Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Opinii: Dilemele Armatei Române

Cu exceptia militarilor, nimeni nu a jurat să-şi apere ţara “chiar cu preţul vieţii”. Pe-un salariu de mizerie, deşi, după standardele domnului Boc, ele sunt “nesimţite”, ei trebuie să dea tonul la patriotism, dar fără susţinerea societăţii civile.

Sunt singurii care tac şi se sacrifică. Fără a-şi urla sacrificiul prin megafoanele electorale. Şi nici nu-şi susţin doctorate nebuloase în tot felul de ştiinţe juridice.

Ciunga, pachetul de ţigări de la contrabandă, soborul de preoţi veşnic înfometat, cântăreţul manelist angajat cu 3.000 de euro, plus plutonul de militari resemnaţi. Asta e definiţia sărbătorilor naţionale. Habar nu are nimeni cu ce ocazie depunem flori la diverse statui sau pentru ce ridicăm drapele sau depunem jerbe de flori. În schimb, îi vezi pe politicienii locali, supăraţi şi botoşi că nu au fost “ei” primii la depunerea de coroane, să-i vadă TV-ul în “prime-time”.

Vom mai avea nevoie de armată în viitor?

Cuvantul care “doare”!

Remarc de la o vreme apetenţa deosebită a establishmentului politic în a folosi cuvinte şi expresii “şoc”, care să “ia faţa” publicului şi să transmită mesajul, cât mai departe în profunzimea electoratului. Adevarul e că PR-istii şi psihologii politici îşi fac bine treaba pe lângă partidele politice şi-şi merită cu prisosinţă banii.

Nesimţit – cam aşa este definit, în limba politic-ardelenească, militarul român. Dacă stai şi te iei după generalizarea de copil naiv a premierului, toţi militarii fie au salarii “nesimţite”, fie pensii “nesimţite”, fie sporuri “nesimţite”. Cu alte cuvinte, militarii ăştia, care nu produc nimic, sunt nişte nesimtiţi.

De fapt, în accepţiunea ardelenească a mândriei de prim-ministru, Armata întreagă e o nesimţită. Şi, de fapt, nu e nimic nou. Căci nimeni alţii decât ardelenii cei de frunte au lansat ideea nevolniciei Armatei Române şi a iconizării Armatei Roşii. Pentru că, nu-i aşa!…Rusia ne-a dat Ardealul. Şi tot Rusia ne-a scăpat de dominaţia maghiară. Trist moment! Să-l vadă Andrei Şaguna pe Emil Boc! Căci, în afara de marele mitropolit, nimeni nu a jurat să-şi apere ţara “chiar cu preţul vieţii”. Cu excepţia militarilor!

Oprea: Nu voi implica niciodată armata în lupta dintre partide

Nu mă miră asta şi nu mă miră nici educaţia primită de domnul Boc pe vremea când servea Patria, sub Tricolor, la trupele de Interne (de Securitate n.r.), cu panas albastru de la D.S.S.(Departamentul Securităţii Statului n.r.) De aceea nu mă miră nici că, tot în limba de lemn a premierului Boc, militarul român nu mai este un exponent al suveranităţii naţionale, ci un simbol al nesimţirii!

Căci tocmai el, militarul roman, este lipitoarea de pe sufletul obidit al naţiei şi nu contractantul “videnist” care pune de 3 ori aceeaşi bordură de ciment cu preţ de marmură de Carrara. Tot el, militarul, beneficiază de acele sporuri, salarii şi pensii nesimţite şi nu conducătorul de doctorat al micului nostru premier…sau cel al blondei favorite de la Cotroceni.

Tot el, militarul vampir, cere sporuri de noapte, în timp ce blondele de la Cluj merg gratuit cu avionul, lunea şi joia, doar ca să fie, politic, alături de noul nostru Take Ionescu. Şi tot el, vampirul militar, sparge mii de euro la Cazinoul din Monte-Carlo. Între două servicii de noapte neplătite. Că-i în concediu fără plată!

Nu vreau să spun că este o strategie bine pusă la punct de a pune sub acelaşi oboroc pe securiştii anilor ’60, pe miliţienii anilor ’80, teroriştii de la Revoluţie, militarii Armatei de tip sovietic şi militarii din vremea NATO. Dar se vehiculează cifre fantastice, de zeci de mii, alteori de sute de mii de “securişti” beneficiari ai sangelui poporului.

De parcă militarii ăştia, de acum, ar fi fost paraşutaţi peste naţia română, de parcă ar fi o entitate externă, veşnic la pândă pentru a suge sângele “boborului”. Se crează impresia că Armata e, cumva, o forţă externă, ocultă, care vrea sa ocupe România şi nu sa o apere.

Blaga, despre avioanele second hand: Securitatea se plăteşte!

Armata sau bodiguarzi?

Văzând eficienţa bodiguarzilor de la meciurile de fotbal sau intervenţiile televizate pentru transportarea piţipoancelor care si-au rupt tocul în discotecă la Buşteni, stau şi ma întreb dacă nu ar trebui să angajăm nişte “broneci” ca să ne asigure securitatea ţării (pardon…siguranţa…că “securitatea” e un cuvânt deja compromis!). Promit că 10.000 de ochelari de soare tip Arnold Swartzeneger le cumpăr eu!

Şi atunci, mai este necesară existenţa Armatei? Nu ar trebui să facem un referendum şi pe această dilemă? Că dacă stai să te iei după micul nostru Bismark, ea nu ar mai trebui să existe, atâta timp cât avem NATO. Asimilată unei clase de profitori, unei clase de BMW-işti teribilişti, oricum Armata nu mai produce de mult plus valoarea necesară colectarii taxelor ministrului Vlădescu.

Deşi, mulţi dintre cârtitorii noştri nocturni locuiesc, bine-merci, în apartamente de lux, construite tocmai de către Armata cea mult hulită. Inclusiv ministrul de Finanţe îşi are biroul într-o clădire la care, cu sânge şi sudalme, tot Armata şi-a adus contribuţia. Şi, dacă stai şi te gândeşti bine şi Casa Lăfăielii Generale a Parlamentului, tot sub comanda militară a fost construită.

Şi aşa suntem noi buni la chestia asta! Să hotărâm, o dată pentru totdeauna, prin plebiscit, dacă vrem armată, dacă o dotăm, cu ce o dotăm. Hotărâm, tot prin referendum, cu cât să o plătim, dacă să o plătim (de fapt…mai bine…să vină cu bani de acasă; că tot e vorba de patriotism!). De avioane militare nu o să mai avem nevoie, ca o să-şi cumpere bilete low-cost la Blue Air când o să mai transporte câte un contingent în Afganistan.

De fapt nici de Afganistan nu o să mai avem nevoie, că o să stăm singurei acasă, în spatele sobei, aşteptand să ne apere alţii ograda. De puşti nici n-o să mai fie nevoie, că o să şi le procure singuri din Piaţa Obor. Iar “pamblicile” electorale ale partidelor de la putere să le foloseasca drept şireturi la bocanci.

CSAT a aprobat achiziţionarea a 24 de avioane tip F16

Concluzia

Adevărul e că ăştia în CSAT au dreptate. Ce dracu să le dăm ăstora din Armată avioane noi? Dacă se-mburică ăştia şi, aşa entuziaşti cum îi ştim, chiar se-apucă să lupte cu ele şi le strică?

Pe bune! Nu mai bine le luam noi de la second-hand? Mai scoatem şi-un discount…Îl mai folosim şi la vara următoare, ca începe campania pentru “locale”, plus că ne punem bine cu şefu!

Acuma, matale electoratule, ce spui?

Ovidiu Mihalache – Duminica, 28 Martie 2010

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Opinii: Dilemele Armatei Române”

 1. worker says:

  In orice caz este foarte periculos ceea ce se intampla ACUM in armata noastra! Fiind vorba de finantare! Un asemenea moment nu cred ca a existat decat in perioada razboiului… si cred ca stiu ce scriu!
  Nu stiu daca demisiile din varf ar rezolva ceva, dar cineva trebuie sa faca ceva!

 2. general says:

  oare in acest moment mai sunt utili politicienii si politica?afara cu ei.oricum in afara de a consuma nu sunt buni de nimic.

 3. Dumitriu says:

  Armata a pierdut in momentul cand a fost preluata comanda in 1990 de o mana unor generali cu studii in URSS si agenti ai KGB-ului dovediti. Armata a fost imediat etichetata instrument al sovieticilor. Atunci a inceput “reformarea”, adica pe romaneste decimarea. Una dupa alta M.U. si U. cu traditia a trei razboaie au fost desfiintate, armamentul dat la topit. Atunci a inceput campania de culpabilizare a armatei. Cat despre actuala conducere a armatei, nici o speranta, toti sunt oameni ai puterii, dotati cu facilitati si avantaje care sa le inchida gura. Cat despre nevoia Romaniei de armata, la ce mai trebuie. Tonul la data presedintele (nu stiu daca este adevarat) in Afganistan sa deplasat cu avion inchiriat, iar paza proprie a fost asigurata de o firma specializata, tip black water.

 4. voinea says:

  Va multumesc f.mult pentru postarea cu dl.Valentin Stan.Oare de ce ANCMRR nu a fost in stare sa faca o asemenea emisuiune?Ii doare undea de necazurile noastre.Desi sunt membru vechi al ANCMRR ,consider ca nu ma mai reprezinta si de astazi am infiintat Filiala nr.1,Sector 6 Bucuresti a SCMD. Sper ca acest sindicat sa ne reprezinte cu cinste si onoare.
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 5. gonzales says:

  Mie imi place mult chestia asta cu armata apolitica. Deci armata noastra nu trebuie sa faca politica, pentru ca o executa.

 6. general says:

  speranta trebuie sa aiba o finalitate.il doare in papuci pe basescu,boc,videanu.seitan,vladescu de speranta mea.a ta,a noastra problema este la noi la militari.nu suntem constienti ca suntem o forta ,nu suntem capabili sa aratam ca suntem intradevar o forta si tocmai de aceea suntem tratati ca niste obiele.avem educatia celor care stiu decat ca la orice prostie a guvernantilor sa batem din pinteni,sa spunem am inteles si sa trecem la executare.asemenea educatie acum se rabuna pe noi.trebuie sa ne organizam rapid si din mers ,sa invatam sa ducem lupta sindicala si nu numai.trebuie sa depasim angoasele ce s-au manifestat intre noi in relatia sef-subordonat.trebuie sa intelegem ca funia este comuna.chiar nu gasim 1200 lei platiti in 4 rate sa ne inscriem in sindicat?sa stie toti ca indiferent de bunavointa avocatilor acestia trebuie platiti .asa este legea .

 7. Agresivu' says:

  @ general: cu toti banii acumulati pentru inscrierea in sindicat cumpar 4 M24 cu tot cu munitie si in 5 zile va rezolv toate problemele….

 8. MOZILA says:

  @AGGRESIVU;CA PRASTIA SI BOLOVANII AFERENTI VIU EU

 9. general says:

  dumitriu@fara sa fiu un apropiat al acelei maini de gl. cu studii in urss i-am cunoscut.in 1968 acesti gl.prorusia m-au dispus in dispozitiv de lupta pe frontiera de sud si est a romaniei.militaru prorusul nu a trecut in rezerva nici un cadru militar pe cand olteanu si milea fara numar.studiaza si vezi cati ofiteri au fost trecuti in rezerva pentru ca avea var,cumnat,sora,etc,ramasi in germania,franta,italia etc.militaru a avut curajul sa nu fie de acord cu ceausescu atunci cand acesta a hotarat ca armata sa presteze activitati in economia nationala.daca militaru nu facea imprudenta sa aduca in functii de conducere fostii subordonati(cheler,pletosu,ciubancan etc)era ministru pentru mai mult timp si noua ne era mai bine fiindca acesta avea sange in instalatie.era intradevar destept.l-am cunoscut si pe nea fane.cu regret o spun ca facea pe el in fata lui milea.oricum acum sunt povesti.de actualitate acum sunt pensiile.sa te vad colonel cum te descurci cu 1500lei pe luna sau tu plt.adj. cu 800 lei.imi plang si iti plang de mila.ce te faci tu cel ce te-ai pensionat la 45ani fiindca ti s-a restructurat sau desfiintat unitatea?dar tu cel care ai fost trecut in rezerva pentru limita de varsta in grad?in 1990 stanculescu si mai apoi spiroiu ziceau ca privatizarea nu este compatibila cu onozrea si demnitatea de ofiter.o fi bine la puscarie?rog scuze daca am spus povesti dar nu m-am putut abtine.sa auzim de bine.