Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Povestea bocancului

Într-o perioadă în care Armata română este “încercată” cu best seller-uri complexe de genul Ciorogârla, avionul multirol şi, mai nou, spionaj la Divizia 1 Dacica, redactorii infomondo militar şi-au propus să scrie câteva rânduri despre … bocanci.

De ce? Pentru că bocancii sunt primii prieteni sau duşmani ai militarilor, ei sunt cartea de vizită a unei armate dincolo de CV-uri umflate, decoraţii, vehicule lucioase şi perne moi prin secretariate.

Dar care e istoria acestor … bocanci militari, huliţi de militari, dar doriţi de civili?

Primul Război Mondial “a prins” Armata Română trecând Carpaţii, să-şi dezrobească fraţii! Era încălţată cu … ciubote (adică încălţăminte cu talpă de lemn). Învăţând din greşeli, logisticienii care au încălţat armata pentru stepa Kalmucă şi Munţii Tatra au reparat “lipsa” înaintaşilor, dar au acroşat un accesoriu extrem de interesant: moletierele. Şi astfel militarul român trebuia să alerge la alarmă înfăşurându-şi picioarele cu panglici lungi de câţiva metri.

A trecut şi războiul, iar lucrurile au intrat pe un făgaş normal, pardon, comunist! Până prin anii ’80 lucrurile au mers bine, bocanci de piele, talpă de piele, cică la paradă se mai puneau şi nişte ţinte metalice pe talpă, pentru a impresiona asistenţa prin zgomotul produs de călcătura apăsată.

Dar au venit şi anii 80 cu ambiţia Împuşcatului de a a face economii şi a plăti datoriile externe. Lucrul s-a simţit şi în talpa militarului. Au apărut bocancii cu talpă de cauciuc şi cu carâmb din carton acoperit cu muşama. Culmea a fost inveţia celor de la trupele de securitate care au eliminat şireturile şi au pus două catarame care ar fi trebuit să ţină gamba militarului. Bineînţeles, cartonul şi muşamaua au rămas!

Au existat însă şi căteva categorii privilegiate: vânătorii de munte, paraşutiştii şi ofiţerii posesori de bocanci tip iuft. Iată că a venit marea rocadă şi bocancii au început să se înnoiască.

Deşi am folosit cam toate modelele, nu-mi amitesc să fi fost încântat de vreunul dintre ele. Pardon, am fost încântat de un model făcut de defuncta fabrică de încălţăminte Clujana care avea cam tot ce-i trebuia: piele, material impermeabil, căptuşală dublă, talpă izolată termic. S-au făcut câteva sute de perechi, experimental, dar armata şi-a retras comanda. Prin urmare, bocanicii au fost distribuiţi pe “filiera indirectă”. Cu toate acestea, i-am folosit şi îi mai folosesc, pe munte e drept, de vreo 10 ani. Şi sunt impecabili!

Îmi mai aduc aminte de o “ediţie” de bocanci produşi de o firmă de prin judeţul Vaslui, care au fost distribuiţi într-o aplicaţie de câteva săptămâni, dar care, în primele 2-3 săptămâni s-au rupt, soldaţii revenind la vechile încălţări.

Amuzant a fost când am ridicat o pereche de bocanci ofiţereşti – pe norma de echipare – şi a căror talpă a rezistat până la prima mochetă, unde, în bună măsură, s-a detaşat de bocanc.

Privind prin ziarele militare şi pe site-urile armatei ce poţi observa în materie de bocanci? Păi studenţii de la Acedemia Forţelor Terestre schiază (încearcă să schieze) cu bocanci de câteva zeci de ani, iar în teatrele de operaţii sunt folosiţi bocanci de la magazinele bazelor militare. Achiziţionaţi pe banii de misie.

Chiar marii lideri militari nu se sfiesc să apară în faţa trupei cu bocanci americani, italieni, egipteni etc. Ba mai mult, la festivităţile de întoarcere din teatrul de operaţii întreaga trupă este încălţată în bocanci noi, semn că nici nu a folosit vreo pereche de bocanci autohtoni în teatrul de operaţii.

Dar ştiu şi de ce. Bocancii cu care militarii români pleacă prin teatrele de operaţii sunt făcuţi cu calapoade greşite. Eu am aflat mergând la un cizmar (fost maistru la Clujana) pe care l-am rugat să facă, ceva cu bocancii ca să-i pot încălţa.

Întrebaţi militarii cum se simt în ei în primele zile de folosinţă? Ar fi interesant de aflat dacă fabrica care-i produce “avea experienţa necesară” înainte de a produce o comandă aşa de mare.

În încheiere, îmi exprim speranţa că intendenţa (nu pot să o numesc logistică, căci meseria aceea e complicată rău) va renunţa la achiziţii de bocanci şi va da bani oamenilor, bani să-şi achiziţioneze singuri bocanci de calitate şi pe măsura lor!

Explicatii foto: niciunul dintre cei trei lideri militari care trec in revista batalionul 341 Infanterie aflat in Irak nu sunt incaltati cu bocancii tip.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Povestea bocancului”

 1. DE CE BAL says:

  Povestea bocancului…are amarul ei.
  Scrisa dintr-un suflu, reda o stare de fapt deloc vesela.
  Problema, totusi, nu sunt bocancii…ci cei care ii incalta!
  Nu am vazut infanterist imbracand uniforma de aviator!
  Nici un aviator echipandu-se cu tinuta unui marinar!
  Printr-o ironie a sortii si ambitia unui …Marinel, cativa marinari s-au echipat in tinuta de aviatori pentru ca visul cel mare sa fie indeplinit. Adica elicopterele Fortelor Navale sa fie conduse de… piloti scoliti din marinari militari. Pe vremea declansarii acestei initiative a lui Gheorghe Marin, pe atunci seful Marinei Militare, generalul Catrina, care comanda Fortele Aeriene isi facea cruce. Si a fost obligat sa treaca in rezerva…Daca nu a frecat puntea pe Bricul Mircea…Normal.
  Pilotii cei mai buni plecau la Ministerul de Interne sau la companiile civile iar iubitul marinar ( de catre ocupantul celui mai important palat) visa la marinari aflati la mansa. Nu exista asa ceva in NATO, dar deh…
  Apoi Marinerul Number One a devenit liderul militar number one.
  A incercat o prima uniforma de campanie, care intr-o fotografie, absolut memorabila, il infatisa ca un demn urmas al lui… Idi Amin Dada, ex-presedintele Ugandei.
  Dupa care a urmat…socul viitorului.
  Marinelul principal s-a echipat in…pifan. Sa mori de ras nu alta!
  A ras sanatos generalul Popescu, pe atunci parlamentar.
  A suras enigmatic generalul Badalan, pe atunci un paria, azi parlamentar.
  Si moda bocancilor, pardon a tinutei fortelor terestre s-a luat ca tamaia de la preot…
  Amiralul Victor Barbu, fost pedagog de scoala veche la Facultatea Politica Militara, sub Nicolae Ceasusecu, devenit ulterior mana dreapta a amiralului, se mira si el cum ii sta in tinuta de instructie verde, la ceremonia de plecare in teatrul de operatii a unui batalion amarat.
  Si barbatii din front, trecuti prin ciur si darmon se si mira: cum oare vin in fata lor oameni care nu au nimic cu copiii pamantului/infanteristii?!
  Au! Au tupeul imposturii, bazata pe sprijin prezidential.
  Pentru informarea autorului articolului de mai sus, bocancii baietilor care pleaca in teatrele de operatii sunt facuti de romani, dupa modele aliate, in laboratoare profesioniste.
  Nu bocancii sunt problema!
  Ci impostorii care ii poarta!
  Sau impostoarele, precum Elisabeta Georgeta Ionescu – PNL, care sub Melescanu, sa ne ierte Dumnezeu, ajungeau in teatrul de operatii, pe post de uteciste de frunte.
  Numele lor de cod fiind: Elena Ceausescu Redivivus…
  Va asigur ca mentionata avea bocanci pe masura ei!

 2. DE CE BAL says:

  Ultima ora: azi amiralul Victor Barbu trece in rezerva. Nu poarta bocaci, ci pantofi de marinar…

 3. autorul says:

  Multumesc De ce bal!

  Mi-ai dat o idee. Urmeaza Povestea beretelor visinii. Si acestea sunt “incaltate” de oricine desi initial era privilegiul celor incercati prin numeroase cursuri, selectii si examene

 4. bogdan says:

  mai analistu’ lui peste: daca te uitai pe site-ul ministerului vostru, ai fi observat in fotografiile facute in Afganistan doamnei secretar de stat, ca nu avea bocanci, ci pantofi…
  Se pare ca bocancii i-au creat rani, iar un amic imi povestea ca dupa ce s-a intors din Afganistan, la o sedinta a comisiei de probleme sociale, le-ar fi pus in brate celor de la logistica acei bocanci si i-a luat la rost ! A fost cam singurul demnitar din minister care a criticat calitatea bocancilor (si nu doar asta) si a cerut achizitii potrivite. De altfel dupa ce s-a intors din teatru a luat cateva masuri pentru a-i ajuta pe militari. Iar tu tocmai de dansa ti-ai gasit sa te iei!! halal recunostiinta!!! va meritati soarta

 5. Bure Bista says:

  Bogdane draga, da cine te-a suparat asa?

  Autorul, De Ce Bal, sau doar pomenirea doamnei?

  Avea oare competenţe în domeniu stimata doamna?

  Si apropos cum s-a terminat luarea de măsuri?

 6. bogdan says:

  uzurparea de identitate a unor mari eroi ai neamului, ma supara si ea…
  Dar mai ales remarc falia pe care anumite personaje precum colonelul…o creaza intre armata si civili. Nici nu mai conteaza daca cineva are sau nu intelegere sau bune intentii/ daca e civil e prost si trebuie pus la zid! Iar lipsa de respect pentru cei care chiar au facut ceva pentru militarii romani, este rusinoasa. Intreaba-i pe militarii vizitati care au fost masurile…
  Si daca te pasioneaza bocancii: afla ca talpile pentru cei ai americanilor se fabrica in mare parte in Romania!

 7. Bure Bista says:

  Bogdane draga,

  Te afunzi in explicatii incoernete. Tot nu am priceput. probabil nu am decodorul.

  Vis a vis de doamna cu pricina pot sa spun ca a fost OK. Fata de fetele triste si impotente de acum era o raza de lumina.

  Mi-a placut si chestia cu “talpile pentru cei ai americanilor se fabrica in mare parte in Romania!” Pacat ca nu suntem in stare sa facem un lucru bun cap coada.

 8. Trifu Virgiliu says:

  mai copii nu mai vorbiti prostii, bocancii cu iuft au fost cei mai buni poate cei mai buni din lume, dar interesele murdare si prostia unor politicieni si sefi ai armatei, au dus la deprofesionalizarea armatei, la proasta echipare si inzestrare.

 9. sniper says:

  bocancii ? hmm ! nu prea vad rostul sa comentati , oricum fac ce vor ei ! eu imi cumpar de pe ebay calitate la pret mic .

 10. sniper says:

  mergeti pe http://www.ebay.com si la search da-ti “military boots” sa vedeti ce gasiti numai bani sa aveti pe un card visa .