Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Record mondial la “descoperiri”

Americanii au descoperit şi ei, în sfârşit, ceea ce descoperiserã britanicii în urmã cu vreo sutã de ani, dacã nu mai mult, şi sovieticii în urmã cu vreo 30 de ani!

Am citit azi câteva pasaje dintr-un interviu acordat de şeful CIA, pe marginea rãzboiului din Afganistan. Din rãspunsurile lui rezultã evident cã americanii nu ştiu ce înseamnã “a câştiga” acel rãzboi, nu ştiu dacã poate fi câştigat şi cum anume, nu ştiu nici când ar putea fi câştigat. Ei nu ştiu nici mãcar împotriva cui anume luptã acolo şi câţi or fi ãia împotriva cãrora luptã ei acolo, vitejeşte. Iar dacã aş lua de bun rãspunsul cã “inamicii” ar fi în numãr de 50-100, poate chiar mai puţini, deja aş începe sã mã tãvãlesc pe jos de râs. Trimiţi zeci de mii de trupe înarmate pânã-n dinţi ca sã lupte ani în şir cu 50 de talibani înarmaţi cu coase?!?

Desigur, orice om normal înţelege cã altele sunt scopurile prezenţei americane în Afganistan, rãzboiul cu…nu se ştie cine fiind doar un pretext. Tot aşa cum şi prezenţa sovieticilor acolo urmãrea alte scopuri decât cele clamate. Personal, nu mã surprinde ce aflu de la şeful CIA, întrucât eu luasem de bune experienţele tuturor celorlalţi care-şi propuseserã de-a lungul istoriei sã cucereascã Afganistanul şi sfârşiserã prin a pleca de acolo cu coada între picioare, începând cu britanicii şi terminând cu sovieticii, cãci nici unii, nici alţii nu reuşiserã sã înţeleagã cum anume ar putea câştiga vreun rãzboi pe acele meleaguri şi nici împotriva cui luptau ei.

Ce mã deranjeazã este mulţimea de guguştiuci româneşti care au înghiţit gãluşca cu Afganistanul şi care şi acuma continuã sã o susţinã, în pofida tuturor evidenţelor. Pentru simplul motiv cã vocaţia naturalã a acestor guguştiuci este aceea de propagandişti, nu alta.

Scris de … Altfel

Luni, 28 Iunie 2010

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Record mondial la “descoperiri””

  1. Alex says:

    La fel ca si in Vietnam e un razboi care nu trebuie castigat. Politicul ii impiedica pe profesionisti sa aplice strategii adecvate acelui tip de razboi. De acol’ se scot bani frumosi din culturile de opiu, se consuma armele acumulate de-a lungul timpului si se testeaza altele noi. Probabil cand vor avea chef sa invadeze Iranul vor rezolva si cu Afganistanul.