Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Opinii: Armata Română şi lipsa de demnitate

Tăcerile vinovate, mulţumirea “prea-înstelată” a liniştei finalului de carieră, mult prea-marile sporuri şi salarii sau obedienţa oleaginoasă? Ce îi împiedică pe liderii militari să ia poziţie în faţa continuei degradări a imaginii Armatei?

PD-L are câteva constante în combaterea crizei. Una dintre ele pare a se insinua din ce în ce mai puternic în sordidul cotidian cu încăpăţânarea unei constante adiabatice: transformarea sistemului militar în supapa de presiune a societăţii.

Politica de apărare a statului român se face, din ce în ce mai des, la B1TV şi OTV, fără a ţine cont de sugestiile şi politicile provenite din domeniul apărării, pilonul acesta de bază fiind din ce în ce mai mult marginalizat şi trecut cu vederea la formarea marilor strategii ale ţării (strategii care, din nefericire, oricum, nu au durata mai mare de un ciclu electoral).

Pare-se ca, în ultima perioadă, marii formatori de politici naţionale au mai degrabă aspectul unor miniştri gregari, al unor ministrese blonde, al unor oameni politici de mascaradă sau al unor clanuri familiale care hotărăsc destinele de securitate ale ţării undeva pe malul lacului Snagov. La un grătar.

Clasa politică românească ţinde, din ce mai mult, să desconsidere sau chiar să ridiculizeze rolul ministerelor de “forţă”. Demagogia anului 2010 începe să semene din ce în ce mai mult cu retorica “duşmanului de clasă” din perioada anilor ’50, de astă dată însă artileria îndreptându-se spre “specialii” din sistemele militare care, chipurile, ar “suge sângele boborului”.

Păcat că nu mai trăieşte conu’ Iancu Caragiale să-i descrie. Acţiuni de demonizare, de punere la zid, de ridiculizare, de “asmuţire” a omului de rând împotriva militarilor care, vezi dragă Doamne, ar fi marii profitori ai naţiei. Naţie care nu crâcneşte la nici unul dintre marile furturi din avuţia naţională, instrumentate tocmai de aceleaşi “fete mari” care dau ochii peste cap acuma agitând profetic steagul luptei împotriva lipitorilor militare.

Vorbim despre aceeaşi clasă politică ce ştie cum se privatizează în mod sublim vreo fabrică pe “doi lei şi-un euro”, care ştie cum să schimbe bordurile o dată la doi ani, care ştie cum să vândă şi să răs-vândă vreun petec de pământ, la suprapreţ, pentru ca pe acolo trece vreo autostradă ipotetică sau de consilii judeţene care împart bugetul în funcţie de steagurile electorale de pe strada principală.

Vorbim despre aceeaşi clasă politică ce îşi rânjeşte neruşinat nurii obosiţi dar, neapărat blonzi, la orice oră de vârf, în “prime-time” la televiziunile “prietene”. Este vorba despre aceeaşi naţie care îi compatimeste pe diverşi Casuneni şi Costinii, dar care-i decontează căpitanului de aviaţie litrii de combustibil ai MIG-ului obosit şi prăfuit.

Adevarul e că, dacă militarii nu ar fi existat pentru justificarea crizei, ei ar fi trebuit inventaţi. Căci, unde mai găseşti un aşa debuşeu de imagine, care tace şi nu reacţioneaza în nici un fel?

Făcătorii de strategii

Inclusiv în sistemul militar însuşi există o falie intra-instituţională. Ea se manifestă între “organul” politic şi elementul strict militar. Făcători ai politicii Guvernului (dar şi ai partidului care i-a milostivit cu nevisata funcţie), politicienii din vârful ierarhiei militare tind prea des, din nefericire, să se uite cu nesaţ mai ales către cele două palate, fie el Victoria, fie el Cotroceni, în loc să se uite în jos câtre “talpa” armatei.

Sinecura primită pentru vreo cateva mii de voturi în plus obţinute, la alegeri, în judeţele de baştină sau pentru vreo câteva zeci de parlamentari în plus “decupaţi” de la alte partide îi face să-şi manifeste, permanent, loialitatea mai mult către imaginea partidului şi nu către sistemul în fruntea căruia (Vai!) au fost puşi.

Ce mă miră (dar nu prea tare) este tăcerea transpirată a şefului statului. După cum cred că domnia sa a uitat (sau se face că uită) în mijlocul veşnicei sale campanii de imagine, între bundiţe şi o lână de oi tăiată meseriaş, domnia sa nu este (asa cum şi-ar dori) şeful justiţiei (mă refer la rolul său strict constituţional), nici al educaţiei, nici al turismului şi dezvoltării (aici o face doar prin delegare de competenţă), dar… este şeful Armatei, comandantul ei suprem (ne referim la întreg Sistemul Naţional de Apărare, nu numai la Ministerul Apărării).

Ce îl face pe şeful statului să nu-şi asume responsabilitatea de a atrage atenţia asupra eroziunii demnităţii sistemului militar? Căci, ca orice comandant, ar fi trebuit să ştie (şi dacă nu ştie, i-o spunem noi) că una din componentele forte ale capacităţii de luptă a unei armate este şi moralul. Moral care se sprijină şi pe demnitatea de corp inoculată în sufletul militarului.

Este de neînţeles pentru marea masă a militarilor cum comandantul lor suprem, primul care ar trebui să-şi “păstorească” turma, nu reacţionează la atacurile periodice la adresa demnităţii lor. Nicio ieşire publică, nicio “urecheală” a guvernanţilor… tăcere de mormânt.

Exponent politic extrem de şiret, preşedintele probabil că miroase că … nu “se face” sa intervină. Că nu are motive de îngrijorare referitor la situaţia Armatei.

Bun pentru export

Îmi aminteşte de vremurile de dinainte de ’89, când aveam roşii de export şi roşii “pentru intern”. Aşa şi preşedintele: la “export” suplimentează trupe, se zbate electoral, spumegă naţionalist pentru onoarea lui proprie în faţa lui Obama, mai trimite câte un batalion în Afganistan. Dar, la intern, are grijă să îi pună cu botul pe labe pe toţi militarii care “papă” aşa de nesimţit banii amărâţi ai contribuabilului român, încât chiar că vor să-i ajungă din urmă pe parlamentari.

De unde provine siguranţa domniei sale, totuşi? Poate de la spiritul de obedienţă oleagionasă care s-a incumbat la vârful conducerii militare? Obedienţa care şterge pe zi ce trece personalitatea şi demnitatea pe care generalii o clamează la fiecare paradă militară la care-l aşteaptă cu ţuică, pâine şi sare pe şeful statului.

Ne dăm cu cărămida în piept pentru scuturi antirachetă care nu-s ale noastre. Dar cumpărăm în voioşie piese de muzeu zburătoare, cu numele de F-16, care, oricât de mult ar fi vopsite, tot de la mâna a doua se cheamă că se cumpără. Pe bune, mai bine nu le cumpăram. Mai bine mai aşteptam vreo 5 ani. Decât să păţim ca şi cu fregatele… scoici bune de împins pe mare cu suflul vânjos al marinarilor, mai bine lipsă.

Laşitate sau interes?

Are Camil Petrescu o descriere a unui discurs flamboaiant, al altor parlamentari, în “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”: “Vom învinge pentru că soldaţii noştri se vor lupta cu baioneta – şi nu e un tun care să reziste baionetei româneşti – împotriva oricărui armament, iar când baioneta se va fi rupt, cu pumnii, cu unghiile, cu dinţii…”

Asta sa vrea politica românească de la Armata Română? Război declamativ în izmene şi cu baioneta-n dinţi?

N-am sesizat nicio reacţie oficială a distinşilor capi ai Armatei, nicio demisie de onoare, nimic. O fi manifestarea vreunei tăceri vinovate sau tăcerea mulţumită a liniştei finalului de carieră? Oricare din ele ar fi, ambele aduc cu sine gustul amar al lăşităţii.

Aflu, fără prea multă mirare, că mult-prea respectatul nostru premier de buzunar încearcă să “taie”, din nou, din demnitatea financiară a militarilor. De data asta prin intervenţia legislativă a unei foste foto-modele, de mâna a doua, care ştie cum arată uniforma militară doar din pozele de campanie ale Elenei Băsescu. Bravo!

Halal naţie!

Ovidiu Mihalache,
colaborator Ziare.com, articol preluat de pe Ziare.com

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

31 Responses to “Opinii: Armata Română şi lipsa de demnitate”

 1. VanGhelie says:

  “Sinecura primită pentru vreo cateva mii de voturi în plus obţinute, la alegeri, în judeţele de baştină sau pentru vreo câteva zeci de parlamentari în plus “decupaţi” de la alte partide îi face să-şi manifeste, permanent, loialitatea mai mult către imaginea partidului şi nu către sistemul în fruntea căruia (Vai!) au fost puşi.” Subscriu. dar nu e numai asta. Io cred că nu numai loialitatea îi face aşa. Cre’ că şi dosariada îşi are rolul ei. Acum câteva zile, pe un post de televiziune local din ţărişoara asta, un limbric din ăştia, portocalii, unu’ Naste (naşu’ de cununie al cuplului Ridzi, din câte am înţeles), om cu adânci mâini băgate de-a lungul timpului în bugetele instituţiilor care au avut nefericirea să-l aibă angajat, s-a trezit vorbind despre “militarii ăştia, care după ce că toată viaţa nu au făcut nimic, doar au băut, vor acum pensii speciale. Ia să lase ei asta şi să vină să lucre…”, mă rog, chestii din astea. Dacă şi hoţi de genul ăstuia (mai zicea acum vreun an la nişte glanetaşi de-ai lui de pe moşie Oprişan, baronu portofelelor din Focşani, cum că va tăia pensiile nesimţite şi va face şi va drege) deci dacă hoţi de genul ăsta au ajuns gorniştii pedeleului, atunci eu zic că e de bine. În maxim câteva luni, scăpăm de ciuma portocalie. Aduceţi-vă aminte cum îl trimitea altă poamă portocalie, Solomon pe Dinescu în Bulgaria. Băsescianiştii lu’ Peşte.

 2. miorel says:

  pt.O.M.
  “Halal natie!”
  nu esti cam dur? ce zici de asta:
  cred ca tot ciuntirea demnitatii militarilor se cheama si atunci cand actorii se imbraca in haine de colonel si-si iau ofiteri militari drept slugi. tot o forma de ciuntire a ‘demnitatii financiare’ (cei drept, mult mai subtila si mai silentioasa) a fost si alocarea unui buget separat pentru “lobby” in favoarea integrarii. dar atunci ‘tacerile’ erau bune!?
  pentru asta trebuie sa blamezi intreaga natie romana? mai bine sa vb. altcineva, nu voi! in rest, s-auzim de bine, dar pt. asta ar trebui sa vb. de bine!

 3. voinea says:

  Mai aveti un pic de rabdare stimati domni. Sa stranga SCMD peste 20000 de membrii in acest an,sa-si perfectioneze sistemul de comunicatii,sa acumuleze suficiente mijloace banesti care sa-i permita sa abordeze toate formele de lupta sindicala si vom trece si la actiuni in forta. Atunci cand vom fi in masura sa mobilizam o filiala in maximum o ora si s-o transformam intr-un pluton(companie,batalion) gata de lupta vom putea spune ca suntem pregatiti. V-ati gandit ce am putea pati daca ne-am strange 2000 de manifestanti in fata guvernului si mafiotii de la guvernare ar organiza o contramanifestatie de 10000 de pensionari saraci atatati impotriva noastra?Deocamdata mergem pe cale democratica incercand sa blocam legea in parlament si actionand in justitie actualul guvern. Esential este acum sa ne miscam f.repede si sa nu stam cu mana in san.Personal ,la miscarile de trupe care se fac pe scena politica ,cred ca legea pensiilor va trece prin parlament si comandantul nostru suprem o va promulga desi ne-a promis solemn ca nu o va face.
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 4. Nimeni says:

  Stau acum şi mă uit la Antena 3, şi este invitat dl Gl Popescu. Mă întreb câţi din cei care-şi dau cu părerea ascultă, nu doar aud ce zice omul ăsta. Aşa coloană vertebrală mai rar. Cred că speranţele tuturor sunt acolo şi nu la “actualii”… Apropos, nu l-am văzut pe Amiral până acum zicând nimic…. I-o fi mâncat pisica limba?!

 5. VanGhelie says:

  “Halal naţie” e puţin şi decent spus. Io aş avea chestii mult mai dure de spus despre naţia asta de glanetaşi. Să fie primit şi să-i stea în gât lui Băsescu şi la toată familia lui de intelectuale.

 6. florin says:

  cei mari tac, pentru ca nu au curaj, asteapta sa iasa la pensie si gata, cu asa armata, mai bine o desfintam, in fata subofiterilor si a sgv-istilor, sunt cei mai tari, dar cand e vb de un grad superior se comporta precum strutii.

 7. altfel says:

  Eu cred ca acesta este un articol SF. Pentru ca autorul face referire la “distinsi capi ai Armatei” , la “comandant suprem” si la “demisii de onoare”. Cum, la noi in Romania, n-am vazut asa ceva, bag seama ca articolul este SF.

 8. pupi pup says:

  Azi mai mult decat oricand am devenit cutotii pupincuristi,basescu nu mai trebuie sa se spela la ….

 9. razasul says:

  suntem romani, asta e, daca vine basescu, radem ca prostii ca zambeste presedintele, daca vine boc,… radem ca prostii ca a venit boc, … daca, si sigur ne vor “casapi” pensiile, o sa zambim tot ca prostii pentruca…suntem romani, ce importanta mai are ca am fost lipsiti / privati de multe drepturi si libertati de care au beneficiat toti ceilalti, sa strigi in gura mare ca nu iti ajunge salariul, sa pleci ca sa te distrezi unde vrei sambata sau duminica, sa-ti faci valiza si sa te muti unde iti place, sa spui nu daca nu iti convine ceva, sa … etc, in mod sigur, vor fi destui “linge blide” inregimentati si care vor urma cu trup si suflet litera si steagul partidului care ne va face sa ne uitam si sa zambim prosteste la cuponul de pensie, suntem romani, ce sa-i faci…

 10. cocorul says:

  Problema este ca prin 88-89 armata era deja haituita pe toate ogoarele patriei, la canal sau la minerit. Iar cand a sunat ceasul, tot din cauza celor din varf, urcati ca si acum in functii, nu pe baza de competenta ci pe slugarnicie, deci si atunci am avut parte de o mare tradare. In cei 20 de ani “s-a reusit” sa puna armata la pamant. Ti-e rusine sa mai umbli in uniforma militara pe strada. Toata lumea te trateaza cu indiferenta, daca mai comentezi ceva, esti luat si la misto. NUmai in vremuri grele ale istoriei, NATIA recunoaste rolul armatei. Cand e pace si cand ar trebui sa-ti ascuti armele, pentru ca inevitabil va veni un conflict, NATIA uita de tine si chiar te invidiaza ca stai si nu mori. Ca numai mort ti se cuvin toate onorurile.

 11. Groparu! says:

  E groasa stimabililor,e greu de previzionat ce va fi daca blestemata asta de lege ne taie din drepturi..vor pleca multi din armata,chiar si specialii…
  Se duce draqu demnitatea de care tot facem caz,si la fel onoarea…
  Si inca ceva domnilor din conducere:urmariti cu mai multa atentie ce se intampla la SCMD-Cta,unde trei din cei 7 vice nici nu au platit cotizatia iar presedintele,la o adunare a asociatiei cadrelor militare in rezerva a luat cuvantul exteriorizandu-se parca vorbea cu soldatii lui cand era cdt.de pluton paza.Un ofiter din apropierea acestui paranoic a afirmat ca acum cand a dat de bani de la fraieri-incasati fara chitanta-serveste impreuna cu pupila lui,toma ion, un rasuflat comandor de aviasan, masa de pranz numai la IRISH PUB. VERIFICATI CATI MEMBRII A RAPORTAT SI CATI AU PLATIT EFECTIV. Sunt membru,inca respect ideea dar, lupt cu propriile forte.Aici nu ai cu cine,pentru ca intre timp s-au adunat in gasca, toti frustratii .s-au mutat din chioscurile pensionarilor lui mazare,unde barfeau si sugeau din paharul de plastic cu nekezolul -moca . Salve!

 12. ELENA says:

  @Groparul
  De ce “fraierii” platesc bani fara chitanta? E greseala lor! Banii se pot plati in conturile afisate pe prima pagina a Sindicatului si la filiala se poate depune numai dovada platii.

 13. voinea says:

  pt.Groparul,
  Sunteti dezinformat sau rau intentionat.Va informez ca la Filala 1, sector 6 Bucuresti totul este facut ca la carte :
  – am chitantiere personalizate cu stampila filialei;
  – am eliberat fiecarui membru chitanta;
  -am inmanat legitimatii fiecarui membru;
  -am strans cotizatia centralizat si am virat-o SCMD prin transfer bancar prin serviciul de internet banking de care dispune filiala;
  – ne-am organizat pe lanturi de alarma in asa fel incat informatiile importante sa ajunga in cel mai scurt timp la toti membrii filialei si sa putem ajunge in maximum o ora in orice punct al capitalei;
  – dispunem de sala de sedinte, sala de sport, statie de calcul performanta , conexiune la internet, internet banking;
  – am pregatit deja textele benerelor cu care vom iesi in strada.
  Daca veniti prin Bucuresti mi-ar face placere sa va prezint toate aceste realizari.
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea Ion, presedintele Filialei 1, S 6, Bucuresti

 14. razasul says:

  mda, “borcanul cu miere” poate fi foarte atractiv, insa e bine sa stii cine se apropie de el, e greu de crezut ca, dupa ani si ani, se accepta cineva care stie sa “bage degetul pe furis” in el, e greu de crezut ca, dupa ani si ani, poti cotiza fara sa primesti “tidula”, daca e adevarat, e trist, de fapt, poti fi membru sau… simpatizant, poti fi un membru care sa cotizezi sau un simpatizant care sa fii mai activ decat un membru, depinde unde vrei sa ajungi, ca si credinta in Dumnezeu, sufletul pe care il pui in ceea ce faci e mai important decat “temenelele cu capul de lespezi” de ochii lumii, asta e… Cu tot respectul

 15. URANUS says:

  A R M A T A.

  Nu trebuie nici macar sa incercam a mai ascunde, sau transforma -asa
  cum stim bine, ne sta in obiceiuri- in mari acte de bravura si eroism-
  esecurile teribile ale armatei romane, din ultimii 80
  de ani:intrarea in cel de al doilea razboi mondial ca aliatzi ai Germaniei
  naziste, situatzie ramasa inca penibila- si scoaterea din aceasta aventura de
  tanarul rege Mihai care -desi de origine germana-a dat dovada de un romanism
  autentic, de un patriotism pe masura si care a evaluat corect consecintzele pe
  orice termen ale unei Romanii ramase aliata cu Germania, pana la ultimul cartus
  si astfel, prin intoarcerea armelor impotriva pericolului hitlerist, regele a
  salvat tara de la un dezastru care s-ar fiintins pana la sfarsitul timpurilor*.
  A doua mare cadere a armatei romane
  a fost pe perioada celor 45 de ani de dictatuta socialista si comunista,cand
  rolul ei a fost -preponderent- de sperietoare impotriva(revenirii )vechiului
  regim, care era viu inca in inima si mintea multor romani iaraceasta postura ,
  dublata de umilirea folosirii armatei la strangerea
  recoltelor-an de an, zeci de ani la rand-alaturi de elevi,studentzi si
  puscariasi, a culminat cu a treia mare cadere, o adevarata degringolada a eticii
  si onoarei militare si anume angajarea -de partea dictatorului Ceausescu-in
  lovitura de stat din decembrie, 1989.

  Cu toate acestea, in inimile romanilor armata a ramas ca una dintre cele mai de
  incredere institutzii si prin ea insasi, cea mai stabila ,insa care in aceste
  timpuri ar trebui sa fie, sa arate si sa actzioneze si ca cea mai
  patriotica institutzie, lucru care -e demonstrat deja- nu prea s-a
  “intamplat” cu Armata Romana, in acesti ultimi 84 de ani.In sfarsit,
  chiar si acea lovitura de stat comandata(altfel binevenita) ne-a dat
  sansa la totzi, sa vedem cum ar trebui oranduite lucrurile unei tari ce se vrea
  democratica si cu aspiratzii inalte de a fi parte intima din citadela
  europeana(de netagaduit, fasa si focarul civilizatziilor avansate) dar-si nu
  putem zice “se pare”- in Romania lucrurile au alunecat -chiar prea
  repede pentru a gasi o explicatzie naturala- pe o panta care a tarat
  majoritatea populatziei in situatzii desperate chiar, dar putem vorbi
  sigur de o polarizare a societatzii romanesti, o diviziune rapida,
  peste noapte, in care la un pol sau prins cu ventuze solide cateva
  procente din populatzie, dar care au acumulat chiar mai mult de 75%
  din intreaga avere natzionala, iar la celalat pol, un procent impresionant de
  peste 70-80%, in care straturile sociale sunt de saraci, foarte saraci
  si cei care nu au dupa ce bea apa, dar acum nu din cauza lipsurilor din magazine
  , ci din cauza pretzurilor si a sistemului instaurat, asa zis capitalist, in
  realitate, un imperialism agresiv si vicios, indreptat
  impotriva propiilor cetatzeni, in beneficiul unei clientele absolut
  politice si unor aventurieri straini care au “investit” in Romania,
  platind mai multa spaga decat au platit pe fabricile, uzinele si alte
  mari unitatzi productive, “evaluate” si vandute de romani si nu de straini!
  Dupa 20 de ani de democratzie romaneasca, e clar ca atat in economie,
  educatzie, societate civila ( si oriunde si in orice),lucrurile nu au luat deloc
  turnura normala,dimpotriva , toate administratziile postdecembriste,au
  initziat,continuat si accentuat un dezastru economico-social, pe care nici macar
  epoca ceausista nu-l putea atinge si aceasta datorata absolut total, intereselor
  unor persoane si grupuri reduse , care insa au pus pe ultimul loc al
  prioritatzilor interesele tarii, ale comunitatzilor oamenilor
  care -de bine de rau, sub reginul comunist- au acumulat o avere-intr-adevar
  “natzionala” (deci natzionalizata) dar reala si care a fost spulberata in cele
  patru vanturi de indivizi nu neaparat needucatzi si necunoscatori ci lacomi,
  verosi si chiar razbunatori impotriva populatziei tzarii, acestia,
  aducand Romania -la aceasta data- sa subziste prin “cadouri” financiare (dar cu
  schepsis) de la Comunitatea Europeana, prin imprumuturi masive si
  prin trimiterea lunara -in tzara- de milioane de euro, de catre cei care au
  parasit Romania permanent sau doar temporar, in numar de milioane.
  Acestea sunt fapte, nu teorii si aceasta intr-o tara cu balantza pozitiva intre
  suprafatza geografica si numarul total al populatziei, o balantza aproape
  perfecta intre teren arabil**(plus fanetze,pasuni, luciuri de apa)si necesarul
  real ( dar niciodata atins) de hrana si alte comoditatzi, o tara cu o asezare
  geografica, care din punct de vedere al conditziilor naturale este mult peste
  medie,cu avantaje potentziale excelente(muntzi nesfarsitzi,
  acces masiv la o mare si la un fluviu european navigabil) iar toate acestea
  -bine diriguite, neindoios- ar fi trebuit sa transforme Romania (chiar si in
  20 de ani)intr-un paradis visat si cautat nu doar de africani si indieni, dar
  chiar de elvetzieni.Cea ce avem la acesta data, este o mixtura de mafii
  care isi au nasii direct in guvernul tarii, iar reputatzia romanilor a fostadusa
  la starea de obiect de reclama pentru vanzarea de sisteme antifurt,
  in tarile occidentale, unde -cetateni si organizatzii politice deopotriva- au
  ajuns sa ceara limitari in circulatzia romanilor dar si sanctiuni impotriva
  guvernului romanesc care treneaza orice actiune de insanatosire economica
  si cu fiecare zi ce trece, este si mai intens perceputa ca un focar de de
  instabilitate regionala,datorita coruptziei si ineficacitatzii aplicarii
  reformelor, sau aplicarii lor dupa ureche. Desigur ca datoria unei armate
  este de a se supune neconditzionat guvernului, mai ales cand acesta a fost ales
  in mod democratic, insa principala menire a armatei este de a apara tara,
  populatzia de orice invazie, nu numai fizica, si asa cum are obligatzia legala
  si morala sa intervina activ in situatzii de calamitatzi naturale, in acelasi
  fel are obligatzia sa intervina in aceasta situatzie
  politico-economica catastrofala, in care tara se scufunda cu fiecare zi ce
  trece, si in numele poporului(ai caror zeci de mii de fii sunt inrolatzi in
  armata ca soldatzi si nu generali sau colonei) sa intervina si sa
  intrerupa aceasta stare fatidica de lucruri,armata are obligatzia (si
  legala si morala) sa distruga mafia din tzara, o mafie cu proportzii si
  modalitatzi de “lucru” grotesti daca nu ar fi tragice, sa o aduca in fatza
  justitziei, sa o pedepseasca si in acelasi timp sa demareze o reala reforma
  economica bazata -pe termen scurt- pe agricultura si ramurile industriale
  conectate,plus cele traditzionale, iar pe celelalte termene,reforma sa fie
  continuata pe acestea dar si pe adjustarea (sau schimbarea) sistemului de
  educatzie si implementarea in toate celelalte ramuri economicea noului.

  -punerea imediata in practica a conceptului” separatziei bisericii de stat”
  si eliminarea salarizarii clerului de la bugetul de stat, care actualmente este
  o piatra de moara la gatul oricarei ajustari bugetare.

  Pentru ca “barbatii de stat” ai tarii inca isi dau coate pentru
  a vinde orice se mai poate vinde, pe spagi foarte negociabile si flexibile,
  pentru ca, caracatitza coruptiei si a lacomiei a atins cote inexprimabile,
  pentru ca ,cursa la vale a Romaniei este previzibil de nestopat ,toata
  aceasta teribila situatzie, cere imperios Armatei Romane sa iasa din
  hibernare si sa inteleaga ca Romania se va pierde ca stat unitar (singura
  salvare ramanand globalizarea in mai putzin de 20 ani)si ca ea ,Armata
  are datoria si obligatzia sa intervina si sa intrerupa acest fraudulos
  sistem de guvernare care inca face ca zilnic sute de cetateni romani sa
  paraseasca tara .Daca Armata Romana nu este corupta si daca inca mai are spirit
  patriotic si simtzul datoriei, in aceste timpuri, are ocazia sa-si
  spele toate greselile si sa intre in istorie ca institutzia care a salvat tara
  de la cel mai mare colaps.De acea, Armata trebuie imediat sa:

  -preia puterea si toate atributziile guvernului roman si imediat sa aresteze
  primii doi ex-presedintzi ai tarii care au pavat drumul tarii spre dezastru,

  -trecerea sub jurisdictia procurorilor militari a tuturor cazurilor de
  coruptzie si mare frauda, derulate imediat dupa “89 si aduse la zi,

  -desfintarea parlamentului Romaniei- o institutzie profund bolnava- si
  organizarea unui plebiscit in 6 luni, pentru a se stabili democratic forma de
  guvernamant a Romaniei,

  -cedarea -la un an (sau inainte de acest termen, in cazul ca reforma va fi
  corect aplicata)- a puterii statale catre forma de guvernamant aleasa de popor,
  votari pentru un parlament unicameral si trecerea a doua sau chiar 3 ministere
  sub conducerea unui singur ministru cu 2 sau 3 secretari de stat pentru fiecare
  departament, reducerea masiva a functionarilor publici din posturi
  inalte,”excesul” financiar obtinut trebuind a fi folosit
  pentru marirea salariilor in educatzie, sanatate si -fara exceptzie-
  a politistilor, una dintre cele mai ratzionale, eficace si responsabile metode
  de a mentzine fortele de ordine “curate” , incoruptibile.

  -reforma educatziei prin excluderea oricarei imixiuni teologice in scoli si
  -in acelasi timp- prin optimizarea salarizarii cadrelor didactice.
  E sigur ca se vor ridica, automat, intrebari de genul “ce va spune, cum va
  reactiona” comunitatea internationala si mai ales cei 3 parteneri majori,
  UE, Rusia si USA , la aceasta noua lovitura de stat! Chiar daca se vor auzi ceva
  proteste, acestea vor fi doar de complezantza , pentru ca cele 3 entitati au
  intzeles deja ca Romania a devenit un pericol pentru ele insele, prin gradul
  inalt de coruptie creat in toata tara, la orice nivel si prin acomodarea pe
  teritoriu romanesc a zeci si zeci de carteluri interlope, care spala sute de
  milioane de dolari anual, si care antreneaza tot mai multzi cetatzeni in
  activitati ilegale de anvergura internationala.

  Structurile actuale, e dovedit, sunt ineficiente si orice prognoza nu poate fi
  decat asisderea, singura sansa de a schimba radical lucrurile,ramanad “bratzul
  forte” al natziei, Armata.

  De acea, cerem tuturor generalilor, amiralilor, coloneilor si tuturor
  gradelor si functiilor militare, pana la cel mai recent inrolat soldat in armata
  (care in primul rand este un cetatean responsabil al tarii) sa treaca imediat si
  decisiv la actiune, pentru a stopa degringolada totala
  care a cuprins Romania. “Maine”, poate va fi prea tarziu, iar daca ArmataRomana
  ezita sau nu actioneaza cat mai rapid,in doar inca 10 sau 15 ani de “glorioasa”
  guvernare ca din acesti ultimi 20 de ani,cetatenii Romaniei vor trebui sa
  rasfoiasca cartzile de telefon din Budapesta, Moscova si Istambul, pentru asi
  acomoda noile nume la pasalacurile care vor deveni partzile Romaniei sfasiate,
  nu de aceste tari ci de insasi guvernantzii romani care de 20 de ani pregatesc
  acest asasinat al natziei romane.

  Prin aceste doua actiuni, practic Romania a fost salvata de la faramitare si o
  foarte posibila completa destramare, cei doi regi,bunic si nepot, au dat dovada
  de cel mai inalt patriotism posibil in istoria Romaniei,iar daca
  aceasta virtute are o scala, aceasta a fost creata de staturile politice si de
  spiritul romanesc al celor doi regi, titanii istoriei cunoscute a romanilor.

  *Acelasi lucru-altfel mult mai important- s-a petrecut la declansarea Primului
  Razboi Mondial (pregatit minutios dinainte de 1900 de Otto von Bismark*+) cand
  regele Ferdinand, desi get-beget german declara Romania neutra fata de acest
  eveniment, iar in 1916 intra in razboi de partea Aliatilor ( cea ce a atras
  renegarea sa, din patea familiei din Germania), declarand razboi imperiului
  Austro-Ungar, regele primind -in secret- asigurarea Puterilor Aliate ca
  Transilvania va reveni, se va alipi din nou, la patria mama cea ce s-a si
  petrecut in 1918 (regele, din nou, refuzand o pace separata cu Puterile
  Centrale)iar Austro-Ungaria e fortata sa semneze Tratatul de la Trianon (1920) ,
  prin care renunta la orice pretentii teritorial sau de alta natura, asupra
  Transilvaniei.

  * Romania are o densitate lejera a populatiei (94 pers./kmp)cu 41 % teren
  arabil,comparat cu Israelul care are o densitate de peste 3 ori mai mare si desi
  are doar 17% teren arabil, este una dintre cele mai performante agriculturi( si
  economii, in general) din lume.Si aceasta ca sa nu facem comparatia cu Japonia,
  care are o suprafata nici macar dubla(338 mii kmp) fata de Romania dar o
  populatie de cel putin 6 ori mai mare ca Ro.(de unde si o densitate
  proportionala , 337 loc./kmp )dar care are doar 11% teren arabil, cea ce
  corespunde fizic (in ha ) nici 1/2 din totalul arabil al Ro. si desi este
  singura natie care poate fi numita superindustrializat a, Japonia are un septel
  de bovine aproape dublu fata de Romania, de unde
  se trage aceiasi concluzie ca securitatea alimentara este un principiu
  sine qua non pentru prosperitatea , integritatea si siguranta unei natii,
  desigur pentru guvernele care au respect pentru propii cetateni.

  *+ Otto von Bismark poate fi numit parintele Germaniei, pentru ca el a
  fost arhitectul unificarii statelor si oraselor libere vorbitoare de
  aceiasi limba ,Imperiul German luand nastere in 1871, O.von Bismark fiind primul
  Cancelar german(Cancelarul de Fier, supranumit) care a inceput tehnicizarea si
  dezvoltarea armatei ( pentru asi lua revansa impotriva Frantei) dar care altfel
  (desi provenit din familie de aristocrati bogati),avand respect , intelegere si
  compasiune pentru muncitorul umil,pentru omul de rand,a introdus (pentru prima
  data in lume, ajutat si de ideile lui Marx si Engels) reforme sociale (asigurari
  de sanatate, de ajutor in caz de somaj, de batranete,etc. ),care au facut in
  timp, din Germania un
  stat prosper si cu o organizare de exceptie.

  ——————————————————————————–

  “uranus022000″
  uranus022000
  Offline
  Send Email

 16. lucius says:

  Pentru URANUS
  Scurt si la obiect. Nu are nimeni rabdare sa citeasca ditamai pomelnicu. Batem campii de pomana si suntem in aceeasi situatie, care se adanceste pe zi ce trece. Concret ce ai facut? (poate ai scris dar, repet, nu am avut rabdare sa citesc tot).
  Pentru Col(r)ing.Voinea Ion, presedintele Filialei 1, S 6, Bucuresti
  Nenea! domnule col(r)ing. mai lasa-ma cu abureala asta, tot folosind mai mult ca perfectul ca in CV-uri. Aveti senzatia ca sunteti singurul militar printre cei care scriu aici? La ce va foloseste “lantul de alarmare” atata timp cat nu-l folositi? Ati avut ocazia si inca o mai aveti. CE ANUME VA RETINE? – dar concret, in cel mult o fraza.
  Si ca sa nu aveti senzatia ca as avea ceva cu cineva, va spun la modul cel mai simplu: IERI AM IESIT IN STRADA (afirmatia am mai facut-o si la un alt articol).
  In concluzie: demonstrati ca sunteti MILITARI caci actualul guvern, camarila lor si cei care i-au votat au demonstrat cu varf si indesat ce sunt. Nu intru in amanunte, sa despic firu in patru, pentruca s-a scris destul pe aceasta tema.
  Repet: FITI MILITARI, nu marionete sau papuse.

 17. CEZAR says:

  @URANUS-te contrazici in ditamai pomelnicul.spui caRO a intrat in razboi alaturi de GERMANY si ca a fost o rusine si inchei ca GER a facut si a dres. ori una ori alta. si apoi nu esti la curent cu istoria timpului.RO a intrat alaturi de GER in razboi pt. ca Hitler a fost singurul care garanta lui ANTONESCU si nu altuia integritatea terit.aRO.puterile ALIANTEI taceau ca porcul in papusoi.regele Mihai a scos tar din razb.?hai sa fim seriosi ,pe linga faptul ca a fost o tradare,regele era un simplu figurant . se pare ca ai ceva probl. si cu ortografia romana

 18. voinea says:

  PROGRAMUL ULTIMA SPAGA

  Motiune de cenzura a cetateanului roman

  Articol unic: Se reduce cu 25% saracia prin reducerea 100% a guvernului actual.
  Programul “Ultima Spaga” este o manifestare a cetatenilor liberi prin care isi exprima dezaprobarea fata de incompetenta, coruptia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Basescu. Prin aceasta actiune le oferim guvernantilor ultima spaga si ii poftim sa ne paraseasca.

  AJUNGE!
  Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca MIERCURI 19 MAI 2010 sa depuna bancnota regimului Basescu pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene. Haideti sa le dam ultima spaga si apoi sa ne lase in pace!

  NE-AM SATURAT:
  – sa suferim noi ca sa prospere ei;
  – sa fim intaratati unii impotriva celorlalti, cultivandu-ne ura, intr-o tara cu o religie a iubirii;
  – sa inchidem ochii la incompetenta, coruptie si dezgustul guvernului fata de propriul popor;
  – sa ne vedem parintii, bunicii si prietenii plangand in fata alimentarelor;
  – sa vedem profesori, medici, functionari publici tanjind in fata galantarelor din supermarket;
  – sa vedem militarii activi umiliti de comandantul lor suprem, iar cei in rezerva facuti nesimtiti de primul ministru si de alti ministri din cabinetul Boc;
  – sa fim stropiti de limuzinele scumpe ale unor analfabeti ale caror unice calitati sunt lipsa de cultura si instructie si apropierea de banul public
  Rugam pe toti cei care impartasesc aceste credinte ale noastre sa se alature demersului nostru. Rugam mass-media, partidele politice, organizatiile civice si sindicale sa se alature demersului nostru.
  E timpul ca acest guvern sa plece impreuna cu primul sau ministru. E deja ceasul al doisprezecelea. Mamaliga nu mai trebuie sa explodeze inca o data.
  SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

 19. URANUS says:

  “In concluzie: demonstrati ca sunteti MILITARI caci actualul guvern, camarila lor si cei care i-au votat au demonstrat cu varf si indesat ce sunt. Nu intru in amanunte, sa despic firu in patru, pentruca s-a scris destul pe aceasta tema.
  Repet: FITI MILITARI, nu marionete sau papuse.”
  Daca te indurai sa citesti totul, asta era si concluzia mea , pe care am s-o repet in urmatorul articol.
  Pt Cezar:
  Nu exista nici o contradictie, Hitler a promis la multi , multe, asta nu inseamna ca trebuie sa te aliezi cu un criminal pentru ca iti promite protectie, iar ca “Germania a facut si a dres’ nu stiu la ce te referi, insa poti face singur comparatia unde este germania(fara armata) si unde suntem noi , cu Armata de 100 mii militari, care sa ne “apere” …Dusmanul Romaniei, la aceasta data este in interior.Iar despre Rege, chiar asa, hai sa fim seriosi…Nu cumva tu esti unul din cei de noua dreapta, care crede ca le stie pe toate, doar pentru ca se duce la la nu stiu ce adunari nazi incaltat cu bocanci cazoni? Cred ca tu ai probleme cu realitatea…

 20. URANUS says:

  SCRISOARE CATRE UN GENERAL.

  Mi-ar displace sa stiu ca scriu in numele a milioane romani de onesti
  si muncitori, dar ajunsi la sapa de lemn, din cauza guvernarilor mafiote
  postdecembriste; din nefericire, chiar scriu in numele acestora,
  dovada fiind presa romana abundanda de vesti proaste si
  dezastruoase si dovada fiind chiar declaratiile dvs. si incercarea
  de a construi un echilibru politic, prin infintarea unei noi formatiuni
  politice.Trebuie sa va spun deschis parerea mea, timpul luptei
  politice- cu manusi- e trecut, coruptia a cuprins toate sferele de
  activitate din tara, guvernul este de sorginte criminala si predispus
  la vanzarea ,ca la taraba, a propiilor cetateni, fie din motive de pura
  lacomie nemaiintalnita, sau poate chiar dintr-o ura incomensurabila,
  impotriva propiilor cetateni.Oricare ar fi motivul,si acest guvern
  demonstreaza zi de zi, ca prosperitatea cetatenilor este cum mult
  mai prejos decat interesele clientelei politice, care cheltuieste
  milioane de euro, in casinouri de pe tot mapamondul, in timp ce sute
  de romani parasesc zilnic tara, pornind intr-o pribegie umilitoare, iar
  alte sute -zilnic, deasemeni- cad prada depresiei si diverselor boli,
  datorita creierii unui mediu ostil- din toate punctele de vedere- un
  mediu corupt, anxios ,plin de stress si chiar de lipsuri alimentare,
  cea ce fac din Romania, candva “granarul Europei”, cea mai saraca
  si debusolata tara si societate de pe continent.Intr-adevar, de ani de
  zile, si mai accentuat, mai intens cu fiecare zi, se dovedeste ca
  timpul politicii romanest a trecut, a venit timpul actiunii, actiune care
  daca nu este luata imediat, va fi prea tarziu, Romania va colapsa si
  nu cred ca mai este vreo natie care sa vrea sa ne mai ajute.Iar in
  circumstantele geografice si istorice ale tarii, colapsul Romaniei va
  insemna de fapt dezintegrarea ca stat unitar.

  Indraznesc sa sper ca Armata romana are in frunte un adevarat
  patriot, un adevarat militar si nu un soldatel de plumb, si sper ca
  dvs. si toti ofiterii superiori ai armatei, ati ajuns la concluzia ca
  Armata nu este o institutie destinata doar operatiunilor de razboi, ci
  este o institutie care-chiar mai mult- are dreptul, datoria, obligatia sa
  apere nu numai integritatea tarii, dar si prosperitatea cetatenilor ei,
  care prin taxele lor, sustin institutia militara.Aceasta datorie este la
  fel de valabil de indeplinit in orice situatie, cand dusmanul este din
  afara, sau ca acum, cand acesta este chiar din interiorul tarii, si
  extraordinar, este insasi guvernul acesteia!

  De acea, in numele viitorului Romaniei, aveti obligatia, ca impreuna
  cu ministerul de interne, cel de justitie , serviciile secrete si
  organizatiile civice, sa efectuati arestarea acestui guvern exacrabil
  si sa dispuneti trecerea totala a activitatii sale, sub control militar,
  pe un timp limitat (un an) timp in care trebuie sa curatati tara de
  marile carteluri mafiote, care practic distrug intreaga tara, nu numai
  economic, carteluri care impreuna cu guvernantii actuali cat si din
  guvernarile precedente, trebuie judecati pentru distrugerea
  economiei nationale, in mod voit si planificat cu scopul de a-si
  satisface dorintele de inavutire si exercitare a puterii, lucru obtinut
  dealtfel, prin inducerea in eroare a populatiei si prin generarea unei
  societati, dar mai ales a unui guvern de tip mafiotic. In acest timp
  trebue sa dati o sansa poporului roman de a-si exprima clar
  optiunea pentru forma de guvernamant dorita, (monarhie sau
  republica) sau, daca vreti sa ramaneti in istoria universala ca un
  general Franco al Romaniei, trebuie sa instaurati monarhia la
  carma tarii, fie in varianta prin reanodarea firului istoric, fie prin
  modelul detailat de mine in articolul “Regi si Presedinti”, care este
  postat pe multe din paginile armatei romane.

  Politica in Romania, cat si orice optiune pentru progres si
  prosperitate, au esuat din ziua in care a fost ales ca presedinte
  I.Iliescu, acum totul este in puterea dvs. si a ofiterilor cu adevarat
  patrioti, si anume in decizia pe care o aveti de luat: ramaneti in
  continuare doar niste militari cuminti care va incasati salariile grase,
  contra mentinerii mafiei la carma tarii, sau veti indrazni sa retezati
  dintr-o singura lovitura, multiplele capete ale balaurului bolnav de
  lacomie, infatuare si lipsa de respect pentru propiul popor.
  Daca veti opta pentru acest act de inalta bravura militara dar mai
  ales civica, veti ramane in istoria Romaniei la fel de omagiat ca
  Mihai Viteazul si alti mari patrioti ai neamului, dar daca veti opta
  sa ramaneti “militari credinciosi guvernului” (si nu poporului),va
  trebui -ca in fata istoriei- sa va asumati responsabilitatea intregii
  degringolade romanesti, iar numele dvs. si al armatei romane
  va fi dea pururi terfelit in noroi , echivalat cu tradare si lasitate.

  Sa speram ca acest mesaj explicit, alaturi de sute , venite zilnic
  din intreaga tara, va vor da motivatia si curajul sa declansati
  aceasta extrem de serioasa interprindere si la fel, de o necesitate
  vitala pentru intreaga tara.

 21. voinea says:

  pt.URANUS,
  Sunt total de acord cu dumneavoastra.V-as sugera sa transmiteti ultima postare sub forma de email la toate structurile M.Ap.N.Adresele de mail le gasiti pe http://www.defense.ro sau wwwmapn.ro.Eu asa procedez de vreo doi ani de zile.
  Cu deosebita stima,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 22. URANUS says:

  REGI si PRESEDINTI !(republicare)

  Pentru ca se apropie alegerile din Ro.si ca tot romanul care se pricepe la fotbal, agricultura(inclusiv la decorticarea principalelor produse, fie ca “e de floare fie ca e de dovleac”) si politica (ultima, mai ales in ultimii 20 de ani),vreau sa fac cunoscut un punct de vedere -din pacate, si stiu, aparent nu tocmai popular(parere personala)- o parere,o idee, pe care am
  dezvoltat-o de multe ori, pe spatziile pe unde am (mai) scris si anume problema monarhiei in Ro.care -la un cetatean ca mine,cu intreg trecutul meu social, politic,etc.inclusiv a toate generatiile trecute , cat de cat adnotate in amintirile nescrise ale familiei-”pasiunea”pentru aceasta problema ar trebui sa fie ca si inexistenta, insa istoria tarilor “retrogade”, monarhiste ,in comparatie cu istoria tarii noastre – referindu-ne chiar si numai la aspectele pur practice- dovedeste
  de peste o suta de ani (desi nu ar fi eronat sa extindem aceasta
  declaratie chiar la sute de ani) si -cu atat mai mult si mai intens, mai imposibil de negat in ultimii 80 de ani cu subliniere pentru ultimii 20 ani- ca “omul este cel care sfinteste locul” insa rezultatele vor fi logice si pe masura, daca locul sfiintit este gresit ales, iar pentru a face translatia
  necesara, aici, “locul” este de fapt cadrul, sistemul in care omul isi va desfarsura activitatea pentru asi transforma in realitate dorintele, visele,
  planurile pe carea le-a avut la momentul “sfintirii”locului.
  Din literatura nationala cat si cea universala stim ca metaforele permit asemanarea, compararea unei natzii, a unui popor, cu orice: cu soarele, una, cu puteri cosmice,entitati fantasmagorice s.a.m.d.
  Dar ce ar fi sa comparam o natie, un popor, chiar daca prin reductie, cu unsingur om, care pana la urma este elementul de baza al unei natzii si chiar daca o tara ar exista geografic,insa fara oameni, ea nu ar insemna nimic, pentru simplul motiv
  ca nu ar avea cine sa o constientizeze, ca existenta.Deci, haideti sa comparam
  Romania cu un om de orice grad social, care a avut insa un accident si si-a
  rupt un os, la o mana sau un picior(pentru simplificare).Ce va face el? In cazul ca este vorba de timpurile moderne se va duce la un medic, in timpurile vechi se va duce la un vraci sau (accidentat intr-o padure intinsa) el singur
  -instinctual- va face cea ce cei doi amintiti mai sus, ar face: va gasi cateva crengute de
  lemn cat mai tare si singur i-si va confectiona o atela, isi va alinia oasele rupte , le va lega zdravan in acele stinghiute si astfel va putea iesi din padure iar in
  timp, osul rup, mentinut cap la cap, se va suda la loc si respectivul va putea
  reveni la activitatea lui obisnuita in cateva luni. Dar daca nu va proceda asa? Raspunsurile sunt multiple, insa il vom lua in discutie doar pe cel care reprezinta doar cea mai usoara consecinta: oasele, nealiniate, cu chiu,cu vai,
  se vor suda pana la urma, insa indivdul va schiopa pentru tot restul vietii sale,
  nu va mai putea (prin activitatea sa) fi cotat ca si inainte si destul de
  probabil, va fi privit cu o oarecare reticenta de ceilalti.Exact acest lucru s-a intamplat si cu Romania, care a fost fracturata , odata cu schimbarea regimului monarhic cu unul “democratic” schimbare efectuata prin forta si santaj.Insa Dumnezeu( pentru cei care cred ) Karma, sau pura intamplare, in 1989, dupa aproape 50 de ani de schiopatat national,ne-a dat sansa istorica, unica si de nesperat inainte, ca singuri sa ne lecuim piciorul rupt, si anume sa punem cap la cap cele 2 capete de oase rupte si astfel sa putem ajunge la
  performantele(economice,juridice, sociale generale) ale celorlate natii care nu au au avut nesansa sa fie
  “accidentate” cum Romania, a fost.Si totusi, noi romanii si nu “fortele oculte din exterior”or “agenturili straine” am ales (de cateva ori) dupa “89 sa fim in continuare schiopi si astfel in loc sa ne putem lucra manosul pamant, cu care
  am fost binecuvantati de natura(de Dumnezeu , pentru cei care vor asa), pentru a “ajunge din urma” natiile prospere, am inceput mai degraba sa cersim la ei, sa furam, sa talharim sau sa fim sclavii lor.
  Nu este nici o umbra de indoiala ca acesta este adevarul pur, chiar daca unora nu le pica bine, indiferent de motivele lor personale sau de grup.Dealtfel din cele 2 milioane de romani plecati din tara dupa “89, cel putin 80% muncesc de obicei sub calificarea lor si in general sunt platiti mai putin, uneori trec prin situatii sociale mai mult decat deplorabile,insa nici picati cu ceara nu ar recunoaste starea de lucruri,in general mimeaza o bunastare si o situatie sociala pe care o pot totusi atinge, dar nicidecum fara indelungi ani de munca grea si
  respectivele
  situatii amintite(este adevarat insa ca, comparat cu Ro. se fac mai multi bani insa numai fiecare in parte stie daca sacrificiile respective se merita).
  Asta face parte- mai mult ca la alte popoare- din tipologia romaneasca si nu
  poate fi invinsa cu usurinta. Intrebarea este, insa :nu credeti ca suntem deja cu timpul trecut (totusi, mai bine mai tarziu decat niciodata) ca sa ne
  adunam istoric si sa ne reparam piciorul rupt, sa avem apoi curajul, mandria ,dar mai ales dreptul sa ne ridicam intre natiile ajunse pe adevaratele culmi ale
  prosperitatii si justitiei sociale? Cea ce este un paradox, este ca sute de mii de romani (nu neaparat doar de 18 ani) muncesc in tari monarhice (unde,intr-adevar, sunt
  tratati si platiti mai bine decat in alte tari, o alta dovada a superioritatii
  sistemului monarhic, care se bazeaza pe realul respect fata de fiinta umana si nu pe cel declamativ si urmare nu directa a unui ordin al casei egale, ci urmare a interactiunii directe dintre populatia bastinasa- cu aspiratiile lor sociale implinite si/mai ales, implinite, datorita sistemului monarhic- si “emigranti”)
  dar cand se intorc acasa(ei,familiile si prietenii lor), sau voteaza in tarile
  respective, aleg ,mereu, pe aceiasi, care, de acum e dovedit, au interese ca Romania sa ramana o tara cu-macar- un picior rupt.

  Iata de ce, consider ca de actualitate, a privi in istoria trecuta si recenta a noastra, in paralel cu cea a natiilor care “s-au incapatanat” sa ramana blocate in istorie, cu regi sau regine (sau imparati), iar republicarea articolului de mai jos reprezinta modul meu de a spune “Buna ziua” tuturor romanilor, inclusiv celor care urasc monarhia(rational sau visceral) si carora le sugerez sa
  priveasca acest lucru doar cu un ochi critic, practic si nu emotiv , ca in cazul “regele e strain”( si casa regala a Norvegiei isi are obarsia tot in Germania iar Norvegia,
  la toate topurile pozitive este intre primele 5 tari de pe mapamond),sau ca “regele e de neatins,iar populatia este intr-un status de slugarnicie”,pentru
  ca -stim cu totii- ca regii si reginele actuali sunt mult mai populari decat multi presedinti, iar Spania s-a ridicat din nou intre natiile prospere,incepandcu anul revenirii tarii la sistemul monarhic.

  In Romania, ca in multe alte tari care se confrunta cu probleme economice serioase cronice, mai direct zis , pauperizare la scara intinsa,in fondul problemei ,invariabil,se regaseste criza continua politica, politica care ,in toate societatile trecute sau actuale defineste atat economicul unei tari, natii,cat si profilul social general.Nu mai e nici un secret ca aderarea la
  comunitatzi economice internationale (continentale,regionale sau mondiale) poate aduce o imbunatatzire -chiar subtantiala- in bunastarea generala a populatiei
  unei natii,dar aceasta nu poate continua prea mult in timp , daca local- in tara
  respectiva, aici Romania- sistemul politic cuplat cu managementul economic,nu
  face eforturi, chiar sacrificii, sa aduca tara pe un drum economic sanatos, adica in care productia sa fie eficienta prin pretul de cost si grad de productivitate ,mai mult decat acceptabila calitativ si abundenta
  cantitativ,iar distribuirea profitului sa se faca in mod echitabil.Nu e deasemeni nici un secret ca Romania postdecembrista ,sub masca unei democratizari de tip occidental, a importat ( din occident) mai mult decat democratzie in sine , un imperialism economic extrem de agresiv( bazat in
  special pe vanzare de bunuri produse in alte tari, sau loco insa sub patronaj strain), care-alaturi de alti factori- in mai putin de cativa ani, a dus la o polarizare economica in special, din care deriva polarizarea sociala in
  general, nemaiintalnita nici chiar in perioada antebelica. Mai precis spus,
  peste noapte, s-a creat o oligarhie economica (cuplata pe persoane politice) in care un singur individ a acumulat sute de milioane( de euro,ca sa ne referim la moneda actuala cea mai puternica) in timp ce milioane de cetateni au saracit
  rapid si atat de intens incat magazinele cu haine vechi, au devenit parte din
  cotidian iar speranta ridicarii nivelului de trai a ajuns loteria.Dar ce sta la baza acestei stari generale -pentru prea multi, desperate- nu este nimic
  altceva decat coruptia si aranjamente mafiotice la nivel guvernamental, atat la centru cat si in teritoriu. Situatia aceasta este atat de acuta prin intindere
  in spatiu (mioritic) si atat de cronica deja, daca ne raportam la cealalata dimensiune, timpul, incat omul obisnuit,s-a resemnat si a pierdut chiar si speranta ca lucrurile se mai pot indrepta.Exista desigur, grupuri sau indivizi izolatzi care aduc zilnic aceasta problema pe tapetul public si vin cu solutii,
  insa caracatitza coruptiei e atat de mare, atat de organizata si atat de puternica,incat sufoca rapid aceste incercari de normalizare a politicii roamanesti, care este -fara dubiu- raspunzatoare de intreaga situatie creata si
  perpetuata in Romania.Intrebarile , cum sa se faca redresarea, exista peste tot,raspunsuri de asemeni,insa punerea in practica e …simpla teorie.De ce?
  Pentru ca,coruptia nu este numai la nivele inalte -care, de departe este cel mai periculos lucru pentru o societate- dar este infiltrata chiar in patura sociala cea mai de jos.Un director corupt, de la o interprindere mica, deobicei
  incompetent , hot si lipsit in general de caracteristici morale, nu poate
  supravietui in functie daca nu e sustinut de diversi alti, inclusiv -macar catziva – muncitori din intreprinderea respectiva.Folosirea cuvantului “catziva”creaza- poate – perceptia ca fenomenul este extrem de restrans, insa in
  realitate este extrem de intins, acest lucru regasindu-se din plin intr-un numar imens de unitatzi comerciale(indiferent de profil, productie, desfacere etc.)sistem educational, sanatate, s.a.m.d.,folosind cifre, putem spune ca in
  acest sistem vicios ,nesanatos, sunt inglobati poate chiar peste un milion de
  cetateni, unii dintre ei facand acest joc chiar si pentru un extrem de mic
  profit (ilegal, absolut, chiar daca are alura legalitatzii).A porni o lupta generala impotriva acestei situatii este egal cu a porni la lupta impotriva vantului sau apelor marii, este absolut absurd si nonsens, mai ales- repet, mai ales- ca institutiile care ar trebui sa duca aceasta lupta, sunt profund
  infiltatate, ele insele, de indivizi corupti , pusi cu orice pretz, pe
  capatuiala.In sfarsit, se poate spune ca aceast cancer social, coruptia, este,nu o exceptie ci o regula,din pacate secular cronica si ajunsa la grad de
  mentalitate populara.Singura solutie practica de a indrepta lucrurile, se regaseste in doua proverbe romanesti ” Pestele se impute de la cap” combinat cu al doilea,”Raul trebuie taiat din radacina”.Desi aparent , radacina ar fi grupul
  celor “de jos” intrati in acest cerc al coruptiei, realitatea este , ca in sistemul politic, varful reprezinta radacina.Si, in toate administratiile cunoscut de noi,cetateni inca in viatza( nu facem referire la istoria mai recenta sau de mult trecuta , cunoscuta din cartzi) ,pornind cu cea imediat postbelica si culminand cu dictatura criminala ceausista, observam usor ca in
  toate aceste administratii, coruptia , minciuna ,razbunarea politica, dezinformarea, etc. etc. au fost si raman trasaturi de baza ale stabilimentului.Iar in cazul fostului presedinte Iliescu,ranchiuna adanca si
  razbunarea personala ,au culminat cu executarea ilegala si prematura a cuplului ceausist,tocmai pentru a a-si satisface dorinta criminala de razbunare personala si- in acelasi timp-pentru a bloca aducera la lumina- pentru eternitate- a unor adevaruri cunoscute-foarte posibil- numai de cuplul dictator.Presedintia lui Constantinescu, bazata mai mult pe infatuare personala si dezavuare a unui
  sistem fost legal in Romania( regalitatea) ,frica de actiune civica, a dus la cufundarea si mai adanca a tarii in mocirla in care inca se zbate tara si la aceasta data.Lupta actuala a presedintiei cu diferse parti ale eshicherului
  politic romanesc , mentine nivelul de trai al romanilor la cele mai joase cote in randul tarilor fost comuniste,chiar si speranta de mai bine abia mai palpaie.Revenind la solutia eradicarii aceste stari de lucruri, trebuie subliniat inca o data ca radacina raului in Romania, este de fapt capul pestelui, si lucrurile se vor indrepta – nu peste noapte, dar se vor indrepta-
  odata cu retezarea capului imputit si inlocuirea cu unul sanatos, aceasta nu presupune doar inlocuirea unei persoane,- a presedintelui,care din orice parte ar veni ramane tributara unui grup social- ci cu inlocuirea sistemului care e
  dovedit ca are extrem de mari deficiente si ca nu poate fi tratat de multimea de boli, atata timp cat otrava vine din interior,din propiul organism .In opinia
  mea,regaliatatea este singura garantie a unei vieti economice si -in general- sociale, sanatoase, iar traditia romanilor de mii de ani este monarhia, plus ca, avem exemple concrete de natii conduse de case regale ” demodate, in afara
  istoriei” etc,care nu numai ca ” o duc bine” dar sunt chiar in varful piramidei bunastarii.Trebuie sa fii idiot sau rauvoitor din cale afara sa nu vezi si sa
  recunosti ca Belgia, Suedia, Olanda,Japonia s.a.m.d. sunt tarile cu cele mai prospere economii din lume(evaluat inclusiv ,si prin ajutorul social oferit paturii sarace) iar Spania ,care a revenit la sistemul regalitatii (indepartat nu prea mult timp inainte de a fi fost abolit si in Romania) intr-un timp record
  a ajuns in randul tarilor enumerate mai sus,aceasta tara devenind ,in ultimii ani, un paradis pentru cautatorii de viata mai buna, chiar si pentru unii din tarile vestice.O mentalitate populara bazata pe idea ca “ne descurcam” cu datul
  de shpaga,cu mica invarteala si cu furtishagul,au facut si vor face ca bunastarea generala sa fie doar un deziderat si niciodata un fapt.Dar pentru a atinge acest deziderat trebuie sa intelegem ca o casa buna are un arhitect bun,
  un plan bun, un model bun si verificat. Modelul il avem in situatia tarilor enumerate mai sus, cea ce ne lipseste -cel putin aparent- este curajul si onestitatea de a recunoaste aceste lucruri si a incerca, cea ce , de fapt, nu
  este deloc nou sub soare, cea ce de fapt , apartine de sute de ani acestui neam si tinut ,romanii si Romania, inca din vremurile antice,cand ne numeam daci.Nu am sa fac nici o disertatie asupra avantajelor regalitatii ereditare sau constitutionale, totusi , daca facem referire chiar la Biblie observam ca regii Izraelului, cei mai multi,nu erau ereditari.Consideratia mea este ca pentru Romania monarhia constitutionala ar fi cea mai benifica,regele sau regina( pentru a nu fi nici urma de discriminare sexuala) putand fi ales/aleasa (pe baza unor preconditii si reguli bine gandite, rationale) pe viata dar in acelasi timp putand fi demisi la constatarea dovedita ca si-au depasit -in negativ-
  atributele oferite si impuse de lege.Monarhia constitutionala va oferi o stabilitate politica solida, care va sta la baza dezvoltarii economice ,iar administratia regala, neutra, va fi tamponul si arbitrul luptei politice a partidelor, care nu dovedesc o democratie cu nimic mai solida daca sunt cu mult
  mai multe de 3-4.Regele sau regina, in opinia mea poate fi orice cetatean cu drept de vot care depaseste conditiile generale de candidatura: numai cetatenie romana, cazier judiciar curat, examen medical fizic si mental trecut fara nici cea mai mica dificultate,absolvent de liceu si minimum 2 -3 ani de invatamant superior sau echivalent, o limba straina de circulatie internationala cunoscuta mai mult decat bine,neafiliat politic,sau macar disident al unui partid , fara a se mai fi inregistrat in altul, apartenenta religioasa neutra,cunoscut in media
  -chiar si numai locala-ca activist al drepturilor si libertatilor
  cetatenesti.Acestea ar fi -in opinia mea- conditiile generale de candidatura,
  dar tot in opinia mea ,ar fi de adaugat verificarea oficiala asupra raportului subiectului cu alcoolul, drogurile si fumatul, si desi aceste aspecte par a aduce atingere vietii private, totusi ele -neverificate-ar putea avea o
  importanta majora in cazul luarii deciziilor in criza.Nu mai este o problema de ghicit ca un fumator tanar chiar, in timp, i-si aduce prejudicii serioase sanatatii iar tara are dreptul -si obligatia ,in acelas timp-la un rege/regina
  sanatosi care pot efectua serviciul in conditii de stress fara a recurge la
  medicatie sau spitalizare,iar alcolul abuzat- chiar si in trecut- ca si drogurile , lasa urmari permanente – uzual inaparente in conditii obisnuite- asupra facultatilor mentale si a sanatatii generale.Al doilea motiv care ar impune si aceste conditii ca eliminatorii (daca nu sunt satisfacute) este faptul
  ca ,casa regala TREBUIE sa fie un model pentru intreaga societate si mai ales
  pentru tinerele generatii care vin, si care, in urma occidentalizarii
  neselective, au de infruntat serioase probleme in viata personala si sociala.Un rege, obligatoriu si sotia, sau o regina , obligatoriu si sotul, care nu sunt fumatori nu au avut si nu au probleme cu alcoolul, drogurile sau jocurile de noroc, nu pot fi decat cel mai serios si atractiv model pentru copiii proveniti
  chiar si din familii cu aceste probleme. Ori se stie, ca orice invatatura are roade bune daca cel care o raspandeste, el insusi o aplica zi de zi, cu
  seriozitate si nu numai o propavaduieste.Un rege si/sau o regina (ca de altfel si un presedinte de tara) sunt perceputi ca persoana cu cel mai inalt grad de
  moralitate si instructie civica si daca este adevarat, masele deobicei ii urmeaza pe acestia iar rezultatele benefice nu se lasa prea mult asteptate, asa cum in caz contrar, un conducator de tara corupt sau cu deficiente morale sau de
  comportament, induc in randul maselor cel putin confuzie ,delasare si chiar
  nesiguranta , dar destul de frecvent, riscul cel mai mare este pauperzarea pe scara larga si cresterea criminalitatii, ca rezultat direct al saraciei si indirect ca rezultat al lipsei de control al fortelor de ordine- si in general al sistemului juridic- care devin -ca si primul om al tarii- corupte.Coruptia se propaga cel mai rapid de sus in jos, ca un cancer de la celula la celula, aici
  de la om la om, pe scara ierarhica, iar – cum bine stim- un presedinte , exponent al unui partid politic, este imposibil ca sa nu i se ivesca ocazia sa fie impins, fortat,sa plateasca pentru faptul ca a fost propulsat in sus, iar
  aceasta plata, “favoare” va fi ceruta- aproape fara exceptie- in afara legii, tocmai pentru a ascunde sau musamaliza o situatie ilicita sau chiar numai prejudiciatoare sub alte aspecte.In sfarsit, cum spuneam si altadata,se zice
  ca republica e un model de guvernare nou, insa stim bine ca e mai veche de doua mii de ani, iar daca pentru multe sute de ani a disparut de pe harta politica a
  lumii este tocmai pentru ca s-a dovedit a fi foarte vulnerabila la coruptie, flagel care realmente poate distruge un popor.Sunt convins ca -poate- multi din cei care citesc acest articol,le repunga gandul de a avea un rege (sau si mai
  rau, regina!) in subconstient, aceasta fiind tradus “regele are drepturi
  supreme iar noi suntem sclavi !”, cea ce face ca sangele sa coloreze obrazul in scarlet, adrenalina sa tasneasca prin toti porii , iar ratiunea albastra sa fie impinsa in afara oricarei discutii.In realitate ,monarhiile de azi sunt cu mult mai populare atat in propiile tari cat si in afara, decat orice presedintie in propiile lor tari, iar legatura si raporturile dintre cetateanul “umil” si rege sunt mult mai calde si mai cordiale decat ne putem imagina.Desigur ca acest
  lucru are valoarea sa, insa cel mai important lucru ramane daca ” supusii altetei sale regale” ( adica poporul de rand) au un loc de munca decent si bine
  platit, daca au mancare mai mult decat suficienta, apa calda permanent, si un automobil chiar de mic litraj.Iar cum bine stim, acum dupa “89, si dupa cum banuiam destul de aproape de adevar, inainte de “89, toate acestea erau si sunt
  realitati indiscutabile in tarile occidentale dar mai ales in cele cu
  monarhii.Se spune ca fiecare popor are soarta pe care o merita.Partial, este adevarat, insa toate popoarele merita sa traiasca in bunastare,problema este
  daca invatatorii neamului sunt onesti si nu sunt vanduti unei ideologii sau alteia, pentru avantaje materiale sau pur si simplu din “mandrie patriotica” sau alte lozinci cu iz patriotard care au scopul de a bloca pe multi sa gandeasca
  independent, sau chiar de ai rusina, pe cei care o fac.Concluzia mea,cu privire la forma de guvernamant , pentru toate tarile, dar aici, pentru Romania, este ca monarhia constitutionala ar scuti natiile de multe din necazurile si problemele cu care se confrunta de peste un secol.Dupa cum se stie din media internationala,in toate tarile cu forma de guvernamant Republica (presedintie) alegerile prezidentiale -la 4,la 5 sau 8 ani- nu numai ca consuma resurse
  financiare in mod inutil, insa – si este extrem de important- pentru motive
  aproape viscerale, in populatie se produce o diviziune adanca, marcata de agresivitate verbala si chiar fizica, si nu numai intre grupuri sociale dar chiar si in cadrul familiilor.Poate ca psihologia acestui mecanism nu este greu de descifrat,insa in mare se poate vorbi de o mandrie si prejudecata exacerbate care au ca subiect in primul rand persoana in cauza, votantul -si nu cel “de ales”- care o data ce si-a declarat adeziunea si sprijinul pentru un anume candidat (la presedintie) nici cele mai valabile argumente nu-l vor face sa-si schimbe opinia, pentru ca astfel el ar trebui sa recunoasca ca EL,- niciodata EL- a gresit! Prejudecata vine din faptul ca ne facem o parere despre un
  candidat din aparenta acestuia si din modul de exprimare,din generozitatea
  regala (de data aceasta) cu care promite mii si mii de lucruri si- din mare nefericire- nu prin analizarea trecutului acestui individ si a actiunilor prezente care sunt de fapt oglinda nevenetiana a caracterului.Cea ce mai e de remarcat este faptul ca cobarand la ceilalti “alesi”( senatori , reprezentanti) pasiunile se domolesc, chiar rapid, pe cand ,fiind in discutie omul pentru
  postul suprem, pasiunile clocotesc ajungand la extrem, manifestate prin injurii si insulte, maltratari fizice si chiar omucidere.Aceste acte nu se intalnesc la
  alegerile parlamentare din nici o tara cu monarhie ca si forma de guvernamant,si
  nu s-ar intampla nici in Romania daca tara ar fi condusa de o administratie regala care are si ar avea tot interesul sa mentina stabilitate in toate domeniile si la toate nivelele, chiar si pentru simplul motiv doar pentru a-si asigura continuitatea pe tronul tarii pana la limita maxima.Un alt aspect , din
  ce in ce mai demonstrabil in timp, inclusiv (si mai ales) la republicile cu democratie, este alunecarea spre dictatura fie sub acoperirea de satisfacere a
  “spatiului vital”(Germania inceputului secolului trecut) fie pentru “apararea victoriilor revolutionare”( Rusia -URSS-ul stalinist al secolului trecut),fie pentru contracararea “imperialismului mondial”(Korea de Nord a zilelor noastre) incercari similare in America de Sud(in trecut si in prezent) si intr-un mod sofisticat in SUA zilelor noastre .Cea ce este de remarcat, ar fi ca mai toate
  aceste dictaturi afisate sau mascate ,nu numai ca aduc o multime de probleme in interiorul propiilor societati, insa prin forta armata -pe motivatii false-intervin in tari diverse fie ocupandu-le , fie producandu-le seisme sociale
  care, realmente, aduc asupra poporului respectiv iadul veritabil. In acest context,”international” e interesant de remarcat ca in ultima suta de ani monarhiile au tendinta reala de a fi adevarati slujitori ai poporului, pe cand guvernele prezidentiale devin tot mai agresive atat pe plan intern dar si
  extern, atat in plafonarea sau chiar reducerea nivelului de trai al populatiei dar si prin abuzuri grave impotriva drepturilor cetatenesti. Nu am enumerat la
  acest capitol dictatura din Romania postbelica, nu pentru ca nu ar fi existat, ci pentru ca a fost o dictatura ceva mai aparte, “dictatura proletariatului”,iar Romania datorita fiasco-ului economic total si aproape din start, nu ar fi putut
  sa intervina armat in nici o alta tara , nici pentru o singura zi.Nu e nici un dubiu asupra faptului ca dictatura de o jumatate de secol din Romania a fost una
  dintre cele mai urate din istoria omenirii, fiind sustinuta prin segregare economica (chiar daca saracia era plenipotentiala ,totusi anumite paturi ,grupe
  sociale erau apropape sclavagizate) dusa la extrem- cum bine stim- de ex-presedintele Iliescu ( primul presedinte “democrat”) prin actul oficial de instigarea la omucidere a unor grupe sociale impotriva altora.Se spune ca regele( guvernarea monarhica) ar fi lasate de Dumnezeu ; noi nu stim daca e adevarat sau nu, insa cea ce stim clar este ca desi tarile cu monarhii ,nu sunt in fiecare zi cap de afis in stirile ziarelor sau televiziunilor,ele sunt
  constant adnotate cu plus, iar linistea lor -inclusiv si cea aparenta- e dublata de o viata dusa in indestulare modesta si neprovocatoare,in care cetateanul de rand,”umil supus al Majestatii Sale” i-si traieste in tihna si din plin, visele.

 23. g.HAMANDIA says:

  @URANUS-sintetizati,sintetizati.sintetizati,Cine credeti ca are timp sa va citeasca-..romanul?

 24. lucius says:

  FILOZOFILOR!
  Lipseste actiunea … cu desavarsire. Stiti ce presupune ACTIUNEA?
  Cateva elemente cheie:
  – locul;
  – data si ora;
  – scopul;
  – metodele de trecere la actiune (in termeni militari STRATEGIA)
  FILOZOFILOR, vorbiti de politicieni dar nu va vedeti pe dvs. Le faceti fata cu brio. Aveti senzatia ca spuneti lucruri noi, pe care cei multi nu le stiu sau nu le simt? TEAPA! Evitati cu buna-stiinta lucrurile concrete, de genul celor enumerate de mine. Sa va mai intreb de ce? Oricum nu voi primi un raspuns concret, in cel mai bun caz vor fi niste … discursuri sforaitoare.

 25. URANUS says:

  @lucius
  nu inteleg de unde atata inclinatie spre “rafuiala” Pe aceasta pagina am citit
  un singur post al dvs. si singura actiune concreta de care vorbiti este ca “ati iesit in strada”, desigur daca nu amintim datul de sfaturi: scurt si la obiect,etc. Sunt curios ce evit eu? (adica in viziunea dvs., desigur)iar despre ‘actiune” , intruneste toate conditiile impuse de dvs. : locul, Romania, data si ora, oricand , cu cat mai repede cu atat mai bine iar scopul este mai mult decat definit de articol, sau de articole, care converg spre aceiasi idee: ca Ro are nevoie de o schimbare radicala, nu doar de guvern, dar chiar de sistem. Iar despre ‘lucruri noi”, nu asta a fost intentia mea, ci doar de a le scoate -inca o data- in evidenta.Daca suspiciunea dvs. ramane neschimbata, este din cauza faptului ca dvs. ati fi vrut sa scrieti aceleasi lucruri …doar ca nu ati facut-o in timp real!

 26. URANUS says:

  <>
  ——————————-
  Pe “comandantul suprem ” nu-l intereseaza starea armatei, pentru ca el este “suprem’ doar pe timp limitat, interesul sau este cel personal si al grupului de interese caruia ii apartine

  Iar Armata (masa de ofiteri, macar) nu reactioneaza, pentru ca orice am zice, ei sunt platiti destul de bine ( doar pentru “batut pas de defilare in cazarma”) si – din nou- intervine interesul personal al fiecaruia, sa ajunga la pensie , una buna, dupa ce a primit ani si ani, un salariu la fel de bun. Pentru mine este de inteles, insa nu si de acceptat

 27. efel says:

  onoarea si demnitatea nu trebuie proclamate! ele sunt sau nu sunt.

  in vremurile cand tara noastra era tara, in Senatul Romaniei era un numar de ofiteri/generali, ca si un numar de reprezentanti ai clerului, care nu erau alesi politic, ci erau numiti sa reprezinte interesele institutiilor Statului Roman care, prin lege sunt/erau apolitice. atunci era si demnitte si onoare. in timp s-a diluat.

  cred ca ar fi bine sa militam pentru reluarea traditiei, odata cu noua Constututie. in timp, cuvintele onoare si demnitate militara isi vor recapata sensul. deasemenea si cuvantul patrie.

  celebrul motto lansat de domnitorul unirii, col. Alexandru Ioan Cuza, “Onoare si patrie” si inscris pe steagurile unitatilor militare ale Principatelor Romane Unite, inca mai sta scris pe poarta cea mare a cazarmii din dealul Copoului, din dulcele targ al Iesilor.

  pt.Ovee: ai cautat mult poza articolului?

 28. micutzul says:

  ARMATA SALVEAZA ROMANIA

  Adeziune la vorbele lui URANUS

 29. U R A N U S says:

  Sper sa fie adevarat, insa trebuie sa intelegem ca si armata este alcatuita din oameni, adica din ideii diferite, diferite moduri de a percepe realitatea, etc.De acea cred ca ar trebui identificati acei ofiteri si soldati care inteleg realitatea cat mai obiectiv( adica , Romania este la ceas de mare cumpana si Armata are datoria sa intervina) si prin ei, a se crea presiune la nivelul de varf al armatei (generali, inalte posturi de comanda si decizie, etc) si ai forta sa inteleaga ca insasi armata va avea masiv de suferit, in cazul- foarte previzibi- al colapsarii economiei romanesti, care este datorat doar unor guvernari total iresponsabile, chiar criminale, Romania, in realitate avand si resurse materiale si resurse umane , incat sa fie o tara model nu numai in Europa.Ultima concluzie la care am ajuns, este ca in guvernele Romaniei au existat si exista puternice grupe de interes care realmente vand tara si o subjuga intereselor straine, de unde singura institutie care mai poate salva natia , ramane Armata

 30. micutzul says:

  Astazi, un mare? om de stat a dat o declaratie stupefianta. Eu personal, ca ofiter in rezerva ii solicit in mod special demisia de onoare din fruntea armatei romane. Sa lase locul oamenilor capabili care vor sa faca ceva pentru armata, altceva decat sa o *ingroape** CITITI DRAGI CAMARAZI SI DATI MAI DEPARTE SA VADA LUMEA CINE NE APARA INTERESELE
  ** Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat ca parlamentarii partidului nu vor vota motiunea de cenzura.
  “Nu, nu vom vota motiunea. Grupul nostru parlamentar, de la Senat si Camera, va fi impreuna cu Guvernul. Si acest partid (UNPR, n.r.) a luat fiinta in momentul in care am avut nevoie de solidaritate ca sa depasim aceasta situatie de criza. Daca numai Romania era in criza, sunt convins ca intregul Guvern trebuia sa plece. Dar daca ne uitam in jur, la Grecia, la alte state care isi iau masuri, e bine sa ne unim sa n-avem culoare politica, iar romanii sa se adune, sa depasim aceasta situatie grea”, a declarat ministrul Apararii. **
  pAI STIMABILE GENERAL , NU COMPARA Grecia cu Romania, nici veniturile lor cu ale noastre. Arata/ne o singura tara din lume care sa taie pensii si salarii ca sa iasa din criza si in afara de asta sa porti militareste o oglinda la tine, sa te uiti periodic in ea si cand vei mai vedea acolo un om integru , cinstit si cu onoare sa stii ca te/ai vindecat si de abia atunci sa mai apari in fata noastra. Pentru mine nu esti comandantul meu fiindca nu imi reprezinti interesul . REFUZ SA ITI RECUNOSC FUNCTIA.

 31. U R A N U S says:

  Iata ca a venit timpul, cu semnul sau, pentru actiune! Protestul politiei este fara echivoc, este semnalul acestei institutii si a altora, ca Armata trebuie sa intervina si sa curme starea de dezastru national!
  Armata Romana, destinul tau si al tarii este in aceste zile in mainile tale :Faceti-va datoria catre Popor, arestati acesti ultimi 3 presedinti, toti PM si alte cateva zeci de “capete mari” din guvernul central si provincie, arestati cateva zeci din cei mai “mari oameni de afaceri” care au distrus Romania, impreuna cu guvernantii actuali si trecuti!
  Faceti-va Datoria morala, legala si umanitara si Numele Tau va fi scris cu Foc in Piatra de Granit!