Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Stănculescu – Povestea generalului aristocrat!

Generalul Stanculescu - 07 martie 2011 - foto Infomondo.ro

Ne e greu să acceptăm azi, după 20 de la Revoluţia din decembrie 1989, că generalul Victor Atanasie Stănculescu, cel pe umerii căruia a stat pentru câteva zile soarta şi devenirea României, ne poate vorbi despre acele clipe din spatele gratiilor.

Prin stăruinţa celor de la Q Magazine, am putut pătrunde în universul concentraţionar al Generalului, pentru a prezenta o mică parte din povestea ce o are de transmis posterităţii.

Veţi găsi “amalgamate” aprecierile generalului Stănculescu despre Timişoara la momentul Revoluţiei din Decembrie 1989, despre generalul Militaru şi acţiunile acetuia, despre industria de apărare de ieri şi de azi, dar şi despre tumultumul Africii de Nord şi al Orientului Mijlociu sau despre înzestrarea aviaţiei cu avioane multirol. Oameni şi fapte, devenite mai apoi istorie, ni se descoperă prin cuvintele Generalului…

Un articol de Ovidiu Mihalache şi Raul Dăncuţă

Într-un fel, libertatea pe care am dobândit-o în 1989 o datorăm şi generalului Victor Stănculescu. De trei ani, tocmai el nu mai are parte de ea, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru represiunea de la Timişoara, în care istoricii şi martorii confirmă că nu există probe. Un destin care a parcurs ierarhia sinusoidală de la soldat la general, şi apoi la degradare militară. Cu toate acestea, chiar în închisoarea de la Jilava, jandarmii se ridică şi îl salută când trece. Cu toate onorurile pe care le impune un om de onoare. Aici l-am întâlnit săptămâna trecută, când a acordat un interviu, în exclusivitate, revistei Q Magazine. “

articol complet Q Magazine

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

13 Responses to “Stănculescu – Povestea generalului aristocrat!”

 1. Ica St.O. Victor says:

  Doamne, as vrea sa stiu un singur om, doar unul singur care sa poata spune ca a avut de suferit de pe urma actiunilor d-lui GENERAL. Nu cred ca exista In Romania o asemenea persoana Si cu toate acestea , s-au gasit unii sa-i fca rau.
  Din pacate, cei care l-au condamnat, poarta uniforma militara. Rusine domnilor judecatori militari! Nu meritati o asemenea onoare!
  LIBERTATE GENERALULUI VICTOR ATANASIE STANCULESCU!

 2. raul says:

  De la un popor de tarfe si de hoti ,la ce sa te astepti d-le general?

 3. Skiuc says:

  @raul, ati facut cea mai corecta radiografie a societatii actuale!

 4. cosmin says:

  halal general , cu piciorul ” fracturat ” .
  ati uitat ?
  nu cumva trebuia sa comande armata roamana ?
  mai bine ati viziona interviurile la posturile tv ARTE si ZDF , apoi va veti lamuri cine este “tarfa ” .
  dezinformarea , cel putin , tolerata de stanculescu , a produs victimele revolutiei ( in mare majoritate militari ) .
  alaturi de iliescu si roman este unul din principalii vinovati .

 5. Ghita says:

  De acord cu Cosmin!

 6. JVEK G. says:

  COSMIN STIE>>>!

 7. COLONEL BATRAN says:

  Imi permit dincolo de respectul ce il nutresc pentru dl. general Stanculescu un singur repros.In 1989 a ratat ceva ce era benefic atat pentru tara cat si pentru armata.Pacat ca nu a inteles ca era omul potrivit ,in locul potrivit la timpul potrivit.
  Poate acum alta era situatia Romaniei.A gresit si plateste.Din pacate platim si noi alaturi de el.Pacat.

 8. un oarecare says:

  dacă generalul îşi vedea de înzestrarea armatei după 22 decembrie 1989 nu ar fi la puşcărie

 9. un om says:

  Daca gl. GUSA conducea ARMATA de la Sistemul special de Comunicatii al armatei , nu se ajungea la razboil zvonistic initiat sustinut si desavarsit de cei ce ,, iubeau ,, .. armata si ROMANIA . Cine l-a ,,legat,, pe seful … armate de CC-pcr , ramane o enigma !

 10. TES says:

  cosmine si ghitza tare vitezi sunteti, care va sunt meritele??AM ONOAREA SA VA SALUT D.LE GENERAL CEL MAI IUBIT GENERAL DE CATRE OSTENII ROMANIEI.

 11. esoel says:

  TES
  Nu situ de unde ai scos-o pe asta cu cel mai iubit general ,dar te arunci aiurea cu afirmatii;este adevarat ca acest om a fost de mult bun simt si asa cum insusi a afirmat in mai multe randuri s-a acupat de problemele inzestrarii cu tehnica de lupta a armatei fiind paralel cu conducerea operatiilor armatei,acesta fiind si paradoxul:tocmai el,datorita conjuncturii a ajuns sa ispaseasca faptele reprobabile ale armatei de la Timisoara.
  Nu a facut rau dar nici bine ,de aceea nimeni din armata de atunci nu are vreo treaba cu el saracul,nici vorba ca e cel mai iubit,pur si simplu nu avem treaba cu el mai ales ca acum e degradat militar si este un simplu civil.
  Nu-i pot fi puse in carca dezinformari si alte conspiratii ;altele insa i se pot reprosa moraliceste:
  -ca s-a sustras de la datorie cu piciorul in ghips,fapta aspru sanctionata de codul penal si cel vechi si cel nou;
  -ca nu ne-a lasat in pace dupa asta si a acceptat posturi inalte de la conducerea neocomunista iliesciana -ministru al economiei,ministru al apararii;
  -ca ,desi implicat vrand nevrand in evenimentele de la Timisoara ,ca desi fiind un apropiat al familiei Ceausescu,nu a ezitat si cu cinism a acceptat sa ia parte la uciderea infama a acestei familii in “procesul” de joasa speta care a produs mila si in randurile dusmanilor de drept ai lui Ceausescu;
  -ca acum,din puscarie a inceput si el sa bata campii cu chestii care vezi doamne le stie el dar nu vrea sa le spuna-ce sa spuna,ce a auzit la televizor ,aberatii ale unora alde Sergiu Nicolaescu,care confunda viata cu filmul si altii ca el.
  Cel mai iubit general din acea vreme a fost si va ramane Gusa care de fapt trebuia sa canduca armata dupa moartea lui Milea si dupa destituirea lui Ilie Ceausecu,si nu Stanculescu.
  Stanculescu va ramane pentru cei mai multi ca un baiat bun,dar pentru cei ce cunosc fenomenul,va ramane ca un exemplu nedemn de urmat al onoarei si demnitatii militare.
  Numai de bine !

 12. esoel says:

  PS
  Daca spui ca ai onoarea sa il saluti inseamna ca ai tot atata onoare de cata a dat si el dovada in acele momente.Daca as fi rau din fire as indemna pe unii ca tine sa foloseasca farmula ‘am dezonoarea sa va salut’ dar e mai bine sa il lasam in pace acum fiindca plateste si pentru altii care au facut rau cu adevarat si s-au bucurat de multa onoare pana in ziua de azi,ajungand pe functii si mai inalte decat el.