. Asa au fost educati , iar ungurii le/au oferit suficiente motive. De aceea a si prins Wadim la popor in acea perioada.
  Cand ai zis sa o lasam mai moale, m/am dus imediat cu gandul la televiziunea Yugoslava din 90. Sarbii aratau camioane cu arme descoperite pe sosele si incepusera sa acuze . Cei acuzati spuneau ca nu e adevarat, ca e facatura, ca ei sunt cinstiti si ca iubesc sarbii… S/a vazut ce a urmat.

 12. Terentius The Younger says:

  Domnilor, respect punctele dvs. de vedere (sa stiti ca si mie mi s-au inoculat de mic aceste valori, de catre cineva apropiat mie, acel cineva fiind ofiter in Armata Romana. Armata Regala Romana, ca sa fiu mai riguros. Deci nici o legatura cu pitecantropii de mai tarziu, pe care pecereu’ i-a adus in armata, sub diverse forme, ca sa-i imbunatateasca compozitia sociala, nu mai detaliez, cunoasteti…)
  Despre patriotism ci ce s-a mai ales din el, imi voi permite sa citez un articol aparut recent. Sper sa ma ierte autorul articolului pentru ca ii reproduc opera fara acord. Doamnelor si domnilor, Mihai Radu, Academia Catavencu:
  “Traiane, şi noi am iubit-o pe România, dar platonic!
  Ieri, la Doljeşti (îmi place să cred că e undeva lîngă Caracal), Traian Băsescu i-a spus unui jurnalist de la Agerpres că, dacă şi-ar iubi ţara, el, jurnalistul, şi mai mulţi români, atunci am avea “şanse de progres”. Aşadar, după Vîntu, Voiculescu, profesori, magistraţi, pensionari, profesori, iată o nouă cauză pentru care România nu o duce mai bine. Nu o iubim.
  Haideţi să vă spun ceva, domnule preşedinte. Să ştiţi că şi noi am iubit-o pe România. Dar, după ce noi o ţineam de mînă şi o plimbam prin parc sub clar de lună recitîndu-i din Eminescu, veneau băieţi ca dumneavoastră şi o mameleau în scara blocului.
  După ce noi făceam planuri de viitor cu ea, veneau de-alde Videanu şi Berceau (şi alţii înaintea lor) şi se comportau cu ea de parcă ar fi fost Jena Jameson. Venea Blaga, îi punea drapelul pe faţă, şi o plesnea peste fund pînă dimineaţa.
  Şi noi am iubit-o pe România, să ştiţi! Dar ca orice fată săracă şi prostuţă, s-a dus după ăia cu bani. Acuma, că i s-au lăsat ţîţele şi a făcut curul cît China, veniţi să ne-o puneţi în braţe. Ne pare rău, dar sîntem la muncă în străinătate!”
  QED

 13. Schwartzkopff says:

  Fumigene!!!, credeti ca ma intereseaza chestia asta cand imi este foame??

 14. Terentius The Younger says:

  Domnu’ Schwartzkopff, cumva umilele noastre comentarii v-au zgariat respectul fata de Nepretuitu’? Daca gresesc, imi cer scuze, da’ mie asa mi s-a parut. Din pacate, asta e tarisoara asta, … parte cenzurata datorita limbajului folosit…….. Vorba autorului, in timp ce noi fraierii o plimbam de mana si ii spuneam poezii de Eminescu, jmecherii de-alde Basescu & BBV o asteptau in scara blocului sa-i puna tricoloru’ pe fata si se poarte cu ea ca si cum ar fi (era sa scriu ca cu…) Jena Jameson. Si acum aceiasi jmecheri vin si ne vorbesc, de la inaltimea celor 600000 de dolari cu care cica s-au lansat in capitalism, despre reforma, r….i de dreapta si alte obscenitati din astea. Asta e ideea. Si asta e obscenitatea.
  http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/1024_/082010/eab89fd0bc52d904c2bacdb6a4bab7ca.jpg
  Asa tara, asa popor, asa presedinte. Ura de trei ori!

 15. Trifon Gruju says:

  Terentius

  Hai sa fim mai atenti ce cuvinte alaturam numelui ROMANIA! Cred ca majoritatea cititorilor au inteles metafora din Catavencu. Nui cred ca era cazul sa o dezvolti. Dintr/o data ai devenit asemanatori celor pe care i/ai descris din perioada ta activa.

  Putina decenta, altfel cadem in derizoriu si schimbul de opinii se transforma in schimburi de abjectii. daca vrem asa ceva, putem intra pe OTV in direct.

  Cu stima.

 16. micutzul says:

  @ All
  In postarea din 11.08 ora 06.04pm. la punctul 7 spuneam ca vor distruge biserica. Chiar ma intrebam cand v/a fi atacat acest ultim bastion de romanism. Astazi deja basel a lovit biserica, dar asa parca nu e pregatit , parca cineva il impinge de la spate. Si macar daca l/ar mai baga cineva in seama. Cred ca un presedinte de stat ar trebui verificat periodic si la cap si la interese.

 17. Schwartzkopff says:

  Viosule, care sunt acele valori nationale in spiritul carora ai fost educat?? spaga, hotia, parvenitismul si alte cateva??
  Ii victimizezi pe sarbi. Aceasta natiune este cam la fel de viteaza ca si a noastra. Buni maciucari si slabi negociatori. De fapt s-a vazut unde i-a aruncat milosevici cu vitejia lui – cu cel putin 10 ani inapoi.

  Terentius T Y,
  Vezi tu, incerc sa nu ma inspir doar din ceea ce mi se serveste la (O)TV. Ne place sau nu cei care se afla azi la putere aduc la lumina cateva adevaruri care dor: aparat de stat umflat, pensii si salarii nesimtite de la stat, securisti care ne proiecteaza zilnic pe ecranele televizoarelor (precum in mitul pesterii a lui Platon) umbre cu pretentii de adevar absolut etc. E un inceput. Problema este ca noi pervertim orice buna intentie si asa s-a ajuns acum ca pensionarii (militari) sa aiba pensii mai mari decat soldele activilor, unii activi sa-si prezerve drepturi banesti iar altii sa piarda drepturi banesti (vezi postarea lui Marius Dragomir de la un articol mai recent). Dar aceste lucruri tin de “valorile” in spiritul carora am fost educati, nu-i asa vios?

 18. vios says:

  @Schwartzkopff,
  Valorile despre care tu vorbesti,sunt apanajul celor pe care-i simpatizezi (ca sa nu zic mai mult). Te sfatuiesc sa te plimbi un pic prin Serbia, si-o sa vezi cine este cu 10 ani in urma. Faptul ca,sarbii au refuzat sa se umileasca si sa accepte ceea ce era de neacceptat -dezmembrarea statului -este un exemplu de demnitate si patriotism. Cunosti notiunile astea? Noi,cei din vechea generatie,le cunoastem. Lasa-ne cu OTV-ul;urmareste-l tu caci pe noi nu ne intereseaza. Daca vrei poti sa te inscrii in Partidul Poporului, asta daca n-ai facut-o cumva. Acolo iti poti spune toate ofurile si frustrarile. Ai ceva cu securistii care spun niste adevaruri? Printre ei sunt si “papagali” politici, este adevarat,dar multi dintre ei si-au facut cand trebuia treaba -despre astia de acum sa te indoiesti, nu de cei dinainte. Si-apropo, mai informeaza-te sa vezi de unde provin portocalii, trandafirasii, galbiorii, etc. S-ar putea sa ai o mare surpriza! Despre vitejia natiunii romane, ar fi multe de discutat. Un lucru este sigur; hibele conducerii nationale se rasfrang inevitabil asupra tarii si a cetatenilor ei. Romanii au “invatat” sa se poarte ca si conducatorii lor: lenesi, mincinosi, hoti. Elitele au plecat de mult, fiindca nu s-au putut “acomoda” vremurilor. Datorita celor de sus am ajuns sa fim “ciucii’ Europei -fiindca ei n-au nici un pic de demnitate si onoare; nu zic patriotism fiindca-i deja prea mult.

 19. vios says:

  @Continuare,
  Apropo, iubim Romania! Sincer.

 20. Schwartzkopff says:

  Viosule,
  Voiosia cu care ii aperi pe fostii securisti ma face sa cred ca esti si tu unul dintre ei. Hai recunoaste ca esti fost securist, ca te dai in vant dupa “Romania Mare”, “Tricolorul”, ca ai pensie nesimtita, ca iti place sa dai si sa primesti spaga, ca ….
  Tu chiar nu intelegi ca trebuie sa ne schimbam, ca nu mai putem continua asa, ca a fi european inseamna sa nu dai spagi, flori si cadouri la profesori, medici, sa nu smecherim legi astfel incat unii sa fie mai merituosi ca altii, sa nu pupi moaste in miros de mici si sarmale etc etc. Daca nu vrei sa fi european atunci pleaca. Eu si copiii mei vrem sa devenim europeni.
  Te rog sa ma crezi ca este insuportabil sa te intorci dintr-o tara civilizata si sa vezi ca tara ta nu face nici un pas inainte.
  “Apropo, iubim Romania! Sincer” seamana cu ceea ce a spus batranul securist Plesita – “am servit Romania comunista, servesc si Romania capitalista” (bani sa iasa – nu viosule?)
  Romania trebuie sa cultive valori la care sa vibrez si sa ader, valori selectate de umanitate in timp si pe baza carora sau dezvoltat societatile civilizate. Daca asta nu iti place atunci pleaca viosule si ia-ti si camarazii. Sau macar taci, lasa-ne si bucurate de pensia ta in liniste.

 21. micutzul says:

  @ VIOS
  Viosule tu chiar nu intelegi ca sunt oameni care nu inteleg ca noi vrem dezvoltarea tarii fara mafioti, ca vrem ca valorile izgonite de politica facuta sa revina in tara ? Ca vrem ca cercetarea si educatia sa fie prioritare, ca vrem ca sanatatea sa fie tratata cel putin ca la unguri, ca toate acestea au fost distruse de politicieni si mafioti ? Ca vrem ca o pensie de 1500-2500 de lei sa nu mai fie socotita nesimtita ci echivalentul ajutorului de somaj din tari nu superdezvoltate , ca Spania, Portugalia, ca vrem ca salariile in Romania sa fie decente nu sa existe o sleahta care sa se imbogateasca pervers pe baza pauperizarii excesive a populatiei. Cel care se adreseaza tie ca Plesita a facut…. este un copil care pe timpul comunismului nu stia ce are de facut, acum are curaj sa vina sa improaste cu mizerii. Securistii din esalonul trei ii acuza pe cei din esalonul doi, vor si ei cat mai este ceva in tarisoara asta…. Sa ai o seara placuta Viosule si nu te da batut.

 22. Nimeni says:

  Acu’ ma bag şi eu în discuţie ca baba care nu le aude dar le potriveşte. Am vazut cu toţii exemplul Serbiei, cu ce se întâmplă când îşi bagă americanii nasul… nu ştiţi!? Iese cum spun ei, remember “sfatul” Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Bla, bla, bla, bla, bla. Totodată (eu cel puţin aşa ştiu şi nu cred că mă înşel) Kosovo a fost la început tot o regiune autonomă cu statut special… şi dup-aia a început halimaiul. Ăia au vrut mai mult, ăla a zis că au prea mult… etc.
  În altă ordine de idei, vă împărtăşesc o constatare personală: eu nu am prea văzut prin Europa asta pe unde am mai umblat şi io, să se vorbească atât de mult despre “patriotism”, “integritatea teritorială” şi altele. Şi în Regatul Unit al Marii Britanii, există râcă între englezi şi scoţieni, şi în Belgia există aceleaşe sentimente între flamanzi şi valoni, dar cu toate astea Bruxelles este capitala Europei iar Belgia găzduieşte 2 comandamente strategice NATO.
  Readucerea în discuţie acestor aşa-zise “conflicte” este opera unor devianţi care în umbra unor interese politice şi, mai ales economice, alimetează sentimente separatiste. De acord cu “ce zise” “Olteanul” mai sus: da-ţi-le fraţilor ce cer, dar apoi, nu acţionaţi cum “zise” el că zgâriem Europa la sentimente. Exportaţi-le totul la supra-preţ. Vă garantează taica Nimeni că în câteva luni or să chiţăie de foame. O acţiune în forţă a statului român va genera o a doua Serbie. Dar înainte de toate, eu zic aşa: de vreme ce este o problemă politică ea nu poate fi rezolvată decât tot politic. Ce să facă instituţiile statului Viosule? Unde să intervină, cu ce şi mai ales DE CE? Pentru că nişte hămesiţi vorbesc aiurea….
  Au început iar cu autonomia? Nici o problemă, vor şi termina cu ea. Era normal să apară astfel de efecte după decizia CIJ.
  Este statul român pe cale de disoluţie? Nu ştiu. Sper că nu. Dar dacă este aşa, este NUMAI ŞI NUMAI VINA NOASTRĂ A ROMÂNILOR. Aţi văzut cum de la un mare fâs pe care maghiarii din România vor să-l facă, aţi început să vă certaţi care e mai patriot şi are mai multe valori “de calitate” decât altul. Eu zic că noi, militarii, cu toţii ne iubim ţara. Altfel nu am face ceea ce facem sau am făcut.
  În rest, discuţiile despre securişti, eşaloanele lor şi alte matrapazlâcuri de acest gen, nu ne fac nici o onoare. Părerea mea!

 23. vios says:

  Dragilor,
  Vad ca v-ati ofuscat rau! Generale Scwartz, n-ai nimerit-o! Nu sunt fost securist si nici pensionar. Tu si copiii tai vreti sa fiti europeni? Dar cine v-a opreste draga? Vrei ca Romania sa produca valori noi, europene? C-am care ar fi ele? Si de ce te-ai intors dintr-o “tara civilizata”, in pacatoasa de Romanie -unde-ti dau dreptate, totu-i pe dos. Omule eu nu-i apar pe securisti. Nici nu am fost si nici nu sunt unul intre ei, iar despre pensie…iti pot spune ca m-ai am mult pana la ea. Nu-mi place nimic din ceea ce se intampla in tara. Nu sunt de acord cu lipsa de demnitate si politica nationala -doar fiindca trebuie sa fim europeni. Nu sunt de acord cu faptul ca suntem tratati ca “papuasii” de catre europeni. De ce trebuie sa ne umilim sa devenim…ce! Am fost deseori afara si-am vazut cum suntem tratati de europeni -sincer m-a durut. Am vazut si ce fac tiganii nostrii -dar europenii au “uitat” cum ne judecau pentru faptul ca nu-i sprijineam. Acum s-au convins, dar este prea tarziu pentru noi. Si exemplele ar putea continua…Una este sa “aderi” la niste valori -cu care poti sau nu sa fii de acord- si alta este sa-ti fie impuse. De aici trage-ti concluziile…fiecare cu ale sale. In rest sunt de acord cu ceea ce spune “Nimeni” -fiecare dintre noi si-a iubit si isi iubeste tara -cu toate hibele ei, este si ramane tara noastra. Punct!

 24. ion says:

  cred ca e o mare problema faptul ca intreaga clasa politica romaneasca nu gaseste un limbaj comun in aceasta chestiune.
  da,traim destul de greu,…da exista interese de tot felul,…uita oare ei faptul ca istoria se poate repeta oricand?
  Uita ei oare ca natiunea asta si-a gasit cu greu izbanda in istorie?
  Noi, romanii,nu trebuie sa mai fim dezbinati, sa ne mai tot autocriticam atat, ci sa muncim, sa fim corecti,sa traim impreuna in armonie si sa ne impunem pe acest pamant.
  Desigur ca exista si dusmani, care ar denumi regiune si propria curte …(sarmanii..)
  Daca pornim insa de la ce spuneam adineauri,si asta cu toata nedreptatea din jur, asemenea”DISCUTII”, NU VOR MAI FI RELEVANTE.
  Romani, nu uitati,bunicii nostrii au murit tocmai ca noi sa putem sa invatam din greseli, sa progresam, sa muncim , sa dainuim .

 25. ion says:

  Romania este numai una.
  Datoria de roman ,presupune sa muncesti, sa respecti, sa mergi la vot.
  Uitam oare ca alesii,de la care asteptam atatea, noi ii alegem?….si desigur noi ii si meritam.
  Romani, in primul rand situatia se rezolva intr-un singur fel. De la conceptia fiecaruia despre tara lui.
  Iti iubesti tara?…mentine-o curata,taie-ti iarba din fata casei, sadeste un copac, munceste, FA MULTI COPII, voteaza, invata sa-ti respecti vecinul,etc…
  In felul asta dai un exemplu, devii romanul pe care inaintasii si l-au dorit.
  In felul asta ungurii, sarbii, rusii, si bulgarii, toti vor dori sa fie ROMANI( nu suna frumos?)
  Bine inteles ca guvernantii au un rol foarte important chiar esential….dar nu noi ii alegem oare?

  ROMANI VA IUBESC.
  TRAIASCA ROMANIA.