Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

OFERTA STUPEFIANTĂ A UNEI COMISII DE APĂRARE

Dintr-o declaraţie a domnului Teodor Meleşcanu, aflăm că, în cadrul Comisiei pentru apărare a Senatului, s-a adoptat un amendament la proiectul de lege a sistemului unitar de pensii, prin care se diminuează efectele scăderii pensiilor militarilor.

Se precizează că amendamentul vizează o modificare a articolului 172 din proiectul de lege, urmărind introducerea unor majorări de punctaj, astfel ca, până în 2025, să fie diminuat impactul negativ al scăderii pensiilor militare.

Din preocuparea asiduă a domniilor lor pentru a asigura un viitor optimist bătrâneţii noastre, nu am aflat dacă senatorii au stabilit şi indicele de mortalitate a pensionarilor militari, pe ani, până în 2025. Pentru ei, a fost mai uşor să debiteze o astfel de inovaţie macabră, probabil de consolare, decât să ia o atitudine fermă faţă de nimicnicia unui proiect de lege ce vrea cu orice preţ să facă în România Katynul anului 2010. Iar celor ce vor depăşi numărul fatidic de 22.500, scăpaţi de coasa personajului Boc (devenit deja celebru şi în străinătate), aflăm acum că li se dau garanţii că vor muri gradual, până în 2025.

Iată că, după ce un an de zile, cu argumente de bun simţ şi fără să ieşim încă în stradă, n-am reuşit să potolim ura cu care un segment din societatea civilă a fost incitată să ne bălăcărească pe la unele posturi t.v. şi  ziare aservite puterii, făcând şi rating pe seama “pensiilor nesimţite”, ne-am trezit că partidele încep să ne mângâie pe chelie şi ne oferă şansa anului 2025.

Aşadar, după un an de război fratricid între categorii socio-profesionale, întreţinut cu consecvenţă de domnul Boc mai mult decât şi-a susţinut ilustra sa teză de doctorat, într-un acompaniament de declaraţii electorale  destul de ambiguie, a venit timpul ca partidele să se pronunţe oficial în comisiile de specialitate.

Fostul ministru al apărării nu a gestionat dezbaterile comisiei, pe măsura aşteptărilor noastre, cu toate că prestaţia sa în clădirea din strada Izvor nu ne-a lăsat o amintire care să-şi justifice includerea numelui pe panoplia celor care au condus cu dăruire destinele Armatei în perioadele grele pentru ţară.

Reintrat în aliura rece a diplomatului departe de casă, parcă în mod expres ca să ne dezarmeze, a omis să precizeze dacă amendamentul a fost unica soluţie de a salva decapitarea elitei Oştirii Române sau a fost o clemenţă acordată de călău înainte de tăierea capetelor. Din câte ştim, domnia sa mai este încă membru al partidului aflat în opoziţie cu PDL şi nu ar avea motive să nu fie vehement cu acesta, dacă nu cumva, ţinut oarecum în anticamera conducerii actuale a PNL, caută briza independenţilor.

Pentru că au fost aleşi prin vot nominal, este foarte important pentru noi, “electoratul mut în kaki”, să mai ştim dacă  preopinenţii acestei comisii de apărare au fost lăsaţi să voteze cum le-a dictat conştiinţa sau cum au primit dispoziţii de la partide.  Nu din alte motive, dar dacă cineva ar fi catadicsit să numere câte suflete de militari vor fi afectate de legea unică a pensiilor, ar fi constatat că, luând ca bază de calcul cele 55.000 de cadre militare active de la sfârşitul anului 1989, aproape în totalitate aflate azi la pensie, la care adăugăm pe cei deja pensionaţi înainte de acest an de referinţă, precum şi pe cei 11.500 încă activi – potenţiali pensionari, şi înmulţiţi cu cel puţin trei (numărul membrilor de familie şi ei afectaţi), vor rezulta puţin sub un million de electori.

Mulţi, puţini, ce spune domnul… Boc ? Totodată, nu ştim nici dacă persoana care a propus macabrul amendament şi partidele care l-au susţinut lasă la latitudinea noastră să înţelegem că este vorba de cinism sau de prostie, căci altceva nu poate fi. Dar e greu de crezut că portofelele portocalii, trandafirii, galbene şi alte culori în degrade, etnice şi transpartinice sunt burduşite de prostie. Şi nici nu suntem naivi să credem că ele crapă de conştiinţă, atâta câtă ar putea ţipa în ele. Doar de mult ni se demonstrează fără jenă  că partidele, lipsite de ideologie şi de bun simţ pentru propria naţie, sunt legate între ele pentru interese personale, prin cinism şi  demagogie, hoţie la drumul mare şi spoliere prin ordonanţe de guvern, date atunci când prin lege nu se înţeleg la împărţirea prăzii.

Aşadar, compătimiţi de comisia care avea datoria să apere armata, deocamdată nouă nu ne mai rămâne decât o ultimă amăgire, aşteptând ce zice şi plenul parlamentului bicameral, căci dacă ar fi fost unicameral, de la început am fi spus adio speranţei.

Până atunci, vreau să citez o zicere celebră a lui Stalin, menţionată în una din multele cărţi scrise despre isprăvile acestui călău al neamului său bolşevic, şi el mic de statură şi de un cinism unic în istoria modernă, aflat la concurenţă doar cu Hitler. Se zice că întrebat de o ziaristă britanică până când vor mai continua execuţiile sale, a răspuns: “Voi ucide atâta timp cât voi crede eu de cuviinţă. Ştiu că pe mormântul meu se va arunca moloz şi gunoaie, dar vântul istoriei le va spulbera”.

No comment, dar noi…până când … ?

N.B. “Stalin şi aliaţii, în anii 1941–1945″, Robert Ivanov, editura VECE, Moscova, 2005

General maior  (r) Mihaiu MĂRGĂRIT

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

64 Responses to “OFERTA STUPEFIANTĂ A UNEI COMISII DE APĂRARE”

 1. Trofin says:

  @BARABA :21 Aprilie 2010 la 12:54 pm
  Am inteles de fiecare data nemultumirile dumneavoastra fata de neajunsurile L164/2001. De fiecare data am asteptat si sugestii. Permiteti-mi sa va intreb : cum vedeti dumneavoastra solutionata problema celor 100% de pensionari militar astfel incat sa nu mai existe 15% de multumiti si 85% de mai putin multumiti ?
  As fi foarte bucuros sa citesc si opiniile dumneavoastra fata de sugestiile facute de mine la comentariile pe marginea articolului ” Boc, Şeitan, Ioana Muntean, Andreea Vass Paul mint când afirmă că doar pensiile militare peste 3000 de lei vor scădea”, publicat pe acest siteu , in postarile din 10.04.2010 si 13.04.2010

 2. BARABA says:

  @ trofin. eu cred ca este simplu;la calcularea soldei brute sa existe acelasi nr. de indicatori pentru TOATE CADRELE MILITARE[ rezulta implicit ca trebuie sa dispara sm+id,c. ca elemnte nnepermanente si tranzitorii in timp.vieti active] 2.NU se mai ia in calcul ultima luna de activitate{elem.deosebit de subiectiv si generator de nedreptati+coruptie] ci se se face media celor mai buni 5 ani din ultimi 10[cred ca abs. toti vor fi multumiti] IN rest l164 poate ramane cu ajustarile care mai rezulta. CE ziceti pe urmatorii50 de ani cred ca nu va mai fi nici-o contestatie.

 3. BARABA says:

  @TROFIN-continuare;V2.daca parlam. agreeaza mai mult [si P.M.] problema cu contributivitatea- cred ca este un castig deja faptul ca toate f.politice au acceptat faptul ca pt. cadrele militare statul a contribuit conf. salarizarii fiecaruia si mai departe trebuieste obtinut amendamentul care mareste punctajul fecaruia[am inteles ca s-ar accepta 50% pentru primul an.in conditiile astea cred ca nimeni nu ar pierde.desigur nu iau in cal.pe cei care au benif.de elem. mai sus discutate sau promovari,avansari asa rapide cu dedic. pt. ultima luna.mi se par soluti rationale,decat cantonarea in lozinca”,nu vrem sa se schimbe nimic”.se va schimpa si s-ar putea sa pierdem mai mult. cu respect si intelegere daca gresesc undeva

 4. Trofin says:

  @BARABA a scris: 21 Aprilie 2010 la 6:38 pm
  Cu toate insistentele noastre , Legea 164 /2001 nu mai are viata lunga. Deci prima varianta , la care am mai avut discutii , devine de domeniul trecutului .Totusi, varianta cu luarea in calcul a celor mai convenabili ani din ultimii 10 nu cred ca poate fi aplicata in principiile Legii 164/2001 fiindca inflatia mare care a caracterizat anii democratiei noastre ar conduce la niste rezultate aiurea.Poate prin raportarea venitului lunar la venitul mediu lunar pe economie , intocmirea punctajelor anuale si apoi calculul mediei lor pe cinci ani si apoi multiplicat cu venitul mediu pe economie din data iesirii la pensie sau a recalcularii pensiei si de aici incepand sa se aplice principiile legii 164/2001 …. Ar fi o solutie. Ma voi ocupa sa o dezvolt.
  Dar fiindca tot sunteti si adeptul contributivitatii este si acesta un lucru bun. Cred ca va satisface multe orgolii. Dar cum se poate aplica in situatia cadrelor militare pentru care nu s-au tinut evidente financiare personale ( cu exceptia ultimilor 10 ani din cariera pe timpul epocii anterioare celei a democratiei), este o intrebare si in acelasi timp o mare problema. Dupa cate retin eu , statele de plata a soldelor aveau sau au termen de pastrare in arhive 50 de ani. Daca pentru un singur om nu se vor regasi statele , va rezulta o mare problema. Am mai expus o solutie care poate elimina travaliul identificarii statelor lunare cu soldele fiecarui militar.Revin. Solutia ar putea consta in actualizarea tuturor soldelor de grad si de functie , inclusiv pentru stagiul asimilat ( Scoala Militara), dupa principiile noii legi a salarizarii , Anexa 4, utilizandu-se datele din memoriile personale , la nivelul maxim al fiecarui coeficient de functie si cu adaugarea drepturilor de care a beneficiat fiecare cadru militar , rezultate tot din memoriile personale cum ar fi gradatii, spor de conditii de munca , pensie suplimentara, salariu de merit , indemnizatie de conducere , alte sporuri legale, corespunzator legii 330/2009. Cu fisa astfel intocmita se pot aplica principiile noii legi a pensiilor , folosindu-se ca venit mediu anual pe economie , valoarea prognozata pentru anul de calcul . Cu aceasta solutie se poat actualiza ulterior pensiile in functie de evolutia soldelor de gad si functie ale cadrelor militare active. Si ar mai fi o sugestie , respectiv recunoasterea si la pensie , distinct, a soldei de grad care sa fie aceiasi cu a militarilor activi. In urma simularilor pe care le-am efectuat , aceasta varianta este mai buna decat varianta clamata de Guvern dar mai proasta decat rezultatele Legii 164/2001 , chiar si in conditiile in care se scot salariile de merit si indemnizatiile de conducere.

 5. voinea says:

  PROGRAMUL ULTIMA SPAGA

  Motiune de cenzura a cetateanului roman

  Articol unic: Se reduce cu 25% saracia prin reducerea 100% a guvernului actual.
  Programul “Ultima Spaga” este o manifestare a cetatenilor liberi prin care isi exprima dezaprobarea fata de incompetenta, coruptia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Basescu. Prin aceasta actiune le oferim guvernantilor ultima spaga si ii poftim sa ne paraseasca.

  AJUNGE!
  Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca MIERCURI 19 MAI 2010 sa depuna bancnota regimului Basescu pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene. Haideti sa le dam ultima spaga si apoi sa ne lase in pace!

  NE-AM SATURAT:
  – sa suferim noi ca sa prospere ei;
  – sa fim intaratati unii impotriva celorlalti, cultivandu-ne ura, intr-o tara cu o religie a iubirii;
  – sa inchidem ochii la incompetenta, coruptie si dezgustul guvernului fata de propriul popor;
  – sa ne vedem parintii, bunicii si prietenii plangand in fata alimentarelor;
  – sa vedem profesori, medici, functionari publici tanjind in fata galantarelor din supermarket;
  – sa vedem militarii activi umiliti de comandantul lor suprem, iar cei in rezerva facuti nesimtiti de primul ministru si de alti ministri din cabinetul Boc;
  – sa fim stropiti de limuzinele scumpe ale unor analfabeti ale caror unice calitati sunt lipsa de cultura si instructie si apropierea de banul public
  Rugam pe toti cei care impartasesc aceste credinte ale noastre sa se alature demersului nostru. Rugam mass-media, partidele politice, organizatiile civice si sindicale sa se alature demersului nostru.
  E timpul ca acest guvern sa plece impreuna cu primul sau ministru. E deja ceasul al doisprezecelea. Mamaliga nu mai trebuie sa explodeze inca o data.
  SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

 6. voinea says:

  Aveti mare dreptate in ceeace spuneti.Romania trece printr-o perioada f.grea si as vrea de la dumneavoastra sa aud solutii radicale de iesire din situatia in care ne gasim.Toti suntem vinovati de situatia creeata pentru ca am permis unor nemernici sa se imbogateasca prin furt ordinar si le-am facut si jocul prin acel uninominal schiop care le-a permis sa puna mana si pe puterea politica.Presedintele tuturor romanilor s-a dovedit a fi numai presedintele unei camarile de hoti si escroci care au spoliat bugetul acestei tari si ne-au adus la sapa de lemn.De ce nu se atinge de averile acumulate fraudulos?Ati vazut cu ce propunere vine hotul de Patriciu? Ar accepta sa plateasca un impozit de 5-7% numai sa i se permita sa intre in legalitate cu banii ascunsi in conturile elvetiene.Stie el ca in aceste banci sunt 18 miliarde de euro bani romanesti.Vrea amnistie fiscala!Trebuie schimbat presedintele,guvernul,clasa politica si confiscate toate averile acumulate fraudulos.Cine o poate face?Imi puteti spune?

 7. micutzul says:

  Nu stiu de ce dar mie imi miroase a agenturi straine , a tradare, a actiuni contra sigurantei nationale, etc…. Oi fi eu nebun?

  Felicitari domnule General. Trebuie sa tinem aproape iar atunci cand va fi cazul sa ne strangem randurile, in liniste, ordonat, siguri pe noi , militareste.

  Pentru administratori….. Felicitari, este unul din putinele locuri in care poti discuta civilizat, fara injuraturi si in care sa ne putem verifica opiniile.

 8. maiorul says:

  rusine

 9. maiorul says:

  rusine tuturor celor care s-au lasat trasi pe sfoara . toti militarii pensionari nu au nici o putere in fata politrucilor actuali care conduc tara . in legatura cu pensiile(recalcularea) nu avem nici o sansa in special cei disponibilizati care in general au vechime mica de contributie 16-20 de ani de contributie la fondul de pensii chiar daca pe decizia de pensionare i-au iesit 24-29 de ani .

 10. tzipar says:

  Stie cineva daca cei de la m.a.i. completeaza porcaria de hirtie ca cei de la m.ap.n. la c.m.z.?

 11. elena says:

  Da , si cei de la SRI, STS si Politie dar depun cererile la unitatile in care au activat inainte de pensie.
  Dupa cum stiti situatia noastra este si mai urata, deoarece noua nimeni nu ne spune nimic, nici un reprezentant de la ANCMRR nu a iesit pe media sa spuna ceva, iar colegii activi, daca nu ne ocolesc, nu ne spun nimic. Cereriile se lasa la poarta la subofiterul de serviciu, care bietul a spus ca are ordin sa primeasca cererile fara sa ne poata da numar.
  Cei de la ANCMRR filiale judetene , nu au primit nici macar o informatie de la Bucuresti. In concluzie nimeni nu stie nimica nimicuta.
  Multumim Info militar, Sindicatului Cadrelor si lui Plano ca ne mai informeaza si pe noi cei din SRI si MAI.

 12. micutzul says:

  @ Elena

  Elena, Elena… sa nu/mi spui ca e gata concediul si ai revenit acasa.

 13. MILIOANE DE OAMENI AU OBOSIT “DE VIAŢĂ”.

  Chiar de la începutul anului 2010 am scris un articol: MILITARII NU MAI STAU NICI EI…PE LOC REPAUS ! (ORDONANŢA 230 / Apel la preşedinte).
  http://meritulcetateanuluiputernic.ning.com/profiles/blog/list
  În aceast sens, deja au fost semnalate unele aspecte ale realităţii în Jurnalul National, în data de 14.01.2009, sub următoarea formă: „Un grup de cadre militare în rezervă a trimis ieri o scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu pentru a-i cere sprijinul în actuala situaţie de criză, accentuată prin Ordonanţa 230/2008, care interzice cumulul pensie-salariu. Militarii au preferat să rămână în anonimat, temându-se de eventuale “represalii de la nivel înalt” de care, spun aceştia, au mai avut parte de-a lungul carierei profesionale”.
  După nu mult timp, în mass-media, dar în special pe Internet, aceste nemulţumiri ale militarilor, dar în special ale celor în rezervă, se amplifică tot mai mult. Iată cum se încheie un material intitulat: „SCRISOARE CĂTRE UN VIITOR MAREŞAL”, scris pe site-ul: http://viitorul.wordpress.com/2010/05/09/apel-catre-armata-faceti-va-datoria
  “Ţara este la acel moment de criză când numai Armata o mai poate salva, ţara are nevoie de adevăraţi bărbaţi de stat şi nu de păpuşi mecanice, marionete dirijate din spate, papagali cu megafoane şi ciocli naţionali cu mănuşi de import, ţara are nevoie de un real bărbat de stat, de un general Franco, general, colonel sau sublocotenent, care însă dacă vor scoate ţara din această cumplită nenorocire, va primi de la patrie cel mai înalt onor posibil, va fi, nu ridicat, ci înălţat la gradul de MAREŞAL”.
  La începutul lunii septembrie a.c. distinsul prof. dr. generalul în rezervă Mircea Chelaru, a fost invitat la Televiziunea Poporului de către directorul acesteia, domnul Dan Diaconescu.
  Cu acest prilej, fostul comandant al Armatei Române a relatat telespectatorilor OTV-lui faptul că starea naţiunii este deosebită, că cetăţenii României au obosit “de viaţă”.
  La întrebarea moderatorului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu:
  „ce soluţii găsim pentru ca oamenii să nu ne mai moară cu zilele”, distinsul invitat a răspuns:

  “Nimeni nu a reuşit de la Carol I să se atingă de instituţia militară, dar, totuşi, acum putem spune adevărul în faţă, bazându-ne pe articolul 30 (din Constituţia României), dreptul la libera exprimare.
  Video
  Ne aflăm într-o stare de calamitate publică şi am mandatul generaţiei mele, să-i atrag atenţia domnului Boc că: NE VOM LUA REVANŞA !
  Video
  Erorile istoriei la nivelul unei naţiuni nu se repară cu schimbarea guvernelor. Există în prezent o dezordine fără sfârşit, este nevoie de o nouă orânduială.
  Video
  Atenţie la modelul de moralitate creştină, pentru a preântâmpina abaterile de la regula comportamentului moral public.
  După cum ştim, în acest moment biserica şi armata sunt singurele instituţii credibile cetăţenilor şi de aceea, consider că şi biserica trebuie să se implice activ în viaţa obştei.”
  Video http://milioanedeoameniauobositdevia.blogspot.com

  Sursă: MCP Press Agency, Mihai Georgevici

 14. micutzul says:

  @ Mihai George….
  Domnule, este singurul general care are puterea sa lupte pe fata impotriva tradarii de neam. Spun asa , fiindca eu am credinta ca ceea ce se intampla are pretentii mult mai ascunse in distrugerea statului ca atare. Problema , este ca , parca suntem drogati, ca natiune. Am ajuns sa credem in hoti, in tradatori si vanzatori de neam. Am ajuns sa aruncam cu noroi in oameni cu care trebuie sa ne mandrim , sa patam cultura , educatia, justitia, sanatatea , armata si biserica, din dorinta unor handicapati istoric, unor accidente sociale si politice care au avut nesansa sa ne conduca de 20 ani.
  Aceasta nu este o tara pregatita sa fie condusa de politic si mai rau, politicul nu are pregatirea necesara conducerii acestei natiuni. Totul trebuie reformat din radacini, de la cultura nasterii unui nou prunc, pana la respectul acordat omului pe ultimul drum, acestea incluzand multitudinea de evenimente obligatorii de/a lungul vietii.