Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oare se pune de o nouã “revolucion”!?!

Mã întreb şi eu ca prostu, dar dacã mã-ntrebaţi de ce mã-ntreb, vã rãspund.
“Revolucionul” din 1989 a fost pregãtit. Era evident cã elementul cheie era Armata. Dacã Armata ar fi fãcut ceea ce ar fi trebuit sã facã, dupã legile de atunci, am fi avut un mãcel iar conducãtorii de atunci şi-ar fi perpetuat supremaţia. Ailalţi din sistemul aiurea denumit “de forţã” erau cu gargara şi cu trasul sforilor. Ca şi acuma!

Si atunci, ce s-a fãcut? Pãi, s-a “lucrat” la armatã. “To’arãşul” a fost sfãtuit sã-i scoatã mai repede la pensie pe militari, deşi se ştia cã ofiţerii ajunşi la 55 de ani nu dãdeau în brânci sã se pensioneze, ci dimpotrivã ar mai fi vrut, şi ar mai fi avut capacitatea, sã mai lucreze. Era evident cã mãsura respectivã producea nemulţumire în rândul militarilor, şi anume în rândul celor care ocupau funcţii importante, cãci în acele funcţii nu ajungeau cei de 35 de ani, care n-apucaserã sã înţeleagã de ce le-a dat Dumnezeu viaţa, ca acuma.

Pentru mai multã siguranţã cã nemulţumirea va fi profundã, militarii au fost obligaţi sã semneze cã ei înşişi vor acest lucru. Desigur, asta dovedea şi slãbiciuni de caracter ale liderilor politici care, deşi vroiau sã hotãrascã ei singuri totul, nu aveau tãria de a-şi asuma acele decizii. Si, ca sã fie tacâmul nemulţumirilor complet, “to’arãşul” a fost sfãtuit chiar în 1989 sã nu mai avanseze militarii, aşa cum prevedeau regulile cãrora ei se supuneau, dar care le acordau şi nişte recunoaşteri. Atenţie-numai la militari s-a aplicat mãsura asta! Vã daţi seama câtã bucurie a încolţit în inimile militarilor care, mutaţi de colo-colo, cu nevestele şi copiii târâţi dupã ei, ţinuţi cu sãptãmânile sau lunile prin poligoane, pe mare, la canale, la cules recolta, etc., aveau şi ei unica satisfacţie a avansãrii în grad. Le-au luat-o şi p-aia.

Consecinţa? In decembrie ’89, Armata n-a fãcut ce se aşteptau liderii politici de atunci. Ba, mai mult, nu numai cã n-a fãcut ce se aşteptau ei, ba a mai fãcut şi pe dos câte ceva, pe ici, pe colo. Si astfel, “la revolucion” şi-a putut vedea nestingheritã de drum şi a ieşit victorioasã. Ce treabã are ce am spus pânã acum, cu întrebarea mea de om prost? Pãi ia sã vedem ce se întâmplã acum!

Se discutã despre “pensiile de lux”. In încercarea de a le diminua, guvernul se loveşte de opoziţia diverselor sindicate constituite în întreaga societate, inslusiv în Poliţie. Mai puţin în Armatã! Si atunci, calul de bãtaie au devenit pensiile militare. Iar pensionarii militari au devenit ţintã a diverselor hotãrâri de guvern, care stabileşte interdicţii, chipurile pentru toţi pensionarii, dar de aşa naturã încât acele interdicţii sã poatã fi ocolite în cazul altor categorii de pensionari.

Precum la circ, televiziunile aduc pe ecran tot felul de “pensionari oropsiţi” care înfiereazã cu mânie proletarã pensiile militarilor, uitând sã se plângã, şi chiar sã acuze, cã lor nu li s-au oprit contribuţii mai mari pentru fondul de pensii şi uitând, sãrmanii “pensionari oropsiţi”, sã spunã ce fãceau ei pe vremea când militarii erau la culesul recoltelor sau pe câmpul de instrucţie.

Se discutã despre sistem unic de salarizare. Iar sar sindicatele şi se bat ca leoaicele. Dar Armata n-are! Aşa cã, discuţiile se poartã mai ales în legãturã cu soldele militarilor! Toţi ţipã cã vor aliniere cu solda de cãpitan, de maior sau de plutonier adjutant, dar nici unu nu ţipã cã vrea şi el sã depunã jurãmânt, vrea şi el în prima linie la rãzboi şi vrea şi el în puşcãrie dacã lipseşte 3 zile de la serviciu, nu doar sã fie tras de urechi de şef. Si cã vrea şi el sã n-aibã voie sã…şi sã…şi sã…cum zice la lege.

Pentru mai multã siguranţã, se umblã şi la vârsta de pensionare a militarilor, de data asta în sens invers. Pentru cã, deşi societatea actualã le-ar oferi şansa de a se mai valorifica şi dupã 55 de ani, spre deosebire de societatea “ante-revolucion”, acuma se încearcã sã fie ţinuţi în armatã pânã la ieşirea din viaţã. Bine-nţeles, mai “bucuroşi” de aceastã mãsurã vor fi tot cei cu funcţii importante!

Mai mult chiar, în ultimii ani, pe post de ministru a fost uns un “cal troian” care în loc sã se zbatã pentru respectarea legilor care stau la baza funcţionãrii Armatei, s-a zbãtut ca un mizerabil pentru încãlcarea acestora.

Aşa cã, mã întreb şi vã întreb-nu cumva se pune de o nouã “revolucion”? Cine ar putea dori aşa ceva? Mi-e greu sã rãspund, dar tot m-aş uita prin fişele biografice şi prin declaraţiile de avere ale mahãrilor. Mã gândesc cã unii care strânseserã zeci de mii, sute de mii sau chiar milioane de dolari, de exemplu, sub crunta dicaturã, dar în ultimii 20 de ani de cruntã democraţie n-au mai agonisit nimic, sau prea puţin în raport cu ce avuseserã, şi care mai trebuie sã se supunã şi unor reguli care înainte nu existau, şi sã accepte sã-şi bage nasul toatã lumea în averile lor, ceea ce nici mãcar „secu“ nu fãcea „pe vremuri“, s-ar putea gândi şi la aşa ceva. Pãi, nu?

Cã doar n-or vrea sã se întâmple cine ştie ce prin Armatã, ca sã ne dea afarã ãia din NATO, aşa cum ar vrea…Deşi, dacã mã gândesc la cum au acţionat de ne-au pus în poziţie proastã în faţa ãlora cu care “uncle Sam” nu mai ştie ce sã facã sã se aibã bine, nu m-aş mai mira chiar atât de tare.

P.S.1 Aud cã în M.Ap.N. lefurile au fost diminuate. Desigur, auzul meu nu mai este foarte bun, dar nici nu deformeazã. Nu-mi iese din cap chestia cu ceauşeii. Ceauşeii sunt indivizii care în toamna lui ’89 aveau un viitor roz, iar în iarna aceluiaşi an şi-au vãzut periclitat acel viitor, din cauza Armatei. Unii dintre ei au ajuns mari, între timp. In politicã! Se pare cã, înainte de a se apuca de treabã, au avut grijã sã bãrbiereascã orice urmã de “cojones” în Armatã.

P.S.2 Pentru cei carora le-a scapat, recomand si articolul “Ia sa vedem noi ce se ascunde in spatele mustatilor motanesti!”, citibil tot pe acest blog.

Scris de altfel pe mai 12, 2009

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

27 Responses to “Oare se pune de o nouã “revolucion”!?!”

 1. Ando says:

  Similaritati intre cele doua momente sunt, dar sa nu uitam ca intre timp armata a fost tocata maruntel mai ceva ca intr-o batalie. Trist este insa faptul ca masurile tembele, voluntariste si discretionare ale unor sefi care nu au avut nimic sfant in ei au distrus fibra si valorile cu care armata noastra se mandrea. Vor fi blestemeti pentru raul facut natiei romane care mai devreme sau mai tarziu va plati pentru asta.

 2. Schwartzkopff says:

  http://www.youtube.com/watch?v=hT-mGw_TxqE
  Accesati linkul de mai sus, e un dialog interesant daca tot a venit vorba de cojones si de barbierit. Este expresia paroxistica a regretului dupa ceva ce afost odata cumva si azi este asa cum este. (pastrand proportiile ar putea fi vorba de armata noastra chiar daca as putea fi acuzat de lipsa de respect, merita sa ne amuzam)

 3. DE CE BAL says:

  Altfel – semnatarul randurilor scrise din durerea provocata de executia publica la care este supus organismul militar -, desi are har, condei si un start bun in debutul articolului, compara situatii total diferite, finalul materialul fiind un esec impardonabil.
  Cine sa joace rolul lui Victor Stanculescu?
  Amiralul Marin, omul lui Base nu are curajul sa iasa din biroul sau, sau sa mearga singur intr-un teatru de operatii, sau sa fie spontan in fata unei ziarsite cand aceasta il roaga, inainte de a se urca in masina, dupa o ceremonie publica sa aiba un punct de vedere pentru care Armata Nationala sa aplaude, cu mandrie:”El este liderul nostru!”
  Loctiitorul sau ca si directorii adjuncti ai SMG fac figuratie.
  Un sef de categorie de forte armate, cel de la cea cu efectivele cele mai numeroase, SMFT este numit peste capul lui Marin, la cererea Americii. Docil si cumintzel…Ceilalti doi, de la aviatie si marina nu conteaza in ecuatie…
  Nu va fi nici o revolutie.
  Daca SUA il vrea pe Geoana, acesta va fi noul presedinte. Doar a trait multi ani la Washington D.C. Nu mai scriem si cu cine altcineva…
  Nea Marin Gheorghe poate sa frece deja puntea si sa cante cu Nicu Alifantis TE UITA CUM NINGE IN DECEMBRIE…Cu alti lideri militari.
  Un sfat pentru ALTFEL: mai ponderat.
  Poarta s-a mutat peste Ocean…

 4. lucius says:

  Frumos …. si de pus pe ganduri … in special pentru cei care sunt activi.
  De auzit ati auzit bine … si inseamna mai putin 25% in bugetul omului.
  Dar ca sa ma inscriu pe aceasta traiectorie, trebuie sa va spun ca in aceasta seara, 15.05.2009, la postul Antena3, am vazut ce inseamna sa fii ministrul unei institutii militarizate – DAN NICA.
  Toata stima si respectul: si-a aparat subordonatii, a criticat, diplomat, in special pe toti cei care au fost inaintea lui. Concluzia acestui ministru? – pregatire cu absolut toate categoriile de personal; – solutionarea problemelor financiare fata de politistii care sunt anchetati si nu sunt vinovati; si as mai putea continua.
  In fond nu vreau sa reproduc ce a spus domnul ministru. Vreau sa arat CE INSEAMNA SA FII MINISTRU. Si nu unul oricare, unul al unei institutii militare, constient de forta pe care o poate avea, dar si de bunul sau simt, de calitatea de sef (manager), dar si de politician si nu in ultimul rand constient de calitatea de OM.
  Nu sunt visator, dar daca am facut atatea enumerari, mi-am adus aminte de Rudyard Kipling.
  Concluzia mea: atata timp cat ne inchistam in noi (indiferent ca suntem activi sau nu), ne simtim frustrati din diverse motive, aplicam “legea ursului” si alte motive de acest gen …. ne cam meritam soarta.
  Trebuie sa ne trezim noi la realitate. Care realitate? Cea in care suntem: singurul minister militarizat in care se iau din salarii. DE CE? PENTRUCA AVEM UN MINISTRU NUMAI CU NUMELE – ca sa nu spun altfel.
  Vreau sa inchei, dar nu inainte de va spune o parere. In politica este la moda expresia “a nu pune botu”. Deci nu faceti greseala de a pune botu la ce spune “Gigi contra” (a se citi DE CE BAL – asa cum ii place sa-si spuna). Cred ca ar fi de ajuns si “DE CE”. Acest DE CE bal care vrea sa spuna ca a fost militar si se da mare cunoscator in domeniul militar, nici nu merita sa apara cu vreun rand pe acest site. In afara de a contrazice, nu cred ca stie altceva – sau poate o fi fost …. finantist.
  Domnilor, astfel de articole trebuiesc discutate constructiv si nu distructiv.
  Prin urmare, eu unul, fata de acest DE CE bal nu o sa mai scriu absolut nimic, nu o sa mai am ochi pentru a citi ceea ce scrie – dar a scris? si am sa incerc sa aduc umila mea parere fata de ceea ce scrieti dvs. Poate facem si o organizatie din aia … a la DE CE bal !!!

 5. Schwartzkopff says:

  pentru Lucius,
  Matale ai auzit de “debate”? E drept ca nu se preda in scolile romanesti despre asa ceva.
  DCBAL nu numai ca e critic dar mai vine si cu argumente, este acid cand simte nevoia dar si elegant, iar nu in ultimul rand, este cunoscator al mediului militar. Nu stiu cu ce ti-a gresit dar prefer un “gica contra” cum spui tu decat unul care defileaza cu adevarul absolut in brate.

 6. Schwartzkopff says:

  Lucius,
  Se cheama “debate” si este adevarat ca nu se invata in scolile romanesti. Va trebui sa te obisnuiesti cu D C BAL pentru ca el pare a avea stiinta debate – ului. El a judecat ce ai scris si te-a combatut cu argumente iar tu ai venit cu “maciuca”, l-ai judecat ca persoana si l-ai pus la zid. Nu se face.

 7. Ando says:

  Responsabili militari? MARIONETE.

 8. DE CE BAL says:

  Domnului Lucius,
  Am inteles. Va plac doar aplauzele.
  Multumesc pentru …interdictia de a scrie pe acest site. Tine de epoca premergatoare anului 1989.
  Daca dvs. si colaboratorii credeti ca lumea poate fi mintita cu fantasme despre armata va doresc succes.
  Ceea ce nu stiti, sau ignorati este ca si in presa electronica trebuie sa fie loc pentru toate opiniile. Inclusiv acelea care sunt incomode, deoarece vin cu detalii necunoscute.
  Succes maestre Lucius si numai comentarii favorabile gandirii dvs. de o inestimabila valoare teoretica si practica.

 9. autorul says:

  Pentru Lucius si De Ce Bal:

  Sunt convins ca eleganta de care dati dovada in exprimarea opiniilor dvs. o sa va faca sa treceti peste micul dezacord.

  InfoMondo Militar va sta la dispozitie oricand in exprimarea oricaror opinii atata timp cat acestea sunt exprimate cu eleganta.

  Cu mult respect,
  Raul Dancuta

 10. Gruju Trifon says:

  Zilele acestea au fost un test. Parerea mea! Adica, militarul-functionar, nu mai este animat de “patriotism, spirit de casta, intr-o oarecare masura spirit de aventura si, mai ales, profesionalism”. Un test in care s-a urmarit cat de profesionisti sunt militarii. Militarul-functionar este interesat sa aduca suficienti bani acasa pentru a-si realiza visele legate de copii sau starea materiala proprie. Ei bine acesti militari discutau zilele trecute: “trebuie sa se revolte cineva! Cei din IRAK, Afghanistan, Kosovo”. Niciun moment nu si-au pus problema ca si ei trebuie sa ia atitudine. De aceea cred au ca a fost un test: cati profesionisti si cati functionari are Armata? Rezultatul se vede cu ochiul liber: niciun profesionist! E trist!
  Cat despre galceava de mai sus: orgolii. Din cate Fundatii vin sa ceara 2%, niciuna nu si-a propus: refacerea spiritului de casta, transmiterea mesajelor prin care Armata are sustinatori de partea cealalta dispusi sa parcurga chiar si drumul justitiei, etc. La buna vedere!

 11. Schwartzkopff says:

  pentru GRUJU T
  Despre revolte si revolutii, hai sa recunoastem, nu poate fi vorba. Cred ca doar mintile exaltate mai cred ca o astfel de problema se rezolva cu revolte si alte asemenea. Problema este ca nu iese cineva in fata sa ne reprezinte. Pai cine sa iasa, n-auzi ca siau luat si banii de haine?

  Cat despre cei 2 la suta – intreaba-l pe DCBAL, stie el o tipa de treaba care a infiintat o chestie – camarazii sau ceva de genul asta :):)

 12. lucius says:

  Domnilor,
  Va multumesc atat pentru dezbatere cat si pentru cuvintele noi pe care le invat de la dvs.
  In societatea romaneasca de dupa 1990 este … o problema: sa distrugi, sa desfiintezi si sa critici tot ceea ce face altul. Mai simplu spus: sa nu fii de acord cu ceea ce face altcineva.
  Prin urmare, consider ca opiniile mele sunt exprimate cu eleganta si sunt imediat argumentate, deci trebuie citit pana la capat si … eventual retinut.
  Nu-mi aduc aminte sa fi facut “praf” vreun articol … dimpotriva.
  Si inca ceva: in viata am invatat ca niciodata nu trebuie sa incep o propozitie cu “NU”. Acest lucru poate arata disponibilitatea omului de a face ceva sau nu.

 13. Altfel says:

  Aproape ca regret ca am acceptat sa fie preluat aici articolul, dar nu-i acuz pe cei ce au avut initiativa. Se trag tot felul de concluzii care n-au legatura cu ceea ce scrie in articol. Cineva zice ca as fi comparat doua situatii diferite. Eu NU am comparat nimic, comparatia a facut-o cititorul. Eu doar m-am intrebat si mi-am argumentat intrebarea. Cineva spune ca finalul este deplorabil, apoi explica el cum sta treaba cu sefii actuali. Probabil, formularea ca nu mai exista “cojones” intrucat cineva a avut grija sa le barbiereasca, pe care am folosit-o eu chiar in finalul incriminat, este intr-un limbaj inaccesibil personajului cu pricina. Sau, conform practicii “daca ai zis tu nu e bine, daca zic eu e minunat”. Si daca tot nu se gaseste nimeni care sa critice blandetea, de fapt, a abordarii mele, am sa o spun pe sleau. Crede cineva ca sunt posibile miscari populare, adica mitinguri, rasmerite mai mari sau mai mici? Cred ca numai cei care dorm ar zice ca nu. Vi se pare imposibil sa degenereze vreunele din aceste miscari? Haida de! Sa mai intreb!?! Ma opresc. Va invit tot pe http://altfel.worpdress.com ca sa vedeti cum isi dau cu stangu-n dreptu unii sefi si sa va mai delectati cu o “Poveste cu caporal”. Pe Decebail il sfatuiesc sincer sa stea acasa. Nu de alta, dar mi-ar pare rau sa citeasca din nou fara sa inteleaga! Decebal, de ce mi se pare mie ca ai fost militar si ai cotit-o spre politica?

 14. Johnny says:

  Domnule Gruju, profesionalism in armata nu este din cauza societatii asteia bolnave in care traim. Cum sa existe profesionalism cand in armata sunt avansati peste noapte tot felul de indivizi si avansate tot felul de doamne si domnite, fiice, sotii, nepoti, nepoate de colonei si generali?
  De ce profesionalism sa dea dovada o nevasta de general chemata in activitate (sac) la varsta de 42 de ani sau baiatul tatei , avansat tanar locotenent dupa o facultate de 3 ani……exemplele pot continua la nesfarsit.
  Daca analizati putintel structurile centrale ale ministerului, veti constata ca jumatate sunt functii de civili cu studii superioare sau functii incadrate de copii tatei, functii de OFITERI proveniti din filiera indirecta.
  Deci………..de unde profesionalism?

 15. lucius says:

  Buna seara domnilor,
  Revin dupa o zi de munca, pentru a va reamprospata memoria. Mai intai de toate sunt perfect de acord cu Johnny in privinta profesionalismului.
  Cu toate acestea tin sa spun ca avem nevoie de profesionalism la varf, in primul rand…. Si uite asa, in presa de azi am citit un articol al lui Radu Tudor, bineanteles despre armata, despre batjocorirea acesteia. Citind articolul, pe care il recomand, mi-am adus aminte de ultima “curatenie” facuta in armata. Cred ca imi aduc bine aminte: acum cateva luni … scandalul cu armele, etc. Si tot asa imi aduc aminte ca incercari de a diminua salariul militarului au mai fost, dar …. au fost o mana de oameni care nu au acceptat acest lucru.
  Poate va intrebati de ce? Pentru simplu motiv ca cei care ne reprezinta acum – daca se poate numi reprezentare – sunt din o anumita tagma politica (cer scuze dar consider ca nu mai trebuie sa pun ghilimele). Sunt cei care isi apara scaunele lor, sunt cei care nu cunosc alt interes decat cel personal, uitand ca sunt acolo pentru a reprezenta cu cinste si demnitate armata romana. Dar cum pot avea aceste calitati care se cultiva si se educa de pe bancile scolii, se transmit de la parinti … Oare parintii lor asa i-au invatat? Sincer, nu cred.
  Si ca sa pastrez traditia, trebuie spusa o … concluzie: facut front comun impotriva tuturor celor descrisi de Johnny. Noi nu avem ce pierde, atata vreme cat facem front comun, redevenim casta de care povestesc parintii si bunicii nostri. Ei au ce pierde: puterea care o ravnesc pentruca sunt slabi, banii multi pentruca asta a fost scopul lor in viata … scaunul pe care stau pentruca in copilaria lor au avut taburet …. Si as mai putea continua.
  Deci: domnilor astept concluzii, nu vorbe goale, trunchiate, discutii in gol.
  Dupa cum bine stiti, in urma concluziilor apar … faptele …..

 16. DE CE BAL says:

  Pentru Altfel,
  Domnule colonel in rezerva, nu eu am aparat pozitia Kremlinului, in relatia cu NATO, cum probabil ca nu ati uitat ca ati facut-o dvs. Ca atare am ramas inregimentat (va mai place termenul?) in mediul unde si dvs. ati avut o evolutie aplaudabila.
  Sigur ca taioasele mele comentarii pot fi puse pe seama unor motive demne de cauze mai bune.
  Adevarul este unul singur, mon colonel.
  Inca ma cenzurez. Desi am drpetul legal sa trec la…atac la baioneta.
  Articolul dvs. mi-a placut. Ca scriitura. Si intentie.
  Ati plecat de un timp din armata si realitatea actuala este diferita de cea de acum cativa ani.
  Imboldul dvs. a fost nobil.
  Numai ca in teatrele de operatii pleaca batalioane cu barbati care nu erau nascuti in decembrie 1989…
  Au alta mentalitate.
  Si Lucius are intr-un fel dreptate.
  Nu se incep opiniile cu NU.
  Dar cand te doare drama Armatei Romaniei – pe dvs. va doare…Altfel – pui mana pe mitraliera cuvintelor.
  Nu am intrat in politica. Si nici intr-un partid sau altul.
  Ce am scris in acest spatiu electronic este doar 0,01 la suta din ceea ce am exprimat in alte medii. Fara pseudonim.
  Ne indeparteaza orgoliile.
  Eu renunt.
  Incepand de azi nu mai semnez in acest generos spatiu de exprimare libera.
  Deranjez.
  Este in regula Altfel?
  In blue jeans va sta bine domnule colonel.
  Am onoarea sa va salut.
  Punct.

 17. Bure Bista says:

  Pentru de Ce Bal

  Cam repede te infuriasi!

 18. Schwartzkopff says:

  tov. Altfel,
  Chiar puteti regreta ca ati acceptat sa vi se preia articolul. Nu ar fi rau sa-l si luati inapoi acasa. Chiar nu inteleg de ce ati acceptat sa va fie postata capodopera. Critica nu va place, toata lumea trage concluzii gresite in ceea ce priveste articolul dumneavoastra!! Pai daca este atit de subtil!!!

  domnule DCBAL,
  Sper ca glumiti cand spuneti ca nu mai …!

 19. Altfel says:

  Mai Decebal, daca ti-ar trece prin cap cat de mult te inseli, aproape ca ti s-ar face mila de tine insuti! Fie si macar ca, poate nici n-o sa ma crezi, N-AM PURTAT BLUGI IN VIATA MEA. Greu de crezut, nu? Si totusi, asta e! De chestia cu colonelul nici nu mai pomenesc ca ma umfla pana si pe mine rasul! Mi-e clar ca ceva te racaie. Acuma banuiesc ca m-ai luat drept altul, pe care cred ca ai oarece pica, si ti s-a parut ca e locul potrivit sa-l impusti. Pe mine nu ma deranjeaza nimic din ceea ce mi se poate spune mie, chiar daca nu are legatura cu ce/cine sunt eu. Ma deranjeaza, insa, atunci cand vad ca cineva aluneca intr-o parte. Ma deranjeaza in sensul ca imi pare rau. Atunci incerc sa-i deschid mintea. Uneori, incercarile mele par ca “ii dau cu ciocanu-n cap”. Faptul ca-mi “sorcoveste” scrierile cu aprecieri nu atenueaza regretul de a-l vedea batand campii.
  Dar, hai, ca am vorbit prea mult. Faci ce vrei oricum, ca d-aia ti-a dat Dumnezeu propria viata-apropo, ai citit “In felul meu in felul lor” pe http://www.altfel.info la “Insomnii”?-, dar e intotdeauna mai bine “intai sa le numeri, si deabia dupa aia sa le tai”! Da, la “cojones” ma refeream.

 20. Altfel says:

  Merci, Schwartzkopff! Mi-ai luat o piatra de pe inima. Apropo, tu chiar stii ce e aia “tov.” sau ai auzit la altii mai mari si ai crezut ca e ceva de bine?
  Pentru toti amatorii de bascalie, comentati, va rog, direct pe blogul meu http://altfel.wordpress.com Ma scutiti de a mai face tot felul de manevre ca sa gasesc comentariile. Riscati sa ma muscati fara sa primiti bine-meritatele multumiri. Si ar fi pacat, pentru ca mie imi place tare mult umorul inconstient.

 21. Schwartzkopff says:

  pentru Altfel
  M-am saturat de-al de tine nomenclaturist, actvist de partid transfigurat in mare ziarist, moralist. Du-te si lasa-ne!!! sa nu iti mai amintesc ca ai pensia mai mare decat un activ care isi rupe oasele prin teatre.
  LASA-NE!!!

 22. Bure Bista says:

  Pt. Schwartzkopff

  Ai o seara grea amice. Praful din desert?
  Sa ne pastram in limitele decentei.

 23. Editorul says:

  Pentru DE CE BAL

  In dezbateri exista argumente si contraargumente. Ca urmare nu vad de ce ai renunta la a continua dezbaterile virtuale doar pentru un dezacord. Esti bine venit oricand in acest spatiu electronic de exprimare libera cum l-ai numit si cum mie imi place sa cred ca este

 24. aiuritul says:

  Ma uit cu multa tristete cum institutia militara este intr-o situatie deplorabila! Si nu merita acest lucru! De cand au ajuns la putere oameni de teapa marinerului Marin ajutat de o garda bine instruita din Academia Navala si pana la Bucuresti armata are numai probleme! Nu stiu de ce a ales domnul presedinte acest om! Este pur si simplu o greseala! Trebuie cat mai repede el si oamenii lui sa fie trimisi acolo unde le este locul! In lada de gunoi a istoriei!

 25. Schwartzkopff says:

  Aiurea!!!

 26. I.P. says:

  TEXTUL MOTIUNII DE CENZURA DE LA SENAT – Se dezbate pe 15 iunie 2009

  Demnitatea Armatei Române – călcată în picioare de ministrul celor 0,2%

  Pentru prima dată în 20 de ani, Armata Română se confruntă cu cea mai acută lipsă de fonduri.

  Toate guvernele din 1990 până în prezent, toţi miniştrii apărării din această perioadă au încercat să crească nivelul de trai al militarilor, să ia măsuri care să nu afecteze veniturile acestora, să respecte valoarea muncii şi sacrificiile pe care militarii le fac.

  Iată însă că actualul Guvern Boc şi ministrul Mihai Stănişoară adoptă măsuri care provoacă haos în Armată, care afectează veniturile militarilor şi angajaţilor civili din Ministerul Apărării Naţionale.

  Actualii guvernanţi profită de faptul că în Armată nu se pot organiza sindicate şi astfel nemulţumirile nu reuşesc să răzbată dincolo de porţile unităţilor militare.

  Politica fiscală aberantă a Guvernului Boc a ajuns, iată, să afecteze şi Armata Română, o instituţie model şi un reper pentru societatea românească.

  Indiferent de guvernele şi miniştrii care i-au condus destinele, Armata a reprezentat acel ambasador al României, care ne-a reprezentat cu cinste peste hotare şi care a contribuit într-o bună măsură la succesul integrării în NATO şi UE al României.

  Premierul Boc, ministrul finanţelor publice Pogea şi mai ales ministrul apărării Mihai Stănişoară calcă astăzi în picioare demnitatea militarului român şi aplică o adevărată curbă de sacrificiu în Armată.

  Ministrul Stănişoară a reuşit performanţa tristă ca în timpul mandatului său militarilor să li se reducă veniturile, fără nici o înştiinţare prealabilă. Fiecare angajat al MApN, militar sau civil, are de întreţinut o familie, are obligaţii financiare pe care şi le planifică de la o lună la alta, ca orice salariat.

  V-aţi gândit domnule ministru Stănişoară câte necazuri şi privaţiuni aţi provocat în viaţa celor pe care, din păcate, îi conduceţi?

  Dacă aţi ieşi din frumosul birou de la etajul 1 al ministerului şi aţi trece pe la unităţile militare poate v-ar ajunge la ureche strigătele de nemulţumire şi disperare ale celor care poartă uniforma Armatei Române şi de care dumneavoastră vă bateţi joc.

  Când alţi colegi din cabinetul Boc protestau public împotriva rectificării bugetare propuse pentru instituţiile pe care le conduc, dumneavoastră aţi tăcut.

  Nu v-a deranjat faptul că se aruncă pe fereastră fonduri publice pe proiecte extravagante la ministerul turismului sau al comunicaţiilor.

  În mod laş aţi preferat să nu scoateţi nici o vorbă în apărarea ministerului pe care aţi fost desemnat să îl conduceţi.

  În situaţia aberantă la care s-a ajuns probabil că ar fi util pentru Armată să apelaţi la doamna ministru Elena Udrea să renunţe la o parte din fondurile alocate ministerului său în folosul MApN, fiindcă dumneaei, ca doctorand în ştiinţe militare probabil că ar înţelege gravitatea situaţiei din Armată.

  Apelăm la această moţiune simplă pe domeniul apărării pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa situaţiei disperate din MApN.

  Nu avem dreptul, noi, oamenii politici, să ignorăm ceea ce se întâmplă cu Armata Română

  În fapt, motivele care ne-au determinat să iniţiem această moţiune sunt următoarele:

  1. Lipsa de viziune politică privind gestionarea problemelor complexe ale apărării, cu efecte nefaste pe termen mediu şi lung în îndeplinirea cerinţelor asumate de România în calitate de membru NATO şi UE

  2. Subfinanţarea apărării, accentuată de recent adoptata Ordonanţă de Urgenţă nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe 2009 ce pune în pericol reformele din acest domeniu şi anume:

  a. consolidarea şi dezvoltarea capabilităţilor operaţionale ale forţelor armate şi respectarea întocmai a angajamentelor luate în cadrul NATO, UE sau în cadrul coaliţiilor unde acţionăm.

  b. procesul de înzestrare şi achiziţie conform concepţiei de înzestrare a armatei române.

  c. capacitatea de îndeplinire a misiunilor în format aliat prin reducerea intensităţii şi ritmului procesului de instruire a trupelor şi mentenanţei echipamentelor militare

  d. atractivitatea carierei militare pe piaţa forţei de muncă, ceea ce generează premisele accesului la o resursă umană calitativ inferioară, din punct de vedere fizic şi psihic, celei care părăseşte sistemul

  e. misiuni pe care le desfăşurăm în teatre de operaţii, la cele de contracarare a fenomenului terorist şi la cele de stabilizare şi reconstrucţie.

  Constituţia, un text ce uneori s-a dovedit a fi prea strâmt, ne spune că Preşedintele României este comandantul forţelor armate, o calitate ce ar trebui să ne arate ceva mai mult decât declaratul interes pentru Armată.

  Ni s-a spus că programele vitale ale Armatei, programele strategice nu vor fi oprite. Privind semeţ de pe-un catarg imaginar ni s-a mai spus că criza nu justifică nici stoparea reformei, nici continuarea proceselor de modernizare a armatei.

  A vrut guvern şi i s-a dat. A vrut ministru şi i s-a dat. Avem ministru ce ne spune la învestire că este o „întâmplare nefericită faptul” că domeniul apărării este ultimul capitol al Programului de guvernare, recunoscând totodată că, în fapt, nu există un capitol dedicat apărării ci doar unul dedicat securităţii naţionale.

  Am putea spune că acest guvern PD-L / PSD este o întâmplare nefericită, guvern ce nu a găsit util în angajamentul său de bună guvernare a României şi implicit a noastră a tuturor, să facă nici o referire distinctă la domeniul apărării naţionale.

  Doamnelor şi domnilor parlamentari

  Am aşteptat îndelung ca, după învestirea sa Preşedinte al României, domnul Traian Băsescu să îşi respecte întocmai obligaţiile legale, acelea privind planificarea apărării, ce statuează drept principale documente care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional Strategia naţională de apărare şi Programul de guvernare.

  Responsabilitatea Preşedintelui României este legată atât de documentele şi Strategiile implicate în domeniul apărării dar şi de mijloacele de punere în practică şi realizare a acestora.

  Strategia de securitate naţională a României spune că securitatea naţională şi prosperitatea sunt termenii inseparabili ai aceleiaşi ecuaţii a cărei rezolvare nu poate fi decât rezultanta majoră a unui proces complex.

  Ce nu a reuşit să ne lămurească Strategia este răspunsul la întrebarea, la cine se referă prosperitatea? Cât timp ministrul apărării are timp doar de parade şi onoruri militare şi stă ascuns prin minister sperând că problemele militarilor vor dispărea de la sine, la cine se referă prosperitatea?

  Credem noi că nu la militari.

  BUGET

  La investirea sa în funcţia de ministru, domnul Stănişoară atât de greu încercat de sentimentul de satisfacţie personală, ne spunea că bugetul apărării este de 2 % din PIB şi că acesta poate ajunge la 2,38 % din PIB pe proiecte concrete.

  Incapabil de respectarea angajamentelor asumate de România şi în ciuda marii responsabilităţi asumate de ministrul apărării, Guvernul PD-L / PSD a redus bugetul Armatei, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului numărul 34 din 2009 de la 7.391.679.000 lei la 6.695.255.000 lei, adică la aproape 1,3 % din PIB.

  Cu toate acestea, ministrul apărării, la dezbaterea în Parlament a O.U.G. nr. 34/2009 a susţinut respingerea propunerii Partidului Naţional Liberal ce permitea Armatei să poată încheia angajamente legale peste limita creditelor bugetare aprobate prin buget iar cheltuielile legate de participarea forţelor armate române la operaţiunile în străinătate sub egida ONU, OSCE, NATO, Uniunii Europene sau în cadrul unor coaliţii multinaţionale să fie suportate din alte fonduri guvernamentale, fapt ce ar fi condus la scăderea presiunii pe bugetul de cheltuieli de personal al Armatei.

  Ministerul Apărării Naţionale a cheltuit în numai 4 luni 2.589.290.278 lei din totalul bugetului aprobat după rectificare, adică 6.6955.489 lei. În actualul regim de cheltuieli. MApN riscă să se confrunte astfel cu o lipsă de fonduri care, să facă, spre exemplu, imposibilă plata cheltuielilor de personal pe luna decembrie.

  Acum când lipsa de fonduri îşi spune cuvântul ministrul a decis reducerea soldelor cu 20-25% prin tăierea a două sporuri, sporul de radiaţii şi cel de confidenţialitate, şi afectarea a peste 90 % din personalul Ministerului Apărării Naţionale.

  S-a ajuns la situaţia aberantă ca până şi ofiţerii din Direcţia Generală de Informaţii a Apărării să nu mai primească sporul de confidenţialitate, deşi prin natura activităţii lor, lucrează chiar cu asemenea tip de informaţii.

  Confuzia ministrului şi lipsa sa de soluţii este dovedită şi de declaraţiile sale de la recenta sa audiere în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor pe tema efectelor rectificării bugetare. Deşi afirma că sporurile respective nu sunt tăiate ci sunt doar amânate la plată, în fraza următoare spune că nu are de gând să mai taie şi alte sporuri.

  Actele de comandament cu caracter militar sunt în marea lor majoritate supuse prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate şi pe cale de consecinţă fac obiectul sporului de confidenţialitate. Să înţelegem oare că ministrul, dacă nu se mai achită sporul de confidenţialitate, doreşte ca să nu se mai dea ori primească ordine în Armată?

  Nu în ultimul rând, la audierea sa în calitate de candidat la funcţia de ministru al apărării naţionale, domnul Stănişoară susţinea, legat de eventualele limitări cauzate de criza financiară mondială, că va avea la minister un proces de optimizare a bugetării, a programării activităţii, în aşa fel încât timpul de reacţie la anumite constrângeri să fie foarte rapid şi să poată prevedea aceste constrângeri.

  Faţă de aceste declaraţii triumfaliste considerăm că ministrul nu numai că nu a reuşit optimizarea bugetării şi programarea activităţii ci a bulversat cu măsuri viscerale întreaga Armată.

  ÎNZESTRARE

  Cât timp, din punct de vedere al duratei de viaţă, peste 85% din echipamentele aflate în dotarea Armatei au resursa depăşită, reducerea bugetului nu face altceva decât mai lege o piatră de moară de gâtul României în parcursul său ca membru NATO şi UE.

  Ministrul apărării susţinea chiar că sunt în derulare sau iniţiere programe majore de achiziţii, care au în vedere modernizarea unor capacităţi existente sau dezvoltarea de capacităţi noi uitând probabil că trebuie să ceară aprobarea comandatului forţelor armate.

  Deşi există o Strategie de înzestrare a Armatei României, adoptată în şedinţa CSAT din 28 aprilie 2009, document care reprezintă baza pentru elaborarea planului de înzestrare a Armatei şi a programelor multianuale, la ultima şedinţă CSAT nu s-a reuşit aprobarea Planul de înzestrare a Armatei României pe termen scurt şi mediu 2010 – 2015, indecizia Guvernului PD-L / PSD prelungeşte nepermis de mult starea de incertitudine ce planează asupra programelor majore de înzestrare.

  Deşi la bilanţul Ministerului Apărării Naţionale pe anul 2008, ministrul susţinea sus şi tare că modernizarea avionului şcoală şi de antrenament IAR-99 se află pe lista de priorităţi a ministerului, constatăm că s-a renunţat subit la contractul cu Avioane Craiova, fapt ce are implicaţii negative şi asupra industriei de apărare.

  Referitor tot la forţele aeriene constatăm cu neplăcută surprindere faptul că nici până în acest moment nu s-a luat nici o decizie privitor la avionul multirol, în contextul apropiatei epuizări a resursei de zbor pentru aeronavele MIG-21 Lancer.

  Aşa cum nu înţelegem schimbarea şefului forţelor aeriene printr-un tertip penibil, acela al aşa-numitului furt al armelor de la Ciorogârla, nu înţelegem nici această tergiversare a demarării atât de aşteptatului de către militari a unui program de înzestrare cu aeronave multirol.

  Nu am resimţit nici o preocupare din partea ministrului privitor la apărarea antiaeriană a teritoriului, în special pentru sistemele de apărare antiaeriană cu rază medie şi mare ce ar trebui să înlocuiască până cel mai târziu în 2010 – 2012, sistemele uzate fizic şi moral, VOLHOV şi S-60.

  Dar întrecându-le pe toate am aflat cu stupoare că la nivelul Departamentului de armamente se derulează activităţi specifice derulării programului corvetei multifuncţionale din programul marinei, concomitent cu modernizarea fregatelor deja existente în dotare.

  Nu ştie domnul ministru că prioritatea noastră ca ţară sunt forţele operaţionale destinate NATO, care aparţin forţelor terestre? S-au terminat oare achiziţiile pentru asigurarea protecţiei forţelor terestre, a personalului care participă la operaţii în teatrele externe?

  Îl reamintim domnului ministru că nu va depăşi cu greu câştigata notorietate de 0,2 % dacă va sta pe puntea navelor sale alături de vajnicii săi marinari de apă dulce.

  “Nu au fost alocaţi prin Bugetul de stat, dar Ordonanţa 111/2007 dă posibilitatea ca înzestrarea să se facă în afara Bugetului, din credite atrase. Pentru că aici se află toată conducerea Armatei, vreau să ştiţi că vă cer să utilizaţi facilităţile din Ordonanţa 111/2007 şi să declanşaţi măcar unul din cele şapte programe strategice ale Armatei.”, spunea anul acesta preşedintele Băsescu.

  La audierea sa pentru investire dl. Stănişoară ne spunea că avem 6 programe de importanţă strategică.

  Şi această abordare, cu un număr diferit prezentat aferent programelor strategice, dovedeşte confuzia existentă printre cei ce trebuie să decidă asupra viitorului înzestrării Armatei.

  PERSONAL

  În momentul de faţă Armata se confruntă cu o mare problemă de personal generată în primul rând de nivelul redus al soldelor militarilor şi de condiţiile precare de instruire şi pregătire.

  Este pentru prima dată după 1989 când un ministru a decis reducerea veniturile militarilor, fapt ce a generat o intensă stare de nemulţumire.

  Iată domnule ministru câteva exemple relatate pe larg de mass-media:

  · În data de 14 mai 2009 la o unitate militară din garnizoana Buzău s-a consemnat faptul că aproape toţi militarii au refuzat să plece acasă, solicitând ca ministrul apărării împreună cu şeful Statului Major General să se implice pentru a nu le fi reduse soldele.

  · La nivelul unui batalion din cadrul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” militarii au protestat prin închiderea birourilor şi plecarea acasă înainte de terminarea programului.

  · La o unitate militară de radio-comunicaţii din cadrul DGIA, din garnizoana Piteşti s-au făcut cunoscute proteste vehemente ale personalului.

  · În garnizoana Focşani, unii militari s-au prezentat la serviciu, dar au refuzat să intre în cazarmă.

  · În două unităţi ale Statului Major al Forţelor Aeriene, militarii au oprit, pentru scurt timp, toate staţiile de radiolocaţie.

  Am aflat cu neplăcută surprindere, din mass-media, despre faptul că din cauza protestelor i-aţi ameninţat pe militari că dacă nu se potolesc vor fi daţi afară din armată.

  Doar atât puteţi?

  În loc să căutaţi soluţii dumneavoastră ameninţaţi pe cei chemaţi să ne apere. Credem că nu mai are rost să vă spunem răzbunarea arma cui este.

  Mai mult, pe măsură ce efectivele Armatei s-au redus, la mai puţin de un sfert faţă de cele din 1989, numărul personalului chemat să se ocupe de gestionarea resursei umane din acest minister s-a mărit considerabil ajungând să fie de peste 10 ori mai mare faţă de nivelul din 1989, acesta îngreunând întreg procesul de management al carierei personalului militar.

  Dar de să ne mai mirăm, atunci când în minister se regăsesc la nivelul cel mai înalt foşti parteneri de afaceri, aşa cum este cazul secretarului de stat Aurel Lascu co-acţionar şi partener de afaceri cu actualul ministru al apărării naţionale, ori când la Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare, structură abilitată de lege să coordoneze îndeplinirea obligaţiilor asumate şi care decurg din calitatea de membru NATO şi a Uniunii Europene, avem un secretar de stat, pe domnul Viorel Oancea, care îşi aprofundează cunoştinţele de limba engleză.

  Credem că ministrul apărării naţionale greşeşte fundamental atunci când, în contextul procesului de transformare a Armatei României, transferă efortul reformei către unităţile militare în loc să restructureze din temelii toate structurile şi direcţiile centrale ale ministerului.

  Ne putem întreba pe bună dreptate care este performanţa acestui ministru, ce arată o lipsă crasă de interes faţă de importantele probleme ale personalului Armatei, dovedită de extrem de puţinele vizite în unităţile militare dar mai ales de notorietatea sa de doar 0,2 %?

  Halucinant este că, în timp ce tăiaţi veniturile militarilor, un studiu realizat de MApN arată că luaţi în calcul, domnule ministru, angajarea de ospătari, aproximativ 30 de persoane în fiecare unitate din ţară, plătiţi cu 2000 lei pe lună, asta în condiţiile în care un soldat câştigă doar 700 lei.

  Şi dincolo de aceasta, în condiţiile în care mai nou, Ministerul Apărării Naţionale, renunţă la ideea externalizării serviciilor de hrănire, să înţelegem domnule ministru că doriţi să avem o Armată cu soldaţi ce îngrijesc de GAZ-uri şi aleargă prin unităţi cu gamelele şi marmitele? Pentru aceasta am depus atât de multe eforturi să devenim membri NATO?

  Oare declaraţia potrivit căreia domnul Stănişoară afirma că în opinia sa „militarul român reprezintă spiritul naţional îmbrăcat în haină” militară şi că „demnitatea ofiţerului, demnitatea militarului este un lucru extrem de preţios”, mai poate sta în picioare în faţa militarilor români?

  Noi credem că nu.

  PROPUNERI

  Nu mai subminaţi capacitatea operaţională a Armatei Române!

  Nu uitaţi domnilor guvernanţi că Armata poate fi evaluată pe două planuri, unul tehnic şi unul uman. Tehnica, oricât de performantă ar fi, îşi arată valoarea numai prin măiestria militarilor care o operează.

  Grija noastră este motivarea personalului din Armată. După ce a fost restructurată şi transformată, Armata intră acum într-o criză profundă văzându-se lipsită de perspectivă.

  Dacă veţi continua ca până acum, vom rămâne, noi, ca ţară, cu Armată doar pe hârtie.

  Solicităm prim-ministrului si ministrului finanţelor publice ca următoarea rectificare bugetară sa fie una pozitivă pentru Ministerul Apărării Naţionale, astfel încât măcar cheltuielile de personal să fie acoperite şi să nu mai avem reduceri de sporuri şi drepturi băneşti şi probleme de personal iar militarii să îşi primească integral toate sporurile şi alte drepturi băneşti restante.

  Importante sunt şi problemele sociale iar în cadrul acestora cele legate de sistemul de salarizare.

  În contextul actualelor discuţii privind sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar, solicităm prim-ministrului si ministrului finanţelor publice să susţină promovarea unui capitol special în această lege care să cuprindă norme specifice pentru militari ca de altfel şi pentru toate cadrele sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

  Normele specifice trebuie să se reflecte în coeficienţii de ierarhizare ţinând cont de privaţiunile, restricţiile şi interdicţiile pe care le are această importantă categorie socială în cariera profesională.

  Solicităm Ministerului Apărării Naţionale să susţină eliminarea limitei maxime de vârstă de 40 ani pentru soldaţi şi gradaţi voluntari şi menţinerea acestora în serviciul militar, prin ordin al ministrului apărării naţionale, cu condiţia susţinerii şi promovării, anual, a testelor de aptitudini fizice şi militare.

  Totodată solicităm MApN să depună toate eforturile necesare în sensul considerării vechimii în serviciu în calitate de soldat sau gradat voluntar ca vechime în serviciul militar, astfel încât această vechime să se ia în calcul la stabilirea pensiei.

  Este deosebit de important ca acest izvor de resursă umană cu experienţă în domeniul militar să fie lăsat să nu sece datorită incompetenţei ori incapacităţii manageriale a celor cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.

  Solicităm factorilor de decizie din Guvern dar şi din MApN să îşi concentreze, cu adevărat, atenţia şi eforturile pentru asigurarea protecţiei militarilor şi a teritoriului naţional.

  Solicităm demararea procedurilor pentru finanţarea măcar a unui program strategic destinat forţelor terestre, ţinând cont că România are angajamente asumate la NATO mai ales în ceea ce priveşte această categorie de forţe.

  Considerăm că este mult mai important ca în acest moment atenţia MApN să se concentreze pe:

  · Programul strategic „Transportor blindat pentru trupe”

  · Programul strategic „Autoturisme de teren blindate şi neblindate”

  Ţinând cont de constrângerile financiare credem că MApN ar trebui să se concentreze pe aceste programe, urmând ca cele privind achiziţionarea de corvete să se poată demara atunci când condiţiile financiare externe vor fi mai favorabile decât în prezent.

  Solicităm Ministerului Apărării Naţionale, Guvernului României şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să ia în discuţie cât mai repede demararea programului de înzestrare a forţelor aeriene române cu aeronave multirol.

  Este îngrijorător faptul că în jumătate de an nu s-a adoptat nici o măsură concretă în această privinţă pentru că în 2012 aeronavele Mig-21 Lancer îşi epuizează resursa de zbor.

  Armata înseamnă onoare şi tocmai de aceea facem apel la un gest de onoare din partea dumneavoastră, domnule ministru, pentru a detensiona situaţia din Armată.

  Daţi-vă demisia!

  Suntem siguri că plecarea dumneavoastră ar însănătoşi mediul din instituţie.

 27. aiuritul says:

  Marinerul de la armata a facut o ultima danie. Dupa chinuri de ani de zile cand a incercat sa faca amirali si generali de paie servitori ai manglelor sale a reusit. De Ziua armatei. Oamenii simpli dar de valoare au privit consternati de pe margine aceasta speram ultima golanie. Sa speram ca se duce la pensie si o data cu el toata turma care l-a servit cu devotament. Astept ca alti oameni politici sar puna maturoiul pe acolo la minister.