Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

QUOD LICET JOVI NON LICET BOVI SAU CE ESTE ÎNGĂDUIT LUI JUPITER NU-I ESTE ÎNGĂDUIT UNUI BOU (I)

Îmi cer scuze stimaţi cititori pentru titlul ales, sunt convins că veţi înţelege!

Dorinţa mea este de a evidenţia ,,solidaritatea” parlamentarilor cu electoratul, a celor aleşi cu cei care i-au ales!

Egalitatea în drepturi a fost până în momentul în care, cocoţaţi în fotoliile parlamentare, şi-au închipuit că aparţin altei rase. Una superioară!

Şi, cu profund dezgust faţă de cei din rândul cărora proveneau, au concluzionat că este sub demnitatea lor să mai accepte această convieţuire. Se impunea o separare!

Fiindcă întreaga noastră viaţă este guvernată de lege, au trecut la adoptarea unor noi acte normative sau la modificarea altora, în onorabilul scop de a îmbrăca într-o formă legală dorinţa lor de parvenire.
Că de, obrazul subţire cu cheltuială se ţine!

Potrivit dispoziţiilor art.193 alin.(3) din Hotărârea Senatului României nr.28/24.10.2005 privind Regulamentul Senatului (publ. în M.O.nr.948 din 25.10.2005), cu modificările şi completările ulterioare, ,,pentru interese personale se pot acorda, în timpul unei sesiuni, cel mult 8 zile de concediu cu plata îndemnizaţiei…”

Aceleaşi prevederi le întâlnim şi în conţinutul Regulamentului Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea nr.8 din 24.02.1994 (publ. în M.O.nr.50 din 25.02.1994), republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Datorită sesizării de neconstituţionalitate a art.193 din Regulamentul Senatului, formulată de către 42 de senatori, Curtea Constituţională, prin Decizia nr.317 din 13.04.2006, a admis sesizarea şi a declarat neconstituţional acest articol.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi la cealaltă cameră – colega de suferinţă! Aici, deputaţii pot obţine concedii plătite pentru rezolvarea unor probleme personale de cel mult 8 zile în cursul unei sesiuni (art.212 alin.4 ). Total, 16 zile plătite în decursul celor două sesiuni!!!

Este normal?! Da, întrucât am ridicat anormalitatea la rang de normalitate!

Orice persoană care se găseşte în raporturi juridice de muncă este remunerată în bani pentru munca prestată. Prestarea muncii şi salarizarea acesteia sunt două elemente inseparabile, care se intercondiţionează. Regula generală este: munceşti – eşti plătit, nu munceşti – nu eşti plătit! Că există situaţii de suspendare a raporturilor de muncă în care salariatul este plătit, e adevărat (şi este justificabil), dar niciunde în legislaţia română nu există o normă juridică similară cu cea citată mai sus, aplicabilă doar parlamentarilor.

Pentru interese personale să se acorde concediu plătit?!

Chiar dacă mandatul unui parlamentar este un caz atipic şi nu este specific raporturilor de muncă, după o logică de nivel primar ar rezulta că acesta beneficiază de îndemnizaţia lunară ca urmare a mandatului cu care a fost investit şi a atribuţiilor pe care le îndeplineşte.

Având în vedere faptul că îndemnizaţia lunară are regimul juridic prevăzut de lege pentru salariu, cu reducerile şi majorările prevăzute de lege şi de regulamentele celor două Camere, că acestea sunt impozabile în condiţiile legii şi că sunt actualizate, în aceleaşi procente, odată cu indexările salariale acordate personalului din sistemul bugetar, sau prin alte prevederi legale, mi s-ar părea moral şi legal ca timpul folosit în interes personal să nu fie plătit!

Dar, fiindcă ei sunt în serviciul poporului…sunt plătiţi de popor!

La nivelul anului 2008, s-a stabilit îndemnizaţia unui parlamentar la 6 994 lei (prin Legea nr.154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică.

Raportat la acest cuantum al îndemnizaţiei de parlamentar, cele 16 zile de concediu plătit reprezintă aproximativ 3 670 lei.

Şase salarii minime pe economie!

Înmulţind această sumă cu 336, numărul de deputaţi, rezultă 1 233 120 lei, echivalentul a 2 055 salarii minime pe economie.

“Democraţia şi libertatea adevărată, mai înainte de toate, cer moralitate.” (Ion Heliade Radulescu)

Tarabostes

09 septembrie 2010

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “QUOD LICET JOVI NON LICET BOVI SAU CE ESTE ÎNGĂDUIT LUI JUPITER NU-I ESTE ÎNGĂDUIT UNUI BOU (I)”

 1. altfel says:

  Solutia nu este, totusi, desfiintarea unei camere cum ar dori…ci instaurarea normalitatii in regulamentele camerelor. Desi, tare mi-e teama ca, de fapt,…

 2. Piksulescu says:

  Păi, dacă înțeleg bine acești domni și doamne nu mai sunt pe acest pământ. Și-au schimbat statutul în extratereștri. Și fraierii de pe pamânt trebuie să le plătească toate mofturile?!

 3. un curios says:

  SI care e legatura cu militarii?

 4. lucius says:

  Pt. un curios
  Este foarte simplu: in armata s-a lovit sistematic din 1990 (nu ma mai refer la perioada ceausista), iar cei care au lovit sunt tocmai acesti senatori, deputati, parlamentari, guvernanti si presedinti de tara. Ei au fost intotdeauna deasupra legii si a poporului roman, ei au facut legea si au reprezentat legea in tara asta, iar noi am tacut, am rabdat, am fost si suntem in continuare lasi. Cred ca dumneata nu prea traiesti in Romania, sau daca da, esti in … alte sfere.

  Referitor la articol, pot spune ca nu reprezinta o noutate. Eu unul, nu inteleg de ce trebuie sa apara astfel de lucruri concrete numai in momente de maxima tensiune (sau poate ma insel eu, tensiunea inca nu a atins apogeul … dar oare va atinge???). Aceasta … “descoperire” este doar una dintre magariile facute de cei care au condus destinele acestei tari, iar noi am acceptat-o si am mai si tacut … malc. De ce vorbim acum si nu am vorbit atunci, in trecut? De ce ne dam deontologi acum?
  Si ca sa nu lungesc pelteaua, spun doar ca sunt scarbit … nu de ce se intampla la ora actuala (pentru simplul fapt ca noi am permis astfel de lucruri), ci de faptul ca toti vorbesc, toti se dau victime, nimanui nu-i convine ce se intampla si tot ce se face este asa zisa metoda a “datului la gioale” … societate civila nu avem, sindicate nu avem, presa nu avem, armata nu avem.
  Avem in schimb, ca popor, O MARE LASITATE! Si mai avem evrei si masoni care nu au nici un interes ca poporul roman sa o duca bine.

 5. micutzul says:

  @ Lucius
  Aceste lucruri concrete nu apar intamplator. Cineva are informatia ca militarii in rezerva misca. Atunci s/a gandit ca e bine sa/si asigure un loc in loja. In caz ca iese pasenta, v/a fi unul din cei care v/a iesi in fata. Priveste ce se intampla la DD in direct….I/au furat televiziunea si partidul cu care se lauda.. Toti isi dau casele pentru sedii, se toarna unii pe altii ce mai e vendeta in toata regula.Asa partidul lui DD este dus in derizoriu iar un manelist il v/a prelua usor. Intelectualii sunt goniti si de acolo si prind lehamite. Multi pleaca dar ce fac cei care sunt prea batrani sa plece? Indemnul oficial a fost suficient de clar nu ?

 6. lucius says:

  micutzul,
  Corect, asa este. Ce am omis, este faptul ca acesti evrei si masoni ocupa functii cheie in aparatul statului, iar acum avem in fruntea acestui aparat un … maiadanez, un golan de ultima speta.

 7. miki says:

  @lucius
  …maidanez ingenunchiat si innobilat!…
  Aici esti tu in eroare!