Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scrisoare deschisă adresată de Colonel (r) Costinel Petrache generalilor şi amiralilor

Într-un tir bine reglat de întrebări adresate corpului generalilor şi amiralilor, Colonel (r) Costinel Petrache,  Fondatorul Premiilor Naţionale ale Revistei „Gândirea militară românească”, face o dureroasă trecere  în revistă a fenomenului de umilinţă şi dezonorare la care este supusă Armata României.

“Cum de puteţi pune liniştiţi capul pe pernă, ştiind ce se întâmplă cu instituţia căreia i-aţi fost credincioşi o viaţă, cei mai mulţi amanetându-şi copilăria unui vis care, iată, în chip meritat, vi s-a împlinit, la propriu şi la figurat,  stelar?

Cum de vă rabdă sufletul să vedeţi că Armata, care v-a oferit cele mai înalte demnităţi militare, este umilită peste măsură şi să staţi deoparte?

Cum de suportaţi să vedeţi instituţia care v-a acordat cele mai frumoase şi trainice onoruri, călcată în picioare şi umilită de un grup bine definit de nemernici? Chiar, nu vă doare sufletul?

Ce sentimente vă încearcă, privindu-vă uniforma, împodobită grandios cu cele mai râvnite însemne militare, cu sumedenia de ordine, decoraţii şi medalii de tot felul, ştiind că instituţia fără de care nu le-aţi fi putut dobândi, este  batjocorită până dincolo de marginile firii?

Cum de puteţi suporta  umilinţele care ne sunt în mod programat administrate sub comanda supremă a unui  aventurier needucat, incult, răzbunător  şi pervers până dincolo de închipuire?

Cum de suportaţi batjocorirea  şi dezavuarea agresivă a singurei profesii în care, trimişi la moarte fiind, spunem, nu surâzând, dar nici afectaţi de tragic, „Am înţeles!”?”


În finalul scrisorii dl. col. Petrache solicită:

“Desolidarizaţi-vă grabnic şi explicit de artizanii şi făptuitorii morali şi  nu numai  ai dezastrului  în care ne-au aruncat aceşti nevolnici ai bunei credinţe! Acum, nu mâine,  când, pe oricare din străzile vieţii aceştia fiind, nu le va mai acorda nimeni, nici măcar libidinoasele lor slugi de azi, nici cea mai neînsemnată atenţie.

Mai mult decât atât, iertaţi-mi îndrăzneala acestei sugestii, înfăţişaţi-vă în straiele demnităţii dumneavoastră militare, nu unul sau doi, nu trei sau cinci, nu zece sau cinsprezece, ci deodată 300(!), la Cotroceni şi cereţi socoteală comandantului suprem. Nu trebuie lăsat de capul lui, nu trebuie lăsat să meargă până la capăt. Încă respirăm, încă  auzim, încă vorbim, încă vedem, încă suntem!  Mâine s-ar  putea să fie prea târziu!

Doar aşa, reinstalându-vă  în sensul fluid  al răspunderii  dumneavoastră şi al   aşteptărilor noastre,  puteţi reda urgent încrederea istorică a corpului social naţional şi a întregii Armate în menirea statornică a condiţiei militare naţionale, în rostul ei constituţional. Vă cunosc pe cei mai mulţi dintre dumneavoastră. V-am ştiut altfel. M-am înşelat?”

Mai jos, puteti lectura conţinutul complet al Scrisorii:

Conţinutul complet al Scrisoarii deschise adresate de col (r) Cosinel Petrache generalilor şi coloneilor

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

24 Responses to “Scrisoare deschisă adresată de Colonel (r) Costinel Petrache generalilor şi amiralilor”

 1. Nicolaie Vaduva says:

  Are dreptate in tot ceea ce scrie!
  Pana cand sa acceptam umilirea?!
  Sa nu stergeti, cei care va ocupati de cosmetizari!

 2. activ says:

  COMANDANTI DIN TOATE UNITATILE, UNITI-VA! Nu am idee ce se asteapta! Chiar rabdarea asta apasatoare nu va afecteaza ?

 3. cocorul says:

  Greseala (tradarea) s-a facut in 1989, cand armata a lasat tara pe mainile hotilor si talharilor.

 4. lucius says:

  Inca un coleg care arata cu degetul intr-o directie pentru a i se face dreptate. O traire in trecut, care dupa cum am mai spus este extrem de paguboasa.
  S-ar putea sa ajunga inger, iar generalii inspre care arata cu degetul sa nu aibe nici o reactie. Cuvinte multe, cuvinte alese … timp pierdut.
  Cu tot respectul, consider ca nu mai suntem copii neajutorati care incepem sa plangem si sa aratam cu degetul inspre cel care ne-a luat jucaria.
  Cunoasteti intrebarea “a fi sau a nu fi”? Parafrazandu-l pe William Shakespeare intreb: VREM SAU NU VREM?

 5. eu says:

  Inutil demers. Din lacasul lor caldut, ferit de lumea dezlantuita, generalii – toti cati ii avem activi – isi sug degetele cu satisfactia indeplinirii misiunii – am mai aranjat o afacere. Iar cei de jos, luati-va gandul. Chiar cei care veti ajunge candva generali. A doua zi dupa stele veti fi la fel de nesimtiti si nesimtitori.

 6. PESIMISTUL-CLUJ says:

  Fratilor, nu mai asteptati recastigarea demnitatii noastre de la acei “GALONATI CU FIRETURI DE AUR”, pentru ca nu vor face nimic, deoarece asa si-au castigat “galoanele”, pentru a deveni umili si fara coloana vertebrala, De ce sa-i mai intereseze ceva din viata grea a actualilor sau fostilor camarazi, atata timp cat si-au primit “onorurile” ravnite??!!! Ce solidaritate sau demnitate sa asteptam de la unul ca GL. B…., care si-a luat gradele ( 6 in 10 ani, din care 4 stele de general ),pe cadavrele din Timisoara, dupa care a facut ce a vrut in armata ( folosirea utilajelor MApN la constructii in interesul personal, chiolhanuri pe la ORADEA si pe la CLUJ, pe malul lacului Taga si culminand cu afacerea contractelor pentru care a si fost nevoit sa plece din armata ). Ca sa scape de inchisoare, s-a inscris in PDL si a votat legea de reducere a pensiilor militare. De la asemenea generali sa asteptam sa lupte pentru recastigarea demnitatii si onoarei militare ????!!!!!. In vecii vecilor. Singurii care putem sa facem ceva santem noi, prin unire si actiuni de forta “democratice”, altfel vom fi calcati in picioare zi de zi de aceasta “claca de nemernici”in frunte cu securistul sibezmeticul asta de marinar, invatat cu puterea pe o nava in largul oceanelor unde taia si spanzura dupa voia bunului plac si starii euforice pe care i-o dadea cantitatea de wisky ingurgitate. Ati inteles??

 7. Gourkha says:

  Un apel de bun simt, insa ar trebui sa privim cu realism aceasta situatie:

  – un general are o varsta la care pur si simplu nu este interesat de internet
  (poate nu a accesat niciodata in cursul carierei un internet, deci nu va citi niciodata acest apel);
  – de cca. 10 ani si evident in ultimii 5 ani, nu poti fi/deveni general/amiral in activitate in functii-cheie, fara sprijin politic, prin urmare un general/amiral se subordoneaza decidentului politic in defavoarea propriilor trupe;
  – in situatia rezervistilor, liderul informal poate avea mai multa autoritate decat un lider formal (situatie e diferita, nu mai exista regulile de subordonare din activitate, subalternii pot alege liderul cu autoritate, nu pe cel care are grade mai mari), prin urmare apelul decis al unui colonel, maior sau plutonier-adjutant poate fi mai degraba urmat, decat (non)indicatiile unui general;
  – in randul cadrelor active, in mod cert apelul este receptionat corect si rezonant, insa acestea se subordoneaza unor lideri formali, subordonati politic, prin urmare sunt sanse reduse de reactie (teama de sefi – a existat si exista), dar sunt sanse – insa nu la generali si colonei din staff, ci la ˝palmasi˝;

  Felicitari, oricum pas cu pas si voce cu voce – conteaza!

 8. Gheorghe says:

  Nu mai incercati sa-i treziti si … sa ne trezim la realitate. Doar exista ghips pentru inca multe picioare “nerupte” ! S-a deschs magazinul inca din 1989. Asta va fi … solutia !

 9. roarmy says:

  Sincer, cred ca am citit si postat si pe site-ul meu cel putin 7-8 scrisori deschise catre generali, presedinte,premier. Urmarea acestor scrisori este o liniste deplina din partea tuturor destinatarilor. Acum stau si ma intreb totusi de ce atata vorbarie si nu fapte. Deocamdata, Constitutia Romaniei asigura dreptul romanilor la manifestari publice, pasnice.Stau si va intreb: de ce dupa cateva luni nu am vazut la Tv o manifestatie a cadrelor militare in rezerva? Sincer nu stiu: chiar costa atat de mult o alfel de manifestare? Costa asa mult aprobarile necesare intrucat nu ne permitem sa o organizam?
  Vom da din gura(taste) pana vom inchide ochii definitiv?
  Gourkha, iti garantez ca majoritatea generalilor stiu ce se intampla atat in presa cat si pe internet. Au grija chibitii sa le spuna tot. Problema este ca nu au reactionat si nu vor reactiona intrucat isi vor pierde toate “drepturile” obtinute.
  Asta este problema in momentul de fata: verticalitatea si onoarea militarilor este intr-o continua prabusire si sta doar in puterea noastra(a rezervistilor) sa oprim aceasta cadere. Daca nu o facem, ne vom frange aripile in aceasta cadere,odata cu militarii activi si cu institutia armatei.

 10. panacand... says:

  Domnii generali nu au timp sa citeasca, sunt ocupati sa gaseasca caile legale sa poate face din soldati direct plutonieri adjutanti…doar pe prietenii politice ale ministrului.

 11. Badescu Constantin- O C VST says:

  Din pacate nu mai exista solidaritate in MApN. In ultimii 20 de ani armata s-a degradat continuu etic si moral . De la an la an admiterile in scolile militare au fost tot mai mult influentate de telefoane si alte interventii…
  Crearea scolii de subofiteri la Pitesti a facut, ce curios, ca majoritatea celor admisi sa fie din Arges.
  Ca si cum nu era de ajuns crearea academiilor cu absolventi licentiati in management si alte specializari( fara nicio legatura cu armele tehnice, reducerea orelor de specialitate de la 1500 in 1996 la 300 in 2010), reducerea anilor de studii pentru MM, organizarea admiterii la Pitesti si primului an de studii pentru SOF si MM, a mai aparut si filiera indirecta care a bulversat totul. In proiectul Ghidului carierei militate pe FI se putea ajunge maxim cpt., in varianta finala a disparut restrictia. Aici s-au facut abuzuri deosebite, derogari de la studii in domeniu, date de ministru si alti generali de la care acum se cere coloana vertebrala, sa fim seriosi. Cei de la FI acupa functii mult mai bune ca cei pe filiera directa, direct in comandamente! In randul ofiterilor cati au diplome de studii in domeniul functiei ocupate? Cati au Spiru Haret? Cati au doctoratul luat la UNAP( ce se mai aude cu cerecetarea de la UNAP?) sau aiurea, doctori care nu stiu nici ce au avut la teza sau care nu au mai publicat nimic. Cati doctori au studii in domeniu cu recunoastere nationala si internationala si nu in publicatii, in edituri obscure sau fara importanta? Cum pot sefii sa apara ca si coautori cu subordonatii lor in domenii care nu au nici macar legatura cu doctoratul lor? Cand ceva nu merge bine managementul este de vina. Daca ofiterii sunt fara demnitate si caracter, sunt simplii angajati fara legatura cu uniforma pe care o poarta, nu poti sa ai pretentii de la ceilalti!

  Ce sa mai vorbim de cum trimitem oamenii in TO, cu ce dotare, cum cersim pe la altii?
  Armata de acum este asa cum au/am construit-o in ultimii 20 de ani toti care au/ am fost in ea. Atitudinea calduta a celor corecti a deschis calea parvenitilor si profitorilor.

 12. Cr. Darinescu says:

  Am lecturat cu atentie scrisoarea. Personal cred in utilitatea acesteia, fie si pentru faptul ca ofera generalilor si amiralilor Armatei Romaniei o alternativa care angajeaza fara echivoc doua conduite morale care se exclud! “Nu sunteti… … …, sunteti… … … !” In aceasta situatie, domniile lor n-au decat sa aleaga! Ori … ori!!!

 13. toma says:

  @ Inclus
  Colegul arata cu degetul la cei ce in scurt timp vor fi ca noi. Este un strigat disperat la trezirea celor de la varf si nu o traire in trecut. Apelul, dupa parea mea, vizeaza pe cei cu posibilitati eficiente de a stopa complotul politicienilor importiva armatei, fie ea activa sau in rezerva. Daca l-ati parafrazat pe Shakespeare si considerati demersurile facute drept timp pierdut, aveti solutii mai practice? Sper ca postarea dvs. nu se vrea a fi un indemn la noncombat?
  Expozeul dvs. poate fi prea criptic pentru mine, caz in care imi cer scuze pentru interventie, drept pentru care va rog sa exprimati o explicitare mai directa. Am totusi o intrebare: sa actionam sau sa ne comportam precum o turma inerta?

 14. lucius says:

  toma,
  Nu te arunca cu … capul inainte, imediat ce vezi rosu in fata ochilor.
  Spun asta, deoarece eu sunt “lucius” si nu “inclus” cum ai scris.
  In al doilea rand, mai citeste o data primul paragraf. Poate te pune pe ganduri si din curiozitate cauti sa vezi ce am mai scris.
  Oricum, se vede ca esti nou pe acest blog, deci indemnul meu este sa te familiarizezi cu ce au scris oamenii, dupa care poti sa ii iei la intrebari.
  Accept scuzele si te indrum la articolul privind politistii si militarii care se pregatesc de greva – acolo vei vedea comentariul meu (este unul dintre ele).

 15. PESIMISTUL-CLUJ says:

  De aproape un an de zile, de cand ” comandantul nostru suprem, scump si iubit ” precum si guvernul condus de acest “pitic atomic”, a inceput aceasta campanie furibunda impotriva a tot ce inseamna forte de aparare a natiunii, si inclin sa cred ( nu stiu de ce ), ca nu este intamplator!!!!, tot aud indemnuri de a nu sta “cu mainile in san, ca niste babe si ca este timpul sa trecem la fapte concrete. DAR ATAT SI NIMIC CONCRET, PE DIFERITE MOTIVE, ALIMENTATE DE CEI CARE AU CA SCOP, MENTINEREA PRIVILEGIILOR CAPATATE PE FILIERA POLITICA, “PUPINCURISTA”SI IN ACELASI TIMP, CREAREA DISCORDIEI IN RANDUL CELOR CARE STIU CUM SE POATE ORGANIZA O ADEVARATA MANIFESTATIE VIGUROASA. Ma intreb de ce se amana atat o actiune mai serioasa ? 99,9% dintre noi au organizat si condus cel putin exercitiu unui pluton la instructie sau aplicatie, ca sa nu mai vorbim de cei care au studii militare superioare si au cunostinte despre cum se poate organiza niste actiuni concrete ” democratice”, pentru mentinerea onoarei si demnitatii noastre militare, care au fost castigate de-a lungul secolelor cu milioane de jertfe, drame familiale si rauri de sange. Cine le da dreptul acestor” maimutoi” care ne guverneaza pe baza voturilor furate sau cumparate cu galeti, zahar, ulei sau bocanci de la niste amarati ajunsi in prapastia saraciei totale, sa-si bata joc de aceste valori ale celor care au purtat sau poarta haina militara??!!!!!. DE CE NU NE PROPUNEM O DATA FIXA, PENTRU CARE SA FACEM DEMERSURILE NECESARE IN VEDEREA ORGANIZARII UNEI MANIFESTATII “PASNICE”, IN CAPITALA ? HAIDETI SA NE INTALNIM LA O CAFEA SI O PLIMBARE IN PIATA VICTORIEI, CA DOAR AVEM SI DOCUMENTE DE TRANSPORT, IAR O CAFEA POATE SA O DEA SI MINUNATUL NOSTRU MINISTRU, CARE A AJUNS DE LA GRADUL DE LT.(INTENDENTA),IN ’90, LA CEL DE GL. CU 4 STELE (GRATIE FAVORURILOR COMANDANDULUI NOSTRU SUPREM, CARE IN 2004 IL CATALOGA DREP SEFUL MAFIEI LUI NASATASE ), LA UNA DIN CELE 7-8 CASE CUMPARATE DIN PENSIA MILITARA!!!!!!!!!!!!!. SUNTEM IN STARE DE ASA CEVA SAU NU?? TRECEM LA FAPTE CONCRETE SAU RAMANEM LA STADIUL DE “LATRATORI LA LUNA”????? ASTEPT PROPUNERI

 16. toma says:

  @ Lucius
  Dle. Lucius, cred ca va datorez un miel pentru confuzia de nume. M-a interesat mai mult continutul postarii dvs. ce mi s-a parut ca indeamna la defensiva. A fost gresit din partea mea ca m-am aprins mai repede decat ar fi normal. Am citit postrile dvs. de la articolul indicat si am cu totul alta parere, (nu stiu ce importanta are pt. dvs). Profunzimea gandirii si valoarea practica a propunerilor pe care le faceti ma determina sa va dau intru totul dreptate. Inca odata imi cer scuze pentru inabilitatea mea in a va considera din graba un tip resemnat. Pe viitor, o sa tin cont de sfaturile dvs. si o sa elimin culoarea rosie din fata ochilor, (fiecare cu temperamentul lui). Cred ca rabdarea si consecventa in analiza tuturor postarilor este de marea folos in formarea unei opinii veridice. Inca odata scuze si toata stima din partea mea! Va asigur ca, pe viitor, voi citi cu mare atentie comentariile dvs. si va rog sa nu va indoiti de sinceritatea mea.

 17. micutzul says:

  Toma Toma Si tu Toma…Bine ai venit in randurile noastre. Se pare ca ai luat si prima lectie . Banii pentru ea tine/i la piept sa dai berea la Bucuresti.Vezi ca sunt cativa care vorbesc alambicat . Mai inainte i/am raspuns la unul care ma indemna sa/l iubesc pe Oprea.Da/i inainte.

 18. altfel says:

  Am mai zis-o, o mai zic si-o voi mai zice. Exista generali si generali, tot asa cum exista plutonieri si plutonieri, capitani si capitani, colonei si colonei. De complacut nu se pot complace decat cei care s-au complacut intotdeauna. Iar cei care s-au complacut intotdeauna se vor complace si in continuare. Cei care nu s-au complacut, nici nu se complac. Ca nu le e felul. Ce fac atunci cand nu se complac? Face fiecare ce poate, in functie de calitatile cu care l-a inzestrat Dumnezeu. Nu sunt toti oamenii zmei. Nici macar toti generalii nu sunt zmei. Printre altele, pentru ca unii din ei nu trebuia sa fie zmei pentru a deveni generali. Si aici nu ii am in vedere pe cei care nu au fost zmei fiindca se complaceau. Blamatul la gramada este metoda sigura de a-i dezamagi si a-i face sa renunte pe cei care nu meritau sa fie blamati. Caci cei care meritau sa fie blamati nu dau doi bani pe blamul nostru si-si vad de marsaviile lor in continuare. Un exemplu gasiti in articolul de pe prima pagina de pe site-ul meu. Acela in care se intreaba unde se ascunde un fost general care a contribuit la nenorocirea ce se abate asupra pensionarilor militari. Iar acel articol este scris tot de un general.

 19. lucius says:

  PESIMISTUL-CLUJ
  Cu tot respectul domnule, mai intai de toate, doresc sa va precizez ca m-am gandit de 2 ori inainte de a va scrie.
  Prin urmare, fara a va pune nici un fel de intrebare, mai mult, considerandu-va alaturi de noi cu trup si suflet, imi permit sa va indrum si pe dumneavoastra la acelasi articol si comentariu, cum am facut si cu domnul toma.
  Am speranta ca acolo, sa faceti dovada conducatorului ce capaciteaza toate resursele umane ….

 20. Schwartzkopff says:

  prea multa literatura si prea putina actiune.

 21. lucius says:

  toma
  Crede-ma ca nu trebuie sa-ti ceri de atatea ori scuze. Faptul ca ai avut curiozitatea sa vezi ce am scris este suficient, cu atat mai mult, cu cat esti de acord. Daca ma doare ceva, nu este faptul ca sunt carcotasi sau pupin-basescieni, ci faptul ca sunt oameni si organizatii care ar trebui sa treaca la fapte concrete (actiuni) si care nu fac aproape nimic. S-a demonstrat in aceasta tara a lui papura voda, de nenumarate ori, ca poti sa mori cu legea in … mana. De ce? Cred ca pentru simplu fapt ca imediat dupa 1990, poporul se uita la telenovele, unde toti minteau si erau lasi. Exact asta se intampla acum in politica noastra interna: MINCIUNA SI LASITATE PE TOATE FRONTURILE.
  Am spus si o repet: sunt membru SCMD, dar nu mai cred o iota din ceea ce fac ei si celelalte asociatii/organizatii pana nu trec la actiuni concrete (de genul celor enumerate de mine) … atunci, cand o vor face, o sa-mi dau si viata pentru tot ceea ce inseamna haina militara, armata si onoare.

 22. mugurel says:

  Bravo ! Jos talharii si mafiotii care au sufocat aceasta tara .

 23. Doru says:

  Armata este parte intriseca a societatii. Ne place sa nu. O societate bolnava are intregile sale componente afectate.
  Solutia? Bisturiul! Sa taie si sa dea jos intreaga cangrena sociala. Problema este cu cel ce va tine bisturiul.
  Altfel, in plan imediat, sistemul mafiot va metastaza intreaga societate, iar in plan istori riscam sa ne neantizam ca neam.

 24. Costica says:

  Fara legatura cu actualul articol!
  Bai Costinel…! Cind mai scrii despre generalii “destepti”, spune si tu ceva concret sa inteleaga lumea ceva. In articolul asta despre generalul CURgu (curgol sau cum l-o fi chemind) daca in locul acestui nume te trec pe tine….e acelasi lucru. Inteleg ca vrei sa continui…atunci spune si tu ceva acolo.