Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oprea – incapabil să reprezinte Armata României în relaţiile internaţionale?

Recent, mai precis pe 10 şi 11 iunie a.c., la Bruxelles s-a desfăşurat o reuniune a miniştrilor Apărării din cele 28 de state membre NATO. Temele de dezbatere au fost legate de reformarea Alianţei, reducerea bugetelor pentru Apărare în statele membre, în contextul crizei economice, situaţia din Afganistan, Kosovo şi relaţia cu Georgia.

Oare ce l-a împiedicat pe numitul Oprea Gabriel să nu-i onoreze pe colegii săi din Alianţă cu prezenţa?

Să fie oare de vină nivelul de cunoaştere al limbii engleze? (Limbă oficială în cadrul NATO!)

Să fie lipsa cunoştinţelor în ale  relaţiilor  internaţionale?

Să fie ignoranţa cu care Oprea Gabriel tratează orice participare la activităţile miniştrilor Apărării din cadrul NATO?

Din datele noastre rezultă că Oprea nu a participat la nicio reuniune a miniştrilor Apărării NATO, preferând să-l trimită pe domnul Oancea, secretar de stat la Departamentul Politică de Apărare şi Planificare.

“Răsfoind” paginile de pe site-ul NATO dedicate reuniunii de la Bruxelles nu am găsit nicio reflectare a prezenţei României.

Am găsit în schimb în presa românească luări de poziţii ale “trădătorilor politici” aciuaţi pe lângă Oprea, vis- a-vis de moţiunea de cenzură la adresa guvernului României.

Îi reamintim domnului Oprea că are îndatoriri, obligatoriu de îndeplinit pe linia reprezentării Armatei, nu doar obligaţia de a-şi face imagine publică pe seama acesteia şi a-i înstrăina patrimoniul pentru interese obscure.

Oare aude???

R.D.

11 iunie 2010

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Oprea – incapabil să reprezinte Armata României în relaţiile internaţionale?”

 1. Nimeni says:

  Draga autorule,
  Oprea nu va auzi intrebarea ta, asa cum nu aude multe altele… sau, ma rog, nu vrea sa auda. In prima faza m-am gandit ca lui Oprea ii este rusine sa mearga la Bruxelles. Ar da acolo ochii cu un general “pe bune” al Armatei, Ioan Sorin. Dar mi-a trecut repede. Oprea nu are rusine.
  Apoi m-am gandit ca nu stie despre ce trebuie sa vorbeasca, dar mi-a trecut si asta. De ce? Pentru ca el stie ce ar trebui sa spuna acolo, dar se afla intr-o dilema majora. Ceea ce i se spune de la Cotroceni, este total pe langa – daca nu chiar in contradictie totala – cu preocuparile unor ministri adevarati ai apararii. Ce stie el, sau ce stiu onor ceilalti de deasupra lui din lantul “trofic” al guvernarii despre concepte strategice, transformari ale institutiilor de securitate, necesitati de aparare etc.? Va spun eu: NIMIC. Ca daca ar sti, alta ar fi situatia Armatei azi.
  In cele din urma, nu pot sa trag decat o singura concluzie: Oprea nu-si onoreaza obligatiile de participare la adunarile ministrilor NATO ai apararii din simplul motiv ca acestea nu genereaza capital politic in tara. Nu are cum sa participe acolo, unde oamenii aia vorbesc lucruri importante, cand singurele lucruri pe care le poate spune sunt niste “barbi” de slaba calitate.
  Avem asteptari prea mari de la acest om.

 2. indisciplinatu says:

  Un incapabil “afara”…zmeu “acasa”!!!

 3. mega2005 says:

  cenzura!!!!

 4. altfel says:

  Subscriu total la ce zise “Nimeni”. As mai adauga foarte putin. De la oameni de nimic, nu trebuie sa ne asteptam la nimic!

 5. cocorul says:

  Nu Oprea este problema majora a armatei, ci insisi ofiterii de rang superior si generalii care sunt acum la conducere si care tac malc. Nu au nimic de spus si tin de functii, deoarece carirera lor a fost formata pe obedienta si nu pe recunoastere profesionala.

 6. niculae says:

  Domnule “cocor”,
  Se vede traba ca nu prea ai tangenta cu armata. Pentru completarea cunostintelor dv. generale despre “uite mama trec soldatii” trebuie sa va spun ca regulile statuate in armata sunt altele decat cele de la sindicatele libere (sau, ma rog,aprox.libere). Ca Oprea nu stie armata, ca-i este frica sa nu spuna una din gogomaniile lui in fata unor militari adevarati (cel mai inteligent aforism al lui este “sa moara mama”), toate astea sunt perfect adevarate. Dar daca ,in celelalte ministere nimeni nu zice nici-o iota in fata ministru;ui lor (acolo unde sunt oficializate drepturile la afronturi), pai – dle.cocor, la armata este cu totul altceva. Si, tine minte, militarii adevarati intervin cand este vorma de probleme MILITARE nu politice despre,,, Asa ca,pastrand rezervele de rigoare cu privire la indrazneala mai-marilor militar in privinta inzestrarii, tacticii, strategiei, continutului regulamentelor etc., sa nu aruncam anatema pe militari si pentru comportamentul idiot al unor venetici in ale armatei. Hai ca nici Oancea nu e mare strateg, desi a fost ofiter ( la nivel de la mediu in jos) dar, faptul ca indraznaste sa stea , fie si mut, in fata bossilor militari din NATO, spune TUTUROR ceva: adica la ce nivel politic na situam. Nu?

 7. lucius says:

  Singurele indatoriri ale acestui ministru sunt legate de imaginea lui si interesele meschine cu … care ne-au obisnuit toti parlamentarii, indiferent de culoarea politica.
  Domnule “niculae”, ati scris ca “… militarii adevarati intervin cand este vorba de probleme MILITARE …”. Ce se intampla acum, si nu de ieri de azi, …. senzatia mea este ca SUNT probleme militare. Si stau si ma intreb … retoric … unde sunt militarii adevarati???
  Si mie mi-a spus … ceva, tratarea cu spatele a marelui presedinte basescu, sau darea lui la o parte, cu mana. Eu pana la urma as spune ca aceste pareri le emitem functie de … cata politica curge prin venele noastre (mai bine spus … culoare politica) si cat de spalat este creierul nostru … la locul de munca