Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oprea şi ANCMRR îl decorează pe denunţătorul Gheorghe Turda

Oare ce criterii trebuie să îndeplineşti pentru a fi decorat sau avansat la propunerea Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere?

Aflăm fără să vrem privind fotografiile cu “beneficiarii” acestora.

Recent la Conferinţa Naţională Aniversară a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (A.N.C.M.R.R.), desfăşurată, la Palatul Cercului Militar Naţional sub “înaltul patronaj” al ministrului Apărării, Oprea Gabriel, i-a fost înmânată Emblema de Onoare a A.N.C.M.R.R. generalului de brigadă (r) Gheorghe Turda, mai cunoscut ca interpet de muzică populară.

Ce se  mai ştie despre acest Gheorghe Turda este că, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a cerut Curţii de Apel Bucureşti să-i constate calitatea de colaborator al Securităţii. Într-un raport din anul 1971, un ofiţer de Securitate se arăta că Gheorghe Turda s-a prezentat de bunăvoie la postul de miliţie şi a relatat următoarele: „Mătuşa mea Konradt Ileana intenţionează să plece din ţară definitiv. Are aprobat un paşaport la data de 8 august 1971 de către Inspectoratul de Miliţie şi Securitate Maramureş”.

Adică marele general Gh. Turda e un fel de pârâciosul familiei care a fugit să-şi toarne mătuşa la Securitate pentru a nu-i distruge marea carieră de cântăreţ în devenire la acea vreme. De fapt Turda încerca astfel să-şi arate sprijinul nesolicitat şi să încerce o “autopurificare” dat fiind faptul că se afişase prin acelaşi sat, Săpânţa, cu o studentă olandeză, lucru ce atrăsese atenţia miliţienilor locali.

Mare om, mare caracter. Un exemplu de urmat. Pe gustul lui Oprea.

Oare de ce trebuia decorat?

R.D.
19 iunie 2010

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

18 Responses to “Oprea şi ANCMRR îl decorează pe denunţătorul Gheorghe Turda”

 1. altfel says:

  Privind la actiunile lui, iese in evidenta faptul ca, atunci cand a fost uns ministru, Oprea a primit urmatoarele misiuni:
  -sa decredibilizeze armata, bagatelizand gradele prin acordarea acestora fara discernamant, cu incalcarea regulilor, tuturor tarabagiilor si opincarilor;
  -sa asmuta militarii unii impotriva altora, cei cu grade mici impotriva celor cu grade mari, cei cu pensii mici impotriva celor cu pensii mari;
  -sa decredibilizeze asociatiile militarilor, fie ei si in rezerva sau retragere;
  -sa promoveze rapid acele achizitii care asigura comisioane babane, fara legatura cu calitatea achiziilor respective;
  -sa decredibilizeze onoarea militara, prin perorarea continua pe aceasta tema, fara acoperire si fara consecinte.
  A se observa ca NU a intiat nici o actiune impotriva celor care fura, sau impotriva celor care mint, sau a celor care obtin grade/functii/titluri in mod nejustificat, pe baza de spaga sau cumetrii.

 2. Bure Bista says:

  Pt altfel. Completare

  – sa instraineze tot ce poate înstrăina din cazărmile terenurile de instrucţie poligoanele Armatei cu predilecţie pe filiera Nuţi

  – să facă de ruşine Armata în relaţiile internaţionale nefiind în stare să poarte o conversaţie într-o limbă străină;

  – să ofere un model greşit oricărui tânăr care ar dori sa urmeye cariera militara, el promovand ÎNTOTDEAUNA pe uşa din dos.

 3. incoruptibil says:

  Dupa umilele mele cunostinte Turda (de profesie turnator sef) este al MI nu al M.Ap.N. Sub “inaltul patronaj al izmenarului sef,general cu patru stele dar fara cei sapte ani de acasa, actuala conducere a ANCMRR- in frunte cu “generalul de patru stele si el doctor”(doamne ce coincidenta stranie si ce blestem pentru armata de rezerva) ILIESCU, se dovedeste cea mai grava eroare si insulta adusa la adresa fodtilor slujitori ai armatei romane. Toti acesti impostori ar trebui judecati pentru subminarea valorilor morale si traditiilor adevaratei ARMATE ROMANE. Inca odata se dovedeste ca lingaul Oprea se gudura pe langa cei ce l-au propus de fiecare data la apelul de seara sa mai ia cate o stea, iar pupincuristul Iliescu face sluj pe langa oricine ii garanteaza lui si cateilor ce-l inconjoara ca-si vor mentine privilegiile obtinute prin frauda si minciuna. “Domnule Oprea, dumneata esti intradevar ministrul armatei sau numai al lingailor? Apropo, ce alte structuri au participat la aceasta conferinta? Nici una, de frica sa nu se afle de ele. Halal ministru,halal ANCMRR.

 4. Johnny says:

  Mai fratilor , singurii vinovati sunt cei ce cotizeaza la aceasta asociatie. Asta este doar un exemplu de decorare. Daca va uitati prin monitoarele oficiale, o sa va cruciti de ce avansari o sa gasiti,toate facute la propunerea acestui ANCMRR.
  As vrea si eu sa stiu care este salariul acestui Iliescu si al personalului de conducere. Probabil ne vom cruci………..

 5. micutzul says:

  Cand eram mic si mergeam afara cu bucate sau bomboane, totdeauna mama imi dadea in plus sa dau si la ceilalti copii. Asa Baselu, dupa ce i/a decorat pe cei din servicii, i/a dat cateva tinichele si lui Oprea pentru slugoii si turnatorii lui.
  Nu este de vina cel ce da, ci cel care mananca din orice mana.
  Stie cineva din ce mai sunt facute decoratiile in Tara Romaneasca? Din otelul de la Hunedoara, din cel de la Resita sau din aluminiul de la Slatina, sau din aurul si argintul Apusenilor? SAU DIN OTELUL RAMAS DIN FLOTA ROMANIEI?

 6. Lucian* says:

  simplu, sunt: Made In China.

 7. niculae says:

  Nu trebuie sa va mire de loc. Individul Oprea foloseste acum, oficial, M.Ap.N.-ul pentru a-si racola oameni in “nou fatatul partid”, al lingailor, slugoilor , imbecililor si parvenitilor”.Mai sunteti multi la rand? Grabiti-va ca, in curand, nu mai ramane nimic dupa Boc si-a lui ceata! Iar gl. Iliescu sta ca mormolocul si patroneaza toate magariile, in numele nostru. Rusine sa ne fie ca am ajuns aici!

 8. incoruptibil says:

  Domnule Niculae, nu aveti dreptate, Gl.iliescu nu sta degeaba, trimite depese interne la filiale in care ataca pe oricine nu-i in barca lui chit ca se numeste sindicat sau federatie. Si fara nici un fel de rusine se dclara “port drapelul nostru. De ANCMRR se aude numai la fanafaronade de pupat piata independentei. Cat despre fotografia care insoteste articolul este foarte sugestiva “tradatorul dand mana cu turnatorul”. Si apropo de conducerea acestei strutocamile intitulata uniune au acolo un primvicepresedinte imbracat general de aviatie pe care eu cat eram comndant de pluton nici comandant de grupa nu-l puneam.

 9. vios says:

  Ei, ce vreti!? D-nul Turda, daca stie a “canta” bine…Asta chiar e de profesie militar, caci eu il stiu drept “mare cantaret de muzica populara”?. Pe cand si femei de serviciu -colonel, sau tractoristi -aviatori pe supersonice. Chiar ca suntem tara tuturor posibilitatilor, nu-i asa!? La noi toate “visele” se pot implini. Pacat de militarii de cariera, eu nu stiu ce-ar putea deveni dumnealor, cu-asa “invazie” de specialisti.

 10. micutzul says:

  Bai fratilor, priviti mai bine si vedeti ca Turda e aproape de Cluj si daca la Cluj e de la securitate apai nici Turda nu/i mai departe…. A/TI INTELES CE VOI SA ZIC ?

 11. diana says:

  Pt. Vios

  “Pe cand si femei de serviciu -colonel”

  Femei de serviciu -colonel au fost dintotdeauna.
  Dati un search prin organigramele reprezentantelor ambasadelor straine la Bucuresti de dinainte de 1989…

 12. Catalina says:

  Gheorghe Turda, un vestit interpret de muzica populara, a concertat in mai mult de 40 de tari si a participat la peste 80 de turnee. A fost prim solist al prestigiosului Ansamblu Rapsodia Romana si director artistic al Ansamblului Ciocarlia.
  Fiind o personalitate, a fost ales cetatean de onoare al comunei sale natale, Sapanta, precum si al oraselor Bucuresti si Cluj Napoca, iar in anul 2002 a mai fost decorat cu ordinul `Virtutea Militara`, in gradul de Cavaler cu insemn pentru militari.
  Pentru astfel de oameni banii sunt mai putin importanti, ce conteaza este aprecierea celor din jur, iar ce face ministrul apararii (de altfel asta se intanpla in toate armatele profesioniste) nu este decat un gest de pretuire al unui mare artist care este de altfel si militar.

 13. Bure Bista says:

  @Catalina

  Ai dreptate dar, mai mult ca sigur caracterul distinsului domn lasa de dorit.

  Ce fel de om isi paraste ruda la Securitate?

  A canta bine nu inseamna ca esti un bun militian. Iar a fi militian nu inseamna ca esti un bun militar.

  In calitatea lui de cantaret vestit, militian pensionar, putea sa stea pe curu lui nu sa se repeada pe functii la stat mai ales ca are bube la dosar.

 14. micutzul says:

  @ CATALINA

  Daca vorbesti de Artistul G. TURDA, recunosc, ai dreptate, are merite , este cu adevarat un roman, un ardelean asa cum ii stiu eu. Daca vorbesti de generalul Turda, atunci nu/mi place ca accepta decoratii de la oricine. Sunt de acord ca pentru el banii conteaza mai putin, dar sa dau mana cu cel care a votat scaderea pensiilor, chiar militare, cred ca este sub demnitatea mea de ardelean. Daca vrei sa/ti dau exemple de generali care au refuzat astfel de onoruri pe motiv de demnitate umana, se poate, incepand cu Cheler. In rest are voce frumoasa, canta frumos….

 15. nedumeritul says:

  Pai daca boc a facut armata la securitate, nu cumva…?

 16. nicu lae says:

  La faza asta, Oprea nu e de condamnat. ANCMRR a facut lucrarea, iar ministru a executat la propunerea asociatiei.
  La fel i s-a imtamplat si presedintelui cu George Homostean.

  “Preşedintele României a semnat astăzi, 21 mai a.c., decretul de retragere a ordinului acordat domnului George Ioan Homoştean.

  Ca urmare a investigaţiei declanşate de Administraţia Prezidenţială în cursul zilei de vineri, 21 mai a.c., s-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru emiterea de către Preşedintele României a decretului de retragere a ordinului.

  Decorarea s-a făcut la propunerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, care a precizat că respectiva persoană nu a suferit condamnări potrivit dreptului comun.

  Verificările derulate în cursul zilei de vineri de către Administraţia Prezidenţială au arătat că Homoştean Ioan George a fost condamnat la 14 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Ulterior, în conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusă cu jumătate urmând a executa 7 ani de închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi.

  Domnul George Homoştean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că ”se reduc cu jumătate, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată”.

  Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat.

  Băsescu l-a decorat, pe 26 aprilie, pe fostul ministru comunist al Internelor, George Homoştean, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, anunţa ziarul “Cotidianul”.

 17. gigi against says:

  Nu stiu cum si-a meritat dl.Turda grelele galoane de general al Armatei Romane…La cate aplicatii a participat, din ce comandamente a facut parte, ce esaloane a comandat, in ce misiuni de lupta s-a distins (Afaganistan, Irak, Angola,etc.)??? E usor sa dai din gura si sa primesti galoanele meritate de altii… In cazul (Doamne fereste) al unui conflict, unde ar fi locul dl.Turda? Cu siguranta va fi indisponibil, retras la Sapanta, compunand ode de pupat late dosuri de ministri…si nu doar de la MApN…Este cunsocuta relatia sa “speciala” cu Gl. Castica Voicu, alt turnator patentat, cu condicuta la Secu…De’… “qui se samble se rasamble”… Dl.Turda este un impostor atunci cand imbraca haina de general…si o dezonoreaza !!!

 18. post says:

  […] Foto: Generalul Gheorghe Turda, decorat în 2010 de Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere. (c) militar.infomondo.ro […]