Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oare cum se numesc cei care se laudă singuri?

După cum ne-a obişnuit oficiosul Armatei – Observatorul Militar – găzduieşte în paginile sale câte un invitat. De regulă, un personaj cu funcţie de răspundere din cadrul MApN este intervievat.

În ultimul număr al Observatorului Militar a fost invitat generalul-maior medic prof. univ. dr. Ioan SÎRBU, şeful Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale.

Habar nu aveam cine e acest personaj până nu ni l-a prezentat, în întrega-i splendoare, renumitul jurnalist Benone Neagoe. Tocmai din acest motiv am trecut la lecturarea materialului.

Iată ce am aflat:

Păi, în primul rând, am aflat că distinsul domn stomatolog,  fost sanitar, fost strungar, ajunge şef al Institutului Medico-Militar la doar 7 ani după absolvirea aceleaşi instituţii. Funcţie de general! Vertiginoasă ascensiune.  Şi nu suntem în război. Oau!

După încă doi ani, iaca, e ditamai comandantul Spitalului Militar Central. Adică, General mai mare. Bravos, cum făcuşi?

Răspunsul a venit din gura domnului General-maior medic prof. univ. dr.:

A trebuit, practic, să reformez instituţia, s-o scot dintr-o stare de supravieţuire.”  Şi dăi şi luptă cu sistemul.  Să vedem cum:

A fost o chestiune de curaj din care n-au lipsit travaliul şi zbuciumul prin care a trebuit să trec“.

Apoi dl dr. ne spune cum a fost posibil:

“Evident că reacţiile celor pe care am îndrăznit să-i scot din inerţie nu au întârziat să apară. Ele nu au făcut altceva decât să mă mobilizeze, să mă încurajeze. O parte dintre cei afectaţi au considerat că presa le-ar putea rezolva problemele, cu toate că acestea ţineau de atitudinea şi comportamentul lor faţă de instituţie. Am învăţat să lucrez în echipă, să cer echipei şi să performez cu ea. Cadrele tinere au preluat conducerea secţiilor şi clinicilor de specialitate, dovedind că sunt apte să le asigure managementul de performanţă, trimiterile la cursurile de specializare s-au triplat, pavilioanele s-au reînnoit, tehnica şi aparatura veche au fost înlocuite, spaţiile de cazare ale bolnavilor seamănă tot mai mult cu cele europene moderne, logistica unităţii se apropie tot mai mult de standardele euroatlantice. Am preluat spre comandă un Spital Clinic şi am  lăsat în urma mea un Spital Universitar, închegat, solid profesional, cu o perspectivă care rivalizează cu orice altă unitate sanitară de prestigiu din România … “

Adică,  i-a pus la colţ pe medicii “bătrâni” şi dăi înainte cu tineretul recunoscător şi supus. Şi pune-te nene pe performanţă…

Vine şi răsplata! Este promovat şef al Direcţiei Medicale.

Şi bineînţeles ce găseşte aici? Ne spune repede tot domn doctor:

“Adevărul trebuie spus. Am găsit o instituţie anchilozată, cu oameni cu potenţial profesional bun, dar lipsiţi de antrenament, de dorinţa de a-i pune în valoare strălucirea. Fără disponibilitatea de a dinamiza atmosfera. De altfel, starea aceasta de lucruri nu-mi era tocmai străină. Pentru că foarte multe din demersurile mele, făcute în perioada în care am condus Spitalul Militar s-au lovit de opacitatea celor din conducerea Direcţiei Medicale, devenită, în timp, oarbă şi surdă.”

Deci iarăşi pe el cade greul reformei şi să vezi apoi succese sau … succesuri?

Aproape de final am aflat marele proiect ale domnului dr.: un uriaş Spital Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Nu putea să uite să îşi laude  prietenii.

Adică pe dl. ministru în funcţiune, Oprea Gabriel, care s-a arătat dispus să … “respecte legea”. Adică Hotărârea de Guvern nr.1594 din 4 Decembrie 2008, potrivit căreia unul dintre cele 8 spitale de urgenţă, care vor fi finanţate din programul special al Guvernului, va deveni noul Spital Universitar de Urgenţă Militar Central.

Nu putea să uita pe distinsul domn general-maior dr. Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, care “ne-a pus la dispoziţie terenul Cazarmei 867 Bucureşti” pentru Spital. Adică a dat, aşa, de la el … o cazarmă.

Ne-a mai amintit că “a construit o biserică în curtea Spitalului Militar din Capitală şi un monument al recunoştinţei pentru locurile şi oamenii de unde a pornit.” Oare din banii lui?

E limpede. Nu!?

Terminând de citit , am ajuns să mă întreb: oare , proverbul românesc “Lauda de sine nu miroase a bine” a apărut înainte sau după interviul acesta?

La mult succes domnule strungar, sanitar, stomatolog, general-maior medic prof. univ. dr. Ioan Sîrbu,  şef al Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, norocul a dat peste cei care au avut parte de o relaţie profesională şi medicală cu dvs.

Doctorul Carol Davila ar fi fost invidios pe dvs. dacă v-ar fi fost contemporan. Dar mai sunt locuri de statui şi nu … postume.

Acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Dacă seamănă cu realitatea e vina … intervievatului.

R.D.
joi 11 februarie 2010


Interviul complet în Observatorul Militar nr.6/2010
pagina 5

Alte referinţe de prin goagăl adunate:

Revolta la Spitalul Militar

Generalul doctor Ioan Sarbu: “Ma frigea sufletul de dor de acasa!”

Spitalul Militar, epurat de un director brancardier

Spitalul Militar Central, condus de un impostor?

Un general medic pe cinste

Cum să ajungi, din felcer, doctor pînă în dinţi. Androneasca ştie

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Oare cum se numesc cei care se laudă singuri?”

 1. Nimeni says:

  Cum adica general-maior? A mai luat o stea? Ahhhhhhhh. Referitor la intrebarea autorului: Cum se numesc cei care se lauda singuri? Eu, NIMENI, am un singur raspuns: se numesc strungari… he he he he he

 2. Dumitriu says:

  Stimate domn, a sosit vremea lor, a unor oameni care promoveaza calcand pe cadavre, ce se vor reformatori. Sunt doar niste lichele, ajunsi in functii prin puparea cu toata increderea si voiciunea tinereasca a condurilor mai marilor zilei. Cat despre reforma sistemului medical militar, sa-i lasam pe pacientii acestor spitale sa vorbeasca.

 3. Marlon Juvet says:

  mai multe detalii, atent puse laolaltă, despre ascensiunea fulminantă a lu’ nenea găsiţi în Academia Caţavencu, am citit în ultimii 2 ani (parcă) o serie de articole foarte pertinente despre viaţa, “opera” şi lucrăturile domnului strungar. Pornind, bineînţeles, de la “păcatul originar”, admiterea fără concurs, proptele de la un alt mare oştean, cu rădăcinile din aceleaşi mândre plaiuri.
  E o altă discuţie, dar s-ar merita un articol, un studiu, ceva, pe tema asta, a felului cum de-a lungul istoriei contemporane a armatei, corpul de comandă a provenit în majoritate, alternativ, din una din cele două zone “cu tradiţie” în aşa ceva, zone care, întâmplător sau nu, sunt şi în topul celor mai sărace regiuni istorice. Regula, bineînţeles, e cea a lui “se trag unii pe alţii” sau cum se spune în sociologia americană, “a-ţi agăţa căruţa de o stea”. Sper să nu se simtă cineva atins de comentariul meu, io personal am rădăcinile cam din aceeaşi zonă cu to’arşu gheneral.

 4. Altfel says:

  Cu speranta ca nu-mi voi pune cititorii in cap, trebuie sa spun ca s-au facut progrese reale in spitalul militar din Bucuresti, in plan administrativ, gospodaresc. In ceea ce priveste calitatea profesionala a cetateanului cu pricina, stiu ca a fost dat in judecata de niste medici, pentru impostura, fiind acuzat ca a absovit facultatea de medicina fara sa fi fost admis in acea facultate!! Iar in ceea ce priveste “lucrul in echipa” va spun ce am vazut cu ochii mei. Dupa vestita operatie facuta presedintelui in spitalul militar, a fost o conferinta de presa la care a particpat echipa de medici care l-a operat. Fara nici o legatura, la conferinta a aparut si dl. Sarbu. Ba mai mult, a luat primul cuvantul. Ei bine, n-a catadicsit sa prezinte echipa de medici! A anuntat, ranjind, ca starea presedintelui este buna, apoi i-a lasat pe ceilalti acolo. A fost un moment penibil. Sa fii seful spitalului, sa te mandresti ca presedintele a fost operat in spitalul pe care il conduci, sa mai zici ca lucrezi in echipa si sa nu prezinti echipa care a realizat performanta cu care te mandrsti tu…Aceasta conduita spune suficient de multe despre personajul acestui articol. In ceea ce priveste ziarul Armatei, m-am lamurit de multa vreme!

 5. schwartzkopff says:

  Endocrinologul Ranetti este un super doctor si unul dintre contestatarii acesui impostor harnic.

 6. ion says:

  Inca un profesor universitar facut la apelul de seara…la mai multi dar …nepregatiti(nu am vrut sa fiu acuzat de plagiat,citand fara sursa din Lapusneanu)

 7. Gl.bg.(r) Nicolae GROPAN says:

  Sugestiva fotografie! Domnul Gl.lt. din imagine este atins de “imbunatatirea formidabila a sistemului de asistenta medicala a militarilor”. Credeam ca cel putin la nivelul militarilor s-a terminat cu bilanturile festiviste si cu rostogolirea vorbelor in gura de dragul de a ne auzi vorbind. Cat despre pensionarii militari singura sansa este sa nu te imbolnavesti ca altfel faci repede economii la bugetul de stat

 8. Naej says:

  “Jean” Sarbu a intrat la medicina in 1990, impreuna cu alti 2 flacai, la sectia militara; in 1991 se transfera la stomatologie, seria II , grup 34.

  Toata facultatea a fost dus la examene la propriu ” in spate” de colega sa Vasilescu Giorgiana Mihaela (dealtfel eminenta bursiera) dupa care a copiat cu maxima nesimtire, dar surpriza cea mare e ca aproape intotdeauna notele lui erau mai bune decat ale Giorgianei… Pai, cum a copiat daca avcea note mai bune, sfideaza logica, nu? Poate ca “ajutat “, asa cum zicea chiar el, de o legaura de rudenie mult prea stansa cu “parintele Constitutiei” Dl Antonie Iorgovan (odihneasca-se in pace) si de ‘averea sa de la degetul mic’ – Generalul Augustin, Comandantul SMC la acea perioada. Daca cumva lua note mici la un examen (iar asta se intampla des la sesiunile unde lipsea Giorgiana Vasilescu), notele respective se aranjau ca prin minune toamna la mariri… unde nu era multa lume imprejur si cand pilele lui Jean Sarbu intrau in functiune ca ceasul.
  Sau poate prietenia cu fata domnului Melescanu (studenta tot la stomatologie, la aceeasi facultate, dar cu un an mai mica) l-a ajutat pe deja-ajuns din brancardier asistent medical Sarbu sa avanseze.

  Oligofrenia Domnului Sarbu era dealtfel proverbiala printre colegii de grupa si an , glume macabre pe tema “limbii taiate la stagiul de Terapie Dentara” sau protezelor monstroase la stagiul de “Protetica” ramanand inca vii in mintea multor colegi de generatie.

  Apogeul Tupeului a fost a fost cand a cerut reexaminarea la sfarsitul ultimului an pentru 2 note mai mici de 10 incasate in primii ani, si asta pentru a-l declasa din pozitia de sef de promotie pe Dragos Epistatu (tipul din reclama TV Senzodine -pasta de dinti de acum cativa ani), un student realmente ambitios si care si-a tocit creierii sa iasa primul, dar …care a fost depasit de “eminentul” student Sarbu. Iar mult trambitata “specializare de implantologie” din USA a fost, dar nu ca doctor, ci ca brancardier , pardon asistent medical, cand nu terminase inca facultatea! Dar impostura Domnului Sarbu nu are margini. La fel si impostura celor care l-au ajutat la umflatul notelor in facultate si ulterior la “ascensiunea universitara” pana la gradul de Profesor Universitar. Rusine Domnilor Profesori care l-ati tot ajutat pe acest om lipsit de scupule sa promoveze ; adica incapabilul de Sarbu este la fel de Profesor Universitar ca eminentii Profesori Universitari Ganuta, Alexandru Bucur, Firu, Burlibasa,Hutu, Ionita, Milicescu, Patrascu???
  Dragos Epistatu, tu ai muncit baiete pe branci, explica si tu lumii cum si cati ani grei ai fost nevoit sa muncesti ca sa reusesti sa te atingi de un post asistent universitar (SI NU DE PROFESOR!)??

  Sincer, pe domnul Profesor Universitar Doctor General de Brigada sarbu nu l-as lasa sa-mi puna nici macar o obturatie provizoirie cu eugenol in cavitatea maronie, este doar o oribila rusine a scolii romanesti de stomatologie, un om despre care se va pomeni poate in hartiile igienice ale facutatii.

 9. ddd says:

  benone neagoe are o casa de nebuni, permanent certuri si scandaluri la usa, daca te duci la usa la el nevastasa sare la bataie, RUSINOS http://www.youtube.com/watch?v=IL0Z86jZlEs