Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Se naşte un strateg-jucător cu vocaţie internaţională! Păcat că joacă viaţa militarilor români!

Preşedintele unui stat a cărui hartă a primit o tot mai puternică tentă portocalie, dovedeşte, după cum a declarat-o de câte ori a avut ocazia, că este un “mare jucător”.

Şi cum joaca de-a “numitul guvernelor” e prea plictisitoare, se implică, mai nou, în politica externă.

Punând la mezat viaţa propriilor supuşi (a se citi, militarii români!) acesta a suplimentat efectivele din zona cea mai fierbinte a planetei:  Afganistan. Pentru că efectivele de 1100 militari i se păreau prea mici pentru un stat cu vocaţie universală, acesta a dispus, iar CSAT a executat, suplimentarea efectivelor cu încă 600 militari. Rămâne de văzut cum îi va îmbrăca, transporta şi dota, căci piticul cu coasa, ăla de la guvern, vrea să le taie militarilor şi din salarii, dapăi din dotări… Probabil au descoperit pe noul continent groapa de gunoi a armatei americane şi au trecut la recondiţionarea echipamentelor aruncate de aceştia…

Şi pentru a nu se vedea că are “nădragii rupţi în cur”, expresie patentată de un ziarist de casă al puterii portocalii, a profitat de adunarea mai marilor- micilor state de prin Estul bătrânului continent pentru a tuna retoric că: “mi se pare inadmisibil ca unele state să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan”. (comunicatul Presedintiei)

I-auzi?! Adică el, care după 8 ani, nu a fost în stare să rezolve probleme elementare ale dotării trupelor româneşti de prin teatru de operaţii afirmă că i se pare inadmisibil…  Ăsta da tupeu!

Mai mult, pentru a-şi demonstra cunoştinţele în drept internaţional a afirmat cu tărie că “Poziţia României este că, în baza articolului 5 din Tratat, toate statele membre NATO trebuie să îşi asume ÎN MOD EGAL responsabilităţi pentru eliminarea elementelor teroriste din Afganistan… “.

Am tot citit şi recitit şi m-am crucit, dar mi-am adus aminte că prietenul în ale relaţiilor internaţionale, ale portocaliului, numitul George W. Bush, declarase cruciada împotriva terorismului invocând art. 5 din Tratatul NATO. Portocaliul uitase pesemne că lucrurile degeneraseră la vremea respectivă când 3 clădiri din SUA erau atacate de avioane civile pilotate de terorişti, iar copilul lui tata, numitul G.W. Bush (modelul lui EBA), îşi masca propria incompetenţă bătând câmpii cu declaraţii pompoase.

În Afganistan românii sunt prezenţi în baza unor rezoluţii ONU.

Oricum intersantă e afirmaţia următoare: “şeful statului va pleda, în cadrul reuniunii cu preşedintele Obama, pentru menţinerea valabilităţii integrale a articolului 5 din Tratatul Alianţei”. Adică îşi caută de lucru.

Chiar dacă tratatul NATO va cunoaşte transformări, fireşti de altfel, articolul 5 e însăşi fundamentul acestuia, fără de care nu poate exista.

Ce nu pricepe mai marele portocaliu e că trebuie să respecţi tratatele, nu să vorbeşti despre ele! Vezi Tratatul de aderare a României la NATO cu prevederea de alocare a 2,38% din PIB pentru apărare, vezi Tratatul de aderare al României la UE cu Codul de conduită pentru achiziţii militare şi offset. Dar acestea sunt discuţii serioase, care nu pot intra pe agenda lătrăilor portocalii.

Puţină consecvenţă nu ar strica! În comunicatul dat de Preşedinţie, după consumarea întâlnirii cu  liderul planetar, nici nu se pomeneşte despre pledoaria prezidenţială privind “menţinerea valabilităţii integrale a articolului 5 din Tratatul Alianţei”. Să-l fi tras cineva de mânecă pe traseu? …

O singură recomandare: înainte de a da sfaturi altora, mai bine ne-am coase nădragii rupţi în cur! Poate astfel, ar urca şi portocaliul şef de pe ultimul loc ca influenţă politică a liderilor din cadrul UE, pe un loc, măcar corespunzător dimensiunii ţării şi numărului românilor!

R.D.

09 aprilie 2010

si o varianta video despre politica externa romaneasca

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Se naşte un strateg-jucător cu vocaţie internaţională! Păcat că joacă viaţa militarilor români!”

 1. ionut pelican says:

  Am mai avut unul- una care stiau de toate si se bagau peste tot…..

 2. Nimeni says:

  Am mai spus şi cu ocazia ştirii referitoare la intervenţia alături de “alţii” în Iran: DOAMNEEEEEE, E NEBUN!!!!!!!!!!

 3. BONAPARTE says:

  stati putin l-ati votat masiv si acum 6 ani si cand era sa scapamsi acum un an.pe elba i-atibagat-o in parlam,eu. si acum va vaitati.marsaluiti chiar si cupantaloni rupti in cuuur si cantati marsul nla moda SA TRAITI BINEEEE…..HA HA HA etc.

 4. Nimeni says:

  @ Bonaparte: sunteţi sarcastic sau asta e starea dvs de obicei? Nu reuşesc să mă prind.

 5. mozila says:

  ATENTIE GENERALU E MEMBRU PDL-CE ZICETI?

 6. schwartzkopff says:

  R.D.
  Critica ta e justificata dar cred ca e incorect din partea ta sa arunci in derizoriu optiunea a cel putin jumatate din participantii la vot pentru actualul presedinte. Iti este greu sa accepti ca e presedintele ales al tuturor romanilor? O atitudine mai putin bacalioasa cred ca te-ar prinde mai bine.

 7. mozila says:

  a@SCHW>>>>de obicei nemnti sunt exacti in aprecieri ..dar tu?. de unde ai scos 50% de votaci pdl[cu diaspora la 3s.votul,cu moldov.95%,cu camioanele si autob. din gorj]si cu toate asta in ro. nu acistigat

 8. general says:

  prosti am fost ,prosti inca suntem.(eroi am fost ,eroi inca suntem).suntem supusi greselii.totul este sa nu persistam in ea.

 9. karadeniz says:

  Supărarea mea, supărarea ta, supărarea lui, supărările noastre. E bine că măcar le postăm.
  Dar e încă departe vremea când vom fi uniţi în cuget şi în supărare.

 10. voinea says:

  Va intrebati de ce nu are Armata bani pentru pensiile militarilor?
  Haideti sa facem o mica socoteala:
  -Afacerea Mig 21 =1 miliard dolari;
  -Vietile aviatorilor motri= neprecupetite;
  -Despagubirile catre familiile pilotilor morti= milioane de dolari;
  -Afacerea Azur =50 milioane +comisioane;
  – Afacerea fregate = 600 milioane + cheltuielile de modernizare si mentenanta;
  -Intretinerea trupelor in teatrele de operatii=ne va spune dl.Oprea;
  -Despagubi rile catre familiile militarilor morti in teatrele de operatii sau raniti=milioane de dolari;
  -Contributia la NATO;
  -Summitul NATO =35 de milioane euro;
  -Facilitatile acordate NATO= ne va spune tot dl.Oprea.
  Toate acestea au grevat bugetul Armatei pe multi ani de zile.Iata de ce Armata nu are bani nici pentru modernizarea armamentului si nici pentru pensiile militarilor.
  Pe buna dreptate stai si te intrebi ce a adus NATO pentru ROMANIA ?
  -armament modern- NU;
  -morti si raniti- DA;
  -cheltuieli suplimentare incomensurabile-DA;
  -transf ormarea ostasului roman in carne de tun ieftina pe teatrele lor de operatii-Da;
  -doliu si jale in multe familii de romani – DA;
  -nesiguranta zilei de maine pentru pensionarii militari -Da;
  -mai multa securitate in disputele cu vecinii= DA.
  In asteptarea raspunsului maimarilor MApN va las pe dumneavoastra sa judecati.Principalul vinovat pentru aceasta stare de lucruri este clasa politica mafiota imbogatita prin rapt ordinar ,care a pus mana pe puterea politica prin acel vot uninominal schiop transformat in vot pe liste de partid in proportie de 90%.Vinovati suntem si noi pentru ca am permis acest lucru.Sper ca la alegerile din 2012 sa ne vina mintea la cap si sa nu mai permitem acestor nemernici imbuibati sa mai patrunda in Parlament.
  Cu stima,
  col(r)ing.Voinea Ion