Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

PUTE

Cu puţine zile în urmă lăudam gestul de curaj al generalului-ministru al apărării. O făceam deschis, fără urmă de ipocrizie, salutând un discurs din parlament care apăra demnitatea ostaşului român de furia oarbă şi iraţională a guvernanţilor. Un discurs al unui membru al guvernului care se opunea tendinţei demolatoare a şefului său. Salutam gestul, punctual. Mă raportam la cele zece minute de la tribuna senatului, cu rezerva comportării ulterioare a ministrului politician.

Fiind un tip perseverent (cam anacronic, nu?), urmăresc lucrările parlamentului privind legea pensiilor şi luările de poziţie ale ministrului, ulterioare discursului. Ceea ce văd mă pune pe gânduri. Miroase a diversiune. Pute, chiar!

Se pare că presiunea din armată şi din societate în general  atinsese un nivel critic exact înaintea discutării în parlament a odioasei legi a pensiilor. Pentru îndepărtarea pericolului era necesar un gest „milităresc”, care să pară şocant, aproape sinucigaş. Şi pentru asta a fost ales generalul-ministru. El mai cârcotise pe la colţuri şi ieşirea sa la rampă apărea ca firească, verosimilă.

Urmarea? Toată „lumea” câştiga. Politicianul Oprea, care îşi construia un partid, primea simpatia populaţiei, a viitorilor votanţi. Ministrul Oprea dădea dovadă de „bravură” şi câştiga respectul tuturor militarilor. Amploarea nemulţumirilor din armată se reducea.  Militarii încrezători în cuvântul şi corectitudinea şefilor se linişteau, crezându-se protejaţi. Băsescu, „apărător” din umbră al drepturilor militarilor, câştiga credit politic. Boc, pe „surse”, se prefăcea că înţelege în sfârşit drama armatei şi primea mai puţină ură şi dispreţ. Protestul, la un moment dat exploziv, al unor parlamentari scădea în intensitate. Parlamentarii cârcotaşi fiind convinşi  de luarea de poziţie a ministrului. Procesul legislativ privind adoptarea legii îşi urma nestingherit cursul.

Numai că, pe lumea aceasta, nu s-a inventat încă un mecanism politic din care să câştige toată lumea. Cineva trebuie să piardă. Cine? Aţi ghicit, militarul, pensionarul militar şi ceilalţi pensionari ai ţării!

Cum? Simplu. La votul final va avea loc un „accident” regretabil. Din motive „neclare” se va vota în favoarea legii având forma iniţială. Sau, varianta de rezervă, discuţiile vor fi prelungite fără vreun rezultat până la 10 mai. Urmează acceptarea tacită a legii. În câteva secunde abureala de săptămâni, generată de discursul „istoric”, de discuţiile furtunoase, se va spulbera. Va fi consemnată o nouă victorie guvernamentală. FMI va mai da ceva parale pentru asfaltatori. Cu legea, din punct de vedere oficial, punct.

Desigur, „apărătorii” de azi, în frunte cu ministrul,  vor fi miraţi şi indignaţi în acelaşi timp. Se va arăta cu degetul în stânga şi în dreapta. În sus şi în jos. Vor fi găsiţi şi „demascaţi” vinovaţi potenţiali…Ce mai, circ adevărat! Dar atât! Legea îşi va produce efectele. Pe termen lung. Foarte lung…

Probabil ministrul va fi schimbat, printr-o mai largă remaniere guvernamentală care se coace deja. Sau separat. Nici nu contează. Important este că plecarea îl va transforma într-un martir. Pe altarul dreptăţii şi al dragostei faţă de oştirea ţării. Din nou, politic va câştiga. El şi noul său partid, abia înfiinţat.

Poate sunt eu bolnav de scenarită. Însă, privind cu ochii omului care pricepe lumea în care trăieşte, nu mi se pare nimic forţat. Ba din contră… Am mai trăit asemenea lucrături. Şi dumneavoastră de asemenea.

Bine ar fi ca numai „scenarita” mea acută să fi născut această viziune. Pentru că, pentru mine este simplu: sunt bolnav, dar mă tratez!  Pentru militari şi pentru ţară va fi mai rău în cazul în care nu m-am înşelat.

Deocamdată nasul meu funcţionează normal. Şi vă spun, miroase urât. Pute!

Articol scris de Teo Palade şi preluat de pe TEOPAL’S BLOG

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “PUTE”

 1. Popescu says:

  Da, miroase foarte urat si se si vede foarte urat! Si de la NATo si de la UE. Dar se pare ca degeaba.
  Halal guvern si parlament! Si pentru ce ratiuni?!
  Cine sa mai creada vreodata pe cineva din tara asta, daca se va intampla asa?
  De fapt, se confirma faptul ca in Romania totul este posibil…
  No comment!

 2. vios says:

  Astia sun politicienii nostrii! Niste prefacuti, corupti si mincinosi. De aceea suntem vai de capul nostru, fiindca astfel de oameni ne conduc. Ma intreb daca d-nul ministru Oprea cunoaste sensul cuvintelor : onoare, cinste, corectitudine. Nu face deloc cinste uniformei pe care o poarta…Rusine!

 3. vios says:

  Apropo, sa m-anuntati cand isi da demisia dupa cum a promis (Oprea). Astfel, v-a elibera locul pentru alt politician mincinos si lingau, c-avem destui. S-auzim de bine!

 4. cocorul says:

  Domnule Teo, apreciez analiza dumneavoastra, care din punctul meu de vedere este perfect adevarata. Asa este. Dar, un om ca dumneavoastra sau alti camarazi, de ce nu merg la posturile de televiziune si radio sa informeze populatia corect despre drama pe care o traieste Armata Romana acum. E nevoie de bani? Spuneti si o sa gasim fonduri sa va platim pentru acest gest onorabil. Nu vedeti ca prin mass-media s-a reusit dezbinarea tarii? Ori unde sta pregatirea noastra profesionala, reactiile noastre? Doar am invatat atatea in scoala despre razboiul psihologic. Chiar sa ne bata niste nemernici, care nici nu au facut armata? Acuz si am sufletul plin de ura pentru camarazii nostri aflati in activitate care au tradat sau cei care sunt platiti pentru functiile din sistemul relatiilor publice(si nu numai), care nu au curajul sa iasa in fata si sa exprime opiniile in numele Armatei Romane. Doar nu suntem o armata moarta, nu? In rest, daca ar mai fi o revolutie, as stii pe ce tinta sa iau linia de ochire.

 5. MOZILA** says:

  o intrebare–pana acum nu ati simntit nici-un miros nici macar in cabina de vot cand i-ati votat o data ,de doua ori ,de trei ori-ca doar ati vrut sa scapati tara de comunisti NU?

 6. altfel says:

  Eu m-am preumblat prin tara, am legaturi si pe net cu foarte multa lume. 90% dintre cei cu care am discutat NU i-au votat pe astia. D-aia m-am mirat ca au castigat alegerile! Convingerea mea este ca aceste alegeri au fost masluite. Partea proasta este ca, cei care au avut elemente mai concrete referitoare la fraudele electorale, erau si ei santajabili si li s-a inchis gura. Iar celorlalti nu li se permite accesul. La televiziuni? La presa? Sa fim seriosi! Aia care lucreaza acolo nu au serviciu ci misiuni. Ei promoveaza doar ce li se ordona. Sa fim noi sanatosi cate articole de acest gen au ajuns si la nasul multor ziaristi. Si? Ati vazut vreunu bagat in presa? Doar cele pentru care au primit dispozitii. Presa este instrumentul cu care “smekerii” tin in lesa “prostii”.

 7. razasul says:

  aveti dreptate, cum am avut dintotdeauna dreptate, intradevar politicienii isi fac dreptate cu “masura lor”, o masura care mereu vor sa-i avantajeze indiferent peste ce calca si pe cine sau cat mint, cu o perversitate dusa la maxim, armata nu a fost si nici nu va fi niciodata un “mecanism perfect” ca toate celelalte lucruri, si, nici nu poate afirma nimeni acest lucru, dar, istoria ARMATEI merge inapoi in negura timpului timpului, dincolo de “genealogia” cunoscuta sau necunoscuta a “BOCILOR SI BASESCILOR, ETC”, si, cel mai mare pacat este ca, romanii, se pare ca uita prea usor, ca, “ei sunt armata si ca armata sunt tot ei”, ca ea dainuie dincolo de vremurile cunoscute si a murit pentru ei, ca a construit pentru ei, si a salvat pentru ei, ca si-a jurat viata pentru ei, pentru ca … etc., pe cine am votat sau nu, nu mai conteaza, se pare ca mereu, din pacate am votat pentru si pe cine nu trebuie, pentruca, minciuna si perversitatea in politica, nu cunoaste nici un fel de limite, iar noi, suntem “masa de sacrificiu” fara nici un fel de scrupule, ROMANIA asta de 20 si ceva de milioane de oameni, se pare ca se trezesre mereu prea tarziu pentru a se mai salva, pacat, dar, asta e… Cu tot respectul

 8. worker says:

  Sunt sigur că după “campania mass-media” pusă bine la cale de puterea ţării numită România, aţi păţit de multe ori în jurul prietenilor, să vi se spună: “SALUT, BĂI BUGETAR DE LUX!!!”, sau”SALUT, PENSIONAR NESIMŢIT CE EŞTI!!!”, ca şi când ar fi saluturi de alint… dar mulţi uită că după ce pleci din grupul respectiv au loc discuţii care chiar îţi dau fiori în ce hal degenerează.
  Şi când te gândeşti că unii puneau la cale să iasă în stradă în Piaţa Victoriei să depună armele, sau mai ştie “bursa zvonurilor” ce gânduri aveau unii din vârfurile conducerii… ca să ce!? să luăm bâte şi pietre în cap? Din păcate s-a ajuns prea departe cu mizeria asta ctitorită de basel şi boc.
  În piaţa de legume, cunoscuţii mă persiflează pe ascuns, în magazine se uită ca la un drogat, cu o răutate imposibil de măsurat…
  Recunosc că am SOLDĂ de lux de 2300 de ron şi (DE LUX) şi în scurt timp (numai dacă Dumnezeu vrea!) pensie nesimţită de 1600 de ron!
  Să se ia cele mai drastice măsuri împotriva mea, pentru că NU am protestat când am constatat că am o asemenea soldă… în conformitate cu legisalaţia în vigoare, chiar şi legile UE şi NATO.
  Mulţumesc pe această cale conducerii acestei ţări pentru grija neobosită care o manifestă pentru ca eu să fiu protejat, pentru ca la rândul meu să apăr ţara de “duşman”!

 9. Nimeni says:

  @Worker: această “campanie mass-media” se cheamă subversiune, adică acea acţiune care tinde să diminueze un adversar prin slăbirea puterii şi prin demoralizarea cetăţenilor — este o strategie de ordin psihologic şi psiho-sociologic care vizează prăbuşirea unui stat de la sine. Nu sunt nici fan, nici pro şi nici contra, dar traducerea interviului este interesantă.

  http://roncea.ro/2009/09/15/cum-sa-distrugi-o-natiune-cursul-scurt-tinut-de-de-un-fost-agent-kgb-update-despre-cele-patru-faze-demoralizare-destabilizare-criza-normalizare/

  şi se pare că am ajuns aici:
  http://www.youtube.com/watch?v=xfcNT9rNFE4&feature=related

  Şi acum mă întreb: cine şi mai ales…… DE CE?!!!!!

 10. razasul says:

  mda, pensiile militare cum se spune nu sunt contributive, este adevarat, pensiile civile sunt, se spune ca, angajatii de astazi sustin pensionarii, tot de azi, asa a fost de-a lungul vermii, numai ca, banii colectati de la angajatii de azi, sunt folositi corect de inaintasii lor, numai ca, aici sunt “tate de muls”, de ce sa fie folositi banii din contributii de la angajati de inaintasii lor, actualii pensionari, decizia cumularii unui procent din contributii la fondurile private, adunate intro valoare enorma, duc la castigarea unor comisioane enorme, pai, astea nu le primesc nici engajatii de azi si nici penionarii de azi, le “papa” cine trebuie, cum sa ramana in mana “plebei” atatia bani, aici a intrat in rol, “SEITAN SI COMPANIA”, fondurile de pensii private, vor cumula valori uriase, care vor genera alte valori uriase care produc comisoane uriase, ce vor primi viitori pensionari este o “mare negura”, buzunarele “grase” un mare adevar si desigur o realitate, toti vor castiga, cei care au propus, au hotarat si cei care administreaza, mai putin marea masa, asta e, numai ca, trecerea la un sistem privat, de la un sistem ca al nostru trebuia sa dureze mai mult si, nu prea era timp, se pierd prea multi bani, asa ca, nici un sistem de pensii nu prea are importanta, militar sau civil, ci, in mana cui ajung banii, in ale noastre nu, si mai e ceva, “pusca si cureaua lata, ce salarii si pensii aveati odata” trambitata mult si cu patos “bolsevic din perioada instalarii sovietelor supreme” de “miniboc”, in realitate o mare minciuna, dar numai buna de a abate atentia romanilor de la adevarul crud, dar real “BUZUNARELE SI CONTURILE GUVERNANTILOR SUNT DOLDORA DE BANI IAR IN PARTEA OPUSA, BUGETUL ROMANIEI SI BUZUNARELE ROMANILOR MAI SARACE SI GOALE CA NICIODATA, ROMANIA MAI DATOARE DECAT IN VREMEA LUI CEAUSESCU SI DESIGUR, DATORIILE FACUTE DE GUVERNANTI, LE VOR PLATI ROMANII SI URMASII LOR, ECONOMIA, O NECUNOSCUTA CARE NU ISI ARE LOCUL IN INTENTIILE DE GUVERNARE “, pensiile militarilor, in realitate destul de mici, pentru scandalul mediatic propagat de “dansii”, au fost un bun “cal de bataie”, adevar crud, dureros, produs de proprii nostri conducatori, dar, asta e…

 11. stefan says:

  de ce nu spuneti ca pensiile militare sant inghetate de tri ani .ca pentru grad nu s-a mai dat nimic ca pensiile urmasilor ai ramas ca vai de capul lor .ca legea 164-2001 a inemnar p recalculare ca la civili si s-a facut in 4 ani nu intr-n an ca la civilt