Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Puterea pipiţei-militar, sau, cum să calci în picioare un principiu

Dorina Danielescu - in haine civile - foto puterea.ro

Venit la conducerea MApN după mandatul scandalos exercitat de Oprea, ministrul Dobriţoiu s-a lansat într-o încercare de remediere a imaginii terfelite a Armatei şi de însănătoşire a sistemului militar.

Abuzurile făcute de predecesorul său în domeniul avansărilor cadrelor militare în activitate, dar şi în rezervă şi retragre, au fost aspru criticate numindu-se comisii de investigare a acestora.
Cum era şi normal, fărădelegile au ieşit imediat la suprafaţă. Bineînţeles, nu l-au afectat pe Oprea, o lichea prea mare ca să nu se protejeze politic de eventualele repercursiuni.

A rămas însă ideea că ministerul se curăţă de abuzuri, că accesul la profesia militară nu va fi la îndemâna pilelor şi neaveniţilor, iar cadrele militare nu vor fi agresate de fătucile şi flăcăii activaţi în baza unor reguli străine hainei militare.

Se pare că acesta a fost doar dezideratul! Realitatea nu a fost tocmai aşa.

Sau cel puţin aşa transpare din recentul comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) care a anunţat că o consilieră din MApN, Dorina Danielescu, a fost găsită în stare de incompatibilitate. Danielescu este şi magistrat civil, detaşat la Ministerul Apărării Naţionale, dar şi colonel activ!

Mai precis, Dorina Danielescu ocupă, începând cu 8 iunie 2012, funcţia de consilier personal al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, după ce fusese demisă de premierul Victor Ponta în data de 6 iunie din funcţia de şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Corneliu Dobriţiu, a decis în 16 iulie 2012 activarea procuroarei Dorina Danilescu în gradul de colonel, desemnând-o să coordoneze activităţile derulate de Direcţia Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, Corpul de Control şi Direcţia Audit Intern ale MApN.

ANI constata sec: “În urma evaluărilor efectuate începând cu data de 30.07.2012, s-a constatat faptul ca Dorina Danielescu se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 septembrie 2012 (data la care Secţia pentru procurori din cadrul C.S.M. a hotărât respingerea cererii de transfer la Parchetul Militar de pe langă Curtea Militara de Apel), întrucât exercită atât funcţia de procuror civil în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, detaşată la Ministerul Apărării Naţionale, cât şi calitatea de cadru militar în activitate, încălcând, astfel, dispozitiile art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi ale art. 101, alin. (1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”.

Interesant e că la data de 16 iulie 2012, prin Ordin al Ministrului Apărării Naţionale, Dorina Danielescu a fost chemată în activitate, cu gradul de colonel, confirmată în serviciul justiţie militară, specialitatea militară nr. 116 “magistratură militară”, şi pusă la dispoziţia Secţiei Parchetelor Militare, în vederea încadrării.

Până la data constatării stării de incompatibilitate, ordinul prin care i-a fost acordat gradul de colonel nu a fost revocat, contrar prevederilor legale în materie.

ANI precizează că, potrivit art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004, “Funcţiile de judecător, procuror, magistrat asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii”. De asemenea, potrivit Legii 161/2003, funcţia de judecător şi procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.

Dincolo de aspectul legal al situaţiei apare şi unul moral:

Păi cum poţi să încerci să faci ordine într-un domeniu, cel al avansărilor, cu o persoană care încalcă exact principiul pe care tu vrei să-l promovezi?

La ce bun să faci o doamnă colonel ca să desfăşoare o activitate care nu ţine strict de pregătirea militară, ci de cea juridică?

Oare ştiu cei de la MApN că există prevederi legale care statutează care este modul de relaţionare între angajaţii civili din Armată şi cadrele militare?

Asta în cazul în care se prevalau de faptul că doamna în cauză trebuie să ancheteze sau să se relaţioneze cu persoane cu grad militar!

Oare avea habar doamna în cauză despre disciplina militară, regulile de purtare a uniformei militare, sau atâtea alte aspecte ale vieţii militare?

Sau mai pe scurt: Oare cei care au iniţat acest demers nu s-au gândit că vor face ceva imoral – ca să nu zic ilegal – având în vedere ceea ce  ei tocmai anchetează?

Probabil că nu! L-au vulnerabilizat astfel pe ministru – asta, desigur, în cazul în care nu a fost chiar el iniţiatorul ciudatului demers – şi au aruncat încă odată cu noroi în imaginea Armatei.

Credeau oare că nu o să se afle? Că nu o să ajungă în spaţiul public evenimentul? Sunt ei pregătiţi să plătească consecinţele?

Prea multe întrebări şi sigur nu vor fi răspunsuri.

În loc de concluzii

Dar oare ce este pipiţa militară? Din studierea “subspeciei” au rezultat câteva trăsături caracteriologice, aptitudinale şi comportamentale specifice:

– este persoana care accede în Armată în baza relaţiilor de rudenie, a prieteniilor,sau… simpatiilor, fără a proba profesional calităţile ce se cer ocupării unei funcţii;

– deşi accede în calitate de angajat civil, pipiţa se vede militar;

– pipiţa-militar consideră că urmarea unor studii militare reprezintă pierdere de timp şi le desconsideră pe colegele care au stat 4-5 ani prin şcoli militare sau academii, cursuri şi aplicaţii;

– pe pipiţă nu o interesează să sevească instituţia care o plăteşte, ci să se servească ea de instituţie;

– pentru pipiţa-militară legile şi regulamentele militare oferă cele mai avantajoase interpretări.

– lista rămâne deschisă….

RD, InfoMondo Militar

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

43 Responses to “Puterea pipiţei-militar, sau, cum să calci în picioare un principiu”

 1. al adin says:

  Poate ca acest aspect sa fie unul din cele care au daterminat iesirea neglorioasa a dlui Dobritoiu din nomenclatura ministeriala.
  Nu mai pun la socoteala lipsa sa de charisma atat de necesara unui lider militar. Nici nu incerc sa imi inchipui cum ar arata doua plutoane de militari profesionisti conduse unul de dnul lt Dobritoiu iar altul de dnul lt Boc.

 2. Bure Bista says:

  Trebuie sa te dezamagesc dar nu cred ca Boc si-a absolvit scoala de ofiteri de securitate in rezerva cu grad de ofiter. Poate nenea Oprea, bunul samaritean i-a dat ceva trese mai groase.

  Nota: Boc a facut armata la Trupele de Securitate.

 3. misu says:

  daca seful comisiei este incompatibil, se intelege din start ca si comisia respectiva este incompatibila. Si drept urmare toate actele emise de respectiva comisie sunt nule de drept. Poate acum se va face dreptate si in cazul pensionarilor militari ” pe bune” care au aparut in acele tabele pe ”copetenta ”madamei cu numele de mai sus.Da !! au fost si pensionari proveniti din activi cu vechi state de serviciu trecuti pe aceste tabele din prostia si incompetenta si mai ales a ”ochelarilor de cal” cu care au studiat documentele. Si nu sunt singurii !!. Deci…..reverificare si urgent gradele inapoi la cei care merita acest lucru !!!!

 4. gheo says:

  Candva, la numirea lui dobritoiu, unii, bucurosi au exclamat, a “venit unul de-al nostru”, pe naiba, cata naivitate si prostie, nici unul … “de-al nostru” contaminat “politic” … nu mai e de-al nostru, este definitiv si iremedial “de-al lor”, este la masa lor, “isi asteapta blidul cu mancare si canta … cantecele lor”, suntem in “masa”, o masa de fraieri, naivi si prosti care credem ca, au plecat “activistii pcr”, a venit democratia si … vise, abia de acum incep adevaratele “adevaruri despre democratie care, e posibil sa ne “uimeasca” daca nu cumva a si facut-o, oare mai sunt naivi care cred ca … a venit democratia occidentului cu … “lapte si miere” ?, nu conteaza domeniul, civil, militar … .

 5. ciumpalak says:

  vreau-nu vreau, ma intreb, cu tristete, daca nea beshe nu cumva a avut dreptate cand la numit pe Dobritoiu, “mosh Teaca”…??!

 6. Stelian P. says:

  Poate ca pipita a fost coaja de banana de sub bocancul lui Dobritoiu. Eu cred ca nu e singura. Un principiu elementar de drept spune ca o persoana interesata personal intr-un litigiu nu trebuie insarcinata cu rezolvarea lui. Este de notorietate ca Dobritoiu a pierdut la pensie din cauza Legii 119 si mai este de notorietate apartenenta sa ca “presedinte de onoare” in SCMD si mai este de notorietate si faptul ca gafele lui Dogaru l-au intors pe Ponta impotriva sindicatului. Probabil ca in primul guvern Dobritoiu a avut rolul de a promite marea cu sarea inainte de alegeri si de a calma spiritele. Dupa alegeri a primit a treia cizma deoarece USL-ul e pe cai mari de tot si nu mai are nevoie de citeva zeci de mii de voturi. Poate in 2014.

 7. Dr .House says:

  Las ca face tanty Mareana ordine in pensiile militare ! Anunta acum la tembelizor! Cateva sute de mii trbuie RECALCULATE ! Retineti -la armata ! Atat !
  Se pare ca Seitan va intra din nou in paine !!

 8. szilard says:

  Pipita face pipi, nu o opreste nimeni, adica cum nu are voie la orgii sexuale, viata trece- acum e timpul, chiar nu am inteles.

 9. Relutu says:

  Recalculare din cauza idiotilor care au crezut ca vor ramane vesnic cu pensiile pe inexistenta contributivitate si din cauza “desteptului” de Dogaru care tot ii trage cu apararea dreptului castigat in loc sa le fi spus verde in fata ca nu tine escrocheria dar a crezut ca mentine turma mare cu hraparetii care nici macar nu au calcat prin sindicatul sau.
  Iar pipitele, fatucile si flacaiii care agreseaza cadrele oare nu sunt tocmai fiicele, fii si ginerii domnilor generali “contribuabili”?

 10. Robinson Crusoe says:

  Am o intrebare…
  In afara “publicarii” tabelelor cu persoanele avansate “ilegal?!” , de pe saitul ministerului , ce grade au la ora actuala cei “desconspirati”?
  Spun asta, intrucit n-am auzit vreo instanta care sa dea o hotarire de degradare (militara?) si nu am auzit de nici un ordin in acest sens , dat de cei in drept , catre C.M.J -uri sau alte “organe”…
  D-voastra stiti ceva???

 11. plano says:

  Excelent post!
  Avea si domnul Dobritoiu slabiciunile sale! :)

 12. anonim says:

  SI-AU FACUT LOC PE AICI SI JAVRELE DE PE LA pLANO.

 13. anonim says:

  SCMD este al celor cu pensiile reduse.De fapt tot ei sunt si membri cotizanti ai sindicatului.In ianuarie 2011 nr.membrilor era aproape dublu.Baietii dupa ce s-au vazut cu pensiile marite nici nu ne-au spus macar la revedere.Nu inteleg dece sindicatul le ia apararea din moment ce la ei a disparut spiritul de corp.

 14. Ion says:

  Iata ce spune azi ministreasa Campeanu:
  “Am inteles ca s-a creat o confuzie in urma emisiunii tv de aseara in care am vorbit despre pensiile militarilor si am spus ca acele pensii care au fost calculate gresit se vor recalcula (…) Nu am spus ca luam toate pensiile din Romania si le recalculam”, a precizat ministrul Muncii.

  In continuare, Mariana Campeanu s-a referit la prevederile articolului 107 din Legea nr. 263/2010, potrivit caruia “in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire”.

  Doamna aceasta este instabila, asa de la o zi la alta?

 15. al adin says:

  Foto cu Boc in uniforma de militar din trupele de securitate a aparut o singura data, parca pe blogul Plano10. Nu stiu daca e reala. Era in schimb legata de o povestire cum ca in satul lui, dupa 1944, un unchi de-al lui ar fi preluat puterea, ca si comunist, respectiv functia de primar, prin detronarea unuia Șușman. Oricum Boc este istorie desi se incearca resuscitarea lui in pdl.

 16. gigimarga says:

  Începând cu anul 1998 au fost scoşi afară din sistem militarii de carieră şi au fost încadrate persoane luate de pe stradă cu pile, relaţii şi cunoştinţe şi activate la grade militare pe care nici nu le visau! Mai mult, aceşti indivizi care habar nu au ce înseamnă să urci treptele carierei militare prin muncă cinstită şi privaţiuni au ajuns să fie şefi la militari de carieră care s-au scârbit de sistem. A fost o lovitură dură dată principiului corectitudinii, disciplinei şi onoarei militare, valori care stau la baza patriotismului, sacrificiului personal şi unităţii de acţiune a armatei. Dacă în viaţa economică s-a distrus şi s-a furat totul, de ce ar fi altfel în armată! Ce să mai vorbim de siTuaţia din MAI!

 17. Bure Bista says:

  Sunt cat se poate de reale povestile si cea cu armata si cea cu primarul.

  Foto si detalii gasesti i pe InfoMondo Militar.

 18. indisciplinatu says:

  Ca doamna din imagine sunt foarte multe specimene. Sunt destule doamne si domnisoare cocotzate, nu de ieri de azi, in functii caldutze prin directiile centrale din toate categoriile de personal. La cadrele militare s-au rupt ‘zagazurile” pe la inceputul anilor 2002-2003, cand s-au activat o gramada de s.c./f.p. femei, pe principiul “cine poate, pe legea 80/95, poate”…cine nu, nu.
  Au fost si atunci niscai “anchete”, in urma protestelor unor “neactivate”, dar s-a pus batista pe tambal. Daca ar fi sa iasa la iveala toate activarile de atunci incoace, nu ne-am mai “minuna” atat. Intre timp, peroanele in cauza s-au “metamorfozat”, au “evoluat” in cariera cf. “ghidului” si alte asemenea…
  Cucoana asta a vrut prea multe deodata iar pozitia dumneaei fiind mult mai vizibila decat a altora i-a daunat, fireste, si ei dar mai ales ministrului Dobritoiu.

 19. voinea says:

  In opinia mea principalul vinovat de situatia creata
  este guvernatorul Romaniei, cel demis prin vot de poporul
  roman.Haideti sa ne mobilizam toate fortele si sa-l dam jos
  pe acest nemernic, tradator de tara si de neam.
  Ati vazut cum se hahaia cu premierul Orban, felicitandu-se
  reciproc ca au mai lansat o fumigena pentru popoarele lor?
  Somez C.D. al SCMD sa incepem campania de primavara
  cu pichetarea ” a la long” a palatului Cotroceni.
  Sa ne mobilizam toate fortele , sa convingem opinia publica
  ca tradarea de tara si neam este cea mai grava fapta a actualului
  guvernator(pe langa multe altele) si ca este cazul ca
  Politia Romana sa-l plimbe in fiecare duminica prin tara
  inchis intr-o cusca cu gratii pentru a-si primi osanalele pe care
  le merita.Politistii au fost prima categorie socio-profesionala care
  l-a etichetat asa cum merita(javra ordinara).
  Cu deosebita stima,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 20. Costel says:

  @voinea
  Scrii: “Politia Romana sa-l plimbe in fiecare duminica prin tara
  inchis intr-o cusca cu gratii”.
  Mai mult repsect pentru Politia Romana!
  Oamenii acestia au treburi serioase de facut pentru comunitati si tara.
  Ia pastilele cu regularitate, altfel vei contribui la redresarea bugetului de pensii.

 21. colonel pensionar fost activ 28 ani says:

  In luna noiembrie 2012 Min. Dobritoiu a dispus revocarea ordinelor de avansare privind persoanele din listele de pe saitul M.Ap.N. pt. anii 2011-2012 (cxca. 800 pers.)!
  http://www.mapn.ro/cpresa/13983_COMUNICAT-DE-PRESĂ

 22. aerospatiul says:

  Da de ce mai voineo?

 23. Dr .House says:

  @ Voinea – cu lantul de alarma cum ramane !!??

 24. gheo says:

  Daca urmaresti, “pareri si pareri, constati cat cantareste in “constiina si cultura omului” … punga cu galbeni, murdareste orice si pe oricine, nu conteaza daca acel cineva se face vinovat cu ceva sau nu, nu exista invective pe care sa nu le arunce “ca balaurul din poveste” pe sapte capete daca se poate, desigur … unii !, asta-i viata !.

 25. voinea says:

  De ce nu intelegem ca principalul nostru dusman,
  cel care ne-a adus in situatia in care suntem
  (desi la adunarea de bilant a SMG a promis ca
  nu se va atinge de pensiile militarilor),
  iar acum prin latraii lui ne asmute impotriva USL,
  este guvernatorul Basescu.
  Haideti sa-l dam jos , sa asiguram
  o gura de oxigen guvernului Ponta pentru
  a-si indeplini promisiunile facute.
  Nu vedeti ca acest nemernic nu urmareste decat sa ne dezbine si sa ne invrajbeasca.
  Ne ia noua pensiile castigate cinstit si legal
  iar pe mafiotii care s-au imbogatit prin rapt ordinar nici nu-i baga in seama.
  Nu va intrebati de ce?
  Pentru ca el este seful mafiotilor cu cele mai grele dosare penale.

  Cu deosebita stima,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 26. Costel says:

  @voinea
  Lasa-l pe Traian Basescu in pace!
  Nu vezi ca-i terminat? Nu mai are putere. Sta tras pe linie moarta ca o locomotiva scoasa din uz.
  Mai bine uita-te la cei ce au fraiele acum. Nu vezi ca dupa ce au dat niste firimituri in prima guvernare de 9 luni, in cea de-a doua, din prima luna, au luat inapoi ce ne-au dat prin multimea de taxe, impozite si tarife marite sau inventare? Basca inflatia.
  Nu mai lua politicienii in brate! Niciunul. Ca sunt la fel.

 27. anonim says:

  Numai la handicapati nu le plac femeile si daca mai sunt si frumoase…Tie iti plac femeile?

 28. anonim says:

  Ghici ce este doctor inuman?

 29. anonim says:

  Cineva mi-a spus ca e doctor.L-am intrebat in ce specialitate.Raspuns”specialitatea,hinghereala”

 30. dodo says:

  bai nea Ioane,erai bolnav de anul trecut,credeam ca te-ai mai pus pe picioare dar vad ca esti pe urmele lui saracu V. Ionascu,din cauza de diminuare .mai las-o dracului cu Base ca o sa ai fata lui Ghise in curand daca te mai freci mult de fundul lui.uita-te mai bine la ce-ai votat tantalaule batran si pe urma vorbeste.
  va-ti spart in b…ni cu bretonatul ca va face si va drege,desi v-am spus de la numire ca e papagal vopsit si cacanar,iar acum dati vina pe chior,dar omul si-a demonstrat limitele profesionale si umane in doar cateva saptamani.
  madama in discutie de la Ploiesti,e binecunoscuta celor care au urmat cursurile Colegiului National de Aparare ca o pipita de succes pe la toate zaiafeturile colegiului, si dama buna,asa ca bretonatul s-a lipit si el de ea,dar tipa e mult mai versata decat credea papagalul ;normal era sa o rezolve daca si-a lut-o consilier,dar el fiind doar un papagal a avansat-o colonel,ca era mai usor;asa ca merita toate scuipaturile noastre.
  si matale la fel!

 31. spertuitu' says:

  Exprimarea analitica a dativului in limba romana este o forma caracteristica limbii populare: “a da apa la vaci”. Limba literara foloseste forma sintetica: “numai handicapatilor”.

 32. plano says:

  Slăbiciunile domnului Dobrițoiu le au mai toti barbatii! :)
  Handicapatii le inadecvează!

 33. plano says:

  Slăbiciunile domnului Dobrițoiu le au mai toti barbatii! :)
  Handicapatii le inadecvează!

 34. plano says:

  Slăbiciunile domnului Dobrițoiu le au mai toti barbatii! :)
  Handicapatii le inadecvează!

 35. Stelian P. says:

  Iti tremura mina ?
  ;)

 36. szilard says:

  Faci la tine acasa, cu cine vrei dar nu ca partener : o tara intreaga.

 37. doru says:

  Trăim in prezent cea mai rusinoasă situaţie, in MApN, locotenent-colonelul are salariul MAI MIC decat locotenentul, iar nimeni nu face NIMIC??? Unde am ajuns, distinsilor domni!!! RUŞINE celor ce ne conduc!
  Au fost inventate, pentru unii, tot felul de artificii (ex. indemnizatie de conducere pentru locotenentul a carui pluton sau companie se infiinteaza la razboi, salariu de merit, spor de incordare psihică….etc). Boc le-a inghetat si asa au ramas. Iar noi contribuim la un SISTEM UNIC de pensii. Cea mai rusinoasa situatie din istoria Armatei Romaniei.

 38. Dobritoiu avea cam multe slabiciuni. Uitati-va numai pe cine a “cocotat”, pe ce pozitii si ce competente aveau acele domane.

 39. anonim says:

  O pata de culoare.Ce aveti cu ea mai ipotentilor?

 40. Nea Nicu says:

  Dar zecile de activari facute la presiunea lui Spusu cine le verifica?Din civil cu liceul la seral(cel mult subofiter)si o facultate gen Artifex sau cel mult Spiru Haret,direct lt.col.(sau cel putin mr.).Taranu(2 cazuri),Pavel,Nedelcu,Giusca,Alexandrescu si multi altii au beneficiat din plin de ajutor din partea conducatorului”de facto”al Armatei.Dusa ” e degeaba”,nu va “misca in front”!

 41. stopsy says:

  @DOAMNEI AMALIA Ca premiu pentru aprecierea dvs o caricatură fără cuvinte și nu prea … având data nașterii URSuzului precum și urarea.
  Cu mulțumiri și acordul onorabilei gazde, invoc aici pe domnul Tudor,
  vestit amator de chilipiruri aniversar – caricaturistice, să remarce artistic,
  prin sclipiri critice, atât cireașa nord atlantică de pe tort cât și aluziile finanțiste
  tămâiate cu frișcă pe zid. http://stops-caleidoscop.blogspot.ro/2014/10/happy-birhday-to-our-big-beary-brother.html