Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Sã spunem lucrurilor pe nume, “Ca şi când…”

Îmi pare sincer rãu cã premierul şi ministrul apãrãrii, artizanii recalculãrii pensiilor militare, nu au posibilitatea sã citeascã rândurile urmãtoare. Dacã ar fi fost oneşti în demersurile lor, aceste rânduri le-ar fi fost de folos. Cel puţin ca sã vadã cum înţeleg unii oameni acţiunile lor.

Cei doi, pe baza unei logici ne mai întâlnite în Univers, au convenit cã pensiile militare trebuie recalculate dupã principiul contributivitãţii bãneşti, nicidecum pe baza faptului cã militarii şi-au pus viaţa chezaş câtã vreme au fost potenţi fizic. Adicã, dacã Patria avea nevoie, ei îşi dãdeau viaţa fãrã sã întrebe cu câtã viaţã au contribuit ceilalţi cetãţeni ai Patriei comune la viaţa lor. Nici pe cei doi nu i-ar fi întrebat “Da’ voi cu cât contribuiţi din viaţa voastrã  la viaţa pe care noi ne-o dãm pentru voi?”. Si, întrucât militarii nu contribuiserã, pentru cã atunci când şi-au pus viaţa chezaş nu li s-a spus cã trebuie sã mai punã şi nişte bani lângã ea, cã altfel nu le este primitã, ba chiar li s-a zis cã, întrucât îşi pun viaţa în joc, nu trebuie sã mai dea şi peşcheş, celor doi li s-a fãcut milã şi au zis: “Atunci vã recalculãm pensiile ca şi când aţi fi contribuit”.

Ar fi de râs, dacã nu ar fi de plâns. Auzi principiu de lege-“ca şi când…”!!! Si amândoi cicã ar fi doctori în ştiinţe juridice! Propusesem eu cândva sã se introducã titlurile de “moaşã în ştiinţe militare” şi “brancardier în ştiinţe militare”, dar pe vremea aia nu-i cunoscusem pe cei doi. Cã, dacã i-aş fi cunoscut, aş fi avansat şi propunerile de titluri “gropar în ştiinţe juridice” şi “cioclu în ştiinţe juridice”.

Dar, din moment ce de la nivel guvernamental s-a adoptat acest principiu şi a fost folosit la elaborarea unei legi, înseamnã cã noi, muritorii de rând, nu numai cã avem voie sã-l folosim fãrã teamã, ci suntem chiar obligaţi a-l folosi. Pãi hai sã le aplicãm celor doi principiul stabilit chiar de ei. Pe baza acestui principiu, se poate observa cã cei doi au acţionat “ca şi când ar fi impotenţi intelectual”, chiar dacã pe fişele lor medicale n-o scrie aşa, iar ministrul apãrãrii se manifestã “ca şi când ar minţi” ori de câte ori se întâlneşte cu pensionarii militari şi atunci când vorbeşte cu presa. Cã premierul acţioneazã “ca şi când ar fi cãzut în cap” este deja o afirmaţie banalã. Atât de banalã încât trebuie înlocuitã cu “premierul e cãzut în cap”, care poate fi susţinutã şi cu probe video. In schimb, putem afirma cã premierul acţioneazã în plan juridic “ca şi când n-ar fi doctor în ştiinţe juridice, ci cioclu în ştiinţe juridice”, iar despre ministrul apãrãrii, care a elaborat, pe baza HG 735, ordinul nr.101 care contravine chiar HG 735, se poate spune cu deplin temei cã a acţionat “ca şi când ar fi gropar în ştiinţe juridice”.

Desigur, ştim cu toţii cã cei doi nu au acţionat “ca şi când ar fi cum le-am zis eu” ci, pur şi simplu, “ca şi când ar fi acţionat din rãutate şi cu gândul de a-i nenoroci pe militari, în faţa cãrora, probabil se simt complexaţi”. Este complexul celui cu handicap în faţa ãluia zdravãn. Si la trup, dar mai ales la cap!

Dar, hai sã-i lãsãm puţin sã bãlteascã în zeama în care i-am pus la marinat, şi sã vedem ce se poate întâmpla cu legea lui “ca şi când”. Presupunând cã nici un pensionar militar nu face nici o cerere de recalculare, ceea ce ar fi fost foarte normal, având în vedere cã nici un pensionar n-a visat noaptea cã doreşte ca pensia lui sã fie recalculatã, potrivit legii lui “ca şi când” pensiile se recalculeazã “ca şi când militarii nu ar fi avut solde, ci ar fi avut salariul mediu pe economie”. Si cum salariul mediu pe economie, nefiind militar, nu s-a aliniat dupã grade şi funcţii ci şi-a pãstrat aceeaşi valoare şi în raport cu şeful Statului Major General şi în raport cu plutonierul care a servit Patria în Armatã în aceeaşi perioadã cu şeful SMG, înseamnã cã cei doi vor primi aceeaşi pensie. În plus, cei care au activat în perioadele în care salariul mediu a fost mai mare, ar avea pensiile mai mari decât cei care au activat în perioade cu salariul mediu mai mic, chiar dacã cei din perioadele cu salariul mediu mai mic or fi îndeplinit funcţii mai importante, cu responsabilitãţi mai mari. Cu alte cuvinte, ar fi “ca şi când” şoferul lui Oprea ar avea pensia mai mare decât el, iar bucãtãreasa lui Boc ar avea pensie mai mare decât Bocul însuşi”. Işi imagineazã cei care au gândit aceastã lege “ca şi când ar fi fost incompetenţi” cã se poate întâmpla aşa ceva, fãrã ca ei sã ajungã în puşcãrie sau sã fie trataţi, mai simplu, “ca şi când ar fi jugãniţi în plinã stradã”? Deşi, în cazul lor, dacã şoferii ar avea pensia mai mare decât ei, ar fi “ca şi când ar fi normal, în raport cu aportul real al fiecãruia la bunul mers al vieţii sociale”. Sigur, ei mizeazã puternic pe faptul cã pensionarii militari pe care vor sã-i nenoroceascã sunt, totuşi, români, iar la români nu funcţioneazã logica normalã. Dovadã stau cozile de pensionari militari care se calcã pe picioare pentru a cere sã li se recalculeze pensiile, pentru a cere sã li se dea extrase din documente la care nu au avut acces nici mãcar atunci când erau activi, înrucât erau strict-secrete, “ca şi când” acele documente nu ar fi la dispoziţia ministrului care se comportã “ca şi când ar fi amnezic”.

Dacã aş putea acţiona “ca şi când aş avea puteri pe care nu le am” i-aş întreba pe pensionarii militari: Dragi camarazi, n-aţi vrea sã ne comportãm “ca şi când am fi nişte oameni demni şi normali” şi sã nu ne mai aruncãm sã scoatem pietrele din apã ori de câte ori nişte nebuni le aruncã acolo? Adicã, sã-i lãsãm pe nebuni sã se arunce singuri dupã pietre? Cã au şi ei drepturi la fel ca şi noi. “Ca şi când ar fi normali”. Deşi nu sunt!

Nu pot încheia aceste rânduri fãrã sã formulez o întrebare pentru ministrul apãrãrii. I-o adresez “ca şi când mi-ar rãspunde”, deşi eu ştiu cã nu îmi va rãspunde: Dacã vã usturã atât de tare pensiile militare încât i-aţi luat la fugãrit şi pe veteranii de rãzboi, de ce daţi bani de grad unor generãlese de birou, “ca şi când ar îndeplini vreo activitate cu specific militar”? Doar ca sã îi trateze pe pensionari ca pe analfabeţi? Cã asta înseamnã atunci când acorzi un interviu ziarului militar, în care nu spui decât ce scrie în ordinul ministrului, în HG şi în lege. Inseamnã cã îi consideri pe cei cãrora te adresezi incapabili sã citeascã singuri. Cã altceva, nu ne-a spus doamna generãleasã. Adicã, s-a comportat “ca şi când n-ar fi ştiut ce altceva sã spunã”! Si, “ca şi când mi-ar fi rãspuns”, l-aş mai întreba pe ministru şi de ce le dã bani de uniforme juriştilor care îl consiliazã cum sã încalce legea de bazã a Armatei, anume Legea 80/95, şi cum sã elaboreze ordine care contravin pânã şi legilor care îl obligã sã elaboreze acele ordine? E “ca şi când ar arunca banii ãia pe apa Sâmbetei”.

Scris de … Altfel

Miercuri, 08 Septembrie 2010

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

21 Responses to “Sã spunem lucrurilor pe nume, “Ca şi când…””

 1. Covasneanu says:

  De citit nu, de aflat da! sunt convins ca au cativa slujbasi care supravegheaza site-urile frecventate de militari si cunosc starea de spirit. Micul Boc se amuza, sare pe coltul biroului cu degetul-n gura si tropaie marunt de placere , la gandul ca, in sfarsit se razbuna pe zilele petrecute , stingher , pe timpul stagiului militar! Individul e dobitoc de-a binelea, moloz, beton, intuneric , bantuie sub fruntea de gibon. Daca la Boc nu ma mira, Oprea este deja un caz patalogic! Idiotul inca are pe site-ul unpr.eu , la loc de cinste, postarea cu realizarile partidului, pe primul loc fiind conservarea pensiilor militare!
  Ca ofiter in rezerva le urez multa mu….

 2. roarmy says:

  Probabil multa mu….nca sa scoata tara asta din rahatul in care au bagat-o. Dar munca e “grele”…..mai bine hai sa o bagam si mai rau, asa nu mai scoate nasul afara.

 3. Maxim says:

  Daca avem Boc V (sau VI) avem si general Marin II ( Pentru “merite” deosebite in taiarea pensiilor militarilor in rezerva si retragere, astazi Basescu prin decret prezidential i-a prelungit mandatul de Sef al S.M.G.)

 4. A.R says:

  S-ar putea rezolva problema asta extrem de simplu. Model UDMR. Mai zilele trecute Oprea spunea ca ei UNPR-ul sunt cei care asigura majoritatea deci in baza acestui lucru ar putea impune (daca ar avea spirit de casta si dragoste fata de Armata Romaniei) ca atat Legea 80 cat si 164 sa nu se schimbe sa ramana la fel.
  Pentru asta e nevoie de curaj,de viziune politica ,de sange in instalatie ca sa ma exprim nu tocmai academic. Asa face UDMR-ul obtine tot ce vrea atunci cand cei carora li se alatura sunt la stramtoare. Pana la urma nu spun ei politicienii ca asa e in politica “totul e permis”! Nici n-ar fi imoral ci de-a dreptul salvator si onorabil sa te lupti pentru o cauza atat de nobila (parca si “Comandantul Suprem” – ghilimelele nu sunt intamplatoare-spunea ca de pensiile militarilor nu va permite sa se atinga nimeni) dar a uitat sau se face ca a uitat, noi n-am uitat si-i vom aduce aminte de asta curand.
  In legatura cu contributivitatea noi militarii am contribuit dar nu la fondul de pensii civil dupa care ne vor aliniati astazi guvernantii fondul de pensii la care am contribuit noi a fost bugetul tarii . Sa pretinzi acum ce nu mai poti da e ca si cum ti s-ar spune ca pentru angajare trebuie sa-ti tai un brat si atunci cand ti l-ai taiat ti se spune ca s-au schimbat regulile si le trebuie o persoana cu ambele brate, cum sa faci sa-ti mai creasca la loc , tu i-ai crezut si ai dat curs cererii dar uite ca intre timp s-a schimbat regula .Marsavia e la loc de cinste azi.

 5. Fostul says:

  Sa presupunem “ca si cand” asa ar fi ca nici un cadru militar in rezerva sau in retragere nu ar urma pricedura din Ordinul M101/2010… Legiuitorul insa a prevazut aceasta non-procedura -si atunci cei in cauza “ca si cand” ar fi castigatori in lupta cu cosmarul, sunt perdanti irevocabil… Nu este voba de cativa banuti, ci circa o trime din pensie, asa ciuntita cum va fi…
  O contestatie depusa inauntrul celor 30 de zile de la primirea noii decizii trebuie sustinuta de adeverinte doveditoare, documente “ca si cand” ar fi legale, care nu pot fi obtinute decat conform dictatului M 101/2010. Celor care instiga la apatie si revolta sub ploaia de oua clocite deja programata si celor absinenti… ce va mai ramane? Daca se interzice eliberarea adeverintelor de venit dupa intrarea in vigoare a Legii 119/2010? Cum s-ar putea obtine datele necesare castigarii diferentei de pensie? Nicicum!!!
  Despre chelnerul de la Agat, subofiter de intendenta trecut in corpul ofiterilor in justitie militara care a pazit-o pe Doina Cornea la Cobalcescu -“ca si cand” ar fi general cu 4 stele si ministru al apararii nationale… un lucru e sigur: ciolanul e-n toate ca si fantomaticul partid driblat de boc si-ai lui… nu obiectul muncii! Nu ne putem pune speranta in el, mai ales daca il privesti atent printre ticurile pe care le are “ca si cand” ar fi un retrdat…
  Pacat de Dumnezeu…

 6. A.R says:

  pentru dl.fostul
  Imi cer scuze dar nu prea pot sa va dau dreptate si asta pentru ca M.Ap.N are toate datele pensionarilor militari, dosarele de pensii , un exemplar din decizia de pensie a fiecarui pensionar, are arhivele are toate, dar toate documentele necesare. Ce nu are M.Ap.N , nu are semnatura noastra ca solicitam date in vederea recalcularii (deci acordul nostru)si nu are TIMPUL NECESAR (nici nu ar avea cum )recalcularii. Ganditi-va ca trebuie sa parcurga un numar de peste 80.000 de dosare in fiecare dintre acestea sa vada si sa inscrie cel putin 500 de foi de state de plata .Nu au timp, au spus de altfel ca le-ar trebui 15 ani pentru a calcula corect pentru fiecare pensionar. Cum puteti crede ca pana la 1 ian.2011 veti primi adeverinte din care sa rezulte veniturile dumneavoastra dintr-o cariera de peste 30 de ani, cat au pensionarii iesiti la termen, sau mai putin in cazul celor disponibilizati din cauze NATO?.”Ca si cand” le-ar pasa vreun pic de noi vor calcula evident pe baza salariului mediu pe economie lucru perfect ilegal atata timp cat detin toate dar toate datele noastre din care lipsesc doar… SEMNATURA deci ACORDUL NOSTRU SCRIS pentru RECALCULARE.

 7. altfel says:

  Fostule,
  Nu cred ca ai gasit pe undeva, in tot ce am scris eu, atat in acest articol cat si in celelalte (vezi “Dovada marsaviei”) vreun indemn la a nu obtine adeverintele de venit. Indemnul meu este de a nu face cereri de recalculare. Asta NU inseamna sa nu duci adeverintele la structura de pensii. Nu ti-o primeste fara cererea de recalculare? Ai solutia expedierii prin executor judecatoresc, cu inventar inregistrat si cu confirmare de primire. Este o metoda prevazuta in legislatia Romaniei. Astfel, ei nu pot invoca absenta adeverintelor, dar daca ii dai in judecata nici nu pot invoca faptul ca ai fi cerut recalcularea. Nu ti se pare anormal ca, pentru a face ceea ce a hotarat guvernul, te pun pe tine sa faci cerere?! Macar asa, sa te intrebi la ce bun? Nu te intrebi de ce te-au pus pe drumuri cand TOATE datele si TOATE documentele sunt in mana M.Ap.N.? Nu e normal sa te intrebi DE CE?!? Macar asa, “ca si cand” ai fi curios!

 8. Nimeni says:

  @Maxim – nu-i bai! Amiralu’ îi născut în 01.01.1952, deci la anul, pe 01 ianuarie, îl scoate calculatorul la pensie că îndeplineşte limita de vârstă în grad. Chiar, sunt curios dle amiral: unde vă înscrieţi? La PD-L ca Bădă sau la UNPR ca Gaby? Poate la Albă ca zăpada?! Nu?!

 9. Alecuș says:

  Domnilor,
  Consider că “favoarea” ce li s-a acordat militarilor de a li se recalcula pensiile “ca și când” ar fi contribuit la contribuțiile de asistență socială este o FALSĂ PROBLEMĂ, pentru că, în fapt, ei au contribuit pe toată perioada activității la asistență socială. Rezultă și din modul cum se raportează veniturile: la salariul mediu brut pe economie până în 1971, la salariul mediu net pe economie în perioada 1971-1991 și din nou la salariul mediu brut pe economie după 1991. Dacă vă amintiți, până în 1971 celor care primeau un ordin militar li se reducea cu un anumit procent impozitul. După 1971, din motive de simplificare a calculării salariilor, în evidențe apare salariul mediu net, impozitul fiind reținut automat și neregăsindu-se în veniturile nete pe care le primeau militarii. Vă rog să verificați aceste aspecte cu specialiștii care lucrau în domeniul financiar-contabil și să înlăturați această falsă problemă că s-ar face o favoare militarilor prin recalcularea pensiilor. O idee perfidă, O MARE MINCIUNĂ, care a fost introdusă opiniei publice, că militarii n-ar fi contribuit la contribuția de asigurări sociale, pentru a fi aduși în situația umilitoare de asistați sociali. Rușine acestor guveernanți necinstiți. Sper ca, cel mai curând, pentru măsurile aberante împotriva militarilor, profesorilor, oamenilor de cultură, medicilor și alte categorii sociale, să fie măturați de la putere.

 10. Fostul says:

  Pentru domnul A.R.
  Va asigur ca toate memoriile originale (dosarele personale) ale cadrelor militare in retragere sunt arhivate la Arhiva de la Pitesti si aceasta institutie NU ELIBEREAZA EXTRASELE NECESARE DECAT LA ORDIN. Iar in ipoteza in care ordinul ar fi contrar… Si pentru Centrele militare? Iar toate informatiile necesare sunt doar in statele de plata, clasificate SECRET, deci cu acces limitat la ele.

  Pentru “domnul” astfel:
  (Re)Cititi Ordinul M 101 si veti intelege ca cererea depusa de catre ficare pensionar este identica sau aceeasi depusa la CMS/CMJ, fara de care nu se pot elibera adeverintele. Unitatile Militare din MApN (inclusiv cele detinatoare de arhive) au primit ordin sa nu elibereze adeverinte decat spre centrele militare. Personal, am primit o astfel de comunicare de la UM de unde am trecut in rezerva si la care am activat 20 de ani si care este si detinatoare de arhiva… Asadar, din textul ambiguu al art. 15 din Ordinul M101/2010 rezulta mai degraba ca nu se va duce pensionarul personal la Directia Financiar Contabila sa completeze iar alt formular, ci centrul militar le va trimite, dupa ce sunt avizate de catre fiecare titular (si in acest sens am primit comunicare de la CMS 6 ca aducerea lor la cunostinta fiecarui solicitant se va face prin invitarea noastra telefonica sau scrisa dupa data de 15 noimbrie. Si atat !). Despre ce solicitare de recalculare pe care sa nu o faceti personal vorbiti? Nu ati facut-o odata? Trecand peste limbajul strain de un fost cadru militar pe care il folositi ca la tinichigerie, pe unde din pacate nu am lucrat in cei 31 ani vechime in armata sau 36 cu considerarea grupelor de munca, va sugerez sa va astamparati curiozitatea studiind spiritul legilor menite a executa si ultimii pensionari nesimtiti… Cat despre legislatia Romaniei… nu trebuie sa va puneti sperante in ea! Explicati-mi mie, cu sarcasmul dumneavoastra atoatestiutor, de ce am fost dat afara din serviciu la stat in decembrie 2009 (pierzand astfel un salariu net de 3100 lei!) si cati dintre cei ca mine care au actionat in judecata guvernul au castigat ceva? Daca tot faceti referire la dreptul de procedura civila, nu apreciati ca termenele au fost depasite?
  Imi pare sincer rau ca am ajuns in situatia de a ne lua la harta intre noi… Aceasta inseamna ca in Romania functioneaza primordial principiul “dezbina si stapaneste!”. Va doresc dupa dorinte!

 11. micutzul says:

  Adrian Paunescu –
  Analfabetilor

  V-am spus ca sunt un om periculos
  Si nu mi-ati luat avertismentu-n seama.
  V-am spus s-aveti pentru persoana mea
  Un plus de-ngrijorare si de teama.

  V-am spus ca fac teribil de urât
  De sunt calcat putin pe libertate.
  V-am spus ca sunt osteanul credincios
  Dar care doar cu inamici se bate.

  V-am spus sa va astâmparati si voi,
  Cenzori capriciosi ai vremii mele,
  C-o sa va coste scump maruntul moft,
  De a ne face noua zile grele.

  V-am spus sa puneti mâna sa munciti.
  Sa nu mai tot pânditi zelosi din umbra,
  V-am spus ca n-o sa placa nimanui
  Pornirea voastra, tulbure si sumbra.

  V-am spus ca vremurile s-au schimbat
  Si ca situatia e mai complexa,
  Nu-i intelectualul – servitor.
  Cultura nu-i ceva ca o anexa.

  Si lumea nu se poate cuceri
  Umflând la cifre si mimind tumulturi
  Cu aroganti si trindavi doctoranzi,
  Cu papagali care tin loc de vulturi.

  V-am spus si am puterea sa mai spun
  Ca nu încape muntele în sera
  Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
  Si de la caprioara la pantera.

  V-am spus sa nu-l fetisizati pe Marx,
  Sa nu-i pastrati în spirt învatatura
  Si voi într-una fara sa-l cititi
  Îl pomeniti pâna va doare gura.

  V-am spus ca batalia pentru om
  Nu iarta astazi nici o dezertare
  Si voi v-ati decorat voi între voi
  Când lupta este în desfasurare.

  V-am spus ca muzica nu-i un microb
  Care ameninta civilizatii
  E-a omului pentru a fi mai bun,
  V-am spus: ceva care sa-i placa dati-i.

  V-am spus, concetateni analfabeti,
  Si luati aminte si sa tineti minte.
  Dar nu stiam ca v-ati nascut si surzi
  Si scoateti arma când vedeti cuvinte.

 12. A.R says:

  N-am inteles un lucru (desigur nu numai unul!) de ce trebuie sa cer ceva ce nu vreau, de ce sa rog M.Ap.N prin Centrul Militar de care apartin sa-mi elibereze adeverinte pe care sa le foloseasca onor M.Ap.N la scaderea pensiei mele(pardon recalcularea pensiei mele)eu fiind dupa opinia lor “un beneficiar” deci as avea un beneficiu in cazul recalcularii ca vedeti dumneavoastra as trece din corpul ofiterilor in corpul civililor, halal beneficiu!.
  Daca isi doresc sa o faca , chiar nu cred ca pot sa-i ajut si de fapt nu vreau sa-i ajut. Daca mi-ar cere documente in vederea majorarii pensiei poate ca m-as stradui sa fac rost de ele dar asa…
  Dupa cate stiu sunt chiar multi pensionarii militari care asteapta inca sa primeasca unele drepturi (grupe de munca) si parca M.Ap.N nu se grabeste sa-i repuna in drepturi, sa beneficieze de unele majorari . Beneficiari suntem noi de la care vor lua mai mult de jumatate din pensie in numele austeritatii in numele crizei , al solidaritatii si al egalizarii, vom deveni astfel “unici ” in loc de “speciali” nesimtiti.
  Am mai spus-o dar ma scuzati ca repet in cazul in care devenim din “speciali”, “unici”, doresc sa ma trateze ca pe un civil si sa-mi intocmeasca onor M.Ap.N -CARTE DE MUNCA- .

 13. micutzul says:

  @ A.R.

  Eu cred ca intr/un stat democratic nu se poate impune cetatenilor o forma singulara de cerere. Cererea, daca vrea individul se formuleaza astfel incat sa se inteleaga obiectul acesteia.
  Asta odata. In al doilea rand in nici o democratie din sistemul nostru planetar nu trebuie sa faci cerere pentru a respecta o lege. Deci cred ca totul e o magarie , pentru ca ulterior sa nu ii mai poti da in judecata, cu atat mai mult cu cat nimic din Legea 80, sau din 164 nu este abrogat. Acum, fiecare cat este de papagal. Unele sunt legi organice iar guvernantii sunt anorganici…

 14. altfel says:

  Fostule,
  Sunt dispus sa discutam, dar numai dupa ce mai citesti HG735 si ordinul nr.101 si poti sa-mi explici de ce apare o diferenta intre cele doua, in conditiile in care ordinul ar fi trebuit sa asigure implementarea HG, nicidecum sa o contrazica. Te asigur ca un tinichigiu a sesizat diferenta si si-a pus si intrebarea. Raspunsul l-a dat in “Dovada marsaviei”. Trimiterea la legislatie am facut-o pentru a nu crede cineva ca mi-am imaginat eu acea varianta de expediere. Este varianta care NU poate fi desconsiderata de primitor. Adica, primitorul nu poate zice ca n-ar fi primit acea trimitere si nu poate nega continutul trimiterii. Daca nu te-ai fi gandit mai mult la tinichigerie decat la subiectul discutiei, ai fi sesizat ca cererea de eliberare a adeverintelor o faci catre Seful Centrului Militar, iar ala NU are abilitati legale in domeniul recalcularii pensiilor. Iar altcineva nu poate actiona pe baza unei cereri adresate Centrului Militar. Cererea pe care vad ca ori vrei sa o eludezi, ori n-ai sesizat-o, se adreseaza celor de la Structura de Pensii Militare. Pe aia nu vreau eu sa o fac. Daca nici acum n-ai inteles, nu mai am nici o sansa sa te fac eu sa intelegi.
  Dupa formula “sarcasmul dvs. atoatestiutor” cred ca esti constient ca te-am identificat. Ma bucur ca apreciezi calitatea limbajului meu ca fiind de tinichigerie. In acelasi timp, imi pare si rau. Pentru ca eu intentionasem sa ma exprim ca la cloaca de mincinosi, cu speranta ca ma vor citi cei despre care fac vorbire. Se pare ca n-am fost capabil nici sa cobor la nivelul lor, ci doar pana la nivelul altora.

 15. Fostul says:

  …Catre Altfel spus…
  PACAT de inspiratia dinesciana ce te-a cuprins in articolul pe care, sincer sa fiu, nici nu am sesizat initial ca l-ai semnat!!!
  Tinichigeria este o meserie deficitara in Romania, dupa cum bine cred ca ai retinut si tu din spusle lui Basescu… Acolo am eu facut trimitere … Si, daca mai este cazul sa intelegi sugestia mea, nu te umfla in pene: chiar general daca a-i fi, nimic nu-ti da dreptul sa te adresezi “de sus”, la persoana a doua… Identificarea dumitale nu este cine stie ce izbanda. Este numele meu de blogger si nu-l ascund. Apare automat in pagina!
  Referitor la neconcordanta Ordinului M 101/2010 cu HG 735/2010 trebuie sa precizez ca intreg Ministerul Apararii Nationale este obligat sa execute ordinul ministrului si numai daca este ilegal sa raporteze si sa nu-l execute.
  Acest ordin nu este, din pacate, ilegal. El speculeaza dualitatea exprimarii din art. 2 (3) al HG 735, potrivit cu care “Pentru perioadele în care beneficiarii şi-au desfăşurat activitatea în Ministerul Apărării Naţionale, documentele doveditoare se solicită de către aceştia prin centrele militare judeţene/zonale/de sector sau prin unităţile militare din care au făcut parte, după caz”. “Dupa caz” a devenit regula (de tipul “ca si cand!”) stricta de adresare la CMS sau CMJ. Iar birocratia cunoscuta si incurajata in armata ca hartogarie… a dus la procedura din ordin. Intrucat ordinul nu contravine HG 735, atunci el este obligatoriu pentru toti subordonatii.
  Referitor la neintelegerea mea, ai dreptate! Eu, de buna credinta in comunicarea CMS – ului si in similitudinea cererilor, din care una deja completata, fara a presimti marsavia pe care ai mentionat-o mai sus, am crezut (sperat!) sa nu mai facem alta cerere. Privita prin ochelarii marsaviei elogiate de tine, “luarea la cunostinta a continutului adeverintelor” ar trebui sa insemne “predarea/primirea adeverintelor” pentru anexare la o noua cerere adresata catre DFC…
  Daca “aducerea la cunostinta ” incepe oficial in a doua parte a lunii noiembrie, atunci cand se vor depune (sau trimite cu portarei) cererile la DFC? Luna decembrie este o luna moarta pentru armata, e una a bilanturilor, a statisticilor… Oricum, nu este nimic de inteles din comunicare. Ea clameaza ca adeverintele de venit vor fi intocmite de CMS 6 incepand cu a doua jumatate a lunii noiembrie… Eu credeam ca ele sunt deja intocmite, conform HG si ordinului M101.
  Si inca ceva! Nu Ordinul este cel defect, ci HG este cea infecta!! Legea 119/2010 este mult mai permisiva! Acesta este si faptul pentru care SCMDRR a cerut in instanta suspendarea ei!
  Propun sa terminam discutia contradictorie “ca si cand” nu ar fi avut loc! Oricum ar fi ea, construciva nu-i. Acum in Parlament se stabileste…Si opozita a parasit sala de discutii… Asa cum a luat leapsa Senatul, prin adoptarea tacita a formei propuse de guvern, asa va fi pusa cu botul pe labe opozitia si in Camera Deputatilor. Daca nu cumva parasirea salii nu inseamna fuga de raspundere sau acordul cu prevederile legii pensiilor in conjunctura actuala.
  Sa auzim de bine!

 16. Capatanosul says:

  Oau, Fostule da’ mare valoare ai avut bre de-ti dadura astia de la stat 3100 de lei NET. Mare functionaras ai mai fost pe meleagurile statului.
  Bre actualule, daca aveai valoare te duceai la privat sa-ti castigi banii cinstit asa cum o fac si eu. Ma doare’n cot (sa-mi fie scuzata exprimarea) de legea lor (cumul pensie -salariu). Apropo, nu am valoarea domniei tale si castig doar 2500 dar deh, fiecare dupa cunostinte si posibilitati.
  Apropo, esti constient ca datorita imensului salariu de la stat iti taie pensia acum? Daca sugative ca domnia ta secatuiesc bugetul de unde bani de pensii?
  A nu se intelege ca iau apararea jigodiilor de politicieni.
  Bre, sa ma ierte Dumnezeu si colegii, dar sincer ma bucur ca v-au aruncat din sistem. Toti puturosii s-au intors in aparatul de stat sa castige bani multi fara munca. Deci concluzia: Fostule si actualule care esti, piata privata te asteapta sa-ti demonstrezi valoarea . Bugetul statului l-ai secatuit destul. (Mama ce sudalme ma asteapta…….)

 17. altfel says:

  Fostule,
  Oricum s-ar fi terminat discutia, intrucat chiar n-ai sesizat ca HG prevede ca adeverintele de venit se predau de beneficiari la structurile de pensii, iar ordinul 101 prevede ca le trimit Centrele Militare…dar cu o conditie. Sau, poate, ai observat dar vrei sa aperi pe cineva. Oricum, nu ma intereseaza. Nici ce zice Basescu nu ma intereseaza! Eu am spus ce gandesc eu si cum se vad lucrurile de la mine. Ti se pare ca as avea nevoie de diriginte care sa-mi spuna ce am scris bine si ce am scris rau!?! Iar in privinta nerespectarii de catre cei implicati a ordinelor ilegale, eu sunt lamurit inca de acum 4 ani, cand ministrul a dat ordin sa fie incalcata legea 80/95 iar jalnicii juristi si finantisti din armata au trecut la executare fara sa maraie. Incearca sa-i convingi pe altii, mai naivi. In ceea ce priveste formula de adresare, daca pui mana si pe o carte poate afli ca este o dovada de prostie sa te adresezi unui ecran de calculator cu “dvs.”. Ca nu stiu cu cine vorbesti tu acolo, dar eu vorbesc cu un ecran de calculator.

 18. gogu says:

  din nomenclatorul titlurilor lipsesc cel mai aproape de realitate: acelea de “calau juridic” si “asasin juridic”

 19. altfel says:

  Gogule,
  Observatia este corecta. Nu reusesc sa fiu omogen in exprimare intotdeauna. Cand vreau sa spun lucrurilor direct pe nume, cand vreau sa le spun pe ocolite, si iese ce se vede. Intr-un serial scris acuma vreo 2-3 ani, eu am folosit formula “Terorism juridic impotriva militarilor romani”, iar terorismul se stie ca se bazeaza pe asasinate. Acuma am cautat unele formule pe care nu le mai folosisem, ca am ajuns sa ma plictisesc si eu de cand ii beshtelesc pe astia degeaba. Pe ei ii doare-n cot iar eu, colac peste pupaza, ma mai trezesc si cu shuturi de la unii dintre cei pentru care eu credeam ca ma lupt. Ca shuturile pe care le primesc de la adversari ma fortifica, doar alea primite de la amici ma dezamagesc.
  Sfarsit moment poetic.

 20. Gourkha says:

  Da, sa spunem lucrurilor pe nume. E toamna, foame de bani pt. politici, un soi de dictatura ce devine tot mai evidenta si prea seamana cu ´89. De fapt e identic – daca vrem sa spunem lucrurilor pe nume. E cam deja vu, dar asta nu inseamna ca din tastatura ne putem schimba soarta. Dar daca ne asumam un pic de ploaie la Bucuresti – atunci da. Pe 25 Octombrie! Sa sarbatorim cum se cuvine.