Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Statul va plati 690 de milioane de lei in plus pentru pensiile fostilor militari – update

Ca reprezentantii statului roman fac declaratii iresponsabile nu mai surprinde pe nimeni, in schimb ca acestia isi bat joc efectiv de banii publici si de soarta oamenilor ar trebui sa genereze nu numai iritare ci chiar furie.

Se pare ca totusi politica invrajbirii diferitelor clase si categroii sociale, cumulata cu umilirea principalelor categorii de slujbasi ai statului a creat exact starea de spirit atat de necesara guvernarii dupa bunul plac: indiferenta sociala si civica.

In categoria umileste-i, ia-le drepturile apoi atragei in diferite jocuri politice perverse, se incadreaza si procesul de recalculare, revizuire, reajustare, re… a pensiilor fostilor militari.

In acest proces, generat vezi doamne de necesitatea ajustarii cheltuielilor bugetare, fostii militari de la Aparare, Interne, SRI, SIE, etc au trecut printr-un proces haotic de recalculare a pensiilor.

Sprijinindu-se exact pe votul partidului format din fosti tradatori politici condus de cel insarcinat cu conducerea MAp, guvernul si-a trecut legislatia perfida cu toate ca era evident pentru orice jurist cu studii complete ca procesul va genera mari pribleme. Nu a fost de mirare pentru nimeni sa afle chiar din gura ministrului de la Aparare ca pensiile fostilor militari vor scadea cu procente intre 19 si 69%.

In haosul generat de cumplita veste cel de la Aparare s-a erijat in aparatorul fostilor lucratori din domeniu si a incercat tot felul de ajustari legislative pentru a indulcii dramatica scadere a pensiilor. Ca parca nu chiar el pusese umarul decisv la promovarea legislatiei.

Lipsa de calcule, proiectii, simulari a facut ca pana la urma haosul din domeniul recalcularii pensiilor militare sa se transfere in justitie unde fostii militari au intentat procese statului roman.

Dar ce e mai surpinzator e ca ajustarile legislative facute pe genunchi, procesul de recalculare in sine marcat de numeroase sincope, lipsa de transparenta, impotenta mangeriala sa duca la marirea a … 90% din pensii. Cel putin dupa declaratiile ministrului de la Aparare, declaratie sustinuta de un simulacru de tabel in care sunt trecute pensiile recalculate-revizuite. Spun simulcaru pentru ca mii de pensii recalculate-revizuite au fost trecute in tabel cu acelasi cuantum (la 4 cifre n.a.) in baza ambelor legi. Amuzant a fost cand dupa semnalele din presa toate aceste pesnii identice a fost in general majorate cu cativa lei.

Bafta, guvernului a fost ca pana la urma Justitia sa blocheze procesul permitand statului sa plateasca pensiile la valoarea din 2010.

Acum aflam, dupa un calcul facut de Saptamana Financiara ca recalcularea şi ulterior revizuirea pensiilor militare nu va diminua, ci va spori cheltuielile statului. Cu toate ca in vara lui 2010, Executivul estima că recalcularea pensiilor speciale după principiul contributivităţii va aduce economii bugetare de circa 300 de milioane de lei pe an.

Ca urmare de la economie s-a ajuns la suplimentare astfel incat 690,5 milioane de lei au fost deja alocati în plus faţă de cât era prevăzut iniţial în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor militari, potrivit rectificării bugetare adoptate de Guvern săptămâna trecută, si citate de Saptamana Financiara.

Cea mai mare sumă alocată la rectificarea bugetului suplimenatat a fost destinat plăţii pensiilor din apărare, 538 de milioane de lei, la 2,24 miliarde de lei faţă de 1,702 miliarde de lei iniţial. La Interne s-a alocat o sumă suplimentară de 106 milioane de lei, care duce cheltuielile de la 1,389 la 1,495 miliarde de lei. Bugetul pentru pensiile SRI a fost suplimentat cu 46,5 milioane de lei, de la 184,52 la peste 231 de milioane de lei.

Sunt convins ca vestile in domeniu vor atrage tot felul de “fosti” inspre partidul dezertorilor din alte partide sperand inspre o inregimentare politica prin care sa-si puna in valoare calitatile de de slujbasi-slugi de … partid si de stat.

Vestea proasta vine insa dinspre cele doua palate, Cotroceni si Victoria, unde locuitorii lor ocazionali, atrageau atentia natiunii asupra necesitatii continuarii politicii de austeritate. Iar cum cei doi ne-au obisnuit cu luatul cuvantului inapoi sau lipsa de valoare a acestuia nu m-ar mira ca plata pensiilor majorate sa inceapa cu o … amanare.

Ca doar nu o tine slujbasii cu salariile jos iar pensionarii, fie si din structurile de forta ale statului, sa aiba pensii marite cu mii de lei?

Raul Dancuta

08 augiust 2011

sursa: Saptamana Financiara

Update 1: merita citit

Ziarul Financiar: Reforma pensiilor majorează deficitul fondului de pensii cu 1 mld. euro. Unde este economia?

de Iulian Anghel si Adelina Mihai

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

155 Responses to “Statul va plati 690 de milioane de lei in plus pentru pensiile fostilor militari – update”

 1. JVEK G. says:

  @croncanitorul-necrofag limbaj moderat!!

 2. ELENA says:

  @tupak amaru, 16 sept. 8.31
  Doamne fereste, nu m-am enervat din cauza dvs. De fapt, nu m-am enervat deloc, numai ca incerc fara niciun rezultat sa ii fac pe unii sa nu ma mai asocieze cu structura din care am facut parte. Atat.
  Putem discuta pe tema pensiilor cat/ce doriti, cu urmatoarea conditie: raspund DOAR in numele meu, pentru faptele mele, va prezint punctele mele de vedere nu ale altora. Stiu unde / cand/ cate / ce greseli s-au facut. Am incercat sa shimb ceva, dar nu am putut. De aceea am plecat. Dar viata merge inainte. Cu sau fara sindicat, eu colegii tot mi-i ajut.

  @Corbu
  De peste un an, acest individ (Akord, Don Corleone, de multe ori Anonim, dar are o “marca” a lui care il da de gol, ca nu e pre inteligent!) ma face ABSOLUT in toate felurile, pe toate blogurile. Pana la un anume moment, i-am raspuns. Apoi au inceput sa ma sune colegii lui de scoala si au incercat sa ma convinga sa nu-i mai raspund. Am facut o mica pauza si apoi am inceput din nou sa ii raspund. De data asta, colegii lui au fost foarte convingatori (m-au “convocat” si am avut o discutie directa) si IN MOD CATEGORIC NU II VOI MAI RASPUNDE VREODATA. Dar, inca am destul bun simt ca sa nu spun motivele reale (relatate de colegii lui) pentru care nu ii raspund. Spun doar atat: NU MERITA. Pe cuvant!

  @Cezar
  Te lasa memoria (uite asa te lasa toate!). Ia citeste tu comentariile de la materialele cu pensii militare, de la sfarsitul lui iunie 2010 si vezi atunci ce iti ziceam. Da’ nu mai spune la nimeni!

  @plotonierul
  Vom castiga in tara.

 3. JVEK G. says:

  @Helen- Tu ai stiut Doar cand am vrut eu!!!!!! Pentru mine ar fii pierdere de timp,sa mai caut prin arhiva!!
  Da-mi tu cu c/p
  PS Nu m-a lasat INCA -nimic ,dar absolut nimic!!Pe verificate!!

 4. Titus Peacemaker Twister says:

  Piticul Atomic Boc cel Mic, și-a dat cu stângu-n dreptu, când s-a hotărât să coboare milităria de austeritate din pod! Unde a dat, și unde a crăpat! A dat-o pentru economie și a crăpat a pagubă!
  Dar Piticul Bocu și cu toți ai lui/, N-ar fi proști destul, de n-ar fi fudui/ Nu mai vor s-o dea Legea la întors/ Și o lasă moartă și se fac că plouă/ Pensia rămâne după Legea nouă/ Ca SCMD-ul să știe și el/ Că nu te poți pune cu-n guvern tembel/ Unde Oprea are el un os de ros/ Lasă că bugetul s-o cârpi cumva/ Dacă Legea-i dată, rămâne așa!/ O fi proastă, slabă/ Însă Legea-i, Lege/ Ce mai vor și ăștia Nu pot înțelege/