Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Secretul corespondenţei un drept încălcat de Poliţia Militară?!

Citeam, mai zilele trecute, articolul intitulat “Cum se ajunge din plutonier major în retragere general de brigadă în rezervă”, articol publicat în Jurnalul Naţional şi pe InfoMondo Militar. Incredibil!

Aş dori, şi eu, la fel ca autorul respectivului articol, să cred “că nu e decât o ştire falsă”! Cert este faptul că, prin Decretul nr. 1.546 din 22 octombrie 2009, domnului colonel în rezervă Gheorghe Dumitru Eugen i se acordă gradul de general de brigadă cu o stea în rezervă (M.O. nr.726 din 27.10.2009).

De legalitatea actelor normative care au făcut posibilă promovarea plutonierului major până la gradul de general de brigadă cu o stea rămân să se pronunţe organele competente ale statului. În cazul în care o vor face vreodată!

Într-adevăr, această faptă reprezintă un act de batjocură la adresa tuturor acelor militari care au slujit şi slujesc România cu onoare, mulţi dintre ei chiar pe front: în Afganistan, Irak, Bosnia şi Kosovo.

Şi, că veni vorba, oare aceşti bravi militari din teatrele de operaţii cunosc faptul că le este violat un drept constituţional şi anume secretul corespondenţei?!

Conform art.28 din Constituţia României, republicată : “Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil” !

Cunosc faptul că, în baza unei dispoziţii a Şefului Statului Major General (SMG-3/2006), trimiterile poştale, respectiv coletele expediate în ţară, înainte de a fi predate destinatarilor, sunt deschise, iar conţinutul lor verificat?!

Iar verificarea se face cu simţ de răspundere, de către o comisie a cărei componenţă include şi un arogant poliţist militar cu “aere de capitală “- executant fidel al unui ordin….

Şi mai incriminăm fapte precum Violarea secretului corespondenţei sau Abuzul în serviciu

Încălcarea legislaţiei în vigoare a ajuns, oare, o calitate morală a unor militari care ocupă funcţii de conducere în Armata României?!

Sau, mai nou, incompetenţa este unul dintre criteriile acceptate pentru ocuparea unor funcţii?!

Articol de Tarabostes

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

20 Responses to “Secretul corespondenţei un drept încălcat de Poliţia Militară?!”

 1. schwartzkopff says:

  Cred ca lucrurile trebuie din nou nuantate. Violarea corespondentei este fara indoiala un act de crasa si mizerabila incalcare a secretului corespondentei – un drept fundamental, pe de o parte. Pe de alta parte, daca ne gandim ca din TO sunt trimise acasa uneori pachete cu coca cola sustrasa de la salile de mese, baxuri de hartie igienica luate de la toaleta, sapun lichid de pe la chiuvete, atunci trebuie sa recunoastem: o meritam.

 2. CSM says:

  “Sau, mai nou, incompetenţa este unul dintre criteriile acceptate pentru ocuparea unor funcţii?!”
  Da aici aveti dreptate si asta este unul din motivele pentru are nu-l mai votez pe Basescu.
  Cat despre corespondenta, la sosirea din misiune la lectii invatate acum 3 ani am spus ca ar trebui infiintat serviciu de posta militara, sau alocarea unor sume de bani pentru contravaloarea coletelor din si in teatru.
  In teatru e destul de greu sa-i scoti din pachet acelui soldat amarat, cola de care vorbeati mai sus, sau bomboanele, sau alte lucruri luate, nu furate, de la sala de mese. Dar daca ar trebui sa plateasca o taxa pentru a trimite acel pachet acasa, taxa care ar depasi valoarea acelei sticle de cola s-ar mai reduce numarul pachetelor si al zborurilor catre teatru.
  Nu invatam nimic si suntem de ani buni prin teatre. Pacat.

 3. Bure Bista says:

  Dragul meu Tarabostes,

  Pai tu crezi ca militianul militar a auzit de secretul corespondentei drept inscris in constitutie?

  Crezi tu ca el are habar ca toti sefii il lasa in curul gol daca vine peste el procuratura si e cu mana in pachetele militarilor? (ironie sunt chiar colegii lui)

  Crezi ca acel militian (una dintre cele mai penibile specialitati militare: politia militara. Adica te faci militar ca sa ajungi politist) isi pune problema legalitatii unui ordin pe care trebuie sa-l execute? El executa si atat?

  Cat despre asa zisi facatori de ordine tip SMG nu si-a pus inca cineva mintea cu ei sa-i taraie in procese si mai ales sa-i puna la plata individual nu in solidar cu MApN (eterna vaca de muls), dar nu e timpul pierdut.

 4. edouard says:

  Stimati cititori, tin sa va informez ca cele relatate de catre distinsul domn Tarabostes sunt denaturate, in sensul ca NICIODATA corespondenta (plicuri, scrisori) nu a fost desfacuta de catre vreun membru al politiei militare si nici nu a fost emis un ordin in acest sens. Pentru a nu fi introduse ilegal in tara substante/materiale interzise (armament, munitie, substante cu efecte psihotrope, substante toxice sau care pot periclita sanatatea, etc.), in conformitate cu prevederile Acordurilor militare, politiile militare ale tuturor tarilor NATO sunt OBLIGATE sa execute verificarea materialelor care se transporta in/din Teatrele de operatii. In cazul tarnsporturilor militare, verificarea se executa conform regulamentelor si legislatiei in vigoare, iar pachetele personale suporta regimul VAMAL obisnuit, efectuat de catre o persoana abilitata, chiar si in prezenta unui reprezentant militar, in speta un politist militar. In cazul in care se constata vreo incalcare a legislatiei si/sau a regulamentelor, obiectul/materialul POATE FI retinut, temporar, dar cu ANUNTAREA proprietarului (care, oricum, va fo solicitat sa raporteze in ce fel a ajuns in posesia materialului/obiectului). Sunt ferm convins ca doar o regretabila nemultumire personala a facut ca Domnul care se semneaza a fi Tarabostes sa fie atat de virulent. Sa fi incalcat dansul cumva legislatia nationala sau regulamentele in vigoare si s-a suparat ca au fost luate masurile LEGALE ?? Traim intr-un stat unde, totusi, ordinea si disciplina trebuie respectate, cu atat mai mult cu cat se pare ca este vorba de o institutie fundamentala: ARMATA. Cu deosebit respect, al Dvs. Edouard.

 5. Tarabostes says:

  Stimate domnule edouard,

  Apreciez încercarea dumneavoastră de discreditare a subsemnatului! Este o formă de reacţie a celor care se simt cu musca pe căciulă!!! Drept urmare, n-am sa mă cobor la nivelul dumneavoastră de înţelegere şi de reacţie, am să aduc argumente în sprijinul relatărilor din articol, relatări care ,,sunt denaturate”.
  M-aţi contrazis vehement, dar nu aţi adus nicio probă în sprijinul afirmaţiilor pe care le-aţi făcut. Fraze de genul ,,verificarea se executa conform regulamentelor si legislatiei in vigoare, iar pachetele personale suporta regimul VAMAL obisnuit” sunt dintre cele folosite în epoca de tristă amintire!

  Pentru ştiinţa dumneavoastră, domnule edouard, corespondenţă nu înseamnă doar plicuri şi scrisori!!!
  Art.2(1) din SMG-3 din 08.01.2007, Dispoziţie privind întărirea disciplinei militare în Armata României prevede că ,,Împuternicesc şeful Secţiei Poliţie Militară a Statului Major General să organizeze, să planifice, să instruiască comisiile de control şi să execute verificarea bagajelor, materialelor şi a mijloacelor de transport, atât la plecarea cât şi la sosirea eşaloanelor militare” (nu mai verificaţi, are caracter NESECRET!). În baza acestei dispoziţii, reprezentanţi ai Poliţiei Militare (structură faţă de care am tot respectul), împreună cu militari din unităţile în cauză, organizaţi în comisii, desfac (la propriu) coletele expediate de luptătorii din teatrele de operaţii şi… le verifică. Fără a o face în prezenţa destinatarului şi fără a avea acordul acestuia!

  Vi se pare legal?!

  În sprijinul celor afirmate ar putea veni relatările cititorilor afectaţi de această practică abuzivă.
  Dacă negaţi aceste violări ale unui drept constituţional – secretul corespondenţei –cum vă explicaţi ordinul transmis unităţilor în care se detaliază rezultatele acestor verificări?! Iar pentru a exista o oarecare linişte, ordinul în cauză a fost clasificat!!!
  ,,Pachetele personale” nu suporta ,,regimul VAMAL obisnuit” ci cel în forma simplificată. Nu e cazul să detaliem, aţi putea studia Codul vamal, e la îndemâna fiecăruia dintre noi (un click pe Google).
  Sub umbrela atenţiei de ,,a nu fi introduse ilegal in tara substante/materiale interzise (armament, munitie, substante cu efecte psihotrope, substante toxice sau care pot periclita sanatatea, etc.)”, consideraţi că se justifică încălcarea Constituţiei şi a actelor normative?! Nu s-ar putea duce o muncă de prevenire şi de verificare a pachetelor fără a recurge la încălcări ale legislaţiei, la abuzuri???
  Într-adevăr, ,,Traim intr-un stat unde, totusi, ordinea si disciplina trebuie respectate, cu atat mai mult cu cat se pare ca este vorba de o institutie fundamentala: ARMATA”.
  Şi mă întreb: sunteţi unul dintre acei poliţişti militari sau faceţi sluj pentru că doar aşa vă remarcaţi în faţa şefilor?!
  Cu deosebită stimă pentru cititori
  Tarabostes

 6. schwartzkopff says:

  edouard habar nu are ce vorbeste! dupa limba de lemn, pun pariu ca a fost secretar de partid sau UTC!!!
  hai eduoard, recunoaste!!

 7. Alina says:

  Stimate domnule Tarabostes,

  In articolul initial ati spus ca este vorba despre un ordin SMG din 2006, ulterior ati citat dintr-un ordin SMG din 2007.

  Cred ca pentru clarificarea cititorilor forumului, ati trebui sa faceti o precizare sau sa postati integral ordinul la care faceti referire

 8. Tarabostes says:

  Stimată Alina şi stimaţi cititori,
  Îmi cer scuze pentru neconcordanţa survenită cu privire la anul emiterii dispoziţiei în cauză. Este o eroare de redactare şi o neatenţie din partea mea.
  Pentru clarificare, revin cu precizarea că este vorba despre Dispoziţia şefului Statului Major General, SMG-3 din 08.01.2007.
  Ce a fost interesant din conţinutul acesteia am postat, restul poate fi studiat la sediul fiecărei unităţi militare sau, în baza Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, se poate solicita o copie după acest act.
  Cu respect,
  Tarabostes

 9. edouard says:

  Cu tot respectul pentru domnia dumneavoastra domnule Tarabostes, ma vad nevoit sa revin cu succinte explicatii. Nu ma indoiesc ca cele citate de dumneavoastra din prevederile ordinului sefului S.M.G. sunt adevarate. Problema principala apare in momentul in care colegi de-ai dumneavoastra (probabil), trimit lucruri in cantitati foarte mari, care cad sub incidenta legislatiei vamale in vigoare. De ce legislatia vamala? Simplu. Pentru ca atat aeronavele care transporta personal cat si cele transporta marfuri aterizeaza pe un aeroport civil si este normal sa fie verificat continutul bagajelor, iar excesele sa fie suprataxate, pentru ca altfel am putea asista la masive transporturi cu bunuri si nu este normal. Ce ar zice contribuabilii despre aceste practici? Ca fac parte din Tigareta xx nu stiu cat. Fiti sigur ca nu au fost confiscate bunuri sau obiecte ce erau considerate suveniruri (exceptie facand cele care intra in categoria mentionata in post-ul anterior). In fond, de ce ar face cineva asa ceva? Doar nu si le insuseste nimeni… Referitor la corespondenta, membrii politiei militare nu sunt abilitati sa execute verificarea continutului text, (in cel mai rau caz alte structuri au atributii in domeniu) si nici nu o fac. Vehementa dumneavoastra mi se pare cam exagerata si nu inteleg de ce tratati aceasta problema in mod personal. Daca aveti vreo obiectie sau vreo reclamatie, va rog sa va adresati politiei militare pentru clarificarea acestor aspecte si nu mai ponegrti in necunostinta de cauza personalul acestei specialitati. In cazul in care aveti indoieli asupra corectitudinii analizarii situatiei, va puteti adresa esaloanelor superioare. Poate data viitoare veniti si cu solutii, nu numai cu observatii. Si apoi, nu uitati ca unele din masuri au fost urmarea…lectiilor invatate. Cu deosebit respect.

 10. Bure Bista says:

  Apoi draga domnule edouard (da greu nume mai aveti) cred ca ne invartim in jurul cozii!

  Tarabostes spunea simplu. Daca-i corespondenţă (adică şi pachetul e CORESPONDENŢĂ) ăla nu se desface de NIMENI, pentru că e un drept cetăţenesc înscris în Constituţie.

  Ce spuneţi dvs. e în legătură cu shopingul militar atât de specific frustraţilor din toate eşaloanele armiei române. Ăla trebuie să-l eradicaţi. Adică să aplicaţi prevederile legale, care spun clar cât şi când se poate trimite pachet acasă, iar ahăla îi CORESPONDENŢĂ şi deci … nu pui mâna.

  Restul e shoping şi e ilegal, că avionul chiar şi militar zboară pe bani şi nu e normal să se care scaune pliante din Afganistan în România.

  O zi faină

  PS
  Cred că ţi-am oferit şi soluţii. Nu-i voie nu urci în avion. Simplu. Iară la cele care sunt corespondenţă se poate face ca la Poştă. Verifici, împachetezi, balotezi şi urci în avion. Alte pachete … la DHL şi alte fime că nu facem reclamă.

 11. edouard says:

  Pentru a nu cauza neplaceri unor colegi, voi incheia aici discutia, dar trebuie sa recunosc ca Bure Bista a pus intr-adevar punctul pe i. Trebuie stabilita o structura (NS?) care sa se ocupe de pachetele si corespondenta militarilor, asa cum exista in celelate armate, (problema este insa ca acestea trebuie expediate contracost, cea ce nu prea convine). Eu nu puneam problema aceasta ci voiam sa tin partea politistilor militari care au executat un ordin, legal, regulamentar. Recunosc insa, pentru ca asa este corect, ca a fost un caz singular de retinere a unor sticle de alcool (ceva in genul a 124 de sticle de whiskey la 1 militar!), dar dupa ce s-a constatat ca ele nu ii apartineau numai lui ci au fost stranse laolalta de la mai multi, masura retinerii acestora a fost suspendata. Despre corespondeta (plicuri, scrisori), NICIODATA nu au fost desfacute, cel putin nu e catre PM. Ce facem insa cu paturile (brandine), trusele prim ajutor de pe elicoptere, generatoarele de curent, girofarurile, bormasinile, canistrele de benzina CU benzina, lanternele …. si lista e lunga … inscriptionate cu “Propriety of US Govern” , care s-au “ratacit” prin bagajele unora si care au fost descoperite cu ocaza controlelor executate de infamii de la politia militara – si evident retrimise la proprietar? Hai sa ne analizm intai pe noi si apoi sa-i murdarim pe altii… Multumesc tuturor pentru observatiile pertinente. P.S. Politia Militara nu e iubita nicaieri in lume si nici nu trebuie s-o iubesti. Doar s-o RESPECTI. Cu stima,

 12. Bure Bista says:

  Mai edouard mai,

  Neplaceri n-ai cum sa le faci unor colegi decat în cazul în care aceia nu respectă legea şi tu le tăinuieşti faptele.

  Dar să revenim la subiect.

  Păi vezi că bătrânul Tarabostes are dreptate. Adică s-a pus mâna în corespondenţă (repet şi pachetul e corespondenţă) în baza unor ordine ilegale, chiar dacă încep cu SMG …

  Simplu.

  Cât despre cei care-şi permit să trimită acasă băutură, canistre, benzină etc ălea nu sunt pachete sunt ilegalităţi păstorite de cei din TO de echipajul aeronavei de poliţia militară de ani de zile. Şi toţi sunt vinovaţi şi toţi contribuie la facerea de CĂCAT a imaginii militarului român.

  Pe scurt poliţiştii militari sunt baieţi buni că trec cu vederea astfel de fapte şi fac ilegalităţi punând mâna unde nu trebuie.

  Dar ca de obicei după 7 ani de curierat din TO încă nu avem reglementate nişte lucruri simple.

 13. edouard says:

  Hopa! Acum iese la atac si Bure Bista. De ce tineti cu tot dinadinsul sa denaturati cele comentate? 1. Neplaceri nu le fac ACELOR colegi care nu respecta legislatia si ordinele. Nu eu. Aia se pedepsesc! De cei in drept. 2. Pachetul, atata timp cat este transportat de catre armata pe banii contribuabilor, in regim special (in fond nicaieri nu este stipulat ca obligatie din partea Ministerului sa transporte bunuri personale ci numai echipamentul si materialele MILITARE) NU suporta regimul obisnuit aplicabil corespondentei ordinare, la fel ca cel transportat de catre Regia Autonoma Posta Romana. In fond, teatrul de operatii NU este o zona de vilegiatura! Daca nu credeti, va invit sa suportati fie si pentru cateva zile regimul tip “hollyday”, in Afghanistan de exemplu. Autostrada A1 va convine? … 3. Ca unele ilegalitati sunt “pastorite” de catre echipajul aeronavei si de catre politia militara, este o afirmatie grava, care implica “tainuirea” si nu ar fi rau sa aveti dovezi. Oricum, aceasta afirmatie este in totala nota discordanta cu afirmatiile anterioare. Puteti, va rog, sa fiti mai consecvent in aprecieri? Cand sunt de vina PM-ii, atunci cand controleaza sau cand nu controleaza pachetele? Pentru ca e cam greu ca PM-ul sa fie langa fiecare militar atunci cand isi face coletul. Sau credeti in ubicuitate? In ceea ce priveste echipajul aeronavei, nu vad de ce il includeti. Aveti cumva impresia ca obiectele de care pomeneam nu sunt impachetate ca “pachet personal”? Echipajul de unde sa stie ce e in pachete? Propun sa reflectati inainte de a scrie cate o aberatie, dar indiferent de opinii, VA ROG nu mai folositi cuvinte “murdare” ca acelea scrise cu majuscule de dumneavoastra. Indiferent de situatie si de oamenii implicati, cititorii nu sunt obligati sa citeasca abjectii. Va multumesc pentru intelegerea mesajului si conformare. Multa bafta!

 14. Bure Bista says:

  Corect edouard ne-am lamurit. In fond ai dreptate.

  O singura intrebare ma framanta.

  Oare a mai bine sau mai rau pentru cei din aeronava sa stie ce contin pachetele intr-un cuvant ce transporta?

  Nu de alta dar sa constati la Bucuresti ceea ce TREBUIA facut la plecare e totusi penibil.

  La buna vedere!

  PS Mi-as retrage cuvintele zise abjecte dar nu vad altele care le-ar putea inlocui. Crezi ca transportatorii de wisky, benzina, sapunuri si sucuri de la salile de mese fac o imagine buna Armatei Romaniei?

 15. edouard says:

  Raspuns la P.S.-ul lui Bure Bista.
  Cu siguranta NU. Dar lucram la asta … :)

 16. Un P.M says:

  Foarte interesant ce spune’edouard’ si tin sa precizez ca reflecta intru totul realitatea din T.O. Am fost de 2 ori in Afganistan ca politist militar(asta sunt si la pace, si nu in SMG sau SMFT) si vreau sa subliniez ca am facut parte din acele blamate comisii de verificare a pachetelor.Te crucesti cand vezi ce gasesti in ele(de la robineti,cuie,scule,carti de la biblioteca,nelipsitele cartuse de tigari cumparate la 3$ cartusul pana la brandine,truse sanitare si cate si mai cate.Pachetele erau verificate de fata cu expeditorii inainte de a fi sigilate si inainte de a completa un formular cu,ce contine acel pachet,in prealabil fiind prelucrati ce ar trebui si ce nu ar trebui sa contina aceste pachete in conformitate cu legislatia in vigoare,nationala sau internationala.De scrisori sau mai bine spus corespondenta text nu poate fi vorba ca P.M o verifica fiindca nici nu prea am vazut sa existe asa ceva,sunt multe alte mijloace de comunicare cu cei de acasa(internet telefonie mobila),si daca ar fi fost vorba de verificat corespondenta scrisa sunt alte organisme care au in atributiuni asa cea:’baietii de la ochi albastri’si alti veri de-ai lor destul de numerosi pe acolo.
  Asa ca nu mai blamati P.M.daca nu sunteti in cunostinta de cauza
  P.S:cititi(cunoscatorii ar trebui sa stie) ce s-a intamplat cu un anume militar care la intoarcerea din misiune a fost prins sustragand o pereche de bocanci din P.X-ul american de pe KAF in ian 2010
  P.S 2 I-as invita pe cei care posteaza de rau despre P.M. sa se alature pentru o saptamana subunitatii de P.M. din afganistan in patrulele de pe A1 si nu numai si controalelor pachetelor
  Respecte

 17. rico says:

  edouardo,esti slab si n-ai dreptate !!!!!
  uite, mie mi s-a desfacut pachetul acum cateva zile, sotia a stat 4 ore ca sa intre in posesia lui ca apoi sa constate ca lipsesc anumite lucruri din el (cumparate cu dolari, nu facute rost, atentie !), asa ca eu pe astia ca tine, v-as da drumul pe garla , pentru ca si asa sunteti jalnici.
  spune-le asta si sefilor tai extrem de incompetenti, care nu sunt in stare sa dea un ordin eficient…si sa nu uitati de luptatorii pentru bun simt si educatie care mai stiu sa traga si cu arma…si inca bine de tot.
  facem o proba?:)pe tine, ca sa ai succes la sefii tai extrem de incompetenti !!!

 18. lucius says:

  Domnilor,
  Cu scuzele de rigoare imi permit sa … spun cateva cuvinte.
  In primul rand, cred ca astfel de subiecte si cuvinte nu ar trebui sa apara intr-un spatiu public … in aceasta perioada.
  Dvs. credeti ca acei militari fac ceea ce fac, pentru simplul … amuzament?
  V-ati intrebat care este situatia lor materiala? Ce probleme au? Cati dintre ei au plecat intr-un TO pentruca au considerat ca un militar adevarat trebuie sa treaca prin asa ceva?
  As putea sa mai dezvolt, dar cred ca nu are sens, asa ca imi mai permit sa va spun ca, aseara, la stirile de pe un post, s-a aratat modul de trai al unui politist (mai exact era politista). Domnilor, traia intr-o boxa a unui bloc. Si avem pretentia ca acestia sa ne apere de hoti, talhari si lumea interlopa.
  Haideti sa nu ne mai dam … deontologi si sa vedem adevarata cauza si adevaratii vinovati: oamenii politici si politica romaneasca din 1990 pana in prezent.

 19. WTF says:

  Domnilor, doamnelor si domnisoarelor,
  Daca vorbim de Afghanistan, eu va zic sa stati flexati ca nici cuie, truse medicale sau mai stiu eu ce nu se trimit, intrucat fiecare are pe cineva drag acasa, o familie, prieteni si cunoscuti carora le cumpara, de cele mai multe ori, ceva simbolic local sau un parfum, doua, nu o cisterna …
  In al doilea rand, coletele ce se trimit reprezinta, de cele mai multe ori, bagajul suplimentar de 20 kg in care pui cele cumparate, precum si din echipamentul pe care nu-l mai folosesti in ultima parte a misiunii pe care o ai de executat, de regula sub o luna de zile.
  Acum vine partea cea mai frumoasa iar Tarabostes a subliniat odata dar bravii politisti militari ce si-au exprimat opinia nu au dat nici un raspuns, deoarece sunt doar dulaii trimisi la vanat: de ce acele colete nu se verifica in prezenta destinatarului? De ce destinatarii sunt tinuti la poarta 4 ore (????) pana isi fac de cap cei din interior in coletele colegilor?
  Conform bunului simt si cred ca si a normelor legale, orice corespondenta trebuie verificata numai in prezenta destinatarului, conform inventarului, nu in absenta acestuia, invocand ulterior ca unele lucruri au fost retinute intrucat incalca Codul vamal sau sunt periculoase (expeditorii sunt cumva copii minori iar continutul coletului reprezinta un risc de sanatate pentru ei?).
  Excesul de zel si proasta interpretare a legilor si ordinelor legale, precum si frustrarea unora ca nu pot pleca in teatru sau “Ia ma ca ala a facut bani destui in teatru si nu-i trebuie”, cred ca sunt principalele cauze care au dus la astfel de incidente, care se petrec chiar si recent (2012).
  Si te intrebi … oare de ce? Raspunsul e simplu … asa e romanul iar faptasii si autorii disparitiilor de bunuri personale din colete se ghideaza dupa faptul … o mana spala pe alta si amandoua spala fata.
  Domnilor de la P.M., puteti sa-mi spuneti si mie cati politisti hoti (ca pana la urma urmei, asta sunt cei care sustrag din bagaje – fara prezenta destinatarului), au fost prinsi si dati afara din armata pentru furt, pana acum?
  Totodata, cred ca daca ati face verificarea coletelor in prezenta destinatarului iar anumite lucruri ar trebui sa le retineti ca sunt ilegale, ar fi o munca foarte grea pentru foarte multi dintre dvs. intrucat nu stiti nici numerele articolelor din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, ce stipuleaza drepturile si obligatiile militarilor, dar sa ii mai explicati destinatarului in baza carui articol, alineat, litera, paragraf, etc din Codul vamal sau ordinul SMG procedati la retinerea anumitor bunuri (sau coletul il verificati in 10 minute si apoi 230 minute va trebuie pentru a identifica baza legala)
  Apropo … inainte de a face parte din comisia de verificare, presupun ca sunteti verificati la sange in privinta cunostintelor legale, psihologic si a integritatii morale personale, la fel ca si acei militari plecati in teatru, carora le jefuiti coletele (am folosit jefuit intrucat exprima cel mai bine ceea ce faceti, nu toti dar sunt si specimene care fac asta, in privinta coletelor – asemeni rachetilor din alte locuri … sa nu dam nume …).
  ATENTIE!!!
  NU AM GENERALIZAT dar, sa vorbim pe bune, nu stiu cati dintre bravii P.M. sunt corespunzatori armei/serviciului si specialitatii militare de politie militara.

 20. ROU LF MP says:

  Dupa cum a fost precizat anterior, toate neintelegerile sau comentariile referitoare la tema in discutie se pot face direct, la adresa politiamilitara@mail.forter.ro. Consideram ca este mult mai corect asa si, de ce nu, mai eficient. Depistam un efect, cercetam si eliminam cauza. Sa aruncam cu injurii nefondate, este usor, mai ales sub masca anonimatului. Va asteptam deci la discutii de adresa noastra de mail. Cu stima.