Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Procesul de recalculare a pensiilor militare scârţâie?

După ce ministrul Apărării s-a pus la dispoziţia actualei puteri politice şi a asigurat trecerea prin Parlament a legislaţiei privind desfiinţarea pensiilor militare şi recalcularea acestora, majoritatea foştilor pensionari militari şi-au exprimat nemulţumirea.

S-a ajuns până la organizarea de mitinguri de protest.

Mesajul Puterii a fost invariabil:

“Pensiile sub 3000 de lei nu vor scădea”. Se sugera direct şi pervers că peste 3000 de lei ai cu adevărat o pensie nesimţită şi trebuie ciuntită!

Semnalele trase din timp, că procesul de a cere recalcularea pensiei în baza dovedirii fostelor venituri va fi unul anevoios, consumator de energii şi umilinţă, nu au fost luate în seamă.

Ministrul şi-a continuat retorica insistând în a emite ordine prin care pensionarii să fie târâţi pe la centrele militare pentru aşi obţine adeverinţele doveditoare ale veniturilor de o viaţă.

Nu putem să nu menţionăm că procesul de chemare a pensionarilor militari a reprezentat un drum lung de umilinţe, nelinişti, compromisuri cu propria mândrie a fiecărui fost militar.

Totodată, a însemnat şi o activitate greu de gestionat atât de către centrele militare, cât şi de unităţile militare; acestea au fost nevoite să-şi readapteze programul, să aloce personal suplimentar şi mijloace în vederea fotocopierii şi redactării de documente doveditoare de venituri, unele vechi de 40-50 de ani sau şi mai bine.

80.000 de foşti pensionari militari au fost târâţi la centrele militare, stând la cozi, îmbulziţi, neliniştiţi, înfriguraţi, umiliţi.

Poţi oare să clamezi onoarea şi în acelaţi timp să umileşti public zeci de mii de oameni? E o întrebare fără adresa!

De ceva timp au început să sosească primele adeverinţe “doveditoare” ale veniturilor. Şi ce constatăm? Adeverinţele au lipsă luni şi chiar ani întregi, fără a avea trecute veniturile în dreptul lor, venituri neconforme cu realitatea, cozi interminabile, calcule individuale făcute în baza legii care demonstrează că şi pensiile sub 3000 de lei vor scădea, reprezentanţi ai centrelor militare ridicând din umeri.

Acestea sunt primele semnale obţinute accesând mediul online. Să sperăm că ele sunt izolate!

Noi sperăm ca numărul celor cărora adeverinţele de venituri le sunt greşite să fie redus.

Pentru a veni în sprijinul – atât a celor în măsură să decidă, cât şi a celor care au sesizat nereguli – îi invităm pe toţi în cauză să-şi prezinte problema aici:

contact@infomondo.ro

Vom trage astfel, poate, un semnal de alarmă pentru cei în drept să rezolve situaţiile.

InfoMondo Militar

04 decembrie 2010

Update

05 decembrie

From: pop ioan<popioan1946@yahoo.com>
Subject: Lipsa 12 ani

Message Body:
Cred ca detin recordul ,cu primii 12 ani lipsa solde [10 ani in aceiasi unitate gard in gard cu arhiva]poate s-au pieddut pe timpul….transportului peste gard.

****

From: Sion Vasile<vasie.sion@yahoo.com>
Subject: Adeverinta de venit

Message Body:
Am primit adeverinta de venit la care sint lipsa 5 ani si 3 luni.Invatati-ma ce sa fac?

****

From: Prisacaru Emanoil<www.prisacaruemanoil@yahoo.com>
Subject: umilinta comuna

Message Body:
Eu am gasit 4ani de de la inceputul carierei lipsa+5 ani la sfarsit

****

From: istrate nela-stefania<istratenela@yahoo.com>
Subject: adeverinte in doua exemplare

Message Body:
pentru o perioada de aproape patru ani am primit adeverintele in doua randuri. am telefonat sa ma interesez care set de adevrinte este valabil si am aflat ca cel de-al doilea. ce poate sa imi garanteze ca asa stau lucrurile.? daca si acesta este eronat?

06 decembrie

From: Marian Doru <doru.sibiu@yahoo.de>

Message Body:
promotie 1978
pensionat OG7
22 ani vechime si………..sunt anuntat cu nonsalanta ca imi lipsesc 17 ani
(cred ca detin recordul)
in baza caror documente a fost intocmit dosarul de pensionare ?
totul denota incompetenta

07 decembrie

From: marius <vml@yahoo.com>
Subject: pensii militare

Message Body:
ce ziceti …este corect ? cei care au muncit pe branci si au asteptat sa ia gradul la timo si nu au fost promovati inainte de termen o sa ia pensie recalculata la fel ca si cei care au avut mereu funtie de conducere si care si-au atribuit salarii de merit, prime si spor lucrari de exceptie in fiecare luna si an posibil…credeti ca o sa fie echitate?

08 decembrie

From: LICA TANIA <tania.lica@bronze-alu.ro>
Subject: calcul pensie la salariu mediu pe economie

Message Body:
Buna ziua,
sotul, ofiter poliitie in rezerva ,a obtinut adeferinta de venit si cand a mers la casa de pensii Bucuresti pentru a depune cererea de recalculare (06/DEC/2010) a fost anuntat ca toti cei care au depus cererile dupa data de 20/nov/2010 vor primi pensia recalculata de la 01,ian,2011 la salariu mediu pe economie ,urmand ca atunci cand ii vine radul la recalculare sa i se dea banii inapoi,UIMIRE,NEDREPTATE , LEGI INCALCATE SI MAI ALES NIMIC SIGUR.

ASTEPTAM UN RASPUNS LA CELE SEMNALATE

09 decembrie

From: Iulian Maharea <imaharea@yahoo.com>
Subject: adeverintele de venit

Message Body:
Dragi colegi de generatie si de suferinta,
Ieri, 08.12.2010 am fost invitat sa-mi ridic adeverinta.Am constatat ca imi lipsesc date atat ca perioade precum si ca sume (recompensele banesti pe care le-am primit pentru exportul de produse tehnice nu sunt incluse, desi pentru aceste sume s-au calculat c.a.s., c.a.s.s si impozitul legal). Ptr. o astfel de situatie se intocmeste o contestatie care se depune la Centrul Militar, iar adeverinta (asa incompleta)se depune cu o scrisoare de inaintare la acelasi centru sau direct la Directia Financiara. Azi am efectuat un calcul empiric ptr. ca nu am programul de recalculare si am obtinut magnificul punctaj de 1.5 la care se va mai adauga 20% ptr. Ordinul M.M. cls. I. Pe cale de consecinta, voi avea o pensie de circa 1.400 lei fata de 3900 cat am in prezent. Cu ce voi trai? Nu ar fi bine sa ma urc pe un tanc si sa le daram vilele celor care ne guverneaza?
In speranta ca nu v-am deranjat, va rog sa primiti stimati domni expresia sentimentelor  mele de apreciere si respect. Cu stima, Iulian Maharea
P.S. Am fost ieri la intalnirea membrilor, am semnat cele 5 tabele si am ramas placut impresionat de numarul f. mare de membri. Suntem o forta care nu va fi trecuta cu vederea de autoritati. Cei din conducere s-ar putea sa aiba anumite probleme personale. Mare atentie!

13 decembrie 2010

BOCANCEA CONSTANTIN <costi_bocancea@yahoo.com>
Subject: RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE

Message Body:
Am inaintat o cerere prin care am solicitat adeverintele necesare recalcularii pensiei militare catre institutia de unde am fost pensionat, respectiv Directia Generala de Informatii si protectie Interna a MAI. Nu am primit niciun raspuns, chiar daca m-am incadrat in termenul prevazut de lege. Ce se poate face in acest caz ? Sau este o strategie pentru ca pensia sa fie recalculata la valoarea salariului mediu? In acest caz ar trebui sa luam atitudine intr-o forma organizata , nu individual.

****

From: VASILE <vasile_med@yahoo.com>
Subject: pensii militare

Message Body:
am depus cerere pentru adeverinta de venituri pe data de 5 septembrie la CMZ CONSTANTA si nici pana in prezent nu am primit raspuns. Ce fac daca din cauza MApN nu pot trimite adeverinta pana pe 31.12.2010. Dna General Lupu ne spune ca vom primi pensiile recalculate la nivelul salariului mediu asta insemnand o reducer cu 60% a pensiei actuale. sa le fie rusine tuturor factorilor de conducere in frunte cu OPREA.

From: Andrei Mioara <andrei_mioara@yahoo.com>
Subject: Perioade lipsa recalculare pensie

Message Body:
Pentru tatal – trecut in rezerva la 15.08.1981, in urma solicitarii trimiterii veniturilor lunare … , a primit date incomplete, respectiv urmatoarele perioade lipsa (mentionez ca a fost activ in perioada 05.10.1948 – 15.08.1981):
15.08.1948-01.03.1961  !!! (cam mare)
01.10.1963-01.11.1963
01.03.1966-01.04.1966
01.05.1966-01.06.1966
01.05.1967-01.06.1967
01.08.1967-01.01.1968
01.03.1968-01.04.1968
01.12.1968-01.01.1969
01.08.1970-01.09.1970
01.11.1970-01.12.1970
01.07.1972-01.08.1972
01.09.1978-01.10.1978
01.11.1980-01.12.1980

La Centrul Militar Pitesti,a completat o cerere cu retrimiterea perioadelor lipsa si l-a pus sa scrie ca este de acord cu transmiterea documentelor. Se pare ca acest acord este dat pentru transmiterea documentelor pentru recalcularea pensiei,
Oare a procedat corect?

Cu multumiri,  Mioara Andrei

****

From: nicolae <nicolaem23@yahoo.com>
Subject: adeverinte de venit

Message Body:
mie din totalul de 30 de ani vechime imi lipsesc 10 ani de la inceputul carierei, 1 an si 8 luni de la sfirsitul carierei iar din rest imi mai lipsesc inca 20 de luni, cite 3-4 in fiecare an

14 decembrie 2010

From: berariu sorin <berariu_sorin@yahoo.com>
Subject:

Message Body:
Pe langa faptul ca HG735/2010 este suspendata si anulata nici macar baza de date folosita pentru recalcularea pensiilor nu este realizata integral.
-lipsesc ani intregi,iar veniturile introduse sunt gresite datorita faptului ca personalul care a facut operatiunea nu a avut o minima pregatire financiara
– autoritatea sistemelor informatice militare a finalizat aceasta in 15.11.2010 si de atunci nu s-au mai adus corecturi cu toate ca unitatile implicate si MApN au primit sesizari.
– lipsec soldele din perioada cat am fost studenti ai Academiei Militare(UNAp)
–  d-na general Lupu Maria (care se pare ca trece in rezerva la 31.12 2010) ne ameninta pe un ton inchizitorial ca in locul perioadelor lipsa se vor pune salariile brute pe economie; poate in perioadele lipsa am fost dezertori sau ni s-au taiat soldele de la o luna la 15 ani si am muncit pe nasturi sau voluntari
– situatie nu ni se datoreaza noua ci MApN

16 decembrie 2010

From: MOCANU CONSTANTIN <mokanu_c@yahoo.com>
Subject: pensii

Message Body:
Am lipsa 13 ani si 2 luni  ce sa mai zic? Am facut contestatie la CASA DE PENSII, MINISTRU si pentru a le da de munca voi trimite cite un exemplar lui basescy, boc si la curtea constitutionala.

****

From: mihai <iorgavalentinaro@yahoo.com>
Subject: pensie militara

Message Body:
am primit adeverinta de venit si imi lipsesc 3 ani.Nu sunt corelate veniturile din adeverinta cu cele din fisele fiscale . Sunt ani in care nu sunt trecute premierile si al 13 salariu.Dupa atatea ani nu ne mai amintim data exacta a mutarii dintro unitate in alta ce ni se cer in contestatie plus indicativu unitatii.Daca nu inaintam cererea suntem amenintati cu recalcularea la salariu mediu, dupa munca dusa poate si 24 de ore in unitate.

18 decembrie 2010

From: Vand Lancer <vand_lancer@yahoo.com>
Subject: recalculare pensii

Message Body:
Am un prieten. Din 1969 si pana in 2000 (aproximativ) a lucrat la muzica militară a Liceului Militar din C-lung Moldovenesc. A fost şi el la C.M.J. Suceava pentru adeverinţă. Şi ce credeţi? Ii lipseau, din spusele lui, 117 luni, respectiv perioada 1969 aproximativ 1979. Ce este de făcut? În toată această perioadă a beneficiat de grupa  I de muncă.

Update 28 decembrie 2010

From: Cucu Vasile <lica_cucu@yahoo.com>
Subject:

Message Body:
Din 20 ani de vechime imi lipsesc 15 ani, desi am activat de la inceput pana la sfarsit in aceeasi unitate. La intrebarea ce putem face mi s-a raspuns sec..nimic… nu stim… depuneti asa adeverinta.
Stau si ma intreb in baza caror venituri mi se va calcula pensia atat timp cat 15 ani din munca pe care am prestat-o in MApN nu pot fi gasiti?
Oricum … fara cuvinte

Update 30 decembrie 2010

From: Buzdugan Dumitru <buzdugandumitru@yahoo.com>
Subject: pensii nesim’ite

Message Body:
Din 35 ani de muncă la stat îmi lipsesc 6 ani(luni disparate cât şi ani întregi)
Mă simt ca şi când aş fi fost mort sau
dezertor.Ei, cei ce ne fac nesimţiţi,
spun că nu sunt probleme cu recalcularea.

****

From: Rafa V. Gicu <rafa_gicu@yahoo.com>
Subject: Adeverinta de venit pt. recalculare pensie

Message Body:
La primirea adeverintei de venit pentru toata perioada de activitate am constatat ca imi lipsesc 68 de luni.

UPDATE 02 ianuarie 2011

From: silvia <silvia.baloi4@gmail.com>
Subject: adeverinta recalculare pensie militara

Message Body:
Conform adeverintei primite, pe parcursul a 14 ani am realizat venituri = 0.Aplicarea,pentru aceasta perioada, a salariului mediu pe economie reprezinta o incalcare flagranta a drepturilor si tratament discriminatoriu.Persoanele abilitate sa execute dispozitiile legale referitoare la recalcularea pensiilor refuza sa aiba un dialog cu “BENEFICIARII” acestor prevederi.

Update 04 ianuarie 2011

From: coly <coly86@yahoo.com>
Subject: recalculare pensii militare

Message Body:
Pensionat pe caz de boala. ulterior la inplinirea virstei de 55 ani pensia a fost transformat in pensie la limita de virsta. Acum la recalculare, perioada pensiei medicale se include in stagiul de contributie?

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2,757 Responses to “Procesul de recalculare a pensiilor militare scârţâie?”

 1. indisciplinatu says:

  stelica
  Pe unde mai vanezi tata dogarieni de nu mai zici nimic???

 2. Stelian P. says:

  indisciplinatu
  Citeste articolul “Preşedintele SCDMRR consideră posibila majorare a pensiilor foşilor militari ca fiind o manipulare mediatică” si sper sa fi multumit. Unde este articolul ? Pai…..pe INFO.

 3. VASILE says:

  CEI CARE AU LIPSURI ANI VECHIME IN ADEVERINTE , AU SOLUTIA SA SE DESISTEZE LA PARCHETELE MILITARE CA FIIND FOSTI DEZERTORI DIN ARMATA . SA SE FACA CERCETARI DE CE NU AU FOST CONDAMNATI CA DEZERTORI.

 4. indisciplinatu says:

  @vasile
  Buna rau chestia….

 5. Viitor pensionar says:

  “Este o discuție care se va purta și va trebui analizată, pentru că depinde despre ce pensii vorbim. Dacă sunt pensiile care se datorează contribuției unei persoane, nu cred că acest lucru este rău pentru societate, înseamnă că acea persoană a contribuit foarte mult la sistemul de pensii și a plătit foarte multă pensie celor care se aflau în plată în momentul în care persoana era activă. Dacă vorbim despre pensiile — să le zicem speciale sau care se plătesc nu pe bază de contribuții—, acolo cred că ar trebui găsite metode pentru a limita acest gen de pensii”, a spus ministrul muncii Cimpeanu, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

 6. anonim says:

  Oare pensiile alea smecherite de 9000- 10.000-20.000 -30.000 lei au justificare?

 7. mos alecu says:

  mos alecu10 septembrie 2014, 16:19
  Oare militarii in activitate stiu ca “stevardezele” vor binemerita de la tara si vor primi pensie de serviciu , iar ei , militarii , var avea pensii CAP-izdico-contributioniste ???

  ://www.huhurez.com/2014/09/pilotii-civili-vor-avea-din-nou-pensii.html