Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Parada militară de 1 decembrie de dincolo de televizor

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti pe 1 Decembrie a.c., a scos poate mai mult decât altădată în evidenţă subţirimea înzestrării trupelor româneşti.

E surprinzătoare constatarea, cu cât mai mult ca niciodată România vrea să se manifeste ca un aliat activ al NATO, dar mai ales a SUA, în teatrele de operaţii cele mai fierbinţi.

Onoarea salvată de avionul de transport C-27J “Spartan” şi transportorul de trupe Piranha III C

Scurta defilare a tehnici militare ce a urmat trecerii blocurilor de paradă, pe jos, a fost o etalare a mai vechilor mijloace de luptă din înzestrarea Armatei, produse în general în anii 80 şi modernizate mai apoi cu aportul industriei de apărare româneşti.

Astfel maşina de luptă a infanteriei MLI 84 M “Jderul” – produsă în partea a doua a anilor 80 şi remodernizată la începutul anilor 2000 -, tancul TR 85 M1 “Bizonul” – un model modernizat în anii 90 al mai vechiului TR 85-800 dar intrat în înzestrare într-un număr redus -, alături de sistemul de artilerie LAROM (mai vechiul APRA-40 model 1988), transportorul amfibiu blindat B 33 “Zimbrul” – o moderinzare mai nouă a mai vechiului TAB intrat însă şi el în înzestrare într-un număr redus -, au continuat să reprezinte vârful industriei de apărare româneşti şi din păcate al dotării unităţilor româneşti.

Tehnica mai nouă a fost reprezentată de transportorul de trupe Piranha III C (eleveţian), intrat şi el într-un număr redus în înzestrare, autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC (spaniol), transportoarele pe şasiu de HUMVEE, M-1113 şi M-1114 (american).

Tehnica importată sau primită de la furnizori externi a fost reprezentată de complexul antiaerian OERLIKON (model din anii 80), de sistemul de artilerie antiaerian` blindat “Gepard” (produs în anii 70 şi donat Armatei României de armata germană) şi sistemul de rachete sol-aer HAWK (intrat în exploatare în anii 60 şi cumpărat second-hand din Olanda).

Aviaţia a scos la paradă avioane de transport C-27J “Spartan”, mai vechiul C-130 Hercules – produs în anii 60 şi luat second hand -, dar şi avioanele de luptă MiG-21 “LanceR”, IAR-99 “Şoim” şi elicopterele IAR – 330.

Forţele navale au vrut să impresioneze cu acelaşi sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă achiziţionat prin anii 80 de la sovietici.

Curios, sau nu, impresia de modernitate a creat-o dotările SRI şi ale poliţiei perfect aliniate la noile cerinţe în domeniu. Să fie oare simbolul reorientării statului?

Ce am putea însă învăţa din această etalare de forţă?

În privinţa înzestrării ar fi de subliniat faptul că, în continuare “defilăm” cu tehnica generată de doctrina “luptei întregului popor” promovată de defunctul PCR. Iar acest lucru ne arată poate mai bine ca niciodată că dacă avem o industrie de apărare putem construi aproape întreaga gamă de tehnică militară necesară. Lucru care ne va permite oricând să ne păstrăm independenţa decizională. Programele de realizare a interoperabilităţii tehnici militare româneşti cu a aliaţilor au confirmat că se pot folosi resurse proprii pentru înzestrare, dovadă fiind exact tehnica participantă la defilare, care în cea mai mare parte a fost modernizată tot în România. Păstrarea facilităţilor industriale româneşti, concomitent cu modernizarea lor va permite şi în viitor asigurarea unui minim necesar de tehnică militară şi modernizarea acesteia funcţie de noile realităţi.

În contextul dezbaterilor legate de achiziţionarea unui avion de luptă multirol de către aviaţia militară, putem spune că prezenţa MiG-21 “LanceR”, a IAR-99 “Şoim” şi a elicopterele IAR – 330 reprezintă o bună lecţie pentru decidenţi, ei având în faţă aeronave cândva noi, parte produse în România, dar a căror întreţinere şi modernizare a fost integral asimilată de industria de apărare românească. În spatele lor au stat şi stau Aerostar Bacău, Avioane Craiova şi IAR Ghimbav. Având un avion nou, MiG 21, şi o facilitate industrială unde să i se asigure întreţinerea, Aerostar Bacău, aviaţia română a putut să opereze eficient aeronava timp de mai bine de 40 de ani.

Lecţia Afganistanului şi Irakului ignorată

În privinţa înzestrării, participarea la misiunile de pace din Afgansitan şi Irak ar fi trebuit să însemne un pas înainte în privinţa modernizării şi adaptării tehnici de luptă autohtone la realităţile câmpului de luptă. Din păcate scuza lipsei fondurilor a făcut ca acest deziderat să nu se realizeze. S-a preferat transportul de piese de schimb pe cale aeriană la preţuri mari şi repararea unor categorii de tehnică produsă în anii 70-80 decât achiziţionarea de tehnică nouă din ţară adaptată cerinţelor TO. În Iark singura categorie de tehnică care şi-a dovedit eficienţa a fost transportorul B 33 “Zimbrul”. În Afghansitan situaţia a fost şi mai dramatică, nefiind dislocat un transportor modernizat. Împrumutul de la americani a unor HUMVEE sau achiziţia în grabă a unor Piranha III C neapregătite pentru realitatea câmpului de luptă din Afgansitan, au demonstrat subţirimea analizei decidenţilor de la înzestrare. Mai mult, în prezent ni se prezintă ca un fapt de mare succes folosirea cu titlu de împrumut a unor MRAP-uri de către bravii militari din Afganistan. De unde şi
lipsa lor de la paradă. În timpul acesta producătorii români de tehnică militară au propus soluţii, dar au fost ignoraţi. Au pierdut ei, au pierdut însă şi militarii care s-au “descurcat” cu ce au putut. Să sperăm că, în acest context, programul SAUR va deveni o realitate şi poate astfel se va continua o tradiţie absolut necesară pentru Armată şi industria de apărare românească.

Că dotarea e aşa cum e, consider că e vina TUTUROR miniştrilor civili ai Armatei de după 1989 care în ciuda rolului pe care ar fi trebuit să-l joace în privinţa reprezentării Armatei la masa deciziei politice au transformat funcţia într-una de reprezentare personală. Mai mult, zilele acestea asistăm la folosirea mijloacelor Armatei, în special cele de propagandă (informare publică), la promovarea intereselor unui partid apărut perfid pe uşa din dos, cu riscul atragerii instituţiei militare într-un joc politic murdar şi mai mult cu rezultatul pătării imaginii Armatei în faţa întregii societăţi româneşti.

Sunt oare datori militarii să suporte această imixtiune abuzivă a politicului în treburile Armatei?

Dincolo de impresia generală creată de defilarea trupelor şi tehnicii, rămâne salutară dorinţa cetăţenilor de rând (“populaţia” după unii sau “românii” după alţii) de a participa la sărbătoarea naţională alături de Armată, aşa cum e ea, dar percepută în continuare ca fiind a Ţării.

Ar mai fi o lecţie. Aşa zisele driluri cu puşti aproape de jucărie nu ţin loc de înzestrare! Iar acordarea de grade de generali şi medalii ar trebui să fie strâns legată de calitatea Armatei în ansamblul său. Că ar fi de râsul întregii lumi să ai sute de generali cu o armată care stă cu mâna întinsă la aliaţii care să-i asigure cele trebuincioase.

Raul Dăncuţă

7 decembrie 2011

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Parada militară de 1 decembrie de dincolo de televizor”

 1. Don Corleone says:

  D-nule Raul
  Bravo,bravo,bravo!! de 3X bravo pt acest articol.
  vreti sa va povestesc despre hawk vs volhov dpdv strict tehnic/tactic??
  E meseria mea de peste 20 de ani.In general despre art. si RAA sau aviatie?
  sau poate despre S-300/400/kub/strela/tunguska/volhov/samd….
  si mai ales gunoaiele numite oerlikon.Sunt bune la vanatoarea de ciori in ziua de azi.Idem rebutul numit hawk…
  PS povestea este identica cu copaile alea numite “fregate”.Aceleasi afaceri,alti actori…si RO e vai de mama ei.idem=aviatia
  In rest …numai de bine va doresc!In curand vom trece pe arcuri si sulite dar …nu va ingrijorati.Vor fi de cea mai slaba calitate din padurile Amazonului.
  Iese comisionul???Ieseeeee!!

 2. Don Corleone says:

  http://www.peteava.ro/id-781421-ce-ascunde-o-parad-militar-perfect

  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=hvMY2ed9-YM

  http://www.youtube.com/watch?v=iIqhOnSfD3s&feature=related

  toti spun ca sunt chinezarii!!Oare?vrea cineva sa se dea “important”
  Eu zic sa se gandeasca de “N”ori pana sa o faca.Si daca va arat si aviatia e jaleeee.Si e doar ce vor ei sa vedem.Cum arata ce NU trebuie sa vedem??

 3. POPA IOAN says:

  Si de sistemul AA Gepard ce parere aveti?Acest sistem,a fost cumparat din Germania pe bani grei,nu a fost adus dea moaca,nemtii au construit si cateva remize la niste unitati pentru depozitare si instruirea servantilor,si s-a ocupat de pregatirea catorva ofiteri si subofiteri,tot pe bani multi.Acest sistem are bataia maxima de 3500m.Ori ce avion zboara la inaltimea asta?

 4. cornelusu says:

  Dar de miliardele de dolari cheltuite cu modernizari aiuritoare gen lancer….puma…..ce ziceti?

 5. Hai Corleone! says:

  Ba spuneti domnu Corleone:
  1) despre hawk vs volhov dpdv strict tehnic/tactic
  2) si mai ales despre gunoaiele numite oerlikon
  3) si despre Gepard daca se poate
  Daca tot sunteti de meserie, e pacat sa teaceti. Mai sunt si unii care or sa invete cum stam pe site-ul asta. Printre ei, si eu.
  Cu respect.

 6. Resboiu says:

  “Ori ce avion zboara la inaltimea asta?”

  Orice avion care executa CAS, elicopterele si rachetele de croaziera in regim NOE.

  Puteam alege un sistem NATO mobil/de insotire echivalent Gepard, dar superior ca si performante? Specificati-l,va rog.

  Doriti sa facem o recapitulare a ajungerii lui Gepard in Romania? Bani grei? Incercati sa va reamintiti cum a fost, de fapt.

 7. Resboiu says:

  Don Corleone, si eu ma numar printre cei care asteapta sa dezvoltati ceea ce ati inceput.

  Asa… S-60 vs. Oerlikonul ala care e gunoi, Gepard vs. … cui? Ca Tunguska este totusi facut de “inamic”. HAWK (operational, nu ca ale noastre) vs. Volhov.

 8. indisciplinatu says:

  exact…..lancer si puma socat….cu israelienii,…mama-mama ce afacere au facut evreii cu noi.
  …si dupa ce le-au modernizat,….nu mai au resurse si trebuie casate!!!

 9. descultul says:

  Degringolada din armata s-a vazut si la defilare. Mult mai prezenti au fost cei din MAI si SRI. Asta din cauza ca achizitionarea de tehnica nu are nimic de a face cu nevoia trupelor. INZESTRARE=ZERO. Ca-i criza, de vreo…… 20 ani.

 10. dorimiu says:

  CAMARAZI, hai să ne uităm cum elena udrea inaugureaza (intamplator de ziua ei) pârtie după părtie, tocând milioanele Bugetului, hai să ne uităm la cozile de dobitoci care aşteaptă să pupe mâna unei analfabete, absolventă a Colegiului Naţional de Apărare (sic!) şi să aşteptăm luna ianuarie când se va amputa 16% din Norma de hrană. Să nu luăm nici o atitudine, să lăsăm să ne reprezinte cei MUŢI (=numiţi), cu Salariul de Merit băgat pentru al 3-lea an in salariu! Deci, NICI UN CUVÂNT! Vă rog!

 11. asa ca fereasca domnul de un razboi o sa ne gaseasca cu pantalonii in vine din cauza unor politicienii care nu sau gindit decit numai la furat si capatuiala dece nu se continua programul snaipar cu 500 de milioane ar putea avea avioane de lupta la baniputini si cu piesele de schimb e o vrajeala care nu o crede nimeni india si pakistan fabrica sub licenta modele de mig 29 versiuni mai noi deci se poate incerca o remotorizare cu motoare de generatie mai nou si cu un consum de trei ori mai redus ear ca inarmare se poate recurge cu inarmare cu rachete vestice da nu se doreste asta la noi se doreste comisionul gras si furaciunea